![]() |
#661 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki
Surimi, to temat banalny
![]() hętnie pomogę Ci je dopracować, wyrażę moje zdanie itd. wiesz, bo ja niby mogłabym Ci powiedzieć, co robić - ale jak później dalej będziesz te dzieci uczyć? ![]()
![]() |
#662 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o wdrazanie sie, to poszukaj w necie ciekawych zabaw, piosenek, gier, jest tego naprawde mnostwo. Mozna fajnie modyfikowac na swoje potrzeby. A jesli chodzi o zarobki w prywatnym przedszkolu to nie sa one zbyt duzo wyzsze niz w panstwowym, przynajmniej na poczatku. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#665 |
Zakorzenienie
|
Oczywiscie, ze tak - idac na pedagogike mialam swiadomosc, ze kokosow z tego nie bedzie, przynajmniej na poczatku. Ale milosc do dzieci jest silniejsza.
i nieużywania słów. Wszystkiego, co niezmienne, w nicości za oknem, gdy budzą się mgły... Edytowane przez ulinkaaa Czas edycji: 2009-02-09 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Zadomowienie
|
ja zrobilam to samo ale po to sa kochana podyplomowki zeby wlasnie dojsc do tych trochke wiekszych pieniazkow niz 1200 brutto,szkoda tylko ze wymagania sa absurdalne i zawsze potrzebuja doswiadczonych pedagogow a tym prosto po studiach ciezko jest zdobyc doswiadczenie pracujac nmp w biurze czy w sklepie z odzieza
![]()
![]() |
#667 |
Zakorzenienie
|
to pewnie wszystko zalezy od miasta, bo w Warszawie znalezienie pracy w przedskzolu jest łatwe..są straszne braki jesli chodzi o naucyzcieli przedszkolnych. ja akura skończyłam przedszkolną, ale tez wczesna intewencję. pracuję jako pedagog specjalny w przedszkolu, ale dyrektorka namawiała mnie, bym pracowała jako zwykły nauczyciel, bo miała straszne problemy ze znalezieniem kadry
![]() Surimi, jesli chcesz pomocy, to dawaj na PW swoje pomysły. ja chętnie pomogę Ci to dopracować ![]()
![]() |
#668 |
Zakorzenienie
|
rozumiem ze wszystkie tutaj uwielbiamy dzieciaczki.. ale dziwie sie osobom po skonczeniu pedagogiki wczesnoszkolnej, ze chca isc pracowac w przedszkolu.
Niby pedagog - wyksztakcony nauczyciel, kochajacy dzieci.. ale, z drugiej strony sama pisalas, ze nie mialas praktyk, ze Twoje studia Cie do tego nie przygotowaly. Wszystkie zdajemy sobie sprawe, ze jest spora roznica miedzy dzieciaczkami 3-6 , a uczniami 7-9. Zupelnie inaczej sie do nich podchodzi. Dzieci w szkole sa znacznie bardziej zdyscyplinowane. Jednak inaczej wyglada zorganizowanie zajec dla dzieci w podstawowce a dla dzieci w przedszkolu. Rozumiem, ze uwielbiasz dzieci, ze chcesz podjac prace i za jakis czas pewnie bys sie nauczyla wszystkiego, ale szczerze powiedziawszy, nikogo nie urazajac (w zadnym wypadku!) nie chcialabym, aby moj dzieciaczek byl w grupie pedagoga, ktory nie za bardzo wie co ma robic ![]() Sama napisalas, ze nie za bardzo wiesz jak zorganizowac zajecia i jak taka praca wyglada od strony "technicznej" stad wyciagam takie wnioski, oczywiscie nie chcac Cie w zaden sposob urazic. To nie jest nic osobistego..ale dokladnie tak samo dziwie sie.. a czasem wrecz lapie za glowe.. gdy kolezanki z mojego roku..chetnie chca isc do podstawowki a nie radza sobie z matematyka na poziomie klasy 3 :/ Zycze szczescia w kazdym badz razie i znalezienia pracy w ktorej szybko sie odnajdziesz ![]()
![]() |
#669 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#670 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#671 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#672 |
Zadomowienie
|
no widzisz u mnie to samo bylo z kierunkiem nie otworzyli wogole przedszkolnej,wiec musialam isc na edukacje medialna ale jak rozmawiam z nauczycielkami to mozna ominac np brak odpowiednich kwalifikacji w sensie ze nie mam tej przedszkolnej a inna pedagogike pod warunkiem ze wciagu 5 lat uzupelnie studia o ten kierunek,ja dodatkowo poszlam na logopedie ale dla logopedow tez pracy nie ma no i przeciez te cholerne doswiadczenie a raczej jego brak
![]()
![]() |
#673 |
Rozeznanie
|
A ja mam pytanie do Was, może mi troszkę pomożecie.
Teraz jestem na II pedagogiki specjalnej (jako specjalizację wybrałam oligofrenopedagogikę)- licencjat. Czy magistra mogę zrobić z wczesnoszkolnej i przedszkolnej? a później poszukać pracy również w "normalnej" szkole? Bo wiem, że oligo kwalifikuje mnie do pracy w szkołach/ przedszkolach specjalnych i integracyjnych.
![]() |
#674 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ulinkaaa wlasnie tutaj jest jedna roznica taka, ze mimo skonczonego innego kierunku masz juz jakies doswiadczenie, praktyki, wiesz jak wygladaja zajecia w pracy z przedszkolakami. Natomiast surimi pisala, ze wogole nie miala praktyk w przedszkolu, ze nie za bardzo w ogole wie jak zorganizowac zajecia w takiej placowce.. wiec sie dziwie ze startuje na takie stanowisko. Wiadome, ze po jakims czasie sie wdrozy, nauczy, opanuje.. ale jest roznica walczyc o prace wiedzac juz na czym ona polega (nawet nie majac odpowiedniego mgr) a walczyc o odpowiedzialna prace gdzie podsumowujac osoba sie nie do konca orientuje co ma w niej wogole robic. Surimi ja narazie jeszcze studiuje, praktyki odbywam w przedszkolu i w podstawowce. Do tego pracuje na codzien z dwuletnim malenstwem. W przyszlosci planuje jeszcze robic pedagogike opiekuncza i jeszcze jeden kierunek zwiazny juz z czyms bardziej konkrentnym (logopedia, oli) Czas pokaze ![]() Co do tych znajomosci, starszych kolezanek.. wiadome, napewno sa cenne ich porady ![]() ![]() I przepraszam za moje nastawienie..ale to tez byc moze efekt kolezanek z roku.. gdzie wg. mnie max 15 z prawie 50 nadaje sie do tej pracy. Po prostu jak czasem widze jakie one sa - to powatpiewam i jedyne co wiem, to ze nie chcialabym aby moje dzieci, kiedys uczyc ktos taki ![]() A tak po za tym sama marze o pracy w podstawowce ale z tym znacznie trudniej ![]()
![]() |
![]() |
#675 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do praktyk to ja rowniez prowadzilam zajecia z dziecmi w trakcie praktyk, strasznie milo to wspomianm i okropnie tesknie za tymi dzieciaczkami, one juz teraz w I klasie sa ![]()
i nieużywania słów. Wszystkiego, co niezmienne, w nicości za oknem, gdy budzą się mgły... Edytowane przez ulinkaaa Czas edycji: 2009-02-10 o 12:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#676 | ||
Wtajemniczenie
|
U mnie na studiach jest kilka osób, których nie widzę w pracy w przedszkolu czy szkole. Zwłaszcza taki jeden koleś, który już nie raz mi groził, itd. Jego historię na tych studiach musiałabym opisywać i opisywać. Ale zanim dam własne dziecko do przedszkola czy żłobka, lub do szkoły sprawdzę czy tam nie uczy.
![]() |
![]() |
#677 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() et-ko napisalam konspekt -wysle ci na prv
![]() |
![]() |
#678 |
Zakorzenienie
|
ja powiem, że u mnie w przedszkolu pracuje kilka osób bez przedszkolnej, a są naprawdę bardzo fajne
![]()
![]() |
#679 |
Zakorzenienie
|
ja dziewczyny wszystko rozumiem
![]() najpierw praktyka -> pozniej praca w przedszkolu, a nie na odwort : najpierw dostane prace a pozniej na tych dzieciaczkach bede sie tylko uczyc. Wiadome ![]() ![]() Wierze, ze szybko sie przyzywczaisz do prowadzenia zajec w przedszkolu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiscie sama tez mozesz sobie przygotowywac dla siebie takie cwiczebne tematy i zadania.. ale wiadome ze pracujac z maluchami jest jakos inaczej (czyt. duzo, duzo lepiej ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#680 |
Raczkowanie
|
![]()
Chciałabym rozpocząć nowy wątek o pedagogice. W tym roku planuję studiować ten kierunek
![]() ![]() 1) na ile uczelni mogę składać podanie ![]() ![]() 2) interesuje mnie nauczanie wczesnoszkolne i przedszkolne. Chciałabym zapytać jak tam jest z muzyką i plastyką? Wyczucie rytmu niby mam, ale niestety nie potrafię zagrać z nut, właściwie bardzo mało wiem o nutach(ale to można jakoś nadrobić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) LOGOPEDIA - słyszałam, że jest to dobry kierunek, ale bardzo trudny. Ogólnie nie mam problemów z dykcją - występowałam w teatrze, grałam w różnych przedstawieniach ![]() Póki co to wszystkie moje pytania ![]() ![]() ![]() Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam ![]() ![]()
![]() |
#681 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko o PEDAGOGICE :-)
Cytat:
![]() ![]() Kierunek jest trudny, ale bardzo ciekawy. Sa przedmioty zwiazane z neurologia, psychologia, psychiatria itd. Oczywiscie tez takie, na ktorych uczysz sie o poszczegolnych zaburzeniach mowy, o tym, jak ksztaltuje sie mowa dziecka, elementy ortodoncji itd. Jesli bedziesz miala jakies konkretne pytania, chetnie odpowiem w miare mozliwosci ![]() pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#682 |
Zadomowienie
|
o też mnie to interesuje chciałabym nauczać klasy początkowe 1-3 czy można te studnia robić wieczorowo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#684 |
Raczkowanie
|
Ja jestem na pedagogice wczesnoszkolnej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na ile uczelni mozna skladac teraz nie mam pojecia, poniewaz ja skladalam papiery daaawno (jestem na IV roku). U mnie na studia egzamin wygladał nastepujaco: 1cz.: spiew- trzeba bylo wyklaskac rytm+ zaspiewac zagraną melodie na pianinie. tu nie chodzi o to ze masz pieknie spiewac, ale o to czy masz poczucie rytmu i czy w miare dobrze spiewasz....jesli masz dzieci w przedszkolu uczyc spiewu nie musisz byc piosenkarką, ale musisz miec podstawowy sluch muzyczny. 2cz. logopedyczna: to zwykla rozmowa z egzaminatorem, o *******ach wlasciwie+ przeczytanie trudnego tekstu, aby sprawdzic czy nie masz wady wymowy, ale jak juz wspomnialas, z tym nie bedziesz miec problemu 3cz. plastyka- na poczatku egzaminatorzy podkreslali: nie liczy sie czy masz talent czy nie, musisz pokazac ze umiesz interpretowac temat, ze umiesz go przekazac, ze posiadasz jakas tam wrazliwosc. Jesli chodzi o studia logopedyczne( moje marzenie) to z tego co sie orientuje, a nie wiem czy w 100% dobrze, jesli sie myle, to prosze wizazanki o poprawienie mnie, mozesz isc na polonistyke z logopedią, lub po studiach pedagogicznych zaczac logopedie. i ja taki mam zamiar. Ogolnie moi znajomi mowia, ze pedagogika to najbardrziej lajtowy kierunek, i ja porownujac z innymi uwazam ze material jest najfajniejszy, az przyjemnie jest sie uczyc, bo to wszystko jest ciekawe, nie ma zadnych abstrakcji wiekszych, definicji trudnych, wzorów. Bardzo przyjemne studia- polecam, jesli tylko Cie to interesuje.
![]() |
![]() |
#686 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie kończę wychowanie przedszkolne i kształcenie wczesnoszkolne z angielskim i dalej wybieram się na takie same, tylko z logopedią zamiast angielskiego (Opole). Niewiem jak to jest na innych uczelniach, ale na mojej (PWSZ R-rz) muzykę miałam 2 semestry - najpierw warsztaty muzyczne-uczyliśmy się piosenek, nut, fletu, gam, wartości nutowych w kroku i rytmiki czyli totalnych podstaw. Potem dla odmiany niby mieliśmy mieć więcej metodyki - na wykładach-owszem, na ćwiczeniach dalej to samo-piosenki, zabawy, ćwiczenia rytmiczne itp (dodam, że muzyki uczył mnie nasz opiekun roku i to nie były przelewki-chyba caly rok miał koszmary z nim w roli głównej, raz było tak, że na zaliczeniu na 30osobową grupę zaliczył 2m osobom
![]() ![]() A jeszcze słówko odnośnie logopedii-ja w semestrze zimowym miałam taki przedmiot (było tego mało-45 min ćw+45 wykłady, parę razy wypadało i wogóle właściwie poza podstawami, czyli klasyfikacją wad nie robiliśmy wiele więcej), jednak to było, bo było, ale w Opolu są uzupełniające kwiwp z logopedią, a z tego co wiem, to absolwenci studiów pedagogicznych na filologię jako studia uzupełniające nie bardzo chyba mogą iść. Nesiulko-jakbyś miała jakieś pytania dotyczące samych studiów - daj znać ![]() edit: a jeśli chodzi o rozmowę kwalifikacyjną-ja akurat miałam pytania dotyczące mojego życiorysu, który musiałam w podaniu rozpisać, ale np. dziewczyny miały zaśpiewać dowolną piosenkę po angielsku (dodatkowa specjalność) albo niektóre przynosiły jakieś obrazki czy prace (bo mam koleżankę po liceum plastycznym ![]() ![]()
![]() curl it, baby! ![]() Edytowane przez dzolls Czas edycji: 2009-02-13 o 11:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 |
Zakorzenienie
|
jest juz watek na ten temat!
blagam, wyszukiwarka naprawde nie gryzie! http://www.wizaz.pl/forum/showthread...200303&page=23
![]() |
![]() |
#689 |
Zakorzenienie
|
Ja kończę w tym roku pedagogikę. I zastanawiam się nad podyplomówką...nie wiem jeszcze jaka...ale pewnie to będzie wczesna edukacja
![]() ![]() Edytowane przez morenica Czas edycji: 2009-02-16 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.