jaką książkę obecnie czytacie? - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-02-06, 22:07   #661
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis
Dot.: jaką książkę obecnie czytacie?

"Skarby" i "Nawiedzony dom" najlepsze jak dla mnie.... Pawełek i Janeczka byli udani ale to takie dla dzieci raczej.....

Ojjj...jedne z moich ulubionych ksiazek z dziecinstwa...
Stary 2006-02-06, 22:37   #662
froggie
Zakorzenienie

A co tam że dla dzieci
Ja uwielbiam Baltazara Gąbkę i Muminki i Mikołajka i będe je czytać nawet jak będe mieć 60lat
Stary 2006-02-06, 22:47   #663
kiciulka1985
Zakorzenienie

antoniusz - Lsnienie bylo cudne ogolnie lubie kinga

obecnie czytam "Forresta Gumpa"Winstona Grooma polecam:P

a ksiazki typowe dla mnie to roznego rodzaju serie fantasy (Dragon Lance, Wojna Pajeczej Krolowej i seria o Liriel Beanre - nie pamietam tytulu:P)
Stary 2006-02-06, 23:16   #664
froggie
Zakorzenienie

Forrest Gump jest świetny
Książka mnie bardziej śmieszyla, natomiast na filmie sie poryczałam

Kiciulko jest tez 2cześć Gumpa (jakbyś nie wiedziała )

Nie wiem czemu ale King mnie nudzi Misery było katorgą dosłownie
Stary 2006-02-06, 23:34   #665
kiciulka1985
Zakorzenienie

Nie wiedzialam
film ogldalam jak bylam b zmeczona i niewiele ze niego pamietam
Ksiazka mi sie podoba ....42 strona... poki co jeszcze sesja po sesji pojdzie calosc w jeden dzien

A Kinga "sklepik z marzeniami" mi sie bardzo podobal. W pamiec tez mocno mi zapadl "worek kosci"
Stary 2006-02-07, 08:39   #666
niziolek86
Raczkowanie

Zaczynam "Sagę o czarnoksiężniku" Margit Sandemo
niziolek86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 09:31   #667
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez froggie
Te co mi się przypomniały
'Depozyt' - rozbawiła mnie strasznie,
'Wielkie zasługi', 'Skraby', 'Nawiedzony dom', 'Ślepe szczęście'(fajna), "większy kawałek świata'(fajne).
Dzięki, mnie też podobały się "Skarby", teraz poszukam tego "Nawiedzonego domu" Pozdrawiam!
lir391 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 09:53   #668
magdziaS
Podróżniczka

Ja uwielbiam książki Chmielewskiej . Mam w domu wszytskie jej starsze tytuły poprzez wyśmienite książki o Pawełku i Janeczce, Teresce i Okrętce do mojej ulubionej "Wszystko czerwone", które to książki w czasach PRL'u gromadziła moja mama Przeczytałam wszytskie po kilka razy. Przez "Lesia" przebrnęłam z wielkim trudem niestety.

Teraźniejsze książki Pani Chmielewskiej nie dorównują niestety tym pisanym dawniej. Moim zdaniem to takie troche zapchaj dziury i gdyby nie "Przeklęta Barjera" z bodajże 2001 r. miałabym jeszcze gorsze zdanie

Aktualnie czytam "Babski motyw" i też bardzo ciężko mi idzie

Aha przypomniało mi się, że z ostatnich tytułów to jeszcze "Londowanie w Garwolinie" była wyśmienita :d Reszta niestety taka sobie.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 10:00   #669
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13

szkoła szkoła.... przedwiosnie....poprostu klasyka z lektur
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 11:30   #670
Feetlover
Raczkowanie

A ja sobie czytam książkę autorstwa Patricka d'Arvor - "Poranni kochankowie"
Stary 2006-02-07, 11:56   #671
KasiaB5
Raczkowanie

Ostatnio przeczytałm 3 ciekawe książki : "Zahir"Paulo Coelho i "Hańba"Corteza,oby dwie polecam,choć miałam problemy z początkiem oby dwoch ksiażek,ciężko mi było przebrnąć,ale reszta rewelacjaTrzeci a książka to "Teren prywatny" Barbary Kosmowskiej w stylu "Nigdy w życiu"Grocholi tyle,że ta druga lepsza
KasiaB5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 13:16   #672
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

Ja czytam własnie autobigraficzną książke Alice Sebold Szczęsciara.Jest to historia brutalnego gwałtu, ktory przeżyła autorka mając 18 lat.
A wszystkim polecam książke tej samej autorki Nostalgia Anioła, piękna poruszająca książka.
schatzsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 13:19   #673
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

Cytat:
Napisane przez magdalenazz
ostatnie książki przeczytane przeze mnie: 'Cień Wiatru' (najpierw po polsku a potem po angielsku, 'Duma i Uprzedzenie', 'Dzikie białko', 'Samotność w sieci', 'The Bonester`s daughter', 'Lord of the rings; the fellowship of the ring', 'Polskie postępowanie karne', ..oj duuużo czytam..A czytał ktoś może 'Nostalgia anioła'??
Własnie w poscie wyżaj napisałam o Nostalgi anioła.Naprawde piękna książka, skłania do refleksji.Polecam polecam polecam.

Edytowane przez schatzsi
Czas edycji: 2006-02-07 o 15:55
schatzsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 13:43   #674
luca349
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Agusia=]
Wczoraj znalazłam w domu książkę Williama Whartona "Ptasiek". Jest świetna Muszę się jeszcze przejść do biblioteki po inne książki tego autora, żeby zdążyć na feriach
"ptasiek" jest świetny ale ja najbardziej lubie i najczęściej wracam do książki pt "tato"
luca349 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 16:51   #675
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdziaS
Ja uwielbiam książki Chmielewskiej . Mam w domu wszytskie jej starsze tytuły poprzez wyśmienite książki o Pawełku i Janeczce, Teresce i Okrętce do mojej ulubionej "Wszystko czerwone", które to książki w czasach PRL'u gromadziła moja mama Przeczytałam wszytskie po kilka razy. Przez "Lesia" przebrnęłam z wielkim trudem niestety.

Teraźniejsze książki Pani Chmielewskiej nie dorównują niestety tym pisanym dawniej. Moim zdaniem to takie troche zapchaj dziury i gdyby nie "Przeklęta Barjera" z bodajże 2001 r. miałabym jeszcze gorsze zdanie

Aktualnie czytam "Babski motyw" i też bardzo ciężko mi idzie

Aha przypomniało mi się, że z ostatnich tytułów to jeszcze "Londowanie w Garwolinie" była wyśmienita :d Reszta niestety taka sobie.
"Babski motyw" dostałam trzy-cztery lata temu na urodziny i podobała mi się wtedy, naprawdę jest niezła. "Lądowanie w Garwolinie" też świetne! Fantastycznie napisane. Bardzo podobał mi się też "Klin", ale to chyba jedna z mniej popularnych książek Chmielewskiej. Rozglądam się za "Wszystko czerwone", bo bardzo wiele osób mi mówiło, że jest rewelacyjna, no i ma najwyższą średnią ocen na biblionetce, ale jakoś nie mogę jej dostać w mojej osiedlowej bibliotece - będę musiala pojechać do centrum, jednak z pewnością przeczytam!
Serdecznie pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-07, 19:33   #676
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez lir391
"Babski motyw" dostałam trzy-cztery lata temu na urodziny i podobała mi się wtedy, naprawdę jest niezła. "Lądowanie w Garwolinie" też świetne! Fantastycznie napisane. Bardzo podobał mi się też "Klin", ale to chyba jedna z mniej popularnych książek Chmielewskiej. Rozglądam się za "Wszystko czerwone", bo bardzo wiele osób mi mówiło, że jest rewelacyjna, no i ma najwyższą średnią ocen na biblionetce, ale jakoś nie mogę jej dostać w mojej osiedlowej bibliotece - będę musiala pojechać do centrum, jednak z pewnością przeczytam!
Serdecznie pozdrawiam
Mi się podobały również "Romans wszechczasów", "Tajemnica", "Krokodyl z Kraju Karoliny", seria wyscigowa: "Wyścigi" i "Florencja, córka Diabła" oraz rodzinna: "Boczne drogi" i "Studnie przodków". "Wielki diament", "Złota mucha", "Harpie" i "Krowa niebiańska" też były niezłe. Jej autobiografia również mi sie podobała :tak: Ale ja w ogóle jestem Chmielewskomaniaczka Mam prawie wszystkie ksiażki Ale zgadzam sie, te ostatnie książki, powiedzmy od "Trudnego trupa" nie są już tak fajne, już nie ten styl i klimat. Czytałam je, ale niestety przyjemność stała sie w dużej części małżeńskim obowiązkiem
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 19:42   #677
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD
Mi się podobały również "Romans wszechczasów", "Tajemnica", "Krokodyl z Kraju Karoliny", seria wyscigowa: "Wyścigi" i "Florencja, córka Diabła" oraz rodzinna: "Boczne drogi" i "Studnie przodków". "Wielki diament", "Złota mucha", "Harpie" i "Krowa niebiańska" też były niezłe. Jej autobiografia również mi sie podobała :tak: Ale ja w ogóle jestem Chmielewskomaniaczka Mam prawie wszystkie ksiażki Ale zgadzam sie, te ostatnie książki, powiedzmy od "Trudnego trupa" nie są już tak fajne, już nie ten styl i klimat. Czytałam je, ale niestety przyjemność stała sie w dużej części małżeńskim obowiązkiem
"Romans wszechczasów" - widziałam to w bibliotece, ale tytuł sugeruje, że to raczej nie kryminał, więc nie wypożyczyłam, ale skoro polecasz Widzę, że jesteś ekspertką jeśli chodzi o książki Chmielewskiej - czy ona ma jeszcze jakąś książke z podobnym motywem, jak w "Całe zdanie nieboszczyka" (porwanie, ucieczka itd.) ?
Stary 2006-02-07, 19:43   #678
Nierika
Zadomowienie

"Duma i uprzedzenie" Jane Austen, wpadla mi w rece przez przypadek, ale jest swietna

Nie kąp się na plaży niestrzeżonej. Nikt nie zauważy twojego utonięcia.
Nierika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-07, 20:16   #679
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez lir391
"Romans wszechczasów" - widziałam to w bibliotece, ale tytuł sugeruje, że to raczej nie kryminał, więc nie wypożyczyłam, ale skoro polecasz Widzę, że jesteś ekspertką jeśli chodzi o książki Chmielewskiej - czy ona ma jeszcze jakąś książke z podobnym motywem, jak w "Całe zdanie nieboszczyka" (porwanie, ucieczka itd.) ?
Eeee, ekspertką to ja nie jestem

"Romans" to kryminał, nietypowy, ale wszystkie książki Chmielewskiej są w pewien sposób nietypowe Całej książki o porwaniu nie ma, ale w kilku pojawia sie ten motyw ("Boczne drogi" na przykład - jest tam osoba porwana której się szuka - nie chcę powiedziec za wiele, bo nie wiem czy czytałaś )
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

Stary 2006-02-07, 21:34   #680
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD
Eeee, ekspertką to ja nie jestem

"Romans" to kryminał, nietypowy, ale wszystkie książki Chmielewskiej są w pewien sposób nietypowe Całej książki o porwaniu nie ma, ale w kilku pojawia sie ten motyw ("Boczne drogi" na przykład - jest tam osoba porwana której się szuka - nie chcę powiedziec za wiele, bo nie wiem czy czytałaś )
Masz rację, dużo można Chmielewskiej zarzucić, ale nie da się ukryć, że styl to ona ma jedyny w swoim rodzaju Ja najbardziej lubię, kiedy ona piszę w pierwszej osobie. Dziękuję za podpowiedzi - wypożyczę te książki, o których piszesz

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

Stary 2006-02-07, 23:25   #681
blue_eyed_kitty
Rozeznanie

No ja wlasnie wczoraj skonczylam 'Eragona'. To jest rodzaj powiesci ktore lubie najbardziej Teraz czekam az bratowa mi pozyczy druga czesc

Licencjat zdany

wakacje

Mrrrrrrrrrrrrrrau!
blue_eyed_kitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-08, 19:05   #682
mala77
Zakorzenienie

właśnie skończyłam czytać 6 część Harrego Pottera. Szczerze mówiąc to jak gdzieś przeczytałam, że na końcu ginie jeden z głównych bohaterów to pomyślałam sobie: Ron, Hermiona, Malfoy, ale nie .... /sami doczytajcie/. Nie wiem dlaczego, ale jakoś tak mi smutno /zazwyczaj się przy książkach nie rozklejam (nie bój nic nie płaczę)/. Jeśli w ostatnim tomie też autorka tak będzie sobie poczynać to ja nie wiem.
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-08, 19:11   #683
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez lir391
Masz rację, dużo można Chmielewskiej zarzucić, ale nie da się ukryć, że styl to ona ma jedyny w swoim rodzaju Ja najbardziej lubię, kiedy ona piszę w pierwszej osobie. Dziękuję za podpowiedzi - wypożyczę te książki, o których piszesz
Nie ma za co Polecam jeszcze te książki, o których wspominały wcześniej Dziewczyny: serie o Janeczce i Pawełku, o Teresce i Okrętce, no i oczywiscie "Wszystko Czerwone" - jedna z moich ukochanych ksiażek Chmielewskiej

Miłego czytania. Napisz czy Ci się podobały

Stary 2006-02-08, 20:28   #684
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

A ja od dzisiaj czytam tomik "Wiersze wybrane" Haliny Poświatowskiej
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-08, 21:46   #685
paliziomka
Zadomowienie

GG do paliziomka

Weronika postanawia umrzeć Paulo Coelho

http://znajdzfirme.org
paliziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-08, 22:08   #686
anciaahk
kosmitka

Tym razem Steelka, nie daruję żadnej, choćbym miała skończyć o 1 w nocy . I beczę, rzecz jasna .

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-08, 22:23   #687
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez fuksjaa
A ja od dzisiaj czytam tomik "Wiersze wybrane" Haliny Poświatowskiej
Bardzo lubię Poświatowską :tak: Mam tomik "Rozcinam pomarańczę bólu" i jest bardzo fajny...

Stary 2006-02-08, 22:37   #688
_wanilka_
Raczkowanie

GG do _wanilka_ Wyślij wiadomość przez MSN do _wanilka_

Ja ostatnio utopiłam się w słońcu Toskani.. czyli wspaniałej, słonecznej i pogodnej książce "Pod słońcem Toskanii" Frances Mayes.
Wspaniała jak dla mnie książka..nie będę opisywać, ale gorąco polecam..
Doskonała zwłaszcza w te chłodne, zimowe dni ...Potrafi zrekompensować i zmniejszyć tęsknotę do lata, prmieni które pieszczą nasza skóre... Poza tym w rostocie tej ksiązki jest głębia, która nadaje wyjątkowości temu co wydaje się nam rpozaiczne, na co nei zwracamy uwagi... miejsce gdzie meiszkamy, gdzie przyjeżdzamy

"w spiralach DNA mamy jakiś jeszcze nie wykryty gen nkazujący nam wierzyć, że miejsce jest przeznaczeniem. To gdzie się jest znaczy kim się jest (...) Wybór miejsca nigdy nie bywa przypadkowy, to wybór czegoś, czego się pragnie"

"Rozpoznałam tę pewność, jaką nieraz mamy z góry kiedy przenosimy sie, czy tylko przyjeżdżamy w niznane nam strony - oto miejsce, które przemówi mi do serca"
Wiem, że może tego nie "czujecie" ale w całosci zachwycające))
..a Wy macie może jakieś fragmenty, które ujeły wasze serducha???

Buziaki dla wszystkich
_wanilka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-09, 12:23   #689
antygona
Raczkowanie

GG do antygona

Cytat:
Napisane przez YenneferD
Polecam jeszcze te książki, o których wspominały wcześniej Dziewczyny: serie o Janeczce i Pawełku, o Teresce i Okrętce, no i oczywiscie "Wszystko Czerwone" - jedna z moich ukochanych ksiażek Chmielewskiej
O tak, "Wszystko czerwone" to chyba najlepsza ksiązka Chmielewskiej jaką czytała, uwielbiam również "Całe zdanie nieboszczyka"
A ogólnie - bardzo lubię wszystkie książki Chmielewskiej, właśnie zaczełam kolekcjonowanie ich wszystkich, ale obawiam się że to trochę potrwa
antygona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-09, 14:21   #690
X-Pose passion Girl
Zadomowienie

Aktualnie "Szajka bez końca" Chmielewskiej

A moja ulubiona książka jej autorstwa to "Mój (nie)boszczyk mąż"

Nasz synek Kacperek:
X-Pose passion Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości