|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Prawo państwa oparte jest na islamskim prawodwastwie Sharia. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
Dziękuję ![]() Tak, aktualne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witam wszystkie wizazanki z Emiratow (i nie tylko)
Zaczelam przegladac ten watem i bardzo mnie zainteresowal, jako ze sama mieszkam od jakiegos czasu w Dubaju. Jeszcze calego watku przejrzec nie zdazylam, zajmnie mi to troche czasu ![]() ![]() Cytat:
Pewnie jak juz wiesz sluby cywilne tutaj sa mozliwe tylko w embasadzie swojego kraju pod warunkiem ze obydwoje sa tej samej narodowosci. W innym przypadku pozostaje tylko slub koscielny. A procedura w kosciele katolickim to jakies trzy miesiace (nauki przedmalzenskie itp). Zycze powodzenia ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- ooops, przepraszam, doczytalam uwazniej i widze Oluusia007 ze juz masz date slubu. jeszcze raz powodzenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 |
|
![]() Blessed Christmas فقال لهم الملاك لا تخافوا. فها انا ابشركم بفرح عظيم يكون لجميع الشعب. انه ولد لكم اليوم في مدينة داود مخلّص هو المسيح الرب. وهذه لكم العلامة تجدون طفلا مقمطا مضجعا في مذود. وظهر بغتة مع الملاك جمهور من الجند السماوي مسبحين الله وقائلين المجد لله في الاعالي وعلى الارض السلام وبالناس المسرة ﻟﻮﻗﺎ 2:10-14
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-24 o 07:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 |
Zakorzenienie
|
Wesołych Świąt
KONIECZNIE Z DŹWIĘKIEM http://elfyourself.jibjab.com/view/JoyllOQgITQLcmICLzFl
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
Raczkowanie
|
Witam, dla wszystkich życzę:
Mnóstwa prezentów pod zieloną choinką, pyszności na wigilijnym stole, wspaniałej rodzinnej atmosfery wypełnionej melodią staropolskich kolęd, a także wystrzałowego, bąbelkowego Sylwestra i spełnienia marzeń w Nowym Roku a my właśnie wczoraj dostaliśmy wersje roboczą kontraktu do Abu Dhabi ![]() pozdrowienia z Warrington ![]()
![]() |
#666 |
|
"Chwała Bogu na wysokościach, a na ziemi pokój ludziom Jego upodobania" Łk 2:14 Kolęda w pięknym języku arabkim, gorąco polecam wsłuchać się w rytmy płynące z serca i duszy pełnych wiary i radości z narodzenia Pana.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-25 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 |
|
![]() ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-25 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#668 |
Przyczajenie
|
Wszystkiego najlepszego z okazji BOŻEGO NARODZENIA .Wam życzę.
http://www.youtube.com/watch?v=FkKvXNURbjM |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 | ||
|
Cytat:
![]() Miło Cię widzieć, przyłączaj się jak najbardziej, zapraszamy ![]() Dziękuję Elfie ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Śmiało pytaj, jeśli tylko będziemy znały odpowiedzi, to odpowiemy. Witaj BO66 ![]() Ustawiłaś mi dzień dzisiaj ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 |
Przyczajenie
|
Witam!
Zaglądam tutaj od kilku już dni ,ponieważ od jakiegoś czasu szukam pracy w Emiratach.Dziekuję za wiele ciekawych i cennych informacji. Szczególnie Eva -skarbnica wiedzy i zawsze pomocna. Jestem z wykształcenia nauczycielką polskiego i pracowałam trochę w zawodzie.Jednak po urodzeniu dzieci nie znalazłam już pracy w szkole. Po rozstaniu z mężem wyjechałam do UK , gdzie- po przeszkoleniu- pracowałam w domu opieki.Chcę,by kolejnym etapem były Emiraty.Czy mam sznse znalźc tam prace? Jak dotąd nie znalazłam odpowiednich ofert. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 | |
|
Cytat:
Witaj Berta ![]() W Emiratach nie ma Domów Opieki. Lokale* dla swoich starszych lub schorowanych członków rodzin biorą opiekunki najczęściej z Filipin lub Bangladeszu.... jest to dla nich tania siła robocza i nie płacą im najlepiej, często też nie traktują z odpowiednim szacunkiem, chociaż niewolnictwo zostało tu oficjalnie zniesione w 1963 roku, to przypadki niewolniczego traktowania pracowników nadal ma miejsce bo jest bardzo głęboko zakorzenione w ich tradycji a także w religii islamu. Nagminnie w domach łamane są prawa człowieka, pracujące kobiety wykorzystywane są seksualnie przez swoich chlebodawców i niestety nie mają możliwości obrony prawnej. Nie polecam Ci poszukiwania pracy w zawodzie opiekunki starszych osób, ale możesz poszukać kontaktów z osobami western** oni czasem poszukują do opieki nad dziećmi, dając Ci pracę tutaj muszą ją zgłosić więc pracowałabyś legalnie z ubezpieczeniem. Wiem, że Nesca77 - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=359103 szukała takiej opiekunki, napisz do niej priva, może jeszcze jest aktualne. * - Lokale - [ang. locals] popularne określenie tubylczej ludności ** - Western - określenie osób z Europy, Ameryki, itp. bez podtekstów po prostu białych (charakter tego regionu świata).
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-12-26 o 18:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#672 |
Przyczajenie
|
Eva,dziękuję za szybką odpowiedź. To szokujące, co piszesz o traktowaniu kobiet pracujących jako opiekunki.Ale pisałaś też ,że do białych kobiet odnoszą sie z szacunkiem.
Dla kobiet poszukujących pracy jako opiekunki do dziecka znalazłam stronę Nanny International i tam ogłasza sie wiele amerykańkich albo dwunarodowościowych rodzin pracujących w egzotycznych krajach. A co do mojej pracy , to czy istnieje w Emiratach takie stanowisko jak asystent nauczyciela? Bo spotkałam sie z tym wAnglii i w Norwegii.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 | |
|
Cytat:
Najpewniej dowiesz się, gdy zwrócisz się do któregoś z biur headhunterskich. Co do szacunku do białych kobiet, to określa to jej pozycja społeczna a także na jakim stanowisku pracuje ona lub jej mąż. Emiraty to państwo o szczególnie zarysowanej hierarchii... takie trochę feudalne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Eva ID;16063177]Nie wiem, lecz mogę się domyślać, że tak skoro są tu szkoły angielskie
To mnie pocieszyłaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#675 |
|
![]()
Berta, życzę powodzenia i trzymam kciuki
![]() Polecam ciekawy artykuł o mało znanym w Europie lecz jakże pięknym państwie Syrii, tam, gdzie wciąż mówią językiem Jezusa
![]() |
![]() |
#676 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#677 |
|
![]() ![]() Witaj BO ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#678 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 |
|
He, he, he.... bez ID tez mozna
![]() Alez mamy pogode w kratke.... pochmurno troche i 20 stopni tylko.
![]() |
![]() |
#680 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 |
|
Powiem Wam ciekawostkę
![]() Jestem pod wrażeniem. ![]() Zacytuję Wam jedną: "Faith makes all things possible,
Hope makes all things work, Love makes all things beautiful, May you have all the three for this Christmas. Merry Christmas to you and your family R."
![]() |
![]() |
#682 |
Przyczajenie
|
Hej,hej !
Przeczytałam w tym wątku, jeśli mnie pamięc nie myli , że żona może przyjechac do Emiratów na wizę męża.A czy jest możliwa sytuacja odwrotna, gdy to kobieta znajdzie pracę i chce zabrac męża i dzieci ze sobą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 |
Raczkowanie
|
Jest to mozliwe pod warunkiem ze kobieta pracuje w zawodzie typu lekarz, inzynier itp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 |
|
BO, pada u Ciebie? Bo u mnie piękna pogoda
![]() Monana27 ma rację, aby otrzymać pozwolenie na ściągnięcie tu rodziny trzeba mieć dobrze płatną pracę. Aaaaaaa...... jeszcze jedno, jeżeli ktoś, gdzieś komuś powie, że tu najniższy zarobek to 1.700 Euro, to nie jest to prawda, są niższe zarobki, a wszystko uzależnione jest od miejsca pracy, wykształcenia, kraju pochodzenia i wielu innych czynników.
![]() |
![]() |
#686 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny,Monana i Eva, za odpowiedź na moje pytanka. Znalazłam w Abu Dhabi szkołę, w której szukają teacher assistant.Jest to szkoła według brytyjskich standardów. Zastanawiam się tylko, czy te standardy będą również dotyczyły płacy...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#688 |
|
Nowy Rok przywitam hucznie na zorganizowanym Wielkim Balu, stolik przy basenie pod gwiazdami
![]() ![]() Mam zamiar się skompać w..... szampanie ![]() ![]() Pogodę mamy super, ale trzeba będzie wziąć szal bo w nocy temperatura spada do ok. 16 stopni, teraz o 20.40 godz. jest 20 stopnie. W tamtym roku była wielka mgła i fajerwerków było mało widać, poza tym, to wtedy chcieli zbanować sztuczne ognie w całych Emiratach w ramach solidarności z Palestyńczykami.... na całe szczęście, niektórzy sie z tego wyłamali ![]()
![]() |
![]() |
#689 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Eva ID;16153491]Nowy Rok przywitam hucznie na zorganizowanym Wielkim Balu, stolik przy basenie pod gwiazdami
![]() ![]() Mam zamiar się skompać w..... szampanie ![]() ![]() Pogodę mamy super, ale trzeba będzie wziąć szal bo w nocy temperatura spada do ok. 16 stopni, teraz o 20.40 godz. jest 20 stopnie. W tamtym roku była wielka mgła i fajerwerków było mało widać, poza tym, to wtedy chcieli zbanować sztuczne ognie w całych Emiratach w ramach solidarności z Palestyńczykami.... na całe szczęście, niektórzy sie z tego wyłamali ![]() CHCE WSZYSTKIM ZLOZYC ZYCZENIA POMYSLNOSCI W 2010. EVA ID Ja tym razem bawilam sie w home club -czasami tak bywa i nie ma co rozpaczac.Pozdrawiam goraco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 |
|
Ufffff.... dochodzę do siebie powoli....
![]() Happy New Year 20101 wszystkim emigrantkom emirackim, bliskowschodnim i wszystkim towarzyszącym w wątku !!! Abu Dhabi sią wczoraj szaleńczo bawiło... Rihanna dała swój koncert, wiele osób, które poszły są zachwycone... oto świeżutkie, jeszcze gorące nagranie z wczoraj... Ja się bawiłam pod prawdziwymi gwiazdami i palmami, przy pięknym basenie z 620 osobami.... hehehehe.... Bal był wspaniale zorganizowany.... wróciłam do domu o 4 nad ranem... heppp... heppp... heppp... BO zapraszam Cie do mojej Galerii Noworocznej ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-01 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.