Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-09, 19:57   #631
anemeon
Zakorzenienie

Dot.: Filologia polska

Kiedy ja zaczynałam studiować filologię polską to drżałam jak trzcina przed październikiem, bo bałam się zbłaźnienia - może popełnię jakiś błąd językowy, zapomnę o jakiejś dacie ważnej w danej epoce, a może pomyli mi się mianownik z wołaczem... Tak sobie drżałam, a moje przyszłe koleżanki-studentki na luzie paliły papierosy i rozmawiały, co też one mogą się jeszcze dowiedzieć na tych studiach?
Zdarzają się takie przypadki, które na minutę przed wejściem na ustny egzamin z literatury staropolskiej pytają, czy ten barok był przed czy może po renesansie... Witki opadają, a ja czułam się coraz pewniej i pewniej.
I po trzech latach wiem jedno - trzeba czasami usiąść i się pouczyć, trzeba czytać lektury, ale i nie trzeba robić ani jednego, ani drugiego, jeśli ma się jakieś ślepe szczęście. Wiadomo, że są wykładowcy, którzy przymkną oko. Ja jakoś nigdy na takiego nie trafiłam i wiem, że wszystkie oceny są moją pracą. Ale bywają tacy studenci, którzy dziwnym trafem zawsze trafią do sali, gdzie da się ściągnąć deklinacje rzeczownika w SCS-ie albo podczas ustnego egzaminu zaczarują wykładowcę dekoltem
Mnie studia dały dużo - poszerzyły z pewnością horyzonty, zainteresowałam się literaturą barokową, której nienawidziłam w LO (ale wiadomo, że wtedy przeczytało się kilka wierszy tylko i po 3 lekcjach przeszło się do ciekawszych pozycji), zupełnie inaczej spojrzałam na literaturę. Pracy na razie nie szukam, bo od października zaczynam studia magisterskie uzupełniające. Zobaczymy, co będzie za dwa lata

anemeon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 11:22   #632
josiex
Raczkowanie

anemeon, to co napisałaś naprawdę mnie podbudowało, bo ciągle drżę przed październikiem, że będę najgłupsza, że mam niedostateczną wiedzę i że moje zamiłowanie nie wystarczy
Stary 2010-08-10, 16:15   #633
gelus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez josiex Pokaż wiadomość
anemeon, to co napisałaś naprawdę mnie podbudowało, bo ciągle drżę przed październikiem, że będę najgłupsza, że mam niedostateczną wiedzę i że moje zamiłowanie nie wystarczy
Dokładnie, czuję to samo
gelus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 17:18   #634
patrycja17
Przyczajenie

Cześć dziewczyny mam takie pytanko jaki zawód można wykonywać po zrobieniu FP ?
patrycja17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 17:36   #635
MalinovaMamba
Przyczajenie

dziewczyny nie martwcie się, nawet jeśli nie umiecie wszystkiego, co powinnyście wiedzieć po liceum, to bedzie na to czas na studiach anemeon pisze o deklinacjach w scsie, a ja na pierwszym roku miałam kolegów, którzy musieli nauczyć się deklinacji w języku polskim gramatykę i tak w końcu zaliczyli. odmieniać przez przypadki nie potrafią do dzisiaj a właśnie skończyłam 5 rok.
jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej, zamierzam skończyć do września. trzymajcie kciuki. ja trzymam za Wasze "dobre wejscie"
pozdrawiam
MalinovaMamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 12:57   #636
anemeon
Zakorzenienie

po mojej specjalizacji w suplemencie mam napisane, że mogę zrobić szkic kampanii reklamowej, marketing polityczny, dziennikarstwo

Stary 2010-08-11, 13:14   #637
gelus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MalinovaMamba Pokaż wiadomość
dziewczyny nie martwcie się, nawet jeśli nie umiecie wszystkiego, co powinnyście wiedzieć po liceum, to bedzie na to czas na studiach anemeon pisze o deklinacjach w scsie, a ja na pierwszym roku miałam kolegów, którzy musieli nauczyć się deklinacji w języku polskim gramatykę i tak w końcu zaliczyli. odmieniać przez przypadki nie potrafią do dzisiaj a właśnie skończyłam 5 rok.
jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej, zamierzam skończyć do września. trzymajcie kciuki. ja trzymam za Wasze "dobre wejscie"
pozdrawiam
Dziękuję bardzo za słowa otuchy I oczywiście trzymam kciuki Powodzenia!
gelus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 13:45   #638
ladylajla
Zakorzenienie

FP to moje niespełnione marzenie. Przeglądam ten wątek i strasznie Wam zazdroszczę
Stary 2010-08-11, 17:00   #639
kakaila
Przyczajenie

Jej, więc nie jestem sama...
Od momentu, kiedy dostałam list z KN umieram ze strachu, że nie dam sobie rady i w ogóle zrezygnuję "na dzień dobry" - przez ostatnie 6 lat uczyłam się w szkołach informatycznych (los tak chciał, nie ja )... ale jak mówią: "uszy do góry"

kakaila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 17:48   #640
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kakaila Pokaż wiadomość
Jej, więc nie jestem sama...
Od momentu, kiedy dostałam list z KN umieram ze strachu, że nie dam sobie rady i w ogóle zrezygnuję "na dzień dobry" - przez ostatnie 6 lat uczyłam się w szkołach informatycznych (los tak chciał, nie ja )... ale jak mówią: "uszy do góry"
ja jestem po LO o nachyleniu informatycznym, mam koleżanki na roku po technikach ekonomicznych czy innych mało humanistycznych szkołach więc dokładnie -uszy do góry
Fakt faktem często czuję się głupia przy osobach po rozszerzonym języku polskim, ale wszystko jest t do przejścia

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 21:51   #641
Fusun
Przyczajenie

Widzę, że jest i kilka osób ze Szczecina rozpoczynających FP od października Ja też mam stresa, że moje zamiłowanie to za mało, że nie wiem wszystkiego itd itd... Tak więc łączmy się hehe
Fusun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 14:27   #642
Kleotka
Zadomowienie

Odświeżam wątek
Póki co, jestem uczennicą liceum, idę do drugiej klasy, ale na powaznie myslę o filologii polskiej. Prawdę mówiąc, marzy mi się praca nauczycielki w szkole podstawowej, w klasach 1-3. I tu pojawia się pytanie. Czy jest coś, na co powinnam już teraz zwracać uwagę, żeby mieć trochę "lżej"? Nie wiem, jakiś dział w języku polskim, albo coś?
Kleotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 14:32   #643
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kleotka Pokaż wiadomość
Odświeżam wątek
Póki co, jestem uczennicą liceum, idę do drugiej klasy, ale na powaznie myslę o filologii polskiej. Prawdę mówiąc, marzy mi się praca nauczycielki w szkole podstawowej, w klasach 1-3. I tu pojawia się pytanie. Czy jest coś, na co powinnam już teraz zwracać uwagę, żeby mieć trochę "lżej"? Nie wiem, jakiś dział w języku polskim, albo coś?
Hmm, o ile sie nie myle, to aby uczyc w klasach 1-3, wystarczy pedagogika... Nie musisz konczyc filologii polskiej.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 14:58   #644
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Hmm, o ile sie nie myle, to aby uczyc w klasach 1-3, wystarczy pedagogika... Nie musisz konczyc filologii polskiej.
Po filologii, nawet powiem, że nie można uczyć 1-3

FP przygotowuje do nauczania w klasach 4-6, gimnazjach (licencjat) i liceach (mgr)

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-08-27, 15:17   #645
nafiyqa
Zakorzenienie

Dziewczyny, a wiecie cos na temat kursow nauczycielskich? Podobno po mgr z innej specjalnosci+takim wlasnie kursie mozna uczyc w szkolach.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-30, 12:29   #646
anemeon
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, a wiecie cos na temat kursow nauczycielskich? Podobno po mgr z innej specjalnosci+takim wlasnie kursie mozna uczyc w szkolach.
Chyba, z tego, co ja się dowiadywałam, nie ma już kursów, tylko studia podyplomowe. Ja się na takie wybieram od października 3 semestry, dwa zajęcia, a trzeci praktyki zawodowe.

Stary 2010-08-31, 19:40   #647
LoieFuller
Raczkowanie

Witam koleżanki polonistki

Może wyjdę na ciemną masę, ale czy któraś z Was mogłaby mi wyjaśnić o co chodzi ze specjalizacjami i specjalnościami? U mnie na uniwerku, z opisów wynika, że tylko nauczycielska jest specjalizacją, a wszystkie inne, te wybierane na 2 i na 4 roku są specjalnościami. Po nich także obowiązują praktyki/staże? I kiedy trzeba taką odbyć? Po 3cim roku? Z góry wielkie dzięki za odp., bo u pań z dziekanatu z pewnością się nie dowiem
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 19:51   #648
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoieFuller Pokaż wiadomość
Witam koleżanki polonistki

Może wyjdę na ciemną masę, ale czy któraś z Was mogłaby mi wyjaśnić o co chodzi ze specjalizacjami i specjalnościami? U mnie na uniwerku, z opisów wynika, że tylko nauczycielska jest specjalizacją, a wszystkie inne, te wybierane na 2 i na 4 roku są specjalnościami. Po nich także obowiązują praktyki/staże? I kiedy trzeba taką odbyć? Po 3cim roku? Z góry wielkie dzięki za odp., bo u pań z dziekanatu z pewnością się nie dowiem
specjalność uprawnia do wykonywania konkretnego zawodu, takiego jak nauczyciel, natomiast specjalizacja to tylko nabycie umiejętności pod kątem wykonywania jakiejś pracy, u mnie jest np. edytorska, tłumaczą to nam tak, że nie ma takiego zawodu jak edytor, zdobywa się umiejętności edytorskie, ale nie uprawnia to do wykonywania konkretnego zawodu. Owszem, też są praktyki, jeżeli organizuje je uczelnia (bo nie każda to robi. Słyszałam, że np. we Wrocku nauczyciele nie mają praktyk), czas także jest wyznaczony -ja zaczynam od jutra i mam cały wrzesień, edytorzy mają 2 tygodnie do odbycia w terminie lipiec-wrzesień. Po pierwszym i drugim semestrze (ale to też zależy od uczelni). Fakt, panie z dziekanatu nie są od tłumaczenia zasad praktyk. A tak nawiasem gdzieś na stronach Twojej uczelni z pewnością są informacje o praktykach.

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-09-01, 14:58   #649
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anemeon Pokaż wiadomość
Chyba, z tego, co ja się dowiadywałam, nie ma już kursów, tylko studia podyplomowe. Ja się na takie wybieram od października 3 semestry, dwa zajęcia, a trzeci praktyki zawodowe.
A mozna wiedziec co skonczylas?
Licencjat czy magisterka?

Jakie to dokladnie studia dyplomowe?

Pytam, bo sama rozwazam cos podobnego...

Stary 2010-09-01, 15:06   #650
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

A ja w poniedziałek mam poprawkę z historycznej i straszliwie się boję
Ostatni egzamin w mej karierze studenckiej i nie chciałabym go oblać
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 16:57   #651
LoieFuller
Raczkowanie

Mam jeszcze jedno pytanie do dziewczyn, które są na specjalizacji edytorskiej. U mnie na uniwerku (wrocław) jest ona na 4 roku i przyjmowani są chętni wg średniej ocen. U was jest podobnie? Jeśli tak to jaką miałyście średnią? Byłyście super z gramatyki i kultury jęz.? Bo ostatnio mi się zamarzyło, ale z gramatyka u mnie nie bardzo, więc to chyba marzenie ściętej głowy albo pozostaje płatny kurs korektorski.
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 12:24   #652
anemeon
Zakorzenienie

Cytat:
A mozna wiedziec co skonczylas?
Licencjat czy magisterka?

Jakie to dokladnie studia dyplomowe?

Pytam, bo sama rozwazam cos podobnego...
Licencjat I kiedy skończę magistra, mam zanieść dyplom na studia podyplomowe i to da mi uprawnienia do uczenia również w szkołach ponadgimnazjalnych.
Studia podyplomowe są na UŚ - podyplomowe kwalifikacyjne studia pedagogiczne.

Stary 2010-09-06, 12:53   #653
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Licencjat I kiedy skończę magistra, mam zanieść dyplom na studia podyplomowe i to da mi uprawnienia do uczenia również w szkołach ponadgimnazjalnych.
Studia podyplomowe są na UŚ - podyplomowe kwalifikacyjne studia pedagogiczne.
Ale Ty teraz jestes na specjalizacji nauczycielskiej?

Czyli podsumowujac: moge skonczyc magisterke z obojetnie jakiej specjalnosci + potem te podyplomowke i mam uprawnienia do nauczenia w szkolach?

Stary 2010-09-06, 16:23   #654
anemeon
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Ty teraz jestes na specjalizacji nauczycielskiej?

Czyli podsumowujac: moge skonczyc magisterke z obojetnie jakiej specjalnosci + potem te podyplomowke i mam uprawnienia do nauczenia w szkolach?
i na licencjacie i na magisterce - dyskurs publiczny. Po skończeniu podyplomówki otrzymam uprawnienia do nauczania w szkole

Stary 2010-09-06, 16:57   #655
ratta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LoieFuller Pokaż wiadomość
Mam jeszcze jedno pytanie do dziewczyn, które są na specjalizacji edytorskiej. U mnie na uniwerku (wrocław) jest ona na 4 roku i przyjmowani są chętni wg średniej ocen. U was jest podobnie? Jeśli tak to jaką miałyście średnią? Byłyście super z gramatyki i kultury jęz.? Bo ostatnio mi się zamarzyło, ale z gramatyka u mnie nie bardzo, więc to chyba marzenie ściętej głowy albo pozostaje płatny kurs korektorski.
Gdy ja się dostawałam na swojej uczelni pod uwagę brano liczbę punktów z Kultury Języka, wystarczało 4+ lub górna granica 4 (przy dużym szczęściu).

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 17:07   #656
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
i na licencjacie i na magisterce - dyskurs publiczny. Po skończeniu podyplomówki otrzymam uprawnienia do nauczania w szkole
A z ciekawości - co daje taka specjalność?
Na mojej uczelni (UG) nie ma jej...

Stary 2010-09-06, 21:38   #657
anemeon
Zakorzenienie

Cytat:
A z ciekawości - co daje taka specjalność?
Na mojej uczelni (UG) nie ma jej...
dziennikarstwo, reklama, PR, marketing polityczny

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-08, 17:21   #658
Paacyfa
Raczkowanie

witam Was.Jestem maturzystką 2011,i chyba wybiorę się na filologię.Bardzo bym chciała,żeby to był UAM,i specjalizacja:nauczyciels ka.Ktoś mógłby powiedzieć jak to wygląda przed,i już na studiach?
Stary 2010-09-08, 17:48   #659
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paacyfa Pokaż wiadomość
witam Was.Jestem maturzystką 2011,i chyba wybiorę się na filologię.Bardzo bym chciała,żeby to był UAM,i specjalizacja:nauczyciels ka.Ktoś mógłby powiedzieć jak to wygląda przed,i już na studiach?
Poczytaj wątek to będziesz wiedzieć ale ogólnie rzecz biorąc większość osób jest niezadowolona bądź rozczarowana tym kierunkiem

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-09-10, 18:16   #660
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
Poczytaj wątek to będziesz wiedzieć ale ogólnie rzecz biorąc większość osób jest niezadowolona bądź rozczarowana tym kierunkiem
Bez przesady, chyba tylko Ci, co szli w ciemno. Nie znam ani jednej osoby [świadomej], która byłaby rozczarowana. Większość jest pochłonięta tym, co robi.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości