|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Potrzerzebuję pomocy - porady, nie wiem jaki kolor ścian wybrać...
A ja Ci jeszcze podeślę, jak w Duluxie opisują i zestawiają fiolet: http://www.dulux.pl/i_ci_violet.html
|
|
#662 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
Chyba nie zdecyduje się na odcienie Dobrze że mam jeszcze dużo czasu.Połączenie pomarańczu, fioletu, i złota, oraz starego złota kojarzy mi się typowo z Bollywoodem. Zarazem z takim bogactwem i czymś królewsko - bajkowym... i chyba takiego klimatu będę się trzymać, tylko muszę odpowiednie odcienie fioletu i pomarańczu dobrać ![]() Załączam zestawienia które najbardziej mi się podobają...
Skąd wiesz jak smakuje jabłko, jeśli patrzysz tylko na drzewo. Skąd wiesz jak smakuje miód, kiedy patrzysz tylko na pszczoły. Nie oceniaj mnie.... Moje blogowanie: http://okiemidlonmi.blogspot.com/ ![]() |
|
|
|
|
#663 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ma pasować:( malujemy.
hmm, wydaje mi się, że trudno po zdjeciach poznać dokładną barwę tej sciany, ale mam pomysł : wejdź sobie na stronę dekoral.pl albo dulux.pl tam masz coś takiego jak dostępne kolory na paletach barw. Musisz sama dobrać najodpowiedniejszy kolor tego twojego ( szukałam słodkiej gruszki, ale nie można na dekoralu wpisać nazwy tylko symbol:? a wszystko takie podobne ;/ ) i tam dopasowujesz barwy, wybierasz czy ciepłe , zimne , kontrastowe itd, możesz nawet napisać nam symbol tej twojej jasnej farby, i byc może któraś z wizażanek znajdzie kolor, który pasuje, i akurat będzie ci odpowiadał
|
|
#664 |
|
Rozeznanie
|
mi podoba się 1, 4 i 5
|
|
|
|
|
#665 |
|
Przyczajenie
|
Chce pomalować pokój:)
Hej mam 17 lat. Potrzebuję pomocy w sprawie przemalowania mojego pokoju, meble mam czarne, tylko że odcienie szuflad(drzwiczek) są takie jakby szare(coś pośredniego). 2 fotele takie metalowe, tylko że materace do siedzenia w nich są granatowe, biurko też mam czarne. A i narożnik skórzany też czarny.
Zastanawiałem się bardzo nad kolorem jasno-zielonym, chciałbym go połączyć z innym kolorem tylko za bardzo nie wiem jakim(może żółty byłby dobry?) I kolory nie mają być do siebie równoległe, tylko że dwie równoległe ściany mają inne kolory
|
|
|
|
|
#666 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Chce pomalować pokój:)
tak jak kazdemu kaze. jak mozna to zdjecia. lepiej widziec wtedy lepiej sie doradzi. no i wymiary pokoju czy maly czy duzy, wagonowy, kwadratowy?
i zmien tytul na pokÓj Edytowane przez *IgA* Czas edycji: 2007-08-19 o 10:26 |
|
|
|
|
#667 |
|
Przyczajenie
|
Pomóżcie wybrać odpowiedni kolor do pokoju!
Witam!!
Proszę o pomoc w wybraniu nowej kolorystyki dla mojego pokoju 3mx3m, chciałbym go pomalować na jakiś ciemny kolory (wiem że się pomniejszy ale nie przeszkadza mi to), najlepiej by było gdybyście zamieszczali w swoich wypowiedziach jakieś foto tego koloru, póki co nie przejmujcie się czy będzie pasował do mebli. Czekam na wasze posty...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomóżcie wybrać odpowiedni kolor do pokoju!
Wydaje mi sie, ze kolor powinnien być taki jaki ty lubisz, w sklepach jest mnóstwo wzorników, wybierz taki jaki ci się podoba
|
|
|
|
|
#669 |
|
Przyczajenie
|
No tak widziałem paletę kolorów i musze przeznać że to zdumiewające że jest ich aż tyle, tylko że jestem daltonistą i większość z nich jest dlamnie taka sama, daltego wolę poprosić kogoś o pomoc przy wyborze, kogoś obiektywnego bo jedyna osoba z jaką moge pójść do sklepu jest moja mama, która lubi jasne kolory i "piękne" kwiaciaste wzory, a ja jestem nastolatkiem który ogólnie ubiera się na czarno, słucha ciężkich brzmień metalu trochę rocka i bluesa i nie bardzo możemy się zgodzić.
|
|
|
|
|
#670 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro jestes daltonbistą to nawet jak ci cos pokażemy to i tak nie rozróżnisz koloru ehh....
|
|
|
|
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
to może lepiej opis koloru?
masz mały pokój nie maluj go całego na bardzo ciemno. Ja proponuje żebyć pomalowałam trzy ściany na średni szary a jedną ścianę np. zaza łóżkiem na grafitowo albo stalowo ( czyli bardzo ciemny szary, ale nie czarny) będzie mrocznie i stylowo, ale bez efektu trumny ( którego mogłby nie znieść mama) pozdrawiam |
|
|
|
|
#672 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chce pomalować pokuj:)
Czarny ciekawie wyglada z
pomaranczem - http://www.thefurniture.com/store/im...SF-VNC-SFB.jpg, zimnym odcieniem czerwieni (karmazyn) - http://www.usababybirmingham.com/Ess...ack%20room.jpg, chłodnym fioletem - http://www.bbc.co.uk/homes/design/de...e_pics/325.jpg zimnym różem Gorzej bedzie z tym stalowo-szarym odcieniem frontow. Moze pomalowac? |
|
|
|
|
#673 |
|
Przyczajenie
|
Powiedzcie mi co sądzicie o tych kolorach czy można je razem zetawić, czy nie będzie zbyt ponuro, no i jeżeli te kolory są spoko dobierzcie coś na sufit
3.jpg48.jpg:p Edytowane przez tempus mori Czas edycji: 2007-08-21 o 00:25 Powód: Zdjęcia się nie wyświetlały |
|
|
|
|
#674 |
|
Przyczajenie
|
Nie jestem pewien czy zdjęcia się wyświetlają wieć podam nazwy: Tajemniczy ogród i Dzikie Wino, firmy dulux
|
|
|
|
|
#675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#676 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co widze to ten tajemniczy ogrod to dosc ciemny kolor. Ty musialabys miec jasne sciany, aby optycznie powiekszyc pokoj
|
|
|
#677 |
|
Raczkowanie
|
tajemniczy ogród jest ok, ale dzikie wino mi się nie podoba ;/ Mi się akurat na stronie duluxa nie wyświetla, ale co jest w zestawieniach kolorystycznych do dzikiego wina?? może tam coś wybierzesz?? Ja bym dobrała do tego jakiś szary kolor...
|
|
#678 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak klikam Zestawienia kolorystyczne na stronie dulux'a to mi się nic nie wyświetla, nie wiem czemu .
|
|
|
|
|
|
#679 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie ja też jak klikam na zestawienia kolorystyczne tajemniczego ogrodu , to mi się nie wyświetla. Ale wydaje mi się że pasowało by coś np ze stonowanych fioletów z trzeciego i czwartego rzędu od góry... Na której liście oprócz kolorów ,,popularnych" jest tajemniczy ogród? żywe, ciepłe itd?? bo są inne nazwy i nie mogę tego koloru gdzie indziej znaleść
![]() Kolorem harmonizującym byłby róż, ale to pewnie ani nie w twoim stylu, ani w moim
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#680 |
|
Raczkowanie
|
A i jeszcze coś ze strony duluxa dla elmoska o malowaniu małych pokojów na jasny kolor- widać to nie reguła
,, W małych pokojach należy stosować jasne kolory, aby podkreślić światło i przestrzeń bądź ciemne, aby uczynić je zacisznymi." ps. może taka fajna trawiasta zieleń do tego fioletu??:P
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
Ten kolor naprawdę ładnie wygląda w połączeniu z bielą. Bo połączenie go z kremowym nie będzie pasował do Twojego stylu.
|
|
#682 |
|
Przyczajenie
|
xD wszyscy mi odradzają ciemny pokój ale ja się nie ugnę, w innym przypadku znowu będę unikał częstego przebywania w moim pokoju. Ale może faktycznie ten tajemniczy ogród może być za ciemny żeby cały pokój na taki kolor pomalować, biały odpada wg. mnie jest bardzo mało praktyczny i ogólnie go nie lubię, ma ktoś jakieś sugestie...? Chyba że ktoś ma lepszy pomysł niż użycie tego tajemniczego ogrodu bądź dzikiego wina (bardzo mi się podoba ta nazwa xD)
|
|
|
|
|
#683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#684 |
|
Przyczajenie
|
Po odpowiedziach Anouli czy jakoś tak zwątpiłem w to forum jednak ty mi przywracasz wiarę
Bardzo proszę o te zdjęcia, znacznie by mi ułatwiły wybór. No cóż można powiedzieć że jak na dzisiejsze czasy to ja mam dziwny gust xD
|
|
|
|
|
#685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W słoneczne dni tak jak dzisiaj, te barwy są bardzo intensywne, wręcz męczące. Wieczorem przy ciepłym świetle żarówki wyglądają świetnie. Chyba jednak czerwień na moich ścianach nie jest dobrym pomysłem. Najchętniej przemalowałabym tę czerwoną ścianę na fiolet, a reszta jak jest na biało. Biel naprawdę dobrze wygląda w połączeniu z Tajemniczym Ogrodem. Myślę, że będzie pasować do Twojego stylu i mamie na pewno bardziej się spodoba.
|
|
|
#686 |
|
Zakorzenienie
|
Farba akrylowa
korzystałam z wyszukiwarki, nie znalazłam odpowiedzi na męczącą mnie sprawę.
Postanowiłam odnowić swoje drewniane meble, pomysł miałam na białe, więc pomalowałam je farbą akrylową, dość mocno rozcieńczoną wodą, aby uzyskać efekt półprzezroczysty, chciałam by było widać strukturę drewna, dziś je czyściłam ściereczką i farba zaczęła po prostu się z nich kruszyć, dodam że porządnie je wyszlifowałam żeby farba się trzymała. Nie mam już siły ich szlifować, więc może ktoś podpowie co mogę zrobić, np. pokryć jakąś utrwalającą emulsją?
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
|
|
|
#687 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Farba akrylowa
Cytat:
|
|
|
#688 |
|
Zakorzenienie
|
Moze zle odtłuscilas mebel?
IMHO nie malowalabym mebli akrylem - to miekka farba o slabej przyczepnosci. Wymaga mocno zmatowionego/szorstkiego podloza. |
|
|
|
|
#689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dokładnie szlifowałam, mebel wcześniej nie był niczym pokryty, więc wyszlifowanie łysego drewna chyba nie wymagało szczególnego traktowania. A co byś polecała zamiast akrylu, abym mogła osiągnąć efekt jaki opisałam?
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
|
|
|
|
#690 |
|
Przyczajenie
|
Gdy pokazuje komuś na jakie kolory bym chcial pomalować pokój często słysze określenie "nora", powiedz jak jest z twoim pokojem, jest przeraźliwie ciemny czy ciemny ale tak przyjemnie.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.

.