|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezentacja maturalna
A u Parandowskiego nie ma innych mitów ? Też są
![]() A może ktoś ma pomysł na jakąś książkę współczesną dotyczącą kreacji matki w literaturze ?
|
|
|
|
#662 |
|
Zakorzenienie
|
a myślałaś o "Poczwarce" Doroty Terakowskiej?
|
#663 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz co pierwsza książka jaka przyszła mi do głowy to "nigdy w życiu" Grocholi, nowoczesna, trochę zaganiana i zwariowana matka. Nie wiem czy się nadaje, ale ogólnie książka fajna
|
|
|
|
|
#664 |
|
Zakorzenienie
|
Marwari- przeczytałam o co chodzi- właśnie o coś takiego mi chodziło
Dziękuje ![]() marta- na wakacje fajna książka, ale na maturę wezmę coś innego
|
|
|
|
#665 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#666 |
|
Rozeznanie
|
Ja miałam prezentacje na temat: " Przedstaw różne postawy ludzi młodych wobec otaczającego ich świata na wybranych przykładach." Jeśli ktoś potrzebuje pomocy to mogę pomóc
Tylko proszę się przypomniec na priv, bo mogę nie czytac regularnie tego wątku. Miałam 20 punktów A tak się stresowałam przed że prawie zemdlałam Aaa i mówiłam własnymi słowami, nie z pamięci. Powodzenia Maturzyści !!
|
|
|
|
#667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak coś jeszcze wymyślę to napisze![]() a ta książka mi jakoś bardzo mocno w pamięć zapadła, bo czytałam ją jakoś w gimnazjum a pamiętam do tej pory
|
|
#668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Don Juan" Moliera ![]() Wielką uwodzicielką była też Nana z powieści Emila Zoli Mój temat to Motyw buntu w literaturze i sztuce różnych epok. Ma któraś z Was też taki?
|
|
#669 |
|
Raczkowanie
|
ja mam temat:
stereotypy kobiecości w literaturze dwóch różnych, odległych czasowo epok. rozważ problem na wybranych przykładach. ma może któraś z was pomysły na literaturę??
|
#670 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam: rola kobiety w literaturze, mass mediach i sztukach plastycznych. jednak już wiem, że temat moim zdaniem szeroki jak rzeka i będę zmieniać. i albo wezmę coś z tańcem, diabłem lub rola kobiety jako żony, matki i kochanki.
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
aleście się uparły na te kobiety
|
#672 |
|
Raczkowanie
|
to i ja się dołączę. (;
ja mam temat: Zapożyczenia w języku polskim - ich źródła, funkcje, celowość. Przedstaw problem odwołując się do wybranych przykładów. nie wiecie może o co mogą mnie pytać? ![]()
|
|
#673 |
|
Zakorzenienie
|
takto jest jak się wybiera temat na 30 minut przed wpisaniem tematu do deklaracji. wydawał mi się łatwy a teraz wiem, że jest za obszerny. jednak mogę już teraz zmienić temat u nauczyciela.
|
#674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bardzo fajny temat;p
|
|
#675 |
|
Zadomowienie
|
ksh ja mam taki zeszyt motywow z victora i tam wlasnie jest ksiazeczka BUNT i jest o tym duzo 15 stron jak chcesz to napisz na pw to ci napisze co tu jest
|
#676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym sobie jakoś sama poradziła ze wszystkim, ale szczerze mówiąc... polskiego w tamtym roku to ja miałam ze 2,5 miesiąca z przerwą miesięczną na praktyki... w tym roku też się zaczeło od braku polskiego i tak będzie cały czas... bo pani w tamtym roku zaszła w ciąże, która okazała się zagrożona i nie mogła przychodzić do szkoły i narażać się na stresy, teraz jest już bobas... ale też zdarza jej się nie być w szkole. A szanowna derekcja zamiast nam przydzielić od razu kogoś nowego, żebyśmy byli dobrze przygotowani i żeby te lekejce w ogóle się odbywały... to sie z nami całe 7 miesiecy borykała.. potem przerwa na praktyke i potem dopiero nam kogoś dali i np. teraz te czwarte klasy to zielone są jeśli chodzi o mature (nie chce wspominać co było w dwóch pierwszych latach technikum... gdzie kobieta od polskiego (bo była inna) pół godziny na każdej lekcji mówiła nam o kulturalnym zachowaniu, jak powinno się siadać do stolika, jak jeść... itp.) także masakra! Dlatego, każda pomoc mi się przyda
|
|
#677 |
|
Zadomowienie
|
Cieszę się, że wątek się rozwija i możemy sobie jakoś pomagać
![]() Ja ostatnio zaczęłam się tak zastanawiać czy mój temat jest dobry tzn czy będę miała co pisać, bo jakoś nie mam szczególnie pomysłu na tych moich Idealistów i marzycieli jedynie do głowy mi Kordian przychodzi i te mity i dalej zabardzo nie wiem.No i tak sobie myślę czy nie zmienić tematu, na który też mi się bardzo podobał, ale zabarała mi go koleżanka (u nas w klasie każdy musi mieć inny temat) ale jej się coś odwidziało i z niego ostatnio zrezygnowała i teraz mam nad czym myśleć, bo nie wiem czy nie wpakuje się gorzej jak będę pisać na temat: Metamorfoza bohatera i jej sens w literaturze?
|
|
|
|
#678 |
|
Zakorzenienie
|
Mój temat to "Wizje końca świata. Rozwijając temat odnieś się do wybranych przykładów z literatury i malarstwa"
biorąc ten temat myślałam o Apokalipsie, ale nie przebrnę chyba przez to , bo wszystko co z Biblią związane nie przemawia do mnie. Tak więc, czy któraś pomogłaby mi znaleźć coś odpowiedniego? |
|
|
|
#679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do idealistów i marzycieli to może Mały Książę? Rzecki z Lalki
|
|
#680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kasprowicz "Dies irae" Konwicki "Mała apokalipsa" Miłosz "Piosenka o końcu świata" Można też poszukać czegoś w fantastyce, ale to akurat nie moja dziedzina. Może jakiś pasjonat pomoże
|
|
|
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#682 |
|
Zakorzenienie
|
Albrecht Durer "Czterej jeźdzcy Apokalipsy"- ciekawy do analizy bo wszystko ma jakieś znaczenie
![]() "Triumf śmierci" Pietera Bruegla |
|
|
|
#683 | |
|
Zakorzenienie
|
Bry
![]() Cytat:
No i jak na razie mam "Oskara i panią Różę", "Władcę much" i "Amelię" no a nad resztą myślę. |
|
|
|
|
#684 |
|
Raczkowanie
|
ksh- dziękować
wezmę pod uwagę swoją drogą- nie wyobrażam sobie mojej ustnej matury z polaka, zawsze jak mam mówić o czymś wcześniej przygotowanym to połowy zapominam. Macie jakieś sposoby na poradzenie sobie ze stresem?
|
|
|
|
#685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam bohaterowie filmowi i literaccy w poszukiwaniu prawdy o samtm sobie, więc mogę w takim temacie pomóc |
|
|
|
|
#686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak serio - najlepiej po prostu do stresu się przyzwyczaić, czyli brać udział w jak największej licznie publicznych wystąpień etc Pewność, że umiesz na 100% również bardzo minimalizuje stres
|
|
#687 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tych Idaelistów i marzycieli to aż się prosi wziąć Lalke, ale pzeczytałam tylko I tom tej książki, bo dalej nie byłam w stanie, gorszej książki nie czytałam. Więc nie mogę wziąć książki, której nie czytałam, bo mogę na niej polegnać. Wiem, że temat metamorfozy bohatera jest dośc popularny np. w internecie jest dużo materiałów na ten temat więc w razie problemów miałabym co szukać. |
|
|
|
|
#688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale że ją jako dziecko? ![]() Ja bym proponowała "Sztuczki". Idealne do tego tematu, a jeszcze na czasie, bo są polskim kandydatem do Oscara.
|
|
#689 |
|
Zakorzenienie
|
ja mojemu bratu jego prezentację napisałam tydzień przed maturą. dziad się nauczył też zdał na 100%. oczywiście wcześniej kazałam mu przeczytać wszystkie książki na których bazowałam.
ja mam taką jedną małą uwagę wysilcie się nieco bardziej z dotarciem do pozazakresowej literatury - o wskazówki zapytajcie nauczycieli, nie tylko tych waszych, ale i z innych klas. klasykiem jest szekspir pasujący do wszystkiego, tyle że makbet i hamlet są już skrajnie oklepane. a np. othello i tytus andronikus już nie. świetną bazą są sztuki samuela becketa, współczesny alternatywny, minimalistyczny teatr. jak ktoś pisze o wojnie, polecam sołżenicyna - punkt widzenia godny dostrzeżenia. ogólnie poza tym tematem odwołującym się do japonii, to wszystkie już były i to jako tematy wypracowań na starej maturze - gwarantuje, że jeśli przejrzelibyście stare bryki i przedmaturalne opracowania motywów, jakieś 95% z was znalazłaby gotowce. a sukces i tak tkwi w doborze tematu. jak ktoś się ze swoim źle czuje, to krzyżyk na drogę...
|
|
#690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja motyw smierci w literaturze, malarstwie i rzezbie. Analiza przykładów. ![]() Wezme po jednym przykladzie z malarstwa, literatury i rzezby omowie i po problemie;P
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:23.

A tak się stresowałam przed że prawie zemdlałam
Aaa i mówiłam własnymi słowami, nie z pamięci. Powodzenia Maturzyści !! 

51-50-49-48-47-46-45-...

34-33-32-32-30..
27-25-23-21...
w tym roku też się zaczeło od braku polskiego i tak będzie cały czas... bo pani w tamtym roku zaszła w ciąże, która okazała się zagrożona i nie mogła przychodzić do szkoły i narażać się na stresy, teraz jest już bobas... ale też zdarza jej się nie być w szkole. A szanowna derekcja zamiast nam przydzielić od razu kogoś nowego, żebyśmy byli dobrze przygotowani i żeby te lekejce w ogóle się odbywały... to sie z nami całe 7 miesiecy borykała.. potem przerwa na praktyke i potem dopiero nam kogoś dali

wezmę pod uwagę
Ale że ją jako dziecko?