|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: TeŻet, seks i guarana -nie tylko o dzieciach od samego rana - ROCZNIAKI III-IV
Hej dziewczyny
Znowu tu natrzaskałyście
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: TeŻet, seks i guarana -nie tylko o dzieciach od samego rana - ROCZNIAKI III-IV
Cytat:
Też już czekam jak na zbawienie na wiosnę juz mam serdecznie dość
|
|
|
|
|
#603 | |
|
Zakorzenienie
|
ja NIGDY nie dostalam od rodzicow tzw lania ani klapsow mimo ze bylam nie grzeczna. Będę sie starala unikac wszelkich takich motywów, natomiast czasami rozumiem ze czlowiekowi nerwy pękają.
Przykład mojego chrzesniaka wam dam: budowali dom jego rodzice i przed domem byla deska i sie po niej przechodzilo a pod deska byla wykopana dziura. Prosila syna 1000000000 razy , krzys nie wchodz po spadniesz ( 6 latek) krzys prosze cie zejdz, krzysiu mowie cos do ciebie nie skutkowalo , jakby spadl to by byla tragedia i w koncu dostal przy mnie klapsa dokladnie Z BEZRADNOSCI dostal! ale juz tam nie poszedl. Cytat:
My dzis na bal, tesciowa przychodzi do malej krecila nosem no ale cholera nie mam jej z kim zostawic!;/ takto bym jej nie zostawiala z nia gdybym nie musiala isc a szkopul caly w tym ze MUSZE! nie wiem co ona taka dzika, boi sie czy sobie poradzi swoich 2 wychowala a jedna wnuczka zostaje non stop a tu widzi problem-glupia baba! a na 10:30 jeszcze NA OSTATNI egzamin ustny ;/mloda symulacja Carolajki bardzo mi sie podoba ale kaloryfera bym nie zaslaniala, zasloniety kaloryfer nie daje tyle ciepla .
|
|
|
#604 |
|
Raczkowanie
|
Libra ja już na emeryturze starczy mi już tego
próbowałam interes przekazać Ali ale ona nie z tej bajki i idzie na prawo więc może Dana załapie naszego bakcyla darusia jeśli zakładamy na kaloryfer ażurową osłone i wiemy w których miejscach ma byc odsłonięty to całe cieplo z niego jest uwalniane u nas w domu nie ma kaloryferów i tak jakoś wygodniej a ja mam jeszcze do was małe pytanie czy orientujecie się może czy ja mogę tutaj dostac książeczki ale czyste takie uszytwniane kartki ale puste ? będę wdzięczna za odpowiedź ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- i jeszcze mam prośbę czy możecie mi powiedzieć co to jest Powder Custard zabrałam się za pieczenie ciastek dla Dany i mam to w przepisie a nie mam pojęcia co to jest czy może to być proszek do pieczenia ? przepis jest taki 6 uncji Masłoa 6 uncji mąki 2 uncje Cukru pudru 2 uncje Powder Custard ?? |
|
|
|
#605 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Przebrnęłam tak bardzo szybko przez te kilka stron.
Wszytskim chorym dzieciaczkom dużo zdrówka życzymy Pisałyście o ozdobach filcowych. No więc wczoraj w Empiku widziałam arkusze kolorowego filcu (A4 za ok. 1 ,50 pln). Były takie miękkie do szycia. Co do golasów. Ja zawsze stawiam siebie w takiej sytuacji i myślę że by mi się to niepodobało więc jestem przeciw. Cytat:
![]() Wydaje mi się że nie ma potrzeby żebyś jechała przez Katowice. Wpisz sobie na zumi trasę przez Mikołów, może będzie lepsza Ale spryciarz z tego mojego zięciulka Cytat:
A to że nie uznaję bicia i klpsów i innych podobnych to nieznaczy że zamierzam bezstresowo wychowywać dziecko. Cytat:
Miała nawet zrobićsobie badania ale chyba do dziś do doktora nie poszła. Asiu tylko mi się nie obraź Cytat:
Nie będę się wdawała w bezsensowne spory bo szkoda nerwów. No i jak pisała chyba Pop to każda z nas jest inna i każda ma swoje zdanie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
I raczej wydaje mi się że dzieci z MPD nie stają i nie chodząprzed skończeniem roku. Jak jesteś niespokojna to idź do doktora i tyle
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
Justys GRATULACJE
!!Ja bym chciala 2 core chyba, ale synus tez bylby super. Kacper lub Amelka:P
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
A tak wracając do doktorów. Myślę że powinnam iść z Zosią do okulisty. Ja mam astygmatyzm (rodzinny bo wszyscy mają). Trochę zezuje jednym oczkiem, ale też wiem że u tak małych dzieci to jeszcze normalne. Nie chcę iść narazie do przychodni pogadać z pediatrą bo nie chcę jej narażać na niepotrzebne wirusy. Muszę też poszukać prywatnego doktora bo terminy do okulistów u nas są prawie roczne a do tego są później takie tłumy małych dzieci że z pewnością doktor może coś przeoczyć. Ma za dużo pacjentów a takie maluchy wymagają dużo więcej czasu.
|
|
#608 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
carolajka, http://pl.wikipedia.org/wiki/Custard -odnośnie custard, u Ciebie musi takie coś występować w proszku jak widać a ja mam prośbę do Ciebie o pomysł na zasłonięcie kaloryferów właśnie-zwykłych, żeberkowych mających po 7,8 i 4 żeberka (ten najmniejszy u Gabrysi w pokoju.
|
|
#609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Udanej zabawy I jak egzamin ? Już po ?
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
egzamin-5
wiesz wlasnie o to chodzi ze nie wyrosla bo z 2 wnuczka 9 miesiecy starsza non stop zostaje, ale kij jej w oko . mialam isc w sukience ale gadalam z ludzmi i to bardziej na luzie bal bez kiecek balowych i tak dalej z czego sie ciesze PRZEOGROMNIE bo nie znosze sukienek i ide w spodniach szpilkach i tunice. Wlosy farbnelam wczoraj
|
|
#611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Nie ma się co przejmować.Gratulacje egzaminu
|
|
#612 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Darusia gratuluję 5 ![]() I co zabierasz tż?
|
|
#613 |
|
Zakorzenienie
|
tak bo ona mowi ze nie wie czy sobie da rade, z tamta sobie daje, swoja 2 dzieci wychowala a bedzie mi tu glupoty gadac;/
jest babcia, moi rodzice zawsze z nia zostaja ale dzis akurat nie moga wiec niech tez sie ruszy i cos zrobi, tak to gadanie jak to bardzo Oliwki nie kocha ale jak co do czego to krecenie nosem i ze za wczesnie ma przyjsc i cuda na kiju. Posiedzi i nic jej nie bedzie.
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie . Kiedy ? Moja koleżanka pierwsze okulary na nosie miała koncząc 7 m-cy
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze zrozumiałam?7 miesięczne dziecko nosiło okulary?jakim cudem da się "zmusić"takie dziecko do noszenia?Nina by szału dostała...
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
ZAPOMNIALAM!
Oliwka dziekuje za komplementy a ja za gratulacje nie chce mi sie jechac ale musze, no i zabieram gnoma.
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze zrozumiałaś. Podobno nie trzeba jej było zmuszać gorzej w starszym wieku i teraz kiedy to zrobi wszystko żeby okularów nie zakładać. Jej mama a moja bliska przyjaciółka mówiła że ona je traktowała jako coś co musi być (jak ucho czy nos) i jej nie przeszkadzały
|
#618 |
|
Zakorzenienie
|
U małej by to nie przeszło.Jeśli założe jej spinkę na włoski to ze złością i pretensją,że śmiałam jej coś założyć ściaga.Nie lubi bardzo mieć czegoś na głowie.A moje dwie siostry noszą okulary i kiedy jest z nimi Nina muszą je odłożyć,bo mała lata za nimi i ściąga często po prostu je zszarpująć co grozi połamaniem.
|
#619 |
|
Raczkowanie
|
Gmyrelka chętnie coś wymyślę na pierwszą myśl do pokoju dziecinnego przychodzą mi takie
kolorowe kołka z takiej cienkiej płyty zamontowane na stelarzu prostokątnym takim cieniutkim te koła moga być mniejsze i większe ożywią pokój do pozostałych pokoi to zależy od wystroju ale od standardowej szachownicy po mosiężne albo niklowane wieczorem jak Tż pojedzie do kuzyna to siąde coś poszukam |
|
|
|
#620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zosia spinki nie zdejmuje. Myślę że to dobry znak . SAma noszę okulary i nie pozwalam jej ich dotykać - to jej się nie podoba ale trudno
|
|
#621 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hihihi noo rozgryzlas mnie ja mam taka ksiazke o rozwoju dziecka miesiac po miesiacu i tam jest opisywana wiekszosc rzeczyk, ktore robia dzieci na danym etapie - moze kup sobie, to bedziesz wiedziala najlepiej czy cos jest ok, czy nie. poszukam linkaCytat:
Cytat:
brawo! poka nowy kolorek ![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- link dla Asiulek http://allegro.pl/pierwszy-rok-zycia...480242600.html ![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
|
|
|
#622 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i oboje z tz chcielibyśmy drugiego chłopca![]() Cytat:
Całe 3,60zł Chyba na początek do uczenia się co jak wygląda... Asiulek kiedyś musimy się do ZOO wybrać żeby maluchom pokazać zwierzątka, co? Cytat:
Oby ![]() Wróciliśmy z pogrzebu, zimno bardzo. Misiek w kościele był smutny i zasnął. Na cmentarzu opatuliliśmy go jeszcze grubym kocem... Położył prababci różyczkę na grobie. Na obiedzie był duszą towarzystwa, nie bał się żadnej cioci (aż dziwne bo on ciągle tylko ze mną w domu, może mu się znudziłam ) Wszyscy nam zazdrościli tak grzecznego dziecka![]() Sorry że tak tu smutam ![]() ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Darusia za 5 i miłego baluCo do klaspów, mi się w dzieciństwie obrywało, nie wybaczyłam
|
|
#623 |
|
Zakorzenienie
|
Ana i Izazula a co to ze wszystkimi dziećmi trzeba iść na kontrolę do okulisty? a na bilansie nie będą sprawdzać , czy to z tymi dziećmi co mają w rodzinie wady wzroku?
|
|
|
|
#624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytam,bo nie wiem czy powinno się gdzieś pójść i kontrolować? Ja nawet nie wiem kiedy jakiś bilans jest?wiem tylko,że w 12 miesiącu jest jakieś szczepienie. A nie chcę nic ominąć,dlatego wolę dopytać.
|
|
#625 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam pojęcia. Tak się "głośno" zastanawiam z względu na swoją wadę bo czytałam kiedyś że astygmatyzm jest dziedziczny, no i wszyscy w rodzinie ze strony mamy go mają. U ojca też wszyscy mężczyźni mieli.
|
#626 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwszy bilans jest w wieku 2 lat , wtedy się bada wzrok, słuch i w ogóle pod kątem rozwoju, ja wcześniej nigdzie nie idę tylko na ta kontrolne co mam terminy wyznaczone(kardiolog i chirurg)
|
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
I myślę że to dobre podejście zwłaszcza jak nie ma potrzeby wcześniej
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
Izazula jeśli to dziedziczne to może rzeczywiście powinnaś się przejść , tylko tak jak pisałaś lepiej chyba prywatnie , bo na NFZ czekać na terminy to masakra , ja do kardiologa na wrzesień już się taraz w lutym umawiałam i mówił lekarz że już prawie limity wyczerpane mają
|
|
|
|
#629 |
|
Raczkowanie
|
ana mi pediatra mówiła że szczepienie jest między 13-15 miesiącem życia, ale co do kontroli wzroku to nie mam pojęcia co i jak, a u nas wszyscy noszą okulary.
Co do klapsów stanowcze NIE. Moja mama kiedyś mnie ''potelepała'' tak ze prawie przytomnośc straciłam, kilka lat później jak miałam jakies 16 lat podniosła na mnie rękę.. zrobiłam to samo i ona się wycofała i ja też... ale to taki uraz pozostał... myślała ze nic nie zrobię i będę się bała... Darusia za 5
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie jak mam iść do lekarza czy sama czy z dzieckiem to apopleksji dostaję , więc nie trzeba to nie idę
Ana a szczepienie jest w 13 miesiącu tzn. po skończonym roku . My właśnie mamy iść teraz po niedzieli tylko nie wiem czy mały ode mnie nie chapnie katarzyska z nosa mi cieknie że masakra , aż mi łzy lecą ,chyba że to moja alergia się odezwała mam na pyłki drzew a teraz się jakieś zaczynają
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.

strasznie smutne, ze nie rozumiesz
ustny ;/
próbowałam interes przekazać Ali ale ona nie z tej bajki i idzie na prawo więc może Dana załapie naszego bakcyla 
;
; nie mam zamiaru, dawac kalpsa- kare, malo bolesnego mojej corce, ale nie wiem czy zawsze podolam; mam nadzieje, ze tak; obyscie wy wszystkie tez podolaly i dzieci niezbyt rozwydrzone mialy;

) Wszyscy nam zazdrościli tak grzecznego dziecka