Diane 35 / Cyprest / OC 35 / Syndi 35 - wątek zbiorczy - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-17, 10:01   #661
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez myilussion Pokaż wiadomość
kurcze kobietki ja tez planuje odstawic diane i w ogole wszystkie hormony... nie mialam zadnych bolow glowy, humor mi sie nie zmienil, spadlo libido i prawda jest taka ze ginekolog mi je przepisal na tradzik... i jest znaczna poprawa... jest duze prawdopodobienstwo ze jak odstawie to krosty powroca? bralam je pol roku
tak

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 19:35   #662
ally5
Zakorzenienie

nie polecam nikomu diane 35... bralam przez rok, skończyłam brać prawie 9 miesięcy temu. W ciągu tego roku miałam idealnie gładką cerę i niemal bezbolesne, idealnie regularne miesiączki (co do godziny!), ale za to przytyłam, pojawił sie cellulit i często miałam jakieś dziwne humory, byłam bez powodu strasznie smutna, ochota na seks zerowa.
Jakies pół roku po odstawieniu zaczęło sie... nigdy w zyciu nie miałam jakichś poważnych problemów z trądzikiem - teraz niestety mam ;/ najgorsze ze zostają mi blizny po krostach. Włosy mi sie bardzo przetłuszczają, w ogóle skóra sie zrobiła bardziej tłusta, mam wągry na dekolcie i krosty na plecach i ramionach, nie moge sie pozbyć cellulitu, żyłki pękają jak szalone, az wstyd sie w spódnicy pokazać niedawno zaczęły mi tez wyrastać czarne pojedyncze włosy pod pępkiem i 1 na piersi. Te tabletki zrobiły straszne zamieszanie w moim organizmie...
A co do piersi, to faktycznie urosły mi w trakcie brania diane o 1 rozmiar, ale jak przestałam brać, to znów sie zmniejszyły i zrobiły sie troche obwisłe, nie są juz tak jędrne jak wczesniej i pewnie juz nigdy nie będą.
ally5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-25, 10:38   #663
claoodja
Raczkowanie

GG do claoodja
Dot.: Cyprest - nowe tabletki

a sluchajcie dziewczynki.. ja biore cyprest od hm.. od listopada 2007. i zastanawiam sie czy to juz nie za dlugo. czy trzeba robic jakies przerwy. no nie spytalam lekarza jak ostatnio bylam. ale tak sie zastanawiam. a moze nalezy zmienic lek na jakis inny?
co do mnie to tradziku nie bylo a teraz wrocil.. ;/ nie jest zle, ale zawsze ;/
claoodja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-25, 13:16   #664
1264cfbd25b40f51a2184bab410ce1a999cc0a39_625ded7235d3c
Konto usunięte

mi lekarz powiedział ze spokojnie moge kontunuować, skoro nie ma zadnych objawów dziwnych
1264cfbd25b40f51a2184bab410ce1a999cc0a39_625ded7235d3c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-01, 11:06   #665
Red_Dream
Raczkowanie

Wzięłam narazie kilka pierwszych tabletek Diane 35, mam przepisane na trądzik i nieregularne okresy. Już mam straszne wahania nastrojow, znaczy jestem cały czas smutna Nie wiem, może to zależy od mojej sytuacji życiowej...Pani ginekolog powiedziała, że będe brala Diane 3 miesiące, trądzik powinien ustąpić, a potem przejdę na lżejsze tabletki anty. Czy np po roku od odstawienia innych tabletek trądzik nie powróci?
Obawiam się również przyrostu wagi- narazie nie zauważyłam zwiększonego łaknienia, na szczęście , oraz powiekszenia biustu- moj teraz jest juz wystarczajacy
Kolezanki mi mowily rowniez ze Diane 35 nie zapezpiecza przed ciaza jak inne tablatki tylko w 70%... czy to prawda?

Red_Dream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-01, 11:12   #666
hotmaui
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Napisane przez Red_Dream Pokaż wiadomość
Wzięłam narazie kilka pierwszych tabletek Diane 35, mam przepisane na trądzik i nieregularne okresy. Już mam straszne wahania nastrojow, znaczy jestem cały czas smutna Nie wiem, może to zależy od mojej sytuacji życiowej...Pani ginekolog powiedziała, że będe brala Diane 3 miesiące, trądzik powinien ustąpić, a potem przejdę na lżejsze tabletki anty. Czy np po roku od odstawienia innych tabletek trądzik nie powróci?
Obawiam się również przyrostu wagi- narazie nie zauważyłam zwiększonego łaknienia, na szczęście , oraz powiekszenia biustu- moj teraz jest juz wystarczajacy
Kolezanki mi mowily rowniez ze Diane 35 nie zapezpiecza przed ciaza jak inne tablatki tylko w 70%... czy to prawda?
Biorę Diane od 2 miesięcy i przy 2 opakowaniu wahania nastrojów przeszły. Ale to oczywiście sprawa indywidualna, tak jak z tyciem. Ja do tej pory apetyt mam bez zmian jak i wagę Jeśli chodzi o ich skuteczność antykoncepcyjną, w ulotce jest napisane, że podczas ich stosowania bez pomijania tabletek nie jest potrzebne żadne dodatkowe zabezpieczenie.
hotmaui jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-01, 11:14   #667
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
totalna głupota! nie słuchaj koleżanek.
Gdyby to była prawda byłoby to w ulotce napisane a nie jest.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-02, 11:24   #668
Red_Dream
Raczkowanie

dziekuje za odpowiedzi 2 miesiace to dużo, a jak u Was objawiały się te wahania nastrojów? Ja np wczoraj zachowywałam się jakbym miała depresję, nie widziałam sensu życia, wszedzie problemy, a dzisiaj mam bardzo dobry humor

Nie będe więcej słuchać koleżanek, a któraś z Was współżyje i jedynym jej zapezpieczeniem jest Diana? Też słyszałyście takie opinie o słabszym działaniu anty Diany?

Red_Dream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-02, 11:45   #669
olenka2303
Raczkowanie

GG do olenka2303

mi tez sie wydaje ze jeslii nie ma niepożądanych objawów to mozna nadal je stosować
ja biore dopiero od maja;/
Stary 2008-08-02, 12:01   #670
hotmaui

Cytat:
dziekuje za odpowiedzi 2 miesiace to dużo, a jak u Was objawiały się te wahania nastrojów? Ja np wczoraj zachowywałam się jakbym miała depresję, nie widziałam sensu życia, wszedzie problemy, a dzisiaj mam bardzo dobry humor

Nie będe więcej słuchać koleżanek, a któraś z Was współżyje i jedynym jej zapezpieczeniem jest Diana? Też słyszałyście takie opinie o słabszym działaniu anty Diany?
Moim jedynym zabezpieczeniem jest Diane i jak na razie w ciąże nie zaszłam
A o jej słabym działaniu antykoncepcyjnym nic nigdy nie słyszałam
Stary 2008-08-04, 13:09   #671
olenka2303
Raczkowanie

GG do olenka2303

Ej dziewczyny a słuchajcie jak wygladaja wasze okresy po Cypresie?
bo u mnie to jest tak ze az 7 dni ale za to bardzo male krwawienie nawet mozna powiedzieć ze bardzo ale to bardzo male
czy mozna to jakos zmienic? zeby bylo krótsze a bardziej intensywne?
czy to raczej nie realne?
Stary 2008-08-14, 13:23   #672
kikona900
Raczkowanie

Witam.
Mam pytanko zaczelam dzisiaj brać Diane35 wiem, że to pytanie na pewno sie nieraz powtorzylo ale prosze o pomoc. Moglybyscie napisac co wiecie o niej i czy stosowanie jest, az tak okropne jak na wielu forach czytalam? I jesli sa osoby ktore je stosowaly to piszcie... oraz czy ona tak naprawde ma skuteczne zabezpieczenie przed ciaza czy tylko jest lekarstwem?
I po której tabletce bede juz zabezpieczona czy od pierwszej czy tez nie?
kikona900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-14, 15:09   #673
hotmaui

Cytat:
Napisane przez kikona900 Pokaż wiadomość
Witam.
Mam pytanko zaczelam dzisiaj brać Diane35 wiem, że to pytanie na pewno sie nieraz powtorzylo ale prosze o pomoc. Moglybyscie napisac co wiecie o niej i czy stosowanie jest, az tak okropne jak na wielu forach czytalam? I jesli sa osoby ktore je stosowaly to piszcie... oraz czy ona tak naprawde ma skuteczne zabezpieczenie przed ciaza czy tylko jest lekarstwem?
Na każdą kobietę wpływa inaczej. Jak już wiesz niektóre kobiety bardzo przytyły, pojawiły im się rozstępy, cellulitis itd. a takie jak ja, np. nie przytyły nic ich skóra jest w super formie i nie mają żadnych dolegliwości poza humorami (i to przed okresem - czyli jak zawsze). Borę je od 2 miesięcy i w ciąże nadal nie zaszłam. Jest napisane na ulotce wyraźnie, że podczas stosowania nie potrzebna jest żadna dodatkowa ochrona. Zabezpieczenie działa od 1 tabletki.
Stary 2008-08-14, 15:11   #674
kikona900
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hotmaui Pokaż wiadomość
Na każdą kobietę wpływa inaczej. Jak już wiesz niektóre kobiety bardzo przytyły, pojawiły im się rozstępy, cellulitis itd. a takie jak ja, np. nie przytyły nic ich skóra jest w super formie i nie mają żadnych dolegliwości poza humorami (i to przed okresem - czyli jak zawsze). Borę je od 2 miesięcy i w ciąże nadal nie zaszłam. Jest napisane na ulotce wyraźnie, że podczas stosowania nie potrzebna jest żadna dodatkowa ochrona. Zabezpieczenie działa od 1 tabletki.

Dzieki wielkie za odp Właśnie wyczytałam to na ulotce ale wolalam sie upewnic u kogos kto juz wsczesniej Diane stosowal
Stary 2008-08-14, 17:36   #675
agarich
Przyczajenie

Dot.: Re: Diane35

Cytat:
Napisane przez jokad Pokaż wiadomość
Hej , ja brałam Diane przez 2, 3 lata z przerwami. Po 2 pierwszych miesiacach buzia wyglądała lepiej, ale po jakimś czasie wracała do poprzedniego stanu. Teraz moge stwierdzić, ze nie potrzebnie sie "faszerowałam" Diane, bo takie tabletki jak regulon, czy microgynon który teraz biore daja dobre rezultaty i sa mniej obciązające organizm. Poza tym po stosowaniu Diane pozostały mi na pupie rozstepy, choć wcale nie przytyłam,potem sie dowiedziałam, ze to przez bardzo duzą ilość estrogenów zawartych w Diane, rozluźniają one tkanke i powodują rozstępy. Zgłoś sie do ginekologa i popros raczej o regulon, on tez jest w pewnym sensie jest dla dziewczyn z problemami, a moim zdaniem jest o wiele "lżejszy "od Diane
Pozdrawiam
Ja biorę Diane 35 jakieś 3 lata i nie mam żadnych rozstępów.
agarich jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-14, 21:22   #676
kikona900
Raczkowanie

Mam pytanko czy kiedys ginekolog przepisal wam Diane35 jako tylko i wylacznie lek antykoncepcyjny?
Stary 2008-08-15, 12:56   #677
agarich
Przyczajenie

Dot.: Re: Diane35

latwo powiedziec trudniej zrobić...ja mialam straszny tradzik ale dostalam go po odstawieniu innych tabletek niz Diane.Jak dobrze pamietam to był "Triquilar".To co działo sie z moja twarzą i plecami...żeby to był tylko tradzik,ale to były jakieś takie wielkie zmiany z ropą w środku.Strasznie bolało.Lekarze dermatolodzy twierdzili ze to tradzik.Ok.To nie ja jestem lekarzem.Zapisywali mi maści,antybiotyki,płyny,w itaminy...oj dużo tego było.I nic.Aż w końcu poszłam do ginekologa,powiedziałam ze chcę Diane35.Jak zobaczył moja twarz to nie stawiał oporów.I teraz wyglądam jak człowiek.Na plecach nie mam żadnych sladów ale zostały blizny na twarzy i myslę o laserowym usuwaniu blizn i wszelkich zmian po trądziku.Czy ktoś wie cos na ten temat?
Stary 2008-08-15, 13:02   #678
agarich
Przyczajenie

Cytat:
Mam pytanko czy kiedys ginekolog przepisal wam Diane35 jako tylko i wylacznie lek antykoncepcyjny?
Diane 35 nie stosuje sie raczej jako tylko i wyłacznie tabletki antykoncepcyjne.To raczej lek na regulacje hormonów.Przepisywane na takie dolegliwosci jak nadmierne owłosienie czy tradzik.A przy okazji zabezpiecza przed ciaza.
Stary 2008-08-15, 20:21   #679
kikona900
Raczkowanie

A więc daje taka sama ochrone jak inne tabletki anty? Mam chlopaka i nie wiem czy wystarcza same te tabletki (Diane35) czy trzeba bedzie zastosowac jeszcze prezerwatywe? Mialyscie takie przypadki jak bralyscie Diane35, czy dodatkowe zabezpieczenie jest potrzebne?
Stary 2008-08-16, 20:16   #680
agarich
Przyczajenie

Cytat:
A więc daje taka sama ochrone jak inne tabletki anty? Mam chlopaka i nie wiem czy wystarcza same te tabletki (Diane35) czy trzeba bedzie zastosowac jeszcze prezerwatywe? Mialyscie takie przypadki jak bralyscie Diane35, czy dodatkowe zabezpieczenie jest potrzebne?
Ja nie stosuje żadnego dodatowego zabezpieczenia.
Stary 2008-08-16, 20:34   #681
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Witam.
Jeśli wzięłas pierwszego dnia miesiączki to jestes zabezpieczona. Co do stosowania... Trudno powiedzieć, każdy inaczej znosi. Przede wszystkim chodzi o to, żeby stosowaly Diane kobiety, które rzeczywiscie mają do tego wskazanie (spory trądzik itp). A jeśli będziesz się źle czuła zawsze możesz zmienić na inne np po dwóch opakowaniach
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-16, 20:49   #682
kikona900
Raczkowanie

Aktualnie wzielam dzisiaj 5 tabletke i biore wlasnie na tradzik ale wiem ze jest to takze tabletka antykoncepcyjna, tylko ze moja dermatolog nie robila mi zadnych badan. Czuje sie po nich dobrze (jak na razie zero skutkow ubocznych, moze chwilowo jakis bol miesni ale to raczej nie tym spowodowany, a tak czuje ze nawet libido mi wzroslo ;]) Jednak własnie nie mam pewnosci co do ich antykoncepcji i nie wiem czy to ze dobrze znoszcze je daje mi bezpieczenstwo?? Dzieki za wszystkie odp
Stary 2008-08-17, 18:58   #683
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Aktualnie wzielam dzisiaj 5 tabletke i biore wlasnie na tradzik ale wiem ze jest to takze tabletka antykoncepcyjna, tylko ze moja dermatolog nie robila mi zadnych badan. Czuje sie po nich dobrze (jak na razie zero skutkow ubocznych, moze chwilowo jakis bol miesni ale to raczej nie tym spowodowany, a tak czuje ze nawet libido mi wzroslo ;]) Jednak własnie nie mam pewnosci co do ich antykoncepcji i nie wiem czy to ze dobrze znoszcze je daje mi bezpieczenstwo?? Dzieki za wszystkie odp
to sa tabletki antykoncepcyjne wiec tak dzialaja. A to czy sie dobrze czujesz czy nie, nie ma wplywu na antykoncepcje.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-17, 19:11   #684
kikona900
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
to sa tabletki antykoncepcyjne wiec tak dzialaja. A to czy sie dobrze czujesz czy nie, nie ma wplywu na antykoncepcje.

Na wielu forach co do skutecznosci antykoncepcyjnej Diany35 zdania sa podzielone i nie wiem co myslec. Czy sex bez prezerwatywy przy stowowaniu Diany jest bezpieczny??
Stary 2008-08-17, 19:14   #685
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Na wielu forach co do skutecznosci antykoncepcyjnej Diany35 zdania sa podzielone i nie wiem co myslec. Czy sex bez prezerwatywy przy stowowaniu Diany jest bezpieczny??
Gdyby był nieskuteczny to już by dawno producent zbankrutowal na procesach.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-18, 10:08   #686
Bazi2008
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny,
słuchajcie tez biorę pierwsze opakowanie tego Cyprestu, gin przepisał mi je na trądzik i jako tab. antykoncepcyjne.Kiedyś przez długi czas brałam Diane i czułam sie po nich ok, cera wyglądała nieźle.Niestety nie moge tego powiedziec o tym Cypreście biorę go ponad tydzień(moje pierwsze opakowanie) i strasznie mnie wysypało na buzi, gorzej niz jak nie brałam niczego. Nie wiem czy isc do ginka i zmienic te tabletki czy poczekać( wykupiłam juz nastepna paczke... czy Wy tez tak miałyście? pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Bazi2008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-21, 00:08   #687
myszeczka00
Wtajemniczenie

Bazi ja mam tak samo..
Biore Cyprest od 6 dni i juz czuje sie okropnie
Bole glowy, wysyp na zuchwie, jestem spuchnieta w okolicach talii i brzucha, nogi rowniesz.. i jestem strasznie drazliwa..

Musze chyba zmienic, umowie sie na wizyte z GINem. Mysle ze nie warto sie tak meczyc
Cyprest to byla moja nadzieja na poprawe buzki

myszeczka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-21, 10:27   #688
kikona900
Raczkowanie

hmm... Jednak nurtuje mnie jedna rzecz, biorac Diane35 chyba nie trzeba dodatkowo liczyc dni plodnych i nieplodnych? Ktos mi kiedys powiedzial ze nie jest wlasnie wpelni anty i dlatego trzeba jeszcze to przeliczac. Co o tym myslicie?
Stary 2008-08-21, 10:29   #689
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
hmm... Jednak nurtuje mnie jedna rzecz, biorac Diane35 chyba nie trzeba dodatkowo liczyc dni plodnych i nieplodnych? Ktos mi kiedys powiedzial ze nie jest wlasnie wpelni anty i dlatego trzeba jeszcze to przeliczac. Co o tym myslicie?
Masz cos takiego w ulotce? Nie.
To nie wymyślaj i nie słuchaj głupot. Podczas brania tabletek nie ma dni płodnych!

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-08-21, 11:28   #690
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się bierze tabletki antykoncepcyjne (a Diane-35 ma takie działanie chociaż na opakowaniu ma napisane, że to lek jakiś tam... (nie pamiętam nazwy), bo leczy m.in. trądzik i dlatego nie jest zaliczana do typowych anty, ale ma działanie antykoncepcyjne takie jak inne anty - tak mi wyjaśnił lekarz) to w ogóle nie występują dni płodne - także wyjaśnienie ginekologa

Gdyby były zaliczane do TYPOWYCH tabl. antykoncepcyjnych - nie mogłyby być refundowane, a są, bo refundacja jest na środek leczniczy, a nie anty.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości