![]() |
#6451 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Cytat:
![]() Aj też usówałam czwóreczki górne, ale muszę Ci powiedzieć, że nie jest tak źle. ![]() A problemy z wymową?... hmm. No pierwsze dni troszkę sepleniłam, ale przeszło. ![]() A co do produktów to guma do rzucia, jakieś takie lepkie jedzenie jak krówki itp. ![]()
![]() |
#6452 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no co będę ściemniać.. wyciągi to nie są nasi przyjaciele ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wybacz ze niegramotnie piszę, ale właśnie wróciłam z siłowni i nie mam siły na myślenie ![]() kliwia trzymam kciuki żeby tym razem prostowanie było szybkie i bezbolesne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6453 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Cześć, Wczoraj byłam u orto, która powiedziała dobrze zakładmy aparat na górę i dół na dwa lata i będzie ok. Mam stłoczenie dolnych zębów, ale orto nie chce nic usunąć- konkretnie dolnych trójek- stwierdziła, że się jewypchnie do przodu. Jak zapytałam dlaczego nie chce usunąć, powiedziała, że mi sie potem zęby " nie zgodzą w zgryzie i nie będą pasowały". W związu z tym moje pytanie jak Twoja orto wytłumaczyła konieczność usunięcia czwórek? I jeszcze jedno pytanie do wszystkich-dziewczyny czy wy przeważnie usuwacie jakieś zęby zanim zakładacie aparat? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6454 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#6455 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#6456 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na dole też mam krzywe i też będę miała wyrywane 2 czwórki.
![]() |
#6457 |
Zakorzenienie
|
Na wstępie przepraszam za paskudną jakość zdjęć
![]() Pierwsze zdjęcie zrobione niemal rok temu - przed aparatem. Drugie - rok noszenia góry i kilka godzin noszenia dolnego łuku. Jak dla mnie zmiana kosmiczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6458 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() dziś założyli mi aparat na górę (zamki do 5 po obu streonach) i na dół (zamki tylko do trójek). Nie mam żadnych pierścieni, rurek... trochę to zastanawiające ![]() ![]() ![]() jak się odważe wstawię zdjęcie moich krzywusów ![]() pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
#6459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez pierścieni? Pospadały Ci gumki? Zamki tylko do piątek? A to dziwnie masz mocno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6460 |
Raczkowanie
|
Dzis mialam wizyte u orto....Jestem srednio zadowolona, bo zalozyla mi nowe elementy, od 1 mam zahaczony chyba tzw. lancuszek srednio sie z tego ciesze, bo pisalyscie ze one zolkna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6461 |
Raczkowanie
|
no też mnie to dziwi, ale hm to nie ja jestem lekarzem... z tego co mówił ortodonta maja mi rozbudowywać górny łuk (bez wyrywania zębów) a z dołem są większe siupy, bo trzeba mi przesunąć wszystkie zęby z jednej na drugą stronę, tak, żeby kły dolne schodziły się z górnymi. Dodatkowo mam zrgyz krzyżowy. Za dwa tygodnie kolejna wizyta i pewnie za jakiś czas coś mi podoklejają. A gumki nie pospadały mi całkowicie, tylko na 2 zamkach osunęły się z jednego z 4 rogów i trzymają się na pozostałych trzech
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6462 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6463 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
leczę się u Mediconcepcie na Krzyckiej ![]() ![]() Górę i dół mam metalowe, a zamki hm no nie wiem, ale wydaje mi się, że malutkie. Spodziewałam się metalu na 3/4 zęba a tu niespodzianka. Chodzę szczęśliwa jak fiś i do wszystkich się szczerzę-domownicy mają mnie już dość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6464 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6465 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() dobranoc aparatki ![]()
![]() |
#6466 |
Rozeznanie
|
Niooo ja już jutro o 10 -pierwsza wizyta od załozenia apaaratu
![]() ![]() Dobranoc laseczki ![]()
![]() |
#6467 |
Zakorzenienie
|
a ja doslownie za godzinke będę juz na wizycie
![]() ![]() ![]() ![]() a więc do napisania po wizycie wieczorkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6468 |
Zakorzenienie
|
aga2111 jest różnica na górze w sposobie ustawienia dwójki względem jedynki np.
i widzę że masz ten sam problem co ja, mianopwicie, krzywoi przyklejony zamek na dolnej jedynce, dlatego nie jest równo z innymi. Zwróć może uwagę orto? emeczka dziękuję za słowa otuchy ![]() a dziś mnie nawet nie boli, ale dwa dni picia wody i jogurtów dały mi się we znaki. masakra :| ![]() łańcuszek się zakłada by się zęby nie przesuwały albo jako mikrowyciąg. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6469 |
Raczkowanie
|
hej dziwuchy, ja juz także posiadam swój aparat. jest świetny
![]() jeszcze jedna sprawa - a mianowicie czy któraś z was będzie miała lub ma mikroimplanty - to drucik wmocowany w kość który będzie ciągnął zęba? nie spotkałam się z tym na forum a mój orto bardzo chetnie je stosuje. tukipanko pytanie jeszcze do ciebie, otóż też mam szafirowy aparat - czy odbarwia ci się coś po kawie? aha i jeszcze jedno - orto powiedział mi, że nigdy tak aparatu nie doczyszczę jak bym chciała i piaskowanie oczywiście co jakiś czas załatwia sprawę, a poza tym uważa, że irygator jest konieczny i najlepszy bo pozwoli mi mniej się bawić z czyszczeniem go a poza tym dobrzez wpływa na dziąsła i zapobiega ich chorobom i jako babcia mu podziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6470 |
Zakorzenienie
|
już się prawie przyzwyczaiłam do tego aparatu, chwilami mam wrażenie, że coś mi siedzi na zębach i trzeba to zdjąć
![]() pozatym mam wrażenie, że mi się zęby leciusieńko ruszają ![]()
#6471 |
Rozeznanie
|
a ja mam pytanie związane z łańcuszkami. Czy zakłada je się żeby zlikwidować dziury po wyrwanych zębach czy zawsze się je zakłada?? bo ja mam w czerwcu ściągany aparat ale żadnych łańcuszków nie mam i sie zastanawiam czy mnie to też czeka czy nie. Spytałabym orto ale wizyte mam dopiero za miesiąc a chciałabym już wiedzieć
![]()
#6472 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#6473 |
Raczkowanie
|
ok dzięki za odp, gumek na razie nie mam więc póki co żłopię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6474 |
Zakorzenienie
|
kesii irygator nie jest niezbędny, a jesli ortodonta Ci będzie chciał wcisnąć z gabinetu, to naciąga. To jest dość drogie [przynjamniej dla mnie]
Wystarczy 5 minut dłużej niż zwykle myć, i zaopatrzyć się w zestaw szczoteczyk. |
![]() ![]() |
![]() |
#6475 |
Malowane światłem...
|
![]()
[quote=emeczka;6945242]no co będę ściemniać.. wyciągi to nie są nasi przyjaciele
![]() Hallo ! A używasz na noc pasty ORTHO SALVIA DENTAL - NOC ? To specjalna pasta do zębów dla osób noszących stałe aparaty ortodontyczne. Możesz spytać swojej ORTO. Dziwne, że Ci nie powiedziała. Są w tej paście składniki łagodzące i przeciwbólowe. Ułatwiają zasypianie. Pastę kupisz w każdej aptece. Producent ATOS MM. Pozdro.
#6476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6477 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I dzięki temu właśnie, że nie będę miała czwórek zęby będą na swoim miejscu z zgryzie ![]() NA doł na razie nie będę mieć zakładanego, a jeśli podczas leczenia wyjdzie taka potrzeba to będę miała usunięte piątki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6478 |
Raczkowanie
|
Dziewczęta za 3 godzinki zakładam górę
![]()
#6479 |
Przyczajenie
|
Witam
Ja założyłam aparat stały, metalowy 6.12.2006., a w maju 2007 na dół. miałam jakieś dwie wady zgryzu, jedna strona twarzy mi sie ,,zwieszała" i ścierała sie żuchwa. teraz jest tylko mała róznica w proporcjach, ale kształt twarzy mi sie zmienił, wychudła jakoś, zniknęły mi pulchne policzki. Niewim co dalej ,zobacze jak zdejmę, moze to się jakos ułoży. Z zebów jestem zadowolona na razie. Górne pięknie wyprostowane(miałam kły i naprawdę bardzo zły zgryz), dolne jeszcze nie do końca. W każdym razie aparat mi juz nie przeszkadza, tylko chciałabym juz miec to za sobą.zostało mi orientacyjnie jakieś 5do 6 miesięcy. Troche inaczej mi się szczęka ustawia, jest inaczej z twarzą ale moze trzeba sie przyzwyczaić? troche się boję, że mimo naprawy ząbków to jednak zmiana kształtu twarzy(szczeki, uśmiechu) nie będzie korzystna. |
![]() ![]() |
![]() |
#6480 |
Raczkowanie
|
a ja juz po zalozeniu ;D nie ejst źle ,az tak ; p najbardziej wkurzajace jest to ze neimgoe gryźć no i ze mam suche usta ^^ i jestem glodna aa
![]() i taksie jeszcze zastanawiam jak niemgoe gryźć zbytnio przez to bolenie i dziwne uczucie to jak ja umyję zeby? aa ;D bede sie bala ze mi odpadna zamki ;p
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.