![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ulubiony twórca?
Sporzadzilam liste moich najukochanszych perfum i okazalo sie, ze znaczna ich czesc zostala powolana do zycia przez tych samych tworcow.
Oto oni oraz dziela, za ktore jestem im niezmiernie wdzieczna ![]() Bertrand Duchaufour za kompozycje: Dzokgkha, Poivre Piquant, Piment Brulant, Patchouli Patch (powstaly przy udziale Evelyne Boulanger) i Kyoto. Genialna Olivia Giacobetti: za Dzing!, Idole, T42, Fou d'Absinthe, Premier Figuier Extreme i Safran T. Jean-Paul Guerlain: za Mahore, Samsare i Vetiver Jean Claude Ellena: Bois Farine, Ambre Extreme, Terre d'Hermes. Dominique Ropion: Amarige Givenchy, Kenzo Jungle Elephant, Le Parfum Lalique Laurent Bruyere: Costume National Scent, Scent Intense i Scent Sheer, Evelyne Boulanger: Zagorsk i Carnation CdG Pierre Bourdon: Christian Dior Dolce Vita (z Mauricem Rogerem), Shiseido Feminite du Bois (z Christopherem Sheldrake) Olivier Cresp: Angel (wykreowane wraz z Yves de Chirisem), Angel la Rose i Gloria. Jean Guichard: Eden i LouLou ![]() Sophia Grojsman- Yvresse, Tresor i Paris Chcialam wymienic takze: Francoise Caron za skomponowanie Angela Violette, Christine Nagel za Angela Le Lys , Maurice'a Rogera za Dune, Jean-Louis Sieuzaca za Opium. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Poprzeglądałam sobie kilka stron i wyraźnie widać, że mój nos uwielbia kilka tych kompozycji gdzie tworzy duet: Carlos Benaim & Olivier Polge
![]() czyli: * Pure Poison * Code * Flowerbomb oraz zapachy z pod ręki Nathalie Lorson: * Weekend Burberry * Wish Chopard * Sensations Jil Sander Oczywiście pozostaje wiele zapachów, których wciąż nie zdążyłam powąchać ![]() ![]()
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Właśnie wyszperałam,że ten sam nos(Olivier Cresp)
wykreował moja najukochańsze Lacoste pour Femme,jedne z bardziej ulubionych Light Blue i Angela.Nigdy bym ich ze sobą nie połączyła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() burn, widzę że jesteś moją "zapachową siostrą" ![]() dodaję też: Dominique ROPION: - Cacharel Amor Amor (2003, with Laurent Bruyere) - Calvin Klein Euphoria (2005, with Loc Dong & Carlos Benaim) - Christian Dior Pure Poison (2004, with Carlos Benaïm & Olivier Polge) - Thierry Mugler Alien (2005, with Laurent Bruyere) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Miejsce 1, Panowie: Norbert Bijaoui i Jean Claude Delville, za stworzenie najpiękniejszego według mnie zapachu na świecie, perfum, które kocham ponad wszystkie inne, czyli za moją cudowną i doskonałą Organza Indecence
![]() Miejsce 2 exeqwo, za najbardziej fascynujące kadzidła: Rodrigo Flores - Roux za Black Cashmere ![]() Miejsce 3, Christopher Sheldrake, za swe absolutnie genialne kompozycje (Douce Amere, Un Bois Vanille, Datura Noir, Gris Clair, Feminite Du Bois), w szczególności za dwa najpiękniejsze dla mnie niszowce, czyli boski cynamon - Rousse ![]() Miejsce 4, Olivier Cresp, za kontrowersyjny, wzbudzający największe emocje, zmysłowy i wyjątkowy - Angel. Miejsce 5, Dominique Ropion, za sexowną Euphorię i leniwego Tygrysa.
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Alexander McQueen MyQueen (2005, with Anne Flipo) Boucheron Miss Boucheron (2007, with Anne Flipo) Burberry Burberry London for women (2006) Cacharel Amor Amor (2003, with Laurent Bruyere) Cacharel Amor Amor Elixir Passion (2006, with Laurent Bruyere) Calvin Klein Euphoria (2005, with Loc Dong & Carlos Benaim) Caron Aimez Moi (1996) Christian Dior Pure Poison (2004, with Carlos Benaïm & Olivier Polge) Escada Casual Friday (1999) Escada Sentiment Pour Homme (2002, with Laurent Bruyere) Escada Sexy Graffiti (2002, with Laurent Bruyere) Frederic Malle Carnal Flowers (2005) Frederic Malle Une Fleur de Cassie Frederic Malle Vetiver Extraordinaire (2002) Giorgio Armani Armani Code for women (2006, with Carlos Benaim & Olivier Polge) Givenchy Amarige (1991) Givenchy Very Irresistible for women (with Sophie Labbe & Carlos Benaim) Givenchy Very Irresistible Sensual (2005) Givenchy Ysatis (1984) Givenchy Ysatis Iris Jennifer Lopez Live (2005) Kenzo Jungle L'Elephant (1996) Kenzo Jungle Tigre Krizia Krazy (1991) Lalique Le Parfum (2005) Lancome Miracle Forever (2006, with Olivier Polge) Lancome Tresor Eau de Printemps Sheer (2006) Lancome Tropiques (2006, with Laurent Bruyere) Maxims de Paris (1984) Ralph Lauren Safari (1990, with others) Thierry Mugler Alien (2005, with Laurent Bruyere) Vivienne Westwood Anglomania (2005) Yardley Lace (1984) Yves Saint Laurent L'Homme YSL (2006, with Anne Flipo & Pierre Wargnye) Yves Saint Laurent Paris Premieres Roses (2003, with Sophia Grojsman & Laurent Bruyere) Ja z kolei lubię tylko Euphorię, Tygrysa i Lalique Le Parfum. Pozostałe nie robią na mnie specjalnego wrażenia, są obojętne, niektórych nie lubię (np. Amarige, Ysatis) a niektórych zapachów (tych od Frederic Malle, Caron Aimez Moi, Yardley Lace) jeszcze nie znam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Wow Myszko, dziękuję
![]() Właśnie się zastanawiałam kto stworzył Słonia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
W porządku alfabetycznym:
Mark Buxton za Ouarzazate, czyli herbatę na pustyni pod osłoną nieba Jacques Cavallier za eksplozję zmysłów w M7 Emilie Coppermann za kardamon w Eau de Lalique (do spółki z J.C. Ellena) i Equus Bertrand Duchaufourd za: buddyjski klasztor w Himalajach, czyli Dzongkha i polne maki posypane papryką (Piment Brulant) oraz za Bazar Lacroix (razem z J.C. Ellena i Emilie Copperman) Anne Flipo za przywołanie wspomnień z dzieciństwa w La Chasse Aux Papillons Harry Fremont za młodą brzozę w Cerruti Image Woman Olivia Giacobetti za: wiotkiego figowca w Premier Figuier i nitki szafranu na płatkach róży w Safran Troublant oraz za sosnowy las w Fou d`Absinthe Jacques Guerlain za jedyne takie reformy, czyli Mitsouko Aurelien Guichard za anyżową piękną diablicę, czyli Anisia Bella Nathalie Lorson za perły i róże, czyli Perles de Lalique Maurice Roucel za: New Haarlem, czyli pobudkę oraz...Monsoon, czyli wspomnienia Ralf Schwiegers za Eau des Merveilles, czyli zapach utkany z pajęczych nici, na których lśnią krople morskiej wody Christopher Sheldrake za to, że jest. I za Gris Clair Jean-Louis Sieuzac za Dune, czyli piasek we włosach Yann Vasnier za to, że jest i za Palisandra - młodego, hedonistycznego boga (do spółki z Francoise Caron) i inni Wielcy Edytowane przez Anuschka Czas edycji: 2007-09-17 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
moim ukochanym "nosem" jest Michel ALMAIRAC to on stworzył Burberry london klasyk, którego używałam co najmniej 10lat (ten i tylko ten zapach) zachodzę w głowę jak to było możliwe, że byłam tak wierna
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() /edit/ Znalazłam! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Detektywka Sałata zawsze do usług! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
BAN stały
|
Do końca życia będę wdzięczny Jacques'owi Cavallier za Opium PH
![]() (za zapach, który ubóstwiam bardziej, niż Myszka OI ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
I ja postanowiłam sprawdzić, kto stworzył moje ulubione pachnidła. Zaczęłam od spisania perfum, które obecnie najbardziej lubię lub darzę ogromnym sentymentem; ale uznałam że szybciej będzie "eliminować" zapachy z list z Now Smell This:
Najwięcej moich zapachów wyszło od: Christine Nagel: Cartier Eau de Cartier oraz wersja Concentree Chopard Madness Fendi Theorema Mauboussin Histoire d'Eau Olivia Giacobetti: Diptyque Philosykos L'Artisan Fou d'Absinthe L'Artisan Tea for Two Lubin Idole de Lubin Bertrand Duchafour: Comme des Garcons series 3, Incense: Avignon Comme des Garcons series 5, Sherbet: Rhubarb L'Artisan Poivre Piquant Jean Claude Ellena Hermes Elixir des Merveilles Hermes Terre d'Hermes L’Artisan Bois Farine Poza tymi czterema "nosami" lista jest dość spora - mimo wszystko wymienię tych twórców, głównie ze względu na moją naturę do chomikowania rozpisek.
Nie uwzględniłam jak widać żadnych Lutensów - wiem, że mają dużo fanów i fanek; ale ich kompozycje zupełnie mi nie podchodzą. Wolę L'Artisany, och tych flaszek mogłabym mieć całą hodowlę!
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Rachel, siostro - życie zaskakuje ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Papużko, siostro - chyba nie może być tak pięknie, gdzieś te różnice muszą znaleźć ujście - padło na Lutki/L'Artisany
![]() Możliwe że gdybym najpierw poznała Lutensy, to w nich bym się zakochała. Chociaż nie, wróć; jako pierwszy zapach poznałam właśnie Miel de Bois Lutensa; poza tym znam Ambre Sultan, Borneo, Cedre, Sa Majeste La Rose. Początkowe zachwyty szybko blakną i ulatują, a za tymi zapachami w ogóle nie tęsknię... Natomiast L'Artisany, hmmm. Ambre Extreme, Bois Farine, Dzing!, Absynt, Pogoń za Motylkiem, Navegar, Poivre Piquant, Tea For Two, Timbuktu... Reszta równie ciekawa, ale dla mnie nie do noszenia - tylko do wąchania. Absynt przetestuj koniecznie, i koniecznie daj mu co najmniej dwie szanse. Mam nadzieję, że nie poznasz jego złej strony (mdła stadionowa woda kolońska).
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() O Absynta się postaram ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
![]()
Na codzień spotykamy się z wieloma zbieżnościami, jednak nie zauważamy ich. Może są zbyt ciche, a może to my pędzimy na oślep patrząc tylko przed siebie.
Zmierzam do tego, że to samo można odnieść do tematu tego forum- perfum. Wielu perfumiarzy tworzy swoje kompozycje dla różnych domów, ale rzadko kiedy udaje im się całkowicie odmienić zapach. To coś, ta nieuchwytna cząstka jaką człowiek przelewa w zapach zostaje zawsze. Nie chcę się posługiwać przykładem chyba najjaśniejszym, jakim jest Olivia Giacobetti (z najdosadniejszym przykładem: trio Costes- Tea for Two- Bramy Piekielne). A do czego zmierzam? Ano do Bertranda Duchaufoura. Bez wątpnienia największy geniusz jakiego do tej pory mogłem odkrywać (obok Giacobetti, JC Elleny, Buxtona i rodziny Durante, ale ON jest pierwszy). Porównując dwie kompozycje: stworzone dla Amouage Jubilation i zrodzoną dla Comme des Garcons Sequoia`ę, możemy czysto delektować się tym czym mówi do nas ten perfumiarz. Obie kompozycje są żywe, niczym bijące serca. Odrzućmy z nich otoczkę- osierdzie... Cóż widzimy??? Przede wszystkim jasne, świeże, emanujące energią drzewo. Widzimy ciepłe, krągłe kształty. Drzazgi zalegają dno tych kompozycji, wobec czego dowolnie możemy się nimi bawić, bez jakiegokolwiek niebezpieczeństwa. Dopiero po czasie, ogołocone z ciepłej wyszlifowanej powierzchni pokazują swoją zadziorną twarz. Wtedy nie ma ani krztyny litości. Jesteśmy nabijani na pal, krzyk się niemal materializuje i spadamy na miękki ciepły popiół- przetrwaliśmy... Zarówno Sequoia jak i Jubilation żyją podobnie... I wiecie na czym polega geniusz Bertranda???? Właśnie na tym, że możemy stworzyć bardzo bogaty TEN SAM opis naszych doznań dla wielu różnych jego kompozycji nie wchodząc w poziom poszczególnych ingrediencji. To świadczy o tym, że ON do nas mówi. Tworzy perfumy, a w nich zamyka cząstkę siebie. Czyż to nie jest genialne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Jacques Cavallier (m.in. za M7, Opium i Nu)
Michel Almairac (m.in. za Gucci Pour Homme i Escada Magnetism) Nathalie Lorson (za Encre Noire Lalique)
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
Od kilku lat moim najulubieńszym Nosem, przede wszystkim dzięki Chinatown jest genialny Aurelien Guichard, syna Jeana - autora m.in. Lou Lou. Oto w całej krasie młody Maestro Guichard - junior
![]() |
#59 |
Nocna Straż
|
Dla mnie:
1. Jean Claude Ellena za Wodę i Eliksir cudów, za Ogródki i za Declaration 2, Christine Nagel za Eau de Cartier w wersji Concentree i Theoremę 3. Annick Menardo za Hypnotic Poison
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
jacques cavallier, za kingdom i nu,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.