Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 216 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-18, 20:07   #6451
a_njunia
Zadomowienie

GG do a_njunia
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
Napisane przez april:) Pokaż wiadomość
witam
zakładam aparat w maju [kosmetyczny, na górną szczękę] do tego czasu muszę usunąć górne czwórki. Boję się wszystkiego Zwłaszcza, że orto powiedziała, że mogę mieć na początku problemy z wymową. Też tak miałyście? I jeszcze pytanie, czy są produkty, których nie można jeść gdy nosi się aparat?
Witam.
Aj też usówałam czwóreczki górne, ale muszę Ci powiedzieć, że nie jest tak źle.
A problemy z wymową?... hmm. No pierwsze dni troszkę sepleniłam, ale przeszło.
A co do produktów to guma do rzucia, jakieś takie lepkie jedzenie jak krówki itp.

Weź się sil na tanie d*py z tanich klubów tani durniu,
bo Ona chce bogactwa rozumu.

a_njunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 20:10   #6452
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lawinia2007 Pokaż wiadomość
chyba wyjade na alaske,o rany to jestem zalamnabo 26 marca bede miala zakladane wyciagi a juz myslalam ze koszmar z hass to wystarczajaca kara za grzechy..ile sie je nosi?

Dziewczyny dziekuje za słowa wsparcia i zrozumienia, to naprawde wielka ulga moc sie tu wygadac

Od trzech dni boli mnie wszystko i nawet przekrecanie boli, teraz czuje tez bol w poniebieniu ( dziwne ) i ciesze sie ze ktos wymysli srodki przeciw bolowe Ale jak nie boli to nie jest tragicznie

Kliwia mi moj poprzedni orto oddal zdjecia choc niechetnie i to na dodatek niby tylko wypozyczyl...Kazdego dnia ciesze sie ucieklam tamtej szarlatance i mam nadzieje ze bedzie trafialo do niej coraz mniej osob!!!

milego dnia

no co będę ściemniać.. wyciągi to nie są nasi przyjaciele najgorzej jest na początku noszenia tego badziewia, to jedyny moment gdy nie spałam przez zęby... ale teraz już jest dobrze - zęby bolą tylko czasem, przez 2-3 dni, bardziej mnie wkurza że te wyciągi mi bardzo często pękają (a założenie u mnie trochę trwa ). nie jest powiedziane że każdemu wyciągi będą tak dokuczać. to tak samo jak z całym aparatem, jednego zęby bolą bardzo a inny prawie nie czuje że ma aparat co do czasu noszenia, to wydaje mi się że nosi się je kilka miesięcy. u mnie było tak: najpierw nosiłam przez ok 3 miesiące wyciągi zahaczone o 3 zęby (konstrukcja była baaardzo skomplikowana ), a teraz zahaczam je w inny sposób, o dwa zęby i pewnie też ze 3 miesiące to będzie trwało. zresztą, przekonasz się na własnej skórze co to za paskudy ja mogę Ci jedynie życzyć żebyś nie miała takich przebojów jak ja czy papryka

wybacz ze niegramotnie piszę, ale właśnie wróciłam z siłowni i nie mam siły na myślenie

kliwia trzymam kciuki żeby tym razem prostowanie było szybkie i bezbolesne Ty już swoje przeszłaś i wystarczy Ci przygód z zębami...

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 20:11   #6453
KateA430
Przyczajenie

Cytat:
witam
zakładam aparat w maju [kosmetyczny, na górną szczękę] do tego czasu muszę usunąć górne czwórki. Boję się wszystkiego Zwłaszcza, że orto powiedziała, że mogę mieć na początku problemy z wymową. Też tak miałyście? I jeszcze pytanie, czy są produkty, których nie można jeść gdy nosi się aparat?

Cześć,
Wczoraj byłam u orto, która powiedziała dobrze zakładmy aparat na górę i dół na dwa lata i będzie ok. Mam stłoczenie dolnych zębów, ale orto nie chce nic usunąć- konkretnie dolnych trójek- stwierdziła, że się jewypchnie do przodu. Jak zapytałam dlaczego nie chce usunąć, powiedziała, że mi sie potem zęby " nie zgodzą w zgryzie i nie będą pasowały". W związu z tym moje pytanie jak Twoja orto wytłumaczyła konieczność usunięcia czwórek? I jeszcze jedno pytanie do wszystkich-dziewczyny czy wy przeważnie usuwacie jakieś zęby zanim zakładacie aparat?
KateA430 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 20:13   #6454
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:
witam
przy kosmetycznym trzeba unikać barwiących rzeczy m.in buraków itp
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 20:15   #6455
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KateA430 Pokaż wiadomość
Cześć,
Wczoraj byłam u orto, która powiedziała dobrze zakładmy aparat na górę i dół na dwa lata i będzie ok. Mam stłoczenie dolnych zębów, ale orto nie chce nic usunąć- konkretnie dolnych trójek- stwierdziła, że się jewypchnie do przodu. Jak zapytałam dlaczego nie chce usunąć, powiedziała, że mi sie potem zęby " nie zgodzą w zgryzie i nie będą pasowały". W związu z tym moje pytanie jak Twoja orto wytłumaczyła konieczność usunięcia czwórek? I jeszcze jedno pytanie do wszystkich-dziewczyny czy wy przeważnie usuwacie jakieś zęby zanim zakładacie aparat?
hmm dziwne by było usunięnie dolnych trójek... jak już to czwórki. Nie wszyscy mają usuwane, nieraz można tego uniknąć.
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
Stary 2008-03-18, 20:16   #6456
a_njunia
Zadomowienie

GG do a_njunia

Cytat:
dziewczyny czy wy przeważnie usuwacie jakieś zęby zanim zakładacie aparat?
Mam stłoczenie górne i miałam wyrywanie 2 czwórki.
Na dole też mam krzywe i też będę miała wyrywane 2 czwórki.

Weź się sil na tanie d*py z tanich klubów tani durniu,
bo Ona chce bogactwa rozumu.

a_njunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 20:33   #6457
aaricia8
Zakorzenienie

Na wstępie przepraszam za paskudną jakość zdjęć .

Pierwsze zdjęcie zrobione niemal rok temu - przed aparatem.

Drugie - rok noszenia góry i kilka godzin noszenia dolnego łuku.

Jak dla mnie zmiana kosmiczna . Jak wyklepię jeszcze dół (dolny aparat założony dziś), to będzie totalnie cacy. Mam natomiast wrażenie, że górne dwójki są nieco za wysoko. Co o tym sądzicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Kopia 21-04-07_1738.jpg (5,0 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Kopia 18-03-08_1749.jpg (25,2 KB, 75 załadowań)
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-18, 20:53   #6458
margo22
Raczkowanie

hej dziewczyny
dziś założyli mi aparat na górę (zamki do 5 po obu streonach) i na dół (zamki tylko do trójek). Nie mam żadnych pierścieni, rurek... trochę to zastanawiające O dziwo aparat mi nie przeszkadza, zawoskowałam sobie tylko zamki na dolnych 3, bo tam kończy się drut i trochę mnie kłuje. Tylko zęby bolą jak ch..... Nie mogę domknąć buzi a jak przypadkiem kłapnę szczęką, to aż mam łzy w oczach..eh.. i po pierwszym myciu zębów pospadało mi kilka gumek :P hehe nie całkiem ale z jednych kątków zamka
jak się odważe wstawię zdjęcie moich krzywusów
pozdrawiam serdecznie
margo22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 21:08   #6459
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margo22 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
dziś założyli mi aparat na górę (zamki do 5 po obu streonach) i na dół (zamki tylko do trójek). Nie mam żadnych pierścieni, rurek... trochę to zastanawiające O dziwo aparat mi nie przeszkadza, zawoskowałam sobie tylko zamki na dolnych 3, bo tam kończy się drut i trochę mnie kłuje. Tylko zęby bolą jak ch..... Nie mogę domknąć buzi a jak przypadkiem kłapnę szczęką, to aż mam łzy w oczach..eh.. i po pierwszym myciu zębów pospadało mi kilka gumek :P hehe nie całkiem ale z jednych kątków zamka
pozdrawiam serdecznie

Bez pierścieni? Pospadały Ci gumki? Zamki tylko do piątek? A to dziwnie masz mocno.
Stary 2008-03-18, 21:25   #6460
yyork
Raczkowanie

Dzis mialam wizyte u orto....Jestem srednio zadowolona, bo zalozyla mi nowe elementy, od 1 mam zahaczony chyba tzw. lancuszek srednio sie z tego ciesze, bo pisalyscie ze one zolkna Po co wogole sie go zaklaa? Mialam odstajacego kla i wsunieta przez to 2, mysle ze te zabki ja juz na swoim miejscu, zostala tylko szpara po wyrwanej 4. Czy myslicie ze to juz zamykanie szpary czy ten lancuszek to po cos innego sie daje (Nosze aparat troche ponad 3 miesiace) bo bardzo sie spieszylam wiec nawet o nic nie pytalam.
yyork jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 21:28   #6461
margo22
Raczkowanie

no też mnie to dziwi, ale hm to nie ja jestem lekarzem... z tego co mówił ortodonta maja mi rozbudowywać górny łuk (bez wyrywania zębów) a z dołem są większe siupy, bo trzeba mi przesunąć wszystkie zęby z jednej na drugą stronę, tak, żeby kły dolne schodziły się z górnymi. Dodatkowo mam zrgyz krzyżowy. Za dwa tygodnie kolejna wizyta i pewnie za jakiś czas coś mi podoklejają. A gumki nie pospadały mi całkowicie, tylko na 2 zamkach osunęły się z jednego z 4 rogów i trzymają się na pozostałych trzech

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-18, 21:31   #6462
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
hej dziewczyny
pozdrawiam serdecznie
Powiedz gdzie się leczysz, bo widzę że metoda klejenia aparatu po kawałku taka sama jak u mojego orto i to wcale nie jest dziwne - po prostu mniejszy dyskomfort na jeden raz Pozdrawiam i czekamy tutaj wszystkie na foty A jaki aparacik masz? Metal?
Stary 2008-03-18, 21:40   #6463
margo22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Powiedz gdzie się leczysz, bo widzę że metoda klejenia aparatu po kawałku taka sama jak u mojego orto i to wcale nie jest dziwne - po prostu mniejszy dyskomfort na jeden raz Pozdrawiam i czekamy tutaj wszystkie na foty A jaki aparacik masz? Metal?

leczę się u Mediconcepcie na Krzyckiej U dr Iwanickiego. Ty również? Słyszałam o nim dużo dobrego i dlatego zdecydowałam się tam iść. Najpierw zajmowała się mną pani doktor, która powiedziała, że dziś dostanę tylko górę i to nie całą. Później pojawił się pan doktor, który zarządził górę do piątek a dół do trójek. W sumie się cieszę, że nie mam narazie pierscieni, wystarczy mi ta dawka metalu jak na jeden raz

Górę i dół mam metalowe, a zamki hm no nie wiem, ale wydaje mi się, że malutkie. Spodziewałam się metalu na 3/4 zęba a tu niespodzianka. Chodzę szczęśliwa jak fiś i do wszystkich się szczerzę-domownicy mają mnie już dość
Stary 2008-03-18, 21:47   #6464
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
leczę się u Mediconcepcie na Krzyckiej U dr Iwanickiego. Ty również? Słyszałam o nim dużo dobrego i dlatego zdecydowałam się tam iść. Najpierw zajmowała się mną pani doktor, która powiedziała, że dziś dostanę tylko górę i to nie całą. Później pojawił się pan doktor, który zarządził górę do piątek a dół do trójek. W sumie się cieszę, że nie mam narazie pierscieni, wystarczy mi ta dawka metalu jak na jeden raz

Górę i dół mam metalowe, a zamki hm no nie wiem, ale wydaje mi się, że malutkie. Spodziewałam się metalu na 3/4 zęba a tu niespodzianka. Chodzę szczęśliwa jak fiś i do wszystkich się szczerzę-domownicy mają mnie już dość
Ha! No to mamy tego samego lekarza Masz na pewno zamki mini tak jak ja, innych (pominąwszy kosmetyczne) nie zakłada Ja też byłam parę cm nad ziemią w pierwszych dniach noszenia aparatu hyhy Co Ci mogę poradzić - jak masz jakiekolwiek wątpliwości to pytaj dr Iwanickiego albo dr Agnieszkę zawsze dostaniesz rzeczową odpowiedź pozdrawiam i życzę jak najmniej bólu i zadowolenia z leczenia (ja mam aparat od lipca i ani trochę nie żałuję, że się na niego zdecydowałam)
Stary 2008-03-18, 22:14   #6465
Lawinia2007
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
no co będę ściemniać.. wyciągi to nie są nasi przyjaciele najgorzej jest na początku noszenia tego badziewia, to jedyny moment gdy nie spałam przez zęby... ale teraz już jest dobrze - zęby bolą tylko czasem, przez 2-3 dni, bardziej mnie wkurza że te wyciągi mi bardzo często pękają (a założenie u mnie trochę trwa ). nie jest powiedziane że każdemu wyciągi będą tak dokuczać. to tak samo jak z całym aparatem, jednego zęby bolą bardzo a inny prawie nie czuje że ma aparat co do czasu noszenia, to wydaje mi się że nosi się je kilka miesięcy. u mnie było tak: najpierw nosiłam przez ok 3 miesiące wyciągi zahaczone o 3 zęby (konstrukcja była baaardzo skomplikowana ), a teraz zahaczam je w inny sposób, o dwa zęby i pewnie też ze 3 miesiące to będzie trwało. zresztą, przekonasz się na własnej skórze co to za paskudy ja mogę Ci jedynie życzyć żebyś nie miała takich przebojów jak ja czy papryka

wybacz ze niegramotnie piszę, ale właśnie wróciłam z siłowni i nie mam siły na myślenie

kliwia trzymam kciuki żeby tym razem prostowanie było szybkie i bezbolesne Ty już swoje przeszłaś i wystarczy Ci przygód z zębami...
Dziekuje Ci za wyczerpujaca odpowiedz ciesze sie ze nie bede zaskoczona jak bedzie to dla mnie nieprzyjemne

dobranoc aparatki

15.02.2008 - aparat na dolne ząbki

25.02.2008 - hass + maska brrrr - juz go nie ma!!!

04.14.2009 - aparat na górne ząbki
Lawinia2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 22:46   #6466
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Niooo ja już jutro o 10 -pierwsza wizyta od załozenia apaaratu Mam nadzieje,ze zmieni mi drut na grubszy i powie kiedy zakładamy dół...
Dobranoc laseczki

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 06:32   #6467
karolinusienka
Zakorzenienie

a ja doslownie za godzinke będę juz na wizycie hehe jestem ciekawa co mi orto teraz porobi zabki zaczęły mnie pobolewać-zawsze tak mam przed wizytą hehe chyba się szybko prostują, bo boją się, że orto ich znowu wymęczy ehehhe
a więc do napisania po wizycie wieczorkiem
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 06:59   #6468
kliwia
Zakorzenienie

aga2111 jest różnica na górze w sposobie ustawienia dwójki względem jedynki np.
i widzę że masz ten sam problem co ja, mianopwicie, krzywoi przyklejony zamek na dolnej jedynce, dlatego nie jest równo z innymi. Zwróć może uwagę orto?

emeczka dziękuję za słowa otuchy

a dziś mnie nawet nie boli, ale dwa dni picia wody i jogurtów dały mi się we znaki. masakra :|

łańcuszek się zakłada by się zęby nie przesuwały albo jako mikrowyciąg.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 08:16   #6469
kesii
Raczkowanie

hej dziwuchy, ja juz także posiadam swój aparat. jest świetny wczoraj wyleciała mi z niego taka gumka zawieszona na haczykach ale poradziliśmy sobie z tż i ja zamocowalismy tam gdzie była. nie wiem czy to normalne ale mam aparat 6 dni a już mi się jedynka troche wysunęła, normalnie czuje to i widzę. niesamowite. okazało się, że mam tak wykrzywionego kła, że nie można na nim normalnie (czyt. tak jak powinno być) zamka przykleić i w trakcie leczenia będę miała ten zamek wymieniany i przyklejony we właściwej pozycji.
jeszcze jedna sprawa - a mianowicie czy któraś z was będzie miała lub ma mikroimplanty - to drucik wmocowany w kość który będzie ciągnął zęba? nie spotkałam się z tym na forum a mój orto bardzo chetnie je stosuje.
tukipanko pytanie jeszcze do ciebie, otóż też mam szafirowy aparat - czy odbarwia ci się coś po kawie?
aha i jeszcze jedno - orto powiedział mi, że nigdy tak aparatu nie doczyszczę jak bym chciała i piaskowanie oczywiście co jakiś czas załatwia sprawę, a poza tym uważa, że irygator jest konieczny i najlepszy bo pozwoli mi mniej się bawić z czyszczeniem go a poza tym dobrzez wpływa na dziąsła i zapobiega ich chorobom i jako babcia mu podziękuję rozważam, rozważam, tylko zastanawiam się czy kupic oral-b czy taki tani z allegro za 50zł: czy ma któraś z was to cudo tanie firmy curamed?
kesii jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-19, 08:28   #6470
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

już się prawie przyzwyczaiłam do tego aparatu, chwilami mam wrażenie, że coś mi siedzi na zębach i trzeba to zdjąć
pozatym mam wrażenie, że mi się zęby leciusieńko ruszają
Stary 2008-03-19, 08:29   #6471
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

a ja mam pytanie związane z łańcuszkami. Czy zakłada je się żeby zlikwidować dziury po wyrwanych zębach czy zawsze się je zakłada?? bo ja mam w czerwcu ściągany aparat ale żadnych łańcuszków nie mam i sie zastanawiam czy mnie to też czeka czy nie. Spytałabym orto ale wizyte mam dopiero za miesiąc a chciałabym już wiedzieć
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
Stary 2008-03-19, 08:33   #6472
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kesii Pokaż wiadomość
tukipanko pytanie jeszcze do ciebie, otóż też mam szafirowy aparat - czy odbarwia ci się coś po kawie?
Nie jestem Tulipanką, ale powiem, że aparat kryształowy się nie przebarwia. Przebarwiają się za to gumki. Szczególnie właśnie po kawie.
Stary 2008-03-19, 09:04   #6473
kesii
Raczkowanie

ok dzięki za odp, gumek na razie nie mam więc póki co żłopię
kesii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 09:17   #6474
kliwia
Zakorzenienie

kesii irygator nie jest niezbędny, a jesli ortodonta Ci będzie chciał wcisnąć z gabinetu, to naciąga. To jest dość drogie [przynjamniej dla mnie]
Wystarczy 5 minut dłużej niż zwykle myć, i zaopatrzyć się w zestaw szczoteczyk.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 09:36   #6475
marekroman1
Malowane światłem...

Talking Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

[quote=emeczka;6945242]no co będę ściemniać.. wyciągi to nie są nasi przyjaciele najgorzej jest na początku noszenia tego badziewia, to jedyny moment gdy nie spałam przez zęby...

Hallo !

A używasz na noc pasty ORTHO SALVIA DENTAL - NOC ?

To specjalna pasta do zębów dla osób noszących

stałe aparaty ortodontyczne.

Możesz spytać swojej ORTO. Dziwne, że Ci nie powiedziała.

Są w tej paście składniki łagodzące i przeciwbólowe.

Ułatwiają zasypianie.

Pastę kupisz w każdej aptece. Producent ATOS MM.

Pozdro.
Stary 2008-03-19, 10:54   #6476
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kesii Pokaż wiadomość
hej dziwuchy, ja juz także posiadam swój aparat. jest świetny wczoraj wyleciała mi z niego taka gumka zawieszona na haczykach ale poradziliśmy sobie z tż i ja zamocowalismy tam gdzie była. nie wiem czy to normalne ale mam aparat 6 dni a już mi się jedynka troche wysunęła, normalnie czuje to i widzę. niesamowite. okazało się, że mam tak wykrzywionego kła, że nie można na nim normalnie (czyt. tak jak powinno być) zamka przykleić i w trakcie leczenia będę miała ten zamek wymieniany i przyklejony we właściwej pozycji.
jeszcze jedna sprawa - a mianowicie czy któraś z was będzie miała lub ma mikroimplanty - to drucik wmocowany w kość który będzie ciągnął zęba? nie spotkałam się z tym na forum a mój orto bardzo chetnie je stosuje.
aha i jeszcze jedno - orto powiedział mi, że nigdy tak aparatu nie doczyszczę jak bym chciała i piaskowanie oczywiście co jakiś czas załatwia sprawę, a poza tym uważa, że irygator jest konieczny i najlepszy bo pozwoli mi mniej się bawić z czyszczeniem go a poza tym dobrzez wpływa na dziąsła i zapobiega ich chorobom i jako babcia mu podziękuję rozważam, rozważam, tylko zastanawiam się czy kupic oral-b czy taki tani z allegro za 50zł: czy ma któraś z was to cudo tanie firmy curamed?
Nie, krysztal sie nie przebarwia Na poczatku, kiedy jeszcze nie bylam obeznana traktowalam jako przebarwienie to, ze krysztalek brudzil sie czyms co jadlam np. barszczem czerwonym i nabieral rozowej poswiaty. Juz myslalam, ze do nastepnej wizyty bedzie mnie szlag trafial, ale mycie zebow zalatwia sprawe. Jestem bardzo zadowolona z krysztalu
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 11:01   #6477
april:)
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć,
muszę mieć usunięte czwórki, by jedynki mogły się cofnąć i zostało jeszcze miejsce na ósemki, które wyrastając wypychają mi pozostałe zęby
I dzięki temu właśnie, że nie będę miała czwórek zęby będą na swoim miejscu z zgryzie
NA doł na razie nie będę mieć zakładanego, a jeśli podczas leczenia wyjdzie taka potrzeba to będę miała usunięte piątki...
april:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 11:33   #6478
carla_87
Raczkowanie

Dziewczęta za 3 godzinki zakładam górę )) ale mam stresa....

Ex - aparatka
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 11:34   #6479
Nadia2311
Przyczajenie

Witam
Ja założyłam aparat stały, metalowy 6.12.2006., a w maju 2007 na dół. miałam jakieś dwie wady zgryzu, jedna strona twarzy mi sie ,,zwieszała" i ścierała sie żuchwa. teraz jest tylko mała róznica w proporcjach, ale kształt twarzy mi sie zmienił, wychudła jakoś, zniknęły mi pulchne policzki. Niewim co dalej ,zobacze jak zdejmę, moze to się jakos ułoży. Z zebów jestem zadowolona na razie. Górne pięknie wyprostowane(miałam kły i naprawdę bardzo zły zgryz), dolne jeszcze nie do końca. W każdym razie aparat mi juz nie przeszkadza, tylko chciałabym juz miec to za sobą.zostało mi orientacyjnie jakieś 5do 6 miesięcy. Troche inaczej mi się szczęka ustawia, jest inaczej z twarzą ale moze trzeba sie przyzwyczaić?
troche się boję, że mimo naprawy ząbków to jednak zmiana kształtu twarzy(szczeki, uśmiechu) nie będzie korzystna.
Nadia2311 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-19, 14:17   #6480
kate_lol
Raczkowanie

a ja juz po zalozeniu ;D nie ejst źle ,az tak ; p najbardziej wkurzajace jest to ze neimgoe gryźć no i ze mam suche usta ^^ i jestem glodna aa dziwne uczucie na tych zębach ^
i taksie jeszcze zastanawiam jak niemgoe gryźć zbytnio przez to bolenie i dziwne uczucie to jak ja umyję zeby? aa ;D bede sie bala ze mi odpadna zamki ;p

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości