|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#631 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
![]() Happy 38th National Day UAE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2nd December 2009
![]() |
![]() |
#632 | |
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Raczej będzie trudno.... ale próbuj skontaktować się z kilkoma agencjami pracy przedstawiając im swoje CV, nigdy nic nie wiadomo. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#633 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Dzieki za szybka odpowiedz, jak pozamykam bierzace sprawy to troche ich wszystkich pomecze, jak otrzymam jakiekolwiek odpowiedzi to napewno dam znac czy jest sens zawracac sobie glowe takimi aplikacjami.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 |
Wtajemniczenie
|
polecam uwadze prace studentów turystyki dot. analizy rynków turystycznych wybranych krajów, moze sie komuś przydać, bo zamieszczono tam sporo ciekawych informacji
http://wtir.awf.krakow.pl/pdf/studen...ojekty_me.html
![]() |
#635 | ||
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam. ![]() Cytat:
Specjalna dedykacja dla BO66 w załączeniu... to tak w nawiązaniu do "ninja" ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#636 |
Raczkowanie
|
witam wszystkich serdecznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#637 | |
|
Cytat:
Witaj Ana Alby ![]() ![]() Polecam Ci poczytać wątek, gdzieś tu przewinął się adres polskiej fryzjerki w Dubaju. Ma tutaj swoje przedstawicielstwo DERMIKA w Al Muhairy Centre. Bardzo dobre studio paznokci Nail jest w Marks&Spencer. To tak na szybko garść informacji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#638 |
Raczkowanie
|
tak jest egipcjaninem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 |
Wtajemniczenie
|
a zobacz tutaj;
http://wtir.awf.krakow.pl/pdf/studen...na_lepiarz.pdf u mnie działa
![]() |
#640 |
Przyczajenie
|
znam świetną fryzjerkę - Polkę, tylko trudno jest się z nią umówić - nie pracuje w żadnym salonie, przyjechała niedawno z Polski, gdzie prowadzila salon,
---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- prace ciekawe tylko automatyczny tłumacz zbyt często był w użyciu ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, ja mam pytanie innego gatunku - czy ktoras z was brala 'szybki slub' w emiratach? Byc moze znacie kogos kto musial szybko podpisac papierek?
Musimy szybko zalegalizowac zwiazek (on Brytyjczyk, ja Polka) i nie mamy za duzo czasu. Blagam o jakies porady. xx |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#642 |
Wtajemniczenie
|
Dzieńdobry
pochwalę się wizą - w ciągu 2 dni została załatwiona przez biuro odkryjdubaj ważna 60 dni. ![]() ![]() ![]() Możemy na spokojnie jechać szkoda ze tylko tydzien..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#643 | ||
|
Dziękuję
![]() Cytat:
Jeśli jesteś w ciąży, radzę natychmiast wyjechać do Europy... tam na spokojnie zalegalizować związek i wrócić już jako para. Ewentualnie skontaktuj się z Polską Ambasadą i zapytaj w jaki sposób możesz tutaj jak najszybciej zawrzeć związek małżeński. O to samo niech zapyta Twój partner w swojej Ambasadzie. Cytat:
![]() Czekam na Twój wpis już z Dubaju!!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 |
Przyczajenie
|
Dzieki Eva, wlasnie sie dowiedzielismy ze mozna wziac w miare szybki slub w ***el Ali, i pozniej 'zalegalizowac' zwiazek skladajac odpowiednie dokumenty w naszych ambasadach. Jesli nie zlozymy dokumentow w ambasadzie, dokument o zawarciu zwiazku bedzie wazny tylko w Emiratach ale nie bedzie legalnym dokumentem poza granicami kraju.
W Polsce albo Anglii na slub cywilny trzeba czekac, a my nie mamy czasu do dyspozycji. Mozemy ewentualnie zalegalizowac zwiazek na Cyprze (biurokratyczne ceregiele trwaja 5 dni) i to bedzie dla nas opcja numer 2 jezeli kosciol w ***el Ali nie bedzie w stanie nas 'przyjac' w ciagu nastepnych tygodni. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#645 | ||
|
Cytat:
W J.e.b.e.l. Ali (gwiazdkuje automatycznie, to napisałam z kropkami) w którym kościele? Anglikańskim? Bo katolicki wymaga dość dużo dokumentów: Cytat:
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-12 o 08:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#646 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo dziekuje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 |
|
BO66
![]() Dzisiaj mam wiadomości niezwykłe, po pierwsze, przez dwa dni padał deszcz!!! No!!! Nie taki zwykły deszcz, ale mokry i dużo wody w połączeniu z wyładowaniami atmosferycznymi.... spowodował śmierć pięciu osób na drogach, setki rannych w szpitalach, wypadków i kolizji w samym emiracie Abu Dhabi - 503. Miasto było sparaliżowane (piszę o AD ale podobnie było wszędzie). Ja 12 km jechałam (sic!) 130 minut, ponad 2 godziny.... makabra. Pod wiaduktem wołałam pomocy Mojżesza aby cud Morza Czerwonego się stał, niestety musiałam przejechać/przepłynąć bez cudów i wiem już, że moje auto to amfibia... ![]() Dla porówniania, deszcz był mniej więcej jak typowe dwa dni burzy w Sierpniu w Polsce.... temperatura spadła do..... UWAGA całych 17 stopni!!! Aż sobie włączyłam podgrzewanie foteli... ![]() Zabawa też była z wycieraczkami, nie każdy wie przecież, jak taką opcję luksusową się włącza więc jechali niektórzy z oczami na masce, a ponieważ są też i tacy, którzy pojęcia nie mają jak włączyć światła w swoich autach, co w nocy tu nawet niepotrzebne bo wszystkie ulice są oświetlone, tak w ciemnym deszczu należałoby te światła włączyć... no niestety, niektórzy tej dodatkowej opcji nie znalaźli. Jedna mała dygresja... ja wcale nie żartuję, osobiście znam osobę, która pojęcia nie ma jak w swoim Audi A8 światła włączyć. No w sumie, to ja też nie wiem ![]() Dodam potem kilka zdjęć z KATAKLIZMU. Teraz druga wiadomość: Szejkowie z Abu Dhabi postanowili pomóc biedniejszym kuzynom z Dubaju... dadzą im 10 miliardów U$D. Od razu Giełdy zaczęły radośniej pracować.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-14 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 |
Wtajemniczenie
|
Eva
![]() ![]() tylko ryjek mi sie cieszy do tych opcji wycieraczki ![]() ![]() i tak w porównaniu z tym co mamy za oknem -parę, szaro-buro, trochę śniegu........ to taaaaaki deszcz i temperatura marzenie. No ja liczę na taka pogode 20-pare stopni co obiecuje mi prognoza na accuweahter.com ![]() Edytowane przez Magda_M_1973 Czas edycji: 2009-12-26 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#649 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#650 |
Zakorzenienie
|
Uff przebrnelam przez caly watek
![]() Bardzo ciekawe rzeczy piszecie dziewczyny, duzo sie dowiedzialam ![]() ![]() W kazdym badz razie bede czesto tu zagladac ![]()
Za mądra dla głupich, a dla mądrych zbyt głupia. Zbyt ładna dla brzydkich, a dla ładnych za brzydka. Za gruba dla chudych, a dla grubych za chuda. Za łatwa dla trudnych, a dla łatwych za trudna. Zbyt czysta dla brudnych, a dla czystych za brudna. Spróbuj się domyślić gdzie to mam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#651 |
Przyczajenie
|
Dzieki dziewczyny za wsparcie.
Szukajac najlepszej dla nas opcji zglosilam sie do ambasady polskiej po porade, niestety pan konsul bardzo patronizujacym tonem oznajmil ze to nie informacja i mam sobie sama dac rade. Polska ambasada w Abu Dhabi udziela slubow tylko dla obywateli Polski, eh. Z kosciolem katolickim poddalismy sie na starcie - biurokracja jakbysmy sie wybierali przynajmniej na wycieczke na marsa. Na szczescie kosciol anglikanski przyjal nas bardzo cieplo i mamy nadzieje ze uda nam sie wszystko szybko zalatwic. x |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 |
|
Olusia, a nie macie możliwości "wyskoczyć" na Święta teraz do Europy i wziąć szybki ślub w UK lub Polsce?
Jeżeli jesteś w ciąży, to bardzo dużo ryzykujesz będąc tutaj teraz, nie możesz absolutnie iść do żadnego lekarza i nie rób żadnych badań. ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- W takim przypadku, zwiewałabym stąd jak najszybciej, pod byle jakim pretekstem, chociażby choroby w rodzinie... no nie wiem....
![]() |
![]() |
#653 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Eva ID;15847223]BO66
![]() Witam Eva ID .Tak byłam w Petrze dwa razy (tylko) i mam niedosyt , i ciagle sobie obiecuje powtornie ja odwiedzic.Ciekawe miejsca w Jordanii najlepiej sie zwiedza za pośrednictwem biur podroży.Jezeli zdecydujesz sie na przyjazd do Jordanii daj mi znac,a wtedy chetnie Ci pomoge.Pozdrawim goraco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#654 |
|
BO66
![]() Dziękuję, za każdym razym widząc Petrę pozostaję pod ogromnym wrażeniem. Już nawet zerkałam na plany wycieczek stąd ale muszę to dobrze rozpracować aby zobaczyć Petrę i zahaczyć o Syrię i zajść do najstarszego kościoła na świecie w Dura-Europos, który "pobił" Jordański w okolicy Jerash... raaaanyyyy... jakie Wy tam macie piękne zabytki.... aż mnie zatyka. Załączam zdjęcia z pamiętnego dwugodzinnego przejazdu 12 km podczas deszczu a właściwie w skutkach podeszczowych. Wyjaśniam dekorację przy drodze: Liczba 38 - to 38 lat państwa United Arab Emirates. Liczba 7 - to 7 Emiratów, które wchodzą w skład tego państwa, trochę na podobnej zasadzie co stany w USA.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-15 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez BO66 Czas edycji: 2009-12-16 o 07:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() ... A lekaze tez nie sa tacy straszni w Dubaju ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 | ||
|
Cytat:
![]() ![]() Bardzo ładne ujęcia robisz, chętnie pooglądam ich więcej, uwielbiam oglądać zdjecia. Może na wiosnę uda mi się, jeśli Bóg pozwoli odwiedzić Cię w Jordanii, bardzo bym chciała. Cytat:
Olusia, cudownie że jesteś pod dobra opieką ![]() Jeśli weźmiecie ślub już w Styczniu to dobrze.... co do kolejek w USC w Polsce, to pewnie można byłoby znaleźć termin w środku tygodnia, mniej popularny niż Soboty. Biurokracja to inna bajka, faktycznie wymagane jest wiele dokumentów. Ślub w kościele anglikańskim będziesz chyba musiała potem potwierdzić w naszej ambasadzie? Przyznam, że nie wiem tego dokładnie. Problem by się pojawił, gdybyś trafiła w ciąży do szpitala, bez względu czy to początek ciąży czy też poród. Stwierdzenie ciąży pozamałżeńskiej powoduje uwięzienie kobiety do czasu porodu, po porodzie natychmiast wraca ona do więzienia a po odsiedzeniu wyroku jest deportowana z zakazem powtórnego przyjazdu do tego kraju. EDIT: zapomniałam dopisać, że karę chłosty otrzymuje się już po porodzie. Najważniejsze, że Twój partner jest odpowiedzialnym facetem i nie zostawił Cię samej z "problemem". ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-17 o 05:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#658 |
Wtajemniczenie
|
to tam prawo działa aż do takiego stopnie? masakra. A może to tylko tak w kodeksach jest, bo jakoś tak trudno w to uwierzyć.
![]() |
#659 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny! Podziwiam Was za wyjazd do egzotycznego, zupełnie innego kulturowo kraju
![]() Spędziłam 4 lata w Stanach Zjednoczonych i nie mogłam się tam odnaleźć, a Wy powędrowałyście w odwrotnym kierunku i radzicie sobie ![]() Co sprawiło, że wyjechałyście? powodzonka, EMIgrantki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#660 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.