Filmy, które zachwycają publikę, a Was nie - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-05, 19:40   #661
misior920127
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to misior920127
Dot.: Filmy, które zachwycają publikę, a Was nie

chyba ponad 500
misior920127 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 20:06   #662
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez misior920127 Pokaż wiadomość
chyba ponad 500

wyszperałam w necie, że trochę więcej jednak... 640

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 22:05   #663
misior920127
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to misior920127

oho.. haha sporo
misior920127 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 09:41   #664
megamag
BAN stały

Cytat:
aa wreszcie znalazłam wątek, w którym mogę wylać swe żale
Nie rozumiem fenomenu 'Black Swan' i amerykańskiej wersji 'Dziewczyna z tatuażem'.. Co do ostatniego to nawet nie da się jej porównac do fenomenalnej wersji szwedzkiej. A niestety tak słabo reklamowanej.
"Dziewczyna..." nie była zła, to była po prostu inna wersja w tym sensie, że utraciła kameralny klimat szwedzkiej na rzecz filmu o Bondzie. Filmy o Bondzie też nie są złe, ot po prostu inna stylistyka. Co do "Czarnego łabędzia" naprawdę lubię Aronofsky'ego, podobało mi się "Requiem...", "Źródło" to mój ulubiony film, "Zapaśnik" też niczego sobie, ale "Czarny łabędź" nie podszedł mi wcale. Nie trzyma się kupy, mam wrażenie, że powstał na zasadzie "wykorzystam motywy z poprzednich filmów, jakoś je poskładam i się spodoba".
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 10:14   #665
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Możesz rozwinąć?

Pytam z ciekawości, bo jesteś pierwszą osobą, z której opinią o nieurywaniu dupy przez ten film się stykam Przeważnie znajomi byli wstrząśnięci itp.
Mnie też nie podobało się Requiem dla snu, a oglądałam jeszcze w liceum.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
nie rozumiem zachwytów nad Rooney Mara.

Ten, kto oglądał Millennium wie, że prawdziwą i jedyną dziewczyną z tatuażem jest Noomi Rapace
Mnie bardziej podobała się amerykańska wersja.

Cytat:
no właśnie... a jak reklamowali ta wersję, nawet zrobili przedruk książki z okładką nową, taką, jak był plakat ciekawe ile ludzi się nabrało na to, że to coś nowego.
Wydawca pewnie nie wpadł na pomysł, że ludzie mogą być tak nieogarnięci, żeby kupować książkę nie czytając jej tytułu. Większość książek ma kilka wydań, to normalne.
Stary 2012-07-06, 15:45   #666
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość

a którą widziałaś pierwszą??

km

mój INSTA
Stary 2012-07-06, 21:20   #667
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
(...)
Wybitny? No to nieźle przesadzili Ten film, jeśli odjąć historię Zuckerberga, jest dość dobrym Beverly Hills, ale nic ponadto. Po obejrzeniu byłam daleka od entuzjazmu.
Może "wybitny" to złe słowo, ale powiedzmy, że za "bardzo bardzo dobry" - obsypali go nagrodami etc. Ja delikatnie mówiąc również byłam daleka od entuzjazmu (a wręcz byłam mega zdziwiona nad czym ten zachwyt niektórych), więc fajnie, że mamy ten wątek, aby się wypowiedzieć.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2012-07-06 o 21:23
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 23:22   #668
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

[QUOTE=emememsik;35138521]Mnie też nie podobało się Requiem dla snu, a oglądałam jeszcze w liceum.

/QUOTE]
Zgadzam się z powyższym
LyraPotter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 02:30   #669
Kolczatkowa
Raczkowanie

Odyseja Kosmiczna 2001 - nuuuuudne, do granic bolu przeciagane sceny, ktore w zasadzie nic nie wnosily. Jak dla mnie mozna bylo spokojnie skrocic do 30min, a i tak zadka nie urywa w żadnym wzgledzie

Incepcja - wrocilam do domu z kina strasznie wymordowana. Po chwili zastanowienia i wyrzuceniu wszystkich chwytliwych zabiegow i efektow specjalnych nie udalo mi sie dojsc do rozwiazania zagadki czyli "o czym byl ten film?".

Pamiętnik, Szkoła uczuć - nie jest to moj ulubiony gatunek, ale postanowilam dac szanse. Niestety poza ckliwym nieprawdopodobnym niewiadomoczym trudno bylo mi sie doszukac czegos wartego uwagi.

Avatar - przyznam szczerze, ze nie nastawialam sie na nic ciekawego i sie nie przejechalam. Tak naprawde poszlam do kina zobaczyc efekty specjane, a poza tym przez caly seans wylapywalam bledy logiczne, wiec jakis efekt rozrywkowy byl.

Efekt motyla - dla mnie bylo to jak nowsza wersja Dnia świstaka, w dodatku draznil mnie aktor grajacy glowna role.

Człowiek z blizną - zupełnie mi nie podszedł (nawet nie wiem czy bylo cos do czego moglabym by sie nie przyczepic - sposob ukazania tematu nie trafia do mnie na zadnej plaszczyznie). Nawet Pacino po pewnym czasie byl nie do zniesienia.

Władca pierścieni - historie spisana na papierze sobie cenie, ale ekranizacje uważam za nudną (3cia 3godzinna czesc ogladalam godzin 6, bo przysypialam).

Pasja - film glosny, rozreklamowany, wywolujacy dosc skrajne reakcje i opinie. Ponoc niektorzy wylewali tony lez ze wzruszenia - ja dostalam wielu histerycznych napadow smiechu zwiazanych z wytoczeniem 9389283 litrow z ciala jednego czlowieka i jego krzepy godnej samego Hulka.

Pewnie znajdzie sie jeszcze cala masa roznych rozczarowan, ale na razie tylko te mi przyszly do glowy.
Kolczatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 09:45   #670
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kolczatkowa Pokaż wiadomość
Pasja - film glosny, rozreklamowany, wywolujacy dosc skrajne reakcje i opinie. Ponoc niektorzy wylewali tony lez ze wzruszenia - ja dostalam wielu histerycznych napadow smiechu zwiazanych z wytoczeniem 9389283 litrow z ciala jednego czlowieka i jego krzepy godnej samego Hulka.
Nigdy nie byłam świadkiem tortur, ani ukrzyżowania (tej metody zaniechano chyba wraz z upadkiem starożytnego Rzymu), ale mimo to śmiem przypuszczać, że jeśli umiera się na skutek odniesionych ran, to trzeba stracić dużo krwi. A że z głodu na tych krzyżach nie umierali, to musieli chyba być na tyle poranieni, żeby się wykrwawić. Podsumowując, mnie się to wydało całkiem realistyczne.
Stary 2012-07-09, 10:04   #671
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Może jakaś dziwna jestem, ale ani trochę mnie ten film nie rozśmieszył, choć do osób superreligijnych nie należę.

Głośny? Owszem. Przedstawia wydarzenie kluczowe dla życia duchowego 2,5 miliarda ludzi. Chyba nic dziwnego, że głośny?

Rozreklamowany? Nie przypominam sobie. Na czym niby polegało to rozreklamowanie? Nie odnotowałam większej reklamy niż w przypadku przeciętnego filmu, o którym ludzie po tygodniu zapomną.

Ilość krwi też na mnie przesadnego wrażenia nie zrobiła. Jak człowieka tłuką biczami z kulkami na końcu, a potem przebijają gwoździami, to w końcu trochę krwi poleci (odkrycie Ameryki). Nieemożliwe!
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 22:32   #672
Kolczatkowa
Raczkowanie

Widze, ze nie do konca zostalo zrozumiane moje "subtelne" zworocenie uwagi na to, ze Pasja jest filmem przejaskrawionym, co bylo glownym powodem tego, ze nie zaskarbil sobie mojej sympatii (dopoki utrzymany jest umiar w stosowaniu pewnych zabiegow, pokazywaniu konkretnych scen - robi to na mnie wrazenie, w przeciwnym wypadku sikanie krwia oglada sie jak w Kill Billu).

Co do zarzutu, ze film nie byl rozreklamowany:
Jakos ciezko mi przywolac na mysl osobe, ktora o obrazie nie slyszala. Moze nie byla to reklama w klasycznym wydaniu, ale plotka i kontrowersje wokol tematu nakrecily krytykow, dziennikarzy, rozne srodowiska, a potem przecietnego Kowalskiego do szerokiej dyskusji, co naganialo nowe rzesze widzow do kin (to sie chyba marketing wirusowy nazywa).
Kolczatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 10:44   #673
megamag
BAN stały

Zauważyłyśmy uwagę, że film jest przejaskrawiony, skoro napisałyśmy, że naszym zdaniem nie jest.

Hmmm czy film był głośny, było kilka artykułów, ale wśród moich znajomych jakoś nikt specjalnie o nim nie rozmawiał, a obejrzałam po czasie. I bez trudu znajdę wiele osób, które o nim nie słyszały. Tak jak znajdę wiele osób, które nie słyszały o Avatarze. Z Titanikiem byłoby trudniej.

P.S. Rozreklamowany to jest Zmierzch, bo aż strach otwierać lodówkę.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2012-07-10 o 10:46
Stary 2012-07-10, 12:43   #674
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Rozreklamowany to jest Zmierzch, bo aż strach otwierać lodówkę.
Zależy jeszcze, czy traktujemy Zmierzch jako pełnoprawny film
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 14:00   #675
dorotek88
Raczkowanie

Cytat:
Odyseja Kosmiczna 2001 - nuuuuudne, do granic bolu przeciagane sceny, ktore w zasadzie nic nie wnosily. Jak dla mnie mozna bylo spokojnie skrocic do 30min, a i tak zadka nie urywa w żadnym wzgledzie
Ja bardzo lubię Odyseję, ale traktuję ten film trochę jak nie film Pamiętam jak pierwszy raz go obejrzałam i zrobił na mnie naprawdę duże wrażenie, ale do końca nie wiedziałam o co chodziło Później przeczytałam książkę i wiele się wyjaśniło.

Cytat:
Efekt motyla - dla mnie bylo to jak nowsza wersja Dnia świstaka, w dodatku draznil mnie aktor grajacy glowna role.
Miałam podobnie, widząc Kutchera widziałam ciągle tego głupka którego grał w jakimś serialu. Nijak nie pasował mi do tej roli. I ta aktorka grająca jego dziewczynę też mnie strasznie irytowała Sam pomysł był całkiem niezły, ale im bliżej końca tym coraz bardziej było to banalne i cały film był oparty na takich stereotypach i utartych kliszach, typu zdolny student kontra imprezowicz, dziwka kontra zdolna uczennica itp.
Cytat:
Władca pierścieni - historie spisana na papierze sobie cenie, ale ekranizacje uważam za nudną (3cia 3godzinna czesc ogladalam godzin 6, bo przysypialam).
Ja mam odwrotnie -książek nigdy nie mogłam przeczytać, nawet na hobbicie spałam, a filmy obejrzałam. Ale zachwyciły mnie głównie scenografia i charakteryzacja.

Moich kilka rozczarowań:

Moje własne Idaho - zachwalany przez wielu film ("piękny, głęboki"), grają w nim świetni aktorzy, tematyka kontrowersyjna a ja taką lubię, niektóre filmy reżysera widziałam i mi się podobały dlatego byłam pewna że ten też mi się spodoba. To było chyba moje największe filmowe rozczarowanie, film był moim zdaniem o niczym, wręcz śmieszny przerost formy nad treścią. Teatralny sposób mówienia postaci doprowadzał mnie do szału, nie wiem czemu miało to służyć.

Skóra w której żyję - lubię Almodovara, może nie jakoś bardzo bardzo ale cenię niektóre jego filmy. Ten był zdecydowanie zbyt wydumany. Dobrzy aktorzy, sam pomysł wzięty z książki też fajny, ale od pewnego momentu w filmie nic się nie klei. Nie podobał mi się (a wielu fanom reżysera podobał się bardzo).

Ostatni Mohikanin - obejrzałam głównie dla Day-Lewisa którego uwielbiam. Nic ciekawego, miałam wrażenie że widziałam wcześniej tysiące filmów o tym samym.

Wszystko za życie - jeden z najnudniejszych filmów o niczym jakie kiedykolwiek widziałam, a ma na filmwebie ocenę 8,1 i wiele osób go uwielbia a nawet nazywa kultowym.
dorotek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 20:24   #676
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Głowa do wycierania Lyncha. Nie wiem dlaczego, ale nie mogłam wytrzymać do końca, a film długi nie jest. Nawet nie jestem w stanie określić, co mi w tym filmie nie pasowało. Lubię sobie od czasu do czasu obejrzeć takie nietypowe filmy,ale ten wyjątkowo mocno mi nie odpowiada. Może za parę lat dam mu jeszcze jedną szansę, na razie jestem na nie
LyraPotter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 00:53   #677
emememsik

Cytat:
a którą widziałaś pierwszą??
Szwedzką oczywiście.
Stary 2012-07-11, 09:38   #678
Paulima
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Mnie też nie podobało się Requiem dla snu, a oglądałam jeszcze w liceum.

Wydawca pewnie nie wpadł na pomysł, że ludzie mogą być tak nieogarnięci, żeby kupować książkę nie czytając jej tytułu. Większość książek ma kilka wydań, to normalne.
Ja też wolę amerykańską wersję. Obejrzałam film dopiero po przeczytaniu książki (pozostałe części przeczytałam później) i naprawdę film zrobił na mnie wrażenie Mikael był (tak, jak w książce) przystojnym, dojrzałym mężczyzną (niestety, ale szwedzki Michael Nyqvist nie pasował do tej roli, Nyqvist świetnie zagrał w fimie "W niebie", ale tu nie pasował zupełnie). Noomi Rapace też jakoś nie do końca mi pasowała, była bardziej męska, niż chłopięca (a Lisbeth miała mieć figurę chłopca, o ile dobrze pamiętam), dlatego Rooney przyjemniej się oglądało i moim zdaniem świetnie sobie poradziła z rolą.

A wracając do watku to II i III części "Millenium" szwedzkiego były nudne.. zresztą z książek też najbardziej podobała mi się I część.

Jeszcze zostając przy temacie to nie zachwycily mnie:
"Szieg"
"Autor widmo"
"Forrest Gump" (może powinnam obejrzeć jeszcze raz, bo dawno to oglądałam)
"Podziemny krąg" (jakoś tak nie do końca)
"Piękny umysł"

na razie tyle

Poza tym, nie wiem, czy Wy też tak macie, ale jak film jest dobry (dla mnie) to póżniej pamiętam o czym był, mogę komuś opowiedzieć, polecić i ogólnie jakoś wbija mi się w pamięć. A jak coś jest dla mnie mało powalające to nie pamiętam dokładnie o czym był, jaki był jego sens, albo nie pamiętam tytułu, a jak pamiętam tytuł to nie pamiętam filmu w sumie to w pewnym (może małym) sensie jest dla mnie wyznacznikiem, czy film był dobry. itd. Mam tak z filmami akcji, wojennymi itp.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Cytat:
Napisane przez labomak Pokaż wiadomość
Zacznij od książki - wtedy zrozumiesz o co chodzi

Z hitów w ogóle nie łyknąłem Zmierzchu. Ołowiany patos, sztuczne uniesienia i pseudoromantyzm. Nie nie nie!
Właśnie ja na początku czytania myślałam WTF ale jak już poszło to było spoko. A film mam zamiar obejrzeć
Paulima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 09:49   #679
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Paulima Pokaż wiadomość
Nyqvist świetnie zagrał w fimie "W niebie",

uwielbiam ten film!
można go gdzieś obejrzeć online?

km

mój INSTA
Stary 2012-07-11, 10:14   #680
Paulima
Wtajemniczenie

Cytat:
uwielbiam ten film!
niestety nie wiem.. oglądałam go dość dawno i nie online..
Paulima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 11:29   #681
kaariokaa
Wtajemniczenie

Cytat:
uwielbiam ten film!
Chodzi Ci o ten film?
http://www.iplex.pl/filmy/jak-w-niebie,1704

Filmy, które nie zachwycają:
"Zmierzch"
"Kac Vegas"
"Testosteron"
"Rejs"
"Resident Evil"
"Dziewczyna z tatuażem"
"Fight club" (ten akurat nie był zły, ale aż tak mnie nie porwał)
"Szpieg"

Krótka lista zawierająca te, które akurat w tej chwili przyszły mi na myśl. Na pewno jest tego więcej.
kaariokaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 13:13   #682
emememsik

Cytat:
A wracając do watku to II i III części "Millenium" szwedzkiego były nudne.. zresztą z książek też najbardziej podobała mi się I część.
Jeśli chodzi o książki, mnie najbardziej podobała się właśnie II albo III część. Przez pierwsze sto stron pierwszej... Ale potem jak poszło... (a miałam wszystkie trzy tomy pod ręką)
Stary 2012-07-11, 13:19   #683
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
uwielbiam ten film!

zobacz na kinolive.pl
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 14:14   #684
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez kaariokaa Pokaż wiadomość

tak, to ten
a można oglądać bez limitu? czy wyłączy mi się po 45 minutach?

km

mój INSTA
Stary 2012-07-11, 14:49   #685
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
tak, to ten
a można oglądać bez limitu? czy wyłączy mi się po 45 minutach?
Bez limitu (o ile się nic nie zmieniło). Tylko reklamy musisz obejrzeć i kliknąć krótką ankietę na ich koniec.
Stary 2012-07-11, 17:29   #686
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Bez limitu (o ile się nic nie zmieniło). Tylko reklamy musisz obejrzeć i kliknąć krótką ankietę na ich koniec.
no było 10 reklam.obejrzałam. zaczełam buforować film, po czym zajęłam się czymś innym, zeby mi sie cały zbuforował. Powróciłam do oglądania po jakichś 2 godzinach- obejrzałam jakiś kawałek filmu- może z pół godziny- znowu reklamy do obejrzenia! a po tych reklamach film od nowa leciał

czy jakbym buforowała i oglądała od razu, to byłoby tak samo?

km

mój INSTA
Stary 2012-07-11, 18:31   #687
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
no było 10 reklam.obejrzałam. zaczełam buforować film, po czym zajęłam się czymś innym, zeby mi sie cały zbuforował. Powróciłam do oglądania po jakichś 2 godzinach- obejrzałam jakiś kawałek filmu- może z pół godziny- znowu reklamy do obejrzenia! a po tych reklamach film od nowa leciał

Raczej tak. Ja tam nigdy nie miałam problemów.
Stary 2012-07-11, 18:36   #688
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Raczej tak. Ja tam nigdy nie miałam problemów.

czyli film się w połowie nie wyłącza?

km

mój INSTA
Stary 2012-07-11, 22:16   #689
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Jeszcze zostając przy temacie to nie zachwycily mnie:
"Szieg"
"Autor widmo"
"Forrest Gump" (może powinnam obejrzeć jeszcze raz, bo dawno to oglądałam)
"Podziemny krąg" (jakoś tak nie do końca)
"Piękny umysł"

na razie tyle

O taak, próbowałam obejrzeć i niestety widziałam tylko skretyniałą twarz Henksa - być może dlatego teraz co widzę aktora, to z góry zakładam, że film będzie kiczowaty. Wyjątkiem jest Filadelfia, którą obejrzałam i jeśli można tak to ująć - podobała mi się.

Cytat:
Napisane przez kaariokaa Pokaż wiadomość
Chodzi Ci o ten film?
http://www.iplex.pl/filmy/jak-w-niebie,1704

Filmy, które nie zachwycają:
"Zmierzch"
"Kac Vegas"
"Testosteron"
"Rejs"
"Resident Evil"
"Dziewczyna z tatuażem"
"Fight club" (ten akurat nie był zły, ale aż tak mnie nie porwał)
"Szpieg"

Krótka lista zawierająca te, które akurat w tej chwili przyszły mi na myśl. Na pewno jest tego więcej.
Nie lubię dennych komedyjek Testosteron przestałam po chwili oglądać, Kaca nawet nie zaczęłam

Mam wrażenie, że Testosteron to tylko zebrana do kupy ówczesna czołówka polskich aktorów i tyle. Przerost formy nad treścią, zdecydowanie.

----------------------
Tak samo alergicznie reaguję na filmy Ice Ventura. No cholera mnie bierze, głównego aktora nie trawię wyjątkowo i ciągle się zastanawiam, czy w rzeczywistości to też taki pacan jest. A same filmy (dwa chyba?) kompletnie mnie NIE śmieszą, normalnie jakbym Halamę naszego widziała na siłę do filmu wsadzonego
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 23:33   #690
kaariokaa
Wtajemniczenie

Cytat:

Mi się nigdy nic takiego nie zrobiło. Spróbuj jeszcze raz. Albo miałaś pecha, albo coś im nawaliło. Często korzystam z iplexa i nigdy mi się nic nie psuje. Tylko te reklamy irytują.
kaariokaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości