Mamy marzec 2016 epizod 1 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-12, 19:18   #631
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Dot.: Mamy marzec 2016 epizod 1

Ech Jurek zasnął a mi się chce płakać
Stary 2016-05-12, 19:20   #632
Kiinga26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez trzydziescidwa Pokaż wiadomość
Co się stało?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Kiinga26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 19:22   #633
Darkanddark
Zakorzenienie

Nie no nie powiedziała ze mało, ale że jest raczej drobna. Zresztą gdziekolwiek z nią nie jestem to wszyscy "o Boże jaka ona malutka i drobna, pewnie ma miesiąc?"
Moja kicia jest też bardzo długa wiec może przez to się wydaje taka szczupła.

Karmie na żądanie wiec widocznie tyje sobie w swoim tempie. Ale generalnie je co 3h.
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 19:26   #634
misia880
Zakorzenienie

Dark i jak dalej placze.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 19:40   #635
Darkanddark
Zakorzenienie

32 - właśnie miałam o Ciebie pytać i odpisać w sprawie Jurka.
Bo Ty też na antybiotyku - zaczynałas gorsze zachowanie od czasu jak bierzesz leki? Jak sobie z tym radzisz? Jak długo bierzesz lek i czy codziennie masz takie marudy?

Siostra mojej bratowej miała takie zapalenie piersi, że musieli jej rozcinac i założyć dren, bo zrobił jej się stan zapalny.. Ale u niej była inna historia bo to jest małolata (17lat) i ogólnie miała w nosie odciaganie mleka, karmiła tylko z jednej piersi bo tylko z jedbej chciał jej chłopiec pić. No i chyba myślała ze jak z jednej pije to z drugiej magicznie mleka ubywa i zrobił jej się mega zastój.. Była w szpitalu kilka dni i wróciła cała i zdrowa i trochę mądrzejsza.
U Ciebie to bardziej chyba pech.. Każda z nas pewnie miała nie raz kamień w cycku, ja dzisiaj w nocy chociażby, ale Tobie musiał się niefortunnie zatkać dziad :-( masuj go tam, może się odtka chadziaj jeden!

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Napisałam posta i go wcięło

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Misia - dałam oba cycki (jednym się nie najada, chyba przez chorobę mam mniej pokarmu..) i położyłam do lozecka jako stały rytuał spania.
Jak to u was wygląda? Staracie się już wprowadzać rutynę w zasypianiu czy usypiacie jak leci w różnych miejscach i o różnej porze?
Stary 2016-05-12, 19:43   #636
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
Nie no nie powiedziała ze mało, ale że jest raczej drobna. Zresztą gdziekolwiek z nią nie jestem to wszyscy "o Boże jaka ona malutka i drobna, pewnie ma miesiąc?"

Karmie na żądanie wiec widocznie tyje sobie w swoim tempie. Ale generalnie je co 3h.
Kurde, to moja woła jesc co 1.5 godziny ... pewnie dlatego pulpecik
Ale za to jaka Wasza pieknosc, jakie ma oczy juz Ci pisalam, robcie drugie bo ladne dzieci Wam wyxchodza

Ostatnio kilkuletni syn mojej kolezanki jak zobaczyl zdjecie Tosi to zapytał co ona ma w policzkach

Ja sie staram, zeby po 21.00 mała juz spala. Dzisiaj bedzie poslizg bo bylismy na wieczornym spacerze i mloda jeszcza zaciesza do zwierzakow na hustawce. A jeszcze kapiel, cyc.

Edytowane przez moooniaaaa
Czas edycji: 2016-05-12 o 19:45
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 19:45   #637
Darkanddark
Zakorzenienie

U nas to wygląda od kilku dobrych dni tak samo i póki co (ekhm) się sprawdza. Koło 19-20 cycek do pełna a nawet dwa - w międzyczasie odbić co by się więcej zmieściło haha - do łóżeczka, przykrywam kocykiem i trochę nakrywam jeden bok głowy lub ucha żeby czuła ciepełko - daje smoka, puszczam jej melodyjkę z jej robaczka i dobranoc. Wychodzę z pokoju (śpi oczywiście w swoim łóżeczku) i dobranoc. W międzyczasie wypadnie jej smoczek z 10 razy ale wchodzę, bez słowa wkładam, zatykam tetrą lekko i tak do skutku aż nie zaśnie.
Taka metoda śpi nawet 5-7h.

U mojej bratowej i dwójki dzieci (3 lata i roczek) idealnie się to sprawdza. Nie ma problemu z usypianiem, przychodzi godzina 20, dzieci do łóżka, dostają do łapki mleko i rodzice do rana mają spokój i wolny wieczór.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-05-12, 19:46   #638
monikmi
Zadomowienie

U nas w ciągu dnia totalna samowolka ale raczej Marcel od rana do 14 głównie śpi z przerwami na jedzenie i krótkie pogawędki. Popołudniu nie śpi, ogląda zabawki, buja się w huśtawce, ćwiczymy gimnastykę, cuda wianki ale okolo 19 jest kąpiel, potem butla i odkladam go do lozeczka, wlaczam projektor i zasypia sam

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 19:51   #639
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Dark - niestety widzę ze Jurek jest większa maruda i ma zielone kupy.
Jak sobie radzę? Mecze się i odliczam dni. Dużo spacerów. Odgłosy łona matki itp...
Myślałam że już koniec z antybiotykiem, biorę 7 dzień ale prawdopodobnie mi przedłużą jutro. Jeszcze mam pecha bo mój gin wyjechał, nie chce mu zawracać gitary na wyjeździe, ale z drugiej strony zdawać się na kogoś obcego w takiej chwili? Boję się. Coś się tak przytkalo cholernie no pech albo jakieś predyspozycje mam bo mi się często obie piersi grudzą, tylko ze przy karmieniu większość schodzi, oprócz tej jednej parszywej
Pewnie też mi natną, jak będą chcieli do szpitala kłaść to się załamię, jak zostawię Jurka?

Edytowane przez trzydziescidwa
Czas edycji: 2016-05-12 o 19:52
trzydziescidwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 19:51   #640
Darkanddark
Zakorzenienie

Moooniaaaa - haha dzięki, no mała jest słodka ;-) Ale każda matka tak powie o swoim dziecku. Wiesz co wydaje mi się, że ten głód jest trochę oszukany przez smoczek bo ja często nie wiem czy ona głodna czy tylko chce pociumkać.. wiec daje jej smoka.. Bo jakbym ja przystawiła to jadłaby ciągle.. Ale też bez przesady w druga stronę, bo jak jest na prawdę głodna to nie da się oszukać smoczkiem.

Obym tylko później z tym plastikowym dziadem nie miała problemów żeby oduczyć.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Wasza kicia jest słodziutka, wygląda jak mała panda :-*
Stary 2016-05-12, 19:55   #641
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Co do usypiania to Jurek zasypia codziennie kolo 20. Otulam go, daje jeść i albo zasypia na cycku i tylko go odkładam albo po odlozeniu daje smoczek, czasem w skrajnych przypadkach włączam jakieś ratujące odgłosy i tak jak Dark wychodzę z pokoju. Spływa i śpi przynajmniej do północy, max do 2.
Stary 2016-05-12, 20:04   #642
_polly_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość

Ostatnio kilkuletni syn mojej kolezanki jak zobaczyl zdjecie Tosi to zapytał co ona ma w policzkach

Ja sie staram, zeby po 21.00 mała juz spala. Dzisiaj bedzie poslizg bo bylismy na wieczornym spacerze i mloda jeszcza zaciesza do zwierzakow na hustawce. A jeszcze kapiel, cyc.
Nina też ma pućki.

Nina śpi jak chce, raz o 19, później o 24:/ staram się kąpać i karmić o tej samej porze i nic samowolka.

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 20:05   #643
milenujdka
Wtajemniczenie

U nas kąpiel od samego początku jest około 19. Przed kąpielą nie wychodzimy już na dwór. Później jest kp i wożenie w wózku trochę.
Zasypia na dobre koło 22 po kolejnym kp w swoim łóżeczku sama. Włączam jej odgłosy suszarki z karuzeli, choć nie wiem czy coś jej to daje. Wyjątkowo dzisiaj już śpi dlatego, że w dzień niewiele spała.
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 20:19   #644
sloneczko4477
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość

My też ciągle słyszymy takie komentarze zamówiłam wagę ale coś dojść nie może i nie wiem ile mała waży
Stary 2016-05-12, 20:19   #645
misia880
Zakorzenienie

U nas pobudka okolo 8.
Do 11 zabawa - jedzenie, i klade do wozka i zasypia spi do 14 okolo potem je, i dosypia godz.
I potem idzie spac kolo 20. Usypiam go w wozku 5 min i spi. Przekladam do lozeczka

Stary 2016-05-12, 20:25   #646
olawojb
Raczkowanie

U nas również kąpiel w granicach 19, później cycujemy i do spania. Tylko Lila śpi z nami w łóżku,bo mam mamusię lenia (podziwiam was,że w nocy wstajecie karmicie itd.a później usypiacie) na jedzenie budzi się 1-3 razy,a ja ją karmię na śpiocha budzi się 5:30 i budzi guganiem i uśmiechami...

Ja dziś odprawiałam syna na festiwal z klasą. zbiórkę mieli o 2, wstać i owszem wstałam,wyszykowałam,ale później usnąć już nie mogłam...a z pt na sob wracają też koło północy,a tż na służbie tedy...muszę ogarnąć jak go odebrać nie ciągając małej o tej porze
olawojb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 20:36   #647
eeyesblue
Zadomowienie

widzę, że wiele z was ma wieczorny rytuał u nas tak samo, pierwszy miesiąc bylo różnie a odkąd śpi sama w łóżeczku o 20 mamy kąpiel, karmienie, włączamy rybki nad lozeczkiem i zasypia sama w dzień jest różnie, ale od godz 18 staramy się jej już nie klasc na drzemke, chyba że w dzień bardzo mało spała to tak do 19 jeszcze daje jej pospać. często już od tej 18 marudzi a o 20 to już ewidentnie czuje, że jej godzina spania nadchodzi
Stary 2016-05-12, 20:37   #648
olawojb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kiinga26 Pokaż wiadomość

dziewczyny dołożyłam na pierwszą stronę link z tabelką w której możemy wpisywać nasze pociechy w poszczególnych tygodniach życia. Zapraszam do dzielenia się wagami i wzrostami w tym celu zmodyfikowałam plik z wózkami naszych pociech ,mam nadzieję,że nikt się nie pogniewa.
super pomysł!!!
olawojb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 20:41   #649
eeyesblue
Zadomowienie

olawojb
mnie nie przeszkadza wstawanie, bo nie lubię i tez nie umiem karmić na leżąco a po karmieniu nocnym też mala odkładam i zasypia czasem jak rozbudzona jest dość to jeszcze steka, kokosi się, ale w końcu zaśnie
boję się tylko, że w pl nam się to wszystko rozreguluje i mala w nowym miejscu nie będzie chciała spać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-12, 20:42   #650
Darkanddark
Zakorzenienie

Olawojb - ja mam ten luksus, że Mała zasypia w trakcie cyca - je i kima. Na śpiocha odbijam a potem mam całe łóżko dla siebie bez obaw, że zrobię jej krzywdę ;-)

Wrócił mi apetyt i chęć na kawę, znaczy ze zdrowieje ;-)
Bo przez ostatnie 3 dni żywiłam się tylko woda i sokiem jabłkowym na zmiane.
Zrobiłam sobie wypas sałatkę grecka na kolacje
Stary 2016-05-12, 20:55   #651
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moonunit Pokaż wiadomość
Juz niedługo

Czemu miała usg główki?
To super ze wszystko ok
Chyba gratis 😀
Stary 2016-05-12, 20:57   #652
misia880
Zakorzenienie

Ide w sobote na tance z kumpelami aaaaa

Stary 2016-05-12, 21:06   #653
201704101323
Konto usunięte

U nas niema rytuałów bo nie kapie codziennie. kładziemy sie codziennie o 21 śpię z synkiem bo tak mi wygodnie.Po co mam sie męczyć z odkladaniem do łóżeczka? jak będzie przesypia noce to pojdzie do łóżeczka A póki co wolę mieć maciope przy sobie; )

Edytowane przez 201704101323
Czas edycji: 2016-05-13 o 10:32
201704101323 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-12, 21:06   #654
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Kinga, bardzo fajny pomysł
U nas staram się, żeby mała o 21 już spała. Spacer 17-18, kąpiel ok. 19:30, jedzonko, odbicie, śpiewam kołysanki i na ogół przy tym usypia. Później tylko delikatnie przełożyć do łóżeczka i gotowe No i pochwalę się, że dzisiejsza kąpiel odbyła się bez płaczu. TŻ nie było (chyba lepiej mi idzie bez niego, bo za dużo szumu wprowadza), wcześniej robiłam wszystko wolno, a dzisiaj to był prawdziwy ślimak, no i zamiast mówienia do niej- śpiewałam, cicho i spokojnie. Podziałało
W ogóle fajny dzień za nami. Mała była grzeczna, TŻ kupił mi kwiaty, bo widział wczoraj, że ledwo żyję wieczorem, byłam u weterynarza z psem, pochwalił go, że tak ładnie rośnie i że ma takie zdrowe zęby i w ogóle, ochy i achy, później wyszło z tą pracą i wieczorem pierwsza fajna kąpiel. Zaliczam dzień do udanych
32, współczuję Ci bardzo sama bardzo boję się zastoju. Dziwne, że przy antybiotyku znów się pogorszyło.
Stary 2016-05-12, 21:09   #655
moonunit
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez trzydziescidwa Pokaż wiadomość
a masz zaufanego lekarza rodzinnego lub pediatre? Albo doradca laktacyjny? Moja mi poleciła i dala probiotyk w kapsułkach przeciwko zapaleniom Sprawdzalam w necie kosztuje ok 50 zl ale może pomoze skoro myślisz ze masz taka tendencje Nazywa sie feminella hereditum

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Chyba gratis 😀
;-) to fajnie
Moj lekarz zbadal i tyle Sama go musiałam zagadywac o noszenie w pionie
5 minut badania i 60 dych wpadło ;-) dobry interes ;-)

Misia fajnie z tymi tancami

U nas to różnie z tym zasypianiem Kapiel miedzy 19-20 w zależności jak się obudzi wieczorem Witaminki i jedzenie Z reguły zasypia przy cycku Odbijam na spiocha i do łóżeczka Jeżeli lapie go kolka to suszarka z tel i tule az zasnie Nosze bujam itp W ciągu dnia zasypianie na rękach go nosze az zasnie jeżeli nie zasnie przy cycku (to z reguły) W nocy jeśli nie zrobi kupki to zasypia przy cycku i spi spokojnie W ciągu dnia potrafi się obudzic zaraz po odlozeniu do łóżeczka albo później Nie ma reguły niestety :-(

Dark twoj sposób super dzialal na M Szymek lapie smoka jak ma dobry humor ;-)

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Kinga Super tabelka
Stary 2016-05-12, 21:27   #656
_polly_
Zakorzenienie

Ja już od jakiegoś czasu próbuje wprowadzić wieczorny rytuał, ale jest kiepsko.:/ kąpiel codziennie 18-19, później od razu cyc, ale w międzyczasie przychodzi (chyba) kolka i trwa ok 30 minut, później jest marudząca, żeby kolejny "atak" mieć między 19 a 20. Po tym znowu cyc. Przymknie oko na minutę i oczy jak 5 zł. A ja mam ręce do podłogi. Już nie wiem co mam robić

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-12, 21:30   #657
_emma
Zakorzenienie

Doktorek był młody, przystojny i ładnie pachniał zapytał czy coś mnie niepokoi, dokładnie obejrzał małą podpowiedział jak kłaść ją na brzuszku żeby to polubiła, a to wszystko na nfz.

Dostałam dziś od znajomej chustę. Pokazała mi jak motac i tak mała przespala w niej kilka godzin

Ja kładę dziewczynki około 21. Pierwsza pobudka zazwyczaj przed 1.

Dobranoc
Stary 2016-05-12, 21:47   #658
eeyesblue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NADIA29 Pokaż wiadomość
U nas niema rytuałów bo nie kapie codziennie.

ja też nie kapie codziennie wtedy, gdy nie kapie po prostu przedłużam ten czas kiedy byłaby kąpiel bawiac się z mala

Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
Ja już od jakiegoś czasu próbuje wprowadzić wieczorny rytuał, ale jest kiepsko.:/ kąpiel codziennie 18-19, później od razu cyc, ale w międzyczasie przychodzi (chyba) kolka i trwa ok 30 minut, później jest marudząca, żeby kolejny "atak" mieć między 19 a 20. Po tym znowu cyc. Przymknie oko na minutę i oczy jak 5 zł. A ja mam ręce do podłogi. Już nie wiem co mam robić

a dużo śpi w dzień? może póki ma te kolki po kompaniu, przenieś kąpiel na późniejszą godzinę jak już będzie 'po', żeby mogła się odprężyć a potem już zasnąć spokojnie

mnie niestety coś nabiera, gardło mega boli i głowa nie wiem co mogę wziąć na gardło, paracetamol? coś do ssania polecacie bezpiecznego?

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

misia
fajnie strasznie, że w dzień tez masz ustalone godz spania i zabaw synka, długo ci zeszło się tak zorganizować? też bym chciala, ale nie wiem jak się do tego zabrać poza tym moja w dzień w domu śpi lekkim snem, wybudza się zaraz jak pampers mokry, 3 godz ciągiem pospalaby tylko na podwórku a tak spi 3 godz dziennie ale łącznie..
Stary 2016-05-12, 21:51   #659
Darkanddark
Zakorzenienie

Eeyesblue - wczoraj pediatra poleciła mi na gardło chlorchinaldin - to jeden z nielicznych leków przy kp na gardło porządnie przebadany w tym kierunku ;-)
Ja pytałam o strepsils (jeżu dobrze to napisałam, już nie kontaktuje) i powiedziała mi ze jest "plastikowy" i taki hmm reklamowany :-P

Tak samo jak przebadane i bezpieczne probiotyki godne zaufania to dicoflor, Biogaia i latopic proszek.
Komu jak komu ale tej lekarce mogę zaufać.
Stary 2016-05-12, 21:52   #660
moonunit
Wtajemniczenie

Emma to super ze na nfz U mnie na fundusz sa terminy na październik ;-)
Moj doktorek tez byl młody i przystojny ;-) Jaki to sposób? Podpowiedz

Polly u nas ostatnio na kolke najlepsza jest suszarka z apki ;-)
Może spróbuj trochę później kąpać?

Zaszalalam i zrobilam zamówienie na smyku Kurke szumisiowa zamowilam i ubrania dla M i Szymona

Moj ksiaze spal na mnie od 18 do 20 obudzil sie z mega rykiem Atak kolki Przebralam go na sygnale w pajacyka na noc i chwile pocyckal Dalej byl ryk wiec włączylam suszarke w tel i zasnal po chwili i tak śpi do teraz

Ogarnelam pranie i kuchnie Polozylam spać M i jeszcze kuchenne rewolucje obejrzalam jednocześnie buszujac w necie
Kładę się też Dobranoc

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości