Starania o dziecko od 2022 - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2022-02-06, 08:13   #661
kaaarii
Zakorzenienie

Dot.: Starania o dziecko od 2022

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Tak, ale nawet nie jestem w stanie określić kierunków na moim najwcześniejszym USG, żeby sprawdzić, czy się zgadza Jestem mocno sceptyczna, dowodów nie ma. No i pamiętajmy, że nawet zwykła zgadywanka będzie mieć tu statystycznie 50% skuteczności.

U mnie lekarz trafnie określił płeć na pierwszych prenatalnych, 11+5, a potem mój prowadzący potwoerdził jakoś w 15-16 tygodniu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Wyszukaj sobie "Ramzi theory".

Ja porównałam zdjęcia z usg synka i teraz i faktycznie są po przeciwnych stronach. Chyba,że źle patrzę no nic zobaczymy co będzie
W jednym chińskim wychodzi mi chłopiec, a w drugim na innej stronie dziewczynka

kaaarii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-06, 08:14   #662
mamonkey
Raczkowanie

Ciekawe
mamonkey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-06, 08:29   #663
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaaarii Pokaż wiadomość
Ja porównałam zdjęcia z usg synka i teraz i faktycznie są po przeciwnych stronach. Chyba,że źle patrzę no nic zobaczymy co będzie
W jednym chińskim wychodzi mi chłopiec, a w drugim na innej stronie dziewczynka

A z chińskim to śmiesznie. U mnie pierwsze niby się zgadza z tych tabelek wyszukiwanych w grafice (25 lat, grudzień), ale to się ponoć jakoś inaczej przelicza. I po wpisaniu w jakieś magiczne kalkulatory konkretnych dat wyskakuje, że to miała być dziewczynka (a jest chłopiec)

Zostanę przy tym, że przy historii rodzinnej mojego męża dużo wyższe szansę mamy na chłopca

theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-06, 08:35   #664
kaaarii
Zakorzenienie

Cytat:
A z chińskim to śmiesznie. U mnie pierwsze niby się zgadza z tych tabelek wyszukiwanych w grafice (25 lat, grudzień), ale to się ponoć jakoś inaczej przelicza. I po wpisaniu w jakieś magiczne kalkulatory konkretnych dat wyskakuje, że to miała być dziewczynka (a jest chłopiec)

Zostanę przy tym, że przy historii rodzinnej mojego męża dużo wyższe szansę mamy na chłopca

U mnie po mojej stronie przeważają dziewczynki, a po męża chłopcy No nic pożyjemy zobaczymy

Stary 2022-02-06, 09:02   #665
theali
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie po mojej stronie przeważają dziewczynki, a po męża chłopcy No nic pożyjemy zobaczymy

Akurat w tej kwestii ma znaczenie linia męska. Tak jak są badania, że w linii żeńskiej bywa dziedziczona tendencja do uwalniania więcej niż 1 komórki jajowej (co daje większe szanse na bliźnięta dwujajowe), tak jest trochę analiz, że w linii męskiej może się pojawiać predyspozycja do tego, żeby było więcej synów lub więcej córek

Stary 2022-02-06, 09:34   #666
mamonkey
Raczkowanie

Cytat:
Akurat w tej kwestii ma znaczenie linia męska. Tak jak są badania, że w linii żeńskiej bywa dziedziczona tendencja do uwalniania więcej niż 1 komórki jajowej (co daje większe szanse na bliźnięta dwujajowe), tak jest trochę analiz, że w linii męskiej może się pojawiać predyspozycja do tego, żeby było więcej synów lub więcej córek

Dobrze wiedzieć u TŻa w rodzinie są bliźniaki i zastanawiałam się, czy u nas w związku z tym też większe szanse będą
Stary 2022-02-06, 09:50   #667
Mazi00
Raczkowanie

O proszę ciekawa teoria, mam nadzieję że sprawdzę kiedyś, bo właśnie zaczynam 4 cykl a tak się staraliśmy w poprzednim ;( ;p

Kaaarii byłaby parka mój mąż jest przekonany że u nas będzie kiedyś dziewczynka, bo jak w zeszłym pokoleniu rodzili się sami chłopcy, to teraz mają same córki ;p po mojej stronie za to bez takich wyraźnych trendów 🤪

Mazi00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-06, 09:52   #668
mamonkey
Raczkowanie

Mazi00, trzymam kciuki
Ja coś czuję, że owulacja jednak się zbliża
Stary 2022-02-06, 09:54   #669
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamonkey Pokaż wiadomość
Dobrze wiedzieć u TŻa w rodzinie są bliźniaki i zastanawiałam się, czy u nas w związku z tym też większe szanse będą
To nie. Tak jak nie ma znaczenia, że były bliźniaki jednojajowe, bo to dzieło przypadku Ale mam znajomą, u której w rodzinie faktycznie w każdym pokoleniu jest minimum jedna para bliźniąt. Obstawiają, której z trzech sióstr się trafią
Stary 2022-02-06, 10:00   #670
mamonkey
Raczkowanie

Cytat:
To nie. Tak jak nie ma znaczenia, że były bliźniaki jednojajowe, bo to dzieło przypadku Ale mam znajomą, u której w rodzinie faktycznie w każdym pokoleniu jest minimum jedna para bliźniąt. Obstawiają, której z trzech sióstr się trafią
A, to nie doczytałam. U niego jednojajowe właśnie. To już tym bardziej w sumie ma to sens. Chciałabym dwójkę albo trójkę, ale nie na raz

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

A wiesz może jeszcze, czy te większe szanse są wtedy normalnie co pokolenie (skoro tak jest u Twojej znajomej)? Bo ja zawsze słyszałam, że co drugie pokolenie, ale nigdy się nie interesowałam szczególnie i to też nie były jakieś wiarygodne źródła
Stary 2022-02-06, 10:26   #671
kaaarii
Zakorzenienie

Cytat:

Wiem, wiem, że to mężczyzna decyduje o płci dziecka

U mnie w rodzinie są popularne bliźniaki, ale od strony taty. W kazdym pokoleniu są

Stary 2022-02-06, 10:57   #672
AnielkaMamusiax2
Zadomowienie

Cytat:
Wiem, wiem, że to mężczyzna decyduje o płci dziecka

U mnie w rodzinie są popularne bliźniaki, ale od strony taty. W kazdym pokoleniu są

Przywitam Was kochane w nowym roku. Z całego serca gratulacje dla wszystkich już zaciążonych i 3mam kciukasy z całych sił za pozostałe Staraczki. Wreszcie mam trochę luzu dziś bo leje deszcz i robimy sobie przedpołudniową labę w domu.

Co do teorii określania płci u mnie sprawdziły się 3: po tętnie przy USG dwukrotnie idealnie trafionym w ten sam dzień 6+3 TC u Maksia było 138 a u Nikoli 147, chiński kalendarz i w sumie to ułożenie kosmówki, choć w to akurat nie dowierzałam, ale faktycznie coraz częściej z ciekawości kobitki proszą o informację u gina i się sprawdza. Fotki sentymentalne, do których często wracam IMG_20220206_115347.jpgIMG_20220206_115441.jpg

AnielkaMamusiax2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-06, 11:55   #673
theali
Zakorzenienie

Cytat:
A, to nie doczytałam. U niego jednojajowe właśnie. To już tym bardziej w sumie ma to sens. Chciałabym dwójkę albo trójkę, ale nie na raz

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

A wiesz może jeszcze, czy te większe szanse są wtedy normalnie co pokolenie (skoro tak jest u Twojej znajomej)? Bo ja zawsze słyszałam, że co drugie pokolenie, ale nigdy się nie interesowałam szczególnie i to też nie były jakieś wiarygodne źródła
Nie mam w tej chwili siły na szukanie poważniejszych źródeł, ale to jest to dość fajnie opisane: https://www.healthline.com/health/pr...p-a-generation

To nie tak, że "przeskakują". Dla zobrazowania:
moja prababcia była z bliźniąt i sama raz bliźnięta miała. Mój dziadek - a jej syn - mógł odziedziczyć odpowiedzialne za to geny, ale ponieważ jest facetem, to na pojawienie się bliźniąt wśród jego dzieci nie ma to wpływu. ALE możliwym jest, żeby te geny przekazał swoim córkom, u których ta tendencja do mnogich owulacji by była

*Ale ani ciotce, ani mamie się bliźnięta nie trafiły, więc może tych genów nie odziedziczyły. W sumie to mam taką nadzieję, bo nie chciałabym więcej niż jednego na raz xD
A w pierwszej ciąży jak miałam kosmicznie wysoką betę na początku, to się ze mnie tu na forum dziewczyny śmiały, że to co najmniej trojaczki powinny być 🤣

Edytowane przez theali
Czas edycji: 2022-02-06 o 12:18
Stary 2022-02-06, 13:55   #674
kaaarii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnielkaMamusiax2 Pokaż wiadomość
Przywitam Was kochane w nowym roku. Z całego serca gratulacje dla wszystkich już zaciążonych i 3mam kciukasy z całych sił za pozostałe Staraczki. Wreszcie mam trochę luzu dziś bo leje deszcz i robimy sobie przedpołudniową labę w domu.

Co do teorii określania płci u mnie sprawdziły się 3: po tętnie przy USG dwukrotnie idealnie trafionym w ten sam dzień 6+3 TC u Maksia było 138 a u Nikoli 147, chiński kalendarz i w sumie to ułożenie kosmówki, choć w to akurat nie dowierzałam, ale faktycznie coraz częściej z ciekawości kobitki proszą o informację u gina i się sprawdza. Fotki sentymentalne, do których często wracam Załącznik 7767034Załącznik 7767035

To jeśli chodzi o tętno to chłopak bo teraz w 6+1 było 130 ☺
Zobaczymy jakie będzie 18,02 na wizycie ☺

Stary 2022-02-06, 14:13   #675
AnielkaMamusiax2
Zadomowienie

Cytat:
To jeśli chodzi o tętno to chłopak bo teraz w 6+1 było 130 ☺
Zobaczymy jakie będzie 18,02 na wizycie ☺

Teoria tętna tylko rzekomo sprawdza się między 6 a 8 TC czyli 5+1 - 7+6. To z ciekawości zobaczymy czy się sprawdzi.

AnielkaMamusiax2 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-02-06, 14:38   #676
mamonkey
Raczkowanie

Cytat:
Nie mam w tej chwili siły na szukanie poważniejszych źródeł, ale to jest to dość fajnie opisane: https://www.healthline.com/health/pr...p-a-generation

To nie tak, że "przeskakują". Dla zobrazowania:
moja prababcia była z bliźniąt i sama raz bliźnięta miała. Mój dziadek - a jej syn - mógł odziedziczyć odpowiedzialne za to geny, ale ponieważ jest facetem, to na pojawienie się bliźniąt wśród jego dzieci nie ma to wpływu. ALE możliwym jest, żeby te geny przekazał swoim córkom, u których ta tendencja do mnogich owulacji by była

*Ale ani ciotce, ani mamie się bliźnięta nie trafiły, więc może tych genów nie odziedziczyły. W sumie to mam taką nadzieję, bo nie chciałabym więcej niż jednego na raz xD
A w pierwszej ciąży jak miałam kosmicznie wysoką betę na początku, to się ze mnie tu na forum dziewczyny śmiały, że to co najmniej trojaczki powinny być

Dziękuję
Stary 2022-02-07, 10:09   #677
Moonia91
Raczkowanie

Ja w ogóle nie wierzę w te wszelkie teorie dotyczące płci. 50% szans jest na chłopca, 50% na dziewczynkę i tyle
Moonia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-07, 10:36   #678
AmnesiaB
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Moonia91 Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie wierzę w te wszelkie teorie dotyczące płci. 50% szans jest na chłopca, 50% na dziewczynkę i tyle
Też nie wierzę . Mi w ciąży z synem te chińskie kalkulatory płci cały czas pokazywały dziewczynkę

Które dziewczyny testują w najbliższym czasie ?

Wysłane z mojego M2012K11G przy użyciu Tapatalka
AmnesiaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-07, 10:53   #679
Moniqa03
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AmnesiaB Pokaż wiadomość
Też nie wierzę . Mi w ciąży z synem te chińskie kalkulatory płci cały czas pokazywały dziewczynkę

Które dziewczyny testują w najbliższym czasie ?

Wysłane z mojego M2012K11G przy użyciu Tapatalka
Ja tak samo nie wierzę. I nie słyszałam wcześniej o żadnych kalkulatorach

Ja jestem w 25dc dziś, więc teoretycznie mogę niedługo testować, ale ja zawsze po prostu czekam na okres. Jeśli nie przyjdzie, będę testować w niedzielę rano (31dc).

Ten cykl w ogóle jakiś dziwny mam: śluz jakby płodny już od 7dc, ale testy nie wychwyciły owulacji Dziwne bóle w dole brzucha, tylko po jednej stronie niezależnie od fazy cyklu, wrażliwość piersi zaczynała się już tydzień przed a tu na razie nic... Mam wrażenie, że po tej ciąży biochemicznej w październiku niektóre objawy mi się zmieniły i coś się pomieszało.

EDIT: Ah i zapomniałam dopisać, że dopadł mnie półpasiec Objawy bardzo łagodne, ale pewnie lepiej, żeby jednak w tym cyklu się udało, bo biorę Heviran 5xdziennie przez 6 dni i nie wiem, czy by to nie zaszkodziło ewentualnej ciąży.

Edytowane przez Moniqa03
Czas edycji: 2022-02-07 o 11:02
Moniqa03 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-02-07, 10:54   #680
ateris
Zakorzenienie

U mnie 18dc i dopiero teraz czuję jajniki tak owulacyjnie więc chyba opóźnienie u mnie w tym miesiącu.

No i piękny pozytywny test owu mi wyszedł. To się naczekałam.

Edytowane przez ateris
Czas edycji: 2022-02-07 o 16:21
ateris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-07, 14:16   #681
Moonia91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Moniqa03 Pokaż wiadomość

Ja jestem w 25dc dziś, więc teoretycznie mogę niedługo testować, ale ja zawsze po prostu czekam na okres. Jeśli nie przyjdzie, będę testować w niedzielę rano (31dc).

Ten cykl w ogóle jakiś dziwny mam: śluz jakby płodny już od 7dc, ale testy nie wychwyciły owulacji Dziwne bóle w dole brzucha, tylko po jednej stronie niezależnie od fazy cyklu, wrażliwość piersi zaczynała się już tydzień przed a tu na razie nic... Mam wrażenie, że po tej ciąży biochemicznej w październiku niektóre objawy mi się zmieniły i coś się pomieszało.

EDIT: Ah i zapomniałam dopisać, że dopadł mnie półpasiec Objawy bardzo łagodne, ale pewnie lepiej, żeby jednak w tym cyklu się udało, bo biorę Heviran 5xdziennie przez 6 dni i nie wiem, czy by to nie zaszkodziło ewentualnej ciąży.
Współczuję półpaśca, upierdliwa choroba
Moonia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-07, 19:10   #682
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moniqa03 Pokaż wiadomość

Co do leków to poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba bardzo wczesna ciąża, zanim jeszcze zrobimy test, jest chroniona przed tym co zażywa kobieta. Czy też np przed alkoholem. W końcu wiele matek nie podejrzewa, że może być w ciąży zanim nie zrobi testu .

ateris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-07, 21:41   #683
mamonkey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Co do leków to poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba bardzo wczesna ciąża, zanim jeszcze zrobimy test, jest chroniona przed tym co zażywa kobieta. Czy też np przed alkoholem. W końcu wiele matek nie podejrzewa, że może być w ciąży zanim nie zrobi testu .

Też słyszałam, że jeszcze nie ma łożyska, więc nic się nie przedostaje, bo nie ma jak
Stary 2022-02-08, 08:28   #684
theali
Zakorzenienie

U mnie dziś bielutko. Niby może być za wcześnie, ale w pierwszej ciąży miałam już na tym etapie dość wyraźną drugą kreskę, więc się za wiele nie spodziewam.
Stary 2022-02-08, 08:33   #685
mamonkey
Raczkowanie

A ile masz do spodziewanej miesiączki?
Stary 2022-02-08, 09:04   #686
Karolina109
Raczkowanie

Cześć
U mnie dwa białe testy... i plamienie tydzień temu. @ jeszcze nie ma.

33 dc

Edytowane przez Karolina109
Czas edycji: 2022-02-08 o 09:07
Karolina109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-02-08, 09:10   #687
theali
Zakorzenienie

Cytat:
A ile masz do spodziewanej miesiączki?
Według moich obserwacji jest 9 dpo, najczęściej fazę lutealną miałam 12 dni. Więc jeszcze parę dni jest
Chociaż o spodziewanej miesiączce śmiesznie mówić, jak ostatnio okres miałam na początku listopada 2020

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-02-08, 09:16   #688
mamonkey
Raczkowanie

Cytat:
Według moich obserwacji jest 9 dpo, najczęściej fazę lutealną miałam 12 dni. Więc jeszcze parę dni jest
Chociaż o spodziewanej miesiączce śmiesznie mówić, jak ostatnio okres miałam na początku listopada 2020

Zapomniałam no to jeszcze wszystko może się zdarzyć, trzymam mocno kciuki
Stary 2022-02-08, 09:17   #689
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałam no to jeszcze wszystko może się zdarzyć, trzymam mocno kciuki
Nie obraziłabym się, jakby udało się pominąć powrót okresu Dzięki.
Stary 2022-02-08, 09:18   #690
mamonkey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolina109 Pokaż wiadomość
Cześć
U mnie dwa białe testy... i plamienie tydzień temu. @ jeszcze nie ma.

33 dc

Też trzymam kciuki, żeby się udało, jak nie teraz, to w kolejnym cyklu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości