![]() |
#571 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na modę i urodę?
To prawda, rzadko się maluję, więc nawet jak kupuję coś z kolorówki, to po prostu mało, raczej rzadko, nie mam tutaj wielkich wymagań. Także, jakby nie patrzeć oszczędzam tutaj, ale to raczej wynika z mojej natury, że właśnie rzadko się maluję- co innego jak ktoś często się maluje i to lubi-rozumiem to. No, ale fakt faktem, jak już kupuję, to często z niższej półki, np za 10-15 zł, może też być coś np za 5 zł z Ziaji, bo też mają dużo fajnych produktów, a tanich, ale też bałabym się nałożyć na twarz coś za 2 zł, zwłaszcza, jakby to było z bazaru i nie wiadomo co jest w środku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#572 | |
Biała Dama
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- [1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;44335332]Dziewczyny, świetny wątek, od nowego roku będę sobie spisywała wszystkie wydatki!!![/QUOTE] Ja też o tym myślę, ale brakuje mi wytrwałości w takich rzeczach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 |
Zakorzenienie
|
I ja mam plan zapisywac ile na co wydalam
![]() Co do pytania o zaleznosc finansowa: 27l, niezalezna finansowo.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I też już się nauczyłam, że wolę mieć jeden kosmetyk za np. 25-30 zł, który się u mnie świetnie sprawdza, niż wypróbowywać trzy tańsze za np. 6-7 zł, które mi szkodzą i po których leczę podrażnienia lub wysypki całymi tygodniami. Nauczyłam się też nie kupować w Rossmanie. Zauważyłam, że np. szampony Nivea, które tam były na promocji, były po prostu rozwodnione (gorszej jakości) niż kupione w zwykłym sklepie. Tak samo z balsamami do ciała. Zawsze wolę dopłacić w innym sklepie 1-2 zł różnicy, ale mieć kosmetyk idealnej jakości, nie wyprodukowany tańszym kosztem. Edytowane przez 578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a Czas edycji: 2013-12-30 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#575 |
Zakorzenienie
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;44345478]Też się na tym złapałam. Ja kupuję ze średniej półki cenowej. Bo np. Ziaja jest dla mnie jednak za słaba, większość ich żeli strasznie wysusza mi skórę, odżywki do włosów nie działają, a balsamy powodują wysypkę (za to mój chłopak kocha ich kosmetyki, bo ma inną skórę i jemu one pomagają).
I też już się nauczyłam, że wolę mieć jeden kosmetyk za np. 25-30 zł, który się u mnie świetnie sprawdza, niż wypróbowywać trzy tańsze za np. 6-7 zł, które mi szkodzą i po których leczę podrażnienia lub wysypki całymi tygodniami. Nauczyłam się też nie kupować w Rossmanie. Zauważyłam, że np. szampony Nivea, które tam były na promocji, były po prostu rozwodnione (gorszej jakości) niż kupione w zwykłym sklepie. Tak samo z balsamami do ciała. Zawsze wolę dopłacić w innym sklepie 1-2 zł różnicy, ale mieć kosmetyk idealnej jakości, nie wyprodukowany tańszym kosztem.[/QUOTE] To brzmi jak teoria spiskowa. Prawie jak "Testery i próbki są lepszej jakości" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 |
Raczkowanie
|
na ciuchy wydaję najwięcej
![]() co do kosmetyków.. raz na jakiś czas kupuję coś porządnego i starczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
Rozeznanie
|
W sumie najwięcej zaoszczędziłam jak przerzuciłam się na minerały. Na początku oczywiście portfel płakał, ale wydajność jest kosmiczna - mam dwa podkłady (jeden ciemniejszy - drugi jaśniejszy) - służą mi i dopiero jaśniejszy zaczyna mi się kończyć (po półtora roku bodaj). Z drugiej strony nie potrzebuję mocnego krycia
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#578 |
Raczkowanie
|
W tym roku na kosmetyki wydałam ok. 450 zł.
Nie kupuję rzeczy ogólnych takich jak mydło, pasta, papier, waciki. Kupiłam: ze 4 szampony (bo używam też od mamy, to samo z odżywką/maską), 2 peelingi, 1 balsam brązujący na lato, 1 duży krem Ziaja, 1 podkład Maybelline za 20 zł (rzadko używam), ze 3 pudry po 10 zł, 2 tusze (Maybelline i Miss sporty +1 dostałam), czeska kredka do brwi, płyn micelarny z biedronki ![]() Nie używam żelu pod prysznic, żelu/toniku do twarzy, balsamu na codzień, kredek i cieni (rzadko, mam jakieś stare), różu, szminek, eyelinerów (ale muszę się nauczyć ![]() Na ciuchy poszło w rok 800 zł, na buty 380 zł (6 par) Ogólnie wychodzi 136 zł/mc w tym 37 zł kosmetyki ![]() Edytowane przez olina_ Czas edycji: 2013-12-30 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
Biała Dama
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;44345478]Też się na tym złapałam. Ja kupuję ze średniej półki cenowej. Bo np. Ziaja jest dla mnie jednak za słaba, większość ich żeli strasznie wysusza mi skórę, odżywki do włosów nie działają, a balsamy powodują wysypkę (za to mój chłopak kocha ich kosmetyki, bo ma inną skórę i jemu one pomagają).
I też już się nauczyłam, że wolę mieć jeden kosmetyk za np. 25-30 zł, który się u mnie świetnie sprawdza, niż wypróbowywać trzy tańsze za np. 6-7 zł, które mi szkodzą i po których leczę podrażnienia lub wysypki całymi tygodniami. Nauczyłam się też nie kupować w Rossmanie. Zauważyłam, że np. szampony Nivea, które tam były na promocji, były po prostu rozwodnione (gorszej jakości) niż kupione w zwykłym sklepie. Tak samo z balsamami do ciała. Zawsze wolę dopłacić w innym sklepie 1-2 zł różnicy, ale mieć kosmetyk idealnej jakości, nie wyprodukowany tańszym kosztem.[/QUOTE] Mnie kremy do twarzy z Ziaji szczypią w oczy (chociaż nie nakładam w okolice oczu, ale krem sam się przemieszcza w ciągu dnia). Wcześniej tak nie miały, albo mi się oczy uwrażliwiły ![]() ![]() Wydałam dziś 120 zł w aptece internetowej, m. in. znalazłam zestaw Iwostin za 38 zł, żel do mycia twarzy i krem ![]() Co do dochodów, pracuję za najniższą krajową, dorabiam okazyjnie i mam kawałek sadu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 |
Wtajemniczenie
|
To ja muszę się przyznać, że często kupuję kosmetyki chociaż mam inne z tego samego rodzaju w zapasie... bo jakaś promocja, bo gdzieś czytałam że dobry..no, ale staram się teraz zużywać to co mam. Zrobiłam nawet listę wszystkich kosmetyków które posiadam i nie jest tego mało
![]() PS. Jestem niezależna finansowo.
![]() |
#581 |
Zadomowienie
|
Jak czytam ze wyzsza cena daje lepsza jakos to mnie w smiech bierze
![]() Produkty apteczne zazwyczaj sa lepsze od drogeryjnych ale jednak i tu nie powinno sie przesadzac ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#582 |
Zakorzenienie
|
W tym miesiącu: ciuchy-ok.400, kosmetyki- 700(jak zwykle wszystko hurtowo się kończy).
Od stycznia 2014 zaczynam projekt denko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Osobiście wychodzę z założenia, że trzeba indywidualnie ocenić co jest dla nas dobre i na czym możemy zaoszczędzić. Ja muszę zwracać uwagę chociażby na to co wcieram w skórę bo mam taką a nie inną, jednych bomba chemiczna nie ruszy a ja muszę uważać. Kupiłam raz teoretycznie świetny peeling z Perfecty, ile ja się o nim naczytałam achów...tylko on chyba na drugim miejscu ma już parafinę, więc więcej go nie kupię. Podobnie, nie stosuję do włosów nic co ma w składzie parafinę bo ona mi zupełnie nie służy. Także ten.... ![]() Aha, co do marek, to np. nie mam zamiaru inwestować w Vichy bo wiem że nie warto, ale lubię np. jedną z linii Pharmaceris, a też nie jest to bardzo tania marka ![]()
Edytowane przez Takajakaya Czas edycji: 2013-12-30 o 19:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#584 |
Raczkowanie
|
Myślę że w ciągu całego roku 1200 ciuchy i 200 kosmetyki
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#586 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo to wszystko trzeba dopasować po siebie i swoje potrzeby. Ja uwielbiam mieć dużo lakierów do paznokci i zamiast jednego za 35 zeta wolę nabyć 6 za piątaka z kawałkiem, a ty wolisz jeden ale lepszy. I obie jesteśmy zadowolone z wydanych pieniędzy mimo dwóch różnych modeli ich wydawania. Za to ostatnio zrobiłam sobie polecany peeling z sody i soli i mam po nim porażający wysyp pryszczy na twarzy. A wiem że to od tego bo innych rzeczy nowych nie używałam na ryjek, czyli nie mogę na tym przyoszczędzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#587 |
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio postawiałam na Fitomed i zadowolną jestem
![]() ![]()
![]() |
#588 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O to zobaczę. Na razie się olejem lnianym ratuję i jakoś powoli przechodzi ![]() Plus po nowym roku zapisuje się do dermatologa, coś zbyt często mam wysypy. Edytowane przez Lemmy is God Czas edycji: 2013-12-30 o 21:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#590 |
Zakorzenienie
|
Taki długi wątek a tak mało konkretów.
Zrobiłam dziś podsumowanie wydatków z 2013 roku. Na kosmetyki wyszło mi średnio 144 zł/1 miesiąc. Mam spore zapasy-właśnie zrobiłam spis. Rok 2014 będzie dla mnie rokiem projektu denko. Na ciuchy nie wydaję praktycznie wcale- dlatego w drodze wyjątku kupiłam sobie 1 sweter. (H&M, 90 zł, z allegro) Zniszczyła mi się też jedna torebka a pozostałe są już mocno znoszone, więc z myślą o wiośnie kupiłam na wyprzedaży jasnopomarańczową torebkę firmy, którą lubię- też ok.90 zł (wraz z kosztami przesyłki). W tym roku zaczęłam farbować włosy- u fryzjera, raz na 3 miesiące. Byłam 3 razy. Koszt jednej wizyty 75 zł. Z fryzjera na rzecz domowego farbowania raczej nie zrezygnuję, ale dam sobie spokój z kupowaniem nadmiaru kosmetyków. W planach przegląd szafy. Za sport raczej nie płacę- trenuję w domu albo na świeżym powietrzu. Jeżdżę na rowerze górskim i zimą na nartach, poza tym biegam, ale sprzęt/odzież mam. No chyba, że liczyć wydatki wyjazdowe, ale na nie składam się z TŻ'tem, znajomymi, rodziną- na narty jeździmy rodzinnie lub z przyjaciółmi. Wiosną czekają mnie wydatki rowerowe- nowe pokrowce na rowery i kilka części (pewnie klocki hamulcowe, może też chwyty na kierownicę- chyba już sparciały, możliwe, że łańcuch). Ale takie wydatki są raz na jakiś czas, jakoś co 2 sezony. W skali roku czy miesiąca są to niewielkie kwoty. Co do pytania co to znaczy być zadbanym- dla mnie podstawa to czystość, schludność, zdrowe zadbane włosy, zęby, dłonie i paznokcie i cera, czasem przyjemny zapach perfum ale jak ktoś używa jedynie dezodorantu to mnie to wystarcza. Ubrania są mniej istotne niż higiena osobista. Można być ubranym w tanie ciuchy i wyglądać dobrze. Co do wydatków- różne są możliwości i potrzeby. Ja pewnych kosmetyków nie mogę nabywać bo mi nie służą. A inne nie są mi potrzebne. Wydatki chcę ograniczyć bo kupuję to, czego używam, ale zbyt dużo na zapas- staram się korzystać z korzystnych promocji. Aż takich zapasów mi nie potrzeba. Na ten rok dokładniej zaplanuję okresy najwyższych zniżek, które mnie interesuję i jedynie uzupełnię zapasy o to czego naprawdę będzie mi po zużyciu brakowało- planuję zrobić zakupy nieco powyżej 100 zł 4 razy w ciągu całego roku, średnio co 3 miesiące. Kalendarz promocji jak najbardziej umożliwia mi realizację takiego planu. Resztę będę konsekwentnie denkować. Kosmetyki kupuję tylko zaufane i sprawdzone. Zawsze sprawdzam daty ważności, przestrzegam terminów przydatności (cera wrażliwa, skłonna do alergii), korzystam z kalkulatora wieku kosmetyków on-line, przechowuję w ciemności i chłodzie. Niemal zawsze zużywam do końca. Niemal bo raz zepsuła mi się końcówka jednego podkładu we fluidzie a raz błyszczyk do ust wpadł mi do kałuży i do środka dostały się jakieś bakterie i zawartość zaczęła wydzielać nieprzyjemny zapach, więc profilaktycznie wywaliłam go przed czasem. Na perfumy wydaję sporadycznie bo staram się tak komponować zamówienia,żeby mieć je w gratisie albo proszę o nie na prezent. Ubrania kupuję jak uznam, że naprawdę coś jest mi potrzebne. Od 2 lat pracuję nad skomponowaniem idealnej klasycznej szafy i z roku na rok coraz mniej muszę dokupić. Podejrzewam, że przyszłe wydatki to będą raczej buty- kozaki mam już 2 sezony. Może też odzież wierzchnia- choć mam sporo płaszczy, które chyba jeszcze ze 2- 3 lata mi posłużą. Generalnie nie za bardzo lubię łazić na zakupy ciuchowe, a teraz od kiedy jakość ubrań tragicznie się obniżyła na skutek przeniesienia produkcji niemal wszystkich firm do Chin praktycznie wcale nie czuję potrzeby kupowania nowej tandety bo moje ubrania sprzed kilku lat są w lepszym stanie niż aktualnie kupowane ciuchy po kilku praniach. Wolę książki kupować. W tym roku w jednym wydawnictwie wydałam na książki średnio 49 zł/1 miesiąc (dzięki korzystaniu z promocji). Na kosmetyczkę też nie wydaję- cera raczej bezproblemowa, sucha, jedyny problem to naczynka- dbam o nie na razie we własnym zakresie. Pazurki maluję w domu. Moje wydatki na kosmetyki uwzględniają też zakupy kosmetyków dla mojego TŻ'ta. Chyba jest to jakieś 30% tej kategorii wydatków w skali roku. Większość to żele-szampony, produkty do golenia. Raczej się nie opalamy, ale bywa, że uprawiamy sport na dużych wysokościach stąd konieczność wydatków na kosmetyki przeciwsłoneczne z najwyższym faktorem. Te kupuję droższe bo tańsze kiedyś nas zawiodły i oboje się poparzyliśmy słońcem w deszczowy dzień w Alpach. Poza tym na zimę muszę mieć zawsze zapas tłustych kremów i sztyftów ochronnych do ust dla wszystkich uczestników wyjazdu narciarskiego- tak się utarło, że ja to organizuję. Robię ten zapas zawsze z wyprzedzeniem w ciągu roku, z reguły na promocjach. Bywa, że leży on od pół roku w pudle z zapasami a potem 2 tygodnie wyjazdu i nie ma po nim śladu. W sumie nie jest to wydatek jedynie na moją urodę, ale ponieważ ja to kupuję w ramach moich wydatków i zamówień to wliczam w moje koszta.
![]() |
#591 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki temu wątkowi zrobiłam sobie listę wydatków miesięcznych i wygląda ona mniej więcej tak:
1) Wydatki na dom: *papier 2zł *środek do czyszczenia łazienki 1,5zł/mies *płyn do naczyń 1zł/mies *płyn do podłóg 3zł/mies *"domestos" 1,6zł/mies *kret 1,5zł *proszek do prania 5zł/mies Łącznie wychodzi ok. 15zł miesięcznie. 2)Kosmetyki do pielęgnacji i makijażu: *mydło 2,5zł/mies *olej do włosów 2zł/mies *szampon 2,2zł/mies *odżywka 4zł *balsam 2zł/mies *pasta 2zł/mies *baterie do szczoteczki 3zł *końcówka do szczoteczki 3zł/mies *dezodorant 2zł/mies *żel do twarzy 3,2zł/mies *krem do twarzy 1,3zł/mies *podkład 5zł/mies *tusz 1,3zł/mies Łącznie wychodzi ok. 27zł miesięcznie. 3) Ubrania: Miesięcznie staram się wydać max 100 zł, w sezonie zimowym max 300zł (buty i kurtka). Mieszkam sama od kilku lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#593 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#594 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Krem do twarzy- Ziaja z olejkiem avocado, kosztuje 8 zł,a starcza mi na ponad pół roku. Tusz kupuję zwykle używany na allegro, szukam okazji i tak ostatnio kupiłam w licytacji za 2zł+5zł przesyłka tusz MF Masterpiece, taki tusz starcza mi na co najmniej pół roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#596 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#597 |
Zadomowienie
|
Ale przecież na allegro można znaleźć NOWE tusze w naprawdę niskich cenach. Wolałabym jednak dołożyć te 10 złotych i mieć nowy kosmetyk. Nigdy nie wiesz w przypadku używanego kosmetyku, czy poprzedni użytkownik nie miał jakiejś choroby (np. zapalenie mieszków włosowych rzęs)
![]() |
#598 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wolę kupić kilka używanych kosmetyków, które mi służą (kilka z nich też zdezynfekować) niż średnio dobrych, ale tanich. Pieniądze wolę odkładać na moje przyszłe mieszkanie, niż wydawać je na kosmetyki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#600 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Używam aż nie wyschnie, aż mi się nie skończy lub do momentu, do którego mi służy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.