![]() |
#631 |
Przyczajenie
|
Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy
Mam pytanko, czy qlaira jest już skuteczna od 1 tabletki czy dopiero po kilku tabletkach uzyskuje się pełne zabezpieczenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 |
Przyczajenie
|
kati loczes...... lekarz mój powiedział ,że Qlaira jest skuteczna od pierwszej tabletki, ale ja profilaktycznie zabezpieczałam sie przez pierwszy miesiąc, bo słyszałam dużo opinii rozbieżnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#633 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#635 |
Raczkowanie
|
Ja również nie stosowałam...zresztą ani przy Qlairze ani przy Yasminelle i obyło się bez wpadek
![]()
![]() |
#637 |
Konto usunięte
|
Owszem, przez 9 dni, ale nie w przypadku, gdy w ogóle zaczyna się branie pigułek antykoncepcyjnych (i to tak jak należy, pierwszego dnia cyklu), tylko gdy przechodzi się na Qlairę z minipigułek, implantów czy wstrzyknięć hormonalnych. Wtedy trzeba się dodatkowo zabezpieczać. Nie wprowadzaj więc dziewczyn w błąd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#638 |
Przyczajenie
|
witam
wlasnie wrocilam od ginekologa ![]() zmienil mi tabsy na Yasminelle, dzis koncze Qlaire i od jutra zaczynam, zobaczymy co to bedzie. miala ktoras z was taka sytuacje ? po Qlairze yasminelle? pozdrawiam Karolina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 |
Raczkowanie
|
heloł
![]() rozmawialam dzis z moja pania doktor, powiedziala, ze moge zaczac brac qlaire od dowolnego dnia i - co ciekawe!!!- wtedy tez zabezpieczenie jest juz od pierwszej tabletki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 |
Raczkowanie
|
Ja miałam taki cykl, w którym opuściłam 19. chyba tabletkę i oczywiście zorientowałam po 12 godzinach (konkretnie 15
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#642 |
Raczkowanie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;18895229]Trochę to dziwne, bo w ulotce jest wyraźnie napisane, żeby zacząć 1. dnia cyklu. Myślę, że nie umieścili tej informacji ot tak sobie, bez potrzeby
![]() bo najlepiej jest przyjac tabletke w 1 dniu. ale jest tez tzw. opcja "quick start" - rozpoczecie brania w dowolnym dniu, dotyczaca wszystkich tabletek o niskiej zawartosci hormonow. mozna sobie poczytac w internecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#643 |
Wtajemniczenie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;18890622]Owszem, przez 9 dni, ale nie w przypadku, gdy w ogóle zaczyna się branie pigułek antykoncepcyjnych (i to tak jak należy, pierwszego dnia cyklu), tylko gdy przechodzi się na Qlairę z minipigułek, implantów czy wstrzyknięć hormonalnych. Wtedy trzeba się dodatkowo zabezpieczać. Nie wprowadzaj więc dziewczyn w błąd.[/QUOTE]
Ale ja właśnie zaczynałam branie pigułek. Tak kazała mi zrobić moja lekarka, na ulotce też pisali tylko o 9 dniach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kiedy można rozpocząc pierwsze opakowanie typu portfelik - jeżeli nie stosowano produktu antykoncepcyjknego zawierającego hormony w poprzednim miesiącu: nalezy rozpocząc przyjmowanie leku Qlaira w pierwszym dniu cyklu (tj. w pierwszym dniu krwawienia) -zmiana metody wyłącznie progestagenowej (mini-tabletka, implant, wstrzyknięcie lub system domaciczny): zmianę z mini-tabletki mozna przeprowadzic w dowolnym dniu (z implantu lub systemu domacicznego w dniu ich usunięcia lub z postaci we wstrzyknięciach w dniu planowanego kolejnego zastrzyku) ale w każdym przypadku trzeba stosowac dodatkowe środki ochronne przez 9 pierwszych dni przyjmowania leku Qlaira więc skoro mówisz że są to twoje pierwsze tabletki anty to pod warunkiem że przyjmiesz je pierwszego dnia okresu jestes zabezpieczona od pierwszej tabletki ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- z tym bym sie kłóciła, praktycznie na każdej ulotce niezależnie jakich tabletek jest napisane, że jeżeli zacznie się przyjmowac je później niz 5 d.c. należy się dodatkowo zabezpieczac przez całe opakowanie aczkolwiek w ulotce qlairze nie umiałam tego znaleźc więc na 100% nie jestem pewna. ja w każdym razie bym nie ryzykowala i albo poczekała na pierwszy dzien okresu albo zabezpieczała sie przez cały miesiąc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#645 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny przepraszam, że zawracam Wam głowę ale szybko potrzebuję odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#646 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja zrobiłam tak raz i ani w ciąze nie zaszłam ani nie miałam krwawienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez aanula Czas edycji: 2010-04-30 o 18:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#649 |
Przyczajenie
|
---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Witajcie kobitki ,jestem nowa ale juz troszke wiekowa.temat mnie intersuje bo mnie dotyczy osobiscie.nigdy nie brałąm nic anty to moje pierwsze tabl Qlaira.Niektore sa zadowolone ale ja raczej naleze do tych drugich .Długą droge przeszlam za nim je dostałam ,(rozne badania) a tuz przed wizytą u gin.jak na złosc zaczęly mnieboleć nogi ,łydki(uczucie rozpierania ,zimna i takie tam) Internista dął leki i powiedzial ze mge isc po antykonc.nic mi nie będzie.To poszłam i gin . nic nie powiedziałam .Nogi jeszcze troche mnie bolą ale ujdzie.Natomiast przy pierwszym blistrze na początku bole głowy migrenowe ,młdłosci- przy drugim na początku to samo. no i od poczatku dziwna prawa ręka jak by nie moja spuchnieta czy cos słabszy schwyt.najbardziej mnie denerwuje ze mi sie troche trzęsa rece a prawa gorzej, Nogi mam słabe jakies zmeczone brak sił.no i jeszcze jak by było mało ,mała mnie zaczęła piec i swedziec miałam Ginalgin to brałam ale poszłam do gina na wizyte bo bolał mnie brzuch kilka dni(7) .Po zbadaniu szok! Grzybica podobno bo jak na oko mozna to stwierdzic .Objawy przeciez juz ustąpiły ,upławy tez od ok 2dni brak a tu takie cos? ale to tez jest jedna wada tbl anty.Tylko ,że tu nikt takich ubocznych skutkow nie wymienił.Czyzbym była jedyna? to są dopiero skutki uboczne ale daje sobie czas do 3 opakowan moze wytrzymam. ![]() Edytowane przez Szpani Czas edycji: 2010-04-30 o 21:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#650 |
Przyczajenie
|
Zapomniałam jeszcze dodać ,że jestem non stop podminowana ,kiedys tylko przed miesiączką .Moja cera moze nie była idealna ale krostki pojawiały sie przed miesiaczka a teraz mam je ciagle ,ciagle jakies nowe na twarzy najwięcej, nie mozna ich wycisnąc.A libido nigdy nie byłam tygrysicą i teraz tez nie ,ochota jest ale jak to powiedziec ;tbl wpłynęły na zmniejszenie doznan w czasie kochania.No i jeszcze ,zaparcia ktorych nigdy nie miałam.Z plusów poprawiły mi sie paznokcie bo od jakiegos czasu łamały mi sie okrutnie .Nie przytyłam a bardzo chciałam ,apetyt w normie czyli jakies 7 posiłkow dziennie.No i z plusow komfort psychiczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#651 |
Przyczajenie
|
Mam ten sam problem co większość z Was... Aktualnie jestem w połowie czwartego opakowania. Wcześniej brałam yasminelle ale ze względu na objawy zwiastujące zakrzepice rzuciłam i zrobiłam pół roku przerwy oraz zmieniłam lekarza. Dostałam azalie jednoskładnikową którą brałam ponad pół roku i miałam przy niej miesiączki dosłownie raz na tydzień czasem raz na dwa..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
właśnie zaczęłam swoją przygodę z qlairą, poczytałam trochę opini napisanych przez was i jestem zaskoczona. Z tego co się zorientowałam to większość z was to młode dziewczyny, należę do zdecydowanie dojrzalszych, jestem po 40 ![]() Wcześniej na początek , aby sprawdzić jak zareaguje mój organizm na tabletki hormonalne dostałam yasmin . Było ok, tylko ten szum w uszach, teraz dostałam qlairę ze względu na wyższą zawartość estradiolu, bo tego mam zdecydowany deficyt i dziewczyny pełna kontrola lekarska. Co pół roku komplet badań, nie tylko u ginekologa ale również badania ogólne krwi, wątroby, ekg, tarczyca, wszystko, aby zobaczyć jak hormony wpływają na mój organizm. Dziewczyny zanim zaczniecie brać jakiekolwiek tabletki anty zróbcie sobie badania na poziom chociaż dwóch podstawowych hormonów czyli estradiolu i progesteronu, koszt każdego z nich to około 25 zł i nie czekajcie aż ginekolog wam to zaproponuje. Przez półtora roku chodziłam od ginekologa do ginekologa z powodu rozchwianych miesiączek dostawałam dowcipne czopki z progesteronem na wydłużenie cykli, działały na mnie fatalnie, apetyt, ból piersi i trądzik. Nikt mi nie zaproponował abym zrobiła sobie badanie poziomu hormonów, zrobiłam to sama i trafiłam do innego ginekologa, tylko pokiwał głowa zobaczywszy moje wyniki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#653 |
Zakorzenienie
|
Witam wizażystki,
mam do Was takie pytanie. Czy któraś z Was podczas przyjmowania QLAIRY miała bóle brzucha? Z tego co czytałam to nikt się tutaj na nie nie skarżył, choć na ulotce jest taki skutek uboczny. Ja wczoraj przyjęłam 7 tabletkę dopiero, a ból brzucha mam od około 4 dni. Dodam że miałam wrzody żołądka i boję się że przez tabletki mogły one nawrócić, lub coś niedobrego się dzieje. Wiem że organizm musi się przyzwyczaić do tabletek, ale w mojej sytuacji nie wiem czy powinnam czekać. Niestety nie mam kontaktu z moim ginekologiem gdyż wyjechał ![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Dodam że jest to ból nadbrzusza
![]() |
#654 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Dzisiaj wzięłam 24 tabletkę Q z 2 opakowania. Zmieniam jednak tabletki na Cilest. Teraz mam problem - kiedy mam wziąć pierwszą tabletkę Cilestu? Ginekolog powiedziała, że w pierwszy dzień okresu, jednak mam wątpliwości. Jutro biorę pierwszą czerwoną tabletkę i jeśli jutro dostanę okres to co? Przecież powinnam wziąć jeszcze drugą czerwoną tabletkę z opakowania Qlairy. Jeśli natomiast dostanę okres przy drugiej czerwonej tabletce, to mam wziąć jednego dnia tą drugą czerwoną tabletkę Q i pierwszą Cilestu (czyli 2 jednego dnia)? Mam nadzieję, że wyraziłam się w miarę zrozumiale i jeśli gdzieś już był podobny wątek to z góry przepraszam. Proszę o odpowiedź! Pozdrawiam. Informacja z ulotki Cilestu: W przypadku przejścia z innego złożonego, doustnego preparatu antykoncepcyjnego, stosowanie leku Cilest należy rozpocząć w okresie od 1 do 7 dni od przyjęcia ostatniej tabletki używanego w poprzednim cyklu preparatu antykoncepcyjnego. Przerwa między przyjęciem ostatniej tabletki preparatu poprzednio stosowanego, a przyjęciem pierwszej tabletki leku Cilest nie powinna być dłuższa niż 7 dni. W przypadku dłuższej niż 7 dni przerwy pomiędzy przyjęciem w poprzednim cyklu ostatniej tabletki antykoncepcyjnej, a przyjęciem pierwszej tabletki leku Cilest konieczne jest zastosowanie skutecznej, dodatkowej, niehormonalnej metody antykoncepcji. Należy stosować ją przez tydzień, tzn. do czasu przyjęcia siedmiu tabletek leku Cilest. Chyba postąpię wg niej, będzie dobrze? Lekarka trochę pomieszała. Edytowane przez dominiczkaaa7 Czas edycji: 2010-05-03 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 |
Przyczajenie
|
hej Dziewczyny! mi tez lekarz przepisał tabletki Qlaira, dzisiaj jest pierwszy dzień cyklu, więc mam wziąć 1. tabletkę. mam takie bardzo nietypowe pytanie, ponieważ są to moje pierwsze tabletki. A mianowicie: można samemu sobie wybrać, godzinę ich przyjmowania, tak? nie muszą być to ranne godziny, można wieczorem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Raczkowanie
|
bardzo prosze o szybka odpowiedz. Przedwczoraj o 22 dostalam (wydawalo mi sie?) okresu, 1 tabletke wzielam o 8 rano nazajutrz.. wieczorem juz nie mialam okresu.. a dzisiaj dzien po wzieciu 1 tabletki nadal nie mam.. Wzielam 2 tabletke.. czy cos jest nie tak? Dodam, ze miesiaczkuje jeszcze nieregularnie ostatni cykl mialam 35 dni a teraz 27.. co jest nie tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#658 |
Przyczajenie
|
do ANECZKA 2238 ja tez mam bol brzucha juz od 2 tyg ale nie wiem od czego bo w między czasie złapałam podobno! grzybice(to tez uboczny skutek tej antyk).Trudno powiedziec od czego mnie boli ale prawie non stop jak przed miesiączką.Troche za duzo mam juz tych ubocznych skutkow .Sama nie wiem czy czekac co będzie po 3 pakowaniu czy zakonczyc.
---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- MAM PYANIE czy jak chce się zrezygnowac z brania Qlairy to mozna to zrobic w kazdym momencie ,czy trzeba wziąc blister do konca? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 |
Zakorzenienie
|
Do Szpani
Moje bóle brzucha ( w okolicy zołądka) dzisiaj się okazały wrzodami. Więc nie jest to wina tabletek, w moim przypadku. Ale czytałam że wiele kobiet ma bóle podbrzusza.
![]() |
#660 |
Konto usunięte
|
Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy SPRZEDAM 1 opak.
Tutaj się nie sprzedaje
![]() Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2010-05-04 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.