tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-16, 15:15   #661
mery99
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

czesc dziewczyny mam wazne pytanie..od tamtej niedzieli przyjmuje tabletki YAZ zaczelam 2 dnia okresu nie 1 poniewaz nie moglam ich dostac, wyczytalam ze przez tydzien powinno sie uzywac dodatkowego zabezpieczenia w postaci np prezerwatyw, w sobote mialam jednak sytuacje podczas ktorej nie dogadalam sie z chlopakiem i skonczyl w srodku czyli dzien 7 tabletki teraz mam paranoje...czy ktos moglby mi pomoc i doradzic jaki mam %zajscia w ciazy juz sama nie wiem co mam robic a pani ginekolog u ktorej bylam powiedziala zeby czekac..fatalnie trafilam..do tego nie chciala mi przypisac tabletek 72H..
mery99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 15:28   #662
Aguska1988
Przyczajenie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Witam!
Mam pytanie odnośnie zażywania tabletek Yaz. Biorę dopiero pierwszy blister, przy 14 tabletce wystąpiło niezbyt obfite krwawienie które nadal trwa czyli już 7 dzień... Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Wiem że takie krwawienie może występować przez pierwszych kilka miesięcy zażywanie tabletek ale ile ono trwa? czy to sprawa indywidualna ile bedzię trwało? Powinnam się już niepokoić?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dzieki za odpowiedź.
Aguska1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 17:38   #663
Duckowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mery99 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny mam wazne pytanie..od tamtej niedzieli przyjmuje tabletki YAZ zaczelam 2 dnia okresu nie 1 poniewaz nie moglam ich dostac, wyczytalam ze przez tydzien powinno sie uzywac dodatkowego zabezpieczenia w postaci np prezerwatyw, w sobote mialam jednak sytuacje podczas ktorej nie dogadalam sie z chlopakiem i skonczyl w srodku czyli dzien 7 tabletki teraz mam paranoje...czy ktos moglby mi pomoc i doradzic jaki mam %zajscia w ciazy juz sama nie wiem co mam robic a pani ginekolog u ktorej bylam powiedziala zeby czekac..fatalnie trafilam..do tego nie chciala mi przypisac tabletek 72H..
skoro to 7 dzien to juz tydzien ja pewnie tez bym sie przejmowala bo w tym sprawach to straszna panikara jestem:/ teraz musisz po prostu czekac ale mysle ze nie powinnas sie przejmowac bo wszystko bedzie ok daj znac co i jak

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Aguska1988 Pokaż wiadomość
Witam!
Mam pytanie odnośnie zażywania tabletek Yaz. Biorę dopiero pierwszy blister, przy 14 tabletce wystąpiło niezbyt obfite krwawienie które nadal trwa czyli już 7 dzień... Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Wiem że takie krwawienie może występować przez pierwszych kilka miesięcy zażywanie tabletek ale ile ono trwa? czy to sprawa indywidualna ile bedzię trwało? Powinnam się już niepokoić?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dzieki za odpowiedź.

to jest wylacznie indywidualna sprawa ale te plamienia zdarzaja sie wielu dziewczynom zaczynajacym brac yaz wiec mysle ze nie ma czym niepokoic..
Duckowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 17:48   #664
mery99
Przyczajenie

ja tez jestem straszna panikara niestety..teoretycznie mialam wtedy dni nieplodne jeszcze ale nie wiem co robic mam ostatni dzien na tabletki 72h..a pani genialna ginekolog nie powiedziala mi niczego konkretnego..;/
mery99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 18:07   #665
olunia969
Raczkowanie

ja mam takie pytanie czy jesli biore tabletke o 20 a ostatnio zdarzylo mi sie byc na malej imprezce wszystko bylo oki, ale nastepnego dnia o 5:30 dostalam silnej biegunki i wymiotowalam. czy jest mozliwe ze tabletka si nie wchlonela? dodam ze pilam alkohol, a on niby opoznia wchlanianie..
olunia969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 18:42   #666
Mmedeah88
Wtajemniczenie

Nie słyszałam, żeby alkohol opóźniał wchłanianie tabletek... Ale nawet jeśli, to wątpię, żeby przez te 10 godzin pigułka nie zdążyła się wchłonąć. Możesz być spokojna

EDIT: Doczytałam i - tak jak myślałam- alkohol sam w sobie nie osłabia działania tabletek. No... Chyba że spożycie alkoholu wywoła wymioty lub biegunkę w przeciągu 3-4 h od połknięcia pigułki.

Edytowane przez Mmedeah88
Czas edycji: 2009-03-16 o 21:00
Mmedeah88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 19:14   #667
czerwonaaa89
Przyczajenie

Cytat:
Ja zaczęłam brać yaz 3 dnia i również miałam taką sytuacje jak ty że 7 dnia mój facet skończył we mnie... Również miałam paranoje, ale wszystko skończyło się dobrze i ciąży nie było. Także bądź dobrej myśli
czerwonaaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:00   #668
amcia89
Przyczajenie

hej...
ja tez biore Yaz... to moje pierwsze anty... jestem przy 2 białej tabletce i jak narazie okresu oczywiscie nie ma... Ogólne samopoczucie po tabletkach dobre
Skutkiem ubocznym jest to ze po tabletkach spuchły mi piersi i sa bardzo obolale a poza tym martwi mnie to, ze okropnie pogorszyla mi sie cera... nigdy wczesniej nie mialam z nia problemów a teraz twarz zrobila sie straszna licze na to ze to tylko poczatkowy skutek uboczny.....
amcia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:50   #669
rivaana
Przyczajenie

Hej juz nie musze robic testu ciazowego, dzisiaj dostalam krwawienie- po 3 bialej tabletce pozdrawiam
rivaana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 22:56   #670
masaba333
Raczkowanie

Dziś pierwsza tabletka biała, teraz czekam na okres. Dam znać co i jak zaznaczę ze nie miałam żadnych dziwnych objawów.
Zobaczymy

Czy któraś z Was kupowała Yaz w 3 paku ?
Stary 2009-03-17, 07:42   #671
bitter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez masaba333 Pokaż wiadomość
Dziś pierwsza tabletka biała, teraz czekam na okres. Dam znać co i jak zaznaczę ze nie miałam żadnych dziwnych objawów.
Zobaczymy

a jest taki? jest jakiś tańszy?

u mnie 1 biała i już było krwawienie, łał
Stary 2009-03-17, 08:38   #672
agaton86
Przyczajenie

Czy któraś z Was kupowała Yaz w 3 paku ? [/quote]

Ja kupowałam przez internet (www.leki24h.eu). Zapłacilam "tylko"122zł łącznie z przesyłką
agaton86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 09:16   #673
miiilenka
Zadomowienie

Ja dsostalam okres po 3 bialej tabletce. Ogolnie czuje sie super! nie mialam zadnego chodzby najmniejszego bolu w czasie okresu po tabletkach chodze tylko czesciej siusiu :P
miiilenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 10:47   #674
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bitter Pokaż wiadomość
a jest taki? jest jakiś tańszy?

u mnie 1 biała i już było krwawienie, łał
Chodzi mi o to czy jest dostępny Yaz w opakowaniu po 3 blistry? Inne byly zawsze tansze pakowane po 3 szt. w mojej aptece nie maja jeszcze

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:
Napisane przez agaton86 Pokaż wiadomość
Ja kupowałam przez internet (www.leki24h.eu). Zapłacilam "tylko"122zł łącznie z przesyłką[/quote]

Kurcze nie mieszkam w PL a w mojej aptece nie maja jeszcze i dlatego sie pytam czy jest szansa na znalezienie.

Edytowane przez masaba333
Czas edycji: 2009-03-17 o 10:51
masaba333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 11:40   #675
anka83krk
Raczkowanie

Ja 3 biała tabletka i nawet się nie zapowiada na krwawienie... Pewnie znowu dostane w trakcie nowego opakowania. Muszę sie przejść do lekarza i dopytać czy może tak być.
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 12:06   #676
Beataboni
Raczkowanie

Cytat:
ja z moim juz 8go dnia bez dodatkowego zabezpieczenia sie kochalismy i dalej nie jestem w ciazy. wiec spokojnie . mi gin powiedzial, ze od 7 tabletki dzialaja, ale to jest rownoznaczne z tym, ze od pierwszej, bo przeciez ewentualne jajeczkowanie jest w polowie cyklu.
Beataboni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 12:16   #677
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anka83krk Pokaż wiadomość
Ja 3 biała tabletka i nawet się nie zapowiada na krwawienie... Pewnie znowu dostane w trakcie nowego opakowania. Muszę sie przejść do lekarza i dopytać czy może tak być.

No właśnie ciekawa jestem jak to będzie u mnie. Na Mercilonie dostawałam 4 dnia przerwy
Stary 2009-03-17, 13:18   #678
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez masaba333 Pokaż wiadomość
No właśnie ciekawa jestem jak to będzie u mnie. Na Mercilonie dostawałam 4 dnia przerwy

Ja zawsze dostawałam 6-7 dnia przerwy, w poprzednim cyklu dostałam przy 3 różowej, a teraz czekam. W czwartek przejdę się do lekarza
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 13:34   #679
yarshiva
Raczkowanie

Ja jestem w połowie drugiego opakowania. Przy pierwszym pogorszyła mi się cera i trochę wysuszyła, ale od 2 tygodni nic nowego nie wyskoczyło i już prawie stan cery wrócił do normy (tzn już prawie gładką buzię mam, przesuszenie nadal jest) Ale to tak prawie zawsze jest przy zmianie tabletek.
Krwawienie zaczęło się przy 3ciej białej tabletce. Najmocniejsze krwawienie było przy 4 i przy 1 różowej z nowego opakowania, potem było coraz mniejsze do tabletki 5. Jedyną dolegliwością były tylko nieprzyjemne skurcze macicy (dosyć bolesne), poza tym nie było żadnych innych bóli, tyle, co apetyt był mniejszy.
W ogóle przy tych tabletkach wydaje mi się, że zmniejszył mi się apetyt i lekko mi się schudło. No, chyba że to przez fakt, że te tabsy nie zatrzymują wody w organizmie
Ja się narazie czuję ok i jestem zadowolona z tych tabletek

Edytowane przez yarshiva
Czas edycji: 2009-03-17 o 13:35
yarshiva jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 13:42   #680
Duckowa
Przyczajenie

a moze ktoras z Was zauwazyla ze urosly jej piersi?
Stary 2009-03-17, 13:54   #681
Viola36
Przyczajenie

Mam pytanie..w 7 dniowej przerwie..bralam antybiotyk..5 dni....pozniej rozpoczelam nowe opakowanie...czy powinnam sie dodatkowo zabezpieczac i...ile dni?Biore...Microgynon21. ..gdyz Yaz mi nie sluzyl..
Viola36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 14:33   #682
amcia89
Przyczajenie

Duckowa moje spuchly i sa przez to wieksze... tylko cholernie bola
amcia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 14:37   #683
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Viola36 Pokaż wiadomość
Mam pytanie..w 7 dniowej przerwie..bralam antybiotyk..5 dni....pozniej rozpoczelam nowe opakowanie...czy powinnam sie dodatkowo zabezpieczac i...ile dni?Biore...Microgynon21. ..gdyz Yaz mi nie sluzyl..

Ja bym się zabezpieczyła ten miesiąc dla świętego spokoju Ale to tylko moje zdanie

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 16:15   #684
Duckowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez amcia89 Pokaż wiadomość
Duckowa moje spuchly i sa przez to wieksze... tylko cholernie bola
juz bym chyba nawet byla zadowolona jakby spuchly:P bo po odstawieniu poprzzed nich tabletek zmalaly chyba z 2 rozmiary
Stary 2009-03-17, 17:54   #685
miranda1000
Raczkowanie

Przyjmuję YAZ od 1 miesiąca. Dostałam bólu żylek pod kolanami i przechodzą mi skurcze łydek.
W rodzinie nie było zakrzepicy ale moja mama ma żylaki. Dziś zrobiłam badanie d-dimery.
Pytanie moje jest następujące:
Czy mogę miec powody do niepokoju
Czy moze to być zakrzepica, coś z żyłami
Czy może organizm przezywyczaja sie do tabletek.
9 miesiecy wstecz brałam przez 4 lata Cilest i nic mi nie dolegało.
Pragnę zaznaczyć ze na poczatku brania YAZ miłam równiez silny bol w klatce piersiowej przeszywający do kręgosłupa.
Badania ekg wyszły ok. Pani stwierdziała ze razczej nie mam powodów by miec zakrzepice Kazała brac magnez + B6 i skirowała wasnie na D-dimery-wyniki bede miała 19 marca. Czy jesli wyjda w normie nie powinnam sie tym przejmowac? obecnie smaruje łydki i okolice za kolanamii Liotonem.

Pozdrawiam
miranda1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 18:48   #686
coquelicot
Przyczajenie

GG do coquelicot

a ja się modlę, żeby mi cycki nie urosły! 75J zdecydowanie mi wystarcza... już i tak mam problem ze stanikami... więc liczę na spadek apetytu > schudnięcie > spadnięcie cycków
coquelicot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 19:29   #687
olunia969
Raczkowanie

najbardzej sie boje tego ze przytyje..
czy jakas z was to spotkalo??

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 19:49   #688
Ancolek
Przyczajenie

Przytyć .. Mi wogóle nie chce się jeść.. :/ A wrecz do nie których rzeczy mam obrzydzenie (gdzie wcześniej je uwielbiałam .. ) ..
Ale wiem że to zależy od hormonów .. Znajoma miała straszny apetyt po tych tabletkach .. nie miała ochoty na sex .. Bołe głowy.. ja za to mam w druga strone .. oprócz teo ze strachowo bola mnie piersi .. Ale jest tego pozytyw bo sa wieksze .. zobaczymy jak dalej bedzie ..
Ancolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 19:58   #689
olunia969
Raczkowanie

a czy Twoja znajoma rowniez nie utyla?
Stary 2009-03-17, 20:03   #690
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olunia969 Pokaż wiadomość
najbardzej sie boje tego ze przytyje..
czy jakas z was to spotkalo??
Nie ma co się martwic na zapas
Mój apetyt się unormował jak zaczęłam brac Yaz (biorę inny lek, który zwiększa apetyt i rzeczywiście może spowodowac wzrost wagi) Poza tym te tabletki nie powinny zatrzymywac wody w organizmie, więc bez obaw. Mają chyba dodany jakiś składnik moczopędny. Jak ktoś przytył to niekoniecznie oznacza, że przez tabletki, jednak większy wpływ ma dieta i styl życia, ruch. Najłatwiej jest powiedziec, że przez tabletki.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości