|
|
#661 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
czesc dziewczyny mam wazne pytanie..od tamtej niedzieli przyjmuje tabletki YAZ zaczelam 2 dnia okresu nie 1 poniewaz nie moglam ich dostac, wyczytalam ze przez tydzien powinno sie uzywac dodatkowego zabezpieczenia w postaci np prezerwatyw, w sobote mialam jednak sytuacje podczas ktorej nie dogadalam sie z chlopakiem i skonczyl w srodku czyli dzien 7 tabletki teraz mam paranoje...czy ktos moglby mi pomoc i doradzic jaki mam %zajscia w ciazy juz sama nie wiem co mam robic a pani ginekolog u ktorej bylam powiedziala zeby czekac..fatalnie trafilam..do tego nie chciala mi przypisac tabletek 72H..
|
|
|
|
#662 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...
Witam!
Mam pytanie odnośnie zażywania tabletek Yaz. Biorę dopiero pierwszy blister, przy 14 tabletce wystąpiło niezbyt obfite krwawienie które nadal trwa czyli już 7 dzień... Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Wiem że takie krwawienie może występować przez pierwszych kilka miesięcy zażywanie tabletek ale ile ono trwa? czy to sprawa indywidualna ile bedzię trwało? Powinnam się już niepokoić?Pozdrawiam serdecznie i z góry dzieki za odpowiedź. |
|
|
|
#663 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ja pewnie tez bym sie przejmowala bo w tym sprawach to straszna panikara jestem:/ teraz musisz po prostu czekac ale mysle ze nie powinnas sie przejmowac bo wszystko bedzie ok daj znac co i jak ![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
to jest wylacznie indywidualna sprawa ale te plamienia zdarzaja sie wielu dziewczynom zaczynajacym brac yaz wiec mysle ze nie ma czym niepokoic.. |
||
|
|
|
#664 |
|
Przyczajenie
|
ja tez jestem straszna panikara niestety..teoretycznie mialam wtedy dni nieplodne jeszcze ale nie wiem co robic mam ostatni dzien na tabletki 72h..a pani genialna ginekolog nie powiedziala mi niczego konkretnego..;/
|
|
|
|
#665 |
|
Raczkowanie
|
ja mam takie pytanie czy jesli biore tabletke o 20 a ostatnio zdarzylo mi sie byc na malej imprezce wszystko bylo oki, ale nastepnego dnia o 5:30 dostalam silnej biegunki i wymiotowalam. czy jest mozliwe ze tabletka si nie wchlonela? dodam ze pilam alkohol, a on niby opoznia wchlanianie..
|
|
|
|
#666 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie słyszałam, żeby alkohol opóźniał wchłanianie tabletek... Ale nawet jeśli, to wątpię, żeby przez te 10 godzin pigułka nie zdążyła się wchłonąć. Możesz być spokojna
![]() EDIT: Doczytałam i - tak jak myślałam- alkohol sam w sobie nie osłabia działania tabletek. No... Chyba że spożycie alkoholu wywoła wymioty lub biegunkę w przeciągu 3-4 h od połknięcia pigułki.
więc daj mi spać o życiu milcz to potwór zły, wysysa szpik Edytowane przez Mmedeah88 Czas edycji: 2009-03-16 o 22:00 |
|
|
|
#667 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#668 |
|
Przyczajenie
|
hej...
ja tez biore Yaz... to moje pierwsze anty... jestem przy 2 białej tabletce i jak narazie okresu oczywiscie nie ma... Ogólne samopoczucie po tabletkach dobre Skutkiem ubocznym jest to ze po tabletkach spuchły mi piersi i sa bardzo obolale a poza tym martwi mnie to, ze okropnie pogorszyla mi sie cera... nigdy wczesniej nie mialam z nia problemów a teraz twarz zrobila sie straszna ![]() licze na to ze to tylko poczatkowy skutek uboczny.....
|
|
|
|
#669 |
|
Przyczajenie
|
Hej
juz nie musze robic testu ciazowego, dzisiaj dostalam krwawienie- po 3 bialej tabletce pozdrawiam
|
|
|
|
#670 |
|
Raczkowanie
|
Dziś pierwsza tabletka biała, teraz czekam na okres. Dam znać co i jak zaznaczę ze nie miałam żadnych dziwnych objawów.
Zobaczymy ![]() Czy któraś z Was kupowała Yaz w 3 paku ?
|
|
#671 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() u mnie 1 biała i już było krwawienie, łał
|
|
#672 |
|
Przyczajenie
|
Czy któraś z Was kupowała Yaz w 3 paku ?
[/quote]Ja kupowałam przez internet (www.leki24h.eu). Zapłacilam "tylko"122zł łącznie z przesyłką |
|
|
|
#673 |
|
Zadomowienie
|
Ja dsostalam okres po 3 bialej tabletce. Ogolnie czuje sie super!
nie mialam zadnego chodzby najmniejszego bolu w czasie okresu
|
|
|
|
#674 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Ja kupowałam przez internet (www.leki24h.eu). Zapłacilam "tylko"122zł łącznie z przesyłką Kurcze nie mieszkam w PL a w mojej aptece nie maja jeszcze i dlatego sie pytam czy jest szansa na znalezienie.
Edytowane przez masaba333 Czas edycji: 2009-03-17 o 11:51 |
|
|
|
|
#675 |
|
Raczkowanie
|
Ja 3 biała tabletka i nawet się nie zapowiada na krwawienie... Pewnie znowu dostane w trakcie nowego opakowania. Muszę sie przejść do lekarza i dopytać czy może tak być.
|
|
|
|
#676 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. mi gin powiedzial, ze od 7 tabletki dzialaja, ale to jest rownoznaczne z tym, ze od pierwszej, bo przeciez ewentualne jajeczkowanie jest w polowie cyklu.
|
|
|
|
|
#677 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie ciekawa jestem jak to będzie u mnie. Na Mercilonie dostawałam 4 dnia przerwy
|
|
|
#678 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#679 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem w połowie drugiego opakowania. Przy pierwszym pogorszyła mi się cera i trochę wysuszyła, ale od 2 tygodni nic nowego nie wyskoczyło i już prawie stan cery wrócił do normy
(tzn już prawie gładką buzię mam, przesuszenie nadal jest) Ale to tak prawie zawsze jest przy zmianie tabletek. Krwawienie zaczęło się przy 3ciej białej tabletce. Najmocniejsze krwawienie było przy 4 i przy 1 różowej z nowego opakowania, potem było coraz mniejsze do tabletki 5. Jedyną dolegliwością były tylko nieprzyjemne skurcze macicy (dosyć bolesne), poza tym nie było żadnych innych bóli, tyle, co apetyt był mniejszy. W ogóle przy tych tabletkach wydaje mi się, że zmniejszył mi się apetyt i lekko mi się schudło. No, chyba że to przez fakt, że te tabsy nie zatrzymują wody w organizmie Ja się narazie czuję ok i jestem zadowolona z tych tabletek
Edytowane przez yarshiva Czas edycji: 2009-03-17 o 14:35 |
|
|
|
#680 |
|
Przyczajenie
|
a moze ktoras z Was zauwazyla ze urosly jej piersi?
|
|
|
|
#681 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie..w 7 dniowej przerwie..bralam antybiotyk..5 dni....pozniej rozpoczelam nowe opakowanie...czy powinnam sie dodatkowo zabezpieczac i...ile dni?Biore...Microgynon21. ..gdyz Yaz mi nie sluzyl..
|
|
|
|
#682 |
|
Przyczajenie
|
Duckowa moje spuchly
i sa przez to wieksze... tylko cholernie bola
|
|
|
|
#683 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja bym się zabezpieczyła ten miesiąc dla świętego spokoju Ale to tylko moje zdanie
|
|
|
#684 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#685 |
|
Raczkowanie
|
Przyjmuję YAZ od 1 miesiąca. Dostałam bólu żylek pod kolanami i przechodzą mi skurcze łydek.
W rodzinie nie było zakrzepicy ale moja mama ma żylaki. Dziś zrobiłam badanie d-dimery. Pytanie moje jest następujące: Czy mogę miec powody do niepokoju Czy moze to być zakrzepica, coś z żyłami Czy może organizm przezywyczaja sie do tabletek. 9 miesiecy wstecz brałam przez 4 lata Cilest i nic mi nie dolegało. Pragnę zaznaczyć ze na poczatku brania YAZ miłam równiez silny bol w klatce piersiowej przeszywający do kręgosłupa. Badania ekg wyszły ok. Pani stwierdziała ze razczej nie mam powodów by miec zakrzepice Kazała brac magnez + B6 i skirowała wasnie na D-dimery-wyniki bede miała 19 marca. Czy jesli wyjda w normie nie powinnam sie tym przejmowac? obecnie smaruje łydki i okolice za kolanamii Liotonem. Pozdrawiam |
|
|
|
#686 |
|
Przyczajenie
|
a ja się modlę, żeby mi cycki nie urosły! 75J zdecydowanie mi wystarcza... już i tak mam problem ze stanikami... więc liczę na spadek apetytu > schudnięcie > spadnięcie cycków
![]() ![]()
|
|
|
|
#687 |
|
Raczkowanie
|
najbardzej sie boje tego ze przytyje..
czy jakas z was to spotkalo?? |
|
|
|
#688 |
|
Przyczajenie
|
Przytyć .. Mi wogóle nie chce się jeść.. :/ A wrecz do nie których rzeczy mam obrzydzenie (gdzie wcześniej je uwielbiałam .. ) ..
![]() Ale wiem że to zależy od hormonów .. Znajoma miała straszny apetyt po tych tabletkach .. nie miała ochoty na sex .. Bołe głowy.. ja za to mam w druga strone .. oprócz teo ze strachowo bola mnie piersi .. Ale jest tego pozytyw bo sa wieksze .. zobaczymy jak dalej bedzie ..
|
|
|
|
#689 |
|
Raczkowanie
|
a czy Twoja znajoma rowniez nie utyla?
|
|
|
|
#690 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój apetyt się unormował jak zaczęłam brac Yaz (biorę inny lek, który zwiększa apetyt i rzeczywiście może spowodowac wzrost wagi) Poza tym te tabletki nie powinny zatrzymywac wody w organizmie, więc bez obaw. Mają chyba dodany jakiś składnik moczopędny. Jak ktoś przytył to niekoniecznie oznacza, że przez tabletki, jednak większy wpływ ma dieta i styl życia, ruch. Najłatwiej jest powiedziec, że przez tabletki.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.

czyli już 7 dzień... Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Wiem że takie krwawienie może występować przez pierwszych kilka miesięcy zażywanie tabletek ale ile ono trwa? czy to sprawa indywidualna ile bedzię trwało? Powinnam się już niepokoić?
ja pewnie tez bym sie przejmowala bo w tym sprawach to straszna panikara jestem:/ teraz musisz po prostu czekac ale mysle ze nie powinnas sie przejmowac bo wszystko bedzie ok
daj znac co i jak 

nie mialam zadnego chodzby najmniejszego bolu w czasie okresu