|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#662 |
Wtajemniczenie
|
Ja często wyparzam pojemniczek na soczewki wrzątkiem i znam dużo osób które też tak robią, płynem oczywiście też.
![]() |
#663 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#664 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#665 |
Wtajemniczenie
|
dobra. Jesli tyle osob to potwierdza to ja sie przyznaje... zacofana jestem
![]() spróbuję tego wyparzania ![]()
![]() |
#666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak, jak ze zdejmowaniem soczewek sa różne szkoły. A czysty wrzątek odkaża też bakterie. Przecież butelki dzieciom się tak wyparza, więc na pewno oczom nie zaszkodzi. Zreszta jak? skoro potem wlewa się płyn ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
Zakorzenienie
|
Megarra, bez obaw, informacje potwierdzone przez okuliste.
Możesz stosować ![]()
#668 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#669 |
Przyczajenie
|
mam pytanko : czy stosujecie się do napisu na butelce z płynem : nie stosować o ile butelka jest otwarta dłużej niż 3 miesiące
ja się nie stosuję bo nie pamietam kiedy ją po raz pierwszy otworzyłam a chyba juz minęły te 3 m-ce :P |
![]() ![]() |
![]() |
#670 |
Wtajemniczenie
|
Na moim płynie ReNu Multi Plus No Rub 355 ml pisze, że można go stosować 6 miesięcy po otwarciu.
![]() |
#671 |
Zakorzenienie
|
Na moim Opti Free też pisze że 6 mcy.
#672 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, możecie mi polecić jakieś krople do nawilżania oczu (podczas noszenia soczewek oczywiscie) ale takie żeby miały długi okres ważności po otwarciu?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#673 |
Zakorzenienie
|
Do każdych soczewek stosuje się inne krople i to trzeba skonsultować z okulistą.
Odradzana jest sól fizjologiczna.
#674 |
Wtajemniczenie
|
Z tą solą fizjologiczną to się nie zgodzę do końca - można ją myć soczewki, nawet soczewki w oryginalnych opakowaniach pływają w soli fizjologicznej. Można ją stosować do oka.
![]() |
#675 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#676 |
Zadomowienie
|
Myślałam nad takimi ale to się nie opłaca - pojemność niby ta sama, ale w opakowaniu jest zazwyczaj tylko 20 ampułek - 20 zakropleń za cenę taką samą jak normalne opakowanie 10ml które starczy na dużo więcej niż 20 zakropleń
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Zakorzenienie
|
Łzy w płynie można stosować do każdych soczewek i nie ma czegoś takiego, że do róznych soczewek są inne. Mariniątko, wypróbuj Hylocomod, można go stosować 3 miesiące po otwarciu, a wg mnie są najlepsze. A jeśli i to by było za dużo to są jeszcze Systane firmy Alcon, starczają na 6 miesiecy.
Sól fizjologiczna jest dobra do przemywania oczu, okazjonalnie można w niej zostawiać soczewki na noc, jeśli np nagle skończy się płyn, także gdy ktoś bardzo sporadycznie miewa podrażnione czy przesuszone soczewkami oczy to można wlać sobie do oka kilka kropli, ale to raczej nie jest dobry pomysł żeby używać tej soli ciągle. Wrzątkiem jak najbardziej można wyparzać pojemniczki, ale trzeba pamiętać żeby potem wyschły na powietrzu zanim się wleje płyn. Nie wolno mieszać płynu z wodą! Kurcze jak to robicie że Wam płyn starcza na tyle miesiecy, mi starcza góra na 2, 3 ![]() A może coś robie nie tak? Rano wyjmuje soczewki z pojemniczka, płucze je świeżym płynem, płucze pojemniczek, a wieczorem znowu płucze pojemniczek, potem ściagam soczewki i tez płucze je płynem i na koniec wlewam płyn do pojemniczka z soczewkami. |
![]() ![]() |
![]() |
#678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zawsze robiłam tak, że rano wyjmowałam normalnie soczewki z pudełka, zakładałam je od razu i tylko jak coś się działo to je płukałam. Potem wylewałam płyn i układałam pudełka do góry dnem (nogami ![]() Teraz już nie mam tego problemu, bo noszę Day&Night i płynu praktycznie nie używam ![]()
![]() |
#679 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tez mi się wydaje, że za dużo płuczesz, raz moim zdaniem wystarczy. Ja płuczę rano, potem stawiam pojemnik do góry dnem i wieczorem tylko wlewam płyn bo żadne pyłki nie wpadaja jak pojemnik stoi do góry nogami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#680 |
Zakorzenienie
|
Moze
![]() ![]() Po prostu robilam to wszystko dokladnie tak jak pisalo w instrukcji plynu, widac niepotrzebnie.. Dzieki Dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Zadomowienie
|
Lalaith, wyczytałam na stronie tych kropel systane że nie wolno ich używać w trakci noszenia soczewek! Oczywiście takie ostrzeżenie znalazłam na stronie angielskiej, na polskiej nie raczyli umieścić tak mało znaczącej informacji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
Zakorzenienie
|
O tych clens nie slyszalam, mozesz mi podrzucic linek, tylko polski, bo niestety nie jestem anglojezyczna?
Te Systane mi okulistka pozwolila chlapac na soczewki, powiedziala ze nie ma z tym problemu, ale ja i tak wole Hylocomod |
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ponoć (z angielskiej strony) oprócz tego że nawilżają, to mają jeszcze składnik odbiałczający i oczyszczający soczewki z osadów (mam nadzieje tylko, ze to nie podraznia oczu). A co do tych Systane, cytat z angielskiej stronki: "SYSTANE® Lubricant Eye Drops can be used to lubricate your eyes prior to putting in your contacts and after you have taken them out. Be sure to remove your contact lenses prior to using lubricant eye drops." http://www.systane.com/Dry-Eye-Causes.asp Czyli: Nawilżające krople do oczu Systane mogą być używane do nawilżania oczu przed założeniem soczewek i po tym, jak je zdejmiesz. Upewnij się przed użyciem kropli nawilżających, że wyjąłeś soczewki. Dziwne w takim razie, ze poleciła Ci je okulistka do nawilżania soczewek ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
BAN stały
|
Dzisiaj kupiłam pierwsze w życiu soczewki. L - minus 1, prawe - minus 1,5.
Ależ się namęczyłam u okulistyki przy wkładaniu! Tez tak miałyście? Trochę mnie to przeraża, nie powiem. Ale kurde...chyba opanuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pamiętam, jak pierwszy raz (po ciężkich męczarniach ![]() ![]() ![]() Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Teraz nie wyobrażam sobie życia bez soczewek. ![]()
![]() |
#686 |
BAN stały
|
Westalka, wiem, że JAKOŚ to opanuję.
U pani okulistki się nawet zapytałam, jak dziewczyny, co mają tipsy, to zakładają. Ona na to, że też się dziwi ![]() A może się zdarzyć tak, że soczewki same wypadną podczas noszenia? |
![]() ![]() |
![]() |
#687 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale mogą wypłynąć, gdy się płacze.. raz mi jedna wypłynęła. ![]() ![]() A jeśli chodzi o tipsy.. nie mam zielonego pojęcia, w jaki sposób one to wyjmują. ![]()
![]() |
#688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zawsze muszę mieć króciutko obcięte paznokcie, bo jak mam choć trochę dłuższe, to mam wrażenie że wbiją mi się do oczu ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
#689 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fajnie mieć tak małą wadę ![]() ![]() Ja też dawno temu się namęćzyła i posmarkałam przy ciagłym zakładaniu i zdejmowaniu ![]() ![]() Cytat:
![]() ale wiadomo, że jak się nosi długo już soczewki to o pewnych sprawach się juz potem nie pamięta i nie robi się z tego problemu ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Zakorzenienie
|
mariniątko, dzieki za info w sprawie kropli, myśle ze je wypróbuje..
tylko ze ja mam troche inaczej niz Ty bo uzywam kropli dosc czesto i one mi starcza gora na 2,3 miesiace a nie na 6. chyba ze akurat bede miala dobrze nawilżone to pobędą dłużej ![]() dzieki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.