Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru... - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-17, 22:25   #571
viva91
na przekór do celu

Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
taki profil wbrew pozorom może byc bardzo rozwojowy, jeżeli szkoła ma coś do zaoferowania (np. zajęcia z łaciny, filozofii, debaty oksfordzkie, wyjścia na wydarzenia kulturalne, koła zaintersowań).
o tak, popieram, szkoda że u mnie dyrekcja faworyzowała ścisłowców organizując Dni Matematyki, wykłady profesorów z politechnik, warsztaty fizyczne... a czy był Dzień Historii czy Języka Polskiego? nigdy.
Stary 2012-05-18, 08:44   #572
kolorowatecza
Zakorzenienie

Konkursy to nic...
U mnie dyrektorka na zakończeniu roku ogłaszając, że mój human miał największą średnią dodała "No, ale wiecie... W humanistycznych zawsze jest łatwiej. Bo jednak taka matematyka czy chemia to nie to samo, co historia"...
Wszystko fajnie, ale jako dyrektorka mogłaby sobie takie cudowne uwag darować...

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 08:50   #573
Domicjana
Raczkowanie

Nie to u nas ciągle było że my najlepsi z najlepszych, od parunastu lat tak dobrej klasy nie było itd.
Za to inne klasy nie chciały za bardzo mieć z nami nic wspólnego, wyśmiewały nas
Domicjana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 12:15   #574
deszczowypies
Zakorzenienie

E, jak dla mnie po takim humanie całkiem nieźle można zdać chociażby geografię. Plus mnóstwo bardziej praktycznych kierunków liczy w rekrutacji rozszerzony polski (ja głównie dzięki temu dostałam się na prawo na UW)

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 13:36   #575
TomekKiszonek
Raczkowanie

Jak się nie jest zdecydowanym dużo lepiej iść na profil językowy/geograficzny/turystyczny. Po tych profilach jest dużo ciekawych opcji.
TomekKiszonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 15:36   #576
viva91
na przekór do celu

Ktoś ma specyficzne poczucie humoru http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazk...jpg?1338353744
Stary 2012-05-30, 15:39   #577
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 16:50   #578
yasuole
Rozeznanie

hahahaha bomba !

yasuole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 16:57   #579
poppy seed
Zakorzenienie

mam ochotę to sobie wydrukowac

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 18:42   #580
BreakMeDown
Raczkowanie

Ja jestem w takiej sytuacji:
Kończę 3 gim. i nie wiem na jaki profil iść. Papiery złożyłam na humana
Boję się, że pracy nie znajdę po tym, bo pójdę na jakieś głupie studia i wgl :P Z przedmiotów humanistycznych to praktycznie lubię tylko anglika, no i może jeszcze polski nie jest zły ale histy nienawidzę :| .
Jeśli chodzi o przedmioty ścisłe to na razie z matmą radzę sobie dobrze i w 2 kl. gim myślałam, że pójdę do liceum z profilem matematycznym, ale teraz sama już nie wiem... Fizy nie lubię, ale tak teraz myślę - mimo że fiza jest trudniejsza od histy, to jest dużo ciekawsza i przydatniejsza w życiu ..;]
Na biol. chema nie pójdę na pewno, nie ma co tego rozważać...
A i jeśli chodzi o języki, to wybieram w liceum rozszerzony anglik, mimo że miałam w podstawówce niemiecki, a angielskiego zaczęłam się uczyć dopiero w gimnazjum - doszłam do wniosku, że jakoś to ogarnę, bo angielski jest tak naprawdę moim ulubionym przedmiotem i to się raczej nigdy nie zmieni
Hmm... a więc do 26 czerwca mamy jeszcze czas, żeby zmienić szkołę/klasę...więc tak teraz rozmyślam nad tym, czy nie przepisać się na profil mat.-fiz.-ang...., bo złożyłam papiery na pol.-hist.-ang....
Ja jestem zawsze taka niezdecydowana w ogóle czasem wystarczy jedna porażka, żebym doszła do wniosku, że do czegoś się kompletnie nie nadaje. Np. z matmy, średnio mi poszły próbne testy z matmy i dlatego zaczęłam się jej bać...ale wiecie co wtedy zżarły mnie nerwy, nie pokazałam tak naprawdę tego, na co było mnie stać...
Sama już nie wiem doradźcie mi coś...moja mama jest po kierunku humanistycznym i teraz pracy nie może nigdzie znaleźć, boję się, że ze mną będzie tak samo. Please, help me !
BreakMeDown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 09:33   #581
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez BreakMeDown Pokaż wiadomość
Ja jestem w takiej sytuacji:
Kończę 3 gim. i nie wiem na jaki profil iść. Papiery złożyłam na humana
Boję się, że pracy nie znajdę po tym, bo pójdę na jakieś głupie studia i wgl :P Z przedmiotów humanistycznych to praktycznie lubię tylko anglika, no i może jeszcze polski nie jest zły ale histy nienawidzę :| .
Jeśli chodzi o przedmioty ścisłe to na razie z matmą radzę sobie dobrze i w 2 kl. gim myślałam, że pójdę do liceum z profilem matematycznym, ale teraz sama już nie wiem... Fizy nie lubię, ale tak teraz myślę - mimo że fiza jest trudniejsza od histy, to jest dużo ciekawsza i przydatniejsza w życiu ..;]
Na biol. chema nie pójdę na pewno, nie ma co tego rozważać...
A i jeśli chodzi o języki, to wybieram w liceum rozszerzony anglik, mimo że miałam w podstawówce niemiecki, a angielskiego zaczęłam się uczyć dopiero w gimnazjum - doszłam do wniosku, że jakoś to ogarnę, bo angielski jest tak naprawdę moim ulubionym przedmiotem i to się raczej nigdy nie zmieni
Hmm... a więc do 26 czerwca mamy jeszcze czas, żeby zmienić szkołę/klasę...więc tak teraz rozmyślam nad tym, czy nie przepisać się na profil mat.-fiz.-ang...., bo złożyłam papiery na pol.-hist.-ang....
Ja jestem zawsze taka niezdecydowana w ogóle czasem wystarczy jedna porażka, żebym doszła do wniosku, że do czegoś się kompletnie nie nadaje. Np. z matmy, średnio mi poszły próbne testy z matmy i dlatego zaczęłam się jej bać...ale wiecie co wtedy zżarły mnie nerwy, nie pokazałam tak naprawdę tego, na co było mnie stać...
Sama już nie wiem doradźcie mi coś...moja mama jest po kierunku humanistycznym i teraz pracy nie może nigdzie znaleźć, boję się, że ze mną będzie tak samo. Please, help me !
Ale czego oczekujesz w takim wątku? Oczywiście, że ja - żałująca pójścia na humana będę Cię zachęcać do przeniesienia papierów. Tym bardziej po słowach "histy nienawidzę" - to wyobraź sobie, że przez 3 lata będziesz się z nią spotykać przez pół tygodnia.

Po humanie trudno dostać się na techniczne, ekonomiczne studia, oczywiście są wyjątki gdzie na finanse np. chcą historię, ale nie wydaje mi się, że będziesz chętna ją zdawać na maturze. Profile matematyczne otwierają trochę większy wachlarz kierunków.

A bez porażek, człowiek się nie rozwija

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 11:22   #582
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 12:16   #583
bitter_sweet
Raczkowanie

A ja trafiłam na humana z przypadku. I nie miałam możliwości zmiany profilu. Nie chciałam iść do takiej klasy i po 3 latach wyszło na moje. Jestem już po maturze i prawdopodobnie będę studiować na uczelni technicznej.

A na polskim i historii w LO nie wiedziałam co robię.. Totalnie nie moje koniki. Obiema rękoma i nogami się podpisuje pod zdaniem: HUMAN DLA HUMANISTÓW!!

call me karma, babe. and you know what?
karma is a b.i.t.c.h.

bitter_sweet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 14:38   #584
BreakMeDown
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Ale czego oczekujesz w takim wątku? Oczywiście, że ja - żałująca pójścia na humana będę Cię zachęcać do przeniesienia papierów. Tym bardziej po słowach "histy nienawidzę" - to wyobraź sobie, że przez 3 lata będziesz się z nią spotykać przez pół tygodnia.

Po humanie trudno dostać się na techniczne, ekonomiczne studia, oczywiście są wyjątki gdzie na finanse np. chcą historię, ale nie wydaje mi się, że będziesz chętna ją zdawać na maturze. Profile matematyczne otwierają trochę większy wachlarz kierunków.

Racja, trudno jest komuś doradzać, jak się go nie zna ...
Ja chyba jednak pójdę na humana, bo po prostu nie wierzę, że udałoby mi się na mat. fiz. i że dobrze bym zdała maturę. Może najwyżej przepiszę się w połowie roku, ale wątpię, że będę chciała zmienić klasę, bo już poznałabym wszystkich ludzi i wgl.
Chciałabym już teraz wiedzieć, jak będę sobie radzić w tym liceum, ale niestety tak nie można...
Stary 2012-06-20, 14:55   #585
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ja chyba jednak pójdę na humana, bo po prostu nie wierzę, że udałoby mi się na mat. fiz. i że dobrze bym zdała maturę. Może najwyżej przepiszę się w połowie roku, ale wątpię, że będę chciała zmienić klasę, bo już poznałabym wszystkich ludzi i wgl.
Chciałabym już teraz wiedzieć, jak będę sobie radzić w tym liceum, ale niestety tak nie można...
Też tak myślałam. A po 2 latach żałowałam.

I skoro będziesz na humanie, to maturę pewnie zdasz rozszerzoną z ang, może z pol i czego jeszcze? WOSu? Historii? Czy będziesz siedzieć sama w domu i pracować, żeby zdać rozszerzoną mat, wiedząc, że trzeba się nauczyć na jutro dynastii Jagiellonów?

Ja kończąc gimnzjum robiłam wszystko, byle dostać pasek na świadectwie. Dlaczego? Bo myślałam: "liceum to taki poziom, że już na pewno nie dam rady". Z takim podejściem przebimbałam pierwsze półrocze pierwszej klasy, średnia chyba 3,8. A potem? Potem stwierdziłam, że wcale nie jest tak trudno i średnia wyszła 4,5.
Także "liceum" strasznie brzmi, ale wielką przepaścią to ono nie jest...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 18:51   #586
BreakMeDown
Raczkowanie

Cytat:
Też tak myślałam. A po 2 latach żałowałam.

I skoro będziesz na humanie, to maturę pewnie zdasz rozszerzoną z ang, może z pol i czego jeszcze? WOSu? Historii? Czy będziesz siedzieć sama w domu i pracować, żeby zdać rozszerzoną mat, wiedząc, że trzeba się nauczyć na jutro dynastii Jagiellonów?

Ja kończąc gimnzjum robiłam wszystko, byle dostać pasek na świadectwie. Dlaczego? Bo myślałam: "liceum to taki poziom, że już na pewno nie dam rady". Z takim podejściem przebimbałam pierwsze półrocze pierwszej klasy, średnia chyba 3,8. A potem? Potem stwierdziłam, że wcale nie jest tak trudno i średnia wyszła 4,5.
Także "liceum" strasznie brzmi, ale wielką przepaścią to ono nie jest...
Jeśli pójdę na humana , to zapewne będę pisać maturę rozszerzoną z anglika i polskiego. Jakoś na razie myślę tylko o tych przedmiotach na rozszerzeniu. Żadnego WOSU, histy nie rozważam na chwilę obecną. ;p No i jeśli już bym się zdecydowała pozostać na tym humanie, to bye bye matmo, nie zdołałabym się sama przygotować do rozszerzonej...
WOW! To miałaś dobrą średnią... tzn to też zależy od liceum. Ja mam zamiar iść do b.dobrego liceum, więc na pewno takiej średniej mieć nie będę.. : |
Stary 2012-06-20, 21:17   #587
Qua
Raczkowanie

Nienawidzisz historii i idziesz na humana? Nie rób sobie tego. W mojej klasie (human dwujęzyczny) wszyscy myśleli na początku, że historia będzie takim sobie nicnieznaczącym dodatkiem do polskiego i angielskiego, a tu zonk... Najwięcej zakuwania, ogromne ilości materiału i - u niektórych - spore problemy z wyjściem z podbramkowych sytuacji. Dużo też zależy od nauczyciela, ale ja nie radzę humana, jeśli naprawdę żywisz do historii jakąkolwiek niechęć... Nie mówię, że trzeba być jakimś superpasjonatem, ale nienawiść? To może nie pyknąć. Poszukaj może profilów, które będą bardziej odpowiadały Twoim zainteresowaniom/zdolnościom w innych szkołach. U mnie poza mat-fizem był też mat-chem, mat-inf i mat-ger, więc mat-fiz nie jest jedyną opcją dla ścisłowców

Edytowane przez Qua
Czas edycji: 2012-06-21 o 09:30
Qua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 12:58   #588
Paula_95
Wtajemniczenie

Nam kobieta dała na wakacje wykaz lektur na II klasę...tak żebyśmy się nie nudzili... tak, są wakacje, a ja będę siedzieć i czytać ''Lalkę''.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 13:00   #589
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Nam kobieta dała na wakacje wykaz lektur na II klasę...tak żebyśmy się nie nudzili... tak, są wakacje, a ja będę siedzieć i czytać ''Lalkę''.
A czemu nie? "Lalka" to bardzo dobra książka
Jedna z tych lektur, na które naprawdę nie szkoda czasu.

zollla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 13:10   #590
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Nie bardzo rozumiem czemu się z nami tym dzielisz, czyżbyś przez to żałowała wyboru profilu?
I potwierdzam, Lalka to jedna z moich ulubionych lektur
Stary 2012-06-22, 13:26   #591
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 11:25   #592
to_ktora_jara_dobry_rap
Przyczajenie

Do BreakMeDown Dziewczynooo! Absolutnie nie idź na humana. Ja właśnie na nim jestem, a historię, polski i wos lubię, ale wiesz co? Żałuję wyboru, dlatego że te przedmioty to albo musi być pasja, albo zainteresowanie w wolnym czasie, nic nie ugrasz będąc przeciętną humanistką. Wydaje mi się że po humanie praca w zawodzie jest tylko dla najlepszych. Poszłam na ten mój nieszczęsny profil bo nie cierpię fizyki, nooo cóż mam ją od drugiej gim i będę miała do drugiej LO i prawdopodobnie od września dostanę szóstego!!! nauczyciela. Powiem wam że żałuję wyboru profilu, kolega we wrześniu i w sierpniu na mawiał mnie żebym przeniosła się na jego matfiza, a ja głupia nie posłuchałam. Teraz żałuję ale nie chcę już kombinować i zmieniać klasy. Nie wiem co będzie do matury, nie mam żadnego pomysłu na siebie na studia, eeh życie . A co do średniej w LO wcale nie jest tak ciężko. Ja totalnie odpuściłam ten rok, nie uczyłam się prawie nic, robiłam tylko zadania domowe, właśnie z powodów o jakich mówiła viva91 a średnia mi wyszła 4.00 więc nie jest źle EDIT; Żeby nie było moje LO jest w pierwszej 15 czy tam 20 w województwie, wiec nie jest jakieś słabe(chyba )

Paula_95 ogarnij się, też dostałam listę lektur. Nawet powiesiłam nad biurkiem żeby wzbudzała wyrzuty sumienia Jeśli nie chcesz nie musisz tego czytać. Będziesz miała większy zapieprz w roku szkolnym, ot co.

Edytowane przez to_ktora_jara_dobry_rap
Czas edycji: 2012-06-23 o 11:27
to_ktora_jara_dobry_rap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 12:01   #593
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Jeśli pójdę na humana , to zapewne będę pisać maturę rozszerzoną z anglika i polskiego. Jakoś na razie myślę tylko o tych przedmiotach na rozszerzeniu. Żadnego WOSU, histy nie rozważam na chwilę obecną. ;p No i jeśli już bym się zdecydowała pozostać na tym humanie, to bye bye matmo, nie zdołałabym się sama przygotować do rozszerzonej...
WOW! To miałaś dobrą średnią... tzn to też zależy od liceum. Ja mam zamiar iść do b.dobrego liceum, więc na pewno takiej średniej mieć nie będę.. : |
no to na jakie studia dostaniesz się z rozszerzonym ang i pol? ok, na jakieś na pewno, ale możliwe, że będziesz musiała iść na takie, na jakie pozwoli Ci matura, a nie na takie jakie chcesz... całe życie uzależnisz od tego, że teraz boisz się uwierzyć w siebie - warto?

sam pol i ang pewnie Ci nie wystarczy, więc będziesz musiała zdawać coś jeszcze. skoro nie wos i hist, to coś, co nie będzie twoim profilowanym przedmiotem - czyli tak czy siak będziesz musiała się sama przygotowywać w domu.

co do matmy - u mnie dziewczyny po humanie zdawały matematykę i fizykę rozszerzoną, więc powtarzam - uwierz w siebie. pisałam Ci, co ja myślałam o trudności w liceum, a potem okazało się, że nie było tak trudno.

co do trudności LO - moje też najłatwiejsze nie było, gdy zdawałam maturę moje LO było na 3 miejscu w województwie łódzkim pod względem najwyższych wyników
Stary 2012-06-23, 20:27   #594
Dwojnik
Raczkowanie

Dziewczyny, wiecie co mnie zaskakuje? Studiuję kierunek humanistyczny, poznałam na nim osoby, które nie czytają książek (nie wyobrażam sobie polonisty, który nie lubi tego robić). Na specjalizacji nauczycielskiej znalazły się osoby, których nigdy w życiu nie przyjęłabym do placówki oświatowej. Doszłam do wniosku, że polskie szkolnictwo winno być reformowane od najwyższych szczebli. Szkolimy nauczycieli bez pasji, osoby, które wręcz zniechęcają do rozwoju humanistycznego.
Od października rozpoczynam informatykę. Żałuję, iż poddałam się w liceum, dałam sobie wmówić różne rzeczy, nie wytoczyłam sprawy sądowej jakże światłemu gronowi pedagogicznemu.
Nie wierzę w istnienie "humanistów", skandaliczne zachowanie nauczycieli (rasizm, homofobia, neofobia, ksenofobia i inne konserwatywne postawy) pozbawiło mnie złudzeń.
Dwojnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 21:15   #595
20160901857
Konto usunięte

Nauczyciel, który nie lubi czytać nie dziwi mnie odkąd poznałam dwie przyszłe nauczycielki, które nie lubią dzieci Na szczęście rok temu skończyły studia i wciąż nie mają pracy
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 23:27   #596
kaja_92
Wtajemniczenie

Cytat:

A fe, nie przypominaj mi o tym

Cytat:
Ostatnio koleżanka mi poweidzała, że poszła na humana, bo matmę trzeba zrozumieć a polskiego czy historii można się nauczyć i chyba się z tym zgodzę. Jeśli nie wiesz co chcesz w życiu robić idź na mat-fiz, będziesz mieć ogarniętą matmę i fiz, a polski czy wos można wykuć bez niczyjej pomocy.

Cytat:
Nam też zawsze dawała Tylko nikt tego nie czytał, a potem co tydzień były cieniutkie lekturki po 300-400 stron
Stary 2012-06-24, 07:03   #597
Paula_95
Wtajemniczenie

Łojej, jakie zarzuty, Wysoki Sądzie nie, nie skarżę się, ani nie chwalę. chciałam się tylko z Wami tym podzielić-nie jestem przyzwyczajona do czegoś takiego, bo w gimnazjum lektury raczej wszyscy olewali i dlatego to jest dla mnie dziwne-że podają lektury na wakacje.
Ja tam mojego humana kocham i nie pozwolę na obrażanie go (poza ''Lalką'' mam jeszcze (te lektury przerabiamy do listopada): ''Pan Tadeusz'', ''Dziady'' (3 część), ''Nad Niemnem'', ''Konrad Wallenrod'', ''Kordian'', ''Nie-boska komedia'', ''Kamizelka'' (nie wiem po co nam to dała, jak to ma 5 stron długości ) Czy którakolwiek z tych lektur jest ciekawa? Bo nie wiem, za co się wziąć ).

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 07:09   #598
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ja tam mojego humana kocham i nie pozwolę na obrażanie go
nikt tu nie obraża humana. zresztą, jak można obrazić profil? coś nie idzie Ci dobór słów.

aaa i co robisz w wątku żałujących pójścia na humana?

humanista, chyba w każdej lekturze znajdzie coś ciekawego... mnie się jakiś element w każdej z wymienionych podobał. choć niektóre dobrze przeczytać dwa razy (wiele osób narzeka na zawiłość Dziadów, a właśnie jak przeczyta się je później ze zrozumieniem to świetna książka)- 1 raz, potem opracowanie i 2 raz już ze 100%-owym zrozumieniem

a i przerabiać, to można żakiet, lektury się omawia

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2012-06-24 o 11:56
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 08:51   #599
20160901857
Konto usunięte

Nad Niemnem i Dziad to zło
Kordian i Pan Tadeusz <3
A Kamizelka jest bardzo wzruszająca!
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 10:16   #600
kaja_92
Wtajemniczenie

Cytat:
Łojej, jakie zarzuty, Wysoki Sądzie nie, nie skarżę się, ani nie chwalę. chciałam się tylko z Wami tym podzielić-nie jestem przyzwyczajona do czegoś takiego, bo w gimnazjum lektury raczej wszyscy olewali i dlatego to jest dla mnie dziwne-że podają lektury na wakacje.
Ja tam mojego humana kocham i nie pozwolę na obrażanie go (poza ''Lalką'' mam jeszcze (te lektury przerabiamy do listopada): ''Pan Tadeusz'', ''Dziady'' (3 część), ''Nad Niemnem'', ''Konrad Wallenrod'', ''Kordian'', ''Nie-boska komedia'', ''Kamizelka'' (nie wiem po co nam to dała, jak to ma 5 stron długości ) Czy którakolwiek z tych lektur jest ciekawa? Bo nie wiem, za co się wziąć ).
Nad niemnem, Konrad Wallenrod, Kamizelka, Lalka były w porządku Kordian w sumie też.
Przez pozostałe ciężko mi było "przejść" szczególnie przez Nie-boską, ta była tragiczna

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości