Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-12, 14:37   #571
201605051021
Konto usunięte

Dot.: Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III

Cytat:
Napisane przez MonnieB Pokaż wiadomość
O mamo! Nie żartuj! Ja właśnie jak biorę udzial w konkursach i widzę lot do USA to sobie myślę co by było gdybym wygrała :P
Zrobię ten paszport haha
Monnie, wyrabiania paszportu w ambasadzie nie polecam. W zeszlym roku o tej porze okazalo sie, ze wyjezdzam poza EU i potrzebowalam paszportu asap. Procedura wyrobienia w ambasadzie wyglada tam, ze przez strone internetowa umawiasz sie na spotkanie, zeby wypelnic podanie o paszport. Na to spotkanie czeka sie okolo 4 tygodni, potem czas oczekiwania na paszport to kolejne 8-12 tygodni. Koszt o ile dobrze pamietam to cos okolo £90.

Suma summarum, dla mnie szybciej bylo poleciec dwa razy do Pl i tam wyrobic i odebrac.
201605051021 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-12, 14:53   #572
MonnieB
Zakorzenienie

Ja jestem studentką i z tego co wiem to kosztowałoby mnie to 45 funtów, ale właśnie wizja czekania mnie przeraża :/ Durna biurokracja.
Stary 2014-09-12, 14:59   #573
Syl993
Zadomowienie

Cytat:
Ja jestem studentką i z tego co wiem to kosztowałoby mnie to 45 funtów, ale właśnie wizja czekania mnie przeraża :/ Durna biurokracja.
Jeszcze pozniej stac w kolecje, aby go odebrac, my jak bralismy slub w Polsce, to musielismy dostac zgode w ambasadzie, dopiero potem moj tata moj zajac nam termin, czepiali sie nawet o akt urodzenia, bo musi byc max sprzed 3 miesiecy, gdzie wczesniej przez telefon, nikt laskawie nie powiedzial o tym fakcie. Zaplacilismy 31£ od osoby i okazalo sie, ze zgody wcale dostac nie musimy a kasy odzyskac nie odzyskamy. A ile jeszcze trzeba czekac u nas Pani, ktora miala zajac sie sprawa pila sobie kawke i powiedziala, ze przyjmie nas dopiero po sniadanku, mimo, ze spokanie mielismy umowieni na 9;30 to ona wtedy zarzadzila sama sobie przerwe, oj dostala od nas dobry opierdziel. Czlowiek goni do pracy a ta jeszce odwala. eh.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-12, 15:57   #574
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:
O mamo! Nie żartuj! Ja właśnie jak biorę udzial w konkursach i widzę lot do USA to sobie myślę co by było gdybym wygrała :P
Zrobię ten paszport haha
fajnie, że taka perspektywa chociaż Cię przekonała, bo dokładnie w życiu jest rożnie, nie znasz dnia ani godziny

a co do wyrabiania paszportu w ambasadzie...
my robiliśmy synowi rok temu.. umówiona godzina spotkania (dostępne terminy były od jutra - to po prostu zależy od godziny chyba) - to tylko taki orientacyjny termin, ale dzięki temu nie stoi się po nocach w kilometrowej kolejce
myśmy pojechali, troszkę odczekaliśmy, załatwiliśmy, odbiór był zapowiedziany po 4 tygodniach, a bodajże po trzech już chyba był ostatecznie paszport do odbioru...
nie wspominam źle...
ale swoje robiliśmy jeszcze w Pl...

Edytowane przez Patrycja Pieguska
Czas edycji: 2014-09-12 o 16:01
Patrycja Pieguska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-12, 17:48   #575
Romanaccia
Zakorzenienie

nikt nie potrafi odpowiedziec na moje pytania? bylabym wdzieczna
Stary 2014-09-12, 18:29   #576
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny, mam do was kilka pytan ,moja przyjaciolka z Chorwacji zamierza wyemigrowac do Anglii do Londynu, ale nie zna tam nikogo, ja miasta nie znam wiec chcialabym posluchac waszych opinii.

Czy obecnie mozna latwo znalesc jakakolwiek prace?

jak wyglada srodowisko muzyczne w tym miescie?, moja kolezanka jest pianistka i chcialaby wiedziec czy ma jakies szanse na prace w zawodzie?

Jacy sa ludzie?, sa otwarci? ,mozna sie latwo zaprzyjaznic, nawiazac kontakt?

czy londyn jest spokojnym miastem czy raczej niebezpiecznym?

jakie sa koszty zycia, utrzymania? chodzi mi o czynsz za pokoj lub kawalerke, rachunki, wyzywienie?

czy samotna kobieta moze swobodnie poruszac sie po miescie wieczorem? tak ogolnie, bo wiadomo, ze jak w kazdym miescie sa dzielnice spokojnie i mniej spokojne. ?

nie potrafię Ci udzielić jednoznacznych, (albo zdecydowanie satysfakcjonujących Cię) odpowiedzi na te pytania, ale moim zdaniem:

jakąkolwiek pracę znaleźć można zawsze...

nie mam pojęcia, jak wygląda środowisko muzyczne w tym mieście

ludzie są jak wszędzie - różni... nie zapominaj, że londyn, w ogóle UK to mnóstwo nacji, nie tylko anglicy, a Londyn w szczególności charakteryzuje różnorodność etniczna, rasowa i kulturowa... jednak jestem zdania, że ogólnie panuje tu tolerancja, zapewne znacznie większa niż w Pl, a sami anglicy są ugrzecznieni...

o kosztach dziewczyny pisały wcześniej...

londyn to stolica europy, czy jest bezpiecznie? - trudno powiedzieć, ale raczej hurtowo nie napadają
zresztą odpowiedziałaś sobie w kolejnym pytaniu, są różne dzielnice, ale tak jak wszędzie, nawet najlepszym zdarzają się wpadki...
a w "najgorszej" możesz dobrze trafić i będzie ok...

Czas edycji: 2014-09-12 o 18:31
Stary 2014-09-12, 21:22   #577
enn_
Zakorzenienie

Dzieki za pomoc, dziewczyny. Poszlam na badanie do Vision Express w Westfield, ale okulary kupilam w Optician Express. Nieporownywalnie wiekszy wybor, w ogole to miejsce sprawialo duzo lepsze wrazenie, ale niestety nie mieli odpowiadajacych mi terminow badania. Dodatkowo dostalam poza promocja dodatkowe £15 znizki, zawsze cos.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-13, 15:34   #578
Dusiia
Zadomowienie

Witam Was! Mam rodzicow a Londynie (sa tam od roku), ja tam mialam do nich tez dolaczyc po maturze czyli w maju, ale mam jakies watpliwosci. Tutaj mam chlopaka, a on nie moze ze mna wyjechac bo studiuje... bylyscie w podobnej sytuacji?
Stary 2014-09-13, 15:37   #579
Syl993
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dusiia Pokaż wiadomość
Witam Was! Mam rodzicow a Londynie (sa tam od roku), ja tam mialam do nich tez dolaczyc po maturze czyli w maju, ale mam jakies watpliwosci. Tutaj mam chlopaka, a on nie moze ze mna wyjechac bo studiuje... bylyscie w podobnej sytuacji?
Ile mu jeszcze zostalo do konca ? Studia i tu mozna zaczac, mozna tez je przeniesc z Polski, jest tutaj Polski Uniwersytet.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 16:50   #580
donka_bez_ogonka
Wtajemniczenie

Cytat:
nikt nie potrafi odpowiedziec na moje pytania? bylabym wdzieczna
Przejrzyj wątek, a nie jęczysz. Temat poruszany był x razy.

Cytat:
Napisane przez Dusiia Pokaż wiadomość
Mój chłopak studiuje/studiował w Pl. Zawalił poprawki. Teraz za niedługo przyjeżdża do mnie. Da się? Da się
Stary 2014-09-13, 20:26   #581
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez donka_bez_ogonka Pokaż wiadomość
Przejrzyj wątek, a nie jęczysz. Temat poruszany był x razy.
jaka uprzejma i kulturalna jestes

skoro nie potrafisz badz nie chcesz odpowiedziec na moje pytania to moglabys chociaz darowac sobie te zlosliwosci i siedziec cicho

nie mam czasu na przegladanie kilkuset postow dlatego zadalam pytanie ,nie wiedzialam ,ze odpowiedzenie na nie tak wiele kosztuje jak widac tak samo jak uprzejmosc i kultura , latwiej jest byc chamem
Stary 2014-09-13, 20:28   #582
MonnieB
Zakorzenienie

Romanaccia ale tak szczerze mówiąc to ciężko jest odpowiadać co chwilę na te same pytania Nie jestem złośliwa ani nic, na prawdę, ale uwierz mi, że non stop poruszamy tematy cen, poziomu życia itd... była też ogromna dyskusja o dzielnicach o tym gdzie handlują bronią, a gdzie nie
Stary 2014-09-13, 20:42   #583
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Romanaccia ale tak szczerze mówiąc to ciężko jest odpowiadać co chwilę na te same pytania Nie jestem złośliwa ani nic, na prawdę, ale uwierz mi, że non stop poruszamy tematy cen, poziomu życia itd... była też ogromna dyskusja o dzielnicach o tym gdzie handlują bronią, a gdzie nie
jakos wloskie (w tym ja) czy hiszpanskie wizazanki nie maja z tym problemu.

nie bede przekopywac calego watku, bo nie mam na to czasu, moze sie znajdzie jakas inna wizazanka, ktora nie ma z tym problemu.

pozdrawiam
Stary 2014-09-13, 21:16   #584
MonnieB
Zakorzenienie

Ja mimo wszystko gdybym miała tak ważną decyzję do podjęcia i dużo informacji w wątku to pewnie bym przeglądnęła, bo na prawdę dużo informacji tutaj znajdziesz

W każdym bądź razie życzę powodzenia!
Stary 2014-09-13, 22:02   #585
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mimo wszystko gdybym miała tak ważną decyzję do podjęcia i dużo informacji w wątku to pewnie bym przeglądnęła, bo na prawdę dużo informacji tutaj znajdziesz

W każdym bądź razie życzę powodzenia!
pytam w imieniu kolezanki ,to ona tam jedzie.
Stary 2014-09-13, 22:17   #586
MonnieB
Zakorzenienie

a ja napisałam maslo maślane

podeślij koleżance linka i niech czyta, przyda się jej lektura, za dużo tutaj opisywania serio, bo dosłownie każda z nas ma inne zdanie na większość tematów
Stary 2014-09-13, 22:38   #587
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
a ja napisałam maslo maślane

podeślij koleżance linka i niech czyta, przyda się jej lektura, za dużo tutaj opisywania serio, bo dosłownie każda z nas ma inne zdanie na większość tematów
ale koszty utrzymania sa mniej wiecej takie same dla wszystkich, nie wiem co jest tak trudnego w rzuceniu cenami wynajmu za pokoj czy kawalerke, cenami rachunkow chociaz w przyblizeniu

moja kolezanka nie jest polka, wiec sobie nie poczyta, chcialam jej pomoc w zbieraniu informacji, a ze znalazlam tu taki watek, to pomyslalam, ze dowiem sie czegos z pierwszej reki, no ale nic...

Edytowane przez Romanaccia
Czas edycji: 2014-09-13 o 22:39
Romanaccia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 22:54   #588
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:
jaka uprzejma i kulturalna jestes

skoro nie potrafisz badz nie chcesz odpowiedziec na moje pytania to moglabys chociaz darowac sobie te zlosliwosci i siedziec cicho

nie mam czasu na przegladanie kilkuset postow dlatego zadalam pytanie ,nie wiedzialam ,ze odpowiedzenie na nie tak wiele kosztuje jak widac tak samo jak uprzejmosc i kultura , latwiej jest byc chamem

hm, Ty też do najuprzejmiejszych i kulturalnych nie należysz
odpowiedziałam na większość Twoich pytań i cóż?

Czas edycji: 2014-09-13 o 22:56
Stary 2014-09-13, 22:57   #589
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
ale koszty utrzymania sa mniej wiecej takie same dla wszystkich, nie wiem co jest tak trudnego w rzuceniu cenami wynajmu za pokoj czy kawalerke, cenami rachunkow chociaz w przyblizeniu

moja kolezanka nie jest polka, wiec sobie nie poczyta, chcialam jej pomoc w zbieraniu informacji, a ze znalazlam tu taki watek, to pomyslalam, ze dowiem sie czegos z pierwszej reki, no ale nic...
To zolazy od okolicy ale tak mniej wiecej 100f/tyg za pokoj jedynke trzeba liczyc. Kawalerki wychodza podobnie jak mieszaknia 1 bedroom, jakies 1000f tez zalezy od okolicy. Im blizej centrum tym drozej. Prace jak jest zaradna i mowi po angielsku to znajdzie. W sklepach, marketach lub cafe shopach zatrudniaja co chwile kogos nowego, tylko trzeba sie liczyc, ze zarobki w takich pracach beda bliskie minimalnych.

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-13, 23:01   #590
MonnieB
Zakorzenienie

Cytat:

I tutaj się mylisz Własnie o to chodzi. Mam nadzieję, że niektóre dziewczyny się odezwą i potwierdzą to, że kazda z nas utrzymuje się za inne pieniądze, robi zakupy za więcej bądź mniej albo płaci za pokój/mieszkanie bardzo mało bądź bardzo dużo Takie dyskusje były tutaj już wiele razy, o tym, że niektórzy żyją godnie za minimalną stawkę, a innym ledwo wystarcza nawet gdy zarabiają więcej niż minimum
Jedni kupują tanio w Lidlu, a drudzy chodzą do Waitrose. Niektórzy mieszkają w 2 strefie, a inne osoby w 6. Moja dzielnica uważana jest za niebezpieczną, a ja się czuję tutaj bezpiecznie i mi się podoba, dziewczyny pisaly, że nie mogłyby tutaj mieszkać, a ja będę zachwalać.

Ile tutaj osób tyle opinii, bo Londyn jest wielki, każda z nas ma inną pracę i mieszka w innej dzielnicy. Ja np. o rachunkach nie wiem nic, bo ich nie płacę.
Stary 2014-09-13, 23:14   #591
fretkabetka
Raczkowanie

Cytat:

Polemizowałabym ze stwierdzeniem, że koszty utrzymania są podobne dla wszystkich, niedawno była tu burzliwa dyskusja za jaką minimalną kwotę można się utrzymać. Patrycja Pieguska odpowiedziała przecież, że na Twoje pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zamiast bulwersować się i nazywać dziewczyny chamkami, może szybciej byłoby przejrzeć oferty wynajmu na gumtree czy rightmove?
fretkabetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 23:35   #592
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
To zolazy od okolicy ale tak mniej wiecej 100f/tyg za pokoj jedynke trzeba liczyc. Kawalerki wychodza podobnie jak mieszaknia 1 bedroom, jakies 1000f tez zalezy od okolicy. Im blizej centrum tym drozej. Prace jak jest zaradna i mowi po angielsku to znajdzie. W sklepach, marketach lub cafe shopach zatrudniaja co chwile kogos nowego, tylko trzeba sie liczyc, ze zarobki w takich pracach beda bliskie minimalnych.
dziekuje, to juz jakas informacja

Patrycja Pieguska - przyszlam z prosba o udzielenie informacji a zostalam potraktowana jak intruz ,na nikogo bez powodu nie naskakiwalam ... a mowienie komus "nie jecz sama sobie szukaj" to zwykle chamstwo, czasem lepiej sie w ogole nie odzywac, jak sie nie ma nic do powiedzenia.

MonnieB - ja tez mieszkam za granica i wiem jak to wyglada, ale pewne koszta dla wszystkich sa mniej wiecej takie same, badz zblizone.
tak jak placa minimalna, zakupy w supermarkecie...rachunki. .. dla przecietnej, przecietnie zarabiajacej osoby.
pytalam konkretnie o pokoj lub kawalerke, o to jak jest z praca, to chyba nie sa trudne pytania?

jak mnie ktos pyta o wlochy czy argentyne to jakos potrafie odpowiedziec, przynajmniej w przyblizeniu

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Cytat:
Napisane przez fretkabetka Pokaż wiadomość
Polemizowałabym ze stwierdzeniem, że koszty utrzymania są podobne dla wszystkich, niedawno była tu burzliwa dyskusja za jaką minimalną kwotę można się utrzymać. Patrycja Pieguska odpowiedziała przecież, że na Twoje pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zamiast bulwersować się i nazywać dziewczyny chamkami, może szybciej byłoby przejrzeć oferty wynajmu na gumtree czy rightmove?
wlasnie dlatego pytam, widzisz nie znam tych stron bo nie mam pojecia o angli i nigdy mnie nie interesowala
Stary 2014-09-13, 23:36   #593
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:

Patrycja Pieguska - przyszlam z prosba o udzielenie informacji a zostalam potraktowana jak intruz ,na nikogo bez powodu nie naskakiwalam ... a mowienie komus "nie jecz sama sobie szukaj" to zwykle chamstwo, czasem lepiej sie w ogole nie odzywac, jak sie nie ma nic do powiedzenia.
przeze mnie?
nic takiego Ci nie napisałam...
udzieliłam Tobie informacji, na tyle na ile mogłam i potrafiłam, co zaznaczyłam...
nie jestem z londynu, zatem moje koszty mają się nijak... ale Ty się nawet nie zainteresowałaś moimi odpowiedziami, nie odniosłaś do nich, nawet głupim "dziękuję"...

tylko, jak na razie głównie "toniesz" w pretensjach... i teraz to wygląda, jakbyś miała je do mnie...

Czas edycji: 2014-09-13 o 23:39
Stary 2014-09-13, 23:44   #594
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrycja Pieguska Pokaż wiadomość
przeze mnie?
nic takiego Ci nie napisałam...
udzieliłam Tobie informacji, na tyle na ile mogłam i potrafiłam, co zaznaczyłam...
nie jestem z londynu, zatem moje koszty mają się nijak... ale Ty się nawet nie zainteresowałaś moimi odpowiedziami, nie odniosłaś do nich, nawet głupim "dziękuję"...

tylko, jak na razie głównie "toniesz" w pretensjach... i teraz to wygląda, jakbyś miała je do mnie...
nie, nie przez Ciebie ,a twoje odpowiedzi "zakodowalam" i jestem wdzieczna, do Ciebie nie mam absolutnie zadnych pretensji

przepraszam, ale nie wiem skad jestes ,byc moze to przeoczylam.
Stary 2014-09-13, 23:45   #595
MonnieB
Zakorzenienie

Ja tygodniowo zjadam ok. 40 funtów, a są dziewczyny którym wystarcza 20. Czyli dwa razy mniej niż mi, a nikt z nas raczej tutaj nie głoduje.
Płaca minimalna to 6.31 na godzinę, obowiązuję w całym kraju, ale w niektórych miejscach pracy - nawet jeśli płacą więcej niż minimum jest location pay czyli dodatek za to, że się pracuję w Londynie (np. ja tak mam)
Ceny mieszkań sa różne, ja w 4 strefie płacę 800 za 1bed z rachunkami wliczonymi. I tak za wiele Ci to nie pomoże, bo jak mówiłam ceny w Londynie są różne i musiałabyś znać określoną dzielnice w której się chce zamieszkać.
Stary 2014-09-13, 23:51   #596
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:
nie, nie przez Ciebie ,a twoje odpowiedzi "zakodowalam" i jestem wdzieczna, do Ciebie nie mam absolutnie zadnych pretensji

przepraszam, ale nie wiem skad jestes ,byc moze to przeoczylam.
za to nie masz potrzeby przepraszać, nie przeoczyłaś zapewne...
po prostu mam wpisaną lokację UK... jednak gdybyś faktycznie była żywo zainteresowana tematem, byś podrążyła - rozmowa by się rozwinęła, każda by znów Ci coś napisała i obeszłoby się bez niepotrzebnych emocji
uznałam też, że cofnięcie się kilka, może kilkanaście stron wstecz nie stanowi problemu - tam bardzo dogłębnie roztrząsałyśmy temat utrzymania w londynie i w ogólnie w UK...

tak bardzo ogólnie, to mieszkania i rachunki w UK są stosunkowo kosztowne...

Czas edycji: 2014-09-13 o 23:56
Stary 2014-09-13, 23:56   #597
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tygodniowo zjadam ok. 40 funtów, a są dziewczyny którym wystarcza 20. Czyli dwa razy mniej niż mi, a nikt z nas raczej tutaj nie głoduje.
Płaca minimalna to 6.31 na godzinę, obowiązuję w całym kraju, ale w niektórych miejscach pracy - nawet jeśli płacą więcej niż minimum jest location pay czyli dodatek za to, że się pracuję w Londynie (np. ja tak mam)
Ceny mieszkań sa różne, ja w 4 strefie płacę 800 za 1bed z rachunkami wliczonymi. I tak za wiele Ci to nie pomoże, bo jak mówiłam ceny w Londynie są różne i musiałabyś znać określoną dzielnice w której się chce zamieszkać.
no i to sa informacje! bardzo dziekuje

to nie dla mnie, tylko dla kolezanki, satysfakcjonuja mnie nawet bardzo uogolnione informacje, zeby miec chociaz jakis zarys tego jak wygladaja zarobki i utrzymanie.

---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

Cytat:
za to nie masz potrzeby przepraszać, nie przeoczyłaś zapewne...
po prostu mam wpisaną lokację UK... jednak gdybyś faktycznie była żywo zainteresowana tematem, byś pokrążyła - rozmowa by się rozwinęła, każda by znów Ci coś napisała i obeszłoby się bez niepotrzebnych emocji
uznałam też, że cofnięcie się kilka, może kilkanaście stron wstecz nie stanowi problemu - tam bardzo dogłębnie roztrząsałyśmy temat utrzymania w londynie i w ogólnie w UK...

tak bardzo ogólnie, to mieszkania i rachunki w UK są stosunkowo kosztowne...
zbieram informacje dla kolezanki, wiec temat mnie bezposrednio nie dotyczy, a ze nie mam wiele czasu na przekopywanie internetu dlatego pytam.
Stary 2014-09-13, 23:59   #598
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:

zbieram informacje dla kolezanki, wiec temat mnie bezposrednio nie dotyczy, a ze nie mam wiele czasu na przekopywanie internetu dlatego pytam.
ale zbieranie informacji, to przede wszystkim czas , niestety...

nie proponowałam Ci "przekopywania internetu", tylko cofnięcie się kilka stron wstecz w tym konkretnym wątku

no to tak ogólnie mając pracę w uk, spokojnie znajdzie dach nad głową i z głodu nie umrze, a przy dobrych wiatrach ma możliwość odłożyć
Stary 2014-09-14, 00:42   #599
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
ale zbieranie informacji, to przede wszystkim czas , niestety...

nie proponowałam Ci "przekopywania internetu", tylko cofnięcie się kilka stron wstecz w tym konkretnym wątku

no to tak ogólnie mając pracę w uk, spokojnie znajdzie dach nad głową i z głodu nie umrze, a przy dobrych wiatrach ma możliwość odłożyć
najwazniejsze jest to czy nie ma tam problemu ze znalezieniem pracy ,ona tak jak ja mieszkala we wloszech ,a teraz znalezienie tam pracy graniczy z cudem ,szukala w restauracjach ect. ale przewaznie mowili jej ,ze jest za stara... ma 43 lata , ktos tam gdzies przedstawil jej wizje anglii mlekiem i miodem plynacej i sie nakrecila.

jest pianistka i liczy na to, ze w takim miescie jak londyn znajdzie szanse na prace w zawodzie.
Stary 2014-09-14, 00:45   #600
Patrycja Pieguska
Rozeznanie

Cytat:
najwazniejsze jest to czy nie ma tam problemu ze znalezieniem pracy ,ona tak jak ja mieszkala we wloszech ,a teraz znalezienie tam pracy graniczy z cudem ,szukala w restauracjach ect. ale przewaznie mowili jej ,ze jest za stara... ma 43 lata , ktos tam gdzies przedstawil jej wizje anglii mlekiem i miodem plynacej i sie nakrecila.

jest pianistka i liczy na to, ze w takim miescie jak londyn znajdzie szanse na prace w zawodzie.
no i właśnie, wiele zależy od tego czego tak naprawdę chce i w jakim czasie...
bo praca jest, ale zależy co dla kogo i gdzie, np. mój mąż, jako web designer nie znalazł pracy w bristolu, bo w momencie kiedy tam był, tych ofert było jak na lekarstwo, by nie rzec wcale...
mógł iść na zmywak... etc.... to po prostu zależy od wielu czynników...
dlatego tak jak napisałam, jakakolwiek praca jest...

środowiska muzycznego nie znam, jednak znając język, na miejscu koleżanka dowie się i wkręci gdzie trzeba...

naprawdę trudno odpowiedzieć konkretnie, na takie pytania...

hah mlekiem i miodem powiadasz? hm... są jeszcze takie miejsca?

Czas edycji: 2014-09-14 o 00:49
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości