Aparaty ortodontyczne cz. XVII - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-07-26, 22:07   #661
Nelada
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
Nosiłaś wyciągi dwa miesiące?
Trzy miesiące JEDEN wyciąg, który był zahaczany o lewą górną siódemkę i specjalnie przyklejony guziczek od środka na lewej dolnej siódemce, żeby górna siódemka się przesunęła i dobrze dotykała ząb pod sobą.
To nie były standardowe wyciągi, które nosi się po obu stronach w celu korekcji zgryzu.

Edytowane przez Nelada
Czas edycji: 2019-07-26 o 22:12
Nelada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-18, 09:15   #662
WhiteCherry
Zakorzenienie

czym myjecie przeźroczystą nakładkę retencyjną? ortodontka zaleciła mi mycie jej po prostu w ciepłej wodzie (bez użycia pasty do zębów), jednak już zauważyłam, że w zagłębieniach osadza się osad/kamień z wody...
Stary 2019-08-18, 10:19   #663
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
czym myjecie przeźroczystą nakładkę retencyjną? ortodontka zaleciła mi mycie jej po prostu w ciepłej wodzie (bez użycia pasty do zębów), jednak już zauważyłam, że w zagłębieniach osadza się osad/kamień z wody...
Ale to jest ta przytwierdzona do zębów? Ja myję normalnie pasta

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-18, 13:03   #664
Juncia
Zakorzenienie

Ja co kilka użyć stosuję tabletki do czyszczenia nakładek. Tak miałam w zaleceniach.

Juncia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-18, 14:24   #665
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Kiedyś nosiłam szynę relaksacyjną i wówczas co dzień myłam ją pastą do zębów plus płynem do płukania jamy ustnej, a raz na kilka dni umieszczałam szynę w szklance z rozpuszczoną wewnątrz tabletką do mycia protez.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-18, 15:29   #666
ninabuzi2017
Raczkowanie

Mi też tak zalecała, ale myłam normalnie szczotką i pastą. Inaczej miałam wrażenie, że jest brudny

Cytat:
ninabuzi2017 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-18, 16:42   #667
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Ale to jest ta przytwierdzona do zębów? Ja myję normalnie pasta

to jest przeźroczysta wyjmowana nakładka, która wygląda jak aparat invisalgin czy clear aliger...

chyba zaopatrzę się w tabletki do czyszczenia protez

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-08-18, 20:51   #668
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
to jest przeźroczysta wyjmowana nakładka, która wygląda jak aparat invisalgin czy clear aliger...

chyba zaopatrzę się w tabletki do czyszczenia protez
Aaaa, to nie mam czegoś takiego

Stary 2019-08-26, 10:01   #669
Misia452
Zakorzenienie

Mam pytanie. Od jakiś 3-4 miesięcy co miesiąc przesuwa mi się drut i już nie wiem czy to moja wina. Wcześniej tak nie było. Ide normalnie na wizytę kontrolną, a po jakimś czasie drut jest w innym miejscu i sprawia to dyskomfort. Muszę zawsze w ciągu miesiąca iść drugi raz żeby mi to orto poprawiła, już mnie to irytuje. Też tak ktoś miał?

Stary 2019-09-03, 07:09   #670
pater86
Zadomowienie

Cześć przymierzam się do założenia aparatu stałego, mam 33 lata byłam wczoraj zapisać się na konsultację do ortodonty, ale że doktor akurat miał chwilkę czasu to przyjął mnie od razu. Wszystko trwało dosłownie parę minut. Doktor stwierdził, że jak najbardziej możemy założyć aparat, że mam wadę kosmetyczną, więc będzie bez problemów i umówił mnie za dwa miesiące na założenie aparatu, ale nic nie wspomniał o zdjęciach RTG, wycisku czy planie leczenia... Tak w ciemno się chyba aparatu nie zakłada... Nie wiem czy mu zaufać, może wie co robi i takie rzeczy nic mu w moim przypadku nie pomogą, czy uciekać jak najdalej? Mimo że dwie górne ósemki wcale mi jeszcze nie wyrosły, nie mam żadnych zaleceń co do nich, doktor stwierdził, że nie będziemy wyrywać żadnych zębów (co jest mi na rękę oczywiście) Co myśleć o tym wszystkim?
Stary 2019-09-03, 07:14   #671
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
Cześć przymierzam się do założenia aparatu stałego, mam 33 lata byłam wczoraj zapisać się na konsultację do ortodonty, ale że doktor akurat miał chwilkę czasu to przyjął mnie od razu. Wszystko trwało dosłownie parę minut. Doktor stwierdził, że jak najbardziej możemy założyć aparat, że mam wadę kosmetyczną, więc będzie bez problemów i umówił mnie za dwa miesiące na założenie aparatu, ale nic nie wspomniał o zdjęciach RTG, wycisku czy planie leczenia... Tak w ciemno się chyba aparatu nie zakłada... Nie wiem czy mu zaufać, może wie co robi i takie rzeczy nic mu w moim przypadku nie pomogą, czy uciekać jak najdalej? Mimo że dwie górne ósemki wcale mi jeszcze nie wyrosły, nie mam żadnych zaleceń co do nich, doktor stwierdził, że nie będziemy wyrywać żadnych zębów (co jest mi na rękę oczywiście) Co myśleć o tym wszystkim?
Ja bym się bała zakładać aparat u takiego doktora...no i ja przed założeniem aparatu miałam zdjęcie RTG (dzięki temu zobaczyli jak moje ósemki leżą, czyli fatalnie), orto przedstawiła mi plan leczenia (to było oczywiście na innej wizycie niz zakładanie aparatu), dokładny wywiad ze mną przeprowadziła, podpisałam zgodę no i oczywiście wyciski zebrała.

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

A i ósemki będę miała wyrywane po zdjęciu aparatu( na dole już mogę wyrwać, bo aparat już mam zdjęty dawno)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-09-03, 08:08   #672
pater86
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym się bała zakładać aparat u takiego doktora...

No właśnie, brzmi mało profesjonalnie, a ceny takie same jak u innych ortodontów, próbuję zapisać się gdzieś indziej, tylko wszędzie terminy z kosmosu, nawet na samą konsultację...

Btw. ja poszłam do tego doktora z polecenia, poza tym przejrzałam cały internet, fora fb itd., nie znalazłam żadnej negatywnej opinii o tym lekarzu, wszyscy zadowoleni z leczenia, dlatego szłam do niego z bardzo pozytywnym nastawieniem, a tu takie coś...

Edytowane przez pater86
Czas edycji: 2019-09-03 o 08:10
pater86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-03, 08:14   #673
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
No właśnie, brzmi mało profesjonalnie, a ceny takie same jak u innych ortodontów, próbuję zapisać się gdzieś indziej, tylko wszędzie terminy z kosmosu, nawet na samą konsultację...

Btw. ja poszłam do tego doktora z polecenia, poza tym przejrzałam cały internet, fora fb itd., nie znalazłam żadnej negatywnej opinii o tym lekarzu, wszyscy zadowoleni z leczenia, dlatego szłam do niego z bardzo pozytywnym nastawieniem, a tu takie coś...
Ja bym poszła jeszcze do kogoś innego i zobaczyła co ktoś inny mówi. Czasem lepiej poczekać trochę na wizytę, ale mieć pewność, ze wszystko będzie dobrze zrobione.

Stary 2019-09-26, 20:42   #674
Aysell
Wtajemniczenie

Dziewczyny, polecicie mi jakieś nici ortodontyczne z usztywnianą końcówką, które nie przypominają cienkiej nylonowej żyłki? Kupiłam Curaprox, ale właśnie takie są i nie dość że boję się zranienia w dziąsło, to jeszcze w niektóre miejsca, gdzie jest ciasno, w ogóle nie wchodzą Używałam zwykłych, bez takiej końcówki i sprawdzały się super, ale dwa dni temu założyłam aparat stały na dół i zupełnie sobie nie radzę, mam wrażenie jakby koniecznie potrzebna mi była jeszcze trzecia ręka, którą bym mogła złapać nić, o ile uda mi się ją w ogóle wcisnąć pod drut

Edytowane przez Aysell
Czas edycji: 2019-09-27 o 18:05 Powód: Przypominają, nie przypinają! :D
Aysell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-27, 07:15   #675
dorotka1066
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aysell Pokaż wiadomość
Dziewczyny, polecicie mi jakieś nici ortodontyczne z usztywnianą końcówką, które nie przypinają cienkiej nylonowej żyłki? Kupiłam Curaprox, ale właśnie takie są i nie dość że boję się zranienia w dziąsło, to jeszcze w niektóre miejsca, gdzie jest ciasno, w ogóle nie wchodzą Używałam zwykłych, bez takiej końcówki i sprawdzały się super, ale dwa dni temu założyłam aparat stały na dół i zupełnie sobie nie radzę, mam wrażenie jakby koniecznie potrzebna mi była jeszcze trzecia ręka, którą bym mogła złapać nić, o ile uda mi się ją w ogóle wcisnąć pod drut
Oral b super floss

dorotka1066 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-27, 08:37   #676
Jenna__
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dorotka1066 Pokaż wiadomość
Oral b super floss

Albo Oral B Satin Floss. Bez sztywnej końcówki, ale łatwo przekłada się pod drutem, bo jest dość sztywna.
Stary 2019-09-27, 18:08   #677
Aysell
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dorotka1066 Pokaż wiadomość
Oral b super floss

Cytat:
Napisane przez Jenna__ Pokaż wiadomość
Albo Oral B Satin Floss. Bez sztywnej końcówki, ale łatwo przekłada się pod drutem, bo jest dość sztywna.
Bardzo Wam dziękuję, kupię je

Aysell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-02, 14:35   #678
Nelada
Raczkowanie

Hej, mam do was pytanie. Nie mam jednego zęba na dole z lewej strony, zostawione jest miejsce na implant. Wygląda to tak (od lewej dolnej strony zębów): ząb z rurką, miejsce, ząb z zamkiem. Rurkę z zamkiem łączy drut. Czy to normalne, że ten drut w tym miejscu rusza mi się w rurce jak np go mocniej dotknę? Odcinek drutu bez zamka to około 1 cm.
Nie wiem czy powinnam iść do orto czy nie, może to normalne jeśli to jest taki duży kawałek drutu? Nie wypadł ani nic, ale mogę nim poruszyć. Generalnie to pytanie brzmi czy jest możliwe, że cienki drut może się delikatnie ruszać w rurce

Edit: pytam bo miałam wizytę 2 dni temu i jak wyszłam, to tak było, nie wiem czy celowo? a nie miałam wcześniej na dole rurek.

Edytowane przez Nelada
Czas edycji: 2019-10-02 o 14:41
Stary 2019-10-02, 16:31   #679
Misia452
Zakorzenienie

Mi też się druty ruszają i to bardzo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-10-02, 17:31   #680
Nelada
Raczkowanie

Cytat:
Mi też się druty ruszają i to bardzo

Oooo, uff Ja na dole mam jeszcze cienki drut a na górze już ten najgrubszy. I ten na górze w ogóle się nie rusza, a na dole w tym jednym miejscu tak. Czyli raczej wszystko jest ok, jeśli nie wypadł z żadnej strony?
Stary 2019-10-02, 18:02   #681
Jenna__
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nelada Pokaż wiadomość
Hej, mam do was pytanie. Nie mam jednego zęba na dole z lewej strony, zostawione jest miejsce na implant. Wygląda to tak (od lewej dolnej strony zębów): ząb z rurką, miejsce, ząb z zamkiem. Rurkę z zamkiem łączy drut. Czy to normalne, że ten drut w tym miejscu rusza mi się w rurce jak np go mocniej dotknę? Odcinek drutu bez zamka to około 1 cm.
Nie wiem czy powinnam iść do orto czy nie, może to normalne jeśli to jest taki duży kawałek drutu? Nie wypadł ani nic, ale mogę nim poruszyć. Generalnie to pytanie brzmi czy jest możliwe, że cienki drut może się delikatnie ruszać w rurce

Edit: pytam bo miałam wizytę 2 dni temu i jak wyszłam, to tak było, nie wiem czy celowo? a nie miałam wcześniej na dole rurek.
To jest normalne. Im cieńszy drut, tym bardziej elastyczny. Ja miałam miejsce po wyrwanej czwórce i sobie kiedyś wyciągnęłam drut szczoteczką elektryczną. Stanął na sztorc taki zagięty. Nie wiem, jak to zrobiłam. Spanikowałam, ale nacisnęłam go palcem i wszedł na miejsce. Więc uważaj przy myciu, bo można go łatwo zahaczyć.
Stary 2019-10-02, 18:59   #682
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jenna__ Pokaż wiadomość
To jest normalne. Im cieńszy drut, tym bardziej elastyczny. Ja miałam miejsce po wyrwanej czwórce i sobie kiedyś wyciągnęłam drut szczoteczką elektryczną. Stanął na sztorc taki zagięty. Nie wiem, jak to zrobiłam. Spanikowałam, ale nacisnęłam go palcem i wszedł na miejsce. Więc uważaj przy myciu, bo można go łatwo zahaczyć.
Potwierdzam - mi również przy szczotkowaniu wyskoczył kiedyś cienki drut, więc faktycznie to się zdarza
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-02, 19:44   #683
Nelada
Raczkowanie

Dziękuję Wam bardzo za uspokojenie i rady! Będę uważać. Czyli to baardzo mocno kłopotliwe miejsce...

A miałyście kiedyś tak, że drut był włożony tak jakby tylko w dwa "ząbki" zamka, a nie cztery? Tak jakby "wyskoczył" z połowy zamka, ale to celowe (tzn. tak miałam zaraz po wyjściu z gabinetu). Zrobiłam rysunek poglądowy i wstawiam zdjęcie. Mam teraz tak przy jednym zębie, który jest bardzo mocno stłoczony i przekręcony. I ligatura jest zawinięta na trzy i trzyma ten drut, który pod ligaturą nie jest w dwóch "ząbkach". Dziwna sprawa. Wiecie co to ma na celu?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20190930_111617.jpg (44,8 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: png 1.png (423,3 KB, 43 załadowań)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-10-03, 07:05   #684
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Oooo, uff Ja na dole mam jeszcze cienki drut a na górze już ten najgrubszy. I ten na górze w ogóle się nie rusza, a na dole w tym jednym miejscu tak. Czyli raczej wszystko jest ok, jeśli nie wypadł z żadnej strony?
Sama się nad tym zastanawiam, ale dziewczyny tutaj piszą, że to normalne, więc chyba tak jest no i rzeczywiście jak miałam grubszy drut to się nie ruszał, teraz jest już cienki

Stary 2019-10-03, 14:28   #685
Jenna__
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję Wam bardzo za uspokojenie i rady! Będę uważać. Czyli to baardzo mocno kłopotliwe miejsce...

A miałyście kiedyś tak, że drut był włożony tak jakby tylko w dwa "ząbki" zamka, a nie cztery? Tak jakby "wyskoczył" z połowy zamka, ale to celowe (tzn. tak miałam zaraz po wyjściu z gabinetu). Zrobiłam rysunek poglądowy i wstawiam zdjęcie. Mam teraz tak przy jednym zębie, który jest bardzo mocno stłoczony i przekręcony. I ligatura jest zawinięta na trzy i trzyma ten drut, który pod ligaturą nie jest w dwóch "ząbkach". Dziwna sprawa. Wiecie co to ma na celu?
Widać, że ząb jest zrotowany. Pewnie nie dało się go zapiąć inaczej. A ligatury mam od czasu do czasu zahaczane na trzy. Raz ortodontka zapomniała mi podpiąć do łuku 2 zęby, ale na szczęście zauważyłam to w tym samym dniu. Drut był sobie luźno na zamkach, a nie w nich. Dlatego teraz oglądam dokładnie zęby po wyjściu z gabinetu, żeby nie biegać na drugi dzień z powrotem.
Stary 2019-10-08, 12:39   #686
Plurebell
Przyczajenie

Hej Czy możecie polecić dobrych ortodontów z okolic Krakowa, Tarnowa? Czy jest tutaj ktoś kto ma lub miał retrogenię? Chciałabym w końcu zrobić coś z moją wadą, bo stanowi to dla mnie ogromny kompleks. Bardzo chciałabym poddać się operacji, ale strasznie się boję powrotu do zdrowia i krytyki bliskich.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Plurebell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-08, 18:38   #687
kaaarii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Plurebell Pokaż wiadomość
Hej Czy możecie polecić dobrych ortodontów z okolic Krakowa, Tarnowa? Czy jest tutaj ktoś kto ma lub miał retrogenię? Chciałabym w końcu zrobić coś z moją wadą, bo stanowi to dla mnie ogromny kompleks. Bardzo chciałabym poddać się operacji, ale strasznie się boję powrotu do zdrowia i krytyki bliskich.

Ja jestem z okolic Tarnowa leczę się u ortodontki z Krakowa, która swój gabinet ma także w Brzesku. Bardzo polecam, mnie wyprowadziła z takiej wady, że hohoho i w piątek ściągam aparat jak coś to zapraszam na priv

kaaarii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-09, 13:03   #688
Nelada
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Plurebell Pokaż wiadomość

Może dodaj się do grupy na fb do Progenia, wysunięta szczęka, zdjęcia PRZED i PO operacji, tam ludzie Ci doradzą świetnych specjalistów do Twojej wady.

A mi dziś wypadł ten nieszczęsny cienki drut z rurki i włożyłam go sama, nie wiem jak, ale wlazł Nienawidzę tego cienkiego drutu, najgorsze co może być.
Stary 2019-10-09, 16:45   #689
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Może dodaj się do grupy na fb do Progenia, wysunięta szczęka, zdjęcia PRZED i PO operacji, tam ludzie Ci doradzą świetnych specjalistów do Twojej wady.

A mi dziś wypadł ten nieszczęsny cienki drut z rurki i włożyłam go sama, nie wiem jak, ale wlazł Nienawidzę tego cienkiego drutu, najgorsze co może być.
Mi ostatnio się przesuwa co miesiąc

Stary 2019-10-10, 09:12   #690
Plurebell
Przyczajenie

Cytat:

Właśnie dodałam się do grupy, dziękuje bardzo za odpowiedź

Plurebell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości