|
|
#601 |
|
Raczkowanie
|
Lepiej zastosować zrównoważoną, zdrową dietę, która dostarczy organizmowi wszystkie potrzebne składniki, bo nie tylko białkiem się żyje.
Warto pamiętać, że diety białkowe (np. tak osławiona Dukana) mają taką wadę, że na dłuższą metę mogą prowadzić do problemów z nerkami czy wątrobą, ponieważ bardzo obciążają te narządy (jest masa artykułów na ten temat - wystarczy poszukać). Poza tym, zastanów się - jak długo wytrzymasz na diecie, w której masz pić 3 razy dziennie to samo?
|
|
#602 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Koktajl 3 razy dziennie
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#603 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: KOKTAJLE I SOKI - siła owoców i warzyw :)
dobry jest też koktajl z guaraną. można tym zastąpić kawę. trzeba tylko dodawać bardzo dojrzałego banana.
|
|
#604 |
|
Wtajemniczenie
|
jak ona smakuje? w jakiej formie ją dodajesz?
|
|
#605 |
|
Raczkowanie
|
ja dzisiaj koktajl z truskawek. Mimo to 3 kubki kawy
|
|
#606 |
|
Przyczajenie
|
guaranę kupuję w internecie w postaci sproszkowanej i dodaję dwie łyżeczki do koktajlu. a smak ma gorzki. ale jak się dobre owoce dobierze to nic nie czuć.
|
|
#607 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
osobiście lubię gorzkie smaki, kocham grejpfruta
|
|
|
#608 |
|
Zakorzenienie
|
limonkaem podesłałabyś linka do sklepu, w którym zamawiasz?
Mam ochotę spróbować ![]() U mnie dziś kefir i owoce leśne
|
|
|
|
|
#609 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
tutaj zamawiam
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
|
|
|
|
|
#611 |
|
Raczkowanie
|
pytanie, co chcesz osiągnąć.
Jeśli osłabienie, wręcz wyniszczenie organizmu to świetny pomysł. Praktycznie całkowite wyeliminowanie tłuszczy i węglowodanów, większości witamin tak właśnie się skończy. Możesz pić same koktajle, ale nie takie, i za każdym razem jakiś inny. Skąd ten pomysł??
|
|
#612 |
|
Ha ha ha ha ha
|
i podbudza?
|
|
|
#613 |
|
Konto usunięte
|
Na zasypianie i uspokojenie dobry jest koktajl z mleka i banana. Banan zawiera sporo tryptofanu (choć np. spirulina więcej), który w organizmie przekształca się w neurotransmiter - serotoninę, co jest przyczyną takiego efektu. Ja po wypiciu takiego koktajlu robię się senna jak po leku nasennym.
|
|
|
|
|
#614 |
|
Konto usunięte
|
No way. Nie ma możliwości pić tylko coś takiego i nic poza tym. Nie dostarczysz wszystkich witamin, minerałów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, nie wspominając o związkach o dodatkowym działaniu prozdrowotnym jak np. flawonoidy czy tzw. tłuszcze szlachetne.
|
|
|
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie dzisiaj banan, szpinak i jabłko
|
|
|
|
|
#616 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zazwyczaj ograniczam się do jogurtu, bananów i miodu, czasem jeszcze dorzucę trochę kawy... Dlatego dobrze, że znalazłam ten wątek. Chętnie poznam jakieś nowe smaki
|
|
|
|
|
|
#617 |
|
Konto usunięte
|
A ja mam takie może głupie pytanie, ale dla mnie jednak istotne...
Otóż jestem od dzisiaj właścicielką porządnego blendera - wcześniej miałam tylko taki ręczny, który co najwyżej mógł rozdrobnić jakieś miękkie owoce typu banany, truskawki, a teraz wreszcie będę mogła przygotowywać zielone smoothies z warzywami i inne. Szczególnie ciekawią mnie smoothies z dodatkiem szpinaku i jarmużu, często jednak bywa tak, że nigdzie nie mogę dostać tych warzyw w świeżej postaci. Wiadomo, jeśli się da, to kupię świeże, ale czasem fajnie byłoby sobie kupić trochę mrożonek i mieć w razie czego. Pytanie jest następujące - jak taką mrożonkę dodać do smoothie? Na opakowaniu np. mrożonego szpinaku jest podane, żeby nie rozmrażać, tylko bezpośrednio wrzucić na patelnię czy do garnka, nie ma nic o spożyciu na surowo. Czy powinnam taki szpinak najpierw rozmrozić, czy może takie zamrożone kawałki wrzucić do blendera? Czy w ogóle taki mrożony szpinak można rozmrozić i spożywać na surowo, czy nadaje się tylko do smażenia/gotowania? To byłoby trochę nielogiczne, ale dlaczego na opakowaniu nie ma o tym ani słowa...Ze szpinakiem jeszcze pół biedy, bo dość często można trafić na świeży. Jarmuż jest jednak zazwyczaj nieosiągalny, czasem się trafi w jakimś większym supermarkecie czy sklepie ze zdrową żywnością, ale też raczej rzadko. Tutaj więc szczególnie zależy mi na wykorzystaniu mrożonki ![]() Pytanie niby proste, ale nie znalazłam nigdzie konkretnej odpowiedzi co i jak, więc proszę o radę
|
|
|
|
|
#618 |
|
Zadomowienie
|
Świeży jarmuż ostatnio do Biedronek rzucili
|
|
|
|
|
#619 |
|
Raczkowanie
|
wariacje dowolne, tak żeby smakował. Ja także zaczynam wprowadzać soki do diety. Taka wiosenna kuracja.
|
|
#620 |
|
Wtajemniczenie
|
o super
|
|
#621 |
|
Konto usunięte
|
U mnie niestety świeżego jarmużu nie widuję
![]() I ponawiam pytanie - co z tymi mrożonkami? Wrzucać zamrożone czy najpierw choć częściowo rozmrozić? Czy blender da radę i czy to w ogóle zdrowie jeść zamrożone warzywa, nawet w smoothie?
|
|
|
|
|
#622 |
|
Raczkowanie
|
ja lubie koktajl z truskawek i jagód
|
|
#623 |
|
Zadomowienie
|
O mrożonkach jest trochę na poprzedniej stronie
|
|
|
|
|
#624 |
|
Konto usunięte
|
Ja widuję jarmuż w formie mrożonej w każdym większym supermarkecie, ale świeżego chyba jeszcze nie uświadczyłam....Ostatnio sprawiłam sobie blender i zaczęłam poszukiwać jarmużu do koktajli, ale nawet w sklepach z ekologiczną żywnością itp. nie mieli, może świeży pojawia się tylko sezonowo, coś jak rabarbar....
Ale z drugiej strony, skoro mogą sprowadzać banany i inne, to czemu nie jarmuż....Może jest mało popularny. Chyba odważę się na stosowanie mrożonego jarmużu i szpinaku, ciągle jeszcze tylko się boję, że zniszczę sobie ostrza blendera...Pewnie niesłusznie, ale dla pewności chociaż przez pół godzinki będę rozmrażać, żeby nie był taki twardy
|
|
|
|
|
#625 |
|
Zadomowienie
|
W Biedronce jest świeży koło tych wszystkich sałatowych wynalazków. I generalnie tak, on jest sezonowy - zaczyna się jesienią, jest zimą (można zbierać spod śniegu), teraz są już resztki. Zrobił się bardzo modny ostatnio, więc pewnie będzie łatwiej dostępny, ale jesienią. Ktoś pisał o kapuście włoskiej, ja bym spokojnie użyła zamiast, nie ma składu aż tak wyjechanego w kosmos ale to bardzo bliska krewniaczka
|
|
|
|
|
#626 |
|
Raczkowanie
|
mam pytanie Dziewczyny!
Wiem, że jesteście w miare specjalistkami w tej dziedzinie. Wczoraj czytałam, że koktajl z jabłka i pietruszki pity przez trzy miesiące może powodować bardzo duży wzrost włosów. Jedna z blogerek, mówiła, że nawet fryzjerka jej zwróciła uwagę, że te nowe włosy się pojawiły. Macie jakieś doświadczenie?
|
|
#627 |
|
Wtajemniczenie
|
w mojej B niestety nie pojawił się jarmuż
ekspedientki zgodnie twierdzą, że nigdy u nas nie było...goodbyaccident a to chodzi o korzeń pietruszki czy natkę? lubię natkę, ale do koktajlu dajesz cały pęczek.... nie wyobrażam sobie, żebym miała niemal 100 takich pęczków wypić i się jeszcze zastanawiać czy to ma sens to chyba lepiej do koktajlu dodawać łyżeczkę mielonego siemienia tak samo można wzbogacać koktajle dobrymi tłuszczami, smakowo super wychodzi w niemal wszystkich połączeniach dołożony miks łyżeczki oliwy z oliwek i łyżeczki soku z cytryny
|
|
#628 |
|
Konto usunięte
|
Mielone pistacje - fajny pomysł
![]() Zastanawiam się jeszcze nad mielonymi migdałami - mała porcja migdałów dziennie podobno świetnie wpływa na paznokcie, włosy, skórę...Można chyba po prostu kupić woreczek takich mielonych, jakie dodaje się np. do ciast, działanie powinno być takie samo
|
|
|
|
|
#629 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;46244415]Mielone pistacje - fajny pomysł
![]() Zastanawiam się jeszcze nad mielonymi migdałami - mała porcja migdałów dziennie podobno świetnie wpływa na paznokcie, włosy, skórę...Można chyba po prostu kupić woreczek takich mielonych, jakie dodaje się np. do ciast, działanie powinno być takie samo [/QUOTE]substancje w mielonych utleniają się z czasem, najlepiej więc samemu to robić jeżeli ma się możliwość. Podobnie z prażeniem nasion choć pewnie wygodniej byłoby użyć już to prażone. Świezo prazone i mielone orzechy mają mocny aromat i będą zdecydowanie lepsze![]() do głowy przyszło mi jeszcze, że przecież pietruszka ma działanie moczopędne i podobno nie powinno się jej nadużywać
|
|
#630 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
), więc może to sprawka koktajlu. w każdym razie jest pyszny
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.