Czy to jest potrzebne ? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-29, 08:22   #31
SSR
Zadomowienie

GG do SSR
Dot.: Czy to jest potrzebne ?

U mnie na Śląsku nie ma takiej tradycji z kotylionami, ale byłam na dwóch weselach na Podkarpaciu i tam były kotyliony Może i to niektórym nie pasowało do stroju, ale przecież raz że tradycja, a dwa, to Młodzi tak chcieli, a to przecież ich dzień i oni w tym dniu rządzą. Mi się ten pomysł bardzo podobał, choć jak mi go przypinali to nie wiedziałam po co i z czym to się je. Kotyliony z tamtych wesel przechowuję do dzisiaj, taka mała pamiątka, na którą spojrzę to przywołuję myślami wspomnienia.

23.11 2006 r.
03.10.2009 r.
08.03.2011 r.
SSR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 08:23   #32
kitek_fm
Rozeznanie

Dla mnie te kotyliony to totalna porażka. Panie wystroje w weselne kreacje, a tu taką "ozdobę" muszą sobie przypiąć do swojego ubioru, która ani nie pasuje kolorystycznie, ani ładnie się nie prezentuje a na dodatek jak ktoś wyżej wspomniał jeszcze zniszczy sukienkę (zostanie dziura po szpilce). Jakby mi ktoś dał na weselu kotylion to na pewno bym go nie założyła. To takie uszczęśliwianie gości na siłę.

kitek_fm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 20:39   #33
aapas
Raczkowanie

Z racji zajęcia jestem często na weselach i na Lubelszczyźnie jest to zwyczaj szeroko praktykowany i najczęściej zajmują się tym świadkowie, albo młode dziewczyny z rodziny. Przypinają najczęściej już na sali. Rodzice i chrzestni mają zazwyczaj takie "bogatsze". Z tym, że zauważyłam coraz częściej, że przypinane są te "wstążeczki" tylko panom (ale jesli sobie ktoś nie życzy- to nie- i nikt nie robi z tego problemu).

Jeśli rodzice sobie życzą wstążeczki, a młodzi- nie, są dwa wyjścia: przekonać rodziców (jeśli młodzi sami organizują wesele), albo pójść rodzicom "na rękę, szczególnie jeśli to Oni finansują wesele, a co Wam szkodzi ;-D?

Agnieszka (żona, matka i fotograf ;-D)

MOJA PASJA-MÓJ ŚWIAT
aapas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 13:20   #34
arisa
Zadomowienie

Nawet jakbym poszła na wesele, gdzie byłyby kotyliony, na pewno bym nie przypieła. Nie ze zlośliwości, ale nie mam zamiaru niszczyć sobie ubrania. Jak w szkole kazali nam przypinać wstążki z okazji czegostam, to też nie przypiełam. Troche zabawami z lat 90. to zalatuje.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 22:17   #35
mokka83
Raczkowanie

a ja się nad tym zastanawiam Oczywiście absolutnie tandente wstażeczki odpadają. Myślę, że jeżeli ktoś się już decyduje, to nawet te przypinki powinny być zgodne z wystrojem sali, itp. Teraz jest tak duże urozmaicenie tych rzeczy, że naprawdę coś fajnego można znaleźć. Może jakoś sentymentalnie do tego podchodzę, ale myślę jednak że z odpowiednim ładnym kotylionem, to jednak gość się poczuje wyróżniony. Można też np. w ten sposób wyróżnić rodziców i świadków- dla nich kotyliony większe (ale oczywiście zachowany styl z pozostałymi), napewno poczują się miło. Załączam kilka fotek z allegro
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kotyliony.jpg (64,6 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kotyliony2.jpg (70,0 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kotyliony 3.jpg (16,8 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kotyliony 4.jpg (30,3 KB, 18 załadowań)
Stary 2009-04-25, 23:40   #36
Nanusia76
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SSR Pokaż wiadomość
U mnie na Śląsku nie ma takiej tradycji z kotylionami, ale byłam na dwóch weselach na Podkarpaciu i tam były kotyliony Może i to niektórym nie pasowało do stroju, ale przecież raz że tradycja, a dwa, to Młodzi tak chcieli, a to przecież ich dzień i oni w tym dniu rządzą. Mi się ten pomysł bardzo podobał, choć jak mi go przypinali to nie wiedziałam po co i z czym to się je. Kotyliony z tamtych wesel przechowuję do dzisiaj, taka mała pamiątka, na którą spojrzę to przywołuję myślami wspomnienia.
Na Podkarpaciu kotyliony a na Śląsku- tłuczenie porcelany , strasznie się cieszę na tą tradycję . W 2010 będę waliła porcelaną w dzień przed ślubem siostry ciotecznej w Chorzowie. Ojjjjjjjjj obtłuczemy schodki Pani Młodej . Pierwszy raz będę brała udział w takiej akcji .
Nanusia76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-19, 20:36   #37
ANTENKA81
Raczkowanie

jeśli chodzi o kotyliony to uważam że to zbędny "dodatek". Chyba że masz wesele w restauracji, gdzie poza Twoim weselem będzie też drugie - wtedy można dla odróżnienia dać swoim gościom kotyliony tak, by przez przypadek obcy pijani ludzie nie wchodzili na Twoją salę.
ANTENKA81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 23:05   #38
bianeczkaa
Zakorzenienie

koszt takich kotylionów to jakieś 30 zł na allegro kupowałam na 200 osób więc nie wiem skąd wam się wzięła 100 zł zresztą kotyliony się rozdaje tylko pod domem Panny Młodej, powinna je kupić starsza. Wtyka sięje w misia lub poduszeczkę i zazwyczaj dzieci przypinają gościom. Dla rodziców, dziadków, rodziców chrzestnych są inne kotyliony, takie większe. I ja sobie myślę że zrezygnuje s tych małych na koszt ładnych i oryginalnych dla najbliższych

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 11:37   #39
zuza_130
Raczkowanie

Ja również odradzam.Szkoda kasy oraz niezadowolonych gości.

zuza_130 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 11:22   #40
thecla
Raczkowanie

Kuzynka bierze niedługo ślub- mieszka w województwie lubuskim, i przygotowała kotyliony pod kolor wystroju sali. Słyszałam o zabawie weselnej z kotylionami- jeżeli jest kilka kolorów to orkiestra prosi na parkiet kolor czerwony a potem zielony itd. Podoba mi się też znakowanie panien i kawalerów, zwłaszcza na dużych weselach Sama mam satynową sukienkę i troszkę boję się ją uszkodzić

thecla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 11:55   #41
gold-fish
Zakorzenienie

u nas kotylionów nie było, ale do tej pory widziałam na innych weselach że tylko panowie wpinają sobie wstążeczki w marynarkę.

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-06, 12:10   #42
chilanes
Zakorzenienie

chociaż mi sie to kompletnie niepodoba i nie lubiałam tego na weselach, to powiem Wam, ze sprawdziło się kiedyś na weselu mojego brata przy 200 gościach, gdzie nie wszystkich się znało, łatwiej było wyłapać "niezaproszone rodzynki" błąkające się po sali w poszukiwaniu flaszki
My tego mieć nie będziemy Uważam, zę e większe kotyliony dla Rodziców, czy swiadków to też nieporozumienie, bo skoro większości przeszkadza mała kokardka, to co dopiero "wielki placek"

Edytowane przez chilanes
Czas edycji: 2009-10-06 o 12:12
chilanes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 17:03   #43
Honcia
Zakorzenienie

Mieszkam na Podkarpaciu i u mnie w regionie kotyliony to powszechny zwyczaj. ni byłam na weselu gdzie by ich nie było. Dwukrotnie byłam świadkiem i dwukrotnie wydawałam kasę na te "wstążeczki". Za każdym razem około 100zł (żeby ładnie się prezentowały i były trwałe muszą kosztować więcej niż 25gr za sztukę) i za każdym razem lądowały one na podłodze bo w trakcie zabawy odpinają się gościom. Oczywiście z każdego wesela trochę mi zostawało wiec mam teraz koszyk kotylionów jako posag Osobiście wolała bym dołożyć te 100 zł do prezentu, jednak życzeniem panien młodych było aby ten element się pojawił.
Na moim weselu (czyli za 6574lat ) tego nie będzie..

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 12:47   #44
Lowczyni
Zakorzenienie

Pochodzę z Gór Świętokrzyskim, byłam na wieelu weselach i na żadnym nie spotkałam się z tym zwyczajem. Bardzo mnie zaskoczył ten wątek. To chyba tylko regionalna tradycja.
Stary 2009-10-26, 16:59   #45
aicila
Rozeznanie

ja też wcześniej nie słyszałam o takim "kotylionowym" zwyczaju.
pamiętam jedynie, że kiedyś takie małe białe wstążeczki przypinało się wszystkim kawalerom, ale ten zwyczaj w mojej rodzinie i znajomych już wymarł, więc i u mnie go nie będzie.

"...Każdy ma po jednej szansie żeby powiedzieć TAK, jak ją straci to musi zostać jaroszem.
A kto to jest jarosz?
Człowiek je tylko same warzywa, bo żona mu nie będzie gotowała schabowych taka przyszłość go czeka!"
aicila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości