Oleje i olejki do włosów - część III - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-31, 12:28   #631
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - część III

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Wszystkie oleje, maski samorobione zmywam rozcieńczonym BD [wystarczy tylko raz ...], czasami nawet odżywką domywa się świetnie, po tym i tak ZAWSZE kładę d/s.
ja zmywac odzywka joanna bez splukiwania z makiem i bawelna, tylko jak nakladam mieszanke z rycyna to uzywam szamponu z betaina
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 12:28   #632
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziaaa94_16 Pokaż wiadomość
Avon. Śródziemnomorski olejek do włosów z serii Planet Spa ;-)
Polecam, włosy są po nim supergładkie i lśniące....
Ja sama od suszenia mam bardzo suche włosy i do tego jakby 'postrzępione' przy końcówkach. A ten olejek... cudo !!
Ale ten kosmetyk chyba nie ma nic wspólnego z prawdziwym olejem

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
zmywanie oleju szamponem z SLS to robota głupiego
Wg mnie nie masz racji. Jak komuś odzywka albo szampon bez SLESu dobrze domywa skórę głowy/włosy, to super. U mnie oleje przy takim myciu szybko się nadbudowywały na włosach. Zresztą, nie tylko oleje, jak dla mnie "zwykły" szampon jest po prostu na dłuższą metę niezbędny. A efekty olejowania różnymi olejami widzę Dla mnie niedomycie włosów po olejowaniu równałoby się tłustym strąkom, chyba, że chodziłoby np. o olej kokosowy.

Ja rozumiem tę fascynację szamponami bez SLESu i jego odpowiedników, szczególnie u osób, które mają bardzo wralżiwą skórę głowy, ale uważam, że przy stosowaniu olejów często nieco mocniejszy detergent jak najbardziej się sprawdzi.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 12:38   #633
Eldo_rado
amor vincit omnia

chodzi o to, ze SLS jest trochę 'agresywnym' środkiem i częściowo niweluje efekt olejowania. oczywiście tego nie widać, bo włos reaguje na lej, ale wewnętrzny proces trochę się zmienia. ale wiadomo, każdy używa teog szamponu, który mu pasuje
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 12:40   #634
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Ale ten kosmetyk chyba nie ma nic wspólnego z prawdziwym olejem

Wg mnie nie masz racji. Jak komuś odzywka albo szampon bez SLESu dobrze domywa skórę głowy/włosy, to super. U mnie oleje przy takim myciu szybko się nadbudowywały na włosach. Zresztą, nie tylko oleje, jak dla mnie "zwykły" szampon jest po prostu na dłuższą metę niezbędny. A efekty olejowania różnymi olejami widzę Dla mnie niedomycie włosów po olejowaniu równałoby się tłustym strąkom, chyba, że chodziłoby np. o olej kokosowy.

Ja rozumiem tę fascynację szamponami bez SLESu i jego odpowiedników, szczególnie u osób, które mają bardzo wralżiwą skórę głowy, ale uważam, że przy stosowaniu olejów często nieco mocniejszy detergent jak najbardziej się sprawdzi.
wy tu tak o SLS, a ja ostatnio spotkałam szampon barwy tatarowo chmielowy ucieszona zerkam na skład a tam SLS a myslałam ze on nie ma. Tylko jest tak ze wiekszość szamponów ma SLS, nie znam się na tym ale hmm to jakiś jeden z podstawowych składników chyba.
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 12:40   #635
Phina
Przyczajenie

Mam pytanie odnośnie olejów. Czy podczas zmywania wypadają włosy? Bo szczerze, wydaje mi się to absurdalne, ponieważ oleje to wspaniałe odżywki. Użyłam dzisiaj pierwszy raz olejku Khadi na noc i rano, podczas zmywania, wyciągałam włosy niemalże w nieskończoność. A normalnie przy myciu wypada mi kilka włosów... Czy to możliwe, że coś zrobiłam nie tak? Może nakładając olej za bardzo szarpałam włosy, sama już nie wiem. Tak samo miałam przy farbowaniu, to jest normalne? Całe kłęby mi wypadają podczas takich zabiegów...
Jeszcze jedno (będę wdzięczna za odpowiedź ) : jak nakładać olej na skalp? Bo wydaje mi się, że normalnie rozprowadzając go na dłoniach i masując prawie nic nie dociera do skóry.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Phina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 13:03   #636
justusia16
Wtajemniczenie

ja już się nie łapie w tych SLS i SLES -ach i już nie wiem czego używać... żeby dobrze zmyło olej ale żeby nie miało silikonów... hmm... czytam wątki ale się gubie za dużoooo informacjii...
justusia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 13:07   #637
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Mi też po olejowaniu wypadają włosy. dużo włosów. Nie wiem czy to też w związgu z porą roku(zwykle miich więcej wypada) czy przez olej który mi nei służy. Nie mam pojęcia
uUuAsissuUu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-31, 13:18   #638
smutna_dziewczyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez uUuAsissuUu Pokaż wiadomość
Mi też po olejowaniu wypadają włosy. dużo włosów. Nie wiem czy to też w związgu z porą roku(zwykle miich więcej wypada) czy przez olej który mi nei służy. Nie mam pojęcia
Ja też miałam ten problem i nie przejmowałam się zbytnio, gdyż myślałam, że tak musi być. W efekcie końcowym wmasowałam ostatnio bardzo delikatnie (delikatniej niż zwykle) olej w skalp i podczas całego procesu (mycie normalne szamponami + maska/odzywka d/s) wypadło mi nie więcej jak 10 włosów, a początkowo wypadało mi średnio 15-20.

smutna_dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 14:04   #639
Madziaaa94_16
Przyczajenie

GG do Madziaaa94_16

@weegirl: może i nie ma nic wspólnego z prawdziwym olejem ale jest OLEJKIEM do włosów a że jest bardzo dobry, przynajmniej dla moich włosów, chciałam o nim napomnieć
Madziaaa94_16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 14:18   #640
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
chodzi o to, ze SLS jest trochę 'agresywnym' środkiem i częściowo niweluje efekt olejowania. oczywiście tego nie widać, bo włos reaguje na lej, ale wewnętrzny proces trochę się zmienia. ale wiadomo, każdy używa teog szamponu, który mu pasuje
a SLES może byc? bo ja zmywam oleje Joanną z apteczki babuni i ma w składzie SLES

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 14:18   #641
jeanettex3
Raczkowanie

Cytat:
@weegirl: może i nie ma nic wspólnego z prawdziwym olejem ale jest OLEJKIEM do włosów a że jest bardzo dobry, przynajmniej dla moich włosów, chciałam o nim napomnieć
a jest tam jakiś skład? Bo też go zamówiłam i czekam na niego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-31, 14:29   #642
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
ja zmywam oleje Joanną z apteczki babuni i ma w składzie SLES
ja mam z tej samej serii szampon wzmacniający. nie jest to jakiś świetny wybór, ale jest okej o wiele lepszy niż wszystkie fructisy itd.
Stary 2011-08-31, 14:32   #643
Phina
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez smutna_dziewczyna Pokaż wiadomość
Ja też miałam ten problem i nie przejmowałam się zbytnio, gdyż myślałam, że tak musi być. W efekcie końcowym wmasowałam ostatnio bardzo delikatnie (delikatniej niż zwykle) olej w skalp i podczas całego procesu (mycie normalne szamponami + maska/odzywka d/s) wypadło mi nie więcej jak 10 włosów, a początkowo wypadało mi średnio 15-20.
Być może to przez zbyt intensywny masaż... Ale mimo wszystko uważam, że różnica 10 a 15-20 to jeszcze nie tak ewidentne potwierdzenie. U mnie normalnie wypada kilka, max 10 przy myciu, a teraz wyciągnęłam ponad 100 podczas mycia i czesania... I się zastanawiam czy mam się tym po prostu nie przejmować, czy to coś z olejem? hmm... Opinie ma najlepsze, teoretycznie jest właśnie na wypadanie włosów.
Phina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 14:33   #644
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam z tej samej serii szampon wzmacniający. nie jest to jakiś świetny wybór, ale jest okej o wiele lepszy niż wszystkie fructisy itd.
jutro ma przyjść do mnie szampon Khadi i oleje, może ten szampon się spisze

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 14:48   #645
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, a nazwa "olejek" zarezerwowana jest raczej dla olejków eterycznych, ale to już szczegół
Ten kosmetyk to mieszanina silikonów, zapachu i może kilku olejów. Pic na wodę fotomontaż, już za tę kasę wolałabym kupić kokosa albo zwykłą rycynę

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 14:54   #646
d02cb051fd97e4ca6d55fd002bbbf7d38e103eb4_65692262b137e
Konto usunięte

Witam,nie udzielam się ale czytam i też jestem olejowa maniaczka,ale już teraz tylko raz w tygodniu,obecnie Sesą.Na helfach jest olej bawełniany 60ml za 8zł.Czy któraś z Was go stosowała?
d02cb051fd97e4ca6d55fd002bbbf7d38e103eb4_65692262b137e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 15:19   #647
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
No tak, a nazwa "olejek" zarezerwowana jest raczej dla olejków eterycznych, ale to już szczegół
Ten kosmetyk to mieszanina silikonów, zapachu i może kilku olejów. Pic na wodę fotomontaż, już za tę kasę wolałabym kupić kokosa albo zwykłą rycynę
no sklad jest taki:

śródziemnomorski olejek do włosów z serii planet spa z avonu - planet spa mediterranean olive oil hot oil hair treatment

aqua, PEG-12 dimethicone, hydroxyethylcellulose, olethyl-20, phenoxyethanol, ppg-5-ceteth-20, cetrimonium chloride, creatine, parfum, polyquaternium-10, sodium pca, methylparaben, tetrasodium EDTA, citric acid, beznopheone-4, peg-90M, olea europea oil, olea europea leaf extract, alcohol denat., CI61570, CI 15510,

na pierwszym miejscu modyfikowany silikon, to czwarte to chyba pochodna jakiegos olejku

ja bym sie za to nie wziela ale jak ktos ma zniszczone wlosy to moze pomoc wlosom ladnie wygladac, choc ja niby tez mam zniszczone (w sensie sporo im zafundowalam mocnych wrazen bo rozjasniacz po hennie nie kazde wlosy przezyja) ale lepiej sie u mnie sprawdza dieta bezsilikonowa jednak
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-08-31, 15:37   #648
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
no sklad jest taki:

śródziemnomorski olejek do włosów z serii planet spa z avonu - planet spa mediterranean olive oil hot oil hair treatment

aqua, PEG-12 dimethicone, hydroxyethylcellulose, olethyl-20, phenoxyethanol, ppg-5-ceteth-20, cetrimonium chloride, creatine, parfum, polyquaternium-10, sodium pca, methylparaben, tetrasodium EDTA, citric acid, beznopheone-4, peg-90M, olea europea oil, olea europea leaf extract, alcohol denat., CI61570, CI 15510,

na pierwszym miejscu modyfikowany silikon, to czwarte to chyba pochodna jakiegos olejku

ja bym sie za to nie wziela ale jak ktos ma zniszczone wlosy to moze pomoc wlosom ladnie wygladac, choc ja niby tez mam zniszczone (w sensie sporo im zafundowalam mocnych wrazen bo rozjasniacz po hennie nie kazde wlosy przezyja) ale lepiej sie u mnie sprawdza dieta bezsilikonowa jednak
Silikon, konserwanty, gdzieś na końcu oliwa z oliwek? To już o wiele lepiej stosować czysty olej, np. ta oliwę właśnie i podarować sobie coś w czym większość składników jest niepotrzebna.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 15:56   #649
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Silikon, konserwanty, gdzieś na końcu oliwa z oliwek? To już o wiele lepiej stosować czysty olej, np. ta oliwę właśnie i podarować sobie coś w czym większość składników jest niepotrzebna.
dokładnie
Stary 2011-08-31, 16:07   #650
Jigoku
Zakorzenienie

Trochę nie chce mi się wierzyć, ze to odżywia włosy, raczej kondycjonuje, ładnie wyglądają przez te parę godzin i tyle, ta oliwa jest raczej za daleko w składzie, żeby jakieś piorunujące efekty po tym były, tak coś myślę.

książki
Stary 2011-08-31, 16:26   #651
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Trochę nie chce mi się wierzyć, ze to odżywia włosy, raczej kondycjonuje, ładnie wyglądają przez te parę godzin i tyle, ta oliwa jest raczej za daleko w składzie, żeby jakieś piorunujące efekty po tym były, tak coś myślę.
nie zapominaj ze na naprawde zniszczone wlosy (zwlaszcza prostownica) to tylko silikony pomoga zeby jako tako wygladaly, naturalne rzeczy potrzebuja czasu aby zadzialac..... (wiem bo raz zmuszona byla siegnac po olejki kerastaze, musial jakos wygladac na imprezie firmowej meza, jakos tak w zeszlym roku to bylo zaniim obcielam zniszczenia po nieudanym blondzie, owszem na imprezie mialam wlosy jak z reklamy, tyle ze to by trzeba bylo powtarzac co mycie i potem szampon bo te olejki to same silikony)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-08-31, 16:31   #652
agison
Zakorzenienie

tragiczny jest ten "olejek" z Avonu ... moim zdaniem wyrzucone pieniądze

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 16:48   #653
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
nie zapominaj ze na naprawde zniszczone wlosy (zwlaszcza prostownica) to tylko silikony pomoga zeby jako tako wygladaly, naturalne rzeczy potrzebuja czasu aby zadzialac..... (wiem bo raz zmuszona byla siegnac po olejki kerastaze, musial jakos wygladac na imprezie firmowej meza, jakos tak w zeszlym roku to bylo zaniim obcielam zniszczenia po nieudanym blondzie, owszem na imprezie mialam wlosy jak z reklamy, tyle ze to by trzeba bylo powtarzac co mycie i potem szampon bo te olejki to same silikony)
W sumie naprawdę zniszczone włosy to trzeba po prostu obciąć, silikony pomagają uzupełnić niewielkie ubytki

książki
Stary 2011-08-31, 16:51   #654
TheDocha
Dossisława I

Czy olejek dla dzieci Babydream nadaje się do włosów?
Wkleję skład: Helianthus Annuus Seed Oil, Cetearyl Isononanoate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Simmondsia Chinensis Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol, Calendula Officinalis Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Parfum.
TheDocha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 17:02   #655
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez TheDocha Pokaż wiadomość
Czy olejek dla dzieci Babydream nadaje się do włosów?
Wkleję skład: Helianthus Annuus Seed Oil, Cetearyl Isononanoate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Simmondsia Chinensis Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol, Calendula Officinalis Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Parfum.
wiele osób mi mówiło, żeby go stosować, bo jest ok ja osobiście szampon tej firmy mam
Stary 2011-08-31, 17:18   #656
fortepianistka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justusia16 Pokaż wiadomość
ja już się nie łapie w tych SLS i SLES -ach i już nie wiem czego używać... żeby dobrze zmyło olej ale żeby nie miało silikonów... hmm... czytam wątki ale się gubie za dużoooo informacjii...
Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
wy tu tak o SLS, a ja ostatnio spotkałam szampon barwy tatarowo chmielowy ucieszona zerkam na skład a tam SLS a myslałam ze on nie ma. Tylko jest tak ze wiekszość szamponów ma SLS, nie znam się na tym ale hmm to jakiś jeden z podstawowych składników chyba.

Tak zupełnie nie wgłębiając się w szczegóły to :

SLS i SLES to nie silikony. To osobna historia.

To detergenty wytwarzane z ropy naftowej, które mogą uczulać. Niektórzy uważają, że lepiej się myje włosy (bo SLS powoduje pianę) lub specjalnie używa szamponów z SLS do zmywania olejów.

Natomiast silikonów spis jest niejeden na wizazu. To substancje które często powodują pozorną zmianę wyglądu włosa, a tak naprawdę ich nie odżywiają. Niektórzy źle reagują na silikony (włosy sa obciążone itp).

Szampon Babydream np. jako jeden z niewielu nie zawiera ani SLS ani silikonów. U mnie sprawdza się ok przy zmywaniu olejów.
Dosyć cięzko trafic na półce sklepowej szampon bez SLS.
Nawet szampony lubianej tu alterry mają SCS czyli niestety detergent pokrewny do SLSu.

WIele z nas nie chce używać ani SLS ani silikonów, dlatego taką popularnością cieszy się Babydream.
Mam nadzieje że troche pomogłam
Stary 2011-08-31, 17:24   #657
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez fortepianistka Pokaż wiadomość

Szampon Babydream np. jako jeden z niewielu nie zawiera ani SLS ani silikonów. U mnie sprawdza się ok przy zmywaniu olejów.
u mnie tak samo
Stary 2011-08-31, 17:26   #658
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie naprawdę zniszczone włosy to trzeba po prostu obciąć, silikony pomagają uzupełnić niewielkie ubytki
ale nie kazdy chce sciac, znam kilka osob ktore nie sciely, stosujac silikony zakrywaly zniszczenia i zapuszczaly zdrowe wlosy, dlugosc mialy ciagle ta sama bo podcinaly konce ale teraz maja zdrowe wlosy, co osoba to inne podejscie, ja sie ciachlam
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-08-31, 17:26   #659
Jazzlyn
Zadomowienie

Co do olejku babydream to bardziej polecam ten na rozstępy, wydaje mi się że ma lepszy skład np dodatkowo olej macadamia. Właśnie z nim siedzę, cudowny zapach
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 18:23   #660
liz95
Raczkowanie

Zaczynam olejowanie Dzisiaj kupiłam sobie olej z pestek winogron w Biedronce. Jak na razie siedzę z nim na włosach i zmyje rano. Zmywać będę barwą z lnem ale planuje zakup szamponu Babydream, miałam go kiedyś i byłam z niego zadowolona Planuje też kupić ten olejek na rozstępy Babydream ale mam 16 lat i tak mi głupio trochę bo jeszcze przy kasie pomyślą sobie, że w ciąży jestem.. A tak w ogóle to co myślicie o tym z pestek winogron z Biedronki ? Wiem, że już dziewczyny o nim coś tam pisały ale jakoś teraz tego znaleźć nie umiem.

Edytowane przez liz95
Czas edycji: 2011-08-31 o 19:06
liz95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości