Seks w rodzinie katolickiej - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-11, 23:08   #571
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

hmm.. ja myślę, że właśnie zaspokajanie swoich potrzeb jest właśnie zgodne z naturą. To powiązanie seksu z miłością, religią jest wynikiem rozwoju cywilizacji

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 23:10   #572
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2808119 4]żałujesz, że grzeszysz = żałujesz, że się kochasz
chcesz tego = żałujesz swoich potrzeb
jest Ci glupio = bo masz potrzeby?[/QUOTE]

Nie, podejrzewam, że jest jej głupio, że ulega pokusie, a nie że ma potrzeby.

Cytat:
ponawiam pytanie: A co jeśli kobieta ze względów zdrowotnych musi przyjmować antykoncepcję doustną? Też jest grzesznicą?
Nie znam oficjalnego stanowiska KK w tej sprawie, ale nie sądzę żeby była wtedy grzesznicą
Stary 2011-07-11, 23:23   #573
karolynka90
Zakorzenienie

A w momencie gdy któreś z partnerów ma np HIV i zabezpieczają się prezerwatywą - grzeszą?
Stary 2011-07-11, 23:50   #574
Elfir
Zakorzenienie

Nie. Ale pytanie - skąd jeden z partnerów ma HIV
Transfuzje zakażoną krwią zdarzają się sporadycznie.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2011-07-12, 00:16   #575
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
A w momencie gdy któreś z partnerów ma np HIV i zabezpieczają się prezerwatywą - grzeszą?
Z tego, co wiem, to nie. Ale też nie znam oficjalnego stanowiska KK w tej sprawie.

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Może mieć HIV np. od matki.
Stary 2011-07-12, 06:06   #576
_vixen_
Zakorzenienie

Nie wierzę w takie reguły wymienione w pierwszym poście, strata czasu i życia, na stosowanie absurdalnych nakazów i zakazów, wywodzących się z dawnych czasów I niespecjalnie wierzę, że Pan Bóg się interesuje, kto jak seks uprawia i czym się zabezpiecza. Tylu byśmy wtedy mieli grzeszników, że niebo świeciłoby pustkami, trafiałyby tam chyba tylko dewotki...
Zresztą wiadomo, milion razy o tym na forum wspominałam
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 09:19   #577
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;28081543]Shanaya czy to jest moja potrzeba? niekoniecznie, to jest przyjemność, i widzę że źle mnie rozumiesz, ale dobra nieważne...
widzę, że nie rozumiesz postawy KK wobec antykoncepcji, KK zabrania zapobieganiu ciąży świadomie i dobrowolnie, tylko wtedy to jest grzech, jesli stosujesz antykoncepcję ze względów zdrowotnych, bo lekarz Ci każe to nie jest to absolutnie grzechem, w końću nie robisz tego z własnego "widzimisie" tylko dla własnego zdrowia a może i nawet życia, a jeśli nie ma innej opcji to nie jest już Twój problem
ston3d tu nie chodzi o naturę tylko powtrzymanie swoich rządz, wyrzeczenie się tego dla tej jedynej osoby. Dla mnie rozpatrywanie seksu jako zwykłe zaspokojenie swojej potrzeby troche własnie sprzeczne z naturą. Seks ma pieczętować miłość i stwarzać nowe życie, własnie takie jest jego przeznaczenie.
I to nie jest słabość w ogólnym tego słowa znaczeniu. To jest dar od Boga, ale nie należy go nadużywać przed ślubem, warto jest poczekać.

anuscha dokłądnie, nie wstydze się tego, że kocham mojego TŻa i chcę dać mu wszystko, ale uważam także że seks lepszy jest po ślubie, a wiadomo jestem zwykłym grzesznikiem i bładzę, mam swoje słabości z którymi chcę walczyć, chce wytrzymać bez seksu najdłużej do ślubu tak długo jak dam radę. Jak byłam u spowiedzi ksiądz powiedział mi bardzo mądre słowa, że należy czasami powstrzymać bo Bóg stworzył seksualnośc jako dar, że czasami trudno nam wytrzymać, ale warto czekać i przezwycięzyć swoje słabości. Nie wiem dokłądnie jak to zacytować, ale były to bardzo mądre słowa które wzięłam sobie do serca i w miarę możliwości staram się nimi kierować.[/QUOTE]

Więc stosunek w dni niepłodne też jest grzechem, skoro świadomie i dobrowolnie nie chcesz poczęcia.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 09:54   #578
Onetta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Otóż po przeczytaniu kilku tematów pt "dziewictwo aż do ślubu" doszłam do wniosku że w 99% przypadków to pic na wodę.
"bo znamy swoje ciała (szperamy rączkami tu i tam, to nas paluszek świerzbi to cycuszek)"
i poszukałam katolickich forów, znalazłam tam wypowiedź bodajże księdza:

"1.Zakaz antykoncepcji
2.Seks dozwolony tylko w malżeństwie
3.Każdy akt seksualny musi kończyć się złożeniem nasienia w pochwie
4.Seks oralny i analny i pieszczoty moga byc tylko elementami zbliżenia zakończonego tak jak napisalam wczesniej...Jesli wystepują "solo" sa grzechem...
5.Grzechem jest tez to, co obraza godność osobową małżonkow, a takze gwalt-co chyba oczywiste oraz zmuszanie do wspołżycia...
6. Masturbacja jest zakazana, chyba ze po skonczonym stosunku, zona nie przezyła rozkoszy- wtedy moze zaspokoic się sama- odbywa się to jakby w łączności z aktem małżeńskim...
7.Akt powinien byc "ludzki" czyli nie mozna uprawiac seksu z osobą, która nie wie, co jest grane- na przyklad ma uszkodzony mózg po wypadku..."

chciałabym się spytać ile z was - praktykujących katoliczek stosuję się do tych PRAWDZIWYCH zasad ustalonych przez kościół:P

pomijam jakie jest moje zdanie w tej sprawie ale... podali niżej "argumentacje" na to że antykoncepcja jest zła...
"gdy babcia ma cukrzyce, musi ograniczyć słodycze.
gdy małżeństwo nie chce mieć dzieci, musi powstrzymać się od współżycia"
Nie rozumiem celowości powstawania takich wątków.
Nie rozumiem tez głosów, 'wierzę, ale nie żyję w zgodzie z wszystkimi podanymi zasadami, więc jestem hipokrytką'.
Proponuję jeszcze przepraszać na koniec wszystkich ateistów, bo przecież.... hipokrytami na świecie nie są tylko oni bo nie muszą się do niczego stosować. Kłamią, zazdroszczą, krzywdzą, ale skoro "dziesięć przykazań" ich nie dotyczy to są ok.

Dziewczyny, naprawdę trochę pokory.

To, że osoba, która uważa się za katolika nie stosuje wszystkich zasad (a kto miał do czynienia z Kościołem wie, że jest ich mnóstwo) musi od razu oznaczać, że 'to nie katolik, tylko hipokryta'?
Szanuję i śledzę wpisy wielu komentujących w tym wątku autorek,katoliczek i ateistek, ale jakieś uśmieszki w podtekście 'pokażemy tym katolikom jacy z nich katolicy' są nie na miejscu.
Niech każdy weźmie to na swoje sumienie.

Swoją drogą zawsze najbardziej mnie dziwi to, że ateiści znają jedyną i słuszną interpretację nauki KK.

pozdrawiam i proszę nie bić

Onetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 10:21   #579
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Onetta Pokaż wiadomość
Proponuję jeszcze przepraszać na koniec wszystkich ateistów, bo przecież.... hipokrytami na świecie nie są tylko oni bo nie muszą się do niczego stosować.
Słyszałaś o czymś takim jak etyka ?
Cytat:
To, że osoba, która uważa się za katolika nie stosuje wszystkich zasad (a kto miał do czynienia z Kościołem wie, że jest ich mnóstwo) musi od razu oznaczać, że 'to nie katolik, tylko hipokryta'?
A jak inaczej nazwiesz taka osobę ? Która nie kradnie chleba ze sklepu, ale już unikanie wystawiania faktur uważa za ok ?
Cytat:
Swoją drogą zawsze najbardziej mnie dziwi to, że ateiści znają jedyną i słuszną interpretację nauki KK.
Mnie też. Kwestia do przemyślenia dla katolików.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 10:42   #580
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2808554 0]Więc stosunek w dni niepłodne też jest grzechem, skoro świadomie i dobrowolnie nie chcesz poczęcia.[/QUOTE]

Ktoś na Wizażu już to ładnie tłumaczył porównując zajście w ciążę do bycia zmoczonym przez deszcz - wszystkie środki antykoncepcyjne to jakieś płaszcze przeciwdeszczowe, kurtki, parasole itd., a NPR to po prostu siedzenie w domu, kiedy pada deszcz. Taka jest różnica.
KK jest przeciwny dostosowywaniu płodności ludzkiej do chęci człowieka, ale nie zabrania dostosowywania chęci i przede wszystkim działań człowieka, do jego płodności.
Stary 2011-07-12, 12:00   #581
Elfir
Zakorzenienie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2808554 0]Więc stosunek w dni niepłodne też jest grzechem, skoro świadomie i dobrowolnie nie chcesz poczęcia.[/QUOTE]

Niekoniecznie. Było to już wielokrotnie powtarzane.
Rodzina katolicka musi mieć dzieci (chyba, że są bezpłodni, albo mają inne przeciwwskazania zdrowotne), ale może sobie wybrać moment ich posiadania. Toteż może używać kalendarzyka w trudnych dla związku okresach (np. brak stabilności finansowej), byle nie było to obliczone na wyrachowane, kompletne unikanie poczęcia.
W przypadku przeciwwskazań zdrowotnych, gdyby, pomimo kalendarzyka, para zaszła w ciąże, przyjmuje się, że o jest objaw woli bożej, dlatego aborcja jest zakazana.

T.Pratchett

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 13:01   #582
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Niekoniecznie. Było to już wielokrotnie powtarzane.
Rodzina katolicka musi mieć dzieci (chyba, że są bezpłodni, albo mają inne przeciwwskazania zdrowotne), ale może sobie wybrać moment ich posiadania.
Tak. Kodeks Prawa Kanonicznego mówi:

Kan. 1096 -

§ 1. Do zaistnienia zgody małżeńskiej konieczne jest, aby strony wiedziały przynajmniej, że małżeństwo jest trwałym związkiem między mężczyzną i kobietą, skierowanym do zrodzenia potomstwa przez jakieś seksualne współdziałanie.

Cytat:
Toteż może używać kalendarzyka w trudnych dla związku okresach (np. brak stabilności finansowej), byle nie było to obliczone na wyrachowane, kompletne unikanie poczęcia.
Nie kalendarzyka, tylko NPR-u

Cytat:
W przypadku przeciwwskazań zdrowotnych [...] para zaszła w ciąże, przyjmuje się, że o jest objaw woli bożej, dlatego aborcja jest zakazana.
Stary 2011-07-12, 14:15   #583
Sunrise_23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez capranubiana Pokaż wiadomość
Z tego, co się zorientowałam, dużo katolików żyje w przeświadczeniu, że podczas stosowania antykoncepcji zabija się dziecko (sic!). A mieszkam w stolicy, więc teoretycznie braku uświadomienia nie można złożyć na karb tego, że wieś, że środowisko inne, że poglądy skostniałe, czy cokolwiek jeszcze...
Niestety, kiedy uświadomiłam koleżance, że podczas stosowania prezerwatywy czy pigułek nie dochodzi w ogóle do połączenia komórki jajowej z plemnikiem, była bardzo mocno zdziwiona. I właściwie chyba nie uwierzyła mi do końca.

Pranie mózgu, jak bum cyk cyk...
Ja mieszkam we Wrocławiu, ale pochodzę z małej miejscowości. Jakoś dziwnym trafem moi znajomi z rodzinnych stron wiedzą co to jest zapłodnienie, prezerwatywa czy pigułki. Więc proszę Cię, nie generalizuj, że to wieś a to stolica
A z tego co ja się orientuje, mnóstwo katolików jest bardzo dobrze wyedukowanych seksualnie i ich decyzje dotyczące życia seksualnego podejmowane są świadomie.
To, że przy prezerwatywie czy pigułkach nie dochodzi do zapłodnienia musiałaś tłumaczyć nastolatkowi, albo bardzo "szczególnemu" przypadkowi.... Bo z takim przypadkiem to się w życiu nie spotkałam.
Podobnie jak z tym, że wskutek antykoncepcji zabija się dziecko. Dziecka jeszcze nie ma, więc nie można go zabić. Logiczne.
Przykłady, które podałaś są więc baaardzo subiektywne i na tle całej społeczności katolików, raczej rzadko spotykane, jak na moje oko.

Co do tematu- ja wierzę, praktykuję i mam zamiar stosować się do nauki Kościoła katolickiego w moim życiu seksualnym. Jestem z chłopakiem już kilka lat. Z seksem czekamy do ślubu. O tym jak to będzie po ślubie rozmawialiśmy- mój chłopak już się cieszy na myśl, że będzie mógł mi pomagać wyznaczać okresy płodności i niepłodności. Dodam, że jesteśmy bardzo szczęśliwym związkiem.
Generalnie naukę Kościoła wobec antykoncepcji ja odbieram w ten sposób, że jest to pójście na łatwiznę. Tak, kalendarzyk i wykorzystywanie NPR-u może być uciążliwe, wymaga codziennej pracy, brania pod uwagę możliwych zakłóceń, a przecież łatwiej wziąć tabletkę czy założyć prezerwatywę. Jednak przy NPR mam świadomość, że nie ingeruję w funkcjonowanie mojego organizmu żadnymi pigułkami, nie muszę martwić się o skutki uboczne, których jest mnóstwo, ale o tym się raczej nie mówi, bo konerny farmaceutyczne mogłyby wiele stracić. Przy NPR partnerzy oboje angażują się w dbanie o wyznaczanie okresów płodnych i niepłodnych. Razem o to dbają, co jeszcze bardziej ich jednoczy. Mąż może i w tej sferze pokazać swoją troskę i wykazać się pomocą. Nie jest to tylko sprawa kobiety, która ma wziąć tabletkę.
Wiele kobiet może się ze mną nie zgodzić, ale nie chciałabym być w każdym momencie "do wzięcia". Wolę poczekać, stęsknić się za tym momentem, kiedy możemy się w pełni zjednoczyć. Wtedy kiedy się czeka na seks, wydaje się być on jeszcze bardziej wyjątkowy. Tak samo w moim odczuciu jest przed ślubem. Wydaje mi się, że seks sam w sobie nie zawiera w sobie głębi i wyjątkowości, niezwykłości. To od nas zależy co my z niego uczynimy. Czy będzie on naszym sacrum, który będzie dopełniał związek, czy będzie traktowany jak jedna z wielu czynności- kąpiel czy oglądanie filmu.
Trochę się rozpisałam, ale ja tak to widzę. Szanuje odmienne zdanie i mam również wielu znajomych, którzy twierdzą i żyją inaczej. Nie przeszkadza mi to, uważam, że każdy ma prawo żyć po swojemu. Ja wybrałam taki sposób na życie, bo wydaje mi się on mądry i wartościowy. Pozdrawiam
Sunrise_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 18:02   #584
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Cytat:
ale jednak się zdarzają, jest także więcej sposobów zakarzenia się, np. chociazby reanimacja kogoś poszkodowanego w wypadku, jest ich mnóstwo...
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 18:18   #585
Elfir
Zakorzenienie

Zakażeń nie ma "mnóstwo". Wbrew pozorom HIV nie roznosi się jak grypa.
Podstawowym źródłem zakażeń jest jednak seks.

I gdybyś zechciała poświecić trochę czasu na przeczytanie katechizmu, miałabyś odpowiedź.

Antykoncepcja jest złem kiedy jest stosowana dlatego, że nie che się mieć dziecka, a nie wtedy, kiedy wynika z zaleceń zdrowotnych.
Nie ma znaczenia czy chodzi o prezerwatywy i HIV, czy o tabletki i leczenie hormonalne.

Dla wyjaśnienia - nie jestem katoliczką lecz ateistką, Wyrak by nawet powiedział, że jestem antyklerykałem. Ale nie lubię kiedy ktoś wymyśla sytuacje, spekuluje fantastyczne teorie, kiedy to wszystko jest wyjaśnione.

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2011-07-12 o 18:20
Stary 2011-07-12, 18:24   #586
Konto usunięte

Elfir czy podstawowym? nie znam wyników badań, ale nie można ograniczać się tylko do seksu jako przyczyny zarażenia się wirusem hiv

Nawet na samą logike mozna wziąśc to czy KK uważa za grzech leczenie się takimi lekami... Czy KK każe Ci chorować? Sama mam problemy chormonalne i zapewne będę musiała także się tak leczyć i co i mam spowiadac się z tego że się leczę by w przyszłości móc mieć dzieci?

Edytowane przez 3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Czas edycji: 2011-07-12 o 18:25
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 18:27   #587
Elfir
Zakorzenienie

misislipy:
Czy KK każe Ci chorować? Sama mam problemy chormonalne i zapewne będę musiała także się tak leczyć i co i mam spowiadac się z tego że się leczę by w przyszłości móc mieć dzieci?

Napisałam przecież:
Antykoncepcja jest złem kiedy jest stosowana dlatego, że nie che się mieć dziecka, a nie wtedy, kiedy wynika z zaleceń zdrowotnych.
Nie ma znaczenia czy chodzi o prezerwatywy i HIV, czy o tabletki i leczenie hormonalne.

No, może podstawowym jest wstrzykiwanie sobie dożylnie narkotyków, a potem seks
Zakażenia jatrogenne (czyli okołomedyczne) to 0,3 % zakażeń ogółem.

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2011-07-12 o 18:34
Stary 2011-07-12, 19:17   #588
Yellow monkey
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez s4bin4 Pokaż wiadomość
Pokażcie chociaż jedno małżeństwo w Polsce które stosuje sie do tych zasad. W naszym kraju jest to nie możliwe ze względu na złą politykę państwa mam tu na mysli zasilki na dzieci itp.( zresztą kto by chciał mieć tyle dzieci :P Normalni ludzie nie są w stanie az tyle zarabiac Pozatym te zasady to ideal wiec kazdemu do idealu daleko btw. Wiecie dlaczego ksieza zyja w celibacie? bo papiez ktory do ustanwial byl bezplodny. I podobnie pewnie z tymi zasadami ja sie nie stosuje

hahahaha księża tak żyją w celibacie jak ja się stosuje do tych zasad z pierwszego postu
Yellow monkey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 19:19   #589
Konto usunięte

Elfir alez ja to wiem, tylko tłymaczę to innym, które się pytaj
a co do HIV to wiele ludzi rodzi się z tym wirusem, jest kraj w Afryce, gdzie zakażone jest ponad 40% społeczeństwa i to nie przez seks

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 19:58   #590
Elfir
Zakorzenienie

ale ja pisze o Polsce.

T.Pratchett
Stary 2011-07-12, 20:17   #591
Konto usunięte

ale Polak może wziąść ślub z obcokrajowcem
Stary 2011-07-12, 20:45   #592
Elfir
Zakorzenienie

prawdopodobieństwo, ze Polka weźmie ślub z Afrykańczykiem, który od urodzenia jest nosicielem HIV jest chyba niższe od tego 0,3% zakażeń okołomedycznych

Nie dlatego, że miałaby być rasistką, ale dlatego, że te dzieci raczej nie dożywają do osiągnięcia dorosłości.
W ciągu 2 lat umiera połowa zakażonych dzieci.

Głośna była onegdaj sprawa pewnego Simona Mola. Ale koleś zaraził się jako osoba dorosła i niby taki zdeklarowany chrześcijanin, a sypiał na prawo i lewo w Polkami.
A zastosowałyby się do zakazu seksu przedmałżeńskiego i byłyby bezpieczne, bo w końcu on nie chciał się żenić)

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2011-07-12 o 20:46
Stary 2011-07-12, 21:17   #593
Konto usunięte

Elfir ale prawdopodobieństwo jest i nie można go wykluczać ograniczając się wyłącznie do seksu z osoba zarażoną jako przyczynę zachorowań
Ja nie rozumiem osób które idą do łózka z byle kim nie mając pewności czy ta osoba nie jets by na pewno chora... ja ogólnie nie ropzumiem jak można iśc do łóżka z byle kim

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 21:25   #594
Elfir
Zakorzenienie

w zasadzie, by mieć max pewności (wykluczając 0,3% okołomedycznych zakażeń) powinnaś iśc do lózka z prawiczkiem.
A więc zachować dziewictwo do ślubu. I zakładać, że ślub to do końca życia.
Czyli bardzo po katolicku

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2011-07-12 o 21:27
Stary 2011-07-12, 21:27   #595
Konto usunięte

Elfir właściwie mój TŻ nie był prawiczkiem, ale mam pewnośc, że on jest zdrowy
Stary 2011-07-12, 22:06   #596
Elfir
Zakorzenienie

miałas fuksa :p

T.Pratchett
Stary 2011-07-12, 22:19   #597
Konto usunięte

on ciągle oddaje oddaje krew więc musi mieć pewnoś że jest zdrowy
Stary 2011-07-25, 14:28   #598
Kiki van Goth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Onetta Pokaż wiadomość
Nie rozumiem celowości powstawania takich wątków.
Nie rozumiem tez głosów, 'wierzę, ale nie żyję w zgodzie z wszystkimi podanymi zasadami, więc jestem hipokrytką'.
Proponuję jeszcze przepraszać na koniec wszystkich ateistów, bo przecież.... hipokrytami na świecie nie są tylko oni bo nie muszą się do niczego stosować. Kłamią, zazdroszczą, krzywdzą, ale skoro "dziesięć przykazań" ich nie dotyczy to są ok.

Powiem Ci jedno - jeżeli myślisz, że ateista idzie do sklepu i wsadza pomidora do kieszeni z myślą "ale fajnie, nie muszę przestrzegać przykazań,bo jestem niewierzący",to jesteś pusta i schematyczna jak Twoja religia.
Poza tym katole też zazdroszczą, krzywdzą i kłamią, z taką różnicą, że później chwalą się tym panu w sukience, który każe im odmówić paciorek i rozgrzesza wszystkie przewinienia.

Dziewczyny, naprawdę trochę pokory.

Wobec czego/kogo? Przecież ateiści to anarchia i sromota.

Tak. Jest wyraźnie - nie jedz mięsa w piątek. Zjesz. Więc jakie to przestrzeganie?
Skąd katolicy wiedzą, że Bóg za piątkową kiełbasę tylko pogrozi palcem,a za zabójstwo wrzuci do piekła?
Jeśli wyczytasz to z N czy ST,to tylko utwierdzi mnie w przekonaniu, że katolicy interpretują PŚ tak,żeby było im wygodniej.

Szanuję i śledzę wpisy wielu komentujących w tym wątku autorek,katoliczek i ateistek, ale jakieś uśmieszki w podtekście 'pokażemy tym katolikom jacy z nich katolicy' są nie na miejscu.
Niech każdy weźmie to na swoje sumienie.

Nie ma moim zdaniem zdrowej granicy bycia wierzącym.
Albo przestrzega się wszystkich przepisów ustanowionych przez Boga (wtedy jest się dewotą i generalnie pośmiewiskiem, wyobraź sobie, jak to wygląda), albo przestrzegasz praw wybiórczo - i wtedy jesteś hipokrytą.

Bo będąc wierzącym, wszystkie niewygodne ustępy można podciągnąć pod "metaforę". Jak ja widzę - 'czcij ojca swego i matkę swoją', to nie widzę tam dodatku 'o ile nie jest patologiczna i nie biła cię całe życie'.

tak to niestety wygląda. o cnocie do ślubu nawet się nie wypowiem, nie chcę ostrzeżenia
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 16:14   #599
Sunrise_23
Raczkowanie

Cytat:
Albo przestrzega się wszystkich przepisów ustanowionych przez Boga (wtedy jest się dewotą i generalnie pośmiewiskiem, wyobraź sobie, jak to wygląda)
jeżeli żyjesz w środowisku, które potrafi tylko wyśmiać i nic więcej, gratulacje środowisko normalne wg mnie- otwarte na inny sposób życia, tolerancyjne, nie wyśmiewa takich osób, a szanuje czyjeś poglądy. Nieraz podziwia za wytrwałość. Równie dobrze jak akceptuje w swoim gronie ateistę, mimo, że również mógłby on zostać odsunięty jako inny. Wszystko zależy od środowiska w jakim żyjesz.
Sunrise_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 16:18   #600
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunrise_23 Pokaż wiadomość
jeżeli żyjesz w środowisku, które potrafi tylko wyśmiać i nic więcej, gratulacje środowisko normalne wg mnie- otwarte na inny sposób życia, tolerancyjne, nie wyśmiewa takich osób, a szanuje czyjeś poglądy. Nieraz podziwia za wytrwałość. Równie dobrze jak akceptuje w swoim gronie ateistę, mimo, że również mógłby on zostać odsunięty jako inny. Wszystko zależy od środowiska w jakim żyjesz.
A nie bawiłby Cię wegetarianin, który przyznaje się do tego, że je np wieprzowinę?
Tak sobie wybiera - wołowiny i drobiu nie jem, a świnki - jak najbardziej.
Czy to nie jest śmieszne?

To tak samo jak z katolikami.
Ja nie wiem, albo się przestrzega wszystkich zasad KK i jest się katolikiem, albo wybiera się sobie tylko te, które odpowiadają. I wtedy co to za katolik?
Taki jak i powyższy wegetarianin.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości