chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :) - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-20, 11:56   #661
niewolno19
Zadomowienie

Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

Cytat:
Napisane przez jambolaja Pokaż wiadomość
Ustawiasz godz.12,3,6, i 9- to łatwe.Resztę montuje jak zamontuję mechanizm:przekręcam zegar co godzinę i tam gdzie wskazuje godzinowa,w podobnej odległości jak od 12 (trzeba zmirzyc najpierw)
Kurczę właśnie nie wiem jak pozostałe godziny zamontować, teraz zegar wygląda tak:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF0003.jpg (118,4 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0005.jpg (126,6 KB, 43 załadowań)

Wymiana
niewolno19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 17:24   #662
Am_
Raczkowanie

Witam, witam Mam małe pytanie, a że jestem całkowicie zielona, jesli chodzi o samodzielne prace manualno-techniczne to szukam porady. Nie wiem czy dobry temat wybrałam, jakby co - zawsze możecie mnie wykopac. Ale do rzeczy. Jakiś rok temu kupiłam sobie nowe meble do pokoju, ale dosyc szybko mi się znudziły. Jak z resztą cały pokój. Dlatego myśląc nad odmianą wpadł mi do głowy pewien pomysł. Zastanawiam się, jakby tu obkleic te meble gazetami. Takimi z dziennika, czarno-białe, fajne mebelki. Tylko się waham, bo szybko mi się zmienia gust i boję się, że znowu po roku mi się znudzi i będę chciała wrócic do tych poprzednich, nieobklejonych. I teraz się głowię - jak fajnie obkleic meble gazetami, żeby ich nie zniszczyc? Pomocy! ;D

PS O cholercia! Tak teraz spojrzałam na ten zegar nade mną. Genialny jest! Och, jakbym chciała coś takiego potrafic!

Edytowane przez Am_
Czas edycji: 2011-08-21 o 17:26
Am_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 19:06   #663
Figamaga
Wtajemniczenie

Jesli chcesz bawić się w dekupaż,(a nigdy wczesniej tego nie robiłaś) to zanim zabierzesz się za meble, spróbuj na mniejszych formach. Choć specjalistką od mebli jest Jola - ona takie cudo zrobiła https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1421

Figamaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 00:06   #664
jambolaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niewolno19 Pokaż wiadomość
Kurczę właśnie nie wiem jak pozostałe godziny zamontować, teraz zegar wygląda tak:
No i bardzo ładnie
Cytat:
Napisane przez Am_ Pokaż wiadomość
Witam, witam Mam małe pytanie, Pomocy! .......

PS O cholercia! Tak teraz spojrzałam na ten zegar nade mną. Genialny jest! Och, jakbym chciała coś takiego potrafic!
Jesli okleisz meble i zalakierujesz mocno(a tak trzeba) to pierwotnego wyglądu nigdy nie odzyskasz.zastanów sie.Może wystarczy tylko element,pojedynczy mebelek-biurko lub stolik z krzesełkami+dodatki(choćb y taki zegar jak powyżej) i już to nada charakter całemu pokojoikowi.

Edytowane przez jambolaja
Czas edycji: 2011-08-22 o 00:09
jambolaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 14:32   #665
niewolno19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Am_ Pokaż wiadomość

Dziękuje ja też się uczę dopiero i dużo jeszcze popełniam błędów i dużo nie wiem ale się uczę i nie zniechęcam jak coś nie wyjdzie

Cytat:
Napisane przez jambolaja Pokaż wiadomość
No i bardzo ładnie

Jesli okleisz meble i zalakierujesz mocno(a tak trzeba) to pierwotnego wyglądu nigdy nie odzyskasz.zastanów sie.Może wystarczy tylko element,pojedynczy mebelek-biurko lub stolik z krzesełkami+dodatki(choćb y taki zegar jak powyżej) i już to nada charakter całemu pokojoikowi.
Dziękuje za miłe słowo i pomoc. Właśnie nastawiam ostatnią godzinę w zegarze mam nadzieję, że wszystko bd ok

Wymiana
niewolno19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 19:28   #666
Am_
Raczkowanie

Dzięki Na razie zostaję przy obgazetowaniu biurka i starej szafki nocnej, którą wyszperałam w piwnicy. Jutro lecę do praktikera po kleje i lakiery. Ach, ale mnie korci, żeby już zacząc
I tak się zastanawiam... wiem, że to już kompletne naciągnięcie do tego tematu, ale jak już tutaj o tych gazetach pisałam to... Więc mam naprawdę spooory pokój na poddaszu i przez środek przechodzi mi komin. Taki zwykły, niespecjalny, bo na kominie za bardzo wieszac nic nie można. Z jednej strony i tak już wisi wielkie, stare lustro. I tak sobie myślę czyby nie wykleic także tego komina. Tutaj myślę, że klej do tapet, obkleic szarym dziennikiem i polakierowac. A na to kilka ujęc Jima Morrisona, bądź taki genialny zegar, w stylu tego na górze Myślę, że wtedy fajnie by się komponowało z tymi mebelkami. Jak sądzicie, wykonalne?
Am_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 08:29   #667
miminka10
Raczkowanie

Witam.Dopiero się wdrażam w ten temat i gromadzę akcesoria.Pomóżcie.Mam stolik córki nie dawno malowany farbą do drewna i chciałabym umieścić na nim motyw barbie z karteczek(takich do kolekcjonowania).Czy wtedy muszę zastosować jakiś podkład ?Czy jak to zacząć.Szczerze powiedziawszy nie wiem jak do tego się zabrać mimo,że przeczytałam już mnóstwo
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-24, 18:54   #668
Terha
Zakorzenienie

Cześć

Chciałam się od razu pochwalić moim pierwszym decoupage`owym wyczynem (bo już teraz bardzo mi się podoba i jestem z niego baaaaaaaaardzo dumna), ale przed skończeniem wolałabym się upewnić, żeby moja dzisiejsza praca nie poszła na marne .
Robię słoiczki na przyprawy.Nakleiłam już słonecznik, a na nim chcę zrobić napis "sól". Mama mi podrzuciła pomysł, żeby wydrukować na zwykłej kartce do drukarki literki, bo to zawsze pewniejsze niż pisanie ich farbami. I tak właśnie chcę zrobić. Ale czy można na przyklejone serwetki przyklejać kolejną warstwę papieru?? Jak nałożę klej to nie zniszczą się słoneczniki?? Może to i banalne pytanie, ale wolę dmuchać na zimne . Z góry dziękuję za poradę . Jak skończę, to jutro wkleję zdjęcie mojego "arcydzieła" .

Terha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-24, 19:07   #669
anuleczka2
Zadomowienie

Jeśli słoneczniki już przeschły ,śmiało można nakleić .
anuleczka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-24, 19:10   #670
Terha
Zakorzenienie

Dziękuję Kochana
Już nie mogę się doczekać aż skończę

Stary 2011-08-25, 12:57   #671
Terha
Zakorzenienie

Skończyłam dzisiaj swoją pierwsza pracę i chciałam się nią pochwalić. Poniosła mnie fantazja na tyle, że nawet udało mi się troszkę trawkę wycieniować . Może to nie dzieło sztuki, ale i tak jestem z niej dumna . Mam nadzieję, że mi wybaczycie iż pochwalę się swoim dziełem tutaj, ale dla jednego słoiczka nie opłaca mi się zakładać własnego wątku. Poza tym pomagałyście mi w pracy i za to dziękuję

Jeśli miałybyście jakieś uwagi, to ja chętnie posłucham, bo czekają mnie jeszcze co najmniej 4 takie słoiczki do zrobienia . Teraz mnie oświeciło, że mam żółty papier do drukarki i zamiast drukować napisów na białej mogłam na żółtej.....;/. Ale już trudno. Wszystkie słoiczki w takim razie będą miały napisy na białym tle......;/

Edytuję:
Zmieniłam jednak kolor kartki na żółtą, bo denerwował mnie ten napis na białym papierze Teraz wygląda o niebo lepiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01555.jpg (171,0 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01557.jpg (167,6 KB, 24 załadowań)

Edytowane przez Terha
Czas edycji: 2011-08-25 o 21:39

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-26, 08:38   #672
Martita1987
Raczkowanie

Dziewczyny, planuję w najbliższych dniach zrobić dużą butlę po winie (5litrów) i znajoma wybrałą sobie na motyw 4 pory roku. Przejrzałam już całe allegro w poszukiwaniu takich serwetek i nigdzie nie mogę znaleźć. Może któraś z Was się na takie gdzieś natknęła?? Jeśli to możliwe, to proszę o pomoc.
Martita1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 10:05   #673
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
Skończyłam dzisiaj swoją pierwsza pracę i chciałam się nią pochwalić......
Jeśli miałybyście jakieś uwagi, to ja chętnie posłucham, bo czekają mnie jeszcze co najmniej 4 takie słoiczki do zrobienia . Teraz mnie oświeciło, że mam żółty papier do drukarki i zamiast drukować napisów na białej mogłam na żółtej.....;/. Ale już trudno. Wszystkie słoiczki w takim razie będą miały napisy na białym tle......;/

Edytuję:
Zmieniłam jednak kolor kartki na żółtą, bo denerwował mnie ten napis na białym papierze Teraz wygląda o niebo lepiej
To może wstaw zdjęcie poprawionego słoiczka Ten napis wygląda obco, lepiej prawdopodobnie byłoby, gdybyś wydarła nieregularnie ten napis. I jest zbyt biały, nie pasuje do całości więc dobrze byłoby go postarzyć. Możesz na początek zrobić to rozwodnioną farbą, spróbuj sobie na wydruku jak Ci wyjdzie

Cytat:
Napisane przez Martita1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, planuję w najbliższych dniach zrobić dużą butlę po winie (5litrów) i znajoma wybrałą sobie na motyw 4 pory roku. Przejrzałam już całe allegro w poszukiwaniu takich serwetek i nigdzie nie mogę znaleźć. Może któraś z Was się na takie gdzieś natknęła?? Jeśli to możliwe, to proszę o pomoc.
Widziałam ostatnio, nie pamiętam gdzie potem poszukam
Ale może być papier do decoupage :
http://www.goha.pl/sklep/product_inf...b0854dd8a86359
http://www.decoupage.art.pl/product_...d=6676&osCsid=

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 11:44   #674
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pupil Pokaż wiadomość
To może wstaw zdjęcie poprawionego słoiczka Ten napis wygląda obco, lepiej prawdopodobnie byłoby, gdybyś wydarła nieregularnie ten napis. I jest zbyt biały, nie pasuje do całości więc dobrze byłoby go postarzyć. Możesz na początek zrobić to rozwodnioną farbą, spróbuj sobie na wydruku jak Ci wyjdzie
Na zdjęciu nie widać za bardzo żółtego koloru, ale w rzeczywistości wygląda to o niebo lepiej niż na białej kartce.....

Nad wydarciem myślałam, ale jak przyszło co do czego to Sierotka zaabsorbowana pracą zrobiła znowu po staremu ;/. I do tego przykleiłam większy kawałek kartki,więc nie jestem pewna, czy warto jeszcze coś zmieniać, bo nawet jak zrobię z wydarciem (po raz trzeci) to będzie jeszcze większy kawałek kartki...... Co myślisz??

A co miałaś na myśli pisząc o tej rozwodnionej farbie?? Pomieszać żółtą farbę z wodą i przejechać po napisie?? Nie zamaże mi się w ten sposób napis?? A może po samych brzegach żółtej karteczki??

Dziękuję Ci . Kochana jesteś!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01558.jpg (143,3 KB, 19 załadowań)

Stary 2011-08-26, 11:46   #675
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martita1987 Pokaż wiadomość
A nie lepiej wziąć pojedyńcze serwetki, z których każda reprezentowałaby inną porę roku?? Na pewno w swoich zbiorach znajdziesz coś pasującego

Stary 2011-08-26, 12:07   #676
Pupil

Możesz napis wydrzeć, rozwodnioną farbą żółtą (żeby zlała się z tłem czyli słonecznikiem) przetrzeć - możesz ominąć napis jak Ci się to uda, albo potem delikatnie wytrzeć z napisu a potem na koniec delikatnie brzegi opalić Spróbuj na kartce różne wersje, możesz najpierw pomalować rozwodnioną żółtą, potem po wyschnięciu rozwodnioną brązową i zobaczyć jak wyjdzie. Możesz też maznąć zielenią. Chodzi o to, żeby napis scalił się z tłem I potem wybierzesz najlepszą wersję - albo monochromatyczną albo kolorowe mazaje

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2011-08-26, 14:43   #677
Terha
Zakorzenienie

Dziękuję za rady Pokombinuję jak tylko będę miała okazję . Właśnie wywiozłam z domu swoje "pomoce naukowe" i planuję zostawić je u mojego TŻta, a bywam u niego tylko w weekendy ;/. W domu została zółta farba, ze sobą mam zieloną, a brązowej jeszcze nie posiadam :P. Ale na pewno się odezwę jak już coś mi się uda wymyślić .
Dziękuję

Stary 2011-08-26, 21:24   #678
Martita1987
Raczkowanie

Bardzo dziękuję za pomoc Na Wizażanki zawsze można liczyć Też pomyślałam nad tym żeby kupić po prostu różne serwetki i coś z tego sklecić. Te papiery są cudne! Ale jakoś nie mam doświadczenia z papierami i nie bardzo wiem jak je ugryźć
Martita1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 20:47   #679
Effervescing Elephant
Zadomowienie

drogie wizażanki.. Chciałabym zrobić pewien wzorek z koralików. Na wygląd podobny do tego typu bransoletek: http://seelennea.blox.pl/tagi_b/5093/bransoletki.html

Czyli płaskie, z maleńkich koralików. Mój wyrób nie byłby raczej bransoletką, a miniturowym obrazkiem z koralików. np breloczkiem do kluczy.

Sęk w tym, że nie mogę znaleźć, jak zapleść taką bransoletkę. Dokładnie chodzi mi o łączenie koralików. Szczerze mówiąc nawet nie wiem,jak szukać takiej instrukcji, bo pod hasłem "bransoletki z koralików" jest zbyt wiele różnych innych..
Effervescing Elephant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-27, 20:53   #680
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

To jest square stitch, albo i nawet raczej plecione na krośnie, ale pytanie zadane w złym wątku
Stary 2011-08-29, 08:19   #681
magd0s
Zadomowienie

kolczyki decoupage - produkty

Cześć. Wiem, że pewnie często słyszycie te pytania, ale ja nie umiem znaleźć odpowiedzi która będzie mnie zaspokajać. Mam taką prośbę, mógłby mi ktoś napisać, dokładnie co i jakiej firmy mają być produkty do kolczyków deco? Jestem w tym kompletnie zielona, i też wole te tańsze produkty oraz jakieś ich tańsze zamienniki gdybym nie znalazła, znalazłam u mnie w mieście sklep plastyczny, i chciałabym w nim poszukać produktów, gdyż kupowanie osobno rzeczy plus przesyłka wyniesie majątek. Wiem, już mniej więcej jak się to wykonuje teraz trzeba zabrać się do rzeczy Słyszałam, że klej vikol jest dobry, tak? I jeżeli chciałabym kolczyki "wkrętki" takie nie na biglach tylko na sztyfcie, to czym przykleić bazę ze sklejki do tego sztyftu? Bardzo dziękuje za pomoc.
magd0s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-29, 18:18   #682
Terha
Zakorzenienie

Dot.: kolczyki decoupage - produkty

Cytat:
Napisane przez magd0s Pokaż wiadomość
Cześć. Wiem, że pewnie często słyszycie te pytania, ale ja nie umiem znaleźć odpowiedzi która będzie mnie zaspokajać. Mam taką prośbę, mógłby mi ktoś napisać, dokładnie co i jakiej firmy mają być produkty do kolczyków deco? Jestem w tym kompletnie zielona, i też wole te tańsze produkty oraz jakieś ich tańsze zamienniki gdybym nie znalazła, znalazłam u mnie w mieście sklep plastyczny, i chciałabym w nim poszukać produktów, gdyż kupowanie osobno rzeczy plus przesyłka wyniesie majątek. .
Jeśli znalazłaś sklep w swojej okolicy to po prostu tam idź i coś wybierz . Co z tego że my Ci podamy jakąs konkretną firmę skoro nie bedzie jej w sklepie?? Tam Ci zawsze ktoś doradzi . Grunt, żebyś wiedziała jakie prodkty potrzebujesz

Stary 2011-08-29, 18:47   #683
magd0s
Zadomowienie

To czyli potrzebuje kleju, tej bazy drewnianej (to na allegro kupię, bo chyba w sklepach nie ma), lakieru, i farby akrylowej białej. Lakier to jakiś specjalny, czy może być np, lakier do paznokci bezbarwny? A odpowie któraś z was na moje poprzednie pytania? Była bym wdzięczna
Znalazłam w piwnicy coś takiego: Klej do parkietu śnieżka, i lakier do parkietu syntilor półpołysk, czy mogę tego użyć? Zostało to po cyklinowaniu podłogi, a te kolczyki były by też drewniane. Co do tego lakieru to pisze, ma wysoką odporność, i jest polieuretynowy, czy jakoś tak

Edytowane przez magd0s
Czas edycji: 2011-08-29 o 19:32
magd0s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-30, 00:33   #684
jambolaja
Zakorzenienie

Dot.: kolczyki decoupage - produkty

Magdos zlituj się! Poczytaj trochę!Troche checi! Stworzyłyśmy wątki: kompedium wiedzy i o potrzebnych materiałach nie po to by tysięczny raz odpowiadac na te same pytania! Powiem Ci tylko,że do decou są po prostu preparaty do decou.natomiast uzywamy tańszych zamienników przeróżnych m.in.lakiery budowlane.nie wiem co dokładnie masz bo nie piszesz.Ale pierwsza warstwa po kleju musi być zawsze akrylowa.(czyli lakier wodorozcieńczalny)więc sprawdź,następne mogą byc poli czy żywiczne. Reszte doczytaj a wtedy jak bedziesz miec jakieś wątpliwosci chętnie pomożemy.
Stary 2011-09-14, 20:00   #685
milli93
Przyczajenie

Witam was drogie Dekupażystki

Ostatnio kupiłam werniks szklący maimeri Jego efekt jest świetny, ale nie wiem czy mogę go zastosować na kraka dwuskładnikowego. A dokładnie sotille stamperii. Nie chcę ryzykować, bo z tego, co kiedyś tam przeczytałam, te kraki są bardzo drażliwe i nie wszystkim można je pokrywać.. Czy któraś z was używała takiego połaczenia?
Z góry dzięki za odpowiedzi
milli93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-14, 20:03   #686
Pupil

Nie możesz go użyć Musisz krak zabezpieczyć najpierw śmierdziuchem czyli lakierem poliuretanowym - najlepiej 2 warstwy. Może być w sprayu. Dopiero po zabezpieczeniu kraka lakierem poli możesz użyć werniks szklący

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2011-09-14, 20:18   #687
milli93
Przyczajenie

Oj dziękuję Ci bardzo za pomoc Gdyby nie Ty zepsułabym całą pracę.. Dzieki raz jeszcze. Pozdrawiam
milli93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-15, 11:43   #688
paz krolowej
Przyczajenie

Decupagowe zdjecia

Witam trochę zboczę z tematu, dopiero zaczynam zabawę i chciałabym się podzielić moją radosną twórczością z innymi. Jednak mam wielki problem z robieniem zdjęć. Cały czas wychodzi mi jasna plama od lampy a jak ją wyłączę to traci barwę. Stosujecie może jakieś programy do obróbki zdjęć z góry dziękuje.
paz krolowej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 15:52   #689
Terha
Zakorzenienie

Cześć Czy każda polakierowana drewniana deseczka ze wzorkiem decoupage może służyć jako podstawka pod gorące garnki?? Znalazłam śliczne deseczki w "Drewnianej Dolinie" i zastanawiam się nad ich przeznaczeniem

Stary 2011-09-16, 20:04   #690
Pupil

Pod gorące garnki bym nie radziła - jest co prawda lakier do zabezpieczania prac na których będą stały gorące kubki itp, ale obawiam się, że gorącego garnka, zdjętego prosto z gazu to nie wytrzyma

[SIGPIC][/SIGPIC]

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości