|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku | |||
Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 3,23% |
Glowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! |
12 | 38,71% |
Nasze maluchy biegają i skaczą, a mamy się ciągle za głowę łapią |
0 | 0% |
Jemy już wszystko, mamy pełno siły, spokojne chwile już się skończyły! |
3 | 9,68% |
Nasze dzieci nie są już małe, to już roczniaki są wspaniałe |
0 | 0% |
Wszystkie dzieci roczek mają , teraz drugi zaczynają. |
3 | 9,68% |
Za nami pierwsze urodzinki, wszyscy mamy uśmiechnięte minki. |
1 | 3,23% |
Każdy "roczniak" rośnie zdrowo, zachowuje się wzorowo. |
0 | 0% |
Już po pierwszych urodzinach. Drugi roczek się zaczyna. |
3 | 9,68% |
Wszystkie chodzą i gadają , nasze dzieci roczek mają. |
2 | 6,45% |
Uśmiechnięte , rozkrzyczane to roczniaki ukochane. |
4 | 12,90% |
Pierwszy roczek minął kolorowo, drugi zaczyna się przebojowo. |
2 | 6,45% |
Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#602 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
RUSAŁKA myślę, że są ok.
My teraz mamy takie (są też w kolorze dla chłopców) http://www.hm.com/pl/product/00714?a...ILL_LIFE_FRONT w środku mają polarek
09 października 2013 18:45 Ninka ![]() Edytowane przez nena_milka Czas edycji: 2014-09-19 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dxieki dziewczyny. poprosilam T. bo balam ze Alek sie zarazi a poza tyn jak se nim zajac jak czuje sie jsk kupa... Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#604 |
Zakorzenienie
|
dobra pisze moj wywód choć czasu nie mam zbytnio i sił.
Przywiązanie emocjonalne to taka pepowina duszy, która wystepuje tylko z jednym opiekunem (najczesciej matką) i to w jaki sposób będzie wyglądało to przywiązanie warunkuje wszystkie związki w przyszłości... człowiek do kazdej relacji wnosi swoja relacje z matka. oprocz tego na podstawie tej relacji tworzą sie schematy (ja/inni ludzie/moje poczucie własnej wartości są dwa style przywiazania -bezpieczny i pozabezpieczny Styl bezpieczny czyli ten najbardziej optymalny to styl oparty na zaufaniu... dziecko odnajduje w rodzicu prawdziwą opokę. taki styl charakteryzuje matki dojrzałe emocjonalnie; zdolne do duzej elastycznosci w działaniu /odpowiadające na potrzeby dziecka/ czułe ale co najważniejsze matki zrównoważone czyli takie ktore konsekwentnie w podobnych sytuacjach reaguja w takim sam sposob (tzn pomimo przemeczenia/złego dnia itd zachowują sie w sposob dla dziecka przewidywalny) taki rodzic stanowi "bezpieczną baze" dla dziecka i dzieki temu dziecko jest chętne do eksplorowania swiata, poznawania innych ludzi itd. Style pozabezpieczne to tyl -unikający lękowo-ambiwalentny lekowo ambiwalentny (to chyba Inwersja Twoja mama jak pisałas wczesniej ![]() - to typowa matka - histeryczka... bardzo czesto nadopiekuncza, chucha i dmucha ale jednoczesnie wysyła dziecku sprzeczne komunikaty... "ja cie tak kocham a ty mi na zlosc robisz ze nadal sikasz w majtki" - z jednej strony kocha, a z drugiej karci/ standardem są tego typu podwojne wiazania czyli milosc i agresja w jednym zdaniu/ lub własnie reagowanie w zaleznosci od nastroju styl unikajacy to matka która nie zaspokaja potrzeb dziecka- dziecko generalnie uczy sie ze nie ma co na matke liczyc i nie domaga sie kontaktu z nią. jejku mogłabym chyba ksiazke o tym napisac... sama nie wiem czy wam odpowiadam na pytanie bo tego jest multum././. wracajac do zlobków to najłatwiej adoptuja sie dzieci ktorych matki maja styl unikajacy, a najtrudniej adoptuja sie dzieci ktore maja matki lekowo-ambiwalentne (choc wiadomo ze samo to jak dziecko sie adoptuje nie oznacza jaka jest matka) - styl u dziecka mozna rozpoznac juz w okolicach roku. badania neuropsychologii potwierdziły negatywny wpływ rozłaki z matką na rozwój mózgu i inteligencji. dodatkowo takie dzieci czesto są nadpobudliwe jak sa starsze, nie radza sobie z emocjami (głownie z agresja). miewaja trudnosci z nauką itd. co ciekawe to jest jakis syndrom zwiazany z tym przywiazaniem (nie pamietam nazwy bo to jakis skrot był) który dawniej był diagnozowany tylko u dzieci w sierocincach, a od wzrostu popularnosci zlobkówsa diagnozowane u dzieci wychowujacych sie w "normalnych " domach. brzmi to strasznie jak tak patrze ale spokojnie.... żłobek nie oznacza zerwania wiezi (czy nawet naderwania) ale jednak ma olbrzymi wplyw bo duzym wyzwaniem dla rodzicow jest utrzymanie wiezi z dzieckiem kiedy spedzaja ze soba tylko 3-4 godziny na dobe (zakladajac ze dziecko spi ok 12 h) a wokresie do 3 lat więź stanowi cały świat dziecka. jejku... duzo tego... jak macie pytanie to odpowiem ale nie ogarniam napisania tego wsyztskiego. myslalam ze tobedzie łatwiejsze
#605 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() czyli w wielu sklepach tak jest... :/ Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ojej ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja mam dla Oli elefanteny kupiłam po bardzo okazyjnej cenie 40zl nie chodzone ![]() Mamy też Befado i tez są naprawdę fajne bardzo jestem z nich zadowolona i w nich narazie śmiga bo elefanteny ciut za duże Cytat:
![]()
![]() |
#606 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- A sprzedajesz też z wysyłką? jeśli tak to najpierw wpłacają kasę? a jak chcą za pobraniem?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#608 |
Zadomowienie
|
a ja wreszcie musze wystawic wozek...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Aha i nie polecam poczty polskiej. Polecam inpost ![]() Dla przykładu - koperta babelkowa 3.2zl a w papierniczym 1zl.... A ceny wysylek tez porażające a w inposcie za polecony priorytet najwięcej 5zl zapłaciłam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#610 |
Wtajemniczenie
|
LARYSA jasne ale jutro bo też na tel jestem.
09 października 2013 18:45 Ninka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#611 |
Zakorzenienie
|
Zdrowia dla Julci
![]() LOLA i dla Was zdrowia ![]() TASSIA, czyli wynika z tego ze i żłobek i niania stoją tak samo skoro dziecko przywiązuje się emocjonalnie do jednego z rodziców. A skoro matka musi wrócić do pracy i z kimś dziecko zostawić to jaka jest różnica pomiędzy zlobkiem a niania? |
![]() ![]() |
![]() |
#612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#613 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() dużo cierpliwości leci do Ciebie!! ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#614 |
Zakorzenienie
|
Suzana bloga znam ale dziękuje
Gorgulek teoretycznie niania lepsza bo poświęca 100% uwagi i dziecko może z nią nawiązać kontakt emocjonalny jak z matka. Zresztą tak samo jakby matka wróciła do pracy a został ojciec z dzieckiem. Plus tez chodzi o znajome otoczenie itp tylko konia z rzędem dla tego kto mi taka nianię znajdzie.
#615 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#616 |
Zakorzenienie
|
Tassia, no właśnie teoretycznie poświęca te 100% czasu. Ja widzę jak nianie moich znajomych latają po mieście, do każdego sklepu musza zajsc. Jak dzieciak marudny to chipsy w reke albo lizaka. Dlatego mam opory przed niania. Poza tym skąd wiem czy taka niania nie próbowała by dac np.klapsa? No nie umiem tak zaufać obcej osobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#617 | |
Zakorzenienie
|
Tassia piszesz dokładnie to co jest w tej książce o której ci wczoraj mówiłam - więź daje sile. Tylko tego tam jest duuuuzo więcej. Ale opisuje te same typy o co chodzi co sie dzieje co robić z dzieckiem zeby o ta wież dbać etc
Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
Ja mam dokładnie to samo z niania właśnie.. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#618 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#619 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wiem ze o befado tu wiele pisałyście, ale chciałam koniecznie buty pomacac na zywo i przymierzyć (wydaje mi się że młody ma wysokie podbicie). Są one dostępne w jakiś sieciowkach czy tylko przez neta?
![]() |
#620 |
dryfuję słowami
|
To dlatego ja mialam/mam potworna schize w zwiazku z tym, ze robie/zrobie cos zle i to od razu bedzie mialo wplyw na dziecko. Ze raz poniosa mnie nerwy i przez ten jeden raz stanie mu sie cos zlego,w sensie w psychice
![]() no i ze co nieco odziedzice w swoim stylu po mamusi.. * ciasto znow zakalec ![]() tydzien temu zrobilam z dynia z przepisu z neta i wyszedl zakalec ![]() ![]() dobrze,ze choć ciasteczka wyszły i t ma przywieść jabłecznik ...a stary dyma balony
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-09-19 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#621 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tytuł to "więź daje siłę". Nie pamietam autorki dziwne ma nazwisko chyba zaczyna sie od kirk ale nie pamietam ![]() ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
Moze piekarnik ci cos szwankuje ze ciagle zakalce? Powiesz ze to taki rodzaj ciasta i będzie gitara ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
#622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze jedna rzecz mnie zastanowiła, to co napisałasś o najłatwiej adaptujących się dzieciach.... a jak do tego dodać fakt, ze dziecko nigdy nie przechodziło lęków separacyjnych, nie obawia sie zostac gdzieś bez rodziców, jest odważne w stpsunku do obcych... to jak to świadczy o tym dziecku, jego stylu? Rusałko, sprawdź sobie ![]() http://www.befado.pl/gdzie-kupic Edytowane przez Natala84 Czas edycji: 2014-09-19 o 21:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#623 | |
Zakorzenienie
|
usypianie przez tża nie wypaliło, ale przynajmniej Leos się skusił na mm i wypił 150ml.
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#624 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej książce pisali ze po pierwsze to nie takie łatwe zobaczyć jakim typem jest dziecko bo do tego jak sie zachowuje w takich sytuacjach dochodzi jeszcze temperament etc. Oni robili takie specjalne doświadczenia z dzieciakami i badali m.in. Poziom kortyzolu w ślinie i wyszło np ze te dzieci co niby sie łatwo adaptują i tak sa mega zestresowane tylko tego nie okazują bo wiedza ze i tak mam ich sie w d*pie wiec nie ma sensu. Ten drugi zły typ od nadopiekuńczego matki z kolei będzie wył i z kolan matki nie zejdzie. A ten dobry typ ma tęsknić i cos tam popłakać ale powoli sie adoptować a jak zobaczy mamę jak wraca to powinien sie cieszyć/płakać bo chce do niej. To tak w duuuuzym skrócie z tej książki nie wiem czy Tassia ma to samo na myśli no i nie wiem czy dobrze to opisałam ale z tel pisze i mi cieżko ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#625 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aczkolwiek ![]() Edytowane przez Natala84 Czas edycji: 2014-09-19 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#626 |
dryfuję słowami
|
Natala, ale dobra niania nie znika jak kamfora. I chyba o taką chodziło tassi. W sensie, ze ta wiez jest nie tylko po stronie dziecka,ale tez niani i ona kontaktuje sie z rodzina, raz na jakis czas odwiedzi. Poza tym nie czarujmy sie, jak sie pojawia niania to dziecko zazwyczaj jest juz starsze i kuma,ze to nie mama i to nie jest taka sama wiez, tak samo silna.
hmm...chyba wszystkie testy/teorie psychologiczne i socjologiczne kategoryzuja jednak ludzi i zachowania. Od tego w koncu jest nauka,aby to wszystko uporzadkowac z reszta zazwyczaj jak sie czyta jakies teorie,rozwiazuje testy to mozna znalezc u siebie cechy troche z jednego,troche z drugiego typu..ja tak przynajmniej mam kiedys tak samo jak mialam na zajeciach ozaburzeniach osobowosci,to tez moglam sobie mamusie skasyfikowac troche z jednego typu,troche z drugiego. ![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Poziomka, ale ten przepis byl szybki i latwy. Nigdy wczesniej nie mialam zakalca przy nim. Choc ten konretny mogl sie roznic od oryginalu,ktory mialam od matki, a mi zginal.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-09-19 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#627 |
Zakorzenienie
|
Inwersja, co do niani to własciwie nie wiem jak to wygląda w praktyce, gdy dziecko w wieku 3-4 lat idzie do przedszkola... faktycznie niania odwiedza? nawet jak ma juz inne dziecko pod opieką?
a co do kategoryzowania, to pewnie masz rację... choć te kategorie takie strasznie skarjne są i dość krzywdzące... do tego ten fragment, że najłatwiej adaptują się dzieci matek stylu unikającego, czyli: styl unikajacy to matka która nie zaspokaja potrzeb dziecka- dziecko generalnie uczy sie ze nie ma co na matke liczyc i nie domaga sie kontaktu z nią. no kurcze, nijak sie w tej kategorii nie widzę ![]() tak smao Gorgulka w życiu bym nie podejrzewała o niezaspokajanie potrzeb dzieci, a Miłosz żłobkiem jest zachwyocny.... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#628 | |
dryfuję słowami
|
Cytat:
A co do adaptacji dzieci, to przecież tassia pidala,ze to od samego dziecka tez zalezy,od jego charakteru ,osobowości,temeramentu,d ojrzałości emocjonalnej, etapu w zyciu,który aktualnie przechodzi...i milion dwuescie innych rzeczy może wpływać.. wiele jest czynników. Zakladajac,ze to tylko zachowanie matki ma na to wpływ zakładamy, ze dziecko to tabula rasa i my na nim bazgrolimy wszystko od a do z,a przecież to nieprawda. Pdychologia to nie matematyka ![]() Moja matka aniolem nie byla,AL nie miałam problemów z adaptacja najpierw jak poszłam do takiej babki co zrobila sobie domowe przedszkole a potem w tym właściwym przedszkolu. Problemy z rówieśnikami przyszly z czasem...
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-09-20 o 04:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#629 |
Rozeznanie
|
Jeśli karmisz, to nie przesada. Godzinę wcześniej będizesz w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#630 | ||
Zakorzenienie
|
Dziś Pierwszy Roczek świętują:
Elenka, Olcia, Wikusia, Juluś i Miłoszek ![]() ![]() Wszystkiego Najlepszego dla Solenizantów ![]() Sto Lat Dzieciaki-Rozrabiaki a 11 miesięcy kończy: Szymuś ![]() ![]() Wszystkiego Najlepszego dla Solenizanta ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:06 ---------- Poprzedni post napisano o 07:06 ---------- Inwersja, jaka pogoda u Was?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.