Tajlandia - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-17, 20:22   #631
Mafinka1
Przyczajenie

Dot.: Tajlandia

Na wypoczynek ( 4 dni) wybraliśmy wstępnie wyspę Ko Samet, ale czytając różne opinie zaczynamy się zastanawiać czy to dobry wybór. Może ktoś coś polecić na wybrzeżu w niedalekiej odległości od Bangkoku tak do 4 godz jazdy, gdyż nie chcemy tracic czasu na dojazd. Nie musi to być wyspa, ale zależy nam na miejscu urokliwym, z klimatem i ładną plażą na której chcemy spędzic troche czasu w ciszy a wieczorkiem żeby można było pospacerować, coś dobrego zjeść oraz milo spędzić czas.
Mafinka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 00:50   #632
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olencjaaa Pokaż wiadomość
i jeszcze mam pytanie bo muszę już zacząć realizować listę zakupów na wyjazd
jakiej firmy filtry do opalania SPF50+ zabierałyście ze sobą?

a czy któraś z was miała problem z "alergią na słońce"?
ja zawsze bez problemu się opalałam a w zeszłe lato opalając się tylko przed domem wyszło mi pierwszy raz uczulenie
i teraz się obmawiam co to będzie na takim słońcu
Dołączam do wątku; Wylatuję w ostatni tydzień marca
Olencjaaa - ja kupię TYLKO apteczne filtry - w inne nie wierzę

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 06:26   #633
Olencjaaa
Organizatorkaaa :)

GG do Olencjaaa

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Dołączam do wątku; Wylatuję w ostatni tydzień marca
Olencjaaa - ja kupię TYLKO apteczne filtry - w inne nie wierzę

super na ile jedziecie i gdzie będziecie

też postanowiłam zabrać tylko apteczne filtry kupiłam już dwie 50 i jedną 30, poszukam jeszcze coś pomiędzy i na koniec wyjazdu 25 na nogi, słabszych chyba niema co brać

najszybszy kontakt: olencjaaa.wizaz@gmail.com
(zawsze w tytule podawaj swój nick)
Olencjaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 12:23   #634
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:

też postanowiłam zabrać tylko apteczne filtry kupiłam już dwie 50 i jedną 30, poszukam jeszcze coś pomiędzy i na koniec wyjazdu 25 na nogi, słabszych chyba niema co brać
kup sobie jakiś dobry krem nawilżający, albo weź jakiś aloes w żelu
A tak przy okazji filtrów czytałam nie tak dawno że te np Garniera nieraz są gorsze (pod względem składu) od tych bez markowych z Lidla
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 17:44   #635
painka
Zadomowienie

Dziewczyny, poradźcie proszę co poleciłybyście jeszcze na zwiedzanie w Bangkoku, sama nie wiem ile na to dni przeznaczyc. Ja jadę po raz 3, ale dla mojego narzeczonego będzie to 1 raz w Tajlandii i chciałabym mu pokazac jak najwięcej, mi akurat nie przeszkadza że będę znowu w tych samych miejscach, chętnie do nich wrócę. Na chwilę obecną mam taki plan:
- 1 dzień za zwiedzanie świątyń
- 1 dzień na floating market, most na rzece Kwai, Tiger Temple
- 1 dzień na........????
- potem lot na Phuket i stamtąd promem na Phi Phi
- 3 noce na Phi Phi
- powrót do BKK wieczorem dzień przed powrotem do PL
- no i ostatniego dnia (wylatujemy ok 20) chciałabym podjechac na kilka godzin do Siam Ocean World, tak żeby już nie łazic gdzieś po dworze i tym upale.

Do tego przez 3 wieczory chciałabym pójsc na Soi Cowboy i na drinka do któregoś z Sky Barów. Więc 1 wieczór też bez planu.

Zastanawiam się jeszcze nad Crocodile Farm albo Safari World (to drugie chyba bardziej mi się podobało). A może China Town (nie byłam). Polecicie coś proszę co moglibyśmy robic 1 dnia w BKK?

Nie wiem czy wszystko wypali wg. planu, może się np. okazac że w dniu w którym zaplanowałam zwiedzanie świątań będzie lało i zwiedzanie nie będzie miało sensu, ale chciałabym mniej więcej sobie każdy dzień zaplanowac

Edytowane przez painka
Czas edycji: 2013-02-18 o 17:46
painka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 18:07   #636
Malgos_12
Zakorzenienie

A może walki muay thai?? mój tż spełnił jedno ze swoich marzeń wieczorem zaczynają się chyba koło 18-tej lub 19-stej
China town też fajne, mieszkaliśmy obok a i jeszcze pływanie łódką po rzece - nam się podobało. Najlepiej pojechać z rana i wtedy wysiąść koło Pałacu.

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2013-02-18 o 18:08
Stary 2013-02-18, 18:25   #637
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
A może walki muay thai?? mój tż spełnił jedno ze swoich marzeń wieczorem zaczynają się chyba koło 18-tej lub 19-stej
China town też fajne, mieszkaliśmy obok a i jeszcze pływanie łódką po rzece - nam się podobało. Najlepiej pojechać z rana i wtedy wysiąść koło Pałacu.
Walki są też na Phi Phi i tam to mamy w planach. A co do łódki to może uda nam się to zaliczyc w dniu zwiedzania świątyń.
Stary 2013-02-18, 19:20   #638
Malgos_12
Zakorzenienie

A to chyba, że tak sprawa wygląda... może po prostu warto się "pobujać" po BKK
Stary 2013-02-19, 14:13   #639
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:

Wylatujemy 22 marca - wracamy 8 kwietnia; Ladujemy w Bangkoku i szczerze mówiąc dopiero w weekend zabierzemy się za planowanie całej podróży; Zastanawiam się ile dni przeznaczyć na Bangkok...
Bardzo chciałabym pojechać na Krabi, Ko Lanta, może do Birmy (Lenya National Park). Zupełnie nie jesteśmy zainteresowani tymi najbardziej tłocznymi i modnymi miejscami

Zastanawiam się przez jakie serwisy najkorzystniej rezerwować noclegi.

Najbardziej nie mogę się doczekać kuchni tajskiej - jest wspaniała!!!

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2013-02-19 o 14:16
Stary 2013-02-19, 17:14   #640
painka
Zadomowienie

Cytat:
Wylatujemy 22 marca - wracamy 8 kwietnia; Ladujemy w Bangkoku i szczerze mówiąc dopiero w weekend zabierzemy się za planowanie całej podróży; Zastanawiam się ile dni przeznaczyć na Bangkok...
Bardzo chciałabym pojechać na Krabi, Ko Lanta, może do Birmy (Lenya National Park). Zupełnie nie jesteśmy zainteresowani tymi najbardziej tłocznymi i modnymi miejscami

Polecam agoda.com oraz booking.com. Albo trivago.pl - tam są wszystkie "wyszukiwarki" w jednym miejscu.
Stary 2013-02-19, 20:30   #641
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:

dla mnie na BKK to max 3 dni, ale zależy co kto lubi, a ja korzystałam z booking.com i nigdzie nie miałam problemów
Stary 2013-02-20, 00:49   #642
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
Polecam agoda.com oraz booking.com. Albo trivago.pl - tam są wszystkie "wyszukiwarki" w jednym miejscu.
Dziękuję
Cytat:
dla mnie na BKK to max 3 dni, ale zależy co kto lubi, a ja korzystałam z booking.com i nigdzie nie miałam problemów
Dziękuję Przyznam, że i ja jak najszybciej chcę opuścić wielkie miasto myślałam właśnie o 2- 3 dniach.

Stary 2013-02-20, 06:01   #643
Malgos_12
Zakorzenienie

My też chcieliśmy uciec szybko z miasta
Ale jeśli chodzi o oazę spokoju to polecam Koh Lipe
Stary 2013-02-20, 09:13   #644
Olencjaaa
Organizatorkaaa :)

GG do Olencjaaa

Cytat:

my 4 kwietnia wylatujemy więc się miniemy
na pewno będziemy na Krabi i Ko Lanta- tutaj chcemy zrobić kurs gotowania, też nie mogę się doczekać kuchni tajskiej

my na początku chcieliśmy rezerwować noclegi ale stwierdziliśmy, że po co być uwiązanym planem, czytałam też na forach że na miejscu zawsze idzie dostać tańszą cenę niż przez internet

najszybszy kontakt: olencjaaa.wizaz@gmail.com
(zawsze w tytule podawaj swój nick)
Olencjaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 09:54   #645
sysia333
Przyczajenie

Malgos_12 dzięki za poprzednie wpisy Jezeli chodzi o noclegi to polecam nasz system: zamawialismy przez booking.com lub agodę tylko pierwszy nocleg w każdym nowym miejscu, żeby się nie "szwędać", a później, jak trafiliśmy na coś, co nam się podobało, zmienialiśmy miejsce, a jak nie...zostawaliśmy w starym.I choć bylismy w szczycie sezonu(Boże Narodzenie i Sylwester) nie było z tym żadnego problemu

Ahh...i ja z pełna odpowiedzialnością polecam Chiang Mai, najlepiej na weekend, świetny targ jest wieczorem

Edytowane przez sysia333
Czas edycji: 2013-02-20 o 09:58
sysia333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 19:36   #646
Mafinka1
Przyczajenie

A co ciekawego przywozicie na prezenty z Tajlandii?
Czy do wody potrzebne są jakies buty? Wiem, że plaże są piaszczste, ale chodzi mi o to czy nie ma jakis żyjątek w wodzie na które można nadepnąć i się skaleczyć .... wcale nie mam tu na myśli jeżowców tylko bardziej egzotyczne stworki
Stary 2013-02-25, 16:26   #647
Malgos_12
Zakorzenienie

Są meduzy różnego rodzaju, jedna nawet poparzyła mojego tż-ta bo miał potem takie punkty, ale nieraz można spotkać na plażach punkt pierwszej pomocy w takich przypadkach czyli butelkę octu gdzieś mam nawet zdjęcie
Butów żadnych nie trzeba, dno jest super piaszczyste i przyjemne ... tylko woda tam nie chłodzi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-11-19 12.58.17.jpg (61,1 KB, 14 załadowań)

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2013-02-25 o 16:29
Stary 2013-02-26, 02:39   #648
Sikorka0204
Zakorzenienie

Zastanawiam się nad wyjazdem do Tajlandii. Mam dwie opcje do wyboru:
jechać z biurem podróży Bangkok (2dni)+Phuket(4 dni) wraz z wycieczkami za 3tys zł lub na własną rękę do Bangkoku (bilet lotniczy z miejsca w którym przebywam 1400zł). I teraz się zastanawiam, gdyż zawsze chciałam zatrzymać się w Phuket i zobaczyć słynne Phi Phi. Z racji tego, że nie mam lotu do tej miejscowości pozostaje mi Bangkok i ewentualne przemieszczenie się do miejscowości Pattaya. Czy warto jechać do tego rejonu? Czy raczej wybrać opcję z biura?

Dodatkowo czy któraś z Was była na Bali? Koszt wycieczki praktycznie identyczny a nie byłam w żadnym z tych miejsc i nie wiem co będzie lepsze.
Stary 2013-02-26, 09:33   #649
Malgos_12
Zakorzenienie

a czemu na własną rękę nie chcesz polecieć z BKK na Phuket?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-26, 13:42   #650
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
a czemu na własną rękę nie chcesz polecieć z BKK na Phuket?
Właśnie zdecydowaliśmy się jednak dopłacić za bezpośredni lot do Phuket, niby wypada drożej ale z tego co wyczytałam ten rejon jest lepszy (interesuje mnie głównie plażowanie).
Jakie wycieczki polecacie z Phuket?
Wiem, że zdecyduje się na Phi Phi oraz trekking na słoniach. Mam 9 dni. Co warto jeszcze zobaczyć?
Stary 2013-02-26, 15:46   #651
carmelova
Zakorzenienie

Cześć Postanowiłam do Was dołączyć, bo w planach mamy wyjazd do Tajlandii. Niestety dopiero za rok, ale że uwielbiam przygotowania i dają mi one prawie tyle samo radości co samo podróżowanie. Będzie to nasz pierwszy tak daleki wyjazd. Chcemy polecieć na ok. 2 tygodnie w okresie grudzień-luty z Londynu. Na razie bilety są bardzo drogie, rzędu 800-900 GBP/osobę. Ciekawa jestem czy cena spadnie, czy muszę się liczyć z takim wydatkiem...

Poza tym będę bardzo wdzięczna za wszystkie rady. Na innych forach trwają dyskusje czy kupić plecach 70 czy 50 l, a to nie do końca to o co mi chodzi. Chcę zwiedzić jak najwięcej, wyleżeć się na plaży i ponurkować, ale bez ekstremalnych noclegów w dżungli

Więc zapytam na starcie - plecak czy walizka?
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 17:14   #652
Mafinka1
Przyczajenie

Dziękuję bardzo, że wszystkie informacje. Już nie mogę się doczekać ....zostało 2 tygodnie.
Stary 2013-02-26, 17:57   #653
painka
Zadomowienie

A u mnie równe 2 miesiące
Stary 2013-02-26, 20:03   #654
mp_84
Raczkowanie

GG do mp_84

a ja juz w przyszly piątek fruuu do Bangkoku ale juz w czwartek wieczorem jedziemy do Pragi i tam nocujemy. Hotele zarezerwowane, plan jest pozostalo odliczanie dni i pakowanie
w ogole u mnie szal, oprocz przygotowan do wyjazdu, przygotowania do slubu i wesela, ktore jest 3 tygodnie po powrocie...
mp_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 20:07   #655
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Cześć Postanowiłam do Was dołączyć, bo w planach mamy wyjazd do Tajlandii. Niestety dopiero za rok, ale że uwielbiam przygotowania i dają mi one prawie tyle samo radości co samo podróżowanie. Będzie to nasz pierwszy tak daleki wyjazd. Chcemy polecieć na ok. 2 tygodnie w okresie grudzień-luty z Londynu. Na razie bilety są bardzo drogie, rzędu 800-900 GBP/osobę. Ciekawa jestem czy cena spadnie, czy muszę się liczyć z takim wydatkiem...

Poza tym będę bardzo wdzięczna za wszystkie rady. Na innych forach trwają dyskusje czy kupić plecach 70 czy 50 l, a to nie do końca to o co mi chodzi. Chcę zwiedzić jak najwięcej, wyleżeć się na plaży i ponurkować, ale bez ekstremalnych noclegów w dżungli

Więc zapytam na starcie - plecak czy walizka?
jak najbardziej plecak! widziałam nie jednych wysiadających z łódki i próbujących ciągnąć walizkę po piachu my na 2,5 tygodnia spakowaliśmy się w dwie osoby w jeden 65 l albo 70L plecak plus dwa takie małe i w sumie uważam, że i tak za dużo wzięliśmy, ale z drugiej strony wyjeżdżaliśmy w listopadzie więc długie spodnie, bluzy mieliśmy na sobie a potem trzeba było to nosić... przede wszystkim bierz jak najmniej

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Właśnie zdecydowaliśmy się jednak dopłacić za bezpośredni lot do Phuket, niby wypada drożej ale z tego co wyczytałam ten rejon jest lepszy (interesuje mnie głównie plażowanie).
Jakie wycieczki polecacie z Phuket?
Wiem, że zdecyduje się na Phi Phi oraz trekking na słoniach. Mam 9 dni. Co warto jeszcze zobaczyć?
wypożyczcie skuter i zwiedzicie sobie całą wyspę... Wzgórze Buddy, Świątynię, warto pojeździć i pooglądać okoliczne plaże...
a wy chcecie całkowicie zrezygnować z BKK? bilety lotnicze z BKK na Phuket nie są drogie
Stary 2013-02-27, 02:32   #656
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
wypożyczcie skuter i zwiedzicie sobie całą wyspę... Wzgórze Buddy, Świątynię, warto pojeździć i pooglądać okoliczne plaże...
a wy chcecie całkowicie zrezygnować z BKK? bilety lotnicze z BKK na Phuket nie są drogie
Niestety tak ponieważ lecimy tylko na tydzień i szkoda mi czasu poświęcać na loty.
A czy wypożyczenie skutera nie jest niebezpieczne?
Pytam bo gdzieś czytałam, że często zdarzają się oszuści i np oskarżają i zniszczenie ich. Jaka cena wypożyczenia? Jakie dokumenty są potrzebne?
Stary 2013-02-27, 07:35   #657
inka113
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
A u mnie równe 2 miesiące
A skąd będziesz leciala? Ja tez już nie mogę sie doczekać, lecę 25.04 z KRK
inka113 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-27, 10:29   #658
inmypocket
Raczkowanie

Ja mam w planach wypad w jakieś wspaniałe, egzotyczne miejsce w przyszłe ferie i właśnie marzy mi się Tajlandia. Zazdroszczę wszystkim dziewczynom, które miały okazje już ją zwiedzić!
inmypocket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-27, 10:45   #659
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Niestety tak ponieważ lecimy tylko na tydzień i szkoda mi czasu poświęcać na loty.
A czy wypożyczenie skutera nie jest niebezpieczne?
Pytam bo gdzieś czytałam, że często zdarzają się oszuści i np oskarżają i zniszczenie ich. Jaka cena wypożyczenia? Jakie dokumenty są potrzebne?
my za nowy skuter z większym silnikiem płaciliśmy 250 albo 300 bahtów (kurcze teraz nie pamiętam dokładnie - ale wyszło nam coś koło 6 euro za cały dzień włącznie z paliwem). Wypożyczyliśmy w tym miejscu gdzie mieszkaliśmy, ogólnie potrzebny jest jedynie paszport, ale ponieważ oni mieli kopie naszych paszportów nie chcieli nic więcej.
Akurat ci ludzie, którzy opiekowali się tymi naszym apartamentami byli super, więc nie było obaw, a wycieczka była świetna. Oczywiście trzeba zachować ostrożność na drodze, ale ogólnie warto.
A i koło Kata beach (tzn niedaleko) we wtorki i czwartki odbywa się lokalny targ. Koniecznie trzeba pójść... można spróbować tamtejszych specyfików - typu pieczona szarańcza itp
Stary 2013-02-27, 14:31   #660
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inka113 Pokaż wiadomość
A skąd będziesz leciala? Ja tez już nie mogę sie doczekać, lecę 25.04 z KRK
Też 25.04 z Warszawy - Qatar Airways. Już masz wszystko pozałatwiane? Noclegi, plan podróży?

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Cytat:
Napisane przez inmypocket Pokaż wiadomość
Ja mam w planach wypad w jakieś wspaniałe, egzotyczne miejsce w przyszłe ferie i właśnie marzy mi się Tajlandia. Zazdroszczę wszystkim dziewczynom, które miały okazje już ją zwiedzić!
No to pierwszy krok masz za sobą, a teraz pora na odkładanie $ i planowanie!

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości