Microgynon 21/Rigevidon/Stediril 30/Levomine - wątek zbiorczy! - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe?
poniżej 20 lat 168 74,01%
powyżej 20 lat 59 25,99%
Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-21, 18:08   #571
mysza007
Zakorzenienie

Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy

Ja jak na razie właściwie też nie mam skutków ubocznych, jedynie mam leciuchne mdłości, troszkę obrzęknięte nogi, ale mnie nie bolą, no i zdarzają mi się niewielkie zawroty głowy. Najgorsze to jest to, że nigdy nie wiadomo kiedy jakieś większe skutki uboczne wystąpią.
mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 18:37   #572
Sanya
Raczkowanie

Dot.: MICROGYNON 21 - wątek zbiorczy

Ja skończyłam już 4 opakowanie, teraz jestem w trakcie przerwy i zaczynam 5...
Jak na razie jestem zadowolona. Piersi urosły i stały się jędrniejsze, wielkich napadów depresyjnych nie zauważyłam, na początku, przy pierwszym opakowaniu troszkę gorszy nastrój i plamienia, które szybko ustąpiły. Okres mi się uregulował, libido w porządku
Jednak, także uważam, że tabletki antykoncepcyjne to indywidualna sprawa i każdy powinie znaleźć 'te' odpowiednie
Osobiście jestem zadowolona z microgynonu. Cena przystępna, spełniają swoją rolę, brak dokuczliwych skutków ubocznych, przytyłam odrobinkę, ale to z własnej winy..

19.05.2011
Sanya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 21:47   #573
88mada
Przyczajenie

Hmm ja to taka panikara jestem ze bym sie denerwowalam.na szczescie u mnie skutki uboczne nie wystepuja jak narazie bo nawet z tego co czytalam po roku a nawet wiecej moga sie pojawic.na poczatku tabletek raczej nie powinno sie wydawac osadu o nich bo oraganizm dopiero sie oswaja.czasami jak skutki sa dokuczliwe rzeczywiscie trzeba pozegnac sie z tabsami.na mnie akurat nie dzialaja tak tabletki superowo.u siebie widze zaburzenia watroby i npekanie naczynek ale na to biore vitaleg i widze poprawe.mam nadzieje ze nic innego jeszcze sie nie pojawi
88mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 21:58   #574
mysza007
Zakorzenienie

No, niestety zaczynają mi się pojawiać skutki uboczne-mdłości, nogi zaczynają boleć, mam trudności z chodzeniem, niedawno mogłam cały dzień chodzić po mieście, a dziś wyszłam na 20 minut i ledwo dotarłam do domu, poza tym okropnie mnie wyrzuciło na twarzy. Nie jest jeszcze źle, ale jakoś nie czuję się dobrze z tymi tabletkami.
Stary 2008-09-23, 14:38   #575
88mada
Przyczajenie

zmieniaj.po co sie meczyc.one maja ulatwic ci zycie a nie ...ja moze tez swoje zmienie-zobaczymy co gino powie.nie mecz sie dziewczyno.ja akurat wlasnie zmienialm swojego lekarza bo tamten jakis jelob byl.takze u mnie same nowosci heh
Stary 2008-09-24, 09:50   #576
mysza007
Zakorzenienie

88mada faktycznie, najprawdopodobniej się wybiorę po inne. Miałam się o mojej lekarz pokazać po dwóch opakowaniach ktore mam ale się wybiorę po pierwszym, bo niestety jest pewna rzecz ktora mnie niepokoi.
Otóż w nocy budzę się po 2-3 razy i mam drżenie ciała, mam co prawda nerwicę wegetatywną, ale jak widzę te hormony chyba działają mi też na układ nerwowy. Zadziwia mnie to, ze te drżenie pojawia się tylko w nocy, w dzień czuję się dobrze. Wieczorem jak się położe i zaczynam powoli usypiać to zaczyna mi się kręcić w głowie. Denerwuje mnie to, bo przez nerwicę juz raz przez 3 miechy prawie nie spałam, i nie chcę mieć powtórki z rozrywki. Czy któraś z Was też miała coś takiego po tabletkach?
Stary 2008-09-24, 16:26   #577
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
ja brałam Yasmin pół roku, jednak z powodu ich ceny poprosiłam mojego gina, by polecił mi coś innego.
zaproponował Microgynon. jestem zadowolona - zero efektów ubocznych. nie przytyłam, biust jaki jest taki jest (i dobrze). nie wiem czy to, że rzadko mam ochotę na seks może być przyczyną tych tabletek.. bo ja niezbyt kochliwa w ogole jestem :P
tez bralam yasmin i tez uwazam ze jest za drogi. Powiedzialam to dzis ginekologowi i dostalam Microgynon. Zobaczymy jak to bedzie. Z Yasminem nie mialam zadnych problemow, dobrze go tolerowalam ale miesiecznie kosztuje on wiecej niz 3 opakowania microgynonu...
RosesAreRed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 23:33   #578
ulinkaaa
Zakorzenienie

Ja za 1 opakowanie tri-regol, ktory bralam przed M21 placilam 26zl i mam dokladnie odwrotny problem, poniewaz zastanawiam sie, czy te tabletki z uwagi na cene sa bezpieczne... Ale pojde na wizyte, to pani doktor rozwieje moje watpliwosci...
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-25, 08:04   #579
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
Ja za 1 opakowanie tri-regol, ktory bralam przed M21 placilam 26zl i mam dokladnie odwrotny problem, poniewaz zastanawiam sie, czy te tabletki z uwagi na cene sa bezpieczne... Ale pojde na wizyte, to pani doktor rozwieje moje watpliwosci...
an dlaczego mialyby byc "niebezpieczne"?
Stary 2008-09-25, 12:59   #580
88mada
Przyczajenie

czesc .wiecie co u siebie zauwazylam.nie zawsze ale bardzo czesto w ciagu dnia mam takie bole w podbrzuszu.to nie taki bol tylko poprostu no nie wiem jak w trakcie okresu sie czuje.nie jest specznialy ale poprostu go czuje.nie wiem kiedy to ustepuje bo nawet nie zwracalam na to uwagi.ale ciekawe co to jest.macie jakas mysl?a co u ciebie mysza??
Stary 2008-09-25, 14:21   #581
mysza007
Zakorzenienie

88mada ja mam też taki ból. Za jakiś czas powinien ustąpić. Jakiś czas temu rozmawiałam z lekarzem (innym nie tym od którego dostałam tabletki) na temat właśnie tabsów, to mi powiedział, że takie bóle mogą przez jakiś czas występować. Mogą się pojawiać też dolegliwości jak w początkach ciąży i raczej nie trzeba się tym przejmować.

Ogólnie poprawiła się kondycja moich nóg, przestały puchnąć, w nocy dziś też spałam super! No może się w końcu to jakoś ułoży... Także zaczęłam się czuć lepiej
Stary 2008-09-25, 15:48   #582
88mada
Przyczajenie

tylko widzisz ja te tabletki juz 9 miesiecy biore.no tak w kazdej chwili skutki moga sie pojawic.a na ywoim miejscu wiesz co nie wiem bym zmienila tabletki.bo ja np nie mialam takich dolegliwosci ani przy tych tabsach ani pzy poprzednich.
Stary 2008-09-25, 17:41   #583
ulinkaaa
Zakorzenienie

Bo sa starszej genracji i wielu lekarzy ich nie poleca, ale ja sie po nich bardzo dobrze czuje.
Stary 2008-09-25, 17:52   #584
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
Bo sa starszej genracji i wielu lekarzy ich nie poleca, ale ja sie po nich bardzo dobrze czuje.
Nawet najnowsze tabletki moga komus nie podpasowac. Mam nadzieje ze Microgynon bedzie mi odpowiadal bo cena mi sie bardzo podoba Dostałam recepte na 3 opakowania, zebym mogla je dobrze przetestowac
Stary 2008-09-25, 18:03   #585
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Nawet najnowsze tabletki moga komus nie podpasowac. Mam nadzieje ze Microgynon bedzie mi odpowiadal bo cena mi sie bardzo podoba Dostałam recepte na 3 opakowania, zebym mogla je dobrze przetestowac
dokładnie
ja dostałam Yasminelle, nowe i w ogole super a mi nie podpasowaly

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-25, 18:27   #586
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
dokładnie
ja dostałam Yasminelle, nowe i w ogole super a mi nie podpasowaly
Tak to jest z tymi tabletkami. Ja kiedys bralam Cilest, byl super i po jakims czasie przestal mi pasowac, pozniej Novynette - rewelacja, jednak tez przestal mi pasowac. Wróciłam do Cilest - porażka, dostałam więc Yasmin - w zyciu zadne tabletki tak mi nie pasowaly ale budzet mam ostatnio cienki wiec po ok 8 miesiacach poprosilam ginekologa o cos tanszego, przepisal microgynon Moja przyjaciolka brala i zauwazyla u siebie znaczny spadek libido, wrecz calkowity brak libido - teraz bierze yasmin i jest ok. Jakmi Microgynon nie podpasuje to chyba jednak wrócę do Yasmin
Stary 2008-09-27, 21:36   #587
Wulkaniczna
Raczkowanie

Co po libido po M21, u mnie znacznie wzrosło, jeśli to możliwe Tak więc reguły nie ma. To moje pierwsze tabletki i jak narazie jestem bardzo zadowolona
Że bez marzeń, pragnień tych
Życie wtedy traci sens."
Wulkaniczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-28, 17:26   #588
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wulkaniczna Pokaż wiadomość
Co po libido po M21, u mnie znacznie wzrosło, jeśli to możliwe Tak więc reguły nie ma. To moje pierwsze tabletki i jak narazie jestem bardzo zadowolona
U mnie tez wzroslo znacznie, z czego sie niezmiernie ciesze!
Stary 2008-09-29, 20:01   #589
Srokens
Przyczajenie

hmm, a czy macie po tych tabletkach jeszcze ochotę na sex? ja biorę tabsy od kwietnia, i szczerze chyba libido mi spadło przez nie. ale czy są jakieś tabsy które by tego nie obniżały? czy może po prostu wydaje mi się ze nie mam ochoty, ale to nie przez Micro tylko np. przez zmęczenie szkołą\pracą itp.
a jesli chodzi o inne skutki uboczne, to w moim przypadku było ich bardzo mało. w pierwszym miesiącu tylko głowa czasem mnie bolała i miałam nudności.

'gdy palec wskazuje niebo,tylko głupiec patrzy na palec'

_________________________ _________________________ ___________

szczęście moje nazwałam Twoim imieniem <3
Srokens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-29, 21:18   #590
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

biorę M21 od 4 dni i spadku libido nie zauważyłam
Stary 2008-09-30, 01:10   #591
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Srokens Pokaż wiadomość
hmm, a czy macie po tych tabletkach jeszcze ochotę na sex? ja biorę tabsy od kwietnia, i szczerze chyba libido mi spadło przez nie. ale czy są jakieś tabsy które by tego nie obniżały? czy może po prostu wydaje mi się ze nie mam ochoty, ale to nie przez Micro tylko np. przez zmęczenie szkołą\pracą itp.
a jesli chodzi o inne skutki uboczne, to w moim przypadku było ich bardzo mało. w pierwszym miesiącu tylko głowa czasem mnie bolała i miałam nudności.
Ja mam wieksza i to duzo!
Stary 2008-09-30, 09:54   #592
mysza007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Srokens Pokaż wiadomość
Ja też mam większą ochotę na seks. Wcześniej nie chciałam o nim nawet słyszeć, mógł dla mnie nie istnieć, a teraz nawet przychylniej patrzę na facetów.

Srokens może po prostu zmień tabletki. Ja chyba też będę musiała zmienić na łagodniejsze, bo od Micro bardzo mnie wysypuje na twarzy. Miałam się pojawić u mojej doktor po drugim opakowaniu, ale pójdę jednak po pierwszym, mam już omówioną wizytę.
Stary 2008-10-01, 15:13   #593
88mada
Przyczajenie

ja na poczatku brania mialam normalnie (czylo na nie co do sexu)ale juz po 3 opakowaiach normalnie nagle zobaczylam roznice.libido mam wieksze napewno.i nawet mi z tym lepiej
Stary 2008-10-01, 19:19   #594
marta0110
Przyczajenie

witam chcialabym przedstawic swoj problem. Dwa tygodnie temu bylam pirwszy raz u ginekologa. Chcialam wreszcie odbyc swoja pierwsza wizyte i wszystko spr a przy okazji porosic otabletki antykoncepcyjne. Okazalo sie ze mam torbiel w jajniku. Lekarz przepisal mi lekarstwa na to a przy okazji sa to wlasnie tabletki anty (microgynon i duphaston). Nastepnego dnia zaczelam brac te tabletki i to byl wtorek i wtedy dostalam "okresu" ale tak naprawde to bylo lekkie krwawienie. Ogolnie w piatek powinnam dostac okresu. Ciagle to plamienie mam, czyli to juz dwa tygodnie! Na wizyte kontrolna mam isc dopiero za miesiac bo tak mi kazal no nie wiem co mam zrobic. Moze to jest normalne ze takie plamienie wystepuje na poczatku brania tych tabletek?? Pozdrawiam
marta0110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 21:29   #595
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Nie masz sie czym martwic,plamienie na poczatku przyjmowania tabletek to nic dziwnego. Ja plamiłam prawie 2 miesiace, pozniej juz nawet po jakzaczynalam bracpo dluzszej przerwie to nie bylo juzplamienia. Dziwie sie tylko ze lekarz cie nie poinformowal o plamieniach
Stary 2008-10-01, 23:58   #596
romana80
Przyczajenie

GG do romana80

oj.... po mycrogynon. mialam apetycik oj.. mialam...
motylkiem bylam ale utylam
chociaz moze Twoj organizm inaczej zareaguje
romana80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 09:45   #597
88mada
Przyczajenie

wiecie co dziewczyny jaz pewnoscia zmienie tabletki na inne.jezeli komus sie powie co biore to ten kto zna sie chociaz troche odradza brania microgynon.jest przestarzaly i podobno dla dojrzalych kobie t ktore nie planuja juz macierzynstwa.mozna poczytac o tej sprawie na forum.to bardzo czeste zjawisko kiedy inny lekarz dziwi sie ze jeszcze ktos cos takiego przepisuje.
ja wole placic wieksze pieniadze ale mic pewnosc ze nie robie sobie krzywdy.moze poprosze o cilest sama nie wiem.zmieniam lekarza z tego powodu wlasnie wiec zobaczymy jak nam gadka pojdzie-moze nastepny debil sie trafi
Stary 2008-10-03, 10:03   #598
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez 88mada Pokaż wiadomość
wiecie co dziewczyny jaz pewnoscia zmienie tabletki na inne.jezeli komus sie powie co biore to ten kto zna sie chociaz troche odradza brania microgynon.jest przestarzaly i podobno dla dojrzalych kobie t ktore nie planuja juz macierzynstwa.mozna poczytac o tej sprawie na forum.to bardzo czeste zjawisko kiedy inny lekarz dziwi sie ze jeszcze ktos cos takiego przepisuje.
ja wole placic wieksze pieniadze ale mic pewnosc ze nie robie sobie krzywdy.moze poprosze o cilest sama nie wiem.zmieniam lekarza z tego powodu wlasnie wiec zobaczymy jak nam gadka pojdzie-moze nastepny debil sie trafi
ehh...
"ten kto sie znam chociaz troche" - czyli kto?
cena tabletek nie świadczy o ich jakości
jeżeli dobrze sie czujesz po Microgynonie to nie ma powodu żebyś je zmieniała...
ja bralam najnowsze, najdroższe i "najlepsze" Yasminelle i co? I dla mnie były do niczego...
"może poprosze cilest" - to nie Ty sobie wybierasz tabletki na podstawie opinii koleżanek tylko lekarz na podstawie wyników badań!!!!!

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 10:16   #599
mysza007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ehh...
"ten kto sie znam chociaz troche" - czyli kto?
cena tabletek nie świadczy o ich jakości
jeżeli dobrze sie czujesz po Microgynonie to nie ma powodu żebyś je zmieniała...
ja bralam najnowsze, najdroższe i "najlepsze" Yasminelle i co? I dla mnie były do niczego...
"może poprosze cilest" - to nie Ty sobie wybierasz tabletki na podstawie opinii koleżanek tylko lekarz na podstawie wyników badań!!!!!
Dokładnie, bo skąd możesz 88mada wiedzieć, że po Cileście będziesz się dobrze czuła? Nie wiesz! Każde tabletki to metoda prób i błędów.

Ja raczej zmienię, oczywiście już lekarz zadecyduje na jakie, ale nie wiem, M21 jest chyba dla mnie za silny-na twarzy wyglądam teraz okropnie!
Stary 2008-10-04, 14:17   #600
monix0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yantta Pokaż wiadomość
Biorę czwarte opakowanie. Czuje się bardzo dobrze. W pierwszych dniach stosowania miałam poranne mdłości (3 dni dokładniej) i lekkie plamienia. Wszystko ustąpiło. Libido mi się spadło, a wręcz trochę się podniosło, na co mój TŻ nie narzeka, apetyt może mam trochę większy, ale tańczę od środy do piątku i poza 2 cm w biodrach zmian nie zauważyłam (chociaż ja bym się tak tym nie przejmowała, gdyż po mamie, babci... itd. mam tendencie do rozrostu tej partii ciała. Takie skażenie genetyczne xD). Nie będę nikomu polecała, bo tabletki, to sprawa indywidualna. Jednak nie kierowałabym się tak bardzo tym, że podobno te tabsy są starej generacji, bo jak widać powyżej, koleżanka po 9 latach ich stosowania zaszła w ciążą (czego gratuluję! )
Pozdrawiam
dziękuję bardzo
monix0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości