![]() |
#631 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych
Cytat:
PUL to tkanina poliestrowa z laminatem poliuretanowym, więcej tutaj http://www.dzieko.pl/ekodzieci/co-to-jest-ten-pul/ (to tylko tak strasznie brzmi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To teraz tylko muszę się zorientować co z moich zbiorów pokryte jest PULem ![]() Na razie tylko raz suszyłam na grzejniku, więc chyba nie zaszkodziłam im za bardzo.
![]() |
![]() |
#633 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Byłam bardzo zadowolona z tej issy bear którą mamy, ale... jakoś tak zniechęciłam się, faktycznie po paru praniach i po nocce wydaje mi się sztywna - w sumie może nie powinnam używać jej na noc, bo to wersja dzienna, ale póki co nam starczała, a na dzień takich nie potrzebuję ![]() ![]() biankaa, gdybyś chciała, mogę Ci ją przesłać do przetestowania, bo póki co nie mam ochoty jej używać ![]() Cena wełniaków faktycznie zaporowa :/ póki co tylko jeży franiszkowych używamy z wełniaków, są ok, ale nie pieję z zachwytu, na razie wolę jednak pule... Też kupuję monkey snuggles i mam nadzieję, że spełnią oczekiwania ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 |
Zadomowienie
|
Co do wełniaków to ja używać niestety nie będę ponieważ mam uczulenie na lanolinę (a ściślej na nikiel, który jest w jej składzie). Zastanawiam sie co wobec tego na lato i tak się zastanawiam czy ten pul bawełniany byłby dobry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#635 |
Raczkowanie
|
My już jesteśmy po wstępnych testach otulacza bawełnianego nappime i jest rewelacyjny, wcale nie nasiąka, jak się obawiałam, a nawet mam wrażenie, że wytrzymuje dłużej niż pulowy poliestrowy otulacz od babyetty - ten drugi ma lamówkę pul, która ma niby tak super chronić, a nam wilgoć na ubranko właśnie przez nią przechodzi na górze z przodu (może u dziewczynek nie ma takiego problemu).
Aha i wypróbowałam patent z włożeniem wkładów z issy bear do innej pieluszki (do chińskiej Happy Flute konkretnie) i wytrzymało całą noc! ![]() Poza tym u Igora dziąsła na górne jedynki mocno rozpulchnione, więc może w końcu niedługo ujrzą światło dzienne i będzie trochę spokojniej... na jakiś czas ![]() Edytowane przez Jezzebel Czas edycji: 2011-10-09 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#636 | |
Raczkowanie
|
hej,
dziewczyny poradzcie mi proszę co mam wybrac (kupic) na moja pierwsza wyprawke wielorazową, bo sie troche zaczynam gubic ![]() dzidziaka spodziewamy sie po koniec listopada (wiec czas już trochę nagli), nastawiłam się na pieluchowanie wielorazowe od samego początku (mam nadzieje ze ten zapał mi szybko nie minie) i zdecydowałam się na sam początek na otulacze + tetra/ muslina/ prefoldy + ewentualnie wklad z mikropolaru / bambusa- pytanie ile mogę z niemowlakiem na takim zestawie pojechać? i ile mam czego kupic? narazie mam 6 muslin (dokupie jeszcze 6) 12 tetry lux/ premium i chce zamowic 6 prefoldów i czy jest to dobry wybór w sensie ilosciowym, czy nie bedzie mi nic przeciekalo? co do otulaczy to mam mały dylemat: wiem, ze potrzebuje ich minimum 5 i zdecydowałam się, że nie kupie wszystkich jednej firmy tylko poprobuje rozne - zakupione narazie mam tylko 2 w rozmiarze one size- naszej rodzimej szyjącej matki polki, wykonane z pula poliestrowego - i pytanie do Was ![]() myslalam jeszcze nad tym czy nie kupic 2 kieszonek albo 2 formowanek, tylko czy przy niemowlaku sie to oplaca? z gory dzieki za dobre rady ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cytat:
hej, a tego otulacza z nappime uzywalas na noc? a masz moze albo zamierzasz zakupic otulacz od eko_mamy?
![]() |
![]() |
#637 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
i dwa różne wełniane (ale otulacze, nie gatki) pula bawełnianego (albo obszytego bawełną) nie bierz, bo będzie przemakać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#638 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kurka blaszka ![]() mam zamiar jeszcze dokupic jeden rozmiarowy pulowy, albo Imse Vimse albo wlasnie Flipa - jeszcze sie zastanawiam a welniane to jakie? i czemu? ![]() ![]() Myslisz, że taki zestaw na poczatek przy noworodku starczy? w co sie pózniej zaopatrzyc? myslalam o kieszonkach Charlie Banana, myslisz ze byl by to dobry wybor? jakos formowanki mnie nie przekonuja (narazie)...
![]() |
![]() |
#639 |
Rozeznanie
|
jak się otulacze nie sprawdzą to zawsze możesz odsprzedać
a wełnę polecam, ja bardzo lubię, chociaż też się długo przekonywałam miałam gatki właśnie na początek, tylko my zaczynalismy z nimi jak synek miał kilka miesięcy. Dla noworodka polecam jednak otulacz, gatki dla dziecka większego, mobilnego już. Wełna jest świetna, ale trzeba sprawdzić, czy nie uczuli dziecka, bo i tak się zdarza. Jest materiałem naturalnym (w przeciwieństwie do pula), niektórym bardziej odpowiada. Ale to musisz sama spróbować i stwierdzić. Tylko wełniane otulacze stosuje sie z formowankami albo samymi wkładkami czy tetrą. Nie wiem, na ile u noworodka sprawdzi się formowanka, bo wydaje mi się, że może robić za dużą pupę i dziecku będzie mało wygodnie. Ale już tetra i wełna ok wg mnie. Kieszonki pul ok, na wyjścia np czy nawet po domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dzięki wielkie za porady ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#641 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() z otulaczy mam tylko jeden - babybeehinds, używam już od dłuższego czasu, ale coś nie mogę dopasować do szczupłych nóżek mojego synka i zdarza się po nocy, że w pachwinie przecieka/moczy piżamke poczytaj opinie, ale wg mnie ważne jest odpowiednie dopasowanie, czyli otulacz rozmiarowy przede wszystkim a nie one size a co do prania - wełny nie pierzesz po każdym użyciu, wystarczy ją wywietrzyć, pierze sie średnio co 10 dni (ale to jeszcze zależy, jak intensywnie używasz i czy po drodze nie ma wpadek kupowych) Średnio raz w miesiącu robisz kuracje lanolinową, co ma zapewnić nieprzemakalność otulacza. Kurację możesz kupić gotową albo zrobić samemu (ja mam gotową, za leniwa jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#642 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzieki wielkie za rady ![]()
![]() |
![]() |
#643 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Welurek mambusowy to takie żółtobrązowe mokre coś. Trudno opisać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam wyłącznie kieszonki i jestem bardzo zadowolna, zużyłam dokladnie 2 duże paczki pampersów po porodzie i potem już żadnych jednorazówek.
![]() |
![]() |
#644 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
u nas się sprawdzają, mam oryginalne wkłady, używam już kilka miesięcy i stwierdzam, że są chłonne (może nie jakoś specjalnie mocno, ale też nie przeciekają) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#645 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie nappime to najfajniejsze pieluszki handmade ![]() ![]() Jako wkładów najczęściej używam perfoldów z pieluszkarni i przecieki zdarzaja sie wyjątkowo rzadko. Zdecydowanie częściej przecieki mamy w moich ukochanych IB SIO. Dodam, że zmieniam pieluszkę po 1 siku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#646 |
Rozeznanie
|
u nas też było sporo przecieków w IB SIO
okazało się, że L były za duże na moją chudzinkę, a dokładniej za długie i odstawały w kroku, więc tam ciekło, kupiłam kilka w rozmiarze M i było o niebo lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bumgenius i inne sa dosyc drogie i nie chcialabym zainwestowac mnostwa kasy w cos, co moze nie wypalic. Wiem, ze mozna kupic uzywki taniej, ale ta opcja odpada - nie do przeskoczenia dla mnie, tak mnie to obrzydza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
to ulubione pieluchy mojego synka, bo są zwierzaczki ![]() w środku bambus, dziecko czuje mokro, mam po jednej cienkiej wkładce i jakoś sie na nich nie przejechałam, ja również bardzo je lubię |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#649 |
Wtajemniczenie
|
ja też mam dobre doświadczenia z tanimi pieluszkami, mamy krówkę minkee jakąś chińską i jest to jedna z naszych ulubionych pieluszek. Nigdy nie przeciekła, milutka i wygodna
![]() i chyba nawet wolę od bumgeniusów, które niestety są na rzepy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#650 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#651 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bianka - gdzie zdjęcia otulacza wełnianego Leveybums? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tych pieluch używam od pół roku, na 14 kg są w sam raz, jest jeszcze zapas (ale moje dziecko szczupłe dość jest) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#653 |
Zadomowienie
|
Velluto, przepraszam, zupelnie zapomnialam o obiecanych fotkach. Przed chwilą wrzuciłam do klubu. Mając porównanie gatek i otulacza Loveybums to wolę jednak gatki. To mistrzostwo świata - w moim rankingu najlepszy produkt wielo
![]() Ostatnio trochę uporządkowałam nas stosik. Po wielu probach i testach zbliżam się do swojego idealnego zestawu. Wszytskiego za dużo rzecz jasna, ale już wiem czego chce, a co mogę sobie odpuścić ![]() I cóż, z naszych rodzimych handmade chyba najmniej lubie nappime. Do rozmiaru nic nie mam, one taki maja porpostu kroj ze wydaje sie maławe, ale leża ok. Natomiast nam tez przeciekały na wywijajacym sie welurku. Bumgenius dla mnie jest takim uosobieniem porządnej pieluszki, ale bez wdzięku ![]() Jaka była pierwsza pieluszka wielo jaką kupiłyście i czy nadal ją macie? U nas IB SIO kolor czerwony. Nadal u nas i ma się świetnie. Mam do niej sentyment i pewnie zachowam na pamiątkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#654 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
(chociaż chyba kupiłam je jakoś jednocześnie z pieluchą AIO Kushiees, nową, która też juz dawno poszła dalej) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pomocy!
Planuje zakup pieluszek wielorazowych Bambino Mio. W zestawie sa 3 otulacze i 12 pieluch. Mala ma teraz 5 mies. Na ile czasu wystarczy taki zestaw? 2 dni? A jesli chcialabym prac np co 3 dni to czy moge w taki otulacz wlozyc tetre albo cos innego? Bo nie moge znalezc pieluch do dokupienia. Same zestawy niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#658 |
Zakorzenienie
|
A jak wlozy sie tetre albo te reczniki, to nie trzeba za kazdym razem otulacza prac? Jak z chlonnoscia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
chyba, że to bawełniany, to wtedy może przemoknąć chłonność przy tetrze niewielka, ale też przy takim maluchu za dużo nie napakujesz w taki otulacz, żeby dziecko nie miało pupy za wysoko możesz zawsze dokupić jakieś wkładki bambusowe czy konopne, czsem sklepy sprzedają takie jako dodatkowe wkładki, masz większą chłonność wtedy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#660 |
Wtajemniczenie
|
a co do ilości pieluszek - 12 pieluch u mnie by na dwa dni nie starczyło, ale ja zmieniam praktycznie po każdym siku
a od niedawna sadzam Krzysia na nocnik i już nawet złapaliśmy pierwszą kupkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.