Wyspy Kanaryjskie - Gran Canaria, Teneryfa, Lanzarote, Fuertaventura - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-19, 11:47   #661
Agus_bebe
Raczkowanie

Dot.: Teneryfa

Cytat:
Napisane przez aleksjaaa Pokaż wiadomość
Hotel (a raczej kompleks trzech hoteli do ktorych ma sie wolny wstep) jest ok. po opiniach myslalam, ze bedzie gorzej :p A cos szczegolnie cie interesuje?
Przede wszystkim interesuje mnie jakość jedzenie i drinków, do pokoju przywiązuję mniejszą wagę, bo traktuje go tylko miejsce do spania :P. Czytałam też, że daleko do plaży, a przy basenie jest problem z leżakami, prawda to? A samo Puerto jest fajne? Nie zależy mi na imprezach, bardziej na takim fajnym klimacie, wąskich uliczkach itd.
Agus_bebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 13:47   #662
aleksjaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Agus_bebe Pokaż wiadomość
Przede wszystkim interesuje mnie jakość jedzenie i drinków, do pokoju przywiązuję mniejszą wagę, bo traktuje go tylko miejsce do spania :P. Czytałam też, że daleko do plaży, a przy basenie jest problem z leżakami, prawda to? A samo Puerto jest fajne? Nie zależy mi na imprezach, bardziej na takim fajnym klimacie, wąskich uliczkach itd.
Jedzenie jest smaczne, sniadania monotonne, ale kolacja codziennie ''z innej strony swiata''. Drinki mozna robic samemu w barze przy basenie, wiec zalezy jak sie skomponuje To prawda, ze troche trzeba podejsc do plazy. Niektorzy po drodze na sniadanie juz sobie zajmuja lezak, dlatego czasem trudno znalezc wolny. Puerto jest ladnym miejscem, wszedzie piekne rosliny, ale nie przypominam sobie waskich uliczek itd.
aleksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 10:07   #663
La Monica
La Moderatoiure

Co do pogody.
Prawda jest, iż południe jest bardziej słoneczne od północy. Mitem, że na północy nie da się opalić. Opalałam się jeden calutki dzień, na plaży w Puerto, raz chmurka, raz słońce, posmarowałam się uv 15 i mnie zjarało tak, że się panthenolem psikałam wieczorem w przedostatni dzień naszego pobytu (gdy opalenizna zbrązowiała) było całkiem zachmurzone (ciepło, 25 stopni), drzemaliśmy z mężem na plaży i znowu zaskoczenie, wróciliśmy czerwono-brązowi do hotelu. Także te chmurki są złudne, przez nie też opala, lepiej mieć filtr np 30 i 15/12.

W Puerto jest tanio, w przeciwieństwie do południa. Krem bananowy od 3,90 (400ml)-7 euro (750ml). Kosmetyki są tanie, 200ml zmywacza do paznokci plus lakier miętowy 2,5 e . Woda min. 2 l - 50 eurocentów. Krem aloesowy do twarzy i ciała 100 ml (super jest ten krem, żałuję, że więcej nie kupiłam) 2,50 e.

Północ jest wspaniała. Południe dla mnie tylko opalanie, rozrywka, no i koniecznie wycieczka po wyspie, bo tam nic nie ma w zasadzie.

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-24, 10:42   #664
sylwia_m82
Przyczajenie

Dot.: KANARY - hotel Be Live Lanzarote - co sądzicie?

Witam, mam pytanie będąc w tym hotelu przylatując i wylatując wieczorem do kiedy mieliście świadczenia?

Sylwia
sylwia_m82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-24, 18:08   #665
sylwia_m82
Przyczajenie

Dot.: KANARY - hotel Be Live Lanzarote - co sądzicie?

Witam, mam pytanie będąc w tym hotelu przylatując i wylatując wieczorem do kiedy mieliście świadczenia?

Sylwia
sylwia_m82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 20:29   #666
mloda198777
Raczkowanie

Question wyspy kanaryjskie - październik - był ktoś?!?:)

witam serdecznie

chciałam się dowiedzieć, czy był ktoś z Was na Wyspach Kanaryjskich w październiku?
jeżeli tak, to proszę mi powiedzieć jak tam jest z pogodą? czy warto się wybrać? pasuje Nam niestety tylko październik, i zastanawiamy się gdzie wyruszyć na tygodniowy urlop w ciepłe strony. pierwsza myśl to właśnie - Wyspy Kanaryjskie nie powinno być już drogo... może polecacie też jakieś ciekawe miejsca na Wyspie? Głównie to założyłam wątek, aby móc dowiedzieć się czy warto wybrać się w październiku. Czy sezon tam uważa się już za zamknięty? czy jest jeszcze trochę turystów? i czy jest ciepło, by móc wejść do wody o opalaniu w tym roku mogę już raczej zapomnieć
mloda198777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 10:39   #667
arquettewska
Rozeznanie

Dot.: wyspy kanaryjskie - październik - był ktoś?!?:)

Cytat:
Napisane przez mloda198777 Pokaż wiadomość
witam serdecznie

chciałam się dowiedzieć, czy był ktoś z Was na Wyspach Kanaryjskich w październiku?
jeżeli tak, to proszę mi powiedzieć jak tam jest z pogodą? czy warto się wybrać? pasuje Nam niestety tylko październik, i zastanawiamy się gdzie wyruszyć na tygodniowy urlop w ciepłe strony. pierwsza myśl to właśnie - Wyspy Kanaryjskie nie powinno być już drogo... może polecacie też jakieś ciekawe miejsca na Wyspie? Głównie to założyłam wątek, aby móc dowiedzieć się czy warto wybrać się w październiku. Czy sezon tam uważa się już za zamknięty? czy jest jeszcze trochę turystów? i czy jest ciepło, by móc wejść do wody o opalaniu w tym roku mogę już raczej zapomnieć
Według mnie warto. Sama lecę w październiku na Teneryfę.
Turyści są zawsze, tyle że mniej niż w sezonie. Opalić też się można.

arquettewska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 13:51   #668
Nameria
Zadomowienie

Byłam w czerwcu i w grudniu na Grand Canarii. W czerwcu oczywiście pogoda super ( woda 21 stopni) temp powietrza ok 28 stopni. W grudniu woda chłodniejsza tak ok 19 stopni a temp powietrza 24 -25 stopni. Wieczorem trzeba było wkładać sweter. Myślę, że w październiku będzie podobniej ale woda może być cieplejsza.
Na wyspy kanaryjskie ludzie cały rok jeżdżą bo tam jest w miarę stała pogoda. Spokojnie się opalicie i turystów tylu nie będzie
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 14:15   #669
kkaskaa
Raczkowanie

I ja wróciłam Super, wypożyczyliśmy sobie auto i objechaliśmy wyspę na własną rękę.
Na północy byliśmy dwa razy, raz w Loro Parku (Puerto de la Cruz) i było cały dzień pochmurno, nawet mi było trochę chłodno w sukience z krótkim rękawem. A drugim razem byliśmy (przy okazji wycieczki do parku narodowego del Teide) w Santa Cruz i było słonecznie, bardzo ciepło i na plaży las Teresitas - też ciepło, ale baaardzo wietrznie, piasek mieliśmy wszędzie - w torbie, w ubraniach, w aparacie. Ale nie wiem czy tam jest tak codziennie czy tylko tak trafiliśmy.
Poza tym jechaliśmy z południa wyspy na Mascę i okazało się, że droga jest zamknięta i musieliśmy jechać naokoło - przez Buenavistę. Próbowaliśmy skrócić trochę drogę jakimiś poboczami i trafialiśmy na deszcz, mgłę, a w samej Masce już ładna pogoda.
Na południu mieliśmy cały czas upał, ani jednego dnia pochmurnego, czasem jak rano było kilka chmurek to sobie myśleliśmy "odpoczniemy od słońca", a tu po śniadaniu zaś bezchmurne niebo
Ogólnie Teneryfę bardzo polecam.
kkaskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 15:02   #670
arquettewska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kkaskaa Pokaż wiadomość
I ja wróciłam Super, wypożyczyliśmy sobie auto i objechaliśmy wyspę na własną rękę.
Na północy byliśmy dwa razy, raz w Loro Parku (Puerto de la Cruz) i było cały dzień pochmurno, nawet mi było trochę chłodno w sukience z krótkim rękawem. A drugim razem byliśmy (przy okazji wycieczki do parku narodowego del Teide) w Santa Cruz i było słonecznie, bardzo ciepło i na plaży las Teresitas - też ciepło, ale baaardzo wietrznie, piasek mieliśmy wszędzie - w torbie, w ubraniach, w aparacie. Ale nie wiem czy tam jest tak codziennie czy tylko tak trafiliśmy.
Poza tym jechaliśmy z południa wyspy na Mascę i okazało się, że droga jest zamknięta i musieliśmy jechać naokoło - przez Buenavistę. Próbowaliśmy skrócić trochę drogę jakimiś poboczami i trafialiśmy na deszcz, mgłę, a w samej Masce już ładna pogoda.
Na południu mieliśmy cały czas upał, ani jednego dnia pochmurnego, czasem jak rano było kilka chmurek to sobie myśleliśmy "odpoczniemy od słońca", a tu po śniadaniu zaś bezchmurne niebo
Ogólnie Teneryfę bardzo polecam.

Co trzeba KONIECZNIE zobaczyć? Jadę na tydzień w październiku i muszę zrobić okrojoną wersję zwiedzania

Stary 2014-08-29, 15:21   #671
kkaskaa
Raczkowanie

Ja zobaczyłam/odwiedziłam:
Siam Park
Loro Park
del Teide
Masca
klify los Gigantes
Santa Cruz
plaża les Teresitas na północy
rejs katamaranem z oglądaniem waleni
La Orotava

Jakbym miała jechać na tydzień na pewno nie zrezygnowałabym z Loro Parku, Siam Parku (zależy czy ktoś lubi aquaparki), parku del Teide z wulkanem i miejscowości Masca. Na Siam Park trzeba przeznaczyć cały dzień, na Loro Park też jeżeli jedziemy z południa (potem można odskoczyć na chwilę do la Orotavy), możesz więc wybrać jedno z nich. Del Teide i Mascę możesz obskoczyć autem w jeden dzień (chociaż ja byłam tam w dwa różne dni), niedaleko są też klify los Gigantes, więc można przy okazji zobaczyć (nie spędzisz tam dużo czasu, ze dwa punkty widokowe).
Stary 2014-08-29, 15:35   #672
aleksjaaa
Rozeznanie

jezeli chce sie wjechac na wulkan, to tez trzeba zakladac jeden dzien dlugie tam kolejki po bilety, do wagonów
aleksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 15:36   #673
kkaskaa
Raczkowanie

No tak, ja akurat wybrałam opcję bez wjeżdżania, trekkingu Wzięłam pod uwagę "okrojoną wersję"
Stary 2014-09-03, 10:38   #674
Prawdziwa326
Przyczajenie

Witam,

Jeżeli miałabym ci polecieć jakiekolwiek miejsce na opalanie w październiku to byłyby wlasnie Wyspy Kanaryjskie.
Ja byłam w grudniu na Fuerteventurze pogoda 25-28C w lutym byłam na Gran Canarii 29c a w kwietniu i marcu byłam na Lanzarote +30.
Polecam Lanzarote wyspa ognia! Za każdym razem sie bardzo opalilam!
Prawdziwa326 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 10:30   #675
arquettewska
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny

Stary 2014-09-04, 11:27   #676
Waniliova
Zakorzenienie

Za dwa tyg. lecimy z mężem na Teneryfę!
Stary 2014-09-05, 09:12   #677
Agus_bebe
Raczkowanie

Ja jadę już za tydzień <jupi> Mam nadzieję, że do tego czasu zostanie włączony system naprowadzania la lotnisku w Pyrzowicach
Agus_bebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 10:28   #678
Waniliova
Zakorzenienie

Agus_bebe w RMF FM mówili, że ten system zacznie działać 18 września. Też lecimy z Pyrzowic

A na ile lecisz i z jakiego biura?
Stary 2014-09-11, 23:06   #679
poshh
Zadomowienie

na wyspach kanaryjskich jest najcieplej sierpień-wrzesień, także październik równie jest dobrym czasem do spędzenia wakacji, ocean może do najcieplejszych nie należy, ale cóż, to atlantyk w końcu
poshh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-13, 15:35   #680
pyska06
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mloda198777 Pokaż wiadomość
witam serdecznie

Kanary z całą pewnością są wieczną wiosną i urlop w październiku to najlepszy wybór , mimo długiego czasu przelotu warto się na nie wybrać. Fuerteventura druga połowa października 2013 +29,5-30 st. nie było gorąco tak jak latem w PL i nie odczuwa się tej wysokiej temperatury mimo , że słonce świeci jednak przy wiejącym wietrze nie da tego odczuć. Także nie dość , że się opalamy to jeszcze w pełni możemy korzystać ze słońca. Polecam wypożyczyć samochód i objechać cała wyspę. Na Fuercie dominuje krajobraz pustynny i powulkaniczny i jadąc drogą główną podziwiać możemy bezkresne krajobrazy oraz piękne plaże i błękit oceanu. Zdecydowanie polecam szukać hoteli w Morro Jable na południu wyspy - mi tam podobało się najbardziej. Są przepięke plaże , nie opodal słynna plaża Sotavento , choć osobiście byliśmy w Caleta de Fuste (spokój, cisza, spokojna zatoka oceanu) - drugi raz nie wybrałabym się do tej miejscowości , jednakże wypożyczenie auta pozwoliło poznać dogłębnie wyspę. Jadąc na północ wyspy do Coraralejo (rozrywkowa miejscowość ) mijamy beztroskie wydmy, zawiany piach z Sahary, tworzy przepięknie usypane wydmy ( z tamtą juz ok 90 km dzieli nas do Afryki). Wyspa typowo widokowa , nie ma zabytków. W listopadzie jeszcze można się na nią wybrać, ale już w grudniu nie koniecznie gdy dni są krótkie i szare można się zanudzić i wtedy warto zdecydować się na Gran Canarię czy też Teneryfę bo gdy będzie chłodno i ciemno zawsze będzie gdzie pospacerować i to są bardziej tętniące życiem wyspy

Można tylko JEDNEGO !`

pyska06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 20:08   #681
MargaeryT
Przyczajenie

Byłam na wyspach kanaryjskich w zeszłym roku, ale w kwietniu, myślę że październik też jest dobrym miesiącem, bo nie będzie aż tak upalnie, dodam że woda jest tam cudowna
MargaeryT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-16, 20:13   #682
agnieszko567
Przyczajenie

GG do agnieszko567

Moja koleżanka pracuje na jednej z wysp i w październiku nadal jest sporo turystów bo nadal jest ciepło, może nie 30 stopni ale 26. Taniej też nie jest za bardzo bo jeśli chcesz taniej to byś musiała w styczniu lecieć.
agnieszko567 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 19:30   #683
zigulec
Przyczajenie

Teneryfa - kilka pytań

Witam,
Wybieram się do Hotel Fiesta Playa Paraiso na Teneryfie.

Czy ktoś był w tym hotelu ?

Co byście polecili do zwiedzania w tym regionie lub na całej wyspie?
Chodzi mi nie tyle o miejsca bo to mogę sobie przeczytać w internecie. Bardziej chodzi mi np. o lokalne biura podróży które mają dobrą cenę i są przez Was sprawdzone.

Poszukuję też taniej, sprawdzonej wypożyczalni samochodowej.

Proszę o wszelakie rady
zigulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 20:14   #684
zigulec
Przyczajenie

Dot.: Teneryfa - kilka pytań

nikt nie pomoże ?
zigulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-28, 17:12   #685
arquettewska
Rozeznanie

Słyszałam, że auto najlepiej wynając na lotnisku znajomy zapłacił 70Euro/tydzień

Edytowane przez arquettewska
Czas edycji: 2014-10-01 o 12:20
Stary 2014-10-11, 08:07   #686
sabinkaa1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arquettewska Pokaż wiadomość
Słyszałam, że auto najlepiej wynając na lotnisku znajomy zapłacił 70Euro/tydzień
No tylko że tam auto na tydzień to nie ma sensu . Wyspe można objechać w 1-2 dni i zobaczyć wszystko co nas interesuje. Fajny jest Pico dei Teide , wulkan na środku wyspy, troche taki księżycowy klimat tam panuje, warto to zobaczyć .

Jak ktos lubi zabawe to na Los Christianos / Costa Adeje jest sporo fajnych miejsc do nocnej zabawy . Puerto de la Cruz najładniejszym miastem na wyspie jak dla mnie , a Santa Cruz de Tenerife - to takie miasto dla ludności która tam mieszka i pracuje, duze i mało ciekawe.

Powrót za ocean 08.Sep.2012

If you loan someone money and never see them again it was probably worth it.

sabinkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 09:06   #687
arquettewska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sabinkaa1 Pokaż wiadomość
No tylko że tam auto na tydzień to nie ma sensu . Wyspe można objechać w 1-2 dni i zobaczyć wszystko co nas interesuje. Fajny jest Pico dei Teide , wulkan na środku wyspy, troche taki księżycowy klimat tam panuje, warto to zobaczyć .

Jak ktos lubi zabawe to na Los Christianos / Costa Adeje jest sporo fajnych miejsc do nocnej zabawy . Puerto de la Cruz najładniejszym miastem na wyspie jak dla mnie , a Santa Cruz de Tenerife - to takie miasto dla ludności która tam mieszka i pracuje, duze i mało ciekawe.
Auto na dwa dni to niemalże taki sam koszt. Biorą po 30Euro za dzień.
Na tydzień jest zdecydowanie taniej(wcześniej najlepiej zarezerwować przez Internet).

Jak dla mnie 3 dni to minimum. np. Pierwszy dzień ( na spokojnie wulkan Teide, klify Los Gigantes i Masca, drugi dzień pólnocny zachód(La Orotava, Loro Park, Puerto de la Cruz, Icod del Vinos, Garachico) i 3 dzień północny wschód(La Laguna, Santa Cruz, Playa de las Teresitas, Candelaria i inne), ale jeszcze można na spokojnie dojechać sobie z lotniska do hotelu i z hotelu na lotnisko, nie tłukąc się autobusem lub taksówką za 25euro w jedną stronę;-) Przede wszystkim wygoda i niezależność.

Mówię o przypadku gdy jedziemy na własną rękę i nie mamy opłaconego transferu

Stary 2014-10-16, 11:45   #688
netkak87
Raczkowanie

Dot.: WYSPY KANARYJSKIE! Co, gdzie i jak?

dziewczyny potrzebuje pomocy
na poczatku listopada chciałabym sie wybrac na wyspy, ale nie wiem gdzie najlepiej-najcieplej oraz czy rzeczywiscie warto.. Moj mąż obawia sie że nie bedzie za cieplo i woda chlodna.. - ale mi sie cos nie wydaje dlatego postanowiłam zapytac..
netkak87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 12:46   #689
atsenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez netkak87 Pokaż wiadomość
dziewczyny potrzebuje pomocy
na poczatku listopada chciałabym sie wybrac na wyspy, ale nie wiem gdzie najlepiej-najcieplej oraz czy rzeczywiscie warto.. Moj mąż obawia sie że nie bedzie za cieplo i woda chlodna.. - ale mi sie cos nie wydaje dlatego postanowiłam zapytac..
Czytalas watek? Ja wklejalam fotki i opisywalam moj grudniowy pobyt na Wyspach. Bylo bardzo cieplo- nie goraco ale wystarczajaco by plywac w oceanie. Najcieplej bedzie na poludniowej Teneryfie i Gran Canarii. Obie wyspy odwiedzilam w grudniu i bylo wspaniale. W listopadzie bylam na Fuerteventurze i rowniez polecam tylko ze tam nie ma za duzo do zwiedzania. Zalezy co Cie interesuje. Jak masz jakies pytania to pisz.

Instagram
http://instagram.com/through_the_world_
atsenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 12:48   #690
Waniliova
Zakorzenienie

netkak87 my z mężem byliśmy na Teneryfie (południe) od 18 września do 2 października i pogoda była świetna! woda w oceanie ciepła to była nasza podróż poślubna i jesteśmy strasznie zadowoleni, ze wszystkiego

Znajoma mówiła mi, że na Teneryfie jest chłodno i strasznie wieje (chociaż na niej nie była, była tylko na Lanzarote), ale to nieprawda! pierwsze dwa dni wiało dość mocno, ale nie było zimno od trzeciego dnia była już cudowna pogoda

Teneryfa ma dwa klimaty - północ jest chłodniejsza, ale za to ładniejsza roślinność, a południe ciepłe, z mniejszą ilością roślinności.

Wypożyczyliśmy z mężem samochód i zwiedziliśmy całą wyspę. Jednego dnia faktycznie na północy było chłodniej, a drugiego grzało niesamowicie

Ogólnie Teneryfa jest przepiękna, polecam baaaardzo

Słyszałam, że na Fulaventurze bardzo wieje.

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości