Napiwki w restauracji - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-05-15, 09:21   #601
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Napiwki w restauracji

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
zgadzam się, aczkolwiek w jednym muszę przyznać autorowi rację - dawanie napiwku jest potwierdzaniem swojego statusu (nie tylko przed kelnerem i resztą ludzi, ale też przed sobą). nawet zaryzykowałabym stwierdzenie, że głównie o to właśnie chodzi.
A tutaj również się zgodzę.

Kiedyś w końcu do restauracji chodzili panowie, a obsługiwali ich "zwykli" ludzie, więc oczywistym było, że goście są bardzo zamożni, taki zwyczaj mógł się utrzeć. Wtedy się też w sklepie zostawiało napiwek, u fryzjera, wszędzie. Bo niższa warstwa społeczna zajmowała się usługami, a wyższa im pokazywała, że ich docenia.

Teraz kelner zarabia tyle samo, wszyscy pracują na swoją wypłatę. Dla mnie to poniżający i niesprawiedliwy system.

Jesteśmy na tym samym poziomie (Co jest za☠☠☠iste), więc te zwyczaje mogą sobie spokojnie odejść razem z innymi remontami przeszłości.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-15, 12:34   #602
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
zgadzam się, aczkolwiek w jednym muszę przyznać autorowi rację - dawanie napiwku jest potwierdzaniem swojego statusu (nie tylko przed kelnerem i resztą ludzi, ale też przed sobą). nawet zaryzykowałabym stwierdzenie, że głównie o to właśnie chodzi.
czyli w zasadzie jakiego statusu? szczerze mówiąc nigdy nie myślałam o tym w ten sposób (i mnie to generalnie nie przekonuje).

i to przecież jest obraźliwe z perspektywy kelnera - "trzymaj Ty parobku trochę nadprogramowej kasy, znaj łaske Pana. ja wielki Pan mam dużo kasy, to mogę sypnąć takiej obsłudze jak Ty"
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-15, 13:02   #603
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
czyli w zasadzie jakiego statusu? szczerze mówiąc nigdy nie myślałam o tym w ten sposób (i mnie to generalnie nie przekonuje).

i to przecież jest obraźliwe z perspektywy kelnera - "trzymaj Ty parobku trochę nadprogramowej kasy, znaj łaske Pana. ja wielki Pan mam dużo kasy, to mogę sypnąć takiej obsłudze jak Ty"

chodzi o status społeczny.

w moim odczuciu dawanie napiwków jest właśnie obraźliwe z tego względu, który podałaś. rzadko która osoba zostawiająca napiwki kieruje się zasadą "maksymalnie stać mnie na napiwek powiedzmy w wysokości 20zł, jak kelner świetnie się mną zaopiekuje, to tyle dostanie, ale za każdą wpadkę będę odejmować X zł; jak kelner okaże się do niczego, to nie dostanie nic". o wiele łatwiej jest przyjąć zasadę narzuconą przez nie wiadomo właściwie kogo, że czy się stoi, czy się leży, 10% kelnerowi się należy. mniej rozkmin, wszyscy są zadowoleni. ale niestety jak zgłębi się temat, to wychodzi brak logiki w całej tej sytuacji. odkąd podnieśli minimalną stawkę godzinową do 13zł (choć zdaję sobie sprawę, że pracodawcy na pewno znaleźli milion sposobów, żeby ją choć trochę obejść), to nie mamy już moralnej powinności wspomagać biednych kelnerów. zresztą nie oszukujmy się, tu nigdy nie chodziło ani nadal nie chodzi o moralną powinność wspomagania bliźniego. bo gdyby chodziło, to napiwki dostawaliby ochroniarze, personel sprzątający itp. moim zdaniem dajemy w restauracjach napiwki, bo tak się przyjęło i bo to poprawia nam humor. kiedyś tak jak mówiła Limonka bogatsi ludzie dawali biedniejszym napiwki, bo można było pokazać innym: patrzcie, mam kasy jak lodu, nie wiem co z nią robić do tego stopnia, że rozdaję biedocie. no i tak nam zostało. jeśli nie masz jakichś wewnętrznych dylematów na temat zasadności zostawiania napiwków, to zostawiasz je, żeby poczuć się ze sobą dobrze (albo czujesz się częścią społeczeństwa, wypełniając jakiś tam zwyczaj, albo czujesz się jak pan, który wynagradza inną osobę dodatkowo, mimo że ona jest już wynagradzana). sama chęć pomocy bliźniemu w potrzebie jest przeważnie na dalszym miejscu.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-15, 13:04   #604
Finlora
Zakorzenienie

Poza tym, skoro taki kelner z napiwków wyciąga drugą pensję, to potem okazuje się, że zarabia jednak więcej niż ci, od których te napiwki dostaje.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-15, 13:22   #605
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:

Właśnie dlatego nigdy nie przyjmowała napiwków i nie lubię tego robić.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2018-05-15, 13:54   #606
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
chodzi o status społeczny.
(..)
znaczy się wiem, że społeczny, ale co dokładnie chce się tym podkreślić? że jest się lepszym i bogatszym od kelnera? że się należy do klasy obsługiwanych, a nie obsługujących? o to chodzi? czy czegoś nie wyłapuję. to do mnie totalnie nie przemawia i nie wiem jak to rozumieć. (to bardziej retoryczne pytania, bo w sumie już na to odpowiedziałaś).
reszty wypowiedzi nie cytuję, żeby nie robić błaganu, ale generalnie się zgadzam z tym co napisałaś.

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

rzuciło mi się w oczy ogłoszenie na fb o pracy w restuaracji kierowane do studentów: "stawka 13,70 brutto+ atrakcyjne napiwki". dla studenta wychodzi to ok 11 zł za godzinę na rękę. to serio taka niska stawka?

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2018-05-15 o 13:41
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-15, 14:09   #607
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
znaczy się wiem, że społeczny, ale co dokładnie chce się tym podkreślić? że jest się lepszym i bogatszym od kelnera? że się należy do klasy obsługiwanych, a nie obsługujących? o to chodzi? czy czegoś nie wyłapuję. to do mnie totalnie nie przemawia i nie wiem jak to rozumieć. (to bardziej retoryczne pytania, bo w sumie już na to odpowiedziałaś).
reszty wypowiedzi nie cytuję, żeby nie robić błaganu, ale generalnie się zgadzam z tym co napisałaś.

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

rzuciło mi się w oczy ogłoszenie na fb o pracy w restuaracji kierowane do studentów: "stawka 13,70 brutto+ atrakcyjne napiwki". dla studenta wychodzi to ok 11 zł za godzinę na rękę. to serio taka niska stawka?
No właśnie nie. Od kiedy jest taka minimalna i przy założeniu, że właśnie pracuje za tyle na zleceniu to nie jest zła stawka. Może inaczej - to nie jest dużo, ale też daleka od "skrajnie mało". Masa ludzi za takie pieniądze pracuje i nie dziwie sie, że nie chce wpierać kelnerów, bo oni są w pracy za którą im płaci pracodawca. Tak jak każdemu innemu pracownikowi. I jest to prawda że kelner tak naprawde dziś z tymi napiwkami nie zarabia mało.

I ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-10, 17:04   #608
agafisia
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz. 49.

Cytat:
Napisane przez nikisa Pokaż wiadomość
Czy takie sandałki japonki gdzieś widziałyście? Wiem, że z crocsa są wygodne, ale tylko tam można dostać?

Ccc sporo sandałkow japonek.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Pytanie. Jak się płaci kartą jak dawać napiwek? Ile powinien wynosić? 10% sumy?

agafisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-10, 17:31   #609
nikisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agafisia Pokaż wiadomość
Ccc sporo sandałkow japonek.

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Pytanie. Jak się płaci kartą jak dawać napiwek? Ile powinien wynosić? 10% sumy?

Dzięki popatrzę

Zazwyczaj daje 10%

Piękno rodzi się w bólach niestety
290cc anatomy 29.04.2017 piękna data

nikisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-10, 20:15   #610
agafisia
Zakorzenienie

No ok ale jak się płaci kartą to jak dac napiwek?

Stary 2019-06-10, 20:28   #611
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Cytat:

Ja sie staram mieć chociaż trochę gotówki, wtedy normalnie po zapłacie karta zostawiam w gotowce napiwek. Za granicą spotkałam się, że podczas płatności kartą na terminalu wyświetlił sie komunikat czy chce zostawić napiwek, było do wyboru chyba 10, 15, 20 procent i oczywiście brak napiwku tez można było wybrać. W Polsce jeszcze tego nie widziałam.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stary 2019-06-10, 20:52   #612
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:

Kiedys przy placeniu kartą widziałam opcję, że po zatwierdzeniu kwoty głównej na terminalu była opcja dodatkowa napiwek

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-10, 22:09   #613
agafisia
Zakorzenienie

Dzięki za info o napiwkach

Stary 2019-06-11, 09:25   #614
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
24 i 25? Nie 25 i 56? Czy ja ślepa i nie dostrzegam czegoś w tym świstku?

W tym dniu przejazdu możesz pewnie egzekwować swoje miejsce, ale obstawiam, że tam będzie hulaj dusza piekła nie ma i każdy będzie siadał, gdzie będzie chciał. Coś mi się wydaje, że obłożenie może być duże, ale może też zależy od dnia przejazdu (np. w piątek spodziewałabym się dużego obłożenia). Na 100% na dzień przejazdu macie pewne miejsce siedzące, wiec luzik.

Tak, miejsce 25 i 56, ale pewnie da radę się zamienić, jak to w pociągu

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

Cytat:

Ja się spotkałam w kilku knajpach w pl, że wbijają większą kwotę płatności, ale to rzadkość raczej, bo w większości miejsc nie jest to akceptowane.
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-11, 10:57   #615
agafisia
Zakorzenienie

W kwestii napiwków już się doedukowalam jakby ktoś chciał wiedzieć przyszłość. Jak się płaci kartą warto mieć trochę gotówki i napiwek gotówką włożyć do rachunku. Nieraz nabijaja osobno lub ludzie mówią żeby nabic więcej na terminal ale raz że nie wiadomo jak później to jest rozliczane i często nie trafia do tego kto obsługiwał A dwa często nie mają takiej możliwości. Grzecznym kulturalnym zachowaniem jest dołożyć osobno napiwek do rachunku gotówką

Stary 2019-06-11, 12:01   #616
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
W kwestii napiwków już się doedukowalam jakby ktoś chciał wiedzieć przyszłość. Jak się płaci kartą warto mieć trochę gotówki i napiwek gotówką włożyć do rachunku. Nieraz nabijaja osobno lub ludzie mówią żeby nabic więcej na terminal ale raz że nie wiadomo jak później to jest rozliczane i często nie trafia do tego kto obsługiwał A dwa często nie mają takiej możliwości. Grzecznym kulturalnym zachowaniem jest dołożyć osobno napiwek do rachunku gotówką

Ale nie wiedziałaś tego wcześniej? Myślałam, że to oczywiste.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-11, 12:03   #617
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się wyjdzie na zewnątrz w słoneczny dzień, to niebo jest niebieskie.

Stary 2019-06-11, 12:11   #618
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Jak się wyjdzie na zewnątrz w słoneczny dzień, to niebo jest niebieskie.

u mnie troche białe

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-11, 12:43   #619
Dagunia
Komplikatorka

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86895087]Ale nie wiedziałaś tego wcześniej? Myślałam, że to oczywiste.[/QUOTE]

Nie do końca.
Mam znajomych w gastronomii i oni jak ktoś płaci kartą i mówi, żeby nabić odpowiednio więcej to dostają te napiwki. Widać jaka jest różnica między paragonem a drukarką terminala.
Sama często jak daję napiwki "kartą" to kelnerzy mówią "dziękuję", więc raczej mają coś z tego.
Stary 2019-06-11, 15:01   #620
agafisia
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86895087]Ale nie wiedziałaś tego wcześniej? Myślałam, że to oczywiste.[/QUOTE]Nosz kurde 2 razy pytałam i nikt mi nie umiał odpowiedziec. Jakbym wiedziała to bym nie pytała...

Edytowane przez agafisia
Czas edycji: 2019-06-11 o 15:02
Stary 2019-06-11, 15:11   #621
NocnaWiedma
Lady in red.

Cytat:
Napisane przez Donatella_Rosa Pokaż wiadomość
Ja sie staram mieć chociaż trochę gotówki, wtedy normalnie po zapłacie karta zostawiam w gotowce napiwek. Za granicą spotkałam się, że podczas płatności kartą na terminalu wyświetlił sie komunikat czy chce zostawić napiwek, było do wyboru chyba 10, 15, 20 procent i oczywiście brak napiwku tez można było wybrać. W Polsce jeszcze tego nie widziałam.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja widziałam w Polsce w dwóch miejscach. Zawsze można też poprosić o doliczenie iluś złoty pewno przy płatności kartą w ramach napiwku.

Stary 2019-06-11, 15:56   #622
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Nosz kurde 2 razy pytałam i nikt mi nie umiał odpowiedziec. Jakbym wiedziała to bym nie pytała...

Pytałaś o kwotę napiwku przy płaceniu kartą.
Myślałam, że taka operacja jak płacenie kartą+zostawienie napiwku w gotówce to oczywistość.

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, chociaż byłoby fajnie, gdybym mogła wykorzystać w przyszłej pracy wiedzę, którą zdobyłam.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Na pewno chcesz pracować z dziećmi?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-11, 17:10   #623
agafisia
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86895890]Pytałaś o kwotę napiwku przy płaceniu kartą.

Myślałam, że taka operacja jak płacenie kartą+zostawienie napiwku w gotówce to oczywistość.

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Na pewno chcesz pracować z dziećmi?[/QUOTE]Właśnie nie. Pytałam jak płacić napiwek i ile dac. I każdy mi tylko odpisał że 10%. Nie jest oczywiste bo nieczęsto jem w restauracjach i zawsze placiclismy gotówką. Ale ok. Już Wsyztsko wiem żeby nie wyjść na buca w restauracji

Stary 2019-06-11, 17:18   #624
owocowykoktajl
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie nie. Pytałam jak płacić napiwek i ile dac. I każdy mi tylko odpisał że 10%. Nie jest oczywiste bo nieczęsto jem w restauracjach i zawsze placiclismy gotówką. Ale ok. Już Wsyztsko wiem żeby nie wyjść na buca w restauracji

I pamiętaj tylko, że napiwki należą się (powinny) za dobrą obsługę, a nie za to, że ktoś Cie potraktuje jak drugi sort. A to niestety też się zdarza

owocowykoktajl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-11, 18:24   #625
agafisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owocowykoktajl Pokaż wiadomość
I pamiętaj tylko, że napiwki należą się (powinny) za dobrą obsługę, a nie za to, że ktoś Cie potraktuje jak drugi sort. A to niestety też się zdarza

Właśnie jesteśmy w 4 gwiazdkowym miejscu światowym gdzie Niemcy Anglicy i inni A my z małego miasteczka z zadupia i był miły kelner i nie wiedzieliśmy jak mu dac napiwek i wczoraj nic nie dostał. Ale dziś daliśmy 20 % za dziś i wczoraj A ten sam nas obsługiwał nadal miły bardzo i polecał lub nie polecał dania nie chce być bucem i dobrze na przyszłość wiedzieć jak się zachować

Stary 2019-06-11, 20:14   #626
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Nie do końca.
Mam znajomych w gastronomii i oni jak ktoś płaci kartą i mówi, żeby nabić odpowiednio więcej to dostają te napiwki. Widać jaka jest różnica między paragonem a drukarką terminala.
Sama często jak daję napiwki "kartą" to kelnerzy mówią "dziękuję", więc raczej mają coś z tego.
A jak pozniej biorą sobie te napiwki z terminala? Biorą z kasy, bo i tak się wyrówna?

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Cytat:
Właśnie jesteśmy w 4 gwiazdkowym miejscu światowym gdzie Niemcy Anglicy i inni A my z małego miasteczka z zadupia i był miły kelner i nie wiedzieliśmy jak mu dac napiwek i wczoraj nic nie dostał. Ale dziś daliśmy 20 % za dziś i wczoraj A ten sam nas obsługiwał nadal miły bardzo i polecał lub nie polecał dania nie chce być bucem i dobrze na przyszłość wiedzieć jak się zachować

W życiu bym nie pomyślała, że jak ktoś mi nie da napiwku to jest bucem. Bucem dla mnie jest ten kto robi syf wokół siebie, bo skoro jets obsługa to po paniczu posprząta.

edyta508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-11, 21:00   #627
agafisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edyta508 Pokaż wiadomość
A jak pozniej biorą sobie te napiwki z terminala? Biorą z kasy, bo i tak się wyrówna?

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

W życiu bym nie pomyślała, że jak ktoś mi nie da napiwku to jest bucem. Bucem dla mnie jest ten kto robi syf wokół siebie, bo skoro jets obsługa to po paniczu posprząta.

Wiesz w takim miejscu wydaje mi się że to zupełnie normalne że daje się napiwek...A Poza tym kelner był na prawdę fajny
Właśnie czytałam że z tymi napiwkami z terminala to jest różnie bo przecież nie weźmie sobie tej sumy z kasy i nieraz dostaje od szefa napiwek A nieraz nie. Nieraz jest dzielony na wszystkich A nieraz na kogoś innego..dlatego najlepiej mieć parę groszy przy sobie na napiwki właśnie dobrze wiedzieć takie rzeczy

Stary 2019-06-13, 02:05   #628
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
chciałam znaleźć skąd wziął się zwyczaj dawania napiwków a trafiłam na to:
http://smaknabyty.pl/jak-dawac-napiwki/

tekst bardzo dobitnie pokazuje co myśli się o ludziach, którzy napiwków nie chcą zostawiać... trochę to sumtne. bo z jednej strony przecież napiwek podobno obowiązkowy nie jest, a z drugiej kończy się to wyzywaniem od skąpców (nawet na tym wątku).
No niby nie jest.

Rozumiem, naprawdę rozumiem osoby, które są "na budżecie" i te 10 zł napiwku (wpisz inną kwotę) robi istotną różnicę.

Jednak nie rozumiem sytuacji, w której ktoś zamawia najdroższe dania i alkohole i w ogóle pokazywać "co to nie on i wy nie wiecie, kim ja jestem" a przy płacenu rachunku potrafi wykłócać się z kelnerem o każdy grosz. To już jest śmieszne trochę.

EDIT
Ostatnio zdarzyło mi się dać napiwek panu na myjni na stacji benzynowej. Zapłaciłam za mycie bo zaparkowałam pod drzewem i dokładnie połowę auta miałam optakaną z rozpryskami. Myjnia nie dała rady a pan cierpliwie, ręcznie usuwał placki i rozpryski. Niby też wykonywał swoją pracę. Fakt, wyszłoby taniej gdybym podjechała na karcher i sama pod ciśnieniem usunęłą ptakobomby ale byłam w białej sukience.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2019-06-13 o 02:11
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-13, 02:10   #629
amillia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No niby nie jest.

Rozumiem, naprawdę rozumiem osoby, które są "na budżecie" i te 10 zł napiwku (wpisz inną kwotę) robi istotną różnicę.

Jednak nie rozumiem sytuacji, w której ktoś zamawia najdroższe dania i alkohole i w ogóle pokazywać "co to nie on i wy nie wiecie, kim ja jestem" a przy płacenu rachunku potrafi wykłócać się z kelnerem o każdy grosz. To już jest śmieszne trochę.
Ja nie widzę w tym nic śmiesznego, jest podana kwota za usługę i tę kwotę ma obowiązek zapłacić, wszystko ponad to to jego dobra wola. I piszę to jako osoba, która sama była kelnerką i zawsze daje napiwki.
Kelnerzy powinni móc utrzymać się ze swoich pensji i tyle. Mnóstwo restauracji płaci grosze swoim pracownikom i oczekują, że obcy ludzie się zrzucą na ich pensje, to jest śmieszne.

Swoją drogą nie wiedziałam, że jak zamawiam drogie alkohole to chcę się pokazać, a nie po prostu wypić dobry alkohol
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-13, 02:15   #630
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No niby nie jest.

EDIT
Ostatnio zdarzyło mi się dać napiwek panu na myjni na stacji benzynowej. Zapłaciłam za mycie bo zaparkowałam pod drzewem i dokładnie połowę auta miałam optakaną z rozpryskami. Myjnia nie dała rady a pan cierpliwie, ręcznie usuwał placki i rozpryski. Niby też wykonywał swoją pracę. Fakt, wyszłoby taniej gdybym podjechała na karcher i sama pod ciśnieniem usunęłą ptakobomby ale byłam w białej sukience.
Ja daję napiwki za naprawdę dobrą obsługę, a nie obsługę. I nie interesuje mnie, ile płacę za jedzenie.

Jeśli płace dużo, to tym bardziej oczekuję, że pracodawca opłaca swoich pracowników godziwie.

Jeśli nie opłaca i liczy, że ja i inni goście zrzucimy mu się na pensje dla pracowników, to się przeliczy, przynajmniej na mnie.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości