|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#661 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Limonka, dziêkujê za ocenê
![]()
#662 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 221
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Cytat:
![]() Choæ sos z pomidorów oczywi¶cie, a tuñczyka nie by³a wcale tak ma³o, ale zdajê sobie sprawê, ¿e masz racje. I przy okazji narobi³a¶ mi ochoty na jajko na twardo. Chyba bêd± kanapki z jajkiem, zielonym groszkiem i jeszcze jakimi¶ warzywami na II ¶niadanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 35
|
Ppppppppp
¦niadanie:mich p³atkow na mleku(garsc kukurydzianych,gar¶æ cookie crisps,garsc orzechów,zalane szklank± mleka) kawa czarna z miodem 2 ¦niadanie:jogurt naturalny,opakowanie herbatników, obiad:ry¿ z jab³kami zapiekany polany ¶mietan± i posypany cynamonem ![]() podwieczorek:kawa³ek sernika z musem truskawkowym,latte na mleku kolacja,pó³ woreczka kaszy gryczanej,wymieszanej z ³ososiem,kukurydza groszkiem po:paczka nachosów serowych z domowym dipem z papryki i pomidorów i jak??chyba za du¿o cukrów |
![]() ![]() |
![]() |
#664 | |||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 660
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na ¶niadanie proponujê owsiankê,a p³atki kukurydziane i cookie crisps potraktuj raczej jako dodatek do niej. Dodaj te¿ ¶wie¿y owoc lub owoce suszone. Do II ¶niadania a¿ siê prosi dodanie np. banana. Mog³a¶ te¿ zrobiæ sobie kanapki z razowca z serem/wêdlin±/jajkiem/tuñczykiem/czym tylko mia³a¶ ochotê z dodatkiem warzyw, bo tych ostatnich masz jak na lekarstwo. Reszta dnia ok.
![]() |
#665 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 319
|
Cytat:
w ogóle jako¶ciowo to tak ¶rednio... bardzo ma³o bia³ka (tylko w kolacji), zamiast tych nachsów, lepsze by³yby orzechy albo owoce suszone lub ¶wie¿e lepiej wypracowaæ sobie jakie¶ w miarê zdrowe nawyki, ¿eby potem jak nie bêdziesz ju¿ na P nie by³o problemu z racjonalnym jedzeniem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#666 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 137
|
Wczorajsze Pppp
¦n. Grahamka (100g) z mas³em, polêdwic± drobiow±, serem ¿ó³tym i pomidorem, parówka indycza z keczupem 2¶n. Monte drink, dro¿d¿ówka z czekolad± i orzechami Ob. Ziemniaki, pieczona æwiartka z kurczaka, surówka z czerwonej kapusty, szklanka kompotu wi¶niowego Pod. Kawa³ek srernika, kawa³ek makowca i kawa³ek orzechowca (rocznica slubu rodzicow ![]() Kol. Jajecznica z 2 jaj na masle ze szczypiorkiem i szynka, 2 kronki chleba z maslem. po: kakao na mleku 3,2%, biszkopty i paczka Laysów max ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#667 | |
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Dzisiejsze R
proszê o ocenê ![]() I kromka chleba pelnoziarnistego, 1/2 twarogu poltlustego ze szczypiorkiem i pomidorem ( calym, duzym) 2x liscie salaty + kawa z mlekiem bez cukru II losos pieczony we wolii, archewka z groszkiem i pekinska z dodatkami polana oliwa z oliwej III jajko na twardo z kromka chleba razowego, z sosem na bazie jogurtu i przypraw IV gotowana marchew, kawaleczek piersi z kurczaka
|
![]() ![]() |
![]() |
#668 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 470
|
Dot.: Jad³ospis laktoowowegetarianki do oceny
Lubisz sezamki, cha³wê? Mo¿na w wielu miejscach kupiæ pastê z sezamu - tahini. Nie jest s³odzona, ale czywiscie w smaku sezamowa. Nadaje siê i do gotowania, jako sos do sa³atek, i do jedzenia samej, mo¿na sobie dos³odziæ np. miodem i smakuje jak cha³wa albo sezamki. Mo¿na ni± smarowaæ pieczywo albo robiæ dipy.
Sezam zawiera mnóstwo wapnia, du¿o wiêcej ni¿ ser czy mleko. Co do owsianki, to z tego co wiem, owsianki nie powinno siê je¶æ zbyt czêsto. Je¶li chcesz je¶æ zbo¿a, to chyba najlepiej je¶æ ró¿nego rodzaju kaszki, p³atki itp. na przemian. BTW ta owsianka z otrêbami z rana to jest ci potrzebna na pasa¿ jelitowy? Ka¿dy co innego lubi, ale upewnij siê czy nie lepiej czu³aby¶ siê po bardziej kalorycznym ¶niadanku, np. jajecznica, chleb z mas³em a na kolacjê raczej siê naje¶æ b³onnika.
#669 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
P
I(8.00): manna z brzoskwini± i ³y¿k± mieszanki bakaliowe II(11.00): jogurt naturalny z bananem, otrêbami i kakao III(14.00): zupa jarzynowa (b.gêsta, z miêsem), makaron z sosem pomidorowo-wieprzowym, tarta z owocami IV(17.00): szarlotka z lodami i bit± ¶mietan± V(19.00): 2 kromki ciemnego pieczywa: z ryb± i z pomidorem, ogórek zielony Dzieñ spêdzi³am z siostr± (ona w przeciwieñstwie jest wielkim kulinarnym talentem, niestety nie akceptuje mojego wegetarianizmu, bo uwa¿a, ¿e przede wszystkim powinnam przytyæ) |
![]() ![]() |
![]() |
#670 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 221
|
Utrzymanie:
I. pe³noziarniste placki z gruszk± podane z jogurtem greckim i syropem klonowym II. serek wiejski z du¿± ilo¶ci± zielonego groszku, domowym tahini i miodem III. pe³noziarnista pizza na chrupi±cym spodzie z sosem pomidorowym, marynowan± dyni±, tuñczykiem i mozzarell± IV. chleb orkiszowy z serem ¿ó³tym, jajkami ugotowanymi na p³ótwardo i drug± po³ow± puszki groszku Dobra, wiem, ¿e warzyw znowu ma³o i w ogóle, ale.. w ramach mobilizacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#671 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#672 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 186
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
moje dzisiejsze R: I:dwie kromki chleba; ~mas³o, ser ¿ó³ty, szynka, pomidor ~ serek czosnkowy, szynka, pomidor plaster mozarelli z pomidorem + bazylia, oliwa; plaster ¿ó³tego sera II:zupa; barszcz czerwony z jajkiem, zabielany ¶mietan± drugie danie; go³±bek z grzybów, kaszy gryczanej, ry¿u, kaszy jêczmiennej + sos pieczarkowy III:krokiet(nale¶nik pszenny + kapusta) z sosem pieczarkowym, szklanka barszczu podjedzone winogrona, maliny IV:serek wiejski, gotowana marchewka i pietruszka akurat w ten weekend wysz³o tak 3-4 posi³ki, zazwyczaj jest 5-6 ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#673 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 493
|
Dzisiejsze R/U
I placki z serka homogenizowanego, na m±ce pe³noziarnistej, z bananem i malinami w soku w³asnym; kawa z mlekiem II miseczka kremu z pieczonej dyni (i pomidorów, i cebuli, i czosnku), ma³a muffinka cukiniowo-kakaowa III makaron pe³noziarnisty z sosem cukiniowo-paprykowo-pomidorowym (z kawa³kami warzyw) IV kolejna muffinka, kawa z mlekiem, 50g twarogu z orzechami w³oskimi i odrobin± domowego soku malinowego V jajecznica z 2 jaj z papryk±, ca³y ogórek, kromka chleba pszenno-¿ytniego Wiem, ¿e rozwalony trochê ten jad³ospis dzisiaj, ale poch³onê³o mnie pakowanie do przeprowadzki i z trudem przypomina³am sobie, ¿e trzeba by co¶ zje¶æ... ![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam ciê na zawsze. Nie szukaj mnie, to siê na nic nie zda. Na skutek klêsk i nieszczê¶æ, które na mnie spad³y, zosta³am wied¼m±. Czas na mnie. ¯egnaj."
Michai³ Bu³hakow - Mistrz i Ma³gorzata |
![]() ![]() |
![]() |
#674 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 319
|
Cytat:
http://www.mojewypieki.com/przepis/m...okosowa-korona choæ ze sporymi modyfikacjami: dynia zamiast marchewki, daktyle zamiast cukru, m±ka razowa, no i ca³o¶æ bez korony kokosowej ![]() U niedzielne: I: owsianko-jaglanka z siemieniem lnianym, jab³kiem, cynamonem, orzechami nerkowca i ma¶lank±; II: gruszka, kilka daktyli; III: zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami; na drugie kawa³ek piersi indyka w sosie ¶mietanowym z podgrzybkami i dyni±, dwa ziemniaki, pomidory; kieliszek bia³ego wina; IV: dwie muffinki dyniowe (ostatnie...), miseczka ¶liwek; V: kromka razowca z pasztetem sojowym, druga z wêdzonym ³ososiem; pó³ grilowanej cukinii i papryka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#675 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 660
|
Cytat:
Cytat:
![]() Rzeczywi¶cie Twoja wersja mocno zmodyfikowana. Ale orygina³ te¿ wygl±da bardzo apetycznie. Chyba siê skuszê na ich upieczenie. Jeszcze tylko nie wiem czy w wersji dyniowej czy marchewkowej ![]() Moje wczorajsze U ¦niadanie: owsianka z bananem, otrêbami owsianymi i serkiem wiejskim, cappuccino czekoladowe II ¶niadanie: muffinka z jab³kami i cynamonem Obiad: pieczone udko z kurczaka, ziemniaki, kalafior i fasolka szparagowa zapiekane w sosie serowym, surówka Podwieczorek: brzoskwinia, kilka ¶liwek Kolacja: trzy kanapki z razowca z tofu i surówk± z obiadu Po kolacji: kakao z miodem
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#676 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
jejjj, dawno mnie tu nie by³o
![]() ![]() I zapiekany sandwich z 2 kromek chleba ¿ytniego posmarowanych domowym ajwarem, z kozim serem i anchovies do tego zó³te i czerwone pomidorki koktajlowe ![]() II ok 3 ³yzk platkow owsianych zalanych odrobin± jogurtu naturalnego z orzechami pecan, ¿urawin± i ¶liwk± III ca³y pieczony pstr±g z oliw± czosnkow± i cytryn±, mix sa³at z pomidorkami i winegretem IV 2 pieczone sajgonki z kasz± gryczan±, makrel± i czerwon± cebul± V kilka malutkich tortelloni z jesiotrem, ma³a kromka litewskiego chleba bakaliowego, po kawa³ku sera korycinskiego dojrzalego, sera Felle Alm Käse Moosbrugger, seraTennengauer-Almkase i sera Bergler <- nabytki z festiwalu smaku, ogólnie nakupi³am az 2 kg przeró¿nych serów i aktualnie jestem w serowym niebie ![]() kilka pasków papryki do picia ponadto: espresso x2, pokrzywa, woda |
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
R
i jak? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#678 | ||
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#679 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() dzisiejsze R i tak siê zastanawiam, czy mogê sobie na kolacje dorzuciæ do twarogu jab³ko... bo by³y winogrona, mango, a mam tak± ochotê na jab³ko ![]() I:owsianka; 5 ³y¿ek, mleko 3,2%, kaszka dla dzieci malinowa ![]() IIkanapka; mas³o, szynka, papryka, sa³ata III:bu³ka razowa z ziarnami, trzy kawa³ki mango IV:go³±bek z kaszy gryczanej, jêczmiennej, grzybów, ry¿u + zabielany sos pieczarkowy ~druga czê¶æ ki¶ci winogron V:krokiet w bu³ce tartej z kapust±, szklanka barszczu czerwonego VI:twaróg z jogurtem i albo pomidor, rzodkiewka i papryka, albo jab³ko ![]() a w³a¶nie, a co z tym mas³em na R? bo mogê siê bez niego obyæ, ale te¿ jest fajnie, jak jest ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#680 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Zostawiaj maslo bo i tak ma³o zdrowego t³uszczu u ciebie w menu. Doda³abym gdzie¶ oliwy z oliwek/oleju kokosowego, jajek. Wogole ma³o bia³ka u ciebie. Na kolacje zjedz mo¿e jajecznicê na ma¶le zamiast tego twarogu. Nabial wcale nie jest taki zdrowy.
A jak masz ochotê na jab³ko to jedz, chocia¿ mi osobi¶cie fruktoza utrudnia sen wiêc wole jakiej warzywa korzeniowe/ziemniaki ewentualnie banana albo gorzk± czeko do kolacji. Ale trzeba obserwowaæ organizm i dopasowaæ do siebie. Btw. Nie nak³aniam do z³ego ale jak lubisz gorzk± czeko to bêdzie ona lepsza ni¿ ta kaszka dla dzieci w ¶niadaniu ![]()
![]() |
#681 |
Zadomowienie
|
ok, dziêkuje
![]() ![]() staram siê te¿ pamiêtaæ o t³uszczach, ale zawsze jako¶ mi siê zapomina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#682 | |||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dzisiejsze U, zatêskni³am ju¿ za domowym jedzeniem ![]() ¦niadanie: Jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynk± i szczypiorkiem; 2 kromki chleba graham z serkiem zio³owym, rzodkiewkami i sa³at± Do kawy: Ba³kañskie jogurtowe ciastko z kokosem i miodem; kawa³ek domowego ciasta z ¶liwkami i kruszonk± Obiad: Udko z kurczaka sma¿one bez t³uszczu, pó³ woreczka ry¿u ja¶minowego, broku³y gotowane na parze Kolacja: Sa³atka z sera typu feta, pomidora, papryki, orzechów piniowych, pestek dyni i s³onecznika Do picia: woda ¼ródlana, szklanka soku pomidorowego, herbaty: zio³owa, zielona i owocowa.
![]() |
#683 |
Zakorzenienie
|
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Ja bym zjad³a i jab³ko i mas³o
![]() Moje dzisiejsze R: 1. Owsianka z br±zowym cukrem, sokiem i skórk± z cytryny i dwoma ³y¿kami wiórków kokosowych 2. Mozarella z du¿ym pomidorem i bazyli±, 4 ¶liwki 3. Miska leczo, dwie kromki razowca z mas³em (chcia³am jedn±, ale by³o takie pikantne, ¿e musia³am wzi±æ dok³adkê :P) Kawa czarna, dwie kostki gorzkiej czekolady 4. Dwa zraziki, 3 frytki, pó³ miseczki kuskusu z olejem sezamowym, du¿a szklanka koktajlu szpinakowo-bananowo-ananasowego 45 minut biegu 5. Jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem, du¿y pieczony burak
#684 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
U. Nie przesadzam z t³uszczami? Niby walcze o @. Bardzo proszê o ocenê
![]() 9.30 Sn. Owsianka (40g platkow górskich, 15g orzechów w³oskich, 30g twarogu pólt³ustego, 200ml mleka 2%, 100ml wody, gar¶æ borowek) 12.45 40min Ewa Chodakowska Skalpel, 10min Mel B po¶ladki 14.30 Obiad: 150g indyka na parze, pol woreczka kaszy gryczanej, 100g brokula, duzy pomidor + ca³o¶æ polana lyzka oliwy z oliwek. 16.20Rower rekreacyjnie 30min. 17. 30 Podwieczorek: 2 babeczki kruche z budyniem ¶mietankowym, 40g czekolady lindt pe³no mlecznej , miseczka malin, du¿a mocna kawa. 21 Kolacja: 2 kromki razowca z twarogiem pó³t³ustym 100g i 1/4 awokado rukol±, pomidorem, ogórkiem i sol± morsk±. (chodze spaæ o 00:00) po. herbata z dzikiej rozy, przed snem Teraflu Extra Grip do picia bo co¶ mnie rozbiera choroba..
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-09-10 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#685 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 066
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Czy mogê prosiæ o ocenê?
Próbujê zrzuciæ parê kg, ale po licznych próbach i ró¿nych efektach dziczenia siê, postanowi³am nie skupiaæ siê na celu, tylko samej drodze i po prostu je¶æ zdrowo i kolorowo. Staram siê je¶æ 4 posi³ki dziennie (przeczyta³am w pewnej ksi±¿ce ¿e nie powinno siê je¶æ czê¶ciej, bodaj¿e dlatego, ¿e czêste skoki insuliny te¿ nie s± niczym dobrym), poza tym akurat ta liczba dobrze siê wpisuje w mój dzieñ. Aktualnie mój wysi³ek fizyczny sprowadza siê jedynie do przeprowadzki i noszenia ciê¿kich pude³ i toreb z rzeczami... ![]() Przyk³adowo z dzi¶: I. owsianka (4-5 ³y¿ek p³atków) z jab³kiem, miodem i cynamonem II. rz±dek gorzkiej czekolady (74%) i szklanka ma¶lanki III. 2 plastry pieczonego schabu + pó³ woreczka kaszy gryczanej z cebulk±, papryk±, natk± pietruszki i oliw± z oliwek + surówka (cykoria, sa³ata, nitki buraka, pomidor w kostkê i jogurt naturalny) IV. jajecznica z 2 jajek ze szpinakiem i czosnkiem + pó³ bu³ki z pestkami dyni Picie: bia³a herbata i woda. Z góry dziêkujê. ![]()
#686 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
PI(8.00): owsianka (20g p³atków, 15g otrêbów, 100g malin, 100g nektarynki, ³y¿ka bakalii)
II(11.00): jogurt owocowy bez cukru, kilka ró¿yczek broku³a, kawa z mlekiem 0,5% III(14.00): kalafior, du¿o surówek, na deser herbatnik i puszka coli light IV(17.00): jab³ko, kawa z mlekiem 0,5% V(19.00): kromka razowca z paprykarzem wegetariañskim, kromka razowca z pomidorem, 150g broku³a ![]() mam takie trochê g³upie pytanie do dziewczyn z niedowag± - czy Wam te¿ jest tak ci±gle smutno, nawet je¶li nie ma racjonalnego powodu? czy jest jaka¶ nadzieja, ¿e jak przytyjê to bêdzie lepiej? Edytowane przez SybilVane Czas edycji: 2013-09-10 o 16:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#687 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Cytat:
![]() Strasznie ma³e to Twoje ¶niadanie.. Mleko 0,5%, cola light, zero warto¶ciowego bia³ka, wêglowodanów z³o¿onych, nnkt.. Kiepsko. Plus za warzywa ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-09-10 o 18:00 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#688 |
Zakorzenienie
|
Moje niezbyt udane R dzisiejsze pod znakiem czekolady (s³aby dzieñ, dzieci mnie wykoñczy³y :P):
1. Owsianka czekoladowa (³y¿ka kakao, miód) z chili, nektarynk± i dwoma ³y¿kami serka homo 2. Placuszki bananowe (banan, jajko, ³y¿ka twarogu, ³y¿ka m±ki) Kawa czarna, 2 kostki czekolady 70% i kosteczka 90%, 3 ¶liwki 3. Miska leczo, 2 kromki razowca z mas³em 4. Domowa chiñszczyzna (makaron z pszenicy durum, mieszanka warzyw chiñskich i kurczak sma¿ony na oleju kokosowym, wszystko posypane sezamem), du¿a szklanka koktajlu szpinakowo-jab³kowo-ogórkowego Znów kawa i dwie kostki czekolady 70% 60 minut z Tiffany (to za chwilê) 5. Kawa³ek pieczonej piersi indyka, druga szklanka koktajlu jak wy¿ej. Niestety nadal (jak dawniej) mam niepokoj±c± tendencjê do pocieszania siê/nagradzania/poprawiania humoru jedzeniem, a konkretnie s³odyczami. Chocia¿ za ogromny postêp uwa¿am, ¿e w tej chwili do pocieszenia wystarcz± 2 kostki dobrej gorzkiej czekolady zamiast dwóch tabliczek mlecznej...
#689 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
Dot.: Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Rrr
ocenicie? Bardzo proszê. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#690 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 603
|
Cytat:
![]() I. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków, jogurt naturalny, du¿y banan, cynamon, ³y¿ka domowej konfitury z aronii) II. porcja zapiekanki mousaka ( zapiekany bak³a¿an z mielon± wo³owin±, pomidorami, pieczarkami, papryk±, cebulk±, oliw±, zio³ami i wszystkim co mi tam wpad³o w rêce, ale bez sera.), III. fasolka szparagowa (400g ![]() iv serek wiejski 200g ze szczypiorkiem, 100g pieczonej piersi z indyka, papryka do chrupania. Do picia - miêta i zielona, woda, 2x kawa z mlekiem, szklaneczka lub dwie czerwonego martini z lodem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:43.