|
|||||||
| Notka |
|
| Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#572 |
|
PRO
|
|
|
|
|
|
#573 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#574 |
|
PRO
|
|
|
|
|
|
#575 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#576 |
|
BAN stały
|
Głupie pytanie
Czy 10-calowy tablet z 1,5 GB RAMu będzie chodził gorzej niż 7-calowy o takich samych parametrach?Nie wiem, może chodzi tu o ram albo procesor |
|
|
|
|
#577 |
|
Zakorzenienie
|
Ram, procesor, rozdzielczość, wersja systemu. Wszystko składa się tu do kupy. Często większy tablet ma wyższą rozdzielczość więc potrzebuje więcej mocy by ją obsłużyć. Jak wszystko ma takie same, nie powinno być odczuwalnej różnicy.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#578 |
|
Zakorzenienie
|
1,5GB ramu? Serio zmontowali takie cudo?
|
|
#579 |
|
PRO
|
|
|
|
|
|
#580 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#581 |
|
Zakorzenienie
|
Kości ramu powinny być montowane w miarę możliwości parzyście lub pojedynczo. W teorii, da się zmontowac coś co będzie miało jedną kość 1GB i jedną 512, albo trzy kości 512, ale w praktyce takie układy są mocno awaryjne i generalnie sie nie stosuje. Zazwyczaj są to właśnie układy trzech kości - dwie identyczne w równoległych bankach i jedna dodatkowa zamiast dwóch. Co jest bez sensu, bo koszt takiej kości nie jest aż tak duży, by nie można było zamontować od razu czterech i zachować parzystości. Parzysty układ 1,5GB nie istnieje, bo nie mamy kości po 750 MB, a takie stworki z trzema kośćmi są dość dziwne. Podobnie jest z układami 6GB czy 12 GB w laptopach, które jednak są minimalnym odsetkiem przy ogóle 4/8/16GB.
|
|
#582 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#583 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Hmm no to może lepiej nie będę kupować tego Samsunga z 1,5 GB Lepiej zamiast 1,5 GB wybrać 1 GB? (Zakładając, że na 2 GB nie mamy funduszy...). Czytałam recenzje tabletów 7 cal. z 1 GB RAMU i przeważały opinie, że do codziennego użytku (tzn. przeglądanie internetu) sprawdzają się dobrze... |
||
|
|
|
|
#584 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W tej chwili ani android ani windows na 1 gb ram to bardzo słabo będzie chodził w porównaniu do chociażby 2 gb. Te 2 gb to optymalne jest. |
|
|
|
|
|
#585 |
|
Raczkowanie
|
Pomyłka.
Jeśli myślisz tak jak ja, teraz chodźmy stąd, za rogiem jest ten piękny dom Tylko jeden taki jest, który dobrze znasz, niektórzy tańczą tam, niektórzy lubią jak... Edytowane przez Cocaine_essence Czas edycji: 2016-04-24 o 21:25 |
|
|
|
|
#586 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
- nie ma sensu wydawać 1000 zł na tablet (a nie chcę kiepskiego sprzętu za 600zł, z 1GB RAMu - może i tyle starczy do przeglądania internetu, ale czuję, że szybko będę tego zakupu żałować )Doszłam do wniosku, że chyba lepiej mieć normalny laptop/notebook/netbook - coś z klawiaturą, do czego będę mogła w razie czego podłączyć dysk zewnętrzny czy drukarkę. Hmm może coś takiego? http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...B&gclsrc=aw.ds lub http://www.mediaexpert.pl/laptopy/la...ab_accessories Z tego co widzę, to jest niby (?) laptop, ale nie ma dvd/cd. W sumie nie pamiętam, kiedy ostatnio do mojego laptopa wkładałam jakąś płytę, więc nie jest mi to potrzebne. Czym się różni usb 2.0 od 3.0? |
|
|
|
|
|
#587 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
usb 3.0 jest szybsze. |
|
|
|
|
|
#588 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#589 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak taki dla Ciebie najzwyklejszy to np.: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...m330-w10.bhtml a jeśli tańszy to taki: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...b-r4-w10.bhtml - to takie minimum absolutne dla najzwyklejszego użytkownika. Jeśli jednak chcesz w coś zagrać, odpalić lepsze programy graficzne itp. to minimum ten pierwszy. I to jest minimum. |
|
|
|
|
|
#590 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie gram w żadne gry, nie używam programów graficznych
|
|
|
|
|
|
#591 |
|
PRO
|
Lenovo B51-80 i3-6100U/4GB/1000/DVD-RW/Win10X R5 M330
Lenovo B51-80 i3-6100U/8GB/1000/DVD-RW/Win10X R5 M330 Lenovo B51-80 i3-6100U/4GB/240/DVD-RW/Win10X R5 M330 (SSD) Ja bym proponował ten model ze względu na matową matrycę w którejś z tych wersji z systemem chyba że możesz dostać z dreamsparka? Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 19:14 Powód: Link. |
|
|
|
|
#592 |
|
BAN stały
|
[QUOTE=Zakopek9;59836161]Lenovo B51-80 i3-6100U/4GB/1000/DVD-RW/Win10X R5 M330
Lenovo B51-80 i3-6100U/8GB/1000/DVD-RW/Win10X R5 M330 Lenovo B51-80 i3-6100U/4GB/240/DVD-RW/Win10X R5 M330 (SSD) Ja bym proponował ten model ze względu na matową matrycę w którejś z tych wersji z systemem chyba że możesz dostać z dreamsparka?QUOTE] Matowa matryca jak najbardziej jest ok ale po co zwykłemu użytkownikowi ssd? I to tak maleńki dysk...ja nie wiem, dla mnie 500 gb a w zasadzie 1000 gb to minimum. Z 240 gb to bym się załamała a dokładać kolejne 400 zł żeby dokupić dysk zewnętrzny według mnie nie ma sensu. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 19:15 Powód: Link w cytacie. |
|
|
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
Pffe, masz spore wymagania dyskowe w takim razie. Ja moje 500 podzieliłam na dwa systemy i dalej nie umim zapełnić całości. Z drugiej strony gierki czy filmy trzymam po prostu na pececie.
|
|
#594 |
|
BAN stały
|
No a gdybyś miała wszystko na jednym dysku to 500 gb by Ci starczyło? mi starcza na styk ale jak dojdzie więcej rzeczy to nie starczy a już zdjęcia trzymam na dysku zewnętrznym.
|
|
|
|
|
#595 |
|
PRO
|
Trzeba się nauczyć zarządzania danymi w PC mam 120GB i mi wystarcza reszta danych na HDD, mam kilka zewnętrznych prze ciągle oglądanie seriali i filmów w MKV niektóre w 60FPS
|
|
|
|
|
#596 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#597 |
|
BAN stały
|
Moje dyski wyglądają tak
![]() Mam jeszcze dysk zewnętrzny, są na nim jakieś zdjęcia, ale nawet nie wiem jakie zdjęcia i gdzie ten dysk posiałam
|
|
|
|
|
#598 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#599 |
|
PRO
|
Za często nie kasuję po prostu
Mam jeszcze całą grę o tron każdy odcinek 3,5GB kiedyś obejrzę całość bo tak za dużo zapominam wątków pobocznych
|
|
|
|
|
#600 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
btw. ciekawa sytuacja...odcinek gry o tron 3,5 gb jak w najwyższej jakości mają po około 2 Tak, uwielbiam te Twoje wymysły, kolorowanie rzeczywistości, absolutnie genialnie rozśmiesza w najnudniejszy dzień.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.

Czy 10-calowy tablet z 1,5 GB RAMu będzie chodził gorzej niż 7-calowy o takich samych parametrach?

Możesz podać przykład?