Napiwki w restauracji - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-05-14, 10:51   #571
cava
Zakorzenienie

Dot.: Napiwki w restauracji

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Myślę, że oszustwa podatkowe (którymi de facto napiwki są) można jak najbardziej rozpatrywać w kategorii złe.

A ja bym chciała, żeby mniej więcej tak wyglądał legalny system opodatkowania wszystkich pensji.
Zusy, srusy, koszta pracy itp od minimalnej krajowej i koniec.
Co kto sobie z pracodawcą czy innym sposobem zarobi- kwota netto z zasady i niech to nikogo więcej nie obchodzi.
I tak ten pieniądz zostanie opodatkowany w procesie wydawania, lokowania.

A przynajmniej wilk byłby syty i owca cała.
Jakiś mocno okrojony system emerytalno-socjalny by z tego był, ale i człowiek miałby w końcu możliwość decydowania na co w jakim okresie zycia(zarobkowania) chce płacić. Co na danym etapie jest mu bardziej opłacalne.

Bo serio, majac te 20-40 lat, wolałabym pchac pieniądze w majątek trwały a jakas szałowa opieka medyczna i skąłdanie na emeryturę było mi potrezbne jak dziura w moscie, natomiast po 40tce już "opiórkowana materialnie" przesunęłabym ciezar na bardziej wypasną opieke medyczną i skądanie na emeryturę, której jak widać "chyba nawet dożyję"

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2018-05-14 o 10:53
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 11:06   #572
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

A ja bym chciała, żeby mniej więcej tak wyglądał legalny system opodatkowania wszystkich pensji.
Zusy, srusy, koszta pracy itp od minimalnej krajowej i koniec.
Co kto sobie z pracodawcą czy innym sposobem zarobi- kwota netto z zasady i niech to nikogo więcej nie obchodzi.
I tak ten pieniądz zostanie opodatkowany w procesie wydawania, lokowania.

A przynajmniej wilk byłby syty i owca cała.
Jakiś mocno okrojony system emerytalno-socjalny by z tego był, ale i człowiek miałby w końcu możliwość decydowania na co w jakim okresie zycia(zarobkowania) chce płacić. Co na danym etapie jest mu bardziej opłacalne.

Bo serio, majac te 20-40 lat, wolałabym pchac pieniądze w majątek trwały a jakas szałowa opieka medyczna i skąłdanie na emeryturę było mi potrezbne jak dziura w moscie, natomiast po 40tce już "opiórkowana materialnie" przesunęłabym ciezar na bardziej wypasną opieke medyczną i skądanie na emeryturę, której jak widać "chyba nawet dożyję"
Już wiele razy rozmawiałyśmy o tym.

Fajnie, jestem za, ale nie metodą oszustwa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 13:17   #573
NattiTt
Wtajemniczenie

a ja potrafię zrozumieć, że ktoś ma bardzo napięty budżet, i na przyjemność pójścia do restauracji musiał oszczędzać i sobie odmawiać.

Powiedzmy, że taka czteroosobowa rodzina za wymarzone, odświętne, wyczekane wyjście do restauracji zapłaci 200 zł.
Wierzę, że te 2 dychy robią im różnicę w miesięcznym budżecie.

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 13:40   #574
senioritta19
Rozeznanie

Bo tak jest przyjete i ludzie traktuja to jak cos normalnego. Co kraj to obyczaj.

— Maria Kalergis
senioritta19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 14:45   #575
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez senioritta19 Pokaż wiadomość
Bo tak jest przyjete i ludzie traktuja to jak cos normalnego. Co kraj to obyczaj.
Naprawdę, mam ci wypisać wszystkie głupie rzeczy, które były kiedyś przyjęte, ale ludzie ogarnęli, że nie mają sensu i już nie są?

To jest najmniej warte wytłumaczenie jakiegokolwiek zjawiska.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2018-05-14, 15:14   #576
ruda_beksa
Zakorzenienie

O czym senioritta nie wspomniała, a co jest dość istotne to to, że system napiwkowy jest odzwierciedlony w prawie stanowym (przynajmniej w moim stanie). Płaca minimalna dla „zwykłego” pracownika wynosi obecnie $13.50 i wzrośnie do $15 w 2019. Płaca minimalna dla pracownika w zawodzie gdzie dostaje się napiwki wynosi $8.65, w założeniu - te pozostałe $4.35 pracownik ma dorobić sobie sam. Więc to nie tyko obyczaj, ale i prawo.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 15:19   #577
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NattiTt Pokaż wiadomość
a ja potrafię zrozumieć, że ktoś ma bardzo napięty budżet, i na przyjemność pójścia do restauracji musiał oszczędzać i sobie odmawiać.

Powiedzmy, że taka czteroosobowa rodzina za wymarzone, odświętne, wyczekane wyjście do restauracji zapłaci 200 zł.
Wierzę, że te 2 dychy robią im różnicę w miesięcznym budżecie.
No to w obecnym systemie nie muszą napiwku zostawiać, tylko te 20 zeta im w portfelu zostanie.

Ja teraz zostawiam bo JUŻ mnie stać. Kiedyś nie zostawiałam bo liczyłam każde 1 zeta.

A w systemie napiwków wliczonych w cenę posiłku, być może kosztowałoby to już nie 200 a 260 zł albo i lepiej i w ogóle by nie poszli.

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Cytat:
Naprawdę, mam ci wypisać wszystkie głupie rzeczy, które były kiedyś przyjęte, ale ludzie ogarnęli, że nie mają sensu i już nie są?

To jest najmniej warte wytłumaczenie jakiegokolwiek zjawiska.

Dla mnie nie ma sensu wliczać napiwków na sztywno w koszta usługi. Ten system podoba mi się bardziej.
Choćby dlatego, ze pozostawia wybór.
Lubię mieć wybór. Natomiast dziwi mnie ze ludzie tak ochoczo się tego wyboru pozbawiają na rzecz bycia trzymanym za pupę przez prawo w każdej dziedzinie życia, w imię sama nie wiem czego? Sprawiedliwości społecznej?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-05-14, 15:25   #578
Czarna2000
Inez

Ja nie uważam, żeby wliczanie napiwku z góry do ceny dania było dobrym pomysłem. Wtedy w ogóle nie można podjąć decyzji czy się chce cokolwiek zostawić. O ile obsługa była super to spoko, ale konieczność zostawienia dodatkowych pieniędzy dla bardzo przeciętnego kelnera? Nie chyba nie. Mam też wątpliwości czy te pieniądze z podwyższonych cen trafiałyby do kelnerów.

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 18:40   #579
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 19:01   #580
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Ja nie uważam, żeby wliczanie napiwku z góry do ceny dania było dobrym pomysłem. Wtedy w ogóle nie można podjąć decyzji czy się chce cokolwiek zostawić. O ile obsługa była super to spoko, ale konieczność zostawienia dodatkowych pieniędzy dla bardzo przeciętnego kelnera? Nie chyba nie. Mam też wątpliwości czy te pieniądze z podwyższonych cen trafiałyby do kelnerów.

Ale teraz już płacisz mimowolnie wielu osobom. W sklepie, fast foodzie itd. Tylko w knajpie masz możliwość decyzji.

Stary 2018-05-14, 19:11   #581
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Z tego, co widziałam, restauracje które przestały przyjmować napiwki albo podniosły ceny, albo zaczęły wliczać "opłatę za serwis" do rachunku, a la Magda Gessler. Nie spotkałam się z sytuacją w której przestają brać napiwki ale ceny pozostają takie same.

Stary 2018-05-14, 19:11   #582
Czarna2000
Inez

Cytat:
Ale teraz już płacisz mimowolnie wielu osobom. W sklepie, fast foodzie itd. Tylko w knajpie masz możliwość decyzji.

Ale w sklepie opłacam usługę ekspedientki na tej samej zasadzie co kelnera w podstawowej cenie posiłku. Cena dania to nie tylko same jedzenie, ale też częściowo za całe "otoczenie". Ja mam wybór czy dać kelnerowi coś dodatkowo. I całe szczęście, bo możliwość wolnego wyboru jest dla mnie bardzo ważna. Nie chciałabym, żeby ktoś mi z automatu naliczał dodatkowe 10% do rachunku.
Kelner otrzymuje wynagrodzenie za swoją pracę. Wysokość pensji to inna sprawa, ale jest masa słabo płatnych zawodów i nikt im dodatkowo kasy nie daje.

Stary 2018-05-14, 19:29   #583
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Ale w sklepie opłacam usługę ekspedientki na tej samej zasadzie co kelnera w podstawowej cenie posiłku. Cena dania to nie tylko same jedzenie, ale też częściowo za całe "otoczenie". Ja mam wybór czy dać kelnerowi coś dodatkowo. I całe szczęście, bo możliwość wolnego wyboru jest dla mnie bardzo ważna. Nie chciałabym, żeby ktoś mi z automatu naliczał dodatkowe 10% do rachunku.
Kelner otrzymuje wynagrodzenie za swoją pracę. Wysokość pensji to inna sprawa, ale jest masa słabo płatnych zawodów i nikt im dodatkowo kasy nie daje.

Fajnie i ja to wiem. Tylko kelner zarabia 7zł za godzinę maks, dla mnie to patologia.

Właśnie dlatego nie rozumiem, czemu mam dawać dodatkową kasę kelnerowi za to, że mnie obsłużył. Wiele osób ma słabo płatna pracę, nie tylko jest studentem, ale ma na przykład rodzinę na utrzymaniu. I jakoś nikt im napiwków nie daje.

Stary 2018-05-14, 19:34   #584
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Fajnie i ja to wiem. Tylko kelner zarabia 7zł za godzinę maks, dla mnie to patologia.

Właśnie dlatego nie rozumiem, czemu mam dawać dodatkową kasę kelnerowi za to, że mnie obsłużył. Wiele osób ma słabo płatna pracę, nie tylko jest studentem, ale ma na przykład rodzinę na utrzymaniu. I jakoś nikt im napiwków nie daje.

7zł? Gdzie? Stawka minimalna na zleceniu to 13,7zł brutto.
13,7zł/h x 160h = 2192zł brutto
Co dla studenta przekłada się na 1876zł neto. Ponad 10zł za godzinę.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 19:37   #585
Czarna2000
Inez

Cytat:

Myślę, że w gruncie rzeczy się zgadzamy. Idealnie byłoby, gdyby każdy zarabiał normalne stawki.
Jeśli jestem sama to najem się spokojnie za kilkanaście złotych w knajpie z kelnerem. Mam zostawić 1,80-1,90? No proszę. A te 5 zł przy zamówieniu na kilkanaście zł to całkiem wysoki procent. Jak jestem w dużej grupie, ktoś musi się koło nas sporo nabiegać to wtedy jestem bardziej skłonna coś zostawić.

Stary 2018-05-14, 20:52   #586
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
7zł? Gdzie? Stawka minimalna na zleceniu to 13,7zł brutto.
13,7zł/h x 160h = 2192zł brutto
Co dla studenta przekłada się na 1876zł neto. Ponad 10zł za godzinę.
Ok, mam nieaktualne dane.

To w ogóle nie rozumiem, czemu mam zostawiać napiwek.

Jeżeli pobędę w knajpie godzinę, zostawię 10zł, to kelner właśnie zarobił więcej ode mnie. Gdzie tu sens, gdzie tu logika? A to zakładając, że ma jeden stolik, ale też mało kto zostawia całą dychę napiwku siedząc tylko godzinę.

Edytowane przez Limonka2738
Czas edycji: 2018-05-14 o 21:00
Stary 2018-05-14, 21:15   #587
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Ok, mam nieaktualne dane.

To w ogóle nie rozumiem, czemu mam zostawiać napiwek.

Jeżeli pobędę w knajpie godzinę, zostawię 10zł, to kelner właśnie zarobił więcej ode mnie. Gdzie tu sens, gdzie tu logika? A to zakładając, że ma jeden stolik, ale też mało kto zostawia całą dychę napiwku siedząc tylko godzinę.
No wlasnie o tym pisalam pare postów temu.
Przed wprowadzeniem stawki minimalnej na zleceniu faktycznie kelnerzy i barmani zarabiali po 5zł/h. Teraz zeby tak bylo... musieliby pracowac totalnie na nielegalu, np. 2x dłuzej niz maja na papierze.
Wiec jeśli teraz kelner ma powiedzmy 1876zl podstawy i 1000zł z napiwkow... to juz grubo ponad medianę zarobkow w Polsce, czyli statystycznie wiekszośc Polaków dając napiwek, daje napiwek osobie zarabiającej więcej niż oni sami
Stary 2018-05-14, 21:21   #588
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Wiec jeśli teraz kelner ma powiedzmy 1876zl podstawy i 1000zł z napiwkow... to juz grubo ponad medianę zarobkow w Polsce, czyli statystycznie wiekszośc Polaków dając napiwek, daje napiwek osobie zarabiającej więcej niż oni sami
Tutaj zależy, czy dając napiwek dajemy, bo nam bidy żal, czy dajemy jako formę wyrażenia wdzięczności.

Stary 2018-05-14, 21:33   #589
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Tutaj zależy, czy dając napiwek dajemy, bo nam bidy żal, czy dajemy jako formę wyrażenia wdzięczności.
ale znowu.. wyrażenie wdzięczności za... wypełnienie obowiązków?
popierałabym napiwkowanie, gdyby chodziło o wdzięczność za jakiś wyjątkowy ukłon w stronę gościa. np. przyszłabym 3 min po czasie odbioru rezerwacji stolika, ale przymknąłby na to oko (a nie musiał), postarał się o zamianę np papryki na pomidory (a restauracja raczej takich zamian nie praktykuje), postarałby się o szybsze wydanie dań gdy wspomnę, że bardzo się spieszę. coś nadprogramowego niż uprzejme wykonanie swoich obowiązków. wtedy napiwek ma sens
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-05-14, 21:42   #590
nelciak
Zadomowienie

Śmiem twierdzić, ze większość osób daje napiwek w ramach tradycji, a nie w ramach wdzięczości oczywiście tylko zgaduję, bo badań nie robiłam...

To trochę jak z chodzeniem do kościoła - motywacje racjonalne grają drugorzędną rolę, kwestia opodatkowania trochę niejasna (tak jak z tacą), część robi to z przekonania, część z przyzwyczajenia, sporo zależy od regionu, ale zawsze ktoś się wyłamie - w jedną bądź w drugą stronę
Stary 2018-05-14, 21:45   #591
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Ale za co? Za wykonanie własnej pracy?

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Może jeszcze pokłony będę biła i wyślę kartkę na Boże Narodzenie z podziękowaniem...

Ludu, kto takie coś wymyśla.

Stary 2018-05-15, 01:15   #592
ruda_beksa
Zakorzenienie

Ale jeśli nie jest wyrażeniem wdzięczności, to CZYM jest? Obiektywnie. Co mówi dobrowolnie dany napiwek? Jaki jest jego przekaz kulturowy?

Napiwek (ang. tip, fr. pourboire, hiszp. propina, niem. Trinkgeld, ros. чаевые) – dodatkowe wynagrodzenie, gratyfikacja za dobrą obsługę, wyraz zadowolenia klienta.

Stary 2018-05-15, 01:18   #593
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jeśli nie jest wyrażeniem wdzięczności, to CZYM jest? Obiektywnie. Co mówi dobrowolnie dany napiwek? Jaki jest jego przekaz kulturowy?

Napiwek (ang. tip, fr. pourboire, hiszp. propina, niem. Trinkgeld, ros. Ń�аовŃ�Đľ) â�� dodatkowe wynagrodzenie, gratyfikacja za dobrą obsługę, wyraz zadowolenia klienta.
Ale czemu mam być komuś wdzięczna, że wykonuje swoją pracę?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-05-15, 01:37   #594
ruda_beksa
Zakorzenienie

Specem od genezy zjawisk kulturowych nie jestem, więc nie jestem w stanie odpowiedzieć ci na to pytanie w sposób obiektywny. Jeśli nie odczuwasz potrzeby dawania napiwku, to nie dajesz.

Moi klienci w pracy nie mają obowiązku wysyłać mi darmowych produktów czy prezentów na np. święta, bo przecież płacą mojej firmie, firma płaci mnie, a oni i tak wysyłają. Czemu okazują mi wdzięczność za wykonywanie pracy, nie wiem.

Edytowane przez ruda_beksa
Czas edycji: 2018-05-15 o 01:39
Stary 2018-05-15, 07:13   #595
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-15, 07:22   #596
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale za co? Za wykonanie własnej pracy?

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Może jeszcze pokłony będę biła i wyślę kartkę na Boże Narodzenie z podziękowaniem...
Jeśli chcecie się mega ubawić, polecam lekturę na temat dawania napiwków portierowi. I nie tylko napiwków!! Kartek na święta!!! Za bycie portierem albo panem od otwierania garażu, co przecież jest ICH PRACĄ!!!11

https://ny.curbed.com/2016/12/1/1380...-tipping-guide

Inne kultury i zwyczaje ludzi które są PRZEŚMIESZNE, co nie? Co nie?

Z mojej strony EOT, bo mam dość dyskusji sprowadzanej do poziomu absurdu.

Stary 2018-05-15, 07:32   #597
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chcecie się mega ubawić, polecam lekturę na temat dawania napiwków portierowi. I nie tylko napiwków!! Kartek na święta!!! Za bycie portierem albo panem od otwierania garażu, co przecież jest ICH PRACĄ!!!11

https://ny.curbed.com/2016/12/1/1380...-tipping-guide

Inne kultury i zwyczaje ludzi które są PRZEŚMIESZNE, co nie? Co nie?

Z mojej strony EOT, bo mam dość dyskusji sprowadzanej do poziomu absurdu.
Jest różnica między własnym portierem (który jest już prawie znajomym), a losowym kelnerem.

Takiej osobie mogłabym bez problemu wysłać kartkę. Tak samo jak moja rodzina wszystkim pracownikom kupuje prezenty na każde urodziny i Boże Narodzenie.

Ale każdej losowej osobie, za to, że wykonała swoją pracę? Wybacz, śmiech na sali.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-05-15, 07:55   #598
Pani_Mada
BAN stały

chciałam znaleźć skąd wziął się zwyczaj dawania napiwków a trafiłam na to:
http://smaknabyty.pl/jak-dawac-napiwki/

tekst bardzo dobitnie pokazuje co myśli się o ludziach, którzy napiwków nie chcą zostawiać... trochę to sumtne. bo z jednej strony przecież napiwek podobno obowiązkowy nie jest, a z drugiej kończy się to wyzywaniem od skąpców (nawet na tym wątku).

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2018-05-15 o 07:58
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-15, 08:46   #599
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
chciałam znaleźć skąd wziął się zwyczaj dawania napiwków a trafiłam na to:
http://smaknabyty.pl/jak-dawac-napiwki/

tekst bardzo dobitnie pokazuje co myśli się o ludziach, którzy napiwków nie chcą zostawiać... trochę to sumtne. bo z jednej strony przecież napiwek podobno obowiązkowy nie jest, a z drugiej kończy się to wyzywaniem od skąpców (nawet na tym wątku).

Teraz to muszę mieć mocne podstawy żeby nie dać napiwku! :co jest:

---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ----------

I to, co taki pan myśli o ludziach, którzy nie zostawili napiwku bez mocnych podstaw , świadczy o nim.

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

Napiwek nie jest częścią ceny i nie jest zapłatą za usługę. Dopóki tego nie zrozumiesz, jadaj w knajpach z samoobsługą. Napiwek dla kelnera jest czymś więcej. Jest potwierdzeniem twojego statusu i materialną formą podziękowania, tak jak – choćby symboliczny – grosik należy się kominiarzowi, który w dniu św. Floriana, patrona kominiarzy, wręcza ci w prezencie święty obrazek albo kalendarzyk. Tak jak grosik albo złotówkę musisz oddać komuś, kto w prezencie daje ci nóż, bo chociaż wiara w przesądy przynosi pecha, to łamanie usankcjonowanych nimi obyczajów pozostawia jakąś niewielką, ale ubolewania godną pustkę.

Czytaj: lubię zabobony.

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Odmówić kelnerowi napiwku jest oczywiście formą oceny jego pracy, ale nie na zasadzie odmówienia zapłaty za usługę, a raczej w formie wyrzutu, do którego lepiej mieć mocne podstawy. Wycenianie wysokości napiwku według jakichś przyjętych kryteriów jest mniej więcej równie mądre jak wycenianie ofiary na niedzielną tacę według merytorycznej zawartości kazania.

Co w ogóle?

Może kelner jeszcze zażąda pisemnego uzasadnienia, czemu nie dostał napiwku.

I oczywiście, że za durne kazanie nie tylko nie dałabym na tacę, ale zapytałabym, z jakiej choinki ksiądz się urwał. Te wszystkie kazania krążące po sieci, że tatuaże powodują bezpłodność, a prezerwatywy raka...

Nie ma nic głupszego niż wspieranie kogokolwiek tylko dlatego, że reprezentuje instytucję taką śmiaką czy owaką. Albo gorzej - wmawianie, że należy się wsparcie Kościołowi, bo tak się robi i kropka.

Ten tekst jest głupi. Po prostu. Pełny błędnych porównań, nietrafionych rozwiązań i dziwnych przemyśleń.

Stary 2018-05-15, 09:09   #600
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

Ten tekst jest głupi. Po prostu. Pełny błędnych porównań, nietrafionych rozwiązań i dziwnych przemyśleń.

zgadzam się, aczkolwiek w jednym muszę przyznać autorowi rację - dawanie napiwku jest potwierdzaniem swojego statusu (nie tylko przed kelnerem i resztą ludzi, ale też przed sobą). nawet zaryzykowałabym stwierdzenie, że głównie o to właśnie chodzi.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości