Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-22, 17:47   #661
meggara
Wtajemniczenie

Dot.: soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez Vibeska Pokaż wiadomość
Nigdy nie dezynfekuje się pojemnczków pod bieżącą wodą - zawsze wyparzasz wrzątkiem lub dezynfekujesz go płynem do soczewek.
Pierwsze slysze! wrzatkiem? Mnie okulistka nigdy tak nie mowila. Dezynfekuje sie tylko i wylacznie plynem do soczewek i niczym absolutnie wiecej!!!
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-22, 17:51   #662
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Ja często wyparzam pojemniczek na soczewki wrzątkiem i znam dużo osób które też tak robią, płynem oczywiście też.
Stary 2007-09-22, 17:57   #663
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Buena Dzidzia Pokaż wiadomość
Ja często wyparzam pojemniczek na soczewki wrzątkiem i znam dużo osób które też tak robią, płynem oczywiście też.
Ja też tak robię i tak mi mówiła okulistka. Można płynem, ale wrzątek lepiej odkaża czy jakoś tak
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-22, 17:57   #664
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Ja też tak robię i tak mi mówiła okulistka. Można płynem, ale wrzątek lepiej odkaża czy jakoś tak
Oczywiście
Stary 2007-09-22, 20:34   #665
meggara
Wtajemniczenie

dobra. Jesli tyle osob to potwierdza to ja sie przyznaje... zacofana jestem
spróbuję tego wyparzania
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-09-22, 23:24   #666
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
dobra. Jesli tyle osob to potwierdza to ja sie przyznaje... zacofana jestem
spróbuję tego wyparzania
Eee nie ma tu nic do tego zacofanie.
To tak, jak ze zdejmowaniem soczewek sa różne szkoły. A czysty wrzątek odkaża też bakterie. Przecież butelki dzieciom się tak wyparza, więc na pewno oczom nie zaszkodzi. Zreszta jak? skoro potem wlewa się płyn

Stary 2007-09-23, 07:18   #667
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Megarra, bez obaw, informacje potwierdzone przez okuliste.
Możesz stosować

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-23, 11:58   #668
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Megarra, bez obaw, informacje potwierdzone przez okuliste.
Możesz stosować
dobrze wiedziec
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-09-23, 13:22   #669
sema
Przyczajenie

GG do sema

mam pytanko : czy stosujecie się do napisu na butelce z płynem : nie stosować o ile butelka jest otwarta dłużej niż 3 miesiące
ja się nie stosuję bo nie pamietam kiedy ją po raz pierwszy otworzyłam a chyba juz minęły te 3 m-ce :P
sema jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-23, 13:27   #670
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sema Pokaż wiadomość
mam pytanko : czy stosujecie się do napisu na butelce z płynem : nie stosować o ile butelka jest otwarta dłużej niż 3 miesiące
ja się nie stosuję bo nie pamietam kiedy ją po raz pierwszy otworzyłam a chyba juz minęły te 3 m-ce :P
Na moim płynie ReNu Multi Plus No Rub 355 ml pisze, że można go stosować 6 miesięcy po otwarciu.
Stary 2007-09-23, 13:46   #671
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Na moim Opti Free też pisze że 6 mcy.
Stary 2007-09-23, 13:49   #672
martiniątko
Zadomowienie

Dziewczyny, możecie mi polecić jakieś krople do nawilżania oczu (podczas noszenia soczewek oczywiscie) ale takie żeby miały długi okres ważności po otwarciu? Albo żeby opakowanie było bardzo małe (i relatywnie niska cena wtedy) tak żeby dało się zużyć te krople w ciągu okresu przydatności? Zawsze mam problem że kupuję krople 10ml z przydatnością 2 miesięcy po otwarciu i udaje mi się zużyć max. jakieś pół opakowania
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-23, 13:54   #673
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Do każdych soczewek stosuje się inne krople i to trzeba skonsultować z okulistą.
Odradzana jest sól fizjologiczna.
Stary 2007-09-23, 13:55   #674
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Do każdych soczewek stosuje się inne krople i to trzeba skonsultować z okulistą.
Odradzana jest sól fizjologiczna.
Z tą solą fizjologiczną to się nie zgodzę do końca - można ją myć soczewki, nawet soczewki w oryginalnych opakowaniach pływają w soli fizjologicznej. Można ją stosować do oka.
Stary 2007-09-23, 16:54   #675
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez martiniątko Pokaż wiadomość
Dziewczyny, możecie mi polecić jakieś krople do nawilżania oczu (podczas noszenia soczewek oczywiscie) ale takie żeby miały długi okres ważności po otwarciu? Albo żeby opakowanie było bardzo małe (i relatywnie niska cena wtedy) tak żeby dało się zużyć te krople w ciągu okresu przydatności? Zawsze mam problem że kupuję krople 10ml z przydatnością 2 miesięcy po otwarciu i udaje mi się zużyć max. jakieś pół opakowania
Zapytaj w aptece o takie krople w jednorazowych opakowaniach.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-23, 17:46   #676
martiniątko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Zapytaj w aptece o takie krople w jednorazowych opakowaniach.
Myślałam nad takimi ale to się nie opłaca - pojemność niby ta sama, ale w opakowaniu jest zazwyczaj tylko 20 ampułek - 20 zakropleń za cenę taką samą jak normalne opakowanie 10ml które starczy na dużo więcej niż 20 zakropleń Poza tym w jednej ampułce jest więcej kropli niż zdoła się zużyć za jednym razem, a przecież nie włożę sobie otwartej ampułki do torebki, więc duża część ląduje w koszu... Dlatego poszukuję normalnych kropli z kilku miesięczną przydatnością po otwarciu (konserwanty mi nie straszne)
Stary 2007-09-24, 12:15   #677
lalaith
Zakorzenienie

Łzy w płynie można stosować do każdych soczewek i nie ma czegoś takiego, że do róznych soczewek są inne. Mariniątko, wypróbuj Hylocomod, można go stosować 3 miesiące po otwarciu, a wg mnie są najlepsze. A jeśli i to by było za dużo to są jeszcze Systane firmy Alcon, starczają na 6 miesiecy.

Sól fizjologiczna jest dobra do przemywania oczu, okazjonalnie można w niej zostawiać soczewki na noc, jeśli np nagle skończy się płyn, także gdy ktoś bardzo sporadycznie miewa podrażnione czy przesuszone soczewkami oczy to można wlać sobie do oka kilka kropli, ale to raczej nie jest dobry pomysł żeby używać tej soli ciągle.

Wrzątkiem jak najbardziej można wyparzać pojemniczki, ale trzeba pamiętać żeby potem wyschły na powietrzu zanim się wleje płyn. Nie wolno mieszać płynu z wodą!

Kurcze jak to robicie że Wam płyn starcza na tyle miesiecy, mi starcza góra na 2, 3
A może coś robie nie tak? Rano wyjmuje soczewki z pojemniczka, płucze je świeżym płynem, płucze pojemniczek, a wieczorem znowu płucze pojemniczek, potem ściagam soczewki i tez płucze je płynem i na koniec wlewam płyn do pojemniczka z soczewkami.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-24, 12:38   #678
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Kurcze jak to robicie że Wam płyn starcza na tyle miesiecy, mi starcza góra na 2, 3
A może coś robie nie tak? Rano wyjmuje soczewki z pojemniczka, płucze je świeżym płynem, płucze pojemniczek, a wieczorem znowu płucze pojemniczek, potem ściagam soczewki i tez płucze je płynem i na koniec wlewam płyn do pojemniczka z soczewkami.
Może za dużo tego płukania?

Ja zawsze robiłam tak, że rano wyjmowałam normalnie soczewki z pudełka, zakładałam je od razu i tylko jak coś się działo to je płukałam. Potem wylewałam płyn i układałam pudełka do góry dnem (nogami ). Wieczorem wlewałam płyn , zdejmowałam soczewki i siup do pudełek. Raz na 2-3 dni wyparzałam wrzątkiem.

Teraz już nie mam tego problemu, bo noszę Day&Night i płynu praktycznie nie używam
Stary 2007-09-24, 14:12   #679
martiniątko
Zadomowienie

Cytat:
Łzy w płynie można stosować do każdych soczewek i nie ma czegoś takiego, że do róznych soczewek są inne. Mariniątko, wypróbuj Hylocomod, można go stosować 3 miesiące po otwarciu, a wg mnie są najlepsze. A jeśli i to by było za dużo to są jeszcze Systane firmy Alcon, starczają na 6 miesiecy.

Dzięki, spróbuję dorwać tego Alcona skoro tak długo jest ważny

Tez mi się wydaje, że za dużo płuczesz, raz moim zdaniem wystarczy. Ja płuczę rano, potem stawiam pojemnik do góry dnem i wieczorem tylko wlewam płyn bo żadne pyłki nie wpadaja jak pojemnik stoi do góry nogami

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-24, 15:26   #680
lalaith
Zakorzenienie

Moze Ja dawniej tez oszczedzalam na plynie i nie plukalam tak ciagle, do czasu az mi sie podraznily oczy i musialam zrezygnowac z soczewek na 2 miesiace. I potem sie taka pedantyczna zrobilam :/ Ale teraz jest super to moze faktycznie to troszke ogranicze.. Bede je rano wyparzac wrzatkiem, stawiac do gory nogami (nigdy mi to nie przyszlo do glowy ;p), a potem po prostu wlewac plyn. Troche roboty ale przynajmniej troszke zaoszczedze
Po prostu robilam to wszystko dokladnie tak jak pisalo w instrukcji plynu, widac niepotrzebnie..

Dzieki Dziewczyny !
Stary 2007-09-24, 18:18   #681
martiniątko
Zadomowienie

Lalaith, wyczytałam na stronie tych kropel systane że nie wolno ich używać w trakci noszenia soczewek! Oczywiście takie ostrzeżenie znalazłam na stronie angielskiej, na polskiej nie raczyli umieścić tak mało znaczącej informacji Ale wyszukałam, że Alcon ma jeszcze inne krople - dla soczewek, nazywają sie CLENS i też wytrzymują 6 miesięcy, więc te kupie
Stary 2007-09-25, 11:32   #682
lalaith
Zakorzenienie

O tych clens nie slyszalam, mozesz mi podrzucic linek, tylko polski, bo niestety nie jestem anglojezyczna?
Te Systane mi okulistka pozwolila chlapac na soczewki, powiedziala ze nie ma z tym problemu, ale ja i tak wole Hylocomod
Stary 2007-09-25, 12:21   #683
martiniątko
Zadomowienie

Cytat:
O tych clens nie slyszalam, mozesz mi podrzucic linek, tylko polski, bo niestety nie jestem anglojezyczna?
Te Systane mi okulistka pozwolila chlapac na soczewki, powiedziala ze nie ma z tym problemu, ale ja i tak wole Hylocomod
Nie moge znaleźć żadnego opisu tych kropel po polsku, "istnieja" tylko na obcojęzycznych stronach, ale ja je znalazła m na allegro: http://www.allegro.pl/item248160964_...promocja_.html
Ponoć (z angielskiej strony) oprócz tego że nawilżają, to mają jeszcze składnik odbiałczający i oczyszczający soczewki z osadów (mam nadzieje tylko, ze to nie podraznia oczu).

A co do tych Systane, cytat z angielskiej stronki: "SYSTANE® Lubricant Eye Drops can be used to lubricate your eyes prior to putting in your contacts and after you have taken them out. Be sure to remove your contact lenses prior to using lubricant eye drops."
http://www.systane.com/Dry-Eye-Causes.asp

Czyli: Nawilżające krople do oczu Systane mogą być używane do nawilżania oczu przed założeniem soczewek i po tym, jak je zdejmiesz. Upewnij się przed użyciem kropli nawilżających, że wyjąłeś soczewki.

Dziwne w takim razie, ze poleciła Ci je okulistka do nawilżania soczewek Ponoć zwykłe krople nawilżające (nie do soczewek) uszkadzają ich strukturę. Ale fakt, że na WIELU ulotkach kropel do nawilżania nie ma informacji o tym, że nie należy ich używać do soczewek. Czesto producenci wprowadzaja w blad piszac, ze krople moga służyć do nawilżania oczu podrażnionych noszeniem soczewek...tak, tylko że zapominają (??) dodać, że nie należy ich używać w trakcie noszenia soczewek, dopiero po zdjeciu... Generalnie jednak, jest chyba tak, że jesli krople nie są konkretnie stworzone tylko do nawilżania soczewek (jak te Clens na przyklad), albo jesli nie jest napisane czarno na białym, ze wolno stosowac w trakcie noszenia soczewek, to znaczy po prostu że nie są odpowiednie do soczewek... Krople takie do soczewek mają chyba inne składniki nawilżające niż takie zwykle, dlatego raczej nie ma kropel dla "normalnych" oczu ktore jednoczesnie mozna by uzywac na soczewki.
Stary 2007-09-25, 12:38   #684
calkiem-spoko
BAN stały

Dzisiaj kupiłam pierwsze w życiu soczewki. L - minus 1, prawe - minus 1,5.

Ależ się namęczyłam u okulistyki przy wkładaniu! Tez tak miałyście?
Trochę mnie to przeraża, nie powiem.
Ale kurde...chyba opanuję
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 12:54   #685
Westalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość

Na pewno opanujesz. Już po kilku dniach nie będziesz miała z tym żadnego problemu.

Pamiętam, jak pierwszy raz (po ciężkich męczarniach ) włożyłam soczewki.. miałam wrażenie, że mi wypadną, więc chodziłam po gabinecie z lekko uniesioną głową. Później doszedł problem z wyjęciem.. ale wszystko się udało.

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Teraz nie wyobrażam sobie życia bez soczewek.

Westalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 12:58   #686
calkiem-spoko
BAN stały

Westalka, wiem, że JAKOŚ to opanuję.
U pani okulistki się nawet zapytałam, jak dziewczyny, co mają tipsy, to zakładają.
Ona na to, że też się dziwi

A może się zdarzyć tak, że soczewki same wypadną podczas noszenia?
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 13:35   #687
Westalka
Zakorzenienie

Cytat:
Westalka, wiem, że JAKOŚ to opanuję.
U pani okulistki się nawet zapytałam, jak dziewczyny, co mają tipsy, to zakładają.
Ona na to, że też się dziwi

A może się zdarzyć tak, że soczewki same wypadną podczas noszenia?
Nie, raczej nie powinny.
Ale mogą wypłynąć, gdy się płacze.. raz mi jedna wypłynęła. W ogóle, to nie radzę płakać w soczewkach, bo jeśli nawet nie wypłynie, to po "wyschnięciu oka" może się przykleić.

A jeśli chodzi o tipsy.. nie mam zielonego pojęcia, w jaki sposób one to wyjmują.

Westalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 13:46   #688
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Westalka Pokaż wiadomość
Ale mogą wypłynąć, gdy się płacze.. raz mi jedna wypłynęła. W ogóle, to nie radzę płakać w soczewkach, bo jeśli nawet nie wypłynie, to po "wyschnięciu oka" może się przykleić.
E tam.. ja zawsze płacze w soczewkach i nigdy mi nic nie wypłynęło, możesz swobodnie, ale... po co w ogóle masz płakać

Cytat:
A jeśli chodzi o tipsy.. nie mam zielonego pojęcia, w jaki sposób one to wyjmują.
Ja zawsze muszę mieć króciutko obcięte paznokcie, bo jak mam choć trochę dłuższe, to mam wrażenie że wbiją mi się do oczu ;p
Stary 2007-09-25, 13:49   #689
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:

Gratulacje!!!
Fajnie mieć tak małą wadę

Ja też dawno temu się namęćzyła i posmarkałam przy ciagłym zakładaniu i zdejmowaniu ale po jakimś czasie było już ok

Cytat:
Nie, raczej nie powinny.
Mnie się czasem w oku gdzies pzresunie, jak za mocno potre oko
ale wiadomo, że jak się nosi długo już soczewki to o pewnych sprawach się juz potem nie pamięta i nie robi się z tego problemu

Stary 2007-09-25, 13:50   #690
lalaith
Zakorzenienie

mariniątko, dzieki za info w sprawie kropli, myśle ze je wypróbuje..
tylko ze ja mam troche inaczej niz Ty bo uzywam kropli dosc czesto i one mi starcza gora na 2,3 miesiace a nie na 6. chyba ze akurat bede miala dobrze nawilżone to pobędą dłużej
dzieki !
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości