mamusie listopad/grudzień 2011 cz.6 - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-14, 15:41   #661
Nindża
Rozeznanie

Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.6

Nindża raczej za wiele nie zobaczycie bo maluch jest już spory, a i tak wszelkie wady serca itp, to na tym połówkowym się wykrywa.
Teraz to już tylko usg, żeby podejrzeć ułożenie dziecka, przepływ pępowinie zbadać itp.[/QUOTE]

no wlasnie nie mowil po co mam robic to usg bo juz robilam polowkowe i bylo wszystko ok. on ma slabe usg wiec moze chodzi mu o pepowine i ulozenie,ale tyle to na tym swoim zobaczy...hmmm wolę te 200zl wydac na Malutka a nie na niepotrzebne badanie...
Nindża jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 15:51   #662
dygotka8
Zakorzenienie

Nindża,a przypomnij mi-w który ty tyg jesteś?
bo usg 2D dla dobrego lekarza jest równie dobre jak 3-4D,a niektórzy uważają,że nawet lepiej na nim widać.

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:11   #663
Jagooda_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
a jak długo czekacie na wyniki posiewu?bo ja zapomiałam zapytać kiedy bedą
u mnie 3 dni robocze i po tylu miałam wynik, ale jak coś rośnie i będą robić antybiogram to może być i dłużej

Dziewczyny co do usg to moja ginka jest zwolenniczką 3 jak się nic nie dzieje. Ale ja dziś idę na dodatkowe usg, bo chcę się upewnić, ze z Małą wszystko ok, więc proszę o kciuki.

Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie.
Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi.
Sekret tkwi w tym, by się nie poddać.

Paulo Coelho

Jagooda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:11   #664
Myszeczka86
Zakorzenienie

Dziewczyny ostatnio sie chyba wogóle Glam u nas nie pojawia :conf used:

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:15   #665
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

wczoraj wieczorem jak sie polozylam to tez o niej pomyslalam

a ja wczoraj kupilam kombinezonik, 3 bodziaki mothercare, 2 pajace, 2 spiochy wszystko za 99 zl a sam taki kombinezon ok 100 kosztuje. Ni wiem czy sie chwalilam ale chyba nie;p

kolezanka tez paczke wyslala wiec niedlugo bede miec juz mase ciuszkow i nic wiecej nie kupuje.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:18   #666
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
Tz odebral moje wyniki na paciorkowca i super, bo nic nie rosnie
Gratuluje braku paciora

Dygotko takie zielone, są dostępne w dziale dla dzieci. 3szt za 29,99zł. Będę w nich trzymała kosmetyki obok przewijaka
co do wyników posiewu to jak nic nie rośnie to w ciągu 3-4dni ponoć są.

Jagoda
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:19   #667
asiol
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ona231 Pokaż wiadomość
Asiol a może to tylko jakieś przekłamanie na usg. Bardzo często się zdarza, że nastraszą rodziców a potem wszystko jest w porządku. Trzymam kciuki, żeby tak było. A Ty się nie denerwuj bo tak maluszkowi nie pomagasz.
Nie no nie przeklamane -bo byłam u 3 różnych lekarzy, i na trzech różnych aparatach. Ale staram się naprawdę bardzo staram się zachować spokój - chociaż to bardzo trudne. Ale będzie dobrze wierzę w to.

Cytat:
Napisane przez Nindża Pokaż wiadomość
no wlasnie nie mowil po co mam robic to usg bo juz robilam polowkowe i bylo wszystko ok. on ma slabe usg wiec moze chodzi mu o pepowine i ulozenie,ale tyle to na tym swoim zobaczy...hmmm wolę te 200zl wydac na Malutka a nie na niepotrzebne badanie...
to usg połówkowe i po 30 tygodniu mierzy te same parametry, wiec też się ocenia czy nie ma wad
a aparat do usg 3d, ma inaczej zbudowaną głowicę, przez co projekcja obrazu też jest robiona na inny sposób. Zazwyczaj jak idziemy na usg 3d, to i tak lekarz wszystkie parametry, jak obwód brzuszka, kość udową, budowę serca itp, określa przy obrazowanu 2d, projekcja 3d jest używana właściwie tylko by podpatrzeć buźke - w obrazie statycznym, a 4d w czasie rzeczywistym - i to taki bajer.

aparaty 3d dają poprostu lepszy obraz również 2 wymairowy, bo są nwoszej generacji głowice i oprogramowanie. Ale tak naprawdę to najważniejsze jest tu doświadczenie i umiejętności lekarza, a nie aparat.

Ta to się pomądrzyłam ( miałam pisać magisterkę ocierającą się o ultrasonografię, ale w końcu nie napisałam)

Edytowane przez asiol
Czas edycji: 2011-10-14 o 16:21
asiol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:22   #668
oolong
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
kleszczowy to jak sama nazwa wskazuje - wyciągnie dzieciątka kleszczami, vacuum to stosowanie podciśnienia przy wyciąganiu dziecka - do główki przykłada się taką jakby pompkę i wyciąga dziecko (główka jest przy takim porodzie niejednokrotnie zniekształcona ale wszystko potem wraca do normy) ja słyszałam określenie vacuum w jednym szpitala - "wyciąganie dziecka na teletubisia"

jestem teletubisiem wobec tego

oolong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:28   #669
Ona231
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
wczoraj wieczorem jak sie polozylam to tez o niej pomyslalam

a ja wczoraj kupilam kombinezonik, 3 bodziaki mothercare, 2 pajace, 2 spiochy wszystko za 99 zl a sam taki kombinezon ok 100 kosztuje. Ni wiem czy sie chwalilam ale chyba nie;p

kolezanka tez paczke wyslala wiec niedlugo bede miec juz mase ciuszkow i nic wiecej nie kupuje.
Darusia to się zakupy udały

Cytat:
Napisane przez asiol Pokaż wiadomość
Nie no nie przeklamane -bo byłam u 3 różnych lekarzy, i na trzech różnych aparatach. Ale staram się naprawdę bardzo staram się zachować spokój - chociaż to bardzo trudne. Ale będzie dobrze wierzę w to.

to usg połówkowe i po 30 tygodniu mierzy te same parametry, wiec też się ocenia czy nie ma wad
a aparat do usg 3d, ma inaczej zbudowaną głowicę, przez co projekcja obrazu też jest robiona na inny sposób. Zazwyczaj jak idziemy na usg 3d, to i tak lekarz wszystkie parametry, jak obwód brzuszka, kość udową, budowę serca itp, określa przy obrazowanu 2d, projekcja 3d jest używana właściwie tylko by podpatrzeć buźke - w obrazie statycznym, a 4d w czasie rzeczywistym - i to taki bajer.

aparaty 3d dają poprostu lepszy obraz również 2 wymairowy, bo są nwoszej generacji głowice i oprogramowanie. Ale tak naprawdę to najważniejsze jest tu doświadczenie i umiejętności lekarza, a nie aparat.

Ta to się pomądrzyłam ( miałam pisać magisterkę ocierającą się o ultrasonografię, ale w końcu nie napisałam)
Asiol na pewne rzeczy wpływu nie mamy. Ale mam nadzieję, że mimo wszystko się to ułoży. Pewnie, że każda z nas się nastawia, że dzieciaczek będzie zdrowy itp. ale to nie znaczy, że zawsze tak jest. Ale najważniejsze, że już wiesz i jesteś na to przygotowana.

Moja dobra znajoma nie wiedziała, że jej maluszek ma wadę genetyczną i że niestety będzie sporo czasu w szpitalu spędzał i dla niej to był szok. Jeszcze większy bo po porodzie hormony szaleją a i nie miała czasu się z tym oswoić, niestety Także wydaję mi się, że mimo wszystko lepiej wiedzieć i mieć możliwość przygotowania się na to.

A i mądrzyj się ile wlezie
Stary 2011-10-14, 16:35   #670
rudominka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
Ten koszyk super, szkoda że nie mam gdzie sobie takiego postawić przy łóżku...
U mnie właśnie ten koszyk będzie przy łóżku, bo w sypialni jest za mało miejsca na łóżeczko. Łóżeczko będzie czekać na niunię w jej pokoju.

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
dziewczyn a na skierowaniu miałyście napisane , że to posiew w kierunku paciora czy ogólnie posiew?
Ja miałam napisane posiew z pochwy w kierunku paciorkowców grupy B (GBS)

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
a jak długo czekacie na wyniki posiewu?bo ja zapomiałam zapytać kiedy bedą
Mi powiedzieli 5 dni roboczych.
rudominka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:43   #671
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
usciski dla Ani, ja_dalia mozesz napisac, ze czekamy na zdjecie jej ksiezniczki

napisała, że poprosi tżeta żeby wstawił bo miała problem z wysłaniem MMSa

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 16:52   #672
dygotka8
Zakorzenienie

dzieki dziewczyny za odp.
Goldika-juz znalazłam które pojemniki
fajne jeszcze inne widzę w dziale dziecięcym,ale ja niestey nnie bardzo miałabym cyba gdzie postawić;/

Stary 2011-10-14, 16:54   #673
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Tez sie martwie tym wymazem, nie wiem czemu, ale mam jakies przeczucia, ze cos urosnie... zobaczymy, pojde w srode zrobic mocz i morfologie, to moze juz cos bedzie...
ja tez się martwię....
zwłaszcza że swego czasu pracowałam w taki miejscu gdzie było sporo ludzi z paciorkowcem i gronkowcem

moje wyniki ida od razu z laboratorium do mojego gina wiec nie wiem ile czasu coś "wyrasta"

Cytat:
J
Moja też strasznie ruchliwa, a tak późno ją zaczęłam czuć, że myślałam, że w ogóle mało co całą ciążę będzie dawać znać a brzuch to mi skacze z jednej strony na drugą Aż czasem się zastanawiam, czy ludzie to widzą jak np. siedze w poczekalni u lekarza...
hihi mi też sie tak czasem cały brzuch rusza i wtedy przyglądam się i mimowolnie uśmiecham do brzucha. Zastanawiałam się czy ludzie zauważają moje dziwne zachowanie
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 17:41   #674
rojku
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ostatnio sie chyba wogóle Glam u nas nie pojawia :conf used:
No też o niej myślałam właśnie.

Glam gdzie jesteś?
Stary 2011-10-14, 17:41   #675
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
Owieczko dzisiaj to już 21 dni i zaczełyśmy 38 tydzień
na suwaczku mam że 37 tydzień, ja się nie znam na tych obliczeniach ale ważne że już coraz bliżej spotkania z synkiem
Chyba powinnam wreszcie torbę do szpitala spakować i dokupić brakujące apteczne rzeczy
Jutro wizyta,zobaczymy czy coś się tam skraca i otwiera czy jeszcze nie

Byłam po wyniki badań-wszystko ok, pani z okienka już nawet mnie o nazwisko nie prosi tylko jak mnie widzi idzie i odrazu daje moje wyniki,Strasznie zmarzłam, kurcze płaszcz mi sie na brzuszku nie dopina ale okryłam sweterkiem i szalikiem teraz siedzę i popijam gorącą herbatkę i wcinam kanapki z nutellą Tż niedługo już z pracy wróci jakieś jedzonko trzeba mu przygotować więc zaraz będę uciekać.
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 17:42   #676
ela3010
Zadomowienie

Pewnie jestem ostatnia która śpieszy z gratulacjami dla Ani, uściski kochana i cieszę się że już po, ten poród kleszczowy brzmi nieprawdopodobnie, brrr.
A Ania brała znieczulenie?

Asiolku kochana będzie dobrze, nie stresuj się i myśl pozytywnie.

Darusia duuużo zdrówka dla mamy.

A ja już po wizycie porannej. Lekarz spóźnił się 1.5h, a potem pielęgniarki wyczytywały nazwiskami i oczywiście ja musiałam siedzieć w kolejce, bo wogle nie u względniły że jestem w ciąży, ludzie porejestrowali się telefonicznie a ja czekałam, czekałam.
A jak weszłam to chirurg stwierdził że znieczulenie może być zbyt inwazyjne dla dziecka i kazał mi moczyć nogę w fiolecie, i na darmo to siedzenie 4godzinne.
W tym czasie brzuch mi twardniał jak skała, duszno mi było i same takie przyjemności.
Nie miałam siły wykłócać się z nimi wszystkimi.
Wizytę u gina mam w poniedziałek, ciekawe czym mnie zaskoczy bo raczej się mnie nie spodziewa a ja nawet zbytnio się nie oszczędzałam.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 17:42   #677
milagrosa
Raczkowanie

Cytat:
Jboję się, że nawet jak ją zobaczę to nadal nie będziemy wiedzieć jakie imię wybrać Kurde, że człowiek taki niezdecydowany....
.
my też imienia nie mamy wybranego ostatecznie... tzn mąż ma chce Maję
a ja Elizę
żadne ustąpić nie chce

Aniu gratulacje!!!
tak zazdroszczę że masz już dzieciątko przy sobie

nasza kochana córeczka- ur 16.11.2011
milagrosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 18:16   #678
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

tez bylabym za mają:P

dzieki w imieniu mamy laseczki!

jtz z mala szaleje a ja znowu rurki wpierdzielam
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 18:23   #679
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Elu ostatnia nie będziesz Przykro mi z powodu przejść u lekarza dziś

Aniu Serdeczne gratulacje i zdrówka dla Małej
Stary 2011-10-14, 18:30   #680
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez owieczka86 Pokaż wiadomość
na suwaczku mam że 37 tydzień, ja się nie znam na tych obliczeniach ale ważne że już coraz bliżej spotkania z synkiem
.
mi też tak pokazuje bo to są skończone tygodnie jutro będziemy miały 37t 1d czyli zacznie nam sie 38 tc a co do torby to lepiej kochana spakój wiesz teraz to już różnie może być jesteśmy jak tykające bomby heheh niewidaomo kiedy wybuchniemy hehheh

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 18:30   #681
goldika
Zakorzenienie

Joamic mam do Ciebie prosbe
mozesz zrobic wieczorem zdjecie tej lampy słońca z Ikea?? bo chcialabym zobaczyc ile daje swiatla jak za oknem juz ciemno jest :

Elu wspolczuje sytuacji u lekarza

Zaczelam sie martwic tym paciorkowcem boje sie go wygooglowac bo nie chce sytuacji jak przy toksoplazmozie -> paniki, placzu i strachu.
Stary 2011-10-14, 18:53   #682
mol_aa
Zadomowienie

Goldika nie panikuj, ja na wyniki paciora czekalam prawie tydzien, a babeczka w laboratorium mowila, ze wyniki sa po 3-4 dniach. Czemu tyle czekalam, skoro nic sie niewyhodowalo???

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

basiula, owieczka jak ja Wam zazdroszcze, ze lada chwila i mozecie yc ze swoimi maluszkami .
mol_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:02   #683
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Ja jutro jadę na te badania paciorkowca ciekawe czy cuś się wychoduje

WR i HBS wyszły mi ujemne więc spoko

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:03   #684
Myszeczka86
Zakorzenienie

Dziewczyny Ja też sie dołańczam do "zazdrośnic" i też już chciała bym móc rodzić bo juz dobija Mnie to czekanie i ubieranie sie jak bałwan .
Ja też juz chce 37 tydzien

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:08   #685
sozaa
Rozeznanie

Dziewczyny, ktore maja juz strasze dzieciaczki, bylam w Auchan i jest promocja na Huggisy, z 40 na 33,00 czy cos takiego, nie pamietam bo sie nie przygladalam jak zobaczylam, ze dopiero wieksze rozmiary niz newborn, ale ludzie brali i brali. Ale kupilam sobie 3 koszule do szpitala, jedna za 10,99, druga za 19.99 i trzecia za 29,99. Ta za 19 jest fajna, specjalna do karmienia, odpinana z dwoch stron i material fajny. Ale jedna chyba dam mamie, bo dopiero w domu zauwazylam, ze nie odpina sie zbyt gleboko, tzn. nie wiem czy mleczarnie uda mi sie wyciagnac. Predzej czy pozniej wszystkie koszule trafia do mojej mamy, do ja w koszulach spac nie umiem, a moja mama tylko w koszulach
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:08   #686
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Piszecie o posiewie, powiedzcie mi czy wymaz pobierał wasz gin? Płaciłyście coś za niego?
Stary 2011-10-14, 19:12   #687
sozaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny Ja też sie dołańczam do "zazdrośnic" i też już chciała bym móc rodzić bo juz dobija Mnie to czekanie i ubieranie sie jak bałwan .
Ja też juz chce 37 tydzien
a ja moge jeszcze troche poczekac, wyprawka jeszcze niedokonczona i mam jeszcze pare spraw do zalatwienia.

Dzis TZ mi oznajmil, ze jeden z jego bratankow przyjedzie do Europy i chcialby Polske odwiedzic. Jakos w Listopadzie, powiedzialam, ze Ok, nie ma sprawy, dom zawsze jest otwarty na gosci, ale niech chlopak sie przygotuje, ze jak przyjedzie pod koniec listopada to calkiem mozliwe ze bedzie mial dodatkowe atrakcje niekoniecznie turystyczne
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:13   #688
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczekkk85 Pokaż wiadomość
Piszecie o posiewie, powiedzcie mi czy wymaz pobierał wasz gin? Płaciłyście coś za niego?
mi gin pobieral. W ogole wsadzil mi jakis taki rozwieracz jednorazowego uzytku, "rozciagnal" mnie tam ze az zabolalo i dopiero z glebi wzial wymaz.
Wiec zdziwilam sie bo pamietam, ze jedna z Was miala sama sobie pobrac wymaz
aaa i nic nie placilam.
Stary 2011-10-14, 19:17   #689
ela3010
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny za dobre słowa.

Goldika z paciorem to jest tak że najlepiej sobie zrobić ten wymaz, chodzi o to zeby wiedzieć czy się go ma czy nie żeby w razie czego antybiot Ci podali, i tyle.
Mój gin kazał mi poczytać własnie na temat paciora co się może wydarzyć jeśli człowiek jest nieświadomy i zarazi dzidzię.

Aaaa, ja dziś zaczynam 36tc, jestem szczęśliwa że ze tyle wytrwałam i nadal trwam.

Moja noga po moczeniu w fiolecie jest fioletowa, to gin się zdziwi jak wyłożę taką łapę na samolot, chyba jednak wciągnę skarpetki.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:20   #690
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczka86 Pokaż wiadomość
Byłam po wyniki badań-wszystko ok, pani z okienka już nawet mnie o nazwisko nie prosi tylko jak mnie widzi idzie i odrazu daje moje wyniki,
u mnie tez juz tak jest
Cytat:
Napisane przez mszpilka Pokaż wiadomość
hihi mi też sie tak czasem cały brzuch rusza i wtedy przyglądam się i mimowolnie uśmiecham do brzucha. Zastanawiałam się czy ludzie zauważają moje dziwne zachowanie
tez tak mam np w tramwaju jak mnie kopnie to potrafie podskoczyć na siedzeniu i sie usmeichnąć wtedy ręka od razu wędruje na brzuch

Goldika-spokojnie,nie panikuj-ja sie bede martwic jak wyjdzie źle,a póki co na luzaku

tez sie zastanawiam gdzie Glam:conf used:

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Cytat:
Napisane przez gosiaczekkk85 Pokaż wiadomość
ja chodze na nzf-nie płacę za badnaia.gin pobierał wymaz

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości