UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-19, 20:53   #571
wszystka
Raczkowanie

Dot.: UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
ale inną kwestią jest też charakter dietetyki na UJ i na UR- ta pierwsza jest bardziej medyczna, a druga bardziej techniczna, więc nie można się kierować tylko uczelnią ale i "zainteresowaniami"
A to swoja droga, nie rozumiem dlaczego nie wpadli na to, zeby polaczyc tego w calosc i student mialby wtedy wiedze medyczna jak i znajomosc procesow w zywnosci. Dietetyk idealny

Jesli chodzi o fizyke to byla prostsza od matematyki, egzamin jest bardziej teoretyczny. Własnie dzisiaj mialam egzamin i zdalam a nigdy orlem z tego przedmiotu nie bylam, w sumie to najbardziej sie obawialam xd. Progow oficjalnie nigdzie nie ma jedynie orientacyjnie moge ci powiedziec, ze mialam ok 70 pkt i spokojnie sie dostalam.

Edytowane przez wszystka
Czas edycji: 2015-06-19 o 20:58
wszystka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 21:02   #572
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Starają się chyba, dlatego my mamy zajęcia u was a ale z kolei wiem że na UR jest okrojona anatomia, nie wiem jak inne medyczne. Macie fizjologie, jakieś zajęcia w szpitalu?
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 21:02   #573
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wszystka Pokaż wiadomość
A to swoja droga, nie rozumiem dlaczego nie wpadli na to, zeby polaczyc tego w calosc i student mialby wtedy wiedze medyczna jak i znajomosc procesow w zywnosci. Dietetyk idealny

Jesli chodzi o fizyke to byla prostsza od matematyki, egzamin jest bardziej teoretyczny. Własnie dzisiaj mialam egzamin i zdalam a nigdy orlem z tego przedmiotu nie bylam, w sumie to najbardziej sie obawialam xd. Progow oficjalnie nigdzie nie ma jedynie orientacyjnie moge ci powiedziec, ze mialam ok 70 pkt i spokojnie sie dostalam.
a przypadkiem na medycznych uczelniach nie jest to połączone?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 21:03   #574
Antarees
Raczkowanie

Dot.: Dietetyka I stopień na Jagiellońskich

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Serio, wybierasz kierunek pod kątem tego czy jest matma i fizyka? a wiesz, że masa przedmiotów lubi się nazywać inaczej a pod nazwą kryje się właśnie matma lub fizyka?
Nie, abolutnie nie. To jest dla mnie oczywiście jeden z plusów, bo wiem, na czym wyłożyłam się na AGH -.- Ale bardziej chodzi mi o prestiż uczelni i ciekawe przedmioty w programie. A matma i fiza... Nie wiem, co robię źle, ale nawet, jak myślę, że już rozumiem, to wychodzi na kolokwiach, że jestem do niczego. Dlatego nie wiem, czy chcę się pakować w UR i znowu zawalić semetr i zająć komuś miejce, kto faktycznie bardziej nadawałby się niż ja. Ale jak mówię, wszystko zależy od wyników matur
Antarees jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 21:04   #575
pffe
BAN stały

Cytat:
Starają się chyba, dlatego my mamy zajęcia u was a ale z kolei wiem że na UR jest okrojona anatomia, nie wiem jak inne medyczne. Macie fizjologie, jakieś zajęcia w szpitalu?
A ja mam pytanie. Skoro zajęcia w szpitalu macie to dietetyka bez UM to co daje takiemu człowiekowi? no bo lekarzem nie jest więc w sumie kim? takim dietetykiem co układa diety co jest ich cała masa i ludzie do nich chodzą jak chcą się odchudzać czy coś więcej może?

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Antarees Pokaż wiadomość
Nie, abolutnie nie. To jest dla mnie oczywiście jeden z plusów, bo wiem, na czym wyłożyłam się na AGH -.- Ale bardziej chodzi mi o prestiż uczelni i ciekawe przedmioty w programie. A matma i fiza... Nie wiem, co robię źle, ale nawet, jak myślę, że już rozumiem, to wychodzi na kolokwiach, że jestem do niczego. Dlatego nie wiem, czy chcę się pakować w UR i znowu zawalić semetr i zająć komuś miejce, kto faktycznie bardziej nadawałby się niż ja. Ale jak mówię, wszystko zależy od wyników matur
no jak uważasz ale da się ogarnąć matmę. i nie wierzę, że zdałaś maturę a masz problemy z pochodnymi. Bo jeszcze całki ok, są ekstremalne przykłady ale pochodne? które działają na wzorach jedynie? i to samo z macierzami?
Stary 2015-06-19, 21:05   #576
Hemikryptofit
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie boję się, że jeśli matmę przejdę jakimś cudem, to fizyka mnie dobije, bo na UR też zdaje się jest -.- Moje dwie pięty achillesowe, a przysiadanie nie pomaga,bo ja nie czaję schematu...
Dziewczyno jeśli nie masz żadnej dyskalkulii czy coś to się nie bój. Ktoś po prostu Cię "skrzywdził edukacyjnie" i jesteś uprzedzona. Wkreciłaś sobie bzdurę. Na tym to właśnie polega że przy takiej prostej matmie nie ma czego czaić i tylko odtwarza się wyuczony schemat, każde zadanie określonego typu tak samo. Kwestia przećwiczenia. Nauczysz się tak samo jak wszystkie innego. Serio.
Hemikryptofit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 21:07   #577
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hemikryptofit Pokaż wiadomość
Dziewczyno jeśli nie masz żadnej dyskalkulii czy coś to się nie bój. Ktoś po prostu Cię "skrzywdził edukacyjnie" i jesteś uprzedzona. Wkreciłaś sobie bzdurę. Na tym to właśnie polega że przy takiej prostej matmie nie ma czego czaić i tylko odtwarza się wyuczony schemat, każde zadanie określonego typu tak samo. Kwestia przećwiczenia. Nauczysz się tak samo jak wszystkie innego. Serio.
Dyskalkulia to bzdura. Dla nieuków, którzy nie wiedzą jak swoją głupotę wytłumaczyć.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-19, 21:11   #578
wszystka
Raczkowanie

Cytat:
anatomie mialam juz i wydaje mi sie ze raczej byla okrojona. fizjologia jest w programie mamy miec praktyki w szpitalu w wakacje

Cytat:
a przypadkiem na medycznych uczelniach nie jest to połączone?
z tego co wiem to nie wyglada to tak dobrze jakby sie wydawalo . ale niech sie bedeliciuos wypowie, bo ja tylko slyszalam od znajomej dietetyczki, ze brakuje podejscia do zywnosci od tej technicznej strony wlasnie (w sensie np temperatury dymienia tluszczy i takie tam podobne)

Cytat:
A ja mam pytanie. Skoro zajęcia w szpitalu macie to dietetyka bez UM to co daje takiemu człowiekowi? no bo lekarzem nie jest więc w sumie kim? takim dietetykiem co układa diety co jest ich cała masa i ludzie do nich chodzą jak chcą się odchudzać czy coś więcej może?
chcialam tylko zauwazyc, ze dietetyk nie ma tytulu lekarza nawet po ukonczeniu UM

Edytowane przez wszystka
Czas edycji: 2015-06-19 o 21:19
Stary 2015-06-19, 21:15   #579
Antarees
Raczkowanie

Nie mam dyskalkulii, a jeśli chodzi o dietetykę pffe, to dietetyk nie ma tytułu lekarza. A poza tym maturę z matmy zdałam ledwo, całe życie leciałam na dwójach
Ale może się zdecyduję na UR, kto wie... wtedy całe wakacje z ETrapezem
Stary 2015-06-19, 21:15   #580
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja mam pytanie. Skoro zajęcia w szpitalu macie to dietetyka bez UM to co daje takiemu człowiekowi? no bo lekarzem nie jest więc w sumie kim? takim dietetykiem co układa diety co jest ich cała masa i ludzie do nich chodzą jak chcą się odchudzać czy coś więcej może??
na UJ połowa licencjatu to zajęcia w szpitalu, dlatego właśnie chcę się dowiedzieć jak jest na UR.. bo chyba sama nie bardzo czaję tą różnicę
kiedyś było PODOBNO tak że tylko po uczelni medycznej można było otworzyć własną działalność jako dietetyk, a teraz chyba po UR też można
Cytat:
Dyskalkulia to bzdura. Dla nieuków, którzy nie wiedzą jak swoją głupotę wytłumaczyć.
racja
Stary 2015-06-19, 21:19   #581
wszystka
Raczkowanie

w sumie to sama dokladnie nie wiem (nikt nie wie xd) jak to jest z ta dietetyka na ur i praca w szpitalu, ale nie wiaze z tym swojej przyszlosci wiec az tak sie nie stresuje tym

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-19, 21:22   #582
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mam dyskalkulii, a jeśli chodzi o dietetykę pffe, to dietetyk nie ma tytułu lekarza. A poza tym maturę z matmy zdałam ledwo, całe życie leciałam na dwójach
Ale może się zdecyduję na UR, kto wie... wtedy całe wakacje z ETrapezem
na czym byłaś na AGH?
ja jednak myślę że nie ma co porównywać poziomu matematyki/fizyki na AGH z tą na UR, zwłaszcza na takim kierunku jak dietetyka oni sobie zdają sprawę z tego, że nie mają przed sobą studentów mechaniki i budowy maszyn, tylko przyszłych dietetyków (a że inżynierów dietetyków to też nie bardzo rozumiem)

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
w sumie to sama dokladnie nie wiem (nikt nie wie xd) jak to jest z ta dietetyka na ur i praca w szpitalu, ale nie wiaze z tym swojej przyszlosci wiec az tak sie nie stresuje tym
dietetyka jest w tak czarnej dupie że nawet już będąc dietetykiem nie wiesz co możesz a czego nie, i czym sie różnisz od dietetyka po kursie.. bo uprawnienia masz te same
Stary 2015-06-19, 21:26   #583
Antarees
Raczkowanie

Na ceramice
Stary 2015-06-19, 21:27   #584
wszystka
Raczkowanie

Cytat:
na czym byłaś na AGH?
ja jednak myślę że nie ma co porównywać poziomu matematyki/fizyki na AGH z tą na UR, zwłaszcza na takim kierunku jak dietetyka oni sobie zdają sprawę z tego, że nie mają przed sobą studentów mechaniki i budowy maszyn, tylko przyszłych dietetyków (a że inżynierów dietetyków to też nie bardzo rozumiem)
ten inz to pewnie tylko stad ze wszystkie kierunki na ur sa inzyniereskie i stwierdzili ze glupio tak jeden kierunek dac bez tytulu xd

ja tez mialam epizod z AGH i inzynieria materialowa przez rok, latwiej mi na dietetyce ida techniczne przedmioty zdecydowanie, ale tak jak piszesz prowadzacy zdaja sobie sprawe ze to niepotrzebne nam i nie bedziemy wyliczac kalorycznosci calka xd.
Stary 2015-06-19, 21:30   #585
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Mi zależy bardziej na takiej medycznej, zwłaszcza, że potem chcę iść na kosmetologię, jak już skończę dietetykę

Specyficzny plan, nie powiem.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 21:32   #586
wszystka
Raczkowanie

chociaz i tak na dietetyce u nas wszystkim dobrze idzie (najwyzszy prog jest wlasnie na dietetyce na tech zyw) i prowadzacy sa zadowoleni bo mielismy lepsze wyniki od innych kierunkow

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
to swoja droga xdddd

jakby co to kosmetologia jest juz w krakowie na awf, takze nie trzeba tak kombinowac Antarees xd
Stary 2015-06-19, 21:36   #587
Hemikryptofit
Raczkowanie

Cytat:
Być może.
Hemikryptofit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 21:52   #588
Antarees
Raczkowanie

Cytat:
Tutaj akurat się nie zgodzę. Znam kilka super inteligentnych osób, które mają dyskalkulię... Korki, nauczanie indywidualne z matmy i zmiany nauczycieli nie pomogły, mimo chęci do nauki. Dyslektykiem np jest mój brat- jest olimpijczykiem z historii, świetnie się uczy, zasady ortograficzne zna na pamięć (sama go odpytywałam ), a mimo to sadzi byki

Cytat:
chociaz i tak na dietetyce u nas wszystkim dobrze idzie (najwyzszy prog jest wlasnie na dietetyce na tech zyw) i prowadzacy sa zadowoleni bo mielismy lepsze wyniki od innych kierunkow

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

to swoja droga xdddd

jakby co to kosmetologia jest juz w krakowie na awf, takze nie trzeba tak kombinowac Antarees xd
Nawet nie wiedziałam Ale też nie wiem, czy po skończeniu dietetyki nie zechcę studiować czegoś innego niż kosmetologia, np kontynuować dietetykę, więc dalej mam otwartą drogę.

Cytat:
Każdy wybiera jak uważa
Stary 2015-06-19, 22:08   #589
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Każdy wybiera jak uważa

Odkrywcze xD

Nie no tak z czystej ciekawosci- czemu tak? Jak powiązać dietetykę z kosmetologia? I czemu jedno po drugim a nie jednocześnie? A może ktorys z kierunków to czyste hobby? Albo opcja awaryjna?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-19, 22:14   #590
Antarees
Raczkowanie

Cytat:
Odkrywcze xD

Nie no tak z czystej ciekawosci- czemu tak? Jak powiązać dietetykę z kosmetologia? I czemu jedno po drugim a nie jednocześnie? A może ktorys z kierunków to czyste hobby? Albo opcja awaryjna?
Chciałam z początku iść na farmację,ale wiem, że wyniki mi na to nie pozwolą. Dlatego wymyśliłam dietetykę z UJ, a potem ram też kosmetologię, bo kosmetologia na UJ jest tylko II stopień. Jeśli chodzi o dietetykę, to myślę, że to byłoby to, co polubiłabym- lubię doradzać ludziom na temat zdrowego odżywiania.. A kosmetologia, bo od dawna marzę o własnej firmie z produktami do włosów
No i chodzi też o prestiż uczelni... Myślę, że taki UJ będzie lepiej wyglądał w papierach.
Stary 2015-06-19, 22:20   #591
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Chciałam z początku iść na farmację,ale wiem, że wyniki mi na to nie pozwolą. Dlatego wymyśliłam dietetykę z UJ, a potem ram też kosmetologię, bo kosmetologia na UJ jest tylko II stopień. Jeśli chodzi o dietetykę, to myślę, że to byłoby to, co polubiłabym- lubię doradzać ludziom na temat zdrowego odżywiania.. A kosmetologia, bo od dawna marzę o własnej firmie z produktami do włosów
No i chodzi też o prestiż uczelni... Myślę, że taki UJ będzie lepiej wyglądał w papierach.
to była moja jedyna motywacja żeby wytrzymać na tych studiach
Stary 2015-06-19, 22:23   #592
Antarees
Raczkowanie

Myślałam, że tylko ja jestem taka przewrotna
Stary 2015-06-19, 22:36   #593
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Serce mi chyba pęknie, bo nie lubię pozbawiać złudzeń, ale... Kosmetologia to kiepski wybór lepsza byłaby chemia, technologia chemiczna. Farmacja juz w ogóle super, ale jak się nie da to się nie da. Choc progi bardzo spadają ostatnio, radzę złożyć.
Stary 2015-06-19, 22:40   #594
Antarees
Raczkowanie

Cytat:
Serce mi chyba pęknie, bo nie lubię pozbawiać złudzeń, ale... Kosmetologia to kiepski wybór lepsza byłaby chemia, technologia chemiczna. Farmacja juz w ogóle super, ale jak się nie da to się nie da. Choc progi bardzo spadają ostatnio, radzę złożyć.
Dlatego wlaśnie idę najpierw na dietetykę, bo może tak mi się spodoba, ze będę kontynuować studia też na dietetyce. Na razie nie planuję nic, że ja muszę koniecznie kosmetologia i koniec
Może po prostu później będę dietetykiem z zawodu, a kosmetyki będę kleić tak for fun
A jeśli chodzi o farmację- obawiam się, że będę miała za niski wynik z chemii, a też nie chcę wydawać pieniędzy na więcej niż dwie rekrutacje.
Stary 2015-06-21, 08:46   #595
Ivy_rose
Raczkowanie

Antarees, tak Cię przestraszyła nasza ceramika? Studiuję Technologie chemiczną na WIMiCu, więc plan na 1 roku miałam taki jak Ty. Fakt, na początku jest ciężko z matmą i fizyką, ale wszystko jest do przejścia. Potem są trudniejsze przedmioty, ale za to bardziej ciekawe. Szkoda, że się zraziłaś i zrezygnowałaś.

Też miałam plan zakładania własnej firmy kosmetycznej, również składałam na farmację, również myślę czy nie iśc na 2 kierunek na kosmetologię, ale jestem w branży budowlanej i chyba już zostanę

W wątku jestem, bo zastanawiam się czy nie składać na 2 kierunek na jakąś filologię na UJocie. (Chociaż patriotyzm AGHowski jest silny )
Ivy_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-21, 16:55   #596
Antarees
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ivy_rose Pokaż wiadomość
Antarees, tak Cię przestraszyła nasza ceramika? Studiuję Technologie chemiczną na WIMiCu, więc plan na 1 roku miałam taki jak Ty. Fakt, na początku jest ciężko z matmą i fizyką, ale wszystko jest do przejścia. Potem są trudniejsze przedmioty, ale za to bardziej ciekawe. Szkoda, że się zraziłaś i zrezygnowałaś.

Też miałam plan zakładania własnej firmy kosmetycznej, również składałam na farmację, również myślę czy nie iśc na 2 kierunek na kosmetologię, ale jestem w branży budowlanej i chyba już zostanę

W wątku jestem, bo zastanawiam się czy nie składać na 2 kierunek na jakąś filologię na UJocie. (Chociaż patriotyzm AGHowski jest silny )
'UJ posprząta', prawda?
Powiem szczerze, że zawaliłam trzy przedmioty- matmę, ponieważ pan od wykładów nic nie tłumaczył, dyktował notatki, mało kto nadążał i jeszcze był zdziwiony, że nie mieliśmy całek i pochodnych w liceum, a pan od ćwiczeń nazywał nas głąbami i nie chciał nic, choćby minimalnie wytłumaczyć Chemia mi nie poszła, bo sama zawaliłam i nie spojrzałam na egzaminy z zeszłego roku- I termin był prawie taki sam jak rok wcześniej, a kolejne to była masakra. A fizyka mi totalnie nie poszła...
Żałuję tej straconej ceramiki, bo naprawdę się na nią napaliłam, ale niestety nie wyszło. Trochę tęsknię (najładniejszy wydział na AGH ), ale myślę, że na pewno to nauczyło mnie czegoś (jak rozmawiać z panią Barbarą w dziekanacie ).
Stary 2015-06-21, 17:26   #597
pffe
BAN stały

Cytat:
'UJ posprząta', prawda?
Powiem szczerze, że zawaliłam trzy przedmioty- matmę, ponieważ pan od wykładów nic nie tłumaczył, dyktował notatki, mało kto nadążał i jeszcze był zdziwiony, że nie mieliśmy całek i pochodnych w liceum, a pan od ćwiczeń nazywał nas głąbami i nie chciał nic, choćby minimalnie wytłumaczyć Chemia mi nie poszła, bo sama zawaliłam i nie spojrzałam na egzaminy z zeszłego roku- I termin był prawie taki sam jak rok wcześniej, a kolejne to była masakra. A fizyka mi totalnie nie poszła...
Żałuję tej straconej ceramiki, bo naprawdę się na nią napaliłam, ale niestety nie wyszło. Trochę tęsknię (najładniejszy wydział na AGH ), ale myślę, że na pewno to nauczyło mnie czegoś (jak rozmawiać z panią Barbarą w dziekanacie ).
nie nastawiaj się na to, że gdzieś indziej będą tłumaczyć. To są studia, ja wiem, że to zderzenie z rzeczywistością ale ogarniecie tego nie było problemem. Całki i pochodne nie są trudne. Mówiłam już. Resztę zawaliłaś z własnej woli. Jak byś na się przyłożyła to by nie było problemu.
Stary 2015-06-21, 18:55   #598
201609102148
Konto usunięte

No u nas tez się nikt nie szczypał, gdyby nie Krystian Karczyński to pól farmacji palowałaby się z matmą do magisterki ;P a tekst "na początek mala powtoreczka z liceum, kto pierwszy do rozgrzewkowego zadania z pochodnych?" to chyba staly tekst wszystkich wykładowców w Polsce, bo oni nie czuja sie w obowiazku zainteresować, jaki aktualnie zakres materiału obowiązuje w liceum i co będą umieć studenci którzy zdali maturę podstawowa/rozszerzona by na dany kierunek sie dostać.

Takze ten. No nie liczylabym na Twoim miejscu na zajęcia wyrównawcze dla wolniej kumających, lepiej juz zacznij szukac dojścia do etrapeza.

Edytowane przez 201609102148
Czas edycji: 2015-06-21 o 18:56
Stary 2015-06-21, 18:55   #599
viva91
na przekór do celu

Jestem na wątku UJ-tu czy na "Matematyka królową nauk jest"?

Proszę o założenie osobnego wątku z dyskusją, która dotyczy tematów ogólnych a nie UJ.
Stary 2015-06-22, 14:50   #600
pastelpale
Zadomowienie

UJ - pytanie

Rekrutuję się w tym roku na UJ i widzę, że przy wyborze kierunków jest coś takiego jak priorytet - tzn. wybieram który kierunek jest dla mnie priorytetem. Czy oznacza to, że jeśli się dostanę na ten kierunek, to na pozostałe, na które też złożyłam, już nie? Bo pamiętam, że dwa lata temu moi znajomi się podostawali na kilka kierunków na UJ i potem sobie wybierali na który ostatecznie chcą złożyć papiery. Czy w tym roku też tak będzie, ktoś wie coś może na ten temat?
pastelpale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości