Wiem zlinczujecie Mnie za pytania - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-04, 18:24   #31
mroczna_panna
Zadomowienie

Dot.: Wiem zlinczujecie Mnie za pytania

akrylową to pomalujesz niemalże wszystko a papier...tym bardziejspokojnie maluj...
mroczna_panna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-04, 19:41   #32
Oliva
Raczkowanie

GG do Oliva
Wink Dot.: Wiem zlinczujecie Mnie za pytania

Dzięki wielkie Buźka
Oliva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-04, 21:49   #33
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

z papierem grubszym nie powinno byc problemu

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-07, 09:49   #34
sarenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliva
A ja mam takie pytanko. Otóz mam album, który chciałabym ozdobić. Ale najpierw musialabym go pomalować. Tylko czym? Może być farba akrylowa? Ona nadaje się do wszystkich powierzchni? Jak to jest? Bo to w sumie jest... papier jakby nie było. No własnie-papier tez mozna malować ta farbą? Mam na myśli papier "albumowy", taki trochę grubszy.
Jasne, że można. Niemniej do malowania na papierze sugeruję farby plakatowe albo akwarele. Ciekawszy efekt.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-19, 10:58   #35
olik04
Zakorzenienie

Tak czytam, czytam.. i mam pytanie.. raz pisze, ze serwetki przyklejamy tak że przykładamy serwetke, a nastepnie od zewnatrz ją smarujemy klejem, a kiedy indziej jest napisane, ze przykleja sie serwetke normalnie, od wewntrznej strony (tam gdzie nie ma motywu) i tylko zeby zabezpieczyc zewnetrzna strone sie klei. Jak to wreszcie jest?
olik04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-09, 22:32   #36
SzufLada
Przyczajenie

GG do SzufLada

Olik- serwetke papierową najwygodniej przykleić tam gdzie jest motyw (czyli na jej zewnętrznej stronie) wtedy możesz zapanować nad tym aby nie tworzyły się na serwetce zmarszczenia, podciągając ją delikatnie palcem, czy wygładzając paznokciem. I praktyczna wskazówka- klejenie motywu zacznij od jego 'środka' po czym pólkolistymi ruchami smaruj pędzelkiem dalej i dalej, tak jakbyś chciała namalowac kółeczko (wykonuj delikatne ruchy pędzelkiem)
Tak jest najprościej i nie tworzą się zmarszczki na motywie. Nie zrażaj się ew. niepowodzeniami, bo to naturalne na początku w przypadku serwetek papierowych)Pozdrawiam i witam się w tym wątku jako 'świeżoZalogowana')
SzufLada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-10, 12:22   #37
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzufLada
Olik- serwetke papierową najwygodniej przykleić tam gdzie jest motyw (czyli na jej zewnętrznej stronie) wtedy możesz zapanować nad tym aby nie tworzyły się na serwetce zmarszczenia, podciągając ją delikatnie palcem, czy wygładzając paznokciem. I praktyczna wskazówka- klejenie motywu zacznij od jego 'środka' po czym pólkolistymi ruchami smaruj pędzelkiem dalej i dalej, tak jakbyś chciała namalowac kółeczko (wykonuj delikatne ruchy pędzelkiem)
Tak jest najprościej i nie tworzą się zmarszczki na motywie. Nie zrażaj się ew. niepowodzeniami, bo to naturalne na początku w przypadku serwetek papierowych)Pozdrawiam i witam się w tym wątku jako 'świeżoZalogowana')
AAaaa! To już rozumiem Dzieki za wskazowke )

P.s. Ja chyba nawet kupowalam u ciebie przez allegro taki klej No, to teraz wiem jak go uzywac
I jeszcze mam pytanie, widzialam tam taki laskier postarzajacy. O co chodzi z tym postarzeniem? Chodzi o to ze zmienia troche odcien kolorow?
olik04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-11, 09:05   #38
SzufLada
Przyczajenie

GG do SzufLada

No patrz jaki ten świat mały)To tym bardziej się ciesze, że mogłam troszeczkę pomóc )A co do lakieru postarzającego (laccanticante) to tak, po jego uzyciu kolor farby zmienia swoją barwę i staje sie ciemniejszy taki bardziej 'pożółkły' jakby ze starości właśnie)Lacce mozna mieszac rowniez z porporina aby uzyskac taki ladny 'metaliczny' zloty kolor.
SzufLada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 08:59   #39
spinca
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez krufka80 Pokaż wiadomość
a co do kleju bialkowego to po prostu samo bialko oddzielone od zoltka, ja smaruje powierzchnie palcami, bialko na doniczke naklejam serwetke i lekko namoczonym w bialku palcem doklejam serwetke, potem to juz tylko lakier
Mam pytanie odnośnie tego sposobu. Zrobiłam tak samo, klej wylazł mi spod motywu i zdecydowanie po wyschnięciu różni się kolorem farba podkładowa od miejsc gdzie białka już nie ma. Co zrobić? Ja poradziłam sobie totalnie nieprofesjonalnie, tzn objechałam białkiem wszystko, ale chyba nie o to chodzi. Czy Wy tak idealnie smarujecie tym klejem lub białkiem, ze on nie wystaje spod motywu? Czy jakoś to wycierać jeszcze na mokro? Co robić?
spinca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 13:04   #40
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Żeby decu ładnie Ci wyszło motyw musi być bardzo gładko naklejony, a pod motywem nie może zostać klej w nadmiarze. Dlatego klejąc klejem do decu, po naklejeniu motywu musisz dokładnie docisnąć czy to palcem czy małym wałeczkiem malarskim przyklejony motyw do podłoża, żeby resztki kleju spod niego wyszły. W przypadku użycia wałka malarskiego przyklejony motyw musisz ochronić - ja to robię plastikową okładką do bindownicy, w innym przypadku motyw "pójdzie" za wałkiem i odklei się od podłoża.
Jak sprawa się ma z klejeniem na białko nie wiem, nigdy na białko nie kleiłam. Ale prawdopodobnie palcem resztki białka możesz usunąć spod serwetki.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 14:17   #41
spinca
Przyczajenie

Bardzo Ci dziękuję za rady
Spróbowałam kleić na lakier, znacznie lepiej mi to idzie.
spinca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości