|
|
#571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Cytat:
Może jeszcze Ci rodzice zmienią zdanie, biorąc pod uwagę, że dzieci dostaną inną panią i nowe towarzystwo?Bo takie generalizowanie w każdą stronę jest bez sensu, są szkoły, które przygotowały się na 6-latki na tyle, ile to możliwe, są takie, które generalnie mają gdzieś, co będzie z młodszymi pierwszakami.
|
|
|
|
#572 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Prawda? Natomiast "moi" rodzice wściekli, bo najbardziej dostaną po tyłku dzieci rocznika 2008, które teraz są w 2 klasie. Co z tego, że mogą robić 2 klasę raz jeszcze - jeśli np. idzie im w miarę lub dobrze, a tylko emocje nie do końca takie, jak trzeba? Zostaną - zanudzą się, robiąc kolejny raz to samo (bo gdyby została cała klasa, to co innego, można by fajnie ten dodatkowy rok spożytkować). Nie zostaną - dostaną po tyłku w starszych klasach. Cytat:
Ja mam teraz 14 dzieci, być może zostanie mi 12. Wg obecnej minister - z powodu sytuacji wyjątkowej klasy mają prawo być mniejsze. |
||
|
|
|
|
#573 |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;54148511]Newelwa, to może być świetne wyjście, ale...
![]() Po pierwsze - jedno z rodziców nie może pracować. Zwyczajnie, musi być czas na naukę z dzieckiem - duuuużo czasu. ED - edukacja domowa - wygląda nieco inaczej niż ta w klasie, można oczywiście korzystać z tego, co na rynku podręczników i ćwiczeń dostępne, ale po sieci widzę - że raczej nie, rodzice nie po to chcą ED by siedzieć nad książkami. Po drugie - nie dla każdego dziecka. Wiem, że moje córki by na to nie poszły, uwielbiają towarzystwo, doskonale czują się w grupie. Po trzecie - rodzic musi mieć dużo samozaparcia i być mocno kreatywnym jednak, a też nie każdy sobie z tym wyzwaniem poradzi. Ale jeśli czujesz się na siłach i dziecko nie jest spragnione towarzystwa - trzymam kciuki [/QUOTE]no właśnie to rozwiązanie, o którym myślę to byłoby takie dwa w jednym. z jednej strony autorski program, ale zgodny z podstawą menowską, a bez przeludnionej szkoły; z drugiej kontakt z dzieciakami. dość dobrze pamiętam swoją edukację szkolną i bardzo bym chciała zapobiec próbom zniszczenia dziecięcej ciekawości świata i chęci do nauki. a sama nie odważyłabym się uczyć dziecka. zwłaszcza własnego. |
|
|
|
|
#574 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Posylacie 6 latki do szkoly czy nie??
Ja nie mam dziecka w tym wieku, ale jeśli mogę, to wyrażę swoje zdanie...
Nigdy nie powinnaś kierować się większością w tej sprawie i podejść do "problemu" indywidualnie... Znasz najlepiej swoje dziecko i na pewno wiesz czy poradzi sobie w klasie I czy nie... jeśli masz wątpliwości, to zapytaj o to wychowawcę w przedszkolu, lub zwróć się do pedagoga w poradni... I weź też pod uwagę zdanie Syna - zapytaj go czy chce iść do klasy I... Wiadomo, nie powinnaś kierować się tylko Jego zdaniem i np posyłać Go do klasy I tylko dlatego, że Jego najlepszy kolega też idzie, ale warto znać Jego zdanie na ten temat... Gdybym była na Twoim miejscu, to kierowałabym się także tym, czy klasa będzie składać się tylko z 6 latków, czy będzie "mieszana"... Najważniejsze jednak jest Jego przygotowanie do klasy I. Jeśli widzisz, że jest zdolny, potrafi dużo, a w przedszkolu tego nie rozwijają, to masz powód do tego, żeby zapisać Go do klasy I... Jeśli jednak jest (przepraszam za określenie) "przeciętnym" 6-latkiem, to myślę, że warto byłoby Mu dać jeszcze ten rok czasu... Ostatnio nie jestem w temacie, ale czy nowy rząd nie od tego roku wraca do "starego systemu", czyli 6latki w zerówce, a 7latki w klasie I?
|
|
#575 |
|
Konto usunięte
|
Temat jest na mamie z klasą.
Nie posyłam, chociaż córka dostała bardzo dobrą opinię o przygotowaniu do szkoły. Ale widzę, jak niedojrzałe są jeszcze emocje. I dobrze wiem, jaka jest tam gonitwa z materiałem. |
|
|
|
|
#576 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;54187444]Natomiast "moi" rodzice wściekli, bo najbardziej dostaną po tyłku dzieci rocznika 2008, które teraz są w 2 klasie. Co z tego, że mogą robić 2 klasę raz jeszcze - jeśli np. idzie im w miarę lub dobrze, a tylko emocje nie do końca takie, jak trzeba?
Zostaną - zanudzą się, robiąc kolejny raz to samo (bo gdyby została cała klasa, to co innego, można by fajnie ten dodatkowy rok spożytkować). Nie zostaną - dostaną po tyłku w starszych klasach. Ale to nie do końca tak. Ja mam teraz 14 dzieci, być może zostanie mi 12. Wg obecnej minister - z powodu sytuacji wyjątkowej klasy mają prawo być mniejsze.[/QUOTE] Pod warunkiem, że klasa będzie dokładnie w tym samym składzie, co teraz. Bo gdy ktoś dojdzie, kto normalnie przeszedł z 1 do 2 klasy, to trzeba go uczyć programu. Mają prawo nie równa się, że tak ma być. To tylko w teorii jest tyle rozwiązań, miasta mają pouchwalane budżety, sytuacja się zmieniła i teraz muszą uchwalony budżet rozplanować, logiczne, że raczej nadwyżek nie będą miały.
|
|
|
#577 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj byłam na zebraniu w przedszkolu i, mimo, że jestem mamą 3-latki, głównym poruszanym tematem na zebraniu był właśnie temat dzieci, które za rok będą 6-latkami i co z nimi zrobić.
U nas Pani podała 3 opcje: 1. Zostawić w przedszkolu (ale tutaj to tak, niektóre dzieci, które zaczęły edukację wcześniej, np. w wieku 2,5 lat, chodziłyby do przedszkola 5 rok!, a poza tym jakby wszyscy rodzice zdecydowali się na pozostawienie dzieci w przedszkolu to p. Dyr. nie przyjęłaby ani jednego 3-latka wtedy...) 2. Posłać do I klasy (i tutaj Pani zachęciła, żeby porozmawiać z wychowawczynią, czy dziecko się nadaje, pójść do szkoły, obejrzeć zaplecze) 3. Posłać dziecko do zerówki w szkole (pani dyr. rozmawiała z dyr. jednej ze szkół podst. i on powiedział, ze jeżeli byłoby takie zainteresowanie rodziców, to on otworzy klasę "0" w szkole) Ja jakbym miała taki problem, to skłaniałabym się do 3 opcji. Ja to w ogóle myślałam, że do przedszkola chodzi się do 4 rż później "0" w szkole i pierwsza klasa, a tu się okazuje, ze przedszkole i od razu I klasa później... Czy to tylko u nas tak jest? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#578 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#580 |
|
BAN stały
|
U nas np nie ma zerówki w szkole. Tylko w plu.
|
|
|
|
|
#581 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#582 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas nie ma zerówki szkolnej, a szkoda, bo z chęcią bym posłała córkę do takiej. Mam do wyboru posłać do zerówki w przedszkolu miejskim (inne niż to do którego chodzi obecnie, ale nie ma możliwości, żeby chodziła kolejny rok do niepublicznego) albo do szkoły.
Ponieważ córa w tym roku ma przygotowanie szkolne w zerówce (uczą się pisać, szlaczki, prace domowe itp) to chyba raczej poślemy ją do szkoły od przyszłego roku. W sumie to największe obawy mamy ze skupieniem u niej (choć pracujemy nad tym). No ale jeszcze ponad prawie 9 miesięcy zostało, więc liczę, że do września będą efekty naszej pracy. No i obowiązkowo planuję wizytę w szkole, żeby się dowiedzieć co i jak. |
|
|
|
|
#583 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;54187444]
Ale to nie do końca tak. Ja mam teraz 14 dzieci, być może zostanie mi 12. Wg obecnej minister - z powodu sytuacji wyjątkowej klasy mają prawo być mniejsze.[/QUOTE] minister ministrem... ale ktoś za to musi zapłacić... Skoro dzieci zmieszczą się w 2 klasach w jednej szkole, nie przenosimy ich do innej szkoły to mało kto widzi sens trzymania takiej klasy... Zobaczymy jak będzie, póki co szkoła organizuje spotkanie dla rocznika 2010-2011, potem będzie kolejne dla 2009. |
|
|
|
|
#584 |
|
BAN stały
|
Też czekam czy bedzie u nas w szkole jakieś zebranie.
|
|
|
|
|
#585 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Budżety pouchwalane były na opcję POwską - czyli 6latki w szkołach, czyli założenie, że jednak do 1 klasy przyjdzie uczniów na, dajmy na to, 3 klasy. A teraz - 6latki mogą zostać w przedszkolu, to tak: - subwencja oświatowa na przedszkolaka jest dużo niższa, niż na ucznia - więc różnica zostaje w kasie miejskiej - zamiast dzieci na 3 klasy, przyjdą dzieci na 2 klasy - i kolejna oszczędność (niezamierzona, ale jednak) - więc jeśliby rodzicom bardzo zależało, to można porządnie pocisnąć OP (organ prowadzący) szkołę i zostawić tę klasę 12osobową Cytat:
Moje córki takie długie staże przedszkolnym bo tam też grupa żłobkowa jedna. Czyli 1 rok najmłodsza grupa + 3 lata 3-4-5latki + 1 rok 6latki Ale one uwielbiają przedszkole całym serduchem, zresztą - u starszej naprawdę wiele się dzieje, masę robią, panie nie siedzą na laurach z nimi.
|
||
|
|
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;54200866]No nie do końca.
Budżety pouchwalane były na opcję POwską - czyli 6latki w szkołach, czyli założenie, że jednak do 1 klasy przyjdzie uczniów na, dajmy na to, 3 klasy. A teraz - 6latki mogą zostać w przedszkolu, to tak: - subwencja oświatowa na przedszkolaka jest dużo niższa, niż na ucznia - więc różnica zostaje w kasie miejskiej - zamiast dzieci na 3 klasy, przyjdą dzieci na 2 klasy - i kolejna oszczędność (niezamierzona, ale jednak) - więc jeśliby rodzicom bardzo zależało, to można porządnie pocisnąć OP (organ prowadzący) szkołę i zostawić tę klasę 12osobową[/QUOTE] Budżet, z tego, co wiem, uchwala się do 31 grudnia. Wtedy PO już nie rządziło. Poza tym nie wiem dokładnie, ale wydaje mi się, że subwencja będzie odpowiednia do rzeczywistej liczby uczniów, a nadwyżki to oni sobie zagospodarują w inną dziurę.
|
|
|
#587 |
|
Raczkowanie
|
Moj syn w tym roku skonczy 6 lat.
Obecnie robi zerówke w przedszkolu. Po zmianach pójdzie po raz drugi do zerowki ale w szkole. On długo się klimatyzuje w nowym miejscu, Ten dodatkowy rok a raczej odzyskany da mu czas na oswojenie się ze szkołą. Osobiscie cieszę się , że nie musi iśc do pierwszej klasy
|
|
#588 |
|
Raczkowanie
|
ja jestem za tym, aby to rodzic decydował. Nie każdy 6 latek jest gotowy na szkołę.
|
|
|
|
|
#589 |
|
Zakorzenienie
|
W pobliskim mieście burmistrz chce przenieść zerówki do szkół. Niby gwarantuje tam opiekę 10-godzinną z pełnym wyżywieniem i będzie przenosił całe grupy ale dzieci trafią do szkół znajdujących się najbliżej obecnych przedszkoli choć niekoniecznie to szkoły do rejonu których należą miejscem zamieszkania i do których będą chciały chodzić od 1 klasy. Jeśli rodzic chce żeby dziecko trafiło do zerówki w rejonie zamieszkania musi przejść od nowa rekrutację a i tak nie ma gwarancji miejsca
![]() Ja osobiście zdecydowana jestem posłać dziecko do zerówki szkolnej i przyznam że też zaczynam się bać co wymyślą u nas w gminie. Rejon zamieszkania to zerówka przy szkole nr 1, jest też szkoła nr 2 w tej samej odległości ale nie chciałabym żebyśmy tam z jakiegoś powodu trafili (bo np w nr 1 powiedzą że brak miejsca a z racji odległości dziecko może iść do nr 2).
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2016-01-22 o 12:46 |
|
|
|
|
#590 |
|
Konto usunięte
|
Rejon NIGDY nie może odmówić wam przyjęcia.
|
|
|
|
|
#591 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nie ma chyba rejonizacji zerówek.
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2016-01-22 o 12:31 |
|
|
|
|
#592 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;54297926]Rejon NIGDY nie może odmówić wam przyjęcia.[/QUOTE]
To oby nic z rejonizacją nie kombinowali
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2016-01-22 o 12:44 |
|
|
|
|
#593 |
|
Konto usunięte
|
Teoretycznie.
Jednakże pierwszeństwo przyjęcia ma dziecko z rejonu - mówimy o zerówce w szkole, oczywiście. Nie tyczy się to zerówek w przedszkolach. W sumie się nie dziwię takiej interpretacji - szkoły mają rejonizację, jeśli szkoła przyjmuje do zerówki dzieci spoza rejonu (a może zdarzyć się, że tych dzieci będzie znaczna część), to - potem, gdy te dzieci idą do 1 klasy, rodzi się problem. Bo tak - jeśli dzieci do klasy 1 może być przyjętych np. 24, a z rejonu dzieci zgłosiło się 18cioro, to z zerówki może przejść tylko 6 osób. Kogo odrzucić? Rozwalać grupę? Bez sensu. Szkoły wolą do zerówki swoje dzieci brać i dalej pchać już całą grupę do 1 klasy. Właśnie byłam w szkole, w której pewnie moja A. będzie do zerówki chodziła - na razie czeski film, nikt nic nie wie
|
|
|
|
|
#594 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też już po zebraniu - również czeski film
Czekamy dalej
|
|
|
|
|
#595 |
|
BAN stały
|
U nas na razie cisza... i w plu i w szkole.
|
|
|
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie zebranie w pon , ciekawe co powiedza.
ja poki co nadal obstaje przy swoim - nie zostawie go drugi raz w pierszej klasie.
|
|
#597 |
|
Konto usunięte
|
Gocha, ty znasz dziecko najlepiej. Sama nie mam tu jednoznacznego zdania - są dzieci, które w 1 klasie dają radę dobrze i są takie, którym jednak zdecydowanie zabrakło roku. Znam takie 1 dziecko - i ono nawet gdyby teraz poszło do 1 klasy, nie byłoby w czołówce, ale byłoby całkowicie przeciętne. Tak - jest BARDZO słabe, no brakło roku i tyle. Najgorsze, że na koniec 1 klasy nie było tego tak widać, dziecko było słabe, ale - słabe w normie, nie jakoś dramatycznie. Dopiero teraz jest tragicznie
![]() Nie wiem, jaką decyzję podejmą rodzice. Znam też jeden przypadek, gdzie wychowawczyni jednak zdecydowanie namawia rodziców do tego, by dziecko robiło po raz drugi klasę 2, skoro jest taka opcja - bo tam naprawdę źle jest. PPP twierdzi, że jest super, wychowawca widzi, że jest jakiś problem, nikt nie chce dziecka zdiagnozować porządnie :/ Co do 1 klasy - z ciekawości dopytam, czy jacyś rodzice się decydują. Wiem, że są miasta, gdzie dyrekcje szkół każą nauczycielom naciskać na rodziców (by była klasa pierwsza), a w przedszkolach - wypychają na siłę 6latki do tej 1 klasy - cudowny brak logiki, czyż nie? W moim prywatnym mieście - wczoraj byłam pytać w szkole, to sekretarka tylko zapytała, czy zerówka czy 1 klasa, bez jakiegokolwiek namawiania, naciskania. Przedszkole też tylko pyta, nie namawiają kompletnie - chociaż akurat w przypadku mojej córki mogliby, bo wyniki wstępnych badań super.
|
|
|
|
|
#598 |
|
Zakorzenienie
|
szaja, a jakie badania miała Twoja córka? I co to znaczy "super"?
U nas zebranie w czwartek i ciekawa jestem, jak rodzice się zapatrują.
|
|
|
#599 |
|
Konto usunięte
|
Miramej, ten wstępny test badający gotowość szkolną - przygotowanie dydaktyczne i społeczne. Pierwszy raz do końca października robiony, potem powtórka w kwietniu. W zakresie rozwoju ruchowego i emocjonalno-społecznego wyszła w górnej granicy. w zakresie przygotowania dydaktycznego do górnej granicy brakło jej 3 punktów.
Inna rzecz, że akurat mnie te testy nie przekonują. Rozwój emocjonalno - społeczny to w tych testach tak naprawdę umiejętność nawiązywania kontaktu w grupie, rozmawiania z osobą dorosłą, zachowanie się w codziennych sytuacjach. NIC, ani słowa o tym, jak i czy w ogóle dziecko radzi sobie z porażkami, czy jest stałe emocjonalnie, jak wygląda skupienie uwagi... a to są cholernie ważne kwestie dla pierwszaka. A, ciekawostka - moja córka jest wyłącznie praworęczna. Lewej ręki używa jak normalny praworęczny człowiek - czyli oczywiście, podniesie zabawkę z podłogi, gdy ma ją po lewej stronie, weźmie kubek do lewej ręki gdy w prawej kanapka i tak dalej. I co? w teście - zadania sprawdzające lateralizację - spojrzenie przez "lunetę" - prawe oko, kopnięcie piłki - prawa noga, zwinięcie gazety w kulkę - moja córka wzięła gazetę w lewą dłoń nie mam pojęcia dlaczego, ale - wg testu ma lateralizację skrzyżowaną Może akurat prawą ręką rysowała wcześniej i była zmęczona, może się zestresowała, może miała na palcu zadrapanie, może cokolwiek - i stąd ręka lewa. Jednorazowo. A test - od razu "skrzyżowana". Idiotyzm. |
|
|
|
|
#600 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;54388211]Miramej, ten wstępny test badający gotowość szkolną - przygotowanie dydaktyczne i społeczne. Pierwszy raz do końca października robiony, potem powtórka w kwietniu. W zakresie rozwoju ruchowego i emocjonalno-społecznego wyszła w górnej granicy. w zakresie przygotowania dydaktycznego do górnej granicy brakło jej 3 punktów.
Inna rzecz, że akurat mnie te testy nie przekonują. Rozwój emocjonalno - społeczny to w tych testach tak naprawdę umiejętność nawiązywania kontaktu w grupie, rozmawiania z osobą dorosłą, zachowanie się w codziennych sytuacjach. NIC, ani słowa o tym, jak i czy w ogóle dziecko radzi sobie z porażkami, czy jest stałe emocjonalnie, jak wygląda skupienie uwagi... a to są cholernie ważne kwestie dla pierwszaka.[/QUOTE] Aha, ten test, gratuluję córci ![]() A u nas były takie dopiski dla rodzica
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.

Może jeszcze Ci rodzice zmienią zdanie, biorąc pod uwagę, że dzieci dostaną inną panią i nowe towarzystwo?

[/QUOTE]

Ale one uwielbiają przedszkole całym serduchem, zresztą - u starszej naprawdę wiele się dzieje, masę robią, panie nie siedzą na laurach z nimi.