|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#571 |
na przekór do celu
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
o tak, popieram, szkoda że u mnie dyrekcja faworyzowała ścisłowców organizując Dni Matematyki, wykłady profesorów z politechnik, warsztaty fizyczne... a czy był Dzień Historii czy Języka Polskiego? nigdy.
![]() |
![]() |
#572 |
Zakorzenienie
|
Konkursy to nic...
U mnie dyrektorka na zakończeniu roku ogłaszając, że mój human miał największą średnią dodała "No, ale wiecie... W humanistycznych zawsze jest łatwiej. Bo jednak taka matematyka czy chemia to nie to samo, co historia"... Wszystko fajnie, ale jako dyrektorka mogłaby sobie takie cudowne uwag darować...
![]() |
#573 |
Raczkowanie
|
Nie to u nas ciągle było że my najlepsi z najlepszych, od parunastu lat tak dobrej klasy nie było itd.
Za to inne klasy nie chciały za bardzo mieć z nami nic wspólnego, wyśmiewały nas |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Zakorzenienie
|
E, jak dla mnie po takim humanie całkiem nieźle można zdać chociażby geografię. Plus mnóstwo bardziej praktycznych kierunków liczy w rekrutacji rozszerzony polski (ja głównie dzięki temu dostałam się na prawo na UW)
![]() |
#575 |
Raczkowanie
|
Jak się nie jest zdecydowanym dużo lepiej iść na profil językowy/geograficzny/turystyczny. Po tych profilach jest dużo ciekawych opcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 |
na przekór do celu
|
Ktoś ma specyficzne poczucie humoru http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazk...jpg?1338353744
![]() |
![]() |
#577 |
Zakorzenienie
|
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#578 |
Rozeznanie
|
hahahaha bomba !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
Zakorzenienie
|
mam ochotę to sobie wydrukowac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 |
Raczkowanie
|
Ja jestem w takiej sytuacji:
Kończę 3 gim. i nie wiem na jaki profil iść. Papiery złożyłam na humana ![]() Boję się, że pracy nie znajdę po tym, bo pójdę na jakieś głupie studia i wgl :P Z przedmiotów humanistycznych to praktycznie lubię tylko anglika, no i może jeszcze polski nie jest zły ![]() Jeśli chodzi o przedmioty ścisłe to na razie z matmą radzę sobie dobrze i w 2 kl. gim myślałam, że pójdę do liceum z profilem matematycznym, ale teraz sama już nie wiem... Fizy nie lubię, ale tak teraz myślę - mimo że fiza jest trudniejsza od histy, to jest dużo ciekawsza i przydatniejsza w życiu ..;] Na biol. chema nie pójdę na pewno, nie ma co tego rozważać... A i jeśli chodzi o języki, to wybieram w liceum rozszerzony anglik, mimo że miałam w podstawówce niemiecki, a angielskiego zaczęłam się uczyć dopiero w gimnazjum - doszłam do wniosku, że jakoś to ogarnę, bo angielski jest tak naprawdę moim ulubionym przedmiotem i to się raczej nigdy nie zmieni ![]() Hmm... a więc do 26 czerwca mamy jeszcze czas, żeby zmienić szkołę/klasę...więc tak teraz rozmyślam nad tym, czy nie przepisać się na profil mat.-fiz.-ang...., bo złożyłam papiery na pol.-hist.-ang.... Ja jestem zawsze taka niezdecydowana ![]() Sama już nie wiem doradźcie mi coś...moja mama jest po kierunku humanistycznym i teraz pracy nie może nigdzie znaleźć, boję się, że ze mną będzie tak samo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#581 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Po humanie trudno dostać się na techniczne, ekonomiczne studia, oczywiście są wyjątki gdzie na finanse np. chcą historię, ale nie wydaje mi się, że będziesz chętna ją zdawać na maturze. Profile matematyczne otwierają trochę większy wachlarz kierunków. A bez porażek, człowiek się nie rozwija ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#582 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
Raczkowanie
|
A ja trafiłam na humana z przypadku.
![]() A na polskim i historii w LO nie wiedziałam co robię.. Totalnie nie moje koniki. ![]()
![]() |
![]() |
#584 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja chyba jednak pójdę na humana, bo po prostu nie wierzę, że udałoby mi się na mat. fiz. i że dobrze bym zdała maturę. Może najwyżej przepiszę się w połowie roku, ale wątpię, że będę chciała zmienić klasę, bo już poznałabym wszystkich ludzi i wgl. Chciałabym już teraz wiedzieć, jak będę sobie radzić w tym liceum, ale niestety tak nie można... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
I skoro będziesz na humanie, to maturę pewnie zdasz rozszerzoną z ang, może z pol i czego jeszcze? WOSu? Historii? Czy będziesz siedzieć sama w domu i pracować, żeby zdać rozszerzoną mat, wiedząc, że trzeba się nauczyć na jutro dynastii Jagiellonów? Ja kończąc gimnzjum robiłam wszystko, byle dostać pasek na świadectwie. Dlaczego? Bo myślałam: "liceum to taki poziom, że już na pewno nie dam rady". Z takim podejściem przebimbałam pierwsze półrocze pierwszej klasy, średnia chyba 3,8. A potem? Potem stwierdziłam, że wcale nie jest tak trudno i średnia wyszła 4,5. Także "liceum" strasznie brzmi, ale wielką przepaścią to ono nie jest...
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#586 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
WOW! To miałaś dobrą średnią... tzn to też zależy od liceum. Ja mam zamiar iść do b.dobrego liceum, więc na pewno takiej średniej mieć nie będę.. : | |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#587 |
Raczkowanie
|
Nienawidzisz historii i idziesz na humana? Nie rób sobie tego. W mojej klasie (human dwujęzyczny) wszyscy myśleli na początku, że historia będzie takim sobie nicnieznaczącym dodatkiem do polskiego i angielskiego, a tu zonk... Najwięcej zakuwania, ogromne ilości materiału i - u niektórych - spore problemy z wyjściem z podbramkowych sytuacji. Dużo też zależy od nauczyciela, ale ja nie radzę humana, jeśli naprawdę żywisz do historii jakąkolwiek niechęć... Nie mówię, że trzeba być jakimś superpasjonatem, ale nienawiść? To może nie pyknąć. Poszukaj może profilów, które będą bardziej odpowiadały Twoim zainteresowaniom/zdolnościom w innych szkołach. U mnie poza mat-fizem był też mat-chem, mat-inf i mat-ger, więc mat-fiz nie jest jedyną opcją dla ścisłowców
![]() Edytowane przez Qua Czas edycji: 2012-06-21 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Wtajemniczenie
|
Nam kobieta dała na wakacje wykaz lektur na II klasę...tak żebyśmy się nie nudzili...
![]() ![]()
![]() |
#589 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jedna z tych lektur, na które naprawdę nie szkoda czasu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#590 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
I potwierdzam, Lalka to jedna z moich ulubionych lektur ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Przyczajenie
|
Do BreakMeDown Dziewczynooo! Absolutnie nie idź na humana. Ja właśnie na nim jestem, a historię, polski i wos lubię, ale wiesz co? Żałuję wyboru, dlatego że te przedmioty to albo musi być pasja, albo zainteresowanie w wolnym czasie, nic nie ugrasz będąc przeciętną humanistką. Wydaje mi się że po humanie praca w zawodzie jest tylko dla najlepszych. Poszłam na ten mój nieszczęsny profil bo nie cierpię fizyki, nooo cóż mam ją od drugiej gim i będę miała do drugiej LO i prawdopodobnie od września dostanę szóstego!!! nauczyciela. Powiem wam że żałuję wyboru profilu, kolega we wrześniu i w sierpniu na mawiał mnie żebym przeniosła się na jego matfiza, a ja głupia nie posłuchałam. Teraz żałuję ale nie chcę już kombinować i zmieniać klasy. Nie wiem co będzie do matury, nie mam żadnego pomysłu na siebie na studia, eeh życie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Paula_95 ogarnij się, też dostałam listę lektur. Nawet powiesiłam nad biurkiem żeby wzbudzała wyrzuty sumienia ![]()
planuję się ogarnąć... już od kilku lat ![]() Edytowane przez to_ktora_jara_dobry_rap Czas edycji: 2012-06-23 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#593 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() sam pol i ang pewnie Ci nie wystarczy, więc będziesz musiała zdawać coś jeszcze. skoro nie wos i hist, to coś, co nie będzie twoim profilowanym przedmiotem - czyli tak czy siak będziesz musiała się sama przygotowywać w domu. co do matmy - u mnie dziewczyny po humanie zdawały matematykę i fizykę rozszerzoną, więc powtarzam - uwierz w siebie. pisałam Ci, co ja myślałam o trudności w liceum, a potem okazało się, że nie było tak trudno. co do trudności LO - moje też najłatwiejsze nie było, gdy zdawałam maturę moje LO było na 3 miejscu w województwie łódzkim pod względem najwyższych wyników ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#594 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wiecie co mnie zaskakuje? Studiuję kierunek humanistyczny, poznałam na nim osoby, które nie czytają książek (nie wyobrażam sobie polonisty, który nie lubi tego robić). Na specjalizacji nauczycielskiej znalazły się osoby, których nigdy w życiu nie przyjęłabym do placówki oświatowej. Doszłam do wniosku, że polskie szkolnictwo winno być reformowane od najwyższych szczebli. Szkolimy nauczycieli bez pasji, osoby, które wręcz zniechęcają do rozwoju humanistycznego.
Od października rozpoczynam informatykę. Żałuję, iż poddałam się w liceum, dałam sobie wmówić różne rzeczy, nie wytoczyłam sprawy sądowej jakże światłemu gronowi pedagogicznemu. Nie wierzę w istnienie "humanistów", skandaliczne zachowanie nauczycieli (rasizm, homofobia, neofobia, ksenofobia i inne konserwatywne postawy) pozbawiło mnie złudzeń. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Konto usunięte
|
Nauczyciel, który nie lubi czytać nie dziwi mnie odkąd poznałam dwie przyszłe nauczycielki, które nie lubią dzieci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#596 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A fe, nie przypominaj mi o tym ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#597 |
Wtajemniczenie
|
Łojej, jakie zarzuty, Wysoki Sądzie
![]() Ja tam mojego humana kocham i nie pozwolę na obrażanie go ![]() ![]() ![]()
![]() |
#598 |
na przekór do celu
|
nikt tu nie obraża humana. zresztą, jak można obrazić profil?
![]() aaa i co robisz w wątku żałujących pójścia na humana? ![]() humanista, chyba w każdej lekturze znajdzie coś ciekawego... mnie się jakiś element w każdej z wymienionych podobał. choć niektóre dobrze przeczytać dwa razy (wiele osób narzeka na zawiłość Dziadów, a właśnie jak przeczyta się je później ze zrozumieniem to świetna książka ![]() ![]() a i przerabiać, to można żakiet, lektury się omawia ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-06-24 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 |
Konto usunięte
|
Nad Niemnem i Dziad to zło
![]() Kordian i Pan Tadeusz <3 ![]() A Kamizelka jest bardzo wzruszająca! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#600 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przez pozostałe ciężko mi było "przejść" szczególnie przez Nie-boską, ta była tragiczna
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.