Efekty biegania - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-06, 13:36   #571
annLee
Zakorzenienie

Dot.: Dla miłośników BIEGANIA :)

Cytat:
Napisane przez inch
dobrze
uffff..
dzięki
annLee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 13:38   #572
Takietam
Zadomowienie

Ha, eureka! Właśnie mnie olśniło Wiem, że to trochę głupie, co właśnie piszę, ale rozwikłałam zagadkę moich problemów z oddychaniem - właśnie do mnie dotrało, że przecież mam alergię na pyłki i ciężko mi się oddycha przez cały czas.
Trochę lepiej mi z tą świadomością, bo już naprawdę nie wiedziałam co mam myśleć o tym moim duszeniu się przy niektórych ćwiczeniach.

Przepraszam za ten off-topic i już wracam do tematu właściwego
o bieganiu:

przedwczoraj zawzięłam się i biegłam 50 minut, co prawda na bieżni na siłowni, ale biegłam twardo. W tych upałach naprawdę klimatyzowana sala jednak wygrywa z "świeżym" powietrzem warszawskich parków
No i wniosek jest taki, że może jeszcze będą ze mnie ludzie, wbrew zamiarom mojej szefowej, która najchętniej przykułaby mnie do mojego fotela w pracy na stałe.
Takietam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-06, 20:24   #573
inch
Zakorzenienie

Takietam, nie przejmuj się szefową! I brawo dla Ciebie.

Fakt, upały nie sprzyjają biegom. Już na samym początku z mojej koszulki można było dziś wycisnąć niezłą butelkę
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-07, 09:59   #574
Agusia=]
Rozeznanie

HelouTo ja też się przyłączę. Kilka dni temu przełamałam sie i namówiłam koleżanke na bieganie Ona się wyłamała po dwóch razach, a ja...biegam dalej sama! Narazie tak 4 razy w tygodniu po 15 min. Na więcej kondycja mi nie pozwala
Stary 2006-07-08, 09:49   #575
andzya
Zakorzenienie

ja wczoraj powrocilam do biegania.po miesiacu abstynencji,ale przynajmniej wyleczylam wszystkie kontuzje i teraz czuje sie znacznie lepiej
jutro lece do Anglii wiec tam bede kontynuowala swoje bieganie
Stary 2006-07-08, 18:57   #576
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Dziś biegało mi się fantastycznie. Mimo upału, mimo suchoty. Nawet się nie zmęczyłam. Czemu zdarza mi się zapominać, że sukces tkwi w psychicznym nastawieniu?

Ania miłego lotu i pobytu

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 23:00   #577
Cfaniara87
Przyczajenie

GG do Cfaniara87
Smile Dot.: Dla miłośników BIEGANIA :)

Zgłasza się kolejna miłośniczka biegania
Zazwyczaj biegałam 2 km. Kilometr w jedna i w druga stronę. Dzisiaj jednak, postanowiłam pobiec trochę dalej .Finiszować miałam przy hotelu, ale miałam jeszcze duzo siły więc postanowiłam pobiec troche dalej. Biegłam i biegłam, aż w końcu dobiegłam do mola. Myślałam ze dopiero pod koniec wakacji mi sie to uda. . Ojjj jaka byłam zadowolona. Chwile się porozciągałam i wracałam z usmiechem na twarzy, taka byłam z siebie dumna.

Musiałam sie pochwalić .Może pod koniec wakacji uda mi sie dobiec do kolejnego mola?
Cfaniara87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-11, 16:41   #578
krylcia
Rozeznanie

Dołączam się do wątku, chociaż nie biegam. Chciałabym, ale głupio mi samej, a nie mam z kim Już sobie wyobrażam miny ludzi widzacych biegającą bez celu trzynastolatkę... Najbardziej chciałabym biegać sobie z pieskiem (miałabym jakiś powód dlaczego tak biegam), lecz niestety owego nie posiadam i w najbliżej przyszłość posiadać nie będę. Pozostaje mi tylko przekonać się do biegów w samotności lub wogle z nich zrezygnować.

Edytowane przez krylcia
Czas edycji: 2006-07-11 o 17:03
krylcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-11, 20:10   #579
anniaa

oh a ja od dwuch dni przełamałam sie do biegania i biegam sobie po 30 min ... musze sie przygotowac bo jak wyjade 25 lipca to codziennie o 6.00 rano bieganko ) hehe troche łydki mnie dzisiaj bolą ale co tam

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-12, 12:11   #580
krylcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anniaa
oh a ja od dwuch dni przełamałam sie do biegania i biegam sobie po 30 min ... musze sie przygotowac bo jak wyjade 25 lipca to codziennie o 6.00 rano bieganko ) hehe troche łydki mnie dzisiaj bolą ale co tam
A gdzie jedziesz, jeśli można spytac?

...

krylcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 11:57   #581
Nati02
Zakorzenienie

Od poniedzialku znow zaczne biegac. Jak zwykle podczas pobytu w Niemczech nie biegalam... coz, tak dziala na mnie ten kraj
Stary 2006-07-13, 21:17   #582
=>Vicki<=
Raczkowanie

czytam Wasz watek od jakiegos miesiaca, i tak sie zamierzam do rozpoczecia biegania....ale mieszkam w Wawie i jakos kolo mnie nie ma fajnych miejsc do biegania :/ teraz siedze na dzialce od 2 tygodnii, i mam super sciezke ok 3km dlugosci w jedna strone. Chce zaczac od okolo 10-15min dziennie z przerwami, i do konca wakacji, mam nadzieje ze uda mi sie te (w sumie) 6km przebiec.
planuje wstawac i o 630 codziennie jak juz dojde do 25min biegania dziennie, to zaczne biegac 4 razy w tygodniu. jezdze codziennie na rowerze, wiec mysle ze powinno byc ok

tylko mam pytanko: jesli chce naczczo biegac, wystarczy ze wypije szklanke mleka, pojde pobiegac, wroce do domu, porozciagam sie, odczekam z 20min i zjem lekkie sniadanko? bo nie chce by mi sie miesnie "spalaly" tylko tluszcz glownie chodzi mi o to, by zrzucic troche zbednych kilogramow, w szczegolnosci na udach. myslicie, ze trzymajac sie takiego planu do konca wakacji, plus jakies inne cwiczenia silowe udaloby sie zgubic ze 3-4kg? (obecnie waze 63kg przy 175cm) i jakies 4-6cm z wew. strony ud? (obecnie 56cm <szok> )

pomozcie mi dziewczyny, bo ja jestem totalnie zielona jesli chodzi o bieganie moja specjalizacja to raczej rowerek i taniec hiphop
=>Vicki<= jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 21:39   #583
Dolot
Zadomowienie

Witam was kochane
Inch i suzana mnie sie tutaj napewno nie spodziewały
No ale wkoncu zaczełam- 15 minut ale stopniowo bede zwiększać. I odnośnie tego mam pytanie- co jaki czas i ile minut zwiększać?

Dzisiaj biegało się nawet w porządku
I naprawde bieganie uzależnia
Dolot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 21:39   #584
anniaa

ja jade na wies i tam własnie obok domku mam super ulice bardzoo długą i mam zamiar tam biegac codziennie rano do sklepu po świerze bułeczki a sklep jest bardzo daleeko ) tylko kondycje musze poprawic hehe ...
wogóle ile razy wv tyg powinnam biegac ? bo jak narazie 3 razy w tym tygodniu biegałam po 30 min... wystarczy na tydzien czy wiecej ??

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

Stary 2006-07-13, 21:41   #585
Dolot
Zadomowienie

to zależy anniuu na czym Ci zależy

Ale najlepiej pytaj specjalistki- inch i suzane- gwarantowana rzetelna wiedza na temat.
Stary 2006-07-13, 21:45   #586
anniaa

dolot zalezy mi na wyszczupleniu ud ...

Stary 2006-07-13, 21:50   #587
Dolot
Zadomowienie

hmmmmmm
w sumie - wydaje mi sie ale pewna nie jestem- że bieganie 3 razy w tygodniu na poczatek powinno wystarczyć tylko pamietaj o porządnym strechingu- inch gdzies go tutaj zamieszczała
Jest to ważne ztego wzgędu, ze mięsniepo rozciąganiu nie kurczą sie a stają sie za to smuklejsze.
Na tym niestety sie moja wiedza konczy
Jesli miałąbys jakies wątpliwosci naprawde zapytaj zawodowców
Stary 2006-07-13, 21:52   #588
anniaa

dolot oh i tak bardzo dziękuje ci za odp bo dzisiaj normalnie łydki mnie okropnie mnie bola bo od poniedziałku codziennie 30 min biegania i dzisiaj sobie odpusciłam bo ledwoscia chodze

Stary 2006-07-14, 12:14   #589
Midi
Zakorzenienie

Dolot, na stronie bieganie.pl (i kilku innych też) jest szczegółowa rozpiska dla początkujących biegaczy - o ile pamiętam, na 10 tygodni regularnego zwiększania wysiłku. Zalecają tam rozpoczęcie od marszobiegów, a z czasem zwiększasz po prostu udział biegu w marszobiegach

Vicki, no niestety, podczas biegania na czczo zawsze jednak trochę mięśni poleci. Szklanka mleka to, moim zdaniem, nienajlepszy pomysł, bo możesz mieć potem kolkę, a i białka w nim mało. Może lepiej jakaś odżywka białkowa typu białka serwatkowego (najszybciej przyswajalne) - jest tego mniej (przeważnie ok. 100-150 ml), za to zażycie białka na 30 min. przed biegiem trochę chyba powinno ochronić mięśnie. Ważne jest też dostarczenie białka po bieganiu - jeśli zależy Ci na mięśniach, to nie czekaj z jedzeniem śniadania albo zażyj jakiś antykatabolik od razu po bieganiu.
Można też na początek wybrać opcję spalania tłuszczyku, a po okresie redukcji wziąć się za budowanie mięśni. Z wagi i obwodu ud nie wynika, żebyś miała za dużo do zrzucenia - mam podobne parametry

Anniaa, 3-4 razy w tyg. powinno wystarczyć, z czasem możesz po prostu wydłużyć czas biegania do np. 50 minut. Po jakimś czasie nie będą już tak nogi bolały, bo się wzmocnią i przyzwyczają. Powinnaś je bardzo porządnie rozciągać od razu po zakończeniu biegania, kiedy są rozgrzane, to bardzo pomaga
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-14, 12:50   #590
=>Vicki<=
Raczkowanie

Stary 2006-07-14, 12:56   #591
=>Vicki<=
Raczkowanie

Midi- dziekuje za odp glownie chodzi mi o spalenie tluszczu uda owszem, mam szczuple, tylko na gorze mam "bulki" przy wew. stronie ud i to TO mi strasznie przeszkadza inne cwiczenia jakos nie pomogly mi tego zlikwidowac, wiec sprobuje z bieganiem co do wagi, w sumie nie jest wazna, licza sie dla mnie wymiary, ale lepiej bym sie czula, "lzej", gdybym miala wage 60-58kg baaaardzo dziekuje za porade
Stary 2006-07-14, 13:07   #592
inch
Zakorzenienie

Odradzam białko przed bieganiem. 30 minut z odżwyką to nie dość że za mało, to właściwie energii z tego nie ma. Po takim białku kolka murowana.

Aniaaa, 3 razy na tydzień wystarczy
Stary 2006-07-14, 16:20   #593
Midi
Zakorzenienie

No patrz, a ja właśnie po takiej małej porcji (w sensie objętości 100 ml) nie mam kolki, a po szklance wody (250 ml) już miewam
To co w takim razie jeszcze innego polecić przed bieganiem na czczo dla ochrony mięśni, żeby wciąż było to jednak na czczo? BCAA? Czy raczej porcję glukozy? Pogubiłam się chyba trochę...
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-14, 20:39   #594
anniaa

ich ok to bede biegac razy w tygodniu ) a za jakis czas zwiększe długość biegania .... )

Stary 2006-07-16, 10:53   #595
dori7
Zadomowienie

Melduje, ze:

1) po upewnieniu sie, ze moja trasa biegu omija szlak halasliwych wielbicieli piwska i nasiadowek w pobliskim Powsinie i jedyne zywe dusze to inni biegajacy i rowerzysci, zupelnie niegrozni dla biegajacej samotnie o zmroku kobiety, ostatecznie przerzucilam sie z biegania na biezni w silowni na pachnacy i szumiacy las

2) podczas wypadu do siostry, maniaczki nordic walkingu, zostalam wyciagnieta na grupowe lazenie po plazy Ale zabawa! Zasuwa sie rzeczywiscie niezle, na pewno poszukam u siebie jakiejs grupy NW (w stadzie razniej, moj TZ na razie protestuje na pomysl zasuwania po lesie z kijami ) i bede przeplatac sobie bieganie chodzeniem Z kijami chodzi sie duuuzo szybciej, niz bez - jak mi sie siostra rozpedzila z kijkami, to musialam truchtac, zeby nadazyc, a przeciez chodze bardzo szybko . No i fantastycznie pracuja tricepsy, moja zmora Super sprawa, naprawde warto!
dori7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-16, 14:35   #596
inch
Zakorzenienie

Dori, nordic jest rewelacyjny! Próbuje zarazic tym moją mamę. Szkoda tylko, że kijki takie drogie. Ale całkowicie Cię rozumiem, ja tez bym przeplatała z bieganiem, bo własnie fajnie modeluje ramiona.

No i dobrze, że w końcu się odważyłaś zejść z bieżni

Pozdrawiam!
Stary 2006-07-16, 14:45   #597
aga01
Zakorzenienie

U mnie jest tak ciężko z tymi biegami , że szok...!

Jutro o 9.00 rozpoczynam misje z siostrą TŻ, dobrze, że z nią, bo jak mam sama się zabrać to uhhh.... a tak to się wstydzę powiedzieć, że nie chce mi się poprostu!

Lenia z pleców muszę zgonić... Rozleniwiłam się przez ten rok...
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-17, 12:54   #598
dori7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inch
Dori, nordic jest rewelacyjny! Próbuje zarazic tym moją mamę. Szkoda tylko, że kijki takie drogie. Ale całkowicie Cię rozumiem, ja tez bym przeplatała z bieganiem, bo własnie fajnie modeluje ramiona.
To jest mysl, moze moja powinnam ponamawiac? Moja mater niestety ma spora nadwage i powazne problemy zdrowotne, ale mysle, ze nordic by jej nie zaszkodzil, a zawsze mialaby odmiane od jogi i plywania. Zauwazylam, ze przy nordicu te kije bardzo jednak odciazaja, i np. bez problemu moge lazic cala godzine w takim tempie, ze przy analogicznie szybkim truchcie mialabym (wstyd przyznac, ale naprawde duzo waze i przez to biegajac szybko sie mecze) zabojcza zadyszke.

Co do kijkow - probowalam chodzic ze specjalnymi kijami do NW i z teleskopowymi, takimi do chodzenia po gorach - nie widze roznicy, wiec poki co bede uzywac tych gorskich, bo 250 za kijki to za duzo na moj obecny budzet

Cytat:
Napisane przez inch
No i dobrze, że w końcu się odważyłaś zejść z bieżni

Pozdrawiam!
Szczerze mowiac, balam sie tych spojrzen ludzi na truchtajacego hipcia - ale okazalo sie, ze nikogo absolutnie to nie wzrusza, co znakomicie poprawilo mi humor Poza tym poziom hipciowatosci systematycznie mi sie zmniejsza, az sie pochwalic musze
dori7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-17, 13:08   #599
anniaa

dzisiaj pobiegałam sobie 30 min ) i juz nogi nie bola tylko cos mam z lewa łydka strasznie mnie bola miesnie w tej okolicy ze ciezko sie nawet chodzi

Stary 2006-07-17, 13:23   #600
LadyRoocK
Przyczajenie

Talking Dot.: Dla miłośników BIEGANIA :)

Zaczęłam biegać od paru dni. Narazie są to krótkie trasy - 400m, 500m itp.
Teraz zaczynam biegać na czas tzn. '15-30 minut'
Tylko nie mam z kim biegać
Muszą sama :P
No trudno.
I biegam nie tylko dla ładnej sylwetki ale również dla poprawienia kondycji - w szkole brakowało mi dwóch sekund na 400 żeby mieć szóchę xD
LadyRoocK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości