|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku | |||
| Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 |
|
1 | 3,23% |
| Glowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! |
|
12 | 38,71% |
| Nasze maluchy biegają i skaczą, a mamy się ciągle za głowę łapią |
|
0 | 0% |
| Jemy już wszystko, mamy pełno siły, spokojne chwile już się skończyły! |
|
3 | 9,68% |
| Nasze dzieci nie są już małe, to już roczniaki są wspaniałe |
|
0 | 0% |
| Wszystkie dzieci roczek mają , teraz drugi zaczynają. |
|
3 | 9,68% |
| Za nami pierwsze urodzinki, wszyscy mamy uśmiechnięte minki. |
|
1 | 3,23% |
| Każdy "roczniak" rośnie zdrowo, zachowuje się wzorowo. |
|
0 | 0% |
| Już po pierwszych urodzinach. Drugi roczek się zaczyna. |
|
3 | 9,68% |
| Wszystkie chodzą i gadają , nasze dzieci roczek mają. |
|
2 | 6,45% |
| Uśmiechnięte , rozkrzyczane to roczniaki ukochane. |
|
4 | 12,90% |
| Pierwszy roczek minął kolorowo, drugi zaczyna się przebojowo. |
|
2 | 6,45% |
| Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Cytat:
Cytat:
Wiesz co jak Staś jeszcze nie chodził to kupiłam mu takie skórkowe papućki ale mają jakąś taką twardą gumkę i uciskają kastkę a poza tym to są za duże - nadal Wolałabym kupić takie coś tylko najpierw przymierzyć bo piszą że wychodza większe.
|
||
|
|
|
#602 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
RUSAŁKA myślę, że są ok.
My teraz mamy takie (są też w kolorze dla chłopców) http://www.hm.com/pl/product/00714?a...ILL_LIFE_FRONT w środku mają polarek
09 października 2013 18:45 Ninka Edytowane przez nena_milka Czas edycji: 2014-09-19 o 21:35 |
|
|
|
#603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
;* Dxieki dziewczyny. poprosilam T. bo balam ze Alek sie zarazi a poza tyn jak se nim zajac jak czuje sie jsk kupa... Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
dobra pisze moj wywód choć czasu nie mam zbytnio i sił.
Przywiązanie emocjonalne to taka pepowina duszy, która wystepuje tylko z jednym opiekunem (najczesciej matką) i to w jaki sposób będzie wyglądało to przywiązanie warunkuje wszystkie związki w przyszłości... człowiek do kazdej relacji wnosi swoja relacje z matka. oprocz tego na podstawie tej relacji tworzą sie schematy (ja/inni ludzie/moje poczucie własnej wartości są dwa style przywiazania -bezpieczny i pozabezpieczny Styl bezpieczny czyli ten najbardziej optymalny to styl oparty na zaufaniu... dziecko odnajduje w rodzicu prawdziwą opokę. taki styl charakteryzuje matki dojrzałe emocjonalnie; zdolne do duzej elastycznosci w działaniu /odpowiadające na potrzeby dziecka/ czułe ale co najważniejsze matki zrównoważone czyli takie ktore konsekwentnie w podobnych sytuacjach reaguja w takim sam sposob (tzn pomimo przemeczenia/złego dnia itd zachowują sie w sposob dla dziecka przewidywalny) taki rodzic stanowi "bezpieczną baze" dla dziecka i dzieki temu dziecko jest chętne do eksplorowania swiata, poznawania innych ludzi itd. Style pozabezpieczne to tyl -unikający lękowo-ambiwalentny lekowo ambiwalentny (to chyba Inwersja Twoja mama jak pisałas wczesniej )- to typowa matka - histeryczka... bardzo czesto nadopiekuncza, chucha i dmucha ale jednoczesnie wysyła dziecku sprzeczne komunikaty... "ja cie tak kocham a ty mi na zlosc robisz ze nadal sikasz w majtki" - z jednej strony kocha, a z drugiej karci/ standardem są tego typu podwojne wiazania czyli milosc i agresja w jednym zdaniu/ lub własnie reagowanie w zaleznosci od nastroju styl unikajacy to matka która nie zaspokaja potrzeb dziecka- dziecko generalnie uczy sie ze nie ma co na matke liczyc i nie domaga sie kontaktu z nią. jejku mogłabym chyba ksiazke o tym napisac... sama nie wiem czy wam odpowiadam na pytanie bo tego jest multum././. wracajac do zlobków to najłatwiej adoptuja sie dzieci ktorych matki maja styl unikajacy, a najtrudniej adoptuja sie dzieci ktore maja matki lekowo-ambiwalentne (choc wiadomo ze samo to jak dziecko sie adoptuje nie oznacza jaka jest matka) - styl u dziecka mozna rozpoznac juz w okolicach roku. badania neuropsychologii potwierdziły negatywny wpływ rozłaki z matką na rozwój mózgu i inteligencji. dodatkowo takie dzieci czesto są nadpobudliwe jak sa starsze, nie radza sobie z emocjami (głownie z agresja). miewaja trudnosci z nauką itd. co ciekawe to jest jakis syndrom zwiazany z tym przywiazaniem (nie pamietam nazwy bo to jakis skrot był) który dawniej był diagnozowany tylko u dzieci w sierocincach, a od wzrostu popularnosci zlobkówsa diagnozowane u dzieci wychowujacych sie w "normalnych " domach. brzmi to strasznie jak tak patrze ale spokojnie.... żłobek nie oznacza zerwania wiezi (czy nawet naderwania) ale jednak ma olbrzymi wplyw bo duzym wyzwaniem dla rodzicow jest utrzymanie wiezi z dzieckiem kiedy spedzaja ze soba tylko 3-4 godziny na dobe (zakladajac ze dziecko spi ok 12 h) a wokresie do 3 lat więź stanowi cały świat dziecka. jejku... duzo tego... jak macie pytanie to odpowiem ale nie ogarniam napisania tego wsyztskiego. myslalam ze tobedzie łatwiejsze
|
|
#605 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) czyli w wielu sklepach tak jest... :/ Cytat:
brzmi super i będę chciała Oli zrobić tylko ja ciągle na telefonie Cytat:
bardzo lubialamCytat:
ojej oby Wam szybko czas zlecial w tym szpitalu i Julce się poprawiło! ![]() Cytat:
zdrowiejcie szybciutko! Cytat:
jak będą fajne miękkie to jak najbardziej Ja mam dla Oli elefanteny kupiłam po bardzo okazyjnej cenie 40zl nie chodzone spodobały mi się w sklepie bo były bardzo miękkie i poszukalam na all i olx. Mamy też Befado i tez są naprawdę fajne bardzo jestem z nich zadowolona i w nich narazie śmiga bo elefanteny ciut za duże Cytat:
ale nie chce się rozpisywać
|
|
#606 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- A sprzedajesz też z wysyłką? jeśli tak to najpierw wpłacają kasę? a jak chcą za pobraniem?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#608 |
|
Zadomowienie
|
a ja wreszcie musze wystawic wozek...
|
|
|
|
#609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3/4 ubranek tak sprzedalam, bez wysylki poszła huśtawka przewijak, laktator, obiadki gerber bo z takimi rzeczami ogłaszam się też na Facebooku. I tak jak piszesz te osoby najpierw wplacaja mi pieniądze i później ja wysyłam Aha i nie polecam poczty polskiej. Polecam inpost Dla przykładu - koperta babelkowa 3.2zl a w papierniczym 1zl.... A ceny wysylek tez porażające a w inposcie za polecony priorytet najwięcej 5zl zapłaciłam Przeważnie jest to jednak 3.5zl zależy kto jest na zmianie i czy mi ważą paczkę
|
|
#610 |
|
Wtajemniczenie
|
LARYSA jasne ale jutro bo też na tel jestem.
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
Zdrowia dla Julci
LOLA i dla Was zdrowia TASSIA, czyli wynika z tego ze i żłobek i niania stoją tak samo skoro dziecko przywiązuje się emocjonalnie do jednego z rodziców. A skoro matka musi wrócić do pracy i z kimś dziecko zostawić to jaka jest różnica pomiędzy zlobkiem a niania? |
|
|
|
#612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak jesteś taka obcykana w temacie paczek to myślisz ze moge wyslac jako list karton z niania? To waży 60 dag. Tylko raz nadawałam list polecony a paczki nigdy wiec nie znam sie na tym
|
|
#613 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dużo cierpliwości leci do Ciebie!! ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
super przepis! musze wykorzystać już zapisany!
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
Suzana bloga znam ale dziękuje
Gorgulek teoretycznie niania lepsza bo poświęca 100% uwagi i dziecko może z nią nawiązać kontakt emocjonalny jak z matka. Zresztą tak samo jakby matka wróciła do pracy a został ojciec z dzieckiem. Plus tez chodzi o znajome otoczenie itp tylko konia z rzędem dla tego kto mi taka nianię znajdzie.
|
|
#615 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
będzie dobrze!!musi!! trzymam mocno kciuki i pisz do nas ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
|
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
Tassia, no właśnie teoretycznie poświęca te 100% czasu. Ja widzę jak nianie moich znajomych latają po mieście, do każdego sklepu musza zajsc. Jak dzieciak marudny to chipsy w reke albo lizaka. Dlatego mam opory przed niania. Poza tym skąd wiem czy taka niania nie próbowała by dac np.klapsa? No nie umiem tak zaufać obcej osobie.
|
|
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Tassia piszesz dokładnie to co jest w tej książce o której ci wczoraj mówiłam - więź daje sile. Tylko tego tam jest duuuuzo więcej. Ale opisuje te same typy o co chodzi co sie dzieje co robić z dzieckiem zeby o ta wież dbać etc
Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
Ja mam dokładnie to samo z niania właśnie.. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#618 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
płakać mi się strasznie chce, jak o tym myślę, w życiu nie myślałam, że powrót do pracy będzie tak ciężki....i nie chodzi tu o mnie, tylko o moją mega przywiązaną do mnie córcię![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
proszę podaj mi tytuł i autora tej książki, dobrze?
|
||
|
|
|
#619 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
wiem ze o befado tu wiele pisałyście, ale chciałam koniecznie buty pomacac na zywo i przymierzyć (wydaje mi się że młody ma wysokie podbicie). Są one dostępne w jakiś sieciowkach czy tylko przez neta?
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#620 |
|
dryfuję słowami
|
To dlatego ja mialam/mam potworna schize w zwiazku z tym, ze robie/zrobie cos zle i to od razu bedzie mialo wplyw na dziecko. Ze raz poniosa mnie nerwy i przez ten jeden raz stanie mu sie cos zlego,w sensie w psychice
![]() no i ze co nieco odziedzice w swoim stylu po mamusi.. * ciasto znow zakalec tydzien temu zrobilam z dynia z przepisu z neta i wyszedl zakalec dzis ze sliwkami tez przepis z neta (pieklam kiedys ze sprawdzonego od matki, ale zgubilam, a po ostatniej akcji nie chcialam sie prosic) i tez zakalec w dodatku ciasto w oogóle nie wyrosło ![]() dobrze,ze choć ciasteczka wyszły i t ma przywieść jabłecznik ...a stary dyma balony
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-09-19 o 22:34 |
|
|
|
#621 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tytuł to "więź daje siłę". Nie pamietam autorki dziwne ma nazwisko chyba zaczyna sie od kirk ale nie pamietam sprawdzę jak wrócę do mieszkania. Ta książka jest chyba najlepsza jak sie ja czyta na początku bo wydaje mi sie ze pokazuje właśnie jak wazny jest ten pierwszy rok życia dziecka. Ja dostałam ja z 2 tyg temu i jeszcze całej nie przeczytałam wiec tez rychło w czas ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
Moze piekarnik ci cos szwankuje ze ciagle zakalce? Powiesz ze to taki rodzaj ciasta i będzie gitara Sent from my iPhone using Tapatalk |
||
|
|
|
#622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze jedna rzecz mnie zastanowiła, to co napisałasś o najłatwiej adaptujących się dzieciach.... a jak do tego dodać fakt, ze dziecko nigdy nie przechodziło lęków separacyjnych, nie obawia sie zostac gdzieś bez rodziców, jest odważne w stpsunku do obcych... to jak to świadczy o tym dziecku, jego stylu? Rusałko, sprawdź sobie ![]() http://www.befado.pl/gdzie-kupic Edytowane przez Natala84 Czas edycji: 2014-09-19 o 22:54 |
|
|
|
|
#623 | |
|
Zakorzenienie
|
usypianie przez tża nie wypaliło, ale przynajmniej Leos się skusił na mm i wypił 150ml.
Cytat:
obyście mieli jutro piękną pogodę i żeby impreza się udała
|
|
#624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej książce pisali ze po pierwsze to nie takie łatwe zobaczyć jakim typem jest dziecko bo do tego jak sie zachowuje w takich sytuacjach dochodzi jeszcze temperament etc. Oni robili takie specjalne doświadczenia z dzieciakami i badali m.in. Poziom kortyzolu w ślinie i wyszło np ze te dzieci co niby sie łatwo adaptują i tak sa mega zestresowane tylko tego nie okazują bo wiedza ze i tak mam ich sie w d*pie wiec nie ma sensu. Ten drugi zły typ od nadopiekuńczego matki z kolei będzie wył i z kolan matki nie zejdzie. A ten dobry typ ma tęsknić i cos tam popłakać ale powoli sie adoptować a jak zobaczy mamę jak wraca to powinien sie cieszyć/płakać bo chce do niej. To tak w duuuuzym skrócie z tej książki nie wiem czy Tassia ma to samo na myśli no i nie wiem czy dobrze to opisałam ale z tel pisze i mi cieżko ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aczkolwiek uważam że takie szufladkowanie dzieci na 3-4 kategorie jest bez sensu, bo każde dziecko jest inne, trudno je wkładać do określonej kategorii. To samo próbuje zrobic T.Hogg i tak samo mi się to nie podoba ...
Edytowane przez Natala84 Czas edycji: 2014-09-19 o 23:13 |
|
|
|
|
#626 |
|
dryfuję słowami
|
Natala, ale dobra niania nie znika jak kamfora. I chyba o taką chodziło tassi. W sensie, ze ta wiez jest nie tylko po stronie dziecka,ale tez niani i ona kontaktuje sie z rodzina, raz na jakis czas odwiedzi. Poza tym nie czarujmy sie, jak sie pojawia niania to dziecko zazwyczaj jest juz starsze i kuma,ze to nie mama i to nie jest taka sama wiez, tak samo silna.
hmm...chyba wszystkie testy/teorie psychologiczne i socjologiczne kategoryzuja jednak ludzi i zachowania. Od tego w koncu jest nauka,aby to wszystko uporzadkowac z reszta zazwyczaj jak sie czyta jakies teorie,rozwiazuje testy to mozna znalezc u siebie cechy troche z jednego,troche z drugiego typu..ja tak przynajmniej mam kiedys tak samo jak mialam na zajeciach ozaburzeniach osobowosci,to tez moglam sobie mamusie skasyfikowac troche z jednego typu,troche z drugiego. ![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Poziomka, ale ten przepis byl szybki i latwy. Nigdy wczesniej nie mialam zakalca przy nim. Choc ten konretny mogl sie roznic od oryginalu,ktory mialam od matki, a mi zginal.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-09-19 o 23:27 |
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
Inwersja, co do niani to własciwie nie wiem jak to wygląda w praktyce, gdy dziecko w wieku 3-4 lat idzie do przedszkola... faktycznie niania odwiedza? nawet jak ma juz inne dziecko pod opieką?
a co do kategoryzowania, to pewnie masz rację... choć te kategorie takie strasznie skarjne są i dość krzywdzące... do tego ten fragment, że najłatwiej adaptują się dzieci matek stylu unikającego, czyli: styl unikajacy to matka która nie zaspokaja potrzeb dziecka- dziecko generalnie uczy sie ze nie ma co na matke liczyc i nie domaga sie kontaktu z nią. no kurcze, nijak sie w tej kategorii nie widzę do momentu powrotu do pracy moje dziecko (ani jedno ani drugie) nie spędziło z nikim więcej niż 2 h beze mnie, obie noszone, obie karmione dość długo piersią... A Marysia nie miała NIGDY ŻADNYCH problemów adaptacyjnych, ani w żłobku ani w przedszkolu... uczy się świetnie, kompletnie nie ma w sobie agresywnych zachowań...tak smao Gorgulka w życiu bym nie podejrzewała o niezaspokajanie potrzeb dzieci, a Miłosz żłobkiem jest zachwyocny.... |
|
|
|
#628 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
A co do adaptacji dzieci, to przecież tassia pidala,ze to od samego dziecka tez zalezy,od jego charakteru ,osobowości,temeramentu,d ojrzałości emocjonalnej, etapu w zyciu,który aktualnie przechodzi...i milion dwuescie innych rzeczy może wpływać.. wiele jest czynników. Zakladajac,ze to tylko zachowanie matki ma na to wpływ zakładamy, ze dziecko to tabula rasa i my na nim bazgrolimy wszystko od a do z,a przecież to nieprawda. Pdychologia to nie matematyka ![]() Moja matka aniolem nie byla,AL nie miałam problemów z adaptacja najpierw jak poszłam do takiej babki co zrobila sobie domowe przedszkole a potem w tym właściwym przedszkolu. Problemy z rówieśnikami przyszly z czasem...
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-09-20 o 05:52 |
|
|
|
|
#629 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli karmisz, to nie przesada. Godzinę wcześniej będizesz w domu.
|
|
|
|
#630 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziś Pierwszy Roczek świętują:
Elenka, Olcia, Wikusia, Juluś i Miłoszek ![]() Wszystkiego Najlepszego dla Solenizantów ![]() Sto Lat Dzieciaki-Rozrabiaki a 11 miesięcy kończy: Szymuś Wszystkiego Najlepszego dla Solenizanta ![]() Cytat:
zdróweczka dla Julci, kciuki za poprawę wyników i duuuużo cierpliwości dla Ciebie Cytat:
---------- Dopisano o 07:06 ---------- Poprzedni post napisano o 07:06 ---------- Inwersja, jaka pogoda u Was?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.

Wiesz co jak Staś jeszcze nie chodził to kupiłam mu takie skórkowe papućki ale mają jakąś taką twardą gumkę i uciskają kastkę a poza tym to są za duże - nadal
Wolałabym kupić takie coś tylko najpierw przymierzyć bo piszą że wychodza większe.

)
[/RIGHT]