Ogłaszamy koniec obijania-przed nami czas pieluszek przewijania - Mamusie XI-XII 2012 - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-30, 20:49   #661
Ma_majka
Zakorzenienie

Dot.: Ogłaszamy koniec obijania-przed nami czas pieluszek przewijania - Mamusie XI-XI

Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość
Nie podal . powiedzial tylko ze dojrzale .. i no w sumie po tym powiedzial o tym KTG .. a to nie ma znaczenia ? bo gdzies czytalam ze moze to prowadzic do niedotlenienia dziecka .. sama juz nie wiem .
Nie ma znaczenia
Łożysko może mieć 0, I, II lub III stopień dojrzałości. Problem jest jak np. w 28 tyg ma się III st, to grozi przedwczesnym porodem lub może świadczyć o tym że dziecko jest niedotlenione lub słabo odżywione. Ale w Twoim przypadku to nawet III st jest jak najbardziej ok.
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:50   #662
happy_eve
Wtajemniczenie

Dot.: Ogłaszamy koniec obijania-przed nami czas pieluszek przewijania - Mamusie XI-XI

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
Gratuluję udanych wizyt
Trzymajcie za mnei jutro kciuki - mam wizytę o 14,40.

Cytat:
Napisane przez martaj9 Pokaż wiadomość
Ja tez po wizycie. Mały nie przekrecił się i szanse bliskie zeru Więc prawdopodobnie czeka mnie cc

Szyjka wysoko. Ale jedno co mnie zmartwiło to, że waży 2500 a tj. 36,5 tyg. Taki drobniutki jest. Jak czytam ile waża wasze dzieci to mi smutno
Najważniejsze, że wszystko ok A usg co do wagi może się mylić

Cytat:
Napisane przez gk7 Pokaż wiadomość
Ja po wczorajszej wizycie jestem bardzo zadowolona. Wszystko u nas ok. Wyniki dobre, szybkie usg mi zrobił i znowu licytacja była, kiedy cesarkę ma mi zrobić. Ja chę na 7 grudnia, on przynajmniej tydzień później, gdyby nic się nie działo. A ja chcę na święta być koniecznie w domu. Nastęną wizytę mam 20 listopada i wtedy ktg będę miała robione. U nas to koszt 40zł + wizyta 100zł. I Acard jeszcze tylko miesiąc mam brać, później odstawiamy.
za wizytę
Stary 2012-10-30, 20:51   #663
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
Na początku to często trzeba z obu (oczywiście nie jednocześnie ) ale po jakimś czasie, jak już laktacja się ustabilizuje to tak Przynajmniej ja tak karmiłam
A na początku - to którą pierś się wtedy opróżnia do końca - tą pierwszą którą dajesz dziecku, czy tą drugą?
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:51   #664
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
z tego co zauważyłam to większość facetów ma optymistyczne podejście do tego co będzie później, podczas gdy my się martwimy jak to będzie i doszukujemy się samych problemów.
Bo to nie ich boberki i nie ich cycuszki czyli de facto nie ich problemy

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:51   #665
Dorisp
Rozeznanie

GG do Dorisp

Cytat:
No to podobna metoda do tej co dzisiaj Jasiu rano polecał :brzyda l:
A co polecała bo ja nienabieżąco?
Stary 2012-10-30, 20:55   #666
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma znaczenia
Łożysko może mieć 0, I, II lub III stopień dojrzałości. Problem jest jak np. w 28 tyg ma się III st, to grozi przedwczesnym porodem lub może świadczyć o tym że dziecko jest niedotlenione lub słabo odżywione. Ale w Twoim przypadku to nawet III st jest jak najbardziej ok.
A no to super to juz wiecej pytan nie mam ..

Nie ma co sobie wymyslac problemow na sile .. Cza sie cieszyc
Miala juz ktoras KTG? dlugo to trwa ?

Na pamiątkę ...
''Pod moim sercem, inne serce bije...
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..''

12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście !
DeKajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:58   #667
Dorisp
Rozeznanie

GG do Dorisp

Cytat:
Aha
Czyli karmi się z jednej piersi, a następne karmienie z drugiej?
"Po zakończeniu karmienia jedną piersią proponuj dziecku drugą. Następne karmienie rozpocznij od tej drugiej piersi" - tak jest w ulotce która dostałam na sr.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-30, 20:58   #668
Tommorow
Raczkowanie

ok ja lece jesc... do jutra kochane moje

Filip

Maya

Gubimy Ciążowe Kilogramy
66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 56 53 54 51 52 50
Tommorow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 20:59   #669
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
Bo to nie ich boberki i nie ich cycuszki czyli de facto nie ich problemy
Oczywiście pewnie są faceci, którzy mają wszystko gdzieś - niestety.

Ale są też tacy jak np. mój, którzy interesują się naszymi ciążami. Tylko po prostu nie zamartwiają na zapas. Zauważcie, że większość z nas jest bardzo przewrażliwiona - jak lekarz chwilę się nad czymś zastanawia to my doszukujemy się nie wiadomo czego, a faceci przyjmują po prostu wszystko jak jest.
Stary 2012-10-30, 21:02   #670
ausente
Zadomowienie

Cytat:

różnie . Ale powinno trwac gdzies z pół godziny.
Przynajmniej ja mniej wiecej takie miałąm w szpitalu. A jedno nawet 1,5 godziny
30.11.2012 r. - godz. 18:35 ,60 cm i 3800 g szczęścia

ausente jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:02   #671
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Takie z prawdziwego zdarzenia to powinno przynajmniej ze 30 minut - tak gdzieś czytałam.

Ja miałam takie na szybko to trwało może ze 2 minuty

Cytat:
Napisane przez Dorisp Pokaż wiadomość
"Po zakończeniu karmienia jedną piersią proponuj dziecku drugą. Następne karmienie rozpocznij od tej drugiej piersi" - tak jest w ulotce która dostałam na sr.
Dzięki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-30, 21:02   #672
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
też tak mam i takie obawy.. ale tego nie da się przewidzieć..
ja sama nie wiem jak zareaguje.. pewnie się poryczę jak głupia
Ja też na pewno się poryczę..
Tż to już będzie ryczał, jak zacznę rodzić
On bardziej uczuciowy niż ja
Cytat:
Napisane przez agasobo Pokaż wiadomość
Mysti, nie martw się, ja miałam tak jak się dowiedziałam, że to chłopczyk, a nie dziewczynka, popłakałam się, a później sobie wyrzucałam, że zamiast się cieszyć, że po ponad roku starań nam się udało, to ja jestem niezadowolona....
Jeju, ale my jesteśmy czasem niezrozumiane przez cały świat..
Hormony szaleją
Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
A nie zdrowotnej tyle płacisz czasem?
No właśnie też się zastanawiam, czy to nie o zdrowotną chodzi, bo ona się nie dzieli i zawsze wynosi tyle samo
Cytat:
Mystiquee - każda z nas ma różne myśli i obawy. W chwilach takiego dołka pomyśl sobie, że to tylko hormony, pogadaj może z tż - z tego co zauważyłam to większość facetów ma optymistyczne podejście do tego co będzie później, podczas gdy my się martwimy jak to będzie i doszukujemy się samych problemów. Dlatego fajnie sobie pogadać, żeby z takiego dołka się wygrzebać.
A jak nie możesz pogadać z tż to zawsze my tutaj jesteśmy
Rozmawiam z tż cały czas, ale on to facet i dla niego to wszystko jest normalne, bo on dziecka w brzuchu nie czuje, a my jednak tak i do tego te hormony i zmienne nastroje...
Tak jak mówiła marti, nagonka jest straszna teraz, że od razu wiesz co czujesz, wiesz, że kochasz i w ogóle wielka miłość.
Stary 2012-10-30, 21:03   #673
agrafka85
Rozeznanie

Cytat:
moja psiapsiółka miała kilka razy i mówiła, że przeważnie trwało ok 30min, chociaż raz się jej zdarzyło, że lekarz wyszedł niby na chwilę i chyba o niej zapomniał, bo leżała na tym ktg prawie godzinę

a mi się dziś znów taaak dobrze spało to już 3 noc z rzędu, bo przez ostatni miesiąc czy dwa to nie pamiętam, żebym się tak wysypiała. Tak sobie myślę, że to cisza przed burzą

Edytowane przez agrafka85
Czas edycji: 2012-10-30 o 21:06
agrafka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:06   #674
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
A co polecała bo ja nienabieżąco?
Pewną substancję podobną do budyniu

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:

Powinno koło 30 min
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:07   #675
DeKajka
Zakorzenienie

Ide spac kochane . jutro pobudka o 7 .. buziaki

Na pamiątkę ...
''Pod moim sercem, inne serce bije...
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..''

12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście !
DeKajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:07   #676
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
przed wziyta KTG trwa 30 minut a jak lezalalam w szpitalu to trwalo 40minut
Stary 2012-10-30, 21:09   #677
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Jeśli chodzi o to ubezpieczenie chorobowe, to ono jest jakby zawarte w ubezpieczeniu społecznym, ale musi zostać wyszczególnione w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia chorobowe i wypadkowe.
Ja łącznie na ub. chorobowe i wypadkowe płacę 383zł (ta kwota jest zawarta w ub.społecznym), a podstawa wymiaru od której naliczą mi zasiłek macierzyński to 250% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia - taką sobie ustaliłam czyli jakieś 8750zł (taka średnia przypada na ten kwartał).
Ogólnie to trochę to zawiłe jest
Stary 2012-10-30, 21:09   #678
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Rozmawiam z tż cały czas, ale on to facet i dla niego to wszystko jest normalne, bo on dziecka w brzuchu nie czuje, a my jednak tak i do tego te hormony i zmienne nastroje...
Tak jak mówiła marti, nagonka jest straszna teraz, że od razu wiesz co czujesz, wiesz, że kochasz i w ogóle wielka miłość.
Bo tak naprawdę to wszystko jest normalne - tylko my jesteśmy jedną wielką burzą hormonów. Potrafimy zmieniać nastrój w minutę - ze skrajności w skrajność. Poza tym jesteśmy zmęczone, niewyspane, często obolałe, czujemy się jak słoń - to wszystko ma wpływ. Nic dziwnego, że do głowy mogą przychodzić jakieś myśli.
Stary 2012-10-30, 21:10   #679
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też na pewno się poryczę..
Tż to już będzie ryczał, jak zacznę rodzić
On bardziej uczuciowy niż ja

Jeju, ale my jesteśmy czasem niezrozumiane przez cały świat..
Hormony szaleją

No właśnie też się zastanawiam, czy to nie o zdrowotną chodzi, bo ona się nie dzieli i zawsze wynosi tyle samo

tak jest, te seriale, reklamy wszedzie te mamusie od razu wiedza co robic, dzieci są grzeczne i wogole sielanka, a ja sie boje jak to bedzie
moj tz sie przejmuje ciążą, martwi sie jak cos mnie boli , mowi ze bedzie wszystko dobrze i że sobie poradzimy ale on nie miał do czynienia z dziećmi wogole i boję się ze bedzie zniecierpliwiony, że sobie to inaczej wyobraża, a to roznie bywa on mowi ze wie ze łatwo nie będzie na początku ale nie wiem..on ma prace , to ja bede z małym dzien i noc , oczywiscie wiem ze bedzie mi pomagal, jest kochany, bardzo wrazliwy ale to na mnie bedzie spoczywał cięzar i to mnie przytłacza..boje sie ze nei dam rady bo caly czas dbalam tylko o siebie o tż, a tutaj bede odpowiedzialna za małą istotkę, jeszcze moja siostra mnie straszy śmiercią łózeczkowa itd

jednoczesnie mam dosyć ciązy , wkurtza mnie moja ociężalosc , powolność itp
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-30, 21:10   #680
Dorisp
Rozeznanie

GG do Dorisp

Cytat:
Dokładnie! ja juz mam dość a propos karmienia. Chyba to mnie najbardziej stresuje, ciągle słyszę od doświadczonych mam, babć, ciotek, na sr że najważniejsze żeby być zrelaksowanym, mieć pozytywne nastawienie, że bardzo ważne jest pierwsze przystawienie dziecka... Jeśli o mnie chodzi to jest to strasznie duża presja. Nie wiem jak się będę czuła a bardzo chce karmić piersią.
Stary 2012-10-30, 21:10   #681
agrafka85
Rozeznanie

ja też już zmykam
dobranoc kochane
Stary 2012-10-30, 21:11   #682
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dojotka1987 Pokaż wiadomość
przed wziyta KTG trwa 30 minut a jak lezalalam w szpitalu to trwalo 40minut
a ja bede meic osobno bo wizyty już nie mam to ciekawe ile ..tak z poł godz licze pewnie plus cezkanie w kolejce
Stary 2012-10-30, 21:14   #683
marti86
Zakorzenienie

Mysto ja nie wiem o co kaman bo mi biuro to prowadzi ja dosaje tylko jaka skladke do kiedy mam placic na jaki racunek z jakim tytulem etc.i tak dostawalam spoleczna 2552 i ta druga 255zl

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:15   #684
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chodzi o to ubezpieczenie chorobowe, to ono jest jakby zawarte w ubezpieczeniu społecznym, ale musi zostać wyszczególnione w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia chorobowe i wypadkowe.
Ja łącznie na ub. chorobowe i wypadkowe płacę 383zł (ta kwota jest zawarta w ub.społecznym), a podstawa wymiaru od której naliczą mi zasiłek macierzyński to 250% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia - taką sobie ustaliłam czyli jakieś 8750zł (taka średnia przypada na ten kwartał).
Ogólnie to trochę to zawiłe jest
Tyle, że chorobowe nie jest obowiązkowe. No ale w naszej sytuacji postać rzeczy jest jakby inna

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
boje sie ze nei dam rady bo caly czas dbalam tylko o siebie o tż, a tutaj bede odpowiedzialna za małą istotkę
To jest dokładnie to co i mnie niepokoi. Bo do tej pory fajnie żyło się tylko we dwoje i choć świadomie podjęliśmy decyzję o posiadaniu dziecka to mam wrażenie, że do końca nie wiemy jakie szaleństwo nas czeka.

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:15   #685
marti86
Zakorzenienie

a ktg conajmniej 30min powinno trwac

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-30, 21:19   #686
karolamankowa
Zadomowienie

Dobry Wieczór Kochane,
Wielkie, gorące i szczere gratulacje dla Kamaliki, Kasi i Aerien: jupi::j upi:

Gratki wizyt
Noooo zapowiadają sie dalsze emocje niebawem

Mało mnie ostatnio ale to przez obowiązki rodzinne, chorobę synka i wyjazd męża...obiecuję się poprawić

Apropos tych embiwalentnych emocji, które dopadają nas przed porodem to już się wypowiadałam ale jeszcze raz powtórzę to najzupelniej normalne i prawidłowe, bo macierzyństwo jest piękne ale i trudne zarazem i my to doskonale wyczuwamy jeszcze przed narodzinami naszych dzieciaczków. Ale tak jak Marti pisała- potem wystarczy uśmiech, spojrzenie...i odpłyniemy z miłości......jestem pewna
Stary 2012-10-30, 21:19   #687
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
tak jest, te seriale, reklamy wszedzie te mamusie od razu wiedza co robic, dzieci są grzeczne i wogole sielanka, a ja sie boje jak to bedzie
moj tz sie przejmuje ciążą, martwi sie jak cos mnie boli , mowi ze bedzie wszystko dobrze i że sobie poradzimy ale on nie miał do czynienia z dziećmi wogole i boję się ze bedzie zniecierpliwiony, że sobie to inaczej wyobraża, a to roznie bywa on mowi ze wie ze łatwo nie będzie na początku ale nie wiem..on ma prace , to ja bede z małym dzien i noc , oczywiscie wiem ze bedzie mi pomagal, jest kochany, bardzo wrazliwy ale to na mnie bedzie spoczywał cięzar i to mnie przytłacza..boje sie ze nei dam rady bo caly czas dbalam tylko o siebie o tż, a tutaj bede odpowiedzialna za małą istotkę, jeszcze moja siostra mnie straszy śmiercią łózeczkowa itd

jednoczesnie mam dosyć ciązy , wkurtza mnie moja ociężalosc , powolność itp
O matko, ale masz wyrozumiałą siostrunię...
Szczerze to ja nie dopuszczam do siebie żadnych złych myśli, będzie dobrze, nie może być inaczej
A co do pracy i tż to mamy tak samo, tż pracuje a ja z małym będę non stop 24 godziny na dobę. Boję się, że już na zawsze będę Martą-mamą, Martą-sprzątaczką, Martą-kucharką, Martą-usypiaczką, Martą-zawsze pod ręką, Martą-szoferem, a już nigdy po prostu Martą-Martą, żeby być samą dla siebie, zająć się sobą, spojrzeć na swoje potrzeby.
Szczerze będę o to walczyć, żeby pozostało we mnie też trochę egoizmu i potrzeby zaspokojenia swoich potrzeb zakupowych, maniactwa do butów, ciuchów i plotkowania z dziewczynami
Cytat:
Dokładnie! ja juz mam dość a propos karmienia. Chyba to mnie najbardziej stresuje, ciągle słyszę od doświadczonych mam, babć, ciotek, na sr że najważniejsze żeby być zrelaksowanym, mieć pozytywne nastawienie, że bardzo ważne jest pierwsze przystawienie dziecka... Jeśli o mnie chodzi to jest to strasznie duża presja. Nie wiem jak się będę czuła a bardzo chce karmić piersią.
Ja też się stresuję karmieniem piersią, do tego stopnia, że śnią mi się głupie sny, że nie mam mleka, że dziecko ktoś mi zabiera i nie mogę go karmić, że każdy zna się lepiej na wychowaniu mojego dziecka i ja nie mam szans się z nim nawet poznać...
Masakra!
Stary 2012-10-30, 21:20   #688
Sola1
Zakorzenienie

Dziewczynki - tym co będzie później po porodzie będziemy zajmować się na odchowalni - o czymś trzeba będzie rozmawiać i stworzyć kolejne wątki.

Narazie nie zaprzątajmy sobie tym głowy. Skupmy się narazie na tym ostatnim etapie ciąży, cieszmy się z niego - choć wiem, że to już coraz trudniejsze, dzieciaczki rosną zdrowo - póki co nie mamy powodów do zmartwień.
Stary 2012-10-30, 21:24   #689
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczynki - tym co będzie później po porodzie będziemy zajmować się na odchowalni - o czymś trzeba będzie rozmawiać i stworzyć kolejne wątki.

Narazie nie zaprzątajmy sobie tym głowy. Skupmy się narazie na tym ostatnim etapie ciąży, cieszmy się z niego - choć wiem, że to już coraz trudniejsze, dzieciaczki rosną zdrowo - póki co nie mamy powodów do zmartwień.
wiem, wiem przywołujesz nas do porzadku , żebysmy zaczely rodzic a nie gadały
Stary 2012-10-30, 21:25   #690
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze to ja nie dopuszczam do siebie żadnych złych myśli, będzie dobrze, nie może być inaczej
A co do pracy i tż to mamy tak samo, tż pracuje a ja z małym będę non stop 24 godziny na dobę. Boję się, że już na zawsze będę Martą-mamą, Martą-sprzątaczką, Martą-kucharką, Martą-usypiaczką, Martą-zawsze pod ręką, Martą-szoferem, a już nigdy po prostu Martą-Martą, żeby być samą dla siebie, zająć się sobą, spojrzeć na swoje potrzeby.
Szczerze będę o to walczyć, żeby pozostało we mnie też trochę egoizmu i potrzeby zaspokojenia swoich potrzeb zakupowych, maniactwa do butów, ciuchów i plotkowania z dziewczynami
Tak naprawdę wszystko będzie jak sobie zorganizujesz. Moja kuzynka z małym dzieckiem zwiedziła pół świata - jak się chce to się wszystko da.
Niektóre kobiety zamykają się w 4 ścianach na własne życzenie.

Ostatnio zauważyłam, że w mojej okolicy w weekendy dużo ojców wychodzi na samotne spacerki z dziećmi. Ich kobitki pewnie w tym czasie szaleją na zakupach.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości