![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Będę mamą ...Niepzygotowana
Cytat:
http://www.program500plus.pl/forum/p...-konkubinacie/
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Co do studiów - nie przejmuj się. Miałam na roku dziewczynę, która w ciąży była na pierwszym roku. Udało jej się skończyć rok, wzięła dziekankę. Potem oddawała córkę do żłobka/przedszkola, a mieszkała z nią sama w akademiku (miała tylko jakąś drobną pomoc finansową męża, który pracował za granicą i pewnie stypendium socjalne). To były jedne z trudniejszych studiów technicznych a mimo tego udało jej się je skończyć bardzo dobrze.
Ty masz lepszą sytuację. Możesz spokojnie wziąć dziekankę i kontynuować tylko to, co teraz dasz radę - możesz skończyć badania do magisterki i może jeszcze jakieś zaliczenia czy egzaminy pozdawać (to już zależy, w którym momencie ciąży Ci wypadają). Resztę możesz dokończyć za rok - przecież pod koniec ciąży i tak nie dasz rady zdawać egzaminów. To też wszystko zależy od konkretów, ale możesz zawsze przedłużyć wolne od studiów, jeśli z kilku przedmiotów z obecnego semestru weźmiesz warunki a resztę zdasz. Zależy ile u Ciebie można wziąć warunków - u mnie były to 2. Co do ślubu - po co w ogóle chcesz robić uroczystość? Możecie wziąć ślub cywilny - prawdopodobnie ułatwi wiele formalności i może też pomóc w temacie stypendium socjalnego. A wesele (i ślub kościelny, jeśli go chciałaś brać) zrobić później, jak będziecie mieć za co je planować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Będę mamą ...Nieprzygotowana
Na pewno wiele rzeczy posprawdzam i dowiem się jak wygląda sytuacja rożnych świadczeń socjalnych. Dziękuje za informacje, bo o wielu nie miałam pojęcia
![]() Warunek chyba wszędzie kosztuje: u nas można mieć tylko jeden i jego koszt to około tysiąc złotych. (250 zł to 1 pkt. ects) Zazwyczaj przedmioty kierunkowe mają ich około 6. Cytat:
Edytowane przez SpicyLady Czas edycji: 2016-10-12 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Byłam wczoraj u lekarza i słabo to wszystko wygląda :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Co sie dzieje?z dzidzia cos nie tak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Spicy cos mi sie kojarzy ze po urodzeniu dziecka mozesz wziasc cos jak urlop dziekanski (nie pamietam dokladnie jak to sie nazywa,bo studia dawno konczylam).Poza tym mysle ze w Twojej sytuacji przejscie na indywidualna organizacje studiow nie powinno byc trudne.u mnie na uczelni trzeba bylo napisac podanie do dziekanatu,odpowiednio je uargumentowac i czekac na decyzje
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
co się dzieje? wiele dziewczyn ma w ciąży problemy, czasem trzeba wiele tygodni przeleżeć w szpitalu także jak jest nadzieja to nie ma się co poddawać
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Wiesz co powinnaś Bogu dziękować że jesteś w ciąży, zwłaszcza że wyniki wskazują że kiepsko u ciebie z płodnością. Jak możesz tak myśleć? Powinnaś leżeć, nic nie robić i naprawdę się oszczędzać. Wiesz, wejdź sobie na wątek mjakmama.pl i wejdź w watek staraczkowy 2017 - i zobacz ile łez i bólu i starań kosztuje pragnienie posiadania dziecka, więc nie pisz głupot na forum. Twój narzeczony musi cię nieziemsko kochać, skoro jeszcze po takim tekście cię nie zostawił. Jak można tak powiedzieć narzeczonemu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
wańka wstańka
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;6646037 6]Wiesz co powinnaś Bogu dziękować że jesteś w ciąży, zwłaszcza że wyniki wskazują że kiepsko u ciebie z płodnością. Jak możesz tak myśleć? Powinnaś leżeć, nic nie robić i naprawdę się oszczędzać. Wiesz, wejdź sobie na wątek mjakmama.pl i wejdź w watek staraczkowy 2017 - i zobacz ile łez i bólu i starań kosztuje pragnienie posiadania dziecka, więc nie pisz głupot na forum. Twój narzeczony musi cię nieziemsko kochać, skoro jeszcze po takim tekście cię nie zostawił. Jak można tak powiedzieć narzeczonemu?[/QUOTE]
Wiesz, myślę, że przydałoby ci się pomyśleć chwilę zanim coś napiszesz czy powiesz. A twój poziom empatii wynosi 0.
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Samotną mamą wg. prawa nie jest się w momencie nie posiadania ślubu. Aby mieć status samotnej matki w dokumentach musi widnieć ojciec nieznany lub dziecko powinno mieć sądownie przyznane alimenty jeśli ojciec widnieje w papierach. W innym wypadku nie ma statusu samotnej matki
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e Czas edycji: 2016-10-17 o 08:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Naczelna Nastolatka
|
Weź idź stąd z tym swoim nawiedzeniem. Co to ma w ogóle wspólnego z problemami autorki? Chcesz się poczuć lepsza i szlachetnejsza dokopujac autorce?
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
wańka wstańka
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;6646204 1]Mam bardzo wysoki poziom empatii, wiem ile kosztuje walka o dziecko, dlatego nie mogę zrozumieć jak może autorka tematu pisać o aborcji? Mam nadzieję, że szok że jest w ciąży minie i zacznie patrzeć inaczej na życie i że wszystko ułoży się po jej myśli i narzeczonego. Dla mnie seks (współżycie) jest czymś za co odpowiadają oboje partnerzy i świadomie się na to decydują idąc do łóżka i wiedzą że zabezpieczanie może zawieść i może być ciąża.[/QUOTE]
Empatia to umiejętność zrozumienia czyjejś sytuacji, wyczucia się w emocjonalny inne osoby. Twoje posty wskazują na to, że nie jesteś w stanie rozumieć emocji autorki i koncentrujesz się na swoich uczuciach. Gdybyś była empatyczna to byś była w stanie autorkę zrozumieć.
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
Po pierwsze nie było żadnego seksu bez zabezpieczenia i nie wiem skąd taki wniosek.
Po drugie to że ktoś nie może mieć dzieci, a chce je mieć nie znaczy, że każdy musi się na taką wieść ucieszyć. Są ludzie, którzy nie chcą i nie będą mieli dzieci. Przez ostatnie 2 tyg leżałam po szpitalach, bo waga dziecka była zbyt niska. Obecnie jest znaczna poprawa. ![]() Co do dziecka to nadal nie jestem przekonana i obecnie jestem w emocjonalnej rozsypce. Edytowane przez SpicyLady Czas edycji: 2016-11-02 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) ojcostwo można ustalić już po sporządzeniu aktu urodzenia przed kierownikiem usc (ojciec oświadcza, matka potwierdza) - brak opłaty; jeżeli ta opcja nie wchodzi w grę (strony mają rozbieżne zdanie) to można sprawę rozwiązać sądownie i wtedy też jest opcja zwolnienia z kosztów (problem byłby gdyby np. matka pozwała kogoś kto okaże się nie być ojcem - wtedy mogłaby zostać obciążona kosztami no ale tutaj akurat matka wie kto jest ojcem) 3) nie zdecydowali się świadomie tylko wpadli, to dwie różne sprawy - po to się ludzie zabezpieczają żeby dzieci nie mieć, bywa różne, trzeba sobie z tym radzić 4) świat byłby wspaniały gdyby wszystkie dzieci rodziły się tylko planowane w związkach dwójki ludzi ze stabilną sytuacją emocjonalną i finansową - ale tak nie jest, także z dwojga złego skoro to dziecko już ma być to lepiej kombinować i przeżyć niż unieść się honorem i skazać się na biedę, ba! dodam, że nie popieram osobiście robienia 90% rzeczy które doradzam autorce ale koniec końców uważam, że lepiej jak jakoś przeżyją ten najgorszy okres żeby potem odbić się od dna i wyjść na prostą niż jak się będą męczyć ze sobą i z dzieckiem [1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;6646037 6]Wiesz co powinnaś Bogu dziękować że jesteś w ciąży, zwłaszcza że wyniki wskazują że kiepsko u ciebie z płodnością. Jak możesz tak myśleć? Powinnaś leżeć, nic nie robić i naprawdę się oszczędzać. Wiesz, wejdź sobie na wątek mjakmama.pl i wejdź w watek staraczkowy 2017 - i zobacz ile łez i bólu i starań kosztuje pragnienie posiadania dziecka, więc nie pisz głupot na forum. Twój narzeczony musi cię nieziemsko kochać, skoro jeszcze po takim tekście cię nie zostawił. Jak można tak powiedzieć narzeczonemu?[/QUOTE] życie jest niesprawiedliwie, nigdy nie było i nigdy nie będzie - trudno, trzeba się z tym pogodzić [1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;6646204 1]Mam bardzo wysoki poziom empatii, wiem ile kosztuje walka o dziecko, dlatego nie mogę zrozumieć jak może autorka tematu pisać o aborcji? Mam nadzieję, że szok że jest w ciąży minie i zacznie patrzeć inaczej na życie i że wszystko ułoży się po jej myśli i narzeczonego. Dla mnie seks (współżycie) jest czymś za co odpowiadają oboje partnerzy i świadomie się na to decydują idąc do łóżka i wiedzą że zabezpieczanie może zawieść i może być ciąża.[/QUOTE] nie masz bladego pojęcia co to jest empatia przemawiają przez Ciebie bardzo silne osobiste emocje i przykro mi, że doświadczyłaś w życiu rzeczy które skłoniły Cię do takich poglądów ale nie daje Ci to najmniejszego prawa do tak krytycznych ocen innych ludzi Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Qazsew, też mogłam delikatniej zareagować, ale emocje idą czasem w górę. Zawsze mogę zwalić winę na hormony
![]() Z dzieckiem już lepiej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.