Praca magisterska - dyskusja - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-28, 11:51   #571
Aralia83
Raczkowanie

Dot.: Praca magisterska - dyskusja

A dlaczego aż dwie, jeśli można spytać?
Dwa zupełnie różne kierunki?
Aralia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 11:59   #572
emi_lka
Zakorzenienie

Tak, studiuję równolegle, jestem na 5 roku i na jednym i na drugim kierunku, no i piszę dwie prace.
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 12:05   #573
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

a jakie kiernki konczysz jesli mozna wiedziec??

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 12:08   #574
Aralia83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
Tak, studiuję równolegle, jestem na 5 roku i na jednym i na drugim kierunku, no i piszę dwie prace.
Jak dawałaś radę wczasie sesji?
Mi jedna rujnowała życie towrzyskie.
Stary 2008-03-28, 12:26   #575
emi_lka
Zakorzenienie

Kończę filologię polską i pedagogikę specjalną.

A co do sesji...były one dla mnie zawsze wielkim wyzwaniem logistycznym - jak zrobić by zdążyć zdać dwa egzaminy w jednym dniu (8-10 egzaminów w sesji to była norma), w ogóle jak sobie wszystko poukładać, by się nie pokrywało i jak to opanować...
Muszę przyznać, że jak miałam tak dużo na głowie, to jakoś więcej też samodyscypliny miałam i umiałam gospodarować czas (w sensie towarzyskim - i wszystko było takie szalone, ciągły wyścig z czasem), ale bywały momenty krytyczne - np. codziennie egzaminy przez 6 dni. Więc niekiedy sesja to był czas wyjęty z życiorysu.
Jak patrzę wstecz to NIE WIEM, jak mi się to udawało, ale efekt jest taki, że na 5 roku, kiedy wreszcie nie mam zajęć i sesji (tylko praktyki -dużo), jestem bardzo rozleniwiona i niezdolna do systematycznego wysiłku, i jakoś tak mam mało czasu na wszystko

Przez całe te latka studiów miałam za to dużo optymizmu i nie pozostaje mi nic innego, jak wierzyć, że każde karkołomne zadanie, takie jak pisanie dwóch prac jednocześnie przy bardzo ograniczonym czasie, może się udać
Stary 2008-03-28, 12:27   #576
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aralia83 Pokaż wiadomość
Jak dawałaś radę wczasie sesji?
Mi jedna rujnowała życie towrzyskie.
A Ty co studiujesz?
Stary 2008-03-28, 12:36   #577
Aralia83
Raczkowanie

Licencjata robiłam z ekonomii, a na magisterkę wybrałam sobie stosunki międzynarodowe. Bardzo interesujące, ale mniej przyszłościowe

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-28, 14:51   #578
Aralia83
Raczkowanie

Życzę owocnego pisania w weekend, ja sobie wyjeżdżam i nic nie napiszę
Stary 2008-03-28, 14:58   #579
asia_z
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monic84 Pokaż wiadomość
ja juz prace mam na ukoczeniu
ale musze nauczyc sie 120 pytan na obrone
czy ktoras z Was ma takie cos?
jak tego nauczyc sie ze zrozumieniem?/eh;(
czerwiec coraz blizej
Cytat:
Ja też mam zestaw zagadnień, część z nich każda osoba z grupy opracowywała i wygłaszała (taka symulacja obrony), więc jestem mocno osłuchana, dlatego myślę, że z tym sobie jakoś poradzę.
Ja najbardziej się martwię, że nie zdążę z dwiema pracami :-/
u mnie tych pytań podobno jest około 100. i podobno już są opracowane przez osoby z roku który się bronił w 2007. Na razie się pytaniami nie martwię, gorzej że mi się pisać nie chce.
Stary 2008-03-28, 17:08   #580
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_z Pokaż wiadomość
u mnie tych pytań podobno jest około 100. i podobno już są opracowane przez osoby z roku który się bronił w 2007. Na razie się pytaniami nie martwię, gorzej że mi się pisać nie chce.
dziewczyny wy nie straszcie. ja nie dosc ze nie mam pytan to co do tego ich opracowanie. to to nawet nie wiadomo czego sie uczyc.. to jest nierealne do zrobienia

Stary 2008-03-29, 09:50   #581
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
dziewczyny wy nie straszcie. ja nie dosc ze nie mam pytan to co do tego ich opracowanie. to to nawet nie wiadomo czego sie uczyc.. to jest nierealne do zrobienia
A nie masz możliwości skonsultowania się ze starszymi rocznikami? U mnie na wydziale też krążą opracowane przez wyższe roczniki zagadnienia.

Dziś ciąg dalszy moich męk. Do wieczora mam czas do wysłania rozdziału, później chcę iść wreszcie potańczyć Już się wdrożyłam w temat, także jestem dobrej myśli, choć na razie 3 stronki mam.

Pozdrawiam wszystkich odpoczywających i pracujących
Stary 2008-03-29, 09:52   #582
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

w sumie masz racje, musze sie kogos podpytac kto zna kogos ze straszych rocznikow

a ja dzis ide na wesele wiec sie wytancze

Stary 2008-03-29, 10:42   #583
emi_lka
Zakorzenienie

To super Baw się dobrze!
Stary 2008-03-29, 17:07   #584
emi_lka
Zakorzenienie

Właśnie udało mi się ukończyć rozdział, za chwilę wysyłam Wreszcie luzzzzz
Stary 2008-03-30, 15:31   #585
asia_z
Zakorzenienie

no z tego co ja słyszałam, to właśnie na większości uczelni jest egzamin magisterski i to od niego w 25% (u mnie przynajmniej) zależy ocena na dyplomie. jeszcze 25% to ocena z obrony i 50% to średnia ocen z wszystkich semestrów (wszystkie oceny niedostateczne, wszystkie poprawki, egzminy komisyjne się do tego wliczają).
Ja skończyłam 1 rozdział i dwa mam w około połowie. dobrze idzie, mam nadzieje, że do końca kwietnia skończę, bo muszę jeszcze program napisać

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-31, 07:19   #586
Aralia83
Raczkowanie

asia_z u mnie jest identycznie (i tak też było na obronie licencjata), moja świerzo obroniona siostra też tak miała
Stary 2008-03-31, 07:24   #587
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

o matko ja to jak pomysle ze juz praktycznie kwiecien to białej goraczki ze strachu dostaje

Stary 2008-03-31, 07:57   #588
asia_z
Zakorzenienie

Madzia, spokojnie jeszcze jest duuużo czasu pomyśl sobie że moje koleżanki z grupy dopiero się zabierają za pisanie, więc co one mają powiedzieć ja dzisiaj mam plan napisać przynajmniej połowę rozdziału nr 3. Bo piszę niepokolei, nie muszę trzymać się ścisłej kolejności, więc dla mnie to jest fajne
Stary 2008-03-31, 08:01   #589
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

a masz juz cos sprawdzone przez promotora??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-31, 08:15   #590
asia_z
Zakorzenienie

jeszcze.. ostatnio go nie było, wybieram się do niego w przyszłym tygodniu. Ale z tego co mi wiadomo, nie jest za bardzo czepialski więc powinien być zadowolony
Stary 2008-03-31, 08:18   #591
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

u nas za to jest strasznie czepilaska i wiele razy potrafi zmieniac swoje zdanie, co mnie wkurza. ja jeszcze nie dawałam do sprawdzenia bo u nas dopiero cała prace nam sparwdzi

Stary 2008-03-31, 08:36   #592
asia_z
Zakorzenienie

ja się muszę do niego wybrać, bo w sumie to jeszcze nie byłam ciągle go nie ma, a jak kolega się ostatnio do niego wybrał z zapytaniam o coś tam, to usłyszał : a co się pan śpieszy, do czerwca jest dużo czasu. W sumie mogłam i zacząć teraz jak koleżanki, ale temat jest dość spory (kryptografia) i jednak nie lubię pisać na ostatnią chwilę. a tak to już mam ten komfort, że mogę sobie pisać w miare powoli. Do końca kwietnia chcę napisać część teoretyczną, żeby potem w maju napisac program i napisać rozdział opisujący tą moją praktykę. Do końca czerwca chciałabym pracę oddać, w lipcu się obronić i mieć już wszystko z głowy
Stary 2008-03-31, 08:41   #593
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

kurcze ja tez nie lubie nic na ostatnia chwilę.

ja bym sie chciała w czerwcu obronic, bo od lipca juz do Holandii z TZ bym chciała wyjechac

Stary 2008-03-31, 18:05   #594
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

ufff a ja napisalam nareszcie 2 obszerne rozdzialy (70 stron) i jeszcze zostal mi tylko trzeci rozdzial w czwartek ide do mojej promotorki i mam nadzieje ze nie wyrzuci mi tego wszystkiego do kosza ;/ bo nie wiem co bym wtedy zrobila, juz na sama mysl dostaje drgawek troche sie martwie bo bardzo krytycznie podchodze do tej mojej pracy i wydaje mi sie ze jest napisana troche jak taki referat do podstawowki spedzilam nad tym na prawde duzo czasu ale jakos chyba nie mam talentu jak czytam te wszystkie prace roznych profesorkow itd z ktorych korzystalam piszac moja pracke to moja na pewno odpada w przedbiegach nio ale mam nadzieje ze jakos to bedzie ;/ promotorka raczej sie nie bedzie wczuwac gorzej z recenzentem (bo istnieje prawdopodobienstwo ze mozemy miec taka kobite co sie czepia wszystkiego, i jest gotowa podwazyc prace promotora (robila tak w zeszlym roku) a jak promotor sie nie wczuje w sprawdzanie ( a na moim temacie to sie na pewno nie zna) nio to recenzent bedzie mial sie do czego przyczepic pewnie ;/ ehhh juz jestem przerazona i tez nie mam zadnych tematow zeby sie przygotowywac do obrony!

w dodatku moja praca jest calkowicie teoretyczna (pisze o historii jezyka chorwackiego) wiec w sumie to sklada sie z roznych mysli roznych profesorkow i malo tam czegokolwiek mojego bo co ja mam na ten temat wymyslec ;/ jak wtedy to mnie nawet na swiecie nie bylo
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 18:16   #595
emi_lka
Zakorzenienie

Wielkie gratulacje, jestem pełna podziwu dla Twojej efektywności
Rozumiem Twoje wątpliwości jeśli chodzi o referowanie cudzych poglądów - ja mam zawsze koszmarne skrupuły, że to takie odtwórcze, ale prawda jest taka, że to Ty pierwsza to w ten sposób zebrałaś i przedstawiłaś, więc jesteś jak najbardziej instancją nadawczą, twórcą ujęcia
Stary 2008-03-31, 18:41   #596
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Wielkie gratulacje, jestem pełna podziwu dla Twojej efektywności
Rozumiem Twoje wątpliwości jeśli chodzi o referowanie cudzych poglądów - ja mam zawsze koszmarne skrupuły, że to takie odtwórcze, ale prawda jest taka, że to Ty pierwsza to w ten sposób zebrałaś i przedstawiłaś, więc jesteś jak najbardziej instancją nadawczą, twórcą ujęcia
hehe dzieki, ale to chyba za wczesnie na gratulacje, bo jeszcze nawet promotorka nie widziala tego co stworzylam (nie jest zbytnio zainteresowana nasza praca) i jeszcze moze sie okazac ze mi wywali cala ta prace No wlasnie te skrupuly sa najgorsze bo mi sie zawsze wydaje ze kradne cudze mysli i musze dac przypis a wlasciwie nie wiem czy to takie potrzebne bo ci profesorkowie tez sie przeciez z ta wiedza nie urodzili - chodzi mi o jakies tam wydarzenia historyczne np jakies bitwy czy umowy dotyczace jezyka czy cos w tym stylu - musieli to gdzies wyczytac i sie dowiedziec o tym. No a oni nie daja do takich rzeczy przypisow. A ja teoretycznie to tez niektore takie rzeczy wiem np ze szkoly tyle ze piszac ta prace to patrze co tam na ten temat napisali jeden z drugim, zeby sie potem nie okazalo ze moja wiedza mnie zawiedzie i napisze jakies bzdury no i wtedy daje przypis ze to wyczytalam tam i tam chociaz nie wiem czy nie moglabym tego potraktowac jako tzw. "wiedzy własnej" heheh ale zamotalam
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 18:59   #597
emi_lka
Zakorzenienie

Gratulacje dla wysiłku Jeśli chodzi o przypisy to lepiej dać przypis niż nie dać - ja wychodzę z takiego założenia. Ale jeśli chodzi o wydarzenia historyczne to w sumie źródła dajesz w bibliografii, bo to nie jest wiedza tych autorów...
Stary 2008-04-01, 09:56   #598
GOśka T.
Zakorzenienie

ja juz ręce załamuje mam dość...i promotorki i całej pracy mgr stanęłąm na tworzeniu ankiety dla wychowawcy przedszkola integracyjnego...ja sie pochlastam już nic nie wiem ...a promotorka to ma nas w wielkim poważaniu....]

ide moze do czwartku to skeleje jkimś cudem do niej zaniose i bede sie modlić by to zaakceptowała najpierw żeby była i żeby oddać do placówki..

a teoria jak stała tak dalej stoi w miejscu ...cholerciaaaa sie nie wyrobie...nie mam sił..zero pomocy od niej... w głowie misz masz zero pomyslu...:///
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 10:41   #599
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość
ja juz ręce załamuje mam dość...i promotorki i całej pracy mgr stanęłąm na tworzeniu ankiety dla wychowawcy przedszkola integracyjnego...ja sie pochlastam już nic nie wiem ...a promotorka to ma nas w wielkim poważaniu....]

ide moze do czwartku to skeleje jkimś cudem do niej zaniose i bede sie modlić by to zaakceptowała najpierw żeby była i żeby oddać do placówki..

a teoria jak stała tak dalej stoi w miejscu ...cholerciaaaa sie nie wyrobie...nie mam sił..zero pomocy od niej... w głowie misz masz zero pomyslu...:///
Hej!Widzę,że poziom frustracji sięga zenitu!Wyzłość się a potem myśl - na pewno wymyślisz! Moja jedna promotorka też nie daje żadnej pomocy, na początku się wkurzałam, a potem wzięłam sprawy w swoje ręce i robię tak jak uważam...

A co konkretnie badasz?
Stary 2008-04-01, 16:04   #600
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

a ja dzis zaniosłam swoja cała prace mgr do promotorki. jako jedyna z grupy dopiero zaniosłam. Kobietka powiedziała, ze na za tydzien juz ja sprawdzi

ale mam stresa, bo kurcze ona jeszcze nigdy mi jej nie sprawdzała i nawet nie wie co w niej jest, wiec tak samo moze mi ja cała skreslic. a jest to babka baaaardzo wymagająca i czepilaska wiec

wiem juz tez kto będzie moim recenzentem (nasza prodziekan) i ze do 1 czerwca musimy złozyc prace juz w dziekanacie i w połowie czerwca beda obrony a kto sie nie wrobi to dopiero w lipcu lub wrzesniu, ale to kto inny bedzie jego promotorem... wiec trzymajcie za mnie kciuki

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości