UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-15, 11:25   #661
mellancholia
Raczkowanie

Dot.: UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY

No jak po kazdych - nie ma. Trzeba lapac praktyki, wkręcać sie na projekty uczelniane, organizacje wydarzeń, juz sam papierek chyba po żadnych studiach nic nie daje.

Jak się ma pasje to nawet po muzykologii coś sie znajdzie.

A Ty jakie masz zainteresowania? Bo rozumiem, ze chcesz cos wybrac z tych kierunków?:v

Edit: Chociaż jak patrzę na te studia to może euroazjatyckie bylyby dobrą opcja, jesli uczy sie tam języka. Generalnie rzadkie filologie też są w cenie

Uzalezniona od herbaty, swetrow i farbowania wlosow.
mellancholia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 11:45   #662
algorytmnaszczescie
Przyczajenie

Czy jutro też mogę jeszcze złożyć papiery?
algorytmnaszczescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 16:02   #663
pastelpale
Zadomowienie

W ogóle to mam pytanie za 100 punktów. Dlaczego na wspaniałym UJ nie ma limitów przyjęć dla dwukierunkowców? Jakoś na innych uczelniach są i jest to zazwyczaj tylko kilka miejsc -.-
pastelpale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 21:04   #664
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pastelpale Pokaż wiadomość
W ogóle to mam pytanie za 100 punktów. Dlaczego na wspaniałym UJ nie ma limitów przyjęć dla dwukierunkowców? Jakoś na innych uczelniach są i jest to zazwyczaj tylko kilka miejsc -.-
A dlaczego miałby taki limit być? wcześniej nie było bo drugi kierunek był płatny więc im się opłacało brać ilu wlezie a teraz tego po prostu nie zmienili.
nie rozumiem dlaczego dwukierunkowcy mieliby mieć gorzej osoba jak każda inna w rekrutacji.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 22:13   #665
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
A dlaczego miałby taki limit być? wcześniej nie było bo drugi kierunek był płatny więc im się opłacało brać ilu wlezie a teraz tego po prostu nie zmienili.
nie rozumiem dlaczego dwukierunkowcy mieliby mieć gorzej osoba jak każda inna w rekrutacji.
Ponieważ na każdej innej uczelni jaką się intersowałam był taki limit i wynosił zazwyczaj kilka miejsc. Na PK przyjmują tylko 1 albo 2 osoby jako drugi kierunek...
Stary 2015-07-15, 22:22   #666
pffe
BAN stały

Cytat:
Ponieważ na każdej innej uczelni jaką się intersowałam był taki limit i wynosił zazwyczaj kilka miejsc. Na PK przyjmują tylko 1 albo 2 osoby jako drugi kierunek...
1-2 osoby? jasne.
Stary 2015-07-15, 22:27   #667
mellancholia
Raczkowanie

No na PK jest taki limit dla dwukierunkowców.

Uzalezniona od herbaty, swetrow i farbowania wlosow.
mellancholia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 22:58   #668
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
1-2 osoby? jasne.
Wejdź sobie w pierwszy lepszy wydział PK i w wyniki rekrutacji, np. http://www.fmi.pk.edu.pl/?page=wynik...15_2016.php&nc
Na każdym kierunek przyjęta została tylko 1 osoba (biorąca ten kierunek jako drugi), na jeden z nich 2.
Reszta wylądowała na rezerwie, a punktów mieli więcej niż Ci, którzy zostali przyjęci jako pierwszy kierunek.
Stary 2015-07-16, 08:31   #669
pffe
BAN stały

Cytat:
Wejdź sobie w pierwszy lepszy wydział PK i w wyniki rekrutacji, np. http://www.fmi.pk.edu.pl/?page=wynik...15_2016.php&nc
Na każdym kierunek przyjęta została tylko 1 osoba (biorąca ten kierunek jako drugi), na jeden z nich 2.
Reszta wylądowała na rezerwie, a punktów mieli więcej niż Ci, którzy zostali przyjęci jako pierwszy kierunek.
Ale od kiedy to oznacza, że taki był limit? myślałam, że przy rekrutacji to wpisano przy liczbie miejsc a takie wróżenie ze szklanej kuli... się ubawiłam od rana
Stary 2015-07-16, 09:37   #670
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
Ale od kiedy to oznacza, że taki był limit? myślałam, że przy rekrutacji to wpisano przy liczbie miejsc a takie wróżenie ze szklanej kuli... się ubawiłam od rana
Zazdroszczę poczucia humoru. Jest wszystko dokładnie napisane w regulaminie rekrutacji.
Stary 2015-07-16, 10:01   #671
pffe
BAN stały

Cytat:
Zazdroszczę poczucia humoru. Jest wszystko dokładnie napisane w regulaminie rekrutacji.
No dobra i masz ból bo na UJ nie ma limitów i każdy jest traktowany tak samo? nie dostałaś się?
Stary 2015-07-16, 17:39   #672
nat0125
Raczkowanie

Question Dot.: UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY

Hej kochani!
ja mam teraz pewiem problem i może pomożecie mi rozwiać wątpliwości chociaż trochę... Moje wyniki matury to 78% z chemii i 52% z biologii, rozszerzenia. Złożyłam na UJ na analityke medyczną oraz na dietetykę. I tu i tu dali mnie na listę rezerwową. Brat mnie uspakajał, że wiele ludzi bierze to jako kierunki "na wszelki wypadek", więc czekam na kolejne nabory... Nie wiecie może jaki był próg na te kierunki? Niedojda, nie umiem znaleźć... I myślicie, że mam szansę? Jestem na liście rezerwowej 25 dietetyka, a 146 analityka....
nat0125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 18:04   #673
Urodziny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nat0125 Pokaż wiadomość
Hej kochani!
ja mam teraz pewiem problem i może pomożecie mi rozwiać wątpliwości chociaż trochę... Moje wyniki matury to 78% z chemii i 52% z biologii, rozszerzenia. Złożyłam na UJ na analityke medyczną oraz na dietetykę. I tu i tu dali mnie na listę rezerwową. Brat mnie uspakajał, że wiele ludzi bierze to jako kierunki "na wszelki wypadek", więc czekam na kolejne nabory... Nie wiecie może jaki był próg na te kierunki? Niedojda, nie umiem znaleźć... I myślicie, że mam szansę? Jestem na liście rezerwowej 25 dietetyka, a 146 analityka....
Na pewno jak się zalogujesz na ERK, to pojawi Ci się wiadomość na którym miejscu jest ostatnia przyjęta osoba (zapamiętaj)-> klikasz na 'wyniki' i masz całą listę osób -> sprawdzasz ile punktów miała ta ostatnia osoba -> taki był próg
Urodziny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 18:09   #674
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Urodziny Pokaż wiadomość
Na pewno jak się zalogujesz na ERK, to pojawi Ci się wiadomość na którym miejscu jest ostatnia przyjęta osoba (zapamiętaj)-> klikasz na 'wyniki' i masz całą listę osób -> sprawdzasz ile punktów miała ta ostatnia osoba -> taki był próg
Analityka 79
Dietetyka 70
Stary 2015-07-16, 18:32   #675
nat0125
Raczkowanie

70 na dietetykę? Wow, to jakoś dużo w porównaniu do poprzednich lat....

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Właśnie weszłam teraz na ERK UJ i widzę, że przybliżyłam się do listy - na dietetyce jestem teraz już na 14 miejscu rezerwy. Czy to oznacza, że już skończył się kolejny nabór, czy po prostu stopniowo zwalniają się miejsca?
Stary 2015-07-16, 19:01   #676
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Właśnie weszłam teraz na ERK UJ i widzę, że przybliżyłam się do listy - na dietetyce jestem teraz już na 14 miejscu rezerwy. Czy to oznacza, że już skończył się kolejny nabór, czy po prostu stopniowo zwalniają się miejsca?
Jak to sprawdziłaś? W sensie to, że przybliżyłaś się na liście ?

Dietetyka jest w tym roku bardzo modnym kierunkiem, dlatego próg się podniósł. Na UR np. dietetyka miała najwięcej kandytdatów na jedno miejsce, a jeszcze dwa lata temu mało kto wybierał ten kierunek.

EDIT: teraz dopiero sprawdziłam i jestem 42 na rezerwie, wcześniej byłam 62. Szansa na dostanie się i tak jest zerowa -.-

Edytowane przez pastelpale
Czas edycji: 2015-07-16 o 19:05
Stary 2015-07-16, 19:07   #677
nat0125
Raczkowanie

No właśnie, ale ile te miejsca się będą zwalniać, do późnego wieczora, czy to już koniec?
Ej no to może jest szansa, 42 to nie tak źle, ludzie się dostawali z dalszych numerów...
Stary 2015-07-16, 19:23   #678
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Może ktoś się wypowiedzieć na temat któregoś z następujących kierunków na UJ: biofizyka, biologia, bioinformatyka, chemia, etyka, niemcoznawstwo, filologia klasyczna, buddologia, muzykologia, iranistyka, filologia rumuńska, słowacka, bułgarska, ukraińska, religioznawstwo, studia euroazjatyckie, zaawansowane materiały i nanotechnologia, zarządzanie?

To jedne z kierunków, na które będzie druga rekrutacja. Jak ktoś wie coś na temat któregoś z nich to bardzo proszę o informację!
Mam czasem na zajęciach do czynienia z iranistami. Wyglądają na zadowolonych z życia. Ale to zdecydowanie pasjonaci i talent do języków orientalnych trzeba mieć. Po iranistyce czasem niektórzy idą np. na 2 stopień na porównawczych studiach cywilizacji.
Etyka bez sensu- niedawno studentki żaliły mi się, że po studiach nie mają nawet uprawnień do nauczania etyki w liceum i w ogóle ze zrobieniem dyplomu miały jakieś kosmiczne problemy. Odradzam.
Filologia klasyczna- tylko jak lubisz nosić ciężkie książki/masz krzepę. Noszą chyba grubsze tomy niż asystenci sędziego czy studenci medycyny. Nie żartuję. To tylko kwestia tego jakie gabaryty mają najbardziej cenione słowniki niezbędne do studiów i tłumaczeń tekstów na tym wydziale. Tylko raz widziałam kogoś kto nosił cięższe książki- był to doktorant z wydziału archeologii. Jeśli ćwiczysz ze sztangą lub luźnymi ciężarami na siłowni to spokojnie możesz na filologię klasyczną startować.
A po buddologii to mam bezrobotną sąsiadkę. Jak marzysz o bezrobociu to czemu nie? Ona bawi się w bycie lektorem, kurs przewodnika turystycznego zrobiła- ogółem po studiach a nadal "szuka siebie". Może jej to odpowiada, ale chyba lepiej jakieś 1% szans na pracę w obecnych realiach warto mieć.
Lepsza biofizyka niż chemia. Znam zbyt wielu bezrobotnych, wkurzonych chemików a biofizycy idą sobie w różnych kierunkach z dość dobrym sukcesem- radiologia, farmacja i inne takie. Bezrobotnych jeszcze nie spotkałam.
Filologia ukraińska, studia euroazjatyckie- rozważyłabym. Z uwagi na ... możliwe przyszłe zapotrzebowanie na tłumaczy. Chyba sensowniejsze niż zarządzanie. Ale też może być zbyt egzotyczne na polski rynek pracy. Jeśli nie wykluczasz emigracji na stałe to można iść w tym kierunku.
Niemcoznawstwo- całkiem niezły wybór. Także na polskie warunki.Próbowałabym.
Stary 2015-07-16, 20:14   #679
pastelpale
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Mam czasem na zajęciach do czynienia z iranistami. Wyglądają na zadowolonych z życia. Ale to zdecydowanie pasjonaci i talent do języków orientalnych trzeba mieć. Po iranistyce czasem niektórzy idą np. na 2 stopień na porównawczych studiach cywilizacji.
Etyka bez sensu- niedawno studentki żaliły mi się, że po studiach nie mają nawet uprawnień do nauczania etyki w liceum i w ogóle ze zrobieniem dyplomu miały jakieś kosmiczne problemy. Odradzam.
Filologia klasyczna- tylko jak lubisz nosić ciężkie książki/masz krzepę. Noszą chyba grubsze tomy niż asystenci sędziego czy studenci medycyny. Nie żartuję. To tylko kwestia tego jakie gabaryty mają najbardziej cenione słowniki niezbędne do studiów i tłumaczeń tekstów na tym wydziale. Tylko raz widziałam kogoś kto nosił cięższe książki- był to doktorant z wydziału archeologii. Jeśli ćwiczysz ze sztangą lub luźnymi ciężarami na siłowni to spokojnie możesz na filologię klasyczną startować.
A po buddologii to mam bezrobotną sąsiadkę. Jak marzysz o bezrobociu to czemu nie? Ona bawi się w bycie lektorem, kurs przewodnika turystycznego zrobiła- ogółem po studiach a nadal "szuka siebie". Może jej to odpowiada, ale chyba lepiej jakieś 1% szans na pracę w obecnych realiach warto mieć.
Lepsza biofizyka niż chemia. Znam zbyt wielu bezrobotnych, wkurzonych chemików a biofizycy idą sobie w różnych kierunkach z dość dobrym sukcesem- radiologia, farmacja i inne takie. Bezrobotnych jeszcze nie spotkałam.
Filologia ukraińska, studia euroazjatyckie- rozważyłabym. Z uwagi na ... możliwe przyszłe zapotrzebowanie na tłumaczy. Chyba sensowniejsze niż zarządzanie. Ale też może być zbyt egzotyczne na polski rynek pracy. Jeśli nie wykluczasz emigracji na stałe to można iść w tym kierunku.
Niemcoznawstwo- całkiem niezły wybór. Także na polskie warunki.Próbowałabym.
Wielkie dzięki, rozpisałaś się Jednak chyba zrezygnuję ze studiów na UJ, do żadnego kierunku nie jestem przekonana, nie chcę iść na coś, z czego potem zrezygnuję, tak jak było z moimi poprzednimi studiami ;>
Stary 2015-07-16, 20:51   #680
viva91
na przekór do celu

Cytat:
No dobra i masz ból bo na UJ nie ma limitów i każdy jest traktowany tak samo? nie dostałaś się?
Proszę o powstrzymanie używania sformułowania o bólu, któremu często przypisywana jest tylna część ciała - nie, nie jest to wulgarne, jest po prostu niegrzeczne. Proszę też o wypowiadanie się w sprawach, o których coś się wie, jak np. w ostatnim przypadku należało się wykazać znajomością regulaminu rekrutacji UJ, którego studentka UŁ może nie znać. Nie jest to też pierwsza taka sytuacja w tym wątku.

Pozostałych proszę o zignorowanie tej wiadomości, mam nadzieję, że dyskusja potoczy się już bez przeszkód w miłym tonie
Stary 2015-07-16, 20:54   #681
pffe
BAN stały

Cytat:
Wielkie dzięki, rozpisałaś się Jednak chyba zrezygnuję ze studiów na UJ, do żadnego kierunku nie jestem przekonana, nie chcę iść na coś, z czego potem zrezygnuję, tak jak było z moimi poprzednimi studiami ;>
Przecież się nie dostałaś więc jaka rezygnacja?
Stary 2015-07-16, 21:02   #682
megamag
BAN stały

Cytat:
No dobra, ale chyba mówisz o limitach na studia równoległe? A to trochę co innego. Nikt Ci nie broni startować w rekrutacji tak po prostu jak wszyscy inni. Potem się tylko musisz martwić, jak pogodzić plany.

nat0125 oni to będą zmieniać, aż nie zapełnią wszystkich przewidzianych miejsc. Na dietetyce może Ci się udać.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2015-07-16 o 21:05
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 21:37   #683
blueon
Raczkowanie

Cytat:
Przecież się nie dostałaś więc jaka rezygnacja?
Są jeszcze drugie nabory - o to chodzi.
blueon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-17, 09:14   #684
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
tyle samo było 3 lata temu potem były jeszcze dwie lub trzy listy, więc jeśli ktoś jest na 20-30 miejscu na rezerwie to raczej będzie przyjęty
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 09:58   #685
paulinkka
Wtajemniczenie

Na prawie nie uaktualnili list?
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 12:44   #686
nat0125
Raczkowanie

A jak to działa, bo w sumie myślałam że najbardziej obiecujący będzie II nabór, bo podostawało się np 8 ludzi z wynikami 100 i jacyś tam z innymi bardzo wysokimi wynikami, i myślałam że od razu zrezygnują z dietetyki, a tutaj tylko 11 osób przyjeli wczoraj wieczorem... Kolejne nabory będą już wynikać z tego, że osoby które dostały się w II naborze nie pójdą? Jak tak to i tak lipa, bo 11 kolejnych osób nawet mi nie pomoże, musi być 15
Stary 2015-07-17, 13:33   #687
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak to działa, bo w sumie myślałam że najbardziej obiecujący będzie II nabór, bo podostawało się np 8 ludzi z wynikami 100 i jacyś tam z innymi bardzo wysokimi wynikami, i myślałam że od razu zrezygnują z dietetyki, a tutaj tylko 11 osób przyjeli wczoraj wieczorem... Kolejne nabory będą już wynikać z tego, że osoby które dostały się w II naborze nie pójdą? Jak tak to i tak lipa, bo 11 kolejnych osób nawet mi nie pomoże, musi być 15
ile masz punktów?

edit: już widzę, myślę że nie masz się co martwić, na dietetykę się dostaniesz

Edytowane przez bedeliciuos
Czas edycji: 2015-07-17 o 13:36
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 14:42   #688
Switezianka123
Przyczajenie

A jest tu ktoś z filologii polskiej nauczycielskiej na UJ? Jeśli tak, zapraszamy do naszej grupy na Facebooku!

https://www.facebook.com/groups/polonistyka.uj.2015/
Switezianka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 14:51   #689
nat0125
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
ile masz punktów?

edit: już widzę, myślę że nie masz się co martwić, na dietetykę się dostaniesz
Tak sądzisz? Mimo że już po II naborze? Został mi III nabór i potem jeszcze to co tam piszą, że trzeba sprawdzać mimo wszystko bo ciągle mogą się zwolnić miejsca.. Dzięki za wiarę w każdym razie
Stary 2015-07-17, 15:59   #690
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Na prawie nie uaktualnili list?
A jest druga rekrutacja? Strasznie dużo osób przyjęli, ponad 700
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości