![]() |
#661 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Michelku - tak na marginesie to gratuluje zdjecia w awatarku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
Zakorzenienie
|
Widze od 4 miechow straszne pustki tutaj co to nikt nic nie gotuje
![]() Ostatnio robilam ciacho Key Lime Pie- ciasto cytrynowe z mleka skondensowanego i soku z limonek na spodzie z polslodkich herbatnikow wyszlo pyszne ![]() Skladniki:
Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. Nie wyłączaj piekarnika. Przygotuj masę: połącz skondensowane mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj. Ja dodalam troche wiecej herbatnikow wtedy wiadomo trzeba troche wiecej masla ![]()
![]() |
#663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#665 |
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie robilam te placuszki z kurczaka przepis z wizazu
![]()
Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy na małe kwadraciki i sypiemy ziarenkami smaku, solą i pieprzem - przeważnie wystarczy około 1 łyżeczki ziarenek, ale jak ktoś lubi więcej może więcej - i odstawiamy, żeby się "przegryzło". Czosnek przeciskamy przez praskę i trosze solimy, żeby puścił sok. W misce łączymy jajko, skrobię, jogurt naturalny i czosnek. Musi powstać jednorodna masa (może być troszkę lejąca, ale tym się nie przejmujcie). Po połączeniu włóżcie do niej kurczaka i wymieszajcie razem. Nakładajcie na dobrze nagrzaną patelnię i smażcie na wolnym ogniu (BEZ TŁUSZCZU), tak żeby kurczak wam się przepiekł.
Jesteśmy razem od 01.06.2001 Zaręczyny były 06.06.2007 Nasz Ślub odbył się 05.06.2010 Edytowane przez Esti10 Czas edycji: 2012-11-03 o 19:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Zakorzenienie
|
U mnie wczoraj na kolację były smażone jajka w panierce w wykonaniu mojego męża
![]() http://cook-yourself.blogspot.com/20...one-jajka.html reszta przepisów na blogu są mojego wykonania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 |
Rozeznanie
|
No i wątek umarł, a szkoda bo to kopalnia super przepisów.
Przypomniałam sobie wczoraj o tym wątku gdyż poszukiwałam pewnego przepisu no i znalazłam więc podbijam może znajdą się jakies nowe żony które dbają o swoich mężczyzn i dogadzają im kulinarnie. Na zachętę wrzucę przepis na mój wczorajszy obiadek: Przepis jest z jakiegoś bloga ale zabijcie mnie nie pamiętam jakiego, robiłam go już kilkakrotnie i przepis znajduje się w moim magicznym zeszycie: Schab a'la gyros Składniki na 2 porcje: 350 - 400 g schabu bez kości (można użyć również mięsa drobiowego) 3 średnie cebule 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu ½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki ¼ łyżeczki chili ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki cukru olej do smażenia Mięso opłukać i pokroić w słupki, czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć ze szczyptą soli. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić mięso i na dosyć mocnym ogniu podsmażyć na złoto. Przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucić cebulę z czosnkiem (można wlać jeszcze jedną łyżkę oleju) i podsmażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia wlać ¼ szklanki gorącej wody i przelać całość do mięsa. Przyprawy rozpuścić w ½ szklanki wody, wlać do mięsa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut, aż woda odparuje, ponownie podlać gorącą wodą (¼ szklanki) i dusić jeszcze kilka minut – woda powinna prawie całkowicie odparować. Mięso powinno być gotowe po około 20 – 30 minutach. Spróbować i jak jest taka potrzeba doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Ja podaję to z frytkami, sosem czosnkowym i surówkami.
No to jeszcze deser który też robię już długo długo i przepis też na pewno z neta. Tiramisu bez jajek -500g mascarpone -250ml śmietanki 30% -80g cukru pudru -podłużne biszkopty -filiżanka mocnej kawy najlepiej espresso -likier amaretto lub inny kawowy -kakao Smietanę ubijamy. Mascarpone mieszamy z cukrem i dodajemy powoli ubitą śmietanę( mieszam drewnianą łyżką). Biszkopty moczymy w kawie z dodatkiem amaretto i układamy w naczyniu, na to wykładamy masę mascarpone znów namoczone biszkopty itd aż do wyczerpania. Na wierzchu ma być ostatnia warstwa masy którą obficie posypujemy kakao prawdziwym nie rozpuszczalnym. Wkładamy na kilka godz do lodówki najlepiej na noc.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.