![]() |
#571 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III
Cytat:
Suma summarum, dla mnie szybciej bylo poleciec dwa razy do Pl i tam wyrobic i odebrac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#572 | |
Zakorzenienie
|
Ja jestem studentką i z tego co wiem to kosztowałoby mnie to 45 funtów, ale właśnie wizja czekania mnie przeraża :/ Durna biurokracja.
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Zadomowienie
|
Jeszcze pozniej stac w kolecje, aby go odebrac, my jak bralismy slub w Polsce, to musielismy dostac zgode w ambasadzie, dopiero potem moj tata moj zajac nam termin, czepiali sie nawet o akt urodzenia, bo musi byc max sprzed 3 miesiecy, gdzie wczesniej przez telefon, nikt laskawie nie powiedzial o tym fakcie. Zaplacilismy 31£ od osoby i okazalo sie, ze zgody wcale dostac nie musimy a kasy odzyskac nie odzyskamy. A ile jeszcze trzeba czekac u nas Pani, ktora miala zajac sie sprawa pila sobie kawke i powiedziala, ze przyjmie nas dopiero po sniadanku, mimo, ze spokanie mielismy umowieni na 9;30 to ona wtedy zarzadzila sama sobie przerwe, oj dostala od nas dobry opierdziel. Czlowiek goni do pracy a ta jeszce odwala. eh.
|
![]() ![]() |
![]() |
#574 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co do wyrabiania paszportu w ambasadzie... my robiliśmy synowi rok temu.. umówiona godzina spotkania (dostępne terminy były od jutra - to po prostu zależy od godziny chyba) - to tylko taki orientacyjny termin, ale dzięki temu nie stoi się po nocach w kilometrowej kolejce ![]() myśmy pojechali, troszkę odczekaliśmy, załatwiliśmy, odbiór był zapowiedziany po 4 tygodniach, a bodajże po trzech już chyba był ostatecznie paszport do odbioru... nie wspominam źle... ale swoje robiliśmy jeszcze w Pl...
Kosmetyczna Wyspa Edytowane przez Patrycja Pieguska Czas edycji: 2014-09-12 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#575 |
Zakorzenienie
|
nikt nie potrafi odpowiedziec na moje pytania? bylabym wdzieczna
![]()
#576 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nie potrafię Ci udzielić jednoznacznych, (albo zdecydowanie satysfakcjonujących Cię) odpowiedzi na te pytania, ale moim zdaniem: jakąkolwiek pracę znaleźć można zawsze... nie mam pojęcia, jak wygląda środowisko muzyczne w tym mieście ![]() ludzie są jak wszędzie - różni... nie zapominaj, że londyn, w ogóle UK to mnóstwo nacji, nie tylko anglicy, a Londyn w szczególności charakteryzuje różnorodność etniczna, rasowa i kulturowa... jednak jestem zdania, że ogólnie panuje tu tolerancja, zapewne znacznie większa niż w Pl, a sami anglicy są ugrzecznieni... o kosztach dziewczyny pisały wcześniej... londyn to stolica europy, czy jest bezpiecznie? - trudno powiedzieć, ale raczej hurtowo nie napadają ![]() zresztą odpowiedziałaś sobie w kolejnym pytaniu, są różne dzielnice, ale tak jak wszędzie, nawet najlepszym zdarzają się wpadki... a w "najgorszej" możesz dobrze trafić i będzie ok... ![]()
Kosmetyczna Wyspa Edytowane przez Patrycja Pieguska Czas edycji: 2014-09-12 o 18:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#577 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za pomoc, dziewczyny. Poszlam na badanie do Vision Express w Westfield, ale okulary kupilam w Optician Express. Nieporownywalnie wiekszy wybor, w ogole to miejsce sprawialo duzo lepsze wrazenie, ale niestety nie mieli odpowiadajacych mi terminow badania. Dodatkowo dostalam poza promocja dodatkowe £15 znizki, zawsze cos.
![]()
#578 |
Zadomowienie
|
Witam Was! Mam rodzicow a Londynie (sa tam od roku), ja tam mialam do nich tez dolaczyc po maturze czyli w maju, ale mam jakies watpliwosci. Tutaj mam chlopaka, a on nie moze ze mna wyjechac bo studiuje... bylyscie w podobnej sytuacji?
![]()
![]() |
#579 |
Zadomowienie
|
Ile mu jeszcze zostalo do konca ? Studia i tu mozna zaczac, mozna tez je przeniesc z Polski, jest tutaj Polski Uniwersytet.
|
![]() ![]() |
![]() |
#580 | |
Wtajemniczenie
|
Przejrzyj wątek, a nie jęczysz. Temat poruszany był x razy.
Cytat:
![]()
![]() |
#581 |
Zakorzenienie
|
jaka uprzejma i kulturalna jestes
![]() skoro nie potrafisz badz nie chcesz odpowiedziec na moje pytania to moglabys chociaz darowac sobie te zlosliwosci i siedziec cicho ![]() nie mam czasu na przegladanie kilkuset postow dlatego zadalam pytanie ,nie wiedzialam ,ze odpowiedzenie na nie tak wiele kosztuje jak widac tak samo jak uprzejmosc i kultura , latwiej jest byc chamem ![]()
![]() |
#582 | |
Zakorzenienie
|
Romanaccia ale tak szczerze mówiąc to ciężko jest odpowiadać co chwilę na te same pytania
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#583 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie bede przekopywac calego watku, bo nie mam na to czasu, moze sie znajdzie jakas inna wizazanka, ktora nie ma z tym problemu. pozdrawiam ![]()
![]() |
#584 | |
Zakorzenienie
|
Ja mimo wszystko gdybym miała tak ważną decyzję do podjęcia i dużo informacji w wątku to pewnie bym przeglądnęła, bo na prawdę dużo informacji tutaj znajdziesz
![]() W każdym bądź razie życzę powodzenia!
![]() ![]() |
![]() |
#585 |
Zakorzenienie
|
pytam w imieniu kolezanki ,to ona tam jedzie.
#586 | |
Zakorzenienie
|
a ja napisałam maslo maślane
![]() ![]() podeślij koleżance linka i niech czyta, przyda się jej lektura, za dużo tutaj opisywania serio, bo dosłownie każda z nas ma inne zdanie na większość tematów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#587 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja kolezanka nie jest polka, wiec sobie nie poczyta, chcialam jej pomoc w zbieraniu informacji, a ze znalazlam tu taki watek, to pomyslalam, ze dowiem sie czegos z pierwszej reki, no ale nic... ![]()
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake Edytowane przez Romanaccia Czas edycji: 2014-09-13 o 22:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#588 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
hm, Ty też do najuprzejmiejszych i kulturalnych nie należysz ![]() odpowiedziałam na większość Twoich pytań i cóż?
Kosmetyczna Wyspa Edytowane przez Patrycja Pieguska Czas edycji: 2014-09-13 o 22:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#589 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#590 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jedni kupują tanio w Lidlu, a drudzy chodzą do Waitrose. Niektórzy mieszkają w 2 strefie, a inne osoby w 6. Moja dzielnica uważana jest za niebezpieczną, a ja się czuję tutaj bezpiecznie i mi się podoba, dziewczyny pisaly, że nie mogłyby tutaj mieszkać, a ja będę zachwalać. ![]() Ile tutaj osób tyle opinii, bo Londyn jest wielki, każda z nas ma inną pracę i mieszka w innej dzielnicy. Ja np. o rachunkach nie wiem nic, bo ich nie płacę.
![]() ![]() |
![]() |
#591 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#592 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Patrycja Pieguska - przyszlam z prosba o udzielenie informacji a zostalam potraktowana jak intruz ,na nikogo bez powodu nie naskakiwalam ... a mowienie komus "nie jecz sama sobie szukaj" to zwykle chamstwo, czasem lepiej sie w ogole nie odzywac, jak sie nie ma nic do powiedzenia. MonnieB - ja tez mieszkam za granica i wiem jak to wyglada, ale pewne koszta dla wszystkich sa mniej wiecej takie same, badz zblizone. tak jak placa minimalna, zakupy w supermarkecie...rachunki. .. dla przecietnej, przecietnie zarabiajacej osoby. pytalam konkretnie o pokoj lub kawalerke, o to jak jest z praca, to chyba nie sa trudne pytania? jak mnie ktos pyta o wlochy czy argentyne to jakos potrafie odpowiedziec, przynajmniej w przyblizeniu ![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#593 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nic takiego Ci nie napisałam... udzieliłam Tobie informacji, na tyle na ile mogłam i potrafiłam, co zaznaczyłam... nie jestem z londynu, zatem moje koszty mają się nijak... ale Ty się nawet nie zainteresowałaś moimi odpowiedziami, nie odniosłaś do nich, nawet głupim "dziękuję"... tylko, jak na razie głównie "toniesz" w pretensjach... i teraz to wygląda, jakbyś miała je do mnie... ![]()
Kosmetyczna Wyspa Edytowane przez Patrycja Pieguska Czas edycji: 2014-09-13 o 23:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przepraszam, ale nie wiem skad jestes ,byc moze to przeoczylam.
![]() |
#595 | |
Zakorzenienie
|
Ja tygodniowo zjadam ok. 40 funtów, a są dziewczyny którym wystarcza 20. Czyli dwa razy mniej niż mi, a nikt z nas raczej tutaj nie głoduje.
Płaca minimalna to 6.31 na godzinę, obowiązuję w całym kraju, ale w niektórych miejscach pracy - nawet jeśli płacą więcej niż minimum jest location pay czyli dodatek za to, że się pracuję w Londynie (np. ja tak mam) Ceny mieszkań sa różne, ja w 4 strefie płacę 800 za 1bed z rachunkami wliczonymi. I tak za wiele Ci to nie pomoże, bo jak mówiłam ceny w Londynie są różne i musiałabyś znać określoną dzielnice w której się chce zamieszkać.
![]() ![]() |
![]() |
#596 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() po prostu mam wpisaną lokację UK... jednak gdybyś faktycznie była żywo zainteresowana tematem, byś podrążyła ![]() ![]() uznałam też, że cofnięcie się kilka, może kilkanaście stron wstecz nie stanowi problemu - tam bardzo dogłębnie roztrząsałyśmy temat utrzymania w londynie i w ogólnie w UK... tak bardzo ogólnie, to mieszkania i rachunki w UK są stosunkowo kosztowne...
Kosmetyczna Wyspa Edytowane przez Patrycja Pieguska Czas edycji: 2014-09-13 o 23:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#597 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to nie dla mnie, tylko dla kolezanki, satysfakcjonuja mnie nawet bardzo uogolnione informacje, zeby miec chociaz jakis zarys tego jak wygladaja zarobki i utrzymanie. ---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- Cytat:
![]() |
#598 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nie proponowałam Ci "przekopywania internetu", tylko cofnięcie się kilka stron wstecz w tym konkretnym wątku ![]() no to tak ogólnie mając pracę w uk, spokojnie znajdzie dach nad głową i z głodu nie umrze, a przy dobrych wiatrach ma możliwość odłożyć ![]()
![]() |
#599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jest pianistka i liczy na to, ze w takim miescie jak londyn znajdzie szanse na prace w zawodzie.
![]() |
#600 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
bo praca jest, ale zależy co dla kogo i gdzie, np. mój mąż, jako web designer nie znalazł pracy w bristolu, bo w momencie kiedy tam był, tych ofert było jak na lekarstwo, by nie rzec wcale... mógł iść na zmywak... etc.... to po prostu zależy od wielu czynników... dlatego tak jak napisałam, jakakolwiek praca jest... środowiska muzycznego nie znam, jednak znając język, na miejscu koleżanka dowie się i wkręci gdzie trzeba... naprawdę trudno odpowiedzieć konkretnie, na takie pytania... hah mlekiem i miodem powiadasz? hm... są jeszcze takie miejsca? ![]()
Kosmetyczna Wyspa Edytowane przez Patrycja Pieguska Czas edycji: 2014-09-14 o 00:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.