![]() |
#661 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tajlandia
Bilety zakupione, hotel zarezerwowany
![]() Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie. Otóż jak koszt wycieczek jestem mniej więcej w stanie policzyć tak nie mam pojęcia ile może kosztować wyżywienie. Jaki jest mniej więcej koszt wyżywienia dla dwóch osób? Śniadania mamy w hotelu. Wiem, że nie da się tego sprecyzować ale czy np 100zł to dużo dla dwójki czy nie ![]() Ps. uważacie, że 2500zł na 2 osoby na wycieczki i wyżywienie będzie ok?
31/40 ![]() Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2013-02-27 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
Zakorzenienie
|
to strasznie zależy co i gdzie będziesz jadła. Śniadanie można zjeść np za 100 bahtów za osobę... posiłek na ulicy za dwie osoby to np około 70 bahtów (4 większe spring rollsy, po dwa patyczki z mięskiem z grilla i woreczek ryżu), ale w knajpie wiadomo zapłacisz więcej, to jeszcze będzie zależało gdzie będziesz się stołować... w jakiej części... równie dobrze czasami można kupić sobie coś do jedzenia w sklepie, np chlep i jakiś ser żółty, albo hot dogi fajne sprzedają w 7/11, teraz sobie nie przypomnę ile kosztowały ale to było jakieś 30 bahtów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=painka;39488996]Też 25.04 z Warszawy - Qatar Airways. Już masz wszystko pozałatwiane? Noclegi, plan podróży?
![]() nic nie mamy oprócz lotu i zastanawiam sie czy nie lepiej żeby tak zostało. planujemy zostać jakieś 3 dni w BKK a później wyspy bo lot powrotny mamy już z Phuket. jest jeszcze chwila czasu więc może cos zarezerwujemy. gdzie macie przesiadkę? też w AUH? na jak długo lecisz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=inka113;39501996]
Cytat:
![]() Wylatujemy 25 kwietnia i mamy przesiadkę w Doha (dolatujemy o 18 i kolejny wylot mamy następnego dnia o 13), będziemy miec kilka godzin na zwiedzenie tego miasta, co mnie bardzo cieszy ![]() Żałuję tylko, że lecimy na tak krótko, 11 dni (w tym pobyt w Katarze), będę w Tajlandii 3 raz a nigdy nie byłam w Chiang Mai i tego bardzo żałuję, północ Tajlandii bardzo mnie kusi, no ale może następnym razem tam pojadę... ![]()
![]() |
![]() |
#665 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=painka;39503057]
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Zakorzenienie
|
Dołączam do wątku
![]() ![]() Póki co mam w planach wyjazd 17-20 dniowy. 2 dni Bangkok (chociaż sądzę, że ze względu na samą logistykę 2 dni nie wystarczą) 3 dni Siem Reap w Kambodży (zwiedzanie Angkoru) 3 dni Kanchanaburi (most na rzece Kwai, PN Erawan, świątynia tygrysów) reszta to wypoczynek na Krabi - 7-10 dni, w tym wycieczki lokalne na Phi Phi, James Bond Island. Celuję bardziej w wypoczynek, dlatego odpuszczam Chiang Mai czy Ayutthaya (wiem, że warto), bo jeśli chodzi o świątynie wystarczy nam Bangkok ![]() Jako że to podróż poślubna to celuję w jakiś miły, romantyczny hotel przy plaży, mam już kilka typów ![]() Początkowym typem było Phuket i hotel Rawai Palm Beach Resort (piękne pokoje ![]() Do Kambodży planuję się dostać autobusem - wykupić bilet łączony z Bangkoku albo zupełnie na własną rękę. Potem po powrocie z Kambodży będziemy musieli pewnie odbyć jeden nocleg w Bangkoku aby następnie wyruszyć na zachód. Chyba najlepszą opcją jest pociąg. Potem powrót do Bangkoku i przelot do Krabi. Potem znowu Bangkok i powrót do domu. Jeszcze nie wiem jak rozplanować to logistycznie, żeby było najlepiej, najtaniej i najkrócej, ale to do przemyślenia ![]() Co do kosztów to mam cichą nadzieję zamknąć się w 10 000 - 11 000 zł za cały pobyt dla 2 osób łącznie ze wszystkimi przelotami. Czy się uda - zobaczymy. Przeloty i hotele wstępnie planuję rezerwować na esky. pl, bo przy rezerwacji lotu dają 7% zniżki na hotel, a ceny hoteli są niższe niż na booking.com. Wszelkie przygotowania i rezerwacje zaczniemy czynić w lipcu, po ślubie ![]() Wszelkie sugestie i wskazówki mile widziane ![]() Ja cały wątek przeczytam jutro - na pewno znajdę odpowiedzi na wiele pytań ![]()
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-02-28 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To można na spokojnie w 1 dzień zaliczyc. Polecam też floating market. Też tak mówiłam, z resztą jak chyb każdy, a okazuje się że wraca się szybciej niż się myślało (ja drugi raz wróciłam do Tajlandii po 8 miesiącach, jakoś tak mnie nosiło i nie mogłam wytrzymac ![]() Jeśli kupicie bilety w dobrej cenie to bez problemu tyle Wam starczy ![]() My również ślubujemy w lipcu i zamierzaliśmy jchac do Tajlandii na podróż poślubną, ale cóż, pojawiła się promocja na bilety i lecimy w kwietniu ![]()
![]() |
![]() |
#668 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() http://bangkok.msz.gov.pl/pl/informa...zanie_skuterow Edytowane przez Mafinka1 Czas edycji: 2013-02-28 o 18:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
Zakorzenienie
|
Melleczka - tak jak pisze Painka, Kanchanaburi to 1 dzień i włącznie z floating market ...
Mafinka - sprawa z jazdą tam wygląda tak, ludzie nie zwracają uwagi na światła (światło czerwone to tylko zalecenie, jazda pod prąd to normalka, linia też nic nie znaczy, a kierunkowskazy to dla ozdoby ![]() ![]() Przy wypożyczeniu skutera nikt prawa jazdy nie sprawdza, jak chcesz to możesz zaaplikować o to międzynarodowe dla spokoju sumienia, choć my nie mieliśmy (pamiętam, że to był niewielki koszt w PL)... co do kategorii to (jak jest napisane) możesz mieć B (na którym możesz jeździć skuterem), lub A (które uprawnia cię do prowadzenia motorów o większej pojemności a także skuterów oczywiście, ale nie auta) Oni tam chcą żeby biznes się kręcił, więc normalne jest, że nawet po pijaku jeżdżą - oczywiście do tego nie namawiam... ważne jest żeby mieć ubrane kaski podczas jazdy Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-02-28 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 |
Przyczajenie
|
Dzięki za informację. Zdaje sobie sprawę, że przy wypożyczeniu nie robią problemôw w końcu to ich biznes. A dobrze jest jeśli się nic nie wydarzy, ale w razie najmniejszej szkody zaczynaja się kłopoty. Wybiorę inny środek komunikacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co to jest floating market ![]() Do Kanchanaburi dostalibyśmy się pewnie pociągiem, a więc to kilka godzin jazdy, także chyba 2 dni co najmniej trzeba na to przeznaczyć? A powiedzcie mi jaka to jest dobra cena na bilety WAW-BKK w obie strony dla 2 osób? Spotykałam się z takimi za 5500zł, ale widziałam też za 4200zł (+opłata transakcyjna na esky 190zł). Dziękuję za wszelkie wskazówki ![]() A jeszcze mam pytanie... Najtańsze loty do Bangkoku ma Qatar Airways i Emirates (spotykałam też LOT i KLM w takich cenach), powiedzcie mi jak to jest z limitem bagażu? Czytałam gdzieś, że bodajże Qatar ma największy dopuszczalny limit bagażu (30+7kg), czy to już jest w cenie biletu, czy coś za to dopłacam? ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- Edit: już doczytałam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- I właśnie odkryłam, że można też polecieć z Krakowa ![]() ![]() Na pewno będę szukać czegoś z maksymalnie krótkim czasem oczekiwania, bo póki co nie wyobrażam sobie koczować na lotnisku 10h:/ Nie wspomnę o Tż, który chyba by wyszedł z siebie całkiem jakbym mu tyle kazała na lotnisku czekać ![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Pozostało mi przekonać Tż... Nigdy nigdzie nie byliśmy na własną rękę. On jest póki co przerażony (ja też byłam dopóki nie poczytałam tu i ówdzie), uważa, że przez 3 tygodnie umrzemy z nudów tam i w ogóle jest przerażony logistyką, kosztami itd ![]() ![]() Swoją drogą - koszty nie są duże wg mnie, biorąc pod uwagę, że pierwsza lepsza wycieczka (zwiedzanie+wypoczywanie) 14 dni Europa lub Afryka Płn. kosztuje 4500zł (może nie tyle, ale dochodzą bilety i reszta i trzeba mieć te 4,5tys.). A Tajlandia na 20 dni będzie kosztować około 5500zł na osobę. Uważam, że o nudzie nie ma mowy. Tylko zastanawiam się czy nie będziemy po prostu zmęczeni... Poczytałam trochę wątek i większość jedzie raczej na 2 tygodnie, nasze najdłuższe wczasy też tyle trwały. Wyczytałam też coś o jakimś oceanarium w Bangkoku... Na pewno byśmy też chcieli tam pójść ![]() ![]() Była któraś z Was może w Ancient City i na farmie krokodyli? Warto? Pomyślałam, że można by przeznaczyć jeden dzień w Bangkoku na to.. A jak proponujecie to rozegrać logistycznie... Najpierw "odbębnić" całe zwiedzanie (Bangkok, Kanchanaburi, Kambodża) i potem dopiero oddać się relaksowi? Czy może włożyć wypoczynek między zwiedzanie? Który region na wypoczynek polecacie? Phuket odrzuciłam, chociaż to był początkowy typ ze względu na natłok, komercję i wysokie ceny, Pattaya podobno jest jeszcze gorsza pod tym względem. Zostaje więc Krabi...? Wszelkie malutkie wysepki typu Koh Lipe odrzucam, bo podobno nie ma tam co robić. A nam zależy jednak też na tym, żeby było gdzie wyjść wieczorem i żeby ten wypoczynek nie ograniczał się tylko do leżenia na plaży, ale też żeby była dobra baza wypadowa na wycieczki (koniecznie chcemy zobaczyć Phi Phi, Maya Beach i James Bond Island). ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Ale esej mi wyszedł ![]()
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-03-01 o 09:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#672 | |
Przyczajenie
|
[QUOTE=inka113;39501996]
Cytat:
![]() melleczka, czytałam Twój plan, nie do końca wiem czy na cały wypad chcesz poświęcić 3 dni, czy tylko n zwiedzanie Angkoru, bo tam jeden dzień zupełnie wystarczy ![]() Edytowane przez sysia333 Czas edycji: 2013-03-01 o 10:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak Wy proponujecie to rozplanować? WAW-BKK 3 dni na zwiedzanie Bangkoku (świątynie, pałac, oceanarium, może Ancient City i farma krokodyli) 2 dni Kanchanaburi (most na rzece Kwai, wodospady Erawan, Tiger Temple), sam dojazd z Bangkoku to kilka godzin, dlatego biorę pod uwagę nocleg. 2 dni Angkor, tu również dojazd robi swoje. To daje razem tydzień. Coś jeszcze proponujecie? Myślałam o Chiang Mai, ale to jednak kawał drogi i chyba same świątynie? Kosztowo to też dużo wyjdzie. Przelot na Krabi (?) Potem 10 dni wypoczynku, z czego jakieś 2 dni na wycieczki morskie. Przelot do Bangkoku. BKK-WAW Ponawiam pytanie: który region wybrać na wypoczynek? Interesuje mnie: hotel przy plaży, romantyczny (jestem w stanie zapłacić trochę więcej za ten wypoczynkowy hotel), dobra baza wypadowa na wycieczki morskie, piękna plaża, żeby było co robić w okolicy - pospacerować, wyjść gdzieś wieczorem. Dlatego padło na Krabi i plażę Ao Nang. Dobry wybór? Jeśli chodzi o koszty noclegu na Krabi to przeznaczyłam na to max 1500zł za 10 noclegów dla 2 osób i z tego co się orientowałam to w tej cenie można mieć piękny hotel przy plaży ze śniadaniem.
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-03-01 o 10:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny na jakie wycieczki warto wybrać się z Phuket? Jakie wyspy zobaczyć prócz Phi Phi?
Macie jakieś wskazówki dla osoby, która tam będzie pierwszy raz? ![]() Gdzie najbezpieczniej wymieniać walutę?
![]() |
#675 | |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy był już poruszany temat szczepień na wątku, jeśli tak to najwyżej zwrócicie mi uwagę
![]() Jak to jest? Szczepiłyście się? Czytałam, że o ile w Tajlandii nie ma takiego zagrożenia i obowiązku, to wybierając się do Kambodży należałoby się zaszczepić na żółtaczkę A i B, dur brzuszny i malarię. Wszystko ok. tylko wychodzi na to, że same szczepienia dla 2 osób to koszt ok. 1500zł ![]() ![]() Dodam, że Tż oczywiście uważa, że zaszczepić się TRZEBA. Oczywiście nie wie jakie to są koszty i jak się dowie, to raczej nie będzie szans żebym go przekonała na ten wyjazd ![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Myślicie, że 3000-4000zł to jest kwota wystarczająca dla dwóch osób na 20 dni na: jedzenie, bilety wstępu, transport lokalny (taxi, pociągi, tuk tuki)? Obliczyłam to następująco: Przelot WAW-BKK 4500zł (wraz z opłatą transakcyjną) Przelot BKK-Krabi (lub inny region) 550 zł (wraz z opłatą transakcyjną) Zakwaterowanie Bangkok 2 noce - 150 zł Zakwaterowanie Kanchanaburi 1 noc - 50 zł Zakwaterowanie Siem Reap 1 noc - 50 zł Zakwaterowanie Krabi 10 nocy - 1200-1500 zł Z wymieniowego wcześniej budżetu zostają mi właśnie 3000-4000zł na resztę. Wiem, że najwięcej pójdzie chyba na bilety, bo te tanie nie są - po 40, 50zł/os. do ważniejszych miejsc.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#676 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
No nie wiem, mi się floating market podobał, to miejsce ma swój klimat. Poza tym spędza się tam niedużo czasu i na spokojnie można to zaliczyc razem z Tiger Temple itp. Niestety zasada jest taka, że za wygodę się płaci, więc im krótszy czas oczekiwania na kolejny lot, tym koszt idzie w górę. Czasami warto posiedziec te kilka h na lotnisku, jeśli różnica w cenie jest duża. Ja byłam 3 tygodnie w Tajlandii (za pierwszym razem) i o nudzie nie było mowy ![]() Jest oceanarium, nazywa się Siam Ocean World, bardzo fajne miejsce, polecam. Znajduje się na poziomie -1 jednego z centrów handlowych przy samym metrze, łatwo trafic. Na farmie krokodyli byłam, uczucia mam mieszane. Jednocześnie hodują tam krokodyle i sprzedają torebki z ich skóry. Hodują tam także na pokaz "wybryki natury" czyli krokodyle z niewykształconymi częściami ciała itd, widok raczej przykry. Chociaż karmienie krokodyli bardzo mi się spodobało, fajne przeżycie ![]() Zdecydowanie najpierw zwiedzanie a potem plażing. Jak się spalicie na słońcu to nie będziecie miec ochoty na zwiedzanie. Ja po pierwszym pobycie byłam bardzo poparzona, miałam spuchnięte nogi aż do kolan, o zwiedzaniu nie byłoby mowy ![]() [QUOTE=sysia333;39523379] Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#677 |
Raczkowanie
|
mysle ze 5 tys na osobe na 2 tygodnie spokjnie starczy-o ile bilet bedzie w cenie ok 2 tys.- przynajmneij ja tak liczę- bilet kupilismy za 2100zł,a na miejscu nie licze wiecej jak 3 tys zl ( bilet na samolot z krabi do bangkoku jzu mamy).
Plan jzu jest i za tydzien w piatek wylot na naszą pozdroz pzredslubną ![]() ![]() wstepne rezerwacje tez juz mamy, a nasz plan przedtstawia sie następująco: 2 noclegi w Bangkoku, pociąg nocny i prom na Koh Tao- tam 4 noclegi Phangan 4 noclegi prom i autobus do Ao Nang- tam 4 noclegi ( fakultety na okolicznych wyspach) lot do Bangkoku i osotania noc w Bangkoku poczatkowo mialo byc jeszcze knachanaburi i erawan, ale stwierdzilam ze to bedzie bieganina i zrezygnowalismy...no ale mzoe kiedys jeszcze sie uda... Jedyne nad czym sie jeszcze zastanawiam, i liczę tu na waszą radę- to czy brac gotowke czy karte- czy oplaca sie wybierac kase z bankomatow? bo wlyszlalam ze koszt za wybranie z tajskiego bankomatu to 15 zł, plus pewnie jakas prowizja poslkiego banku, przewalutowanie...?z drugiej strony brac taka kase ze soba to tez troche strach... jak wy robiliscie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ja bym plażowanie i zwiedzanie podzieliła, ale to akurat nam taki rodzaj odpoczynku/zwiedzania najbardziej odpowiada. Tam jest na serio baaaardzo gorąco i czasem po jednym dniu masz ochotę troszkę się schować (i ostrzegam, woda nie chłodzi) dlatego my np jeden dzień na plaży, a następnego na skuterze, potem znów przerwa, potem Phi Phi - i tak słoneczka doświadczysz, ale nie zmęczysz się aż tak bardzo. Na część wycieczek będziecie decydować się na miejscu, prawda? więc zawsze będzie można zmienić zdanie... ja planowałam tez zwiedzić więcej, ale wtedy nie mielibyśmy czasu odpocząć, a jednak po to też pojechaliśmy Cała wycieczka na Phi Phi jest super, ale tez dość męcząca... ja osobiście zrezygnowałam z wycieczki na Jamesa Bonda, bo to taki wystający kamień z wody, których na oglądasz się na co dzień (tym bardziej będąc w regionie Krabi). Kanchanaburi nawet z logistyką to jeden dzień i chyba najlepiej jechać busem. Wcześnie rano się wyjeżdża i wieczorem wraca. Ja również polecam floating market - jest na prawdę ciekawie i ten klimat tego miejsca - tak jak pisała painka. My lecieliśmy Emiratami i mieliśmy 30 kg bagaż na osobę plus 7 na podręczne w cenie- muszę powiedzieć, że linie super, a jaka obsługa! ![]() Szczepiliśmy się na A i B, dur brzuszny i tężec, z tym, że jeśli jesteś rocznik '86 lub później na żółtaczkę typu B byłaś szczepiona jako dziecko lub nastolatka. Ani do Kambodży ani do Tajlandii nie ma szczepień obowiązkowych, są tylko zalecane. To czy się zaszczepicie czy nie zależy tylko i wyłącznie od was. My nie braliśmy żadnych leków na malarię (nawet rozmawialiśmy z Polakiem, który jest tam weterynarzem i on też odradzał, bo w razie czego test na malarię robi się w 5 min i oni potrafią szybko podjąć odpowiednie leczenie). Phuket - mi wyspa się podobała i wcale nie żałuję, że tam byłam. Było więcej rzeczy do zobaczenia i wogóle fajnie. Tak jak już pisałam objechaliśmy sobie ją troszkę skuterem i zdecydowanie polecam Kata Beach. Nudno na KOH LIPE?? raj na ziemi! mimo tego, że podróż promem nie była krótka (ale jakie widoki) to była wspaniała. My byliśmy na 4 dni, ale to dlatego, że chcieliśmy odpocząć troszkę ale też nie jesteśmy typem turystów, którzy mogą siedzieć na plaży non stop...ale to miejsce jest niesamowite i jedno z najpiękniejszych jakie widziałam do tej pory w życiu.. wrzucę pod spodem zdjęcie. Nie siedzieliśmy tylko na plaży, bo pozwiedzaliśmy wyspę, poszliśmy na masaż, tż do fryzjera (fryzjer również wykonuje w cenie masaż głowy i karku). Można zobaczyć wschód i zachód słońca... och ale się rozmarzyłam. O Oceanarium też już painka pisała, a ja jedynie potwierdzam, że warto ![]() ![]() Co do kasy nie pomogę, nie zarabiam w złotówkach, więc ciężko mi powiedzieć. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 |
Zakorzenienie
|
a zapomniałam jeszcze o zdjęciach z Koh Lipe - przede wszystkim można było odpocząć od masy turystów... oczywiście można pójść sobie tam na główną ulicę, ale tam jest nadal tak fajnie trochę dziko... włącznie z tym, że nam metrowy jaszczur przeszedł drogę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Czyli oceanarium koniecznie ![]() ![]() Cenna uwaga co do tego opalania ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Myślisz, że da radę obskoczyć Kanchanaburi, Erawan i Tiger Tample w jeden dzień? Samo miasto mnie tak nie interesuje jak właśnie Erawan i tygrysy. Wodospady to taki "must have" dla mnie ![]() ![]() Jeśli chodzi o wycieczki to na pewno na miejscu. Muszę tylko mieć zarezerwowane loty i hotele, nie chcę tracić czasu na szukanie na miejscu. A wycieczki (Kanchanaburi i Erawan, Siem Reap) lepiej zupełnie na własną rękę czy lepiej z jakimś lokalnym biurem? Na pewno łatwiej, ale czy nie przepłacimy kilkakrotnie wybierając wyjazd zorganizowany? Jeszcze mam takie pytanie czysto teoretyczne... Czy słynna Maya Beach leży na Phi Phi? Bo to też "must have", a nie wiem na ile wierzyć zdjęciom Google ![]() Na temat JB Island czytałam różne opinie - w większości pozytywne, przy czym minusem są tłumy turystów... Ale myślę, że Tż tego nie odpuści ![]() Faktycznie na Twoich zdjęciach Koh Lipe wydaje się rajem ![]() ![]() ![]() W jakim hotelu byliście na Koh Lipe ![]() Bardzo istotna rzecz: jak tam z rafami (Krabi, Koh Lipe)? Nie nurkujemy (robiliśmy to raz w Egipcie z instruktorem, ale licencji ani sprzętu nie mamy), ale chętnie bym się wybrała na jakieś nurkowanie z instruktorem (polskim), a reszta snoorkling, bo to uwielbiamy. Jest na co popatrzeć pod wodą? Czytałam opinie, że przy brzegu nie ma co oglądać, rafy zaczynają się dalej. Nie wiem na ile to prawda. Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za wszelkie informacje i uwagi ![]() W weekend mam zamiar porozmawiać o tym wyjeździe poważnie z Tż ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- A co do bagażu, to w tym wypadku chyba im mniejszy limit tym lepiej dla nas ![]() Bo to przecież trzeba taszczyć ze sobą wszędzie! Na te wszystkie zwiedzania ![]() To jest też plus wypadów 2-dniowych - przyjeżdżasz, zakwaterowanie, odświeżasz się i idziesz zwiedzać, a bagaż sobie spokojnie czeka w pokoju i można sobie zwiedzać tylko z aparatem i butelką wody ![]() ![]() Ale na taki wyjazd to sobie kompleciki porobię ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- I oczywiście czekam na wszelkie info na temat szczepień ![]() Na co się szczepiliście, gdzie, jaki był koszt ![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Przy okazji pobytu w Kanchanaburi warto wybrać się na jakiś trekking do lokalnych plemion?
![]() |
![]() |
#681 |
Zakorzenienie
|
Melleczko - napisałam ci kilka rzeczy na temat szczepień, nie wiem czy widziałaś.
Kanchanaburi - tam przede wszystkim jedzie się do świątyni tygrysów, zobaczyć muzeum i most na rzece Kwai i floating market... my na wodospadach nie byliśmy, więc w tym temacie nie pomogę. Gdybym miała możliwość popłynąć na Koh Lipe to bym się nie zastanawiała... my jechaliśmy z Phuket wybrzeżem, przez Krabi na Koh Lantę. Tam zostaliśmy jedną noc i potem płynęliśmy z Koh Lanta promem Tiger Line, ale pływa tez np Bundhaya, ale z tego co się orientuję Tiger Line pływa z Phuketu również. Tylko trochę schodzi więc rozbiłam podróż. My byliśmy w Mountain Resort - coś cudownego, mieliśmy domek na małym wzgórzu, i jak się budziliśmy to taki jak na zdjęciach mieliśmy widok i ten biały koralowy piasek - zresztą wyspa zwana tajskimi malediwami ![]() Właściwie można też pojechać do Trangu i stamtąd popłynąć łodzią. Na Koh Lipe mnóstwo osób miało maski i sobie snorkowali, ale jak pojedziesz na Phi Phi to też spokojnie będzie można, jeszcze chlebem porzucają w ciebie i rybki dosłownie naokoło. Tak Maya Beach jest na Phi Phi, ale dopływa się tam łodzią... Na Phukecie jest też wiele fajnych miejsc godnych uwagi. Co do bagażu my spakowaliśmy się na 2,5 tyg w jeden duży plecak i dwa małe i tak wzięłam za dużo, ale gdzieś te cieplejsze rzeczy trzeba było spakować chociaż my nie musieliśmy brać zimowych bo lecieliśmy z IE więc tutaj śniegu nie ma. Jeśli chodzi o pogodę uwierz mi, że w Egipcie jest inaczej. W Tajlandii czasami może nie być aż tak ciepło, ale to już prawie równik, więc i słońce jest dużo mocniejsze i przede wszystkim większa wilgotność. Opalasz się nawet przez grubsze chmury. Zresztą sama się przekonasz ![]() A tutaj zdjęcia z Maya Beach a na drugim z zatoki (nie wyspy)Jamesa Bonda - dodam, że żadne ze zdjęć nie było obrabiane... takie tam są kolory ![]() Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-03-01 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#682 |
Raczkowanie
|
my lecimy za tydzien i sie nei szczepilismy ( co prawda kiedys sie szczepilam na wzw a i b).zamierzam tylko wziac jakies tabletki na zmiane flory bakteryjnej, mam tez mocny srodek na komary, insekty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 |
Zakorzenienie
|
tam nie ma takich problemów ze zmianą florą bakteryjną jak np w krajach arabskich, więc tym bym sobie głowy nie zawracała
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Transfer nie byłby taki zły gdybyśmy w Krabi byli ![]() ![]() Obczaję sobie ten hotel ![]() A jakie są koszty transferu z Koh Lanty na Koh Lipe ![]() Czytałam o szczepieniach ![]() Mogłabyś mi powiedzieć jakie zakwaterowanie mieliście w tym hotelu ![]() ![]()
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-03-01 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmmm... a to ciekawe, myslalam ze na lotnisku jest wlasnie gorszy kurs, zreszta tak tez gdzies czytalam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 | |
Raczkowanie
|
Z BKK do Siem Reap jechalismy na własną rękę.
Do granicy z Kambodzą jechaliśmy rannym pociągiem, potem taksówką za 60$ w jedną stronę za 5 osób. W Siem Reap spaliśmy w hotelu blisko miejsca gdzie kupuje się bilety wejściowe do kompleksu świątyń (obok wioski dzieciej SOS). Jest to kawałek od centrum miasta. Dojazd tuk tukiem 2 $ do centrum. Jeśli bedziesz zwiedzać świątynię polecam rowery. Mozna je wszedzie zostawic i nikt ich nie ukradnie. W razie pytan daj znac. Aha mielismy wczesniej juz wize do Kambodzy (e-wiza). Cytat:
![]() |
![]() |
#687 |
Zakorzenienie
|
Melleczka - mieliśmy Deluxe nr 13 z widokiem na morze, to są nowe domki
Nam zeszło około 6 godz dojechać z Phuket na Koh Lantę... bo nie chciałam siedzieć około 9 godz na promie z Phuket do Koh Lipe - choć przyznaję widoki super. Również najbardziej podobała mi się ta część plaży (koło naszego hotelu), bo ta główna od której prowadzi "główna uliczka ze sklepikami i barami" była bardziej zaludniona i w ogóle... Nam tez marzyły się Malediwy, ale jak zaczęłam czytać to mi troszkę przeszło, bo ja dokładnie wiem, że my byśmy się znudzili, dlatego znalazłam nie dość, że dużo tańszą to jeszcze ciekawszą wersję ![]() M_84 - akurat nie w Tajlandii, tam najlepszy jest na lotnisku i wiele przewodników też o tym pisze. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#688 |
Raczkowanie
|
kasę najlepiej wymienić na lotnisku bo mają najlepszy kurs... za każdą transakcję z bankomatów doliczają prowizję. My wymieniliśmy całą kasę na lotnisku, ale raz wybieraliśmy też z bankomatu, bo wyjeżdżając zapomniałam o limitach na karcie i w danym dniu nie mogłam wybrać więcej heheh[/QUOTE]
nadal sie zastanewaiamy... nie balas sie wozic calej kasy ze sobą? mialas euro czy dolary na wymiane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie jest dużo lepiej niż w krajach arabskich czy nawet basenu morza śródziemnego bo nie czuje się tych męskich spojrzeń, nikt się na ciebie nie gapi, nie jest nachalny ![]() mieliśmy euro bo mieszkam w Irlandii |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 |
Przyczajenie
|
A jak ze strojami ? Czy można chodzić po Bangkoku w krótkich spodenkach czy raczej coś dłuższego ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:49.