|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Napiwki w restauracji
Cytat:
Kiedyś w końcu do restauracji chodzili panowie, a obsługiwali ich "zwykli" ludzie, więc oczywistym było, że goście są bardzo zamożni, taki zwyczaj mógł się utrzeć. Wtedy się też w sklepie zostawiało napiwek, u fryzjera, wszędzie. Bo niższa warstwa społeczna zajmowała się usługami, a wyższa im pokazywała, że ich docenia. Teraz kelner zarabia tyle samo, wszyscy pracują na swoją wypłatę. Dla mnie to poniżający i niesprawiedliwy system. Jesteśmy na tym samym poziomie (Co jest za☠☠☠iste), więc te zwyczaje mogą sobie spokojnie odejść razem z innymi remontami przeszłości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#602 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
i to przecież jest obraźliwe z perspektywy kelnera - "trzymaj Ty parobku trochę nadprogramowej kasy, znaj łaske Pana. ja wielki Pan mam dużo kasy, to mogę sypnąć takiej obsłudze jak Ty"
|
|
|
|
|
|
#603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi o status społeczny. w moim odczuciu dawanie napiwków jest właśnie obraźliwe z tego względu, który podałaś. rzadko która osoba zostawiająca napiwki kieruje się zasadą "maksymalnie stać mnie na napiwek powiedzmy w wysokości 20zł, jak kelner świetnie się mną zaopiekuje, to tyle dostanie, ale za każdą wpadkę będę odejmować X zł; jak kelner okaże się do niczego, to nie dostanie nic". o wiele łatwiej jest przyjąć zasadę narzuconą przez nie wiadomo właściwie kogo, że czy się stoi, czy się leży, 10% kelnerowi się należy. mniej rozkmin, wszyscy są zadowoleni. ale niestety jak zgłębi się temat, to wychodzi brak logiki w całej tej sytuacji. odkąd podnieśli minimalną stawkę godzinową do 13zł (choć zdaję sobie sprawę, że pracodawcy na pewno znaleźli milion sposobów, żeby ją choć trochę obejść), to nie mamy już moralnej powinności wspomagać biednych kelnerów. zresztą nie oszukujmy się, tu nigdy nie chodziło ani nadal nie chodzi o moralną powinność wspomagania bliźniego. bo gdyby chodziło, to napiwki dostawaliby ochroniarze, personel sprzątający itp. moim zdaniem dajemy w restauracjach napiwki, bo tak się przyjęło i bo to poprawia nam humor. kiedyś tak jak mówiła Limonka bogatsi ludzie dawali biedniejszym napiwki, bo można było pokazać innym: patrzcie, mam kasy jak lodu, nie wiem co z nią robić do tego stopnia, że rozdaję biedocie. no i tak nam zostało. jeśli nie masz jakichś wewnętrznych dylematów na temat zasadności zostawiania napiwków, to zostawiasz je, żeby poczuć się ze sobą dobrze (albo czujesz się częścią społeczeństwa, wypełniając jakiś tam zwyczaj, albo czujesz się jak pan, który wynagradza inną osobę dodatkowo, mimo że ona jest już wynagradzana). sama chęć pomocy bliźniemu w potrzebie jest przeważnie na dalszym miejscu. |
|
|
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym, skoro taki kelner z napiwków wyciąga drugą pensję, to potem okazuje się, że zarabia jednak więcej niż ci, od których te napiwki dostaje.
|
|
|
|
|
#605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#606 |
|
BAN stały
|
znaczy się wiem, że społeczny, ale co dokładnie chce się tym podkreślić? że jest się lepszym i bogatszym od kelnera? że się należy do klasy obsługiwanych, a nie obsługujących? o to chodzi? czy czegoś nie wyłapuję. to do mnie totalnie nie przemawia i nie wiem jak to rozumieć. (to bardziej retoryczne pytania, bo w sumie już na to odpowiedziałaś).
reszty wypowiedzi nie cytuję, żeby nie robić błaganu, ale generalnie się zgadzam z tym co napisałaś. ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- rzuciło mi się w oczy ogłoszenie na fb o pracy w restuaracji kierowane do studentów: "stawka 13,70 brutto+ atrakcyjne napiwki". dla studenta wychodzi to ok 11 zł za godzinę na rękę. to serio taka niska stawka?
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2018-05-15 o 13:41 |
|
|
|
|
#607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz. 49.
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Pytanie. Jak się płaci kartą jak dawać napiwek? Ile powinien wynosić? 10% sumy? Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazwyczaj daje 10% Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
No ok ale jak się płaci kartą to jak dac napiwek?
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
#611 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja sie staram mieć chociaż trochę gotówki, wtedy normalnie po zapłacie karta zostawiam w gotowce napiwek. Za granicą spotkałam się, że podczas płatności kartą na terminalu wyświetlił sie komunikat czy chce zostawić napiwek, było do wyboru chyba 10, 15, 20 procent i oczywiście brak napiwku tez można było wybrać. W Polsce jeszcze tego nie widziałam. Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
#612 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedys przy placeniu kartą widziałam opcję, że po zatwierdzeniu kwoty głównej na terminalu była opcja dodatkowa napiwek
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#613 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za info o napiwkach
![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
#614 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W tym dniu przejazdu możesz pewnie egzekwować swoje miejsce, ale obstawiam, że tam będzie hulaj dusza piekła nie ma i każdy będzie siadał, gdzie będzie chciał. Coś mi się wydaje, że obłożenie może być duże, ale może też zależy od dnia przejazdu (np. w piątek spodziewałabym się dużego obłożenia). Na 100% na dzień przejazdu macie pewne miejsce siedzące, wiec luzik. Tak, miejsce 25 i 56, ale pewnie da radę się zamienić, jak to w pociągu ![]() ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Cytat:
Ja się spotkałam w kilku knajpach w pl, że wbijają większą kwotę płatności, ale to rzadkość raczej, bo w większości miejsc nie jest to akceptowane. |
||
|
|
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
W kwestii napiwków już się doedukowalam jakby ktoś chciał wiedzieć przyszłość. Jak się płaci kartą warto mieć trochę gotówki i napiwek gotówką włożyć do rachunku. Nieraz nabijaja osobno lub ludzie mówią żeby nabic więcej na terminal ale raz że nie wiadomo jak później to jest rozliczane i często nie trafia do tego kto obsługiwał A dwa często nie mają takiej możliwości. Grzecznym kulturalnym zachowaniem jest dołożyć osobno napiwek do rachunku gotówką
|
|
#616 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nie wiedziałaś tego wcześniej? Myślałam, że to oczywiste. |
|
|
|
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#619 |
|
Komplikatorka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86895087]Ale nie wiedziałaś tego wcześniej? Myślałam, że to oczywiste.[/QUOTE]
Nie do końca. Mam znajomych w gastronomii i oni jak ktoś płaci kartą i mówi, żeby nabić odpowiednio więcej to dostają te napiwki. Widać jaka jest różnica między paragonem a drukarką terminala. Sama często jak daję napiwki "kartą" to kelnerzy mówią "dziękuję", więc raczej mają coś z tego.
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86895087]Ale nie wiedziałaś tego wcześniej? Myślałam, że to oczywiste.[/QUOTE]Nosz kurde 2 razy pytałam i nikt mi nie umiał odpowiedziec. Jakbym wiedziała to bym nie pytała...
![]() Edytowane przez agafisia Czas edycji: 2019-06-11 o 15:02 |
|
|
|
|
#621 | |
|
Lady in red.
|
Cytat:
|
|
|
#622 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślałam, że taka operacja jak płacenie kartą+zostawienie napiwku w gotówce to oczywistość. ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Na pewno chcesz pracować z dziećmi? |
|
|
|
|
|
#623 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86895890]Pytałaś o kwotę napiwku przy płaceniu kartą.
Myślałam, że taka operacja jak płacenie kartą+zostawienie napiwku w gotówce to oczywistość. ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Na pewno chcesz pracować z dziećmi?[/QUOTE]Właśnie nie. Pytałam jak płacić napiwek i ile dac. I każdy mi tylko odpisał że 10%. Nie jest oczywiste bo nieczęsto jem w restauracjach i zawsze placiclismy gotówką. Ale ok. Już Wsyztsko wiem żeby nie wyjść na buca w restauracji ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
#624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie chce być bucem i dobrze na przyszłość wiedzieć jak się zachować ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#626 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie czytałam że z tymi napiwkami z terminala to jest różnie bo przecież nie weźmie sobie tej sumy z kasy i nieraz dostaje od szefa napiwek A nieraz nie. Nieraz jest dzielony na wszystkich A nieraz na kogoś innego..dlatego najlepiej mieć parę groszy przy sobie na napiwki właśnie dobrze wiedzieć takie rzeczy ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#628 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Rozumiem, naprawdę rozumiem osoby, które są "na budżecie" i te 10 zł napiwku (wpisz inną kwotę) robi istotną różnicę. Jednak nie rozumiem sytuacji, w której ktoś zamawia najdroższe dania i alkohole i w ogóle pokazywać "co to nie on i wy nie wiecie, kim ja jestem" a przy płacenu rachunku potrafi wykłócać się z kelnerem o każdy grosz. To już jest śmieszne trochę. EDIT Ostatnio zdarzyło mi się dać napiwek panu na myjni na stacji benzynowej. Zapłaciłam za mycie bo zaparkowałam pod drzewem i dokładnie połowę auta miałam optakaną z rozpryskami. Myjnia nie dała rady a pan cierpliwie, ręcznie usuwał placki i rozpryski. Niby też wykonywał swoją pracę. Fakt, wyszłoby taniej gdybym podjechała na karcher i sama pod ciśnieniem usunęłą ptakobomby ale byłam w białej sukience.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2019-06-13 o 02:11 |
|
|
|
|
|
#629 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Kelnerzy powinni móc utrzymać się ze swoich pensji i tyle. Mnóstwo restauracji płaci grosze swoim pracownikom i oczekują, że obcy ludzie się zrzucą na ich pensje, to jest śmieszne. Swoją drogą nie wiedziałam, że jak zamawiam drogie alkohole to chcę się pokazać, a nie po prostu wypić dobry alkohol
|
|
|
|
|
|
#630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli płace dużo, to tym bardziej oczekuję, że pracodawca opłaca swoich pracowników godziwie. Jeśli nie opłaca i liczy, że ja i inni goście zrzucimy mu się na pensje dla pracowników, to się przeliczy, przynajmniej na mnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:54.