Żonki idealne :) gastronomicznie ;) - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-16, 10:39   #661
Maggie1983
Zakorzenienie

Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)

Cytat:
Napisane przez michel82 Pokaż wiadomość
Dawno nie dodawałam tutaj żadnego przepisu, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić.

Kurczak chili w pikantnej marynacie z kakao
1,5kg kurczaka (w całości lub dowolne jego części)
1,5 łyżeczki chili w proszku
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1,5 łyżeczki kakao (najlepiej tego z wiatrakiem)
5 łyżek oleju
3 łyżki sosu sojowego
sól

Jeżeli kurczak jest w całości należy go podzielić na 4 porcje. Przygotować marynatę : do miski wsypać chili, oregano, kakao, olej, sos sojowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Porcje kurczaka posmarować marynatą, przełożyć do foliowej torebki, szczelnie zamknąć, włożyć na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni, kurczaka wyjąć z torebki i piec około 45minut. Sprawdzić, czy mięso jest już upieczone. W czasie pieczenia mięso należy kilka razy odwrócić i smarować marynatą.
Smacznego!!!
ZROBILAM fajny przepis i super alternatywa dla nudnego kuraka cos innego po prostu kakao daje kolor, a nie slodycz. Nie mialam tylko chilli wiec dalam papryke ostra. Nastepnym razem tylko dam odrobine wiecej soli i moze ciupke papryki slodkiej

Michelku - tak na marginesie to gratuluje zdjecia w awatarku trzymam kciuki i kibicuje a wiecie juz kto tam sie schowal?
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-11, 10:36   #662
Esti10
Zakorzenienie

Widze od 4 miechow straszne pustki tutaj co to nikt nic nie gotuje
Ostatnio robilam ciacho Key Lime Pie- ciasto cytrynowe z mleka skondensowanego i soku z limonek na spodzie z polslodkich herbatnikow wyszlo pyszne
Skladniki:
  • Spód:
  • 1.25 szklanki pokruszonych półsłodkich herbatników
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek stopionego masła
    Masa:
  • 1 puszka (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn (świeżo wyciśniętego)
    Oraz:
  • 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
Sposob przygotowania:

Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. Nie wyłączaj piekarnika. Przygotuj masę: połącz skondensowane mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj.

Ja dodalam troche wiecej herbatnikow wtedy wiadomo trzeba troche wiecej masla I robilam bez smietany.
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 17:26   #663
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Placuszki - racuszki z serka homogenizowanego

-400g serka homogenizowanego waniliowego ( najlepszy Danio)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki wymieszać na dość gęstą masę. Jeśli wyjdzie za gęsta, to rozrobić mlekiem. Sadzać placuszki łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z wóch stron na rumiano uważając by placuchy nam sie za mocno nie spaliły. Lepiej je robić na małym ogniu, wtedy jest pewność, że nie będą surowe w środku, bo lubią się szybko przypalać. Na patelni świetnie wyrastają - jak pączki Smacznego !!!
polecam-pyszne, delikatne i pulchniutkie jadla ze mna moja dwuletnia cora
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 18:45   #664
Iza Kowalska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Placuszki - racuszki z serka homogenizowanego

-400g serka homogenizowanego waniliowego ( najlepszy Danio)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki wymieszać na dość gęstą masę. Jeśli wyjdzie za gęsta, to rozrobić mlekiem. Sadzać placuszki łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z wóch stron na rumiano uważając by placuchy nam sie za mocno nie spaliły. Lepiej je robić na małym ogniu, wtedy jest pewność, że nie będą surowe w środku, bo lubią się szybko przypalać. Na patelni świetnie wyrastają - jak pączki Smacznego !!!
Przepis mi się bardzo podoba na pewno wypróbuję!!
Iza Kowalska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 19:20   #665
Esti10
Zakorzenienie

Ja wlasnie robilam te placuszki z kurczaka przepis z wizazu
Ja zrobilam potrojna porcje bo byly 3 piersi wiec automatycznie wszystko potrojnie.
Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy na małe kwadraciki i sypiemy ziarenkami smaku, solą i pieprzem - przeważnie wystarczy około 1 łyżeczki ziarenek, ale jak ktoś lubi więcej może więcej - i odstawiamy, żeby się "przegryzło".

Czosnek przeciskamy przez praskę i trosze solimy, żeby puścił sok.

W misce łączymy jajko, skrobię, jogurt naturalny i czosnek. Musi powstać jednorodna masa (może być troszkę lejąca, ale tym się nie przejmujcie). Po połączeniu włóżcie do niej kurczaka i wymieszajcie razem.

Nakładajcie na dobrze nagrzaną patelnię i smażcie na wolnym ogniu (BEZ TŁUSZCZU), tak żeby kurczak wam się przepiekł.

Edytowane przez Esti10
Czas edycji: 2012-11-03 o 19:25
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 12:47   #666
karolinusienka
Zakorzenienie

U mnie wczoraj na kolację były smażone jajka w panierce w wykonaniu mojego męża
http://cook-yourself.blogspot.com/20...one-jajka.html

reszta przepisów na blogu są mojego wykonania
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-20, 12:25   #667
adusia1554
Rozeznanie

No i wątek umarł, a szkoda bo to kopalnia super przepisów.
Przypomniałam sobie wczoraj o tym wątku gdyż poszukiwałam pewnego przepisu no i znalazłam więc podbijam może znajdą się jakies nowe żony które dbają o swoich mężczyzn i dogadzają im kulinarnie.

Na zachętę wrzucę przepis na mój wczorajszy obiadek:
Przepis jest z jakiegoś bloga ale zabijcie mnie nie pamiętam jakiego, robiłam go już kilkakrotnie i przepis znajduje się w moim magicznym zeszycie:

Schab a'la gyros
Składniki na 2 porcje:

350 - 400 g schabu bez kości (można użyć również mięsa drobiowego)
3 średnie cebule
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
¼ łyżeczki chili
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki cukru

olej do smażenia

Mięso opłukać i pokroić w słupki, czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć ze szczyptą soli. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić mięso i na dosyć mocnym ogniu podsmażyć na złoto. Przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucić cebulę z czosnkiem (można wlać jeszcze jedną łyżkę oleju) i podsmażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia wlać ¼ szklanki gorącej wody i przelać całość do mięsa.
Przyprawy rozpuścić w ½ szklanki wody, wlać do mięsa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut, aż woda odparuje, ponownie podlać gorącą wodą (¼ szklanki) i dusić jeszcze kilka minut – woda powinna prawie całkowicie odparować. Mięso powinno być gotowe po około 20 – 30 minutach. Spróbować i jak jest taka potrzeba doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Ja podaję to z frytkami, sosem czosnkowym i surówkami.

No to jeszcze deser który też robię już długo długo i przepis też na pewno z neta.

Tiramisu bez jajek
-500g mascarpone
-250ml śmietanki 30%
-80g cukru pudru
-podłużne biszkopty
-filiżanka mocnej kawy najlepiej espresso
-likier amaretto lub inny kawowy
-kakao

Smietanę ubijamy. Mascarpone mieszamy z cukrem i dodajemy powoli ubitą śmietanę( mieszam drewnianą łyżką). Biszkopty moczymy w kawie z dodatkiem amaretto i układamy w naczyniu, na to wykładamy masę mascarpone znów namoczone biszkopty itd aż do wyczerpania. Na wierzchu ma być ostatnia warstwa masy którą obficie posypujemy kakao prawdziwym nie rozpuszczalnym. Wkładamy na kilka godz do lodówki najlepiej na noc.

adusia1554 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości