|
|
#661 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja
Cytat:
![]() Każdy ma swój punkt odniesienia. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#662 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#663 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86994873]Może jest też gdzieś forum, gdzie wypowiadaja się sami milionerzy i dla nich ponizej 50 tys miesięcznie nie da się wyżyć, a życie wtedy to wegetacja. ![]() Każdy ma swój punkt odniesienia. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ja nawet nie marzę o 50k, takie kwoty raczej się zarabia, a nie ma kiedy wydać. Masz rację, każdy ma swój punkt odniesienia. To z ciekawości zapytam jaką kwotę uważacie za godną? Niech będzie, że dotyczy singla, będzie łatwiej. Dla mnie jest to 8k.
|
|
|
#664 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86994876]brutto czy netto?[/QUOTE]Ja z wiadomości rozumiem, że chodzi o 5k netto. I to nie chodzi mi tylko tutaj teraz o ten wątek, bo często na wizażu pojawia się to mityczne 5k, które tak naprawdę - jak się stąd dowiaduje - zarabiają tylko nieudacznicy
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#665 |
|
BAN stały
|
Każdy ma swój punkt odniesienia i pod tym względem dokonuje oceny. Czy 5 tysięcy to mało? W polskim kontekście więcej niż ma większość ludzi, ale na co to tak naprawdę starczy, w duży mieście prawie połowę zeżre mieszkanie, a gdzie jedzenie, rozrywka, samochód, jakieś oszczędności, już nawet nie mówię o urlopie. To są rzeczy, które powinny być oczywistością w normalnym kraju, a nie wydumanym widzimisię bogacza, któremu "zachciało się" raz w tygodniu wyjść na miasto coś zjeść.
Z perspektywy osoby, która zarabia minimalną krajową 5 tysięcy na rękę to dużo. Z perspektywy kogoś, to ma sztywnych miesięcznych wydatków dwa razy tyle nie, ot filozofia. Im więcej się zarabia tym większe się ma wydatki zazwyczaj. Wygodna kwota dla singla w Warszawie, hmm, według mnie 7-10k na rękę. Przy dwóch osobach zarabiających takie kwoty to już jest w miarę wygodne życie, acz i wtedy można czuć niedosyt. Sky is the limit generalnie jeśli chodzi o wymarzone zarobki z mojego doświadczenia :P |
|
|
|
|
#666 |
|
Zakorzenienie
|
Gdybym zarabiała 10 tysięcy, to była bym usatysfakcjonowana.
Teraz wydaje na siebie jakieś 4 tysiące miesięcznie. W dużym mieście. Ale jedzenie i mieszkanie na spółkę z facetem, więc 5 by wyszło. I to liczę jako spokojne życie, bez zmartwień, ale też bez szaleństwa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#667 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tego co pamiętam to mediana wynagrodzeń w Polsce to jakieś 4500zl brutto, więc ponad połowa Polaków żyje poniżej godności wg wizażu.
Znam ludzi, którzy zarabiają mniej, a potrafią pozwolić sobie na więcej niż ludzie, którzy zarabiają ponad te magiczne 5k netto z tego wątku. Wszystko zależy od tego jak potrafimy gospodarowac pieniędzmi, jakie inne zasoby posiadamy, itp. Ja na przykład lubię wygodne życie i wydaje dużo, ale mogłabym mieć dokładnie to samo gdybym np. lubiła gotować, bo w sumie ogrom moich pieniędzy wydaję na jedzenie i popołudniowe wyjścia na miasto że znajomymi. Czy czułabym się gorzej, gdybym musiała gotować? Raczej nie i zazdroszczę ludziom, którzy mają na codzień domowe jedzenie spokojnie dałabym radę żyć na podobnym poziomie zarabiając mniej, a po prostu ruszając tyłek bardziej do pracy (chociażby to gotowanie), co wyszloby mi na dobre ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ja się spotykam z przyjaciółkami to panie, wydatkom nie ma końca. ![]() Ale też mogłybyśmy się spotkać w domu i wypić kawę taką o. Nie trzeba iść na sushi, potem na kawę, a potem na drinki w rynku. Różni ludzie inaczej spędzają czas. Ale myślę, że za 4 tysiące w dużym mieście można spokojnie oszczędnie żyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#669 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#670 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Skromnie, pewnie, ale zyly i nie marudzily za bardzo nawet
|
|
|
#671 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Serio już wolę wydumane wymagania niż polskie "da się? da się!". Wszystko się da, nawet żyć za mniej niż 1000 euro na całą rodzinę, ale owszem, nie ma w tym godności. I przecież to nie wina pracownika, jezu. Edytowane przez amillia Czas edycji: 2019-07-15 o 05:32 |
|
|
|
|
|
#672 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Z tym, ze jest roznica pomiedzy zyciem "godnie" a "na wypasie". Dla mnie "zyc godnie" to miec pieniadze na oplacenie mieszkania i biezacych rachunkow, kupowanie jedzenia takiego, jakie sie lubi, bez szczypania sie o kazda zlotowke i latania po roznych marketach, zeby zaoszczedzic 2 zlote na mleku, miec mozliwosc wyjscia do restauracji czesciej niz raz na ruski rok, kiedy dopada brak checi na robienie jedzenia w domu, miec mozliwosc kupienia sobie sukienki, czy butow bo po prostu nam sie spodobaly, a nie nagle ich potrzebujemy na jakies wyjscie, odlozenia co miesiac jakiejs sumy np. na przyszle wakacje i miec mozliwosc kupna nowej pralki czy innego sprzetu, jak stary sie nagle zepsuje bez koniecznosci brania na ten cel kredytu. I moim zdaniem tutaj 5 tysiecy dla jednej osoby powinno spokojnie wystarczyc wlasnie na takie potrzeby. I niestety z tego co wiem, to polskie realia sa takie, ze naprawde miazdzaca wiekszosc osob jednak tych 5k netto nie zarabia, zwlaszcza w malych miejscowosciach. Uwazam, ze nie sa godnie wynagradzani za swoja prace.
|
|
|
#673 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Żyłam za 5 tysięcy złotych na dwie osoby jakieś 7 lat temu no i nie nazwałabym tego "godnym" życiem, acz żyć się jak najbardziej dało. Cisnąc się w kawalerce na obrzeżach, polując na promocje, oglądając każdą złotówkę przed wydaniem. Pamiętam nawet rozmowę z mężem w sklepie, czy nas stać, żeby w tym miesiącu sobie Nutellę kupić, no takie to godne życie
|
||
|
|
|
|
#674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kawalerka z opłatami - 2000zł (fakt, jak za darmo, mieliśmy dużo szczęścia) Jedzenie plus wszelkie koszta "wspólne" i oszczędności razem - 1000zł Składamy się więc po 1500zł i każde z nas ma 1000 na odłożenie sobie z tego. To jest taki podstawowy dochód, który mamy co miesiąc. Prawie zawsze zrobimy więcej, Ale to wtedy po prostu odkładamy jako oszczędności, bo to już czas w tym wieku. ![]() Utrzymanie mnie jednej to jest 2500zł plus samochód. Partner to 2500zł. A że samochodu nie potrzebuję, bo wszędzie dochodzę na piechotę (dosłownie stoi na parkingu, jeżdżę jakoś 2/3 razy w miesiącu niestety), to spokojnie mogę żyć za 5 tysięcy na nas dwoje. I naprawdę niczego nam nie brakuje - gdyby brakowało, to byśmy wydawali więcej i odkładali mniej. Ale może mamy mniejsze potrzeby naturalnie czy coś. No i nie chorujemy, zęby zdrowe i w sumie nie mamy problemów, które zużywałyby dużą część budżetu. Nie uważam tego życia za niegodne. Wręcz przeciwnie, uważam, że jesteśmy szczęściarzami, bo mamy super sytuację materialną. Zwłaszcza, że ja jeszcze studiuję, a partner ledwie rok po studiach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#675 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Zresztą dwójka dorosłych ludzi, która się musi cisnąć w kawalerce już jest dla mnie problematyczna. To znaczy na dorobku jasne, normalna sprawa, no ale całego życia tak przecież nie przeżyjecie, a rozmawiamy o godnym zarobku ogólnie. Para czterdziestolatków cisnąca się w kawalerce i wszędzie chodząca na piechotę, no nie wiem czy nazwałabym to wygodnym życiem. Tak, 5 tysięcy na studiach/tuż po studiach to jest bycie szczęściarzem w Polsce, ale akurat norma w Polsce to dla mnie zerowy wyznacznik godnego życia. |
|
|
|
|
|
#676 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
I to jest dramat, ale nie ma co czarowac rzeczywistosci, ze za mniej niz 5k na osobe to wegetacja, a nie zycie, no bo co maja zrobic osoby, ktore maja mniej niz te 2 tysiace na osobe do dyspozycji? Poza tym nie trzeba mieszkac od razu w centrum miasta, wystarczy miec np dobre polaczenie komunikacyjne, zeby na spokojnie wsiasc w tramwaj czy metro i za 10-15 minut w tym centrum miasta byc. Kiedy mieszkalam jeszcze w Polsce, to placilam 2200 zl za dwupokojowe mieszkanie na Saskiej Kepie. Weszlam z ciekawosci na Gumtree i widze, ze ceny przez te pare lat troche skoczyly, ale nadal da sie znalezc mieszkanie przy metrze, czy blisko centrum za rozsadna cene, nie trzeba wywalac 2.5k za ciasna kawalerke.
|
|
|
#677 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#678 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#679 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#680 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Godne życie dla mnie w wieku 30 lat to: Możliwość kupowania żywności bez oglądania każdej złotówki, różnorodne jedzenie, owoce, warzywa, ryby, a nie najtańsza mięso z Biedronki z sosem. Możliwość wymiany ubrań gdy zajdzie taka potrzeba bez konieczności zbierania na to pieniędzy cały rok. Możliwość opłacenia sobie rozrywek bez odmawiania sobie non stop czegoś, bo nas nie stać. Wyjście na miasto przynajmniej raz w tygodniu. Możliwość oszczędzania sensownej sumy pieniędzy co miesiąc w ramach poduszki finansowej na wypadek chorób/zwolnień. Świadomość, że gdybym chciała się zdecydować na dziecko to stać mnie na to i mam na to warunki mieszkaniowe. Co za tym idzie mieszkanie większe niż kawalerka, zapewne trzypokojowe. Urlop przynajmniej raz do roku i raczej nie na studenckich warunkach konserwy + namiot na działce. Wymiana elektroniki raz na jakiś czas. Odkładanie/inwestowanie pieniędzy na emeryturę. Jeśli mam dzieci - zapewnienie im edukacji, rozrywek, wyjazdów, opłacenie hobby, zadbanie o ich zdrowie. Posiadanie samochodu, możliwość wymiany sprzętu w domu jeśli się zepsuje. Opłacenie swojego i partnera hobby. Możliwość opłacenia swojego leczenia jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja bym tych wydatków nie upchnęła w 5 tysiącach. Tak, wiem, że ludzie żyją za mniej. Edytowane przez amillia Czas edycji: 2019-07-15 o 08:13 |
|
|
|
|
|
#681 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#682 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Widzisz, strasznie pejoratywnie odbierasz to "godne życie", jakby jakoś uwłaczało ludziom, którzy zarabiają mało. Dla mnie spanie kątem na kanapie w salono-kuchni to nie jest godne/wygodne życie dla dwójki dorosłych ludzi, widać różnimy się w tej kwestii. Konieczność czasem, owszem, ale nie wygodne życie. |
|
|
|
|
|
#683 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#684 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#685 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#686 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli taka osoba znajdzie sobie osobę do pary z podobnymi zarobkami to łącznie jest już 10k netto, co jest sporym budżetem. No i trzeba też pamiętać, że owy singiel ma dopiero 30 lat i jego zarobki będą dalej rosły Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#687 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Mamy z mezem mieszkanie dwupokojowe, dwie sypialnie z osobnymi garderobami i lazienkami, kuchnia otwarta na duza salono-jadalnie i ja tej przestrzeni nie biore pod uwage jako osobnego "pokoju". Na razie dziecka nie mamy i nie planujemy, wiec druga sypialnia jest biurem meza, gdzie on pracuje i trzyma swoj sprzet komputerowy i fotograficzny. Jesli kiedys jakies dziecko sie pojawi, to ta druga sypialnia bedzie pokojem dzieciecym.
|
|
|
#688 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#689 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#690 |
|
Zakorzeniona
|
Nie ma co zwracać, dla mnie to też dziwne
Jako pokoje zawsze liczyłam osobne zamykane pomieszczenia.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:24.

bajka 

spokojnie dałabym radę żyć na podobnym poziomie zarabiając mniej, a po prostu ruszając tyłek bardziej do pracy (chociażby to gotowanie), co wyszloby mi na dobre