|
|
#661 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Laserowa korekta wady wzroku
Ja jestem z Warszawy, ale wybralam Krakow- ze wzgledu na sprzet....
|
|
|
|
|
#662 |
|
Raczkowanie
|
Ale to skąd wiedziałaś który sprzęt lepszy? Ja się nie znam na tym co i jak, jaki laser lepszy, czy taka nazwa sprzętu czy inna. Nie jestem okulistą (niestety) i przy wyborze będę się kierowała opinią, ilością zabiegów jakie robią, czyli doświadczenia, opinią konkretnego lekarza, czy w klinice były jakieś wpadki, przypadki powikłań itp.
|
|
|
|
|
#663 | |||
|
Zakorzenienie
|
[/COLOR]
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
|
|
|
#664 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam to szczęście, że trafiłam na Panią doktor, która była uczennicą prof. Gierkowej. Zależało mi na takim zabiegu, który zagwarantuje oprócz bezpieczeństwa, maksimum komfortu. Ten zabieg, który miałam wykorzystuje do wszystkiego laser. Czyli sama korekta wady, jak i wcześniejsze wycięcie płatka odbywa się za pomocą lasera. Z informacji jakie uzyskałam jest to najnowocześniejszy sprzęt w Polsce, w związku z tym i poziom bezpieczeństwa wzrasta.
Sama również szukałam informacji w sieci, potem zweryfikowałam wszystko na wizycie u okulistki. |
|
|
|
|
#665 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A poważnie, to zajrzałam na stronę, żeby zobaczyć, co mnie ominęło. No tak, piszą o sobie "jesteśmy nr 1 w laserowej korekcji wad wzroku" (jakieś mistrzostwa były? przOCZYłam?), "Współpracujemy z najlepszymi okulistami w kraju i za granicą. Zabiegi odbywają się w jednej z najnowocześniejszych sal operacyjnych w Polsce" - czyli ekipa od prof. Szaflika po dyżurach w Laserze zasuwa do Krakowa? Ech, ten kapitalizm... |
|
|
|
|
|
#666 |
|
Raczkowanie
|
Jakiś czas temu promocja polegała na zniżce chyba 500zł. Ja korzystałam z promocji polegającej na zwrocie kosztów za przejazdy i sfinansowaniu pobytu w hotelu. Co do kadry-mnie interesował zabieg u dr Lange i taki też sobie zafundowałam
Trzeciego oka gratis nie ma, za to wizyty kontrolne owszem. Z ciuszków- niestety tylko zielony, fizelinowy fartuch i czepek ![]() Co do kapitalizmu i lekarzy pracujących "i tu i tam" nie wypowiadam się. |
|
|
|
|
#667 |
|
Przyczajenie
|
Echh - ja mam prawie -10
. Jednak nie wiem, czy się kwalifikuję do zabiegu, bo mi się wada po troszku posuwa do przodu. Soczewki są super, pomagają, ale jednak jest to dyskomfort. Na razie próbuję się zorientować, jakie są dostępne metody, czym się różnią i którzy specjaliści są najlepsi. Trochę mnie odstręcza fakt, że większość okulistów, z którymi miałam do czynienia nie poddało się operacji i sami noszą okulary ...
|
|
|
|
|
#668 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja miałam podobna sytuację do Twojej, wada troszkę mi się posuwała do przodu, ale moja okulistka (która nie nosi okularów ) powiedziała, że mimo tego mogę podjąć się badaniom kwalifikacyjnym, bo tak niewielkie posunięcia nie wymagają zmian szkieł. więc zdecydowałam się na badania, po których okazało się, że nie ma żadnych przeciwwskazań, byłam prze szczęśliwaZabieg miałam wykonany 1 lipca 2011 roku, właśnie teraz w sobote byłam na ostatniej kontroli. Okazało się, że wszystko jest w porządku Komfort widzenia jest niesamowity, jak sobie pomyślę, że jeszcze rok temu w dobrze dobranych okularach widziałam gorzej niż teraz, to myślę, że nic lepszego od tej operacji spotkać mnie nie mogło Jednak zawsze jest ryzko, więc może dlatego okuliści, którzy zdają sobie sparwę, jakie mogą być komplikacje po operacji po prostu się jej nie poddają. ja uwielbiałam nosić okulary, jakby moja wada była na poziomie -3 to nie zdecydowałabym się na tę operację, ale sama wiesz jaki to jest dyskomfort mieć taką wadę.Ja nie miałam żadnych komplikacji, tylko tyle, że mam zespół suchego oka, ale to już miałam przed operacją i muszę zakrapiać oczy kilka razy dziennie, ale to dla mnie nie jest żadnym problemem skoro widzę dobrze Na Twoim miejscu poddałabym się badaniom kwalifikacyjnym i po nich podjęła decyzję. A ze swojej strony mogę polecić panią dr Ewę Pelczar, jest bardzo dobrym specjalistą i bardzo wspiera pacjenta. Słyszałam o niej wiele dobrego i sama mogę to potwierdzić
|
|
|
|
|
|
#669 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam znajomą dermatolog, której cera nie jest nieskazitelna, słyszałam o grzeszących księżach itp. |
|
|
|
|
|
#670 |
|
Zakorzenienie
|
....
ja ze swojej strony Dziewczyny chciałabym Was zachęcic do badań i poddania się zabiegowi,jeżeli macie większe wady i noszenie okularów/soczewek powoduje brak komfortu.Jeżeli macie możliwosci finansowe,a ceny zabiegów w porównaniu z czasami gdy ja miałam operacje są przystepne,to korzystajcie...Jakość życia potem jest nieporównywalnie lepsza !!! 13-14 lat temu kiedy ja zachorowałam,zabiegi laserowe wykonywał chyba tylko jeden prywatny gabinet w Warszawie...wszystko dopiero raczkowało i nikt nie chciał się podjąć mojego leczenia przy bardzo dużej krótkowzroczności i ogromnym astygmatyźmie.Dopiero w Stanach znalazłam lekarza,który się zdecydował na Lasik. Nie chcę nawet pamiętać mojego życia przed zabiegiem.... Dzisiaj napewno zdecydowałabym sie ponownie mając do dyspozycji takie mozliwosci wyboru lekarzy i metod operacji.
|
|
#671 |
|
Raczkowanie
|
Ja się właśnie nad Nimi zastanawiam. Ktoś już i na Naszym forum o nich pisał, i to chyba nie raz. Jedna z najlepszych w Warszawie, tak przynajmniej piszą, opinie ma bardzo dobrą i sporą 'gromadkę' lekarzy.
|
|
|
|
|
#672 |
|
Rozeznanie
|
Właściwie jaka jest maksymalna wielkość wady wzroku, która nadaje się do operacji laserem? Ja mam -9 i boję się, że to za dużo...
|
|
|
|
|
#673 |
|
Raczkowanie
|
W tym Laserze na stronie piszą, że do -10. Nie wiem czy to jest zależne od sprzętu, umiejętności itp. najlepiej jakbyś zrobiła sobie badania kwalifikacyjne i od razu byś wiedziała. A na zabieg przecież nie musisz się od razu decydować. Ja chyba tak właśnie zrobię..
|
|
|
|
|
#674 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na pewno nie raz. Ja też mam za sobą szukanie opinii w internecie i wybór (właśnie CMO Laser) na ich podstawie. I zaliczam się do zadowolonych z tego wyboru. |
|
|
|
|
|
#675 |
|
Raczkowanie
|
Zapisałam się na badania kwalifikacyjne do tego Lasera. Za tydzień powinnam wiedzieć czy będę mogła mieć zabieg. Tak jak wcześniej podchodziłam do tego sceptycznie tak teraz mam ogromną nadzieje, że pozbędę się wady. Moje okulary są w opłakanym stanie, mam małego szkraba w domu, który uwielbia zrzucać je z nosa mamy.. po zabiegu chętnie oddam mu je do zabawy
.
|
|
|
|
|
#676 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie do osób po korekcji. W momencie, gdy miałyście operację to od jakiego czasu wasza wada była stabilna i się nie powiększała?
Np. korektę robiłyście w czerwcu 2012, a wada była stabilna od roku/dwóch? ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- kwestia indywidualna, musisz umówić się na badania wstępne i oni wtedy powiedzą Ci czy są w stanie skorygować Twoją wadę i ewentualnie do ilu dioprii, czy do zera |
|
|
|
|
#677 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem czy dobrze rozumie pytanie - gdy masz operację to wada po niej się nie powiększa, może się zmniejszyć, a raczej unormować. Czyli jak ktoś miał -3, po zabiegu ma -0,5, to jeszcze po krótkim czasie może się unormować do zera. Tak przyjemniej mieli ludzie którzy opisywali swoje zabiegi. Ja jeszcze jestem przed, choć tylko klika dni i później będę mogla opisywać wszystko na własnym przykładzie
.
|
|
|
|
|
#678 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#679 |
|
Raczkowanie
|
Aha
. Ja miałam dość długo, dwa lata na pewno. Na stronie kliniki pisało, że wada musi być stała przynajmniej rok.
|
|
|
|
|
#680 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po korekcji każdy błąd wyłapuję. Taka ze mnie zołza. U mnie też ponad rok wada była stała, ale nieduża, więc nie czekałam na to, aż się więcej dioptrii do zniknięcia uzbiera. |
|
|
|
|
|
#681 |
|
Raczkowanie
|
hehe ok. przepraszam za błąd, zbyt podekscytowana jestem tematem
. W następnym tygodniu mam zabieg więc nic nie robię innego tylko czytam i oglądam o korekcie.
|
|
|
|
|
#682 |
|
Przyczajenie
|
W przyszłym tygodniu mam zabieg w klinice Nowy Wzrok i zaraz potem zaplanowany urlop i trochę się boję komlikacji po zabiegu -bo oczy mają odpocząć więc bardziej na zwolnienie lekarskie pasuje niż na urlop. Może ktoś podpowiedzieć jak się moge przygotować poza kupieniem mocnych okularów przeciwsłonecznych? jakieś krople czy coś?
|
|
|
|
|
#683 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was miała korektę przy niedoczynności tarczycy?
Od jakiegoś czasu rozważam zabieg, a jako jedno z przeciwskazan często wymieniane są choroby tarczycy. Nie mogę jednak znaleźć wyjaśnienia, o jakie choroby chodzi i czy wszystkie dyskwalifikują w takim samym stopniu. Jedyną informację jaką znalazłam to, że mogą wystąpić problemy z gojeniem. Zanim wydam kasę na badanie kwalifikujące chciałabym wiedzieć, czy moja tarczyca już na wstępie mnie nie dyskwalifikuje. Może któraś z Was wie coś na ten temat? |
|
|
|
|
#684 |
|
Raczkowanie
|
Jestem po.. Faktycznie sam zabieg nie był taki straszny, później bolała mnie dość mocno głowa ale ja zawsze tak reaguje na stresujące sytuacje wiec to pewnie dlatego. Zabieg robiła mi dr Gadomska, miałam SBK-lasik. Ogólnie czuje się dobrze, poprawę już widzę, ale jeszcze czasem mam niewyraźne widzenie - podobno przejdzie.
Kasiorro lepiej sama nic nie kupuj poczekaj co Ci dr powie, ja dostałam receptę, co prawda nie wiem czy można te leki wykupić bez ale nie ryzykowałabym. Ja sobie zamówiłam jeszcze zerówki do czytania i przed komputer. Pequenina niestety nic na ten temat nie wiem, najlepiej zapytać się u źródła. Jak będę na wizycie kontrolnej to zapytam ( jak nie zapomnę). |
|
|
|
|
#685 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#686 |
|
Przyczajenie
|
To już dzisiaj! Kto ma wolne kciuki niech przez chwilę za mnie potrzyma bo trochę stresiku mam.
Od dzisiaj w mojej klinice mają promocję na badania wzroku - można zrobić badanie komputerowe i kwalifikację do zabiegu (bo już o tym rozmawiałyśmy że nie każdy ma szczęście się nadawać na laser). więcej info mają na profilu na FB - https://www.facebook.com/NowyWzrok Powiem im dzisiaj że ich ładnie zareklamowałam
|
|
|
|
|
#687 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. |
|
|
|
|
|
#688 |
|
Rozeznanie
|
hej, a ile kosztuje laserowa korekcja wzroku tak w ogóle?
Na NFZ pewnie tego nie robią? Ja mam OL -1,5, OP - 2,50 (astygmatyzm w prawym oku) -> kwalifikuje się to w ogóle? Wybieram się do specjalisty, no ale boję się, ze cena zabiegu mnie powali na kolana... |
|
|
|
|
#689 |
|
Zadomowienie
|
Cena jest uzależniona głównie od metody jaką się wykonuje
o NFZ można zapomnieć ![]() Ja robiłam w marcu tego roku metoda SBK Lasik w Gdańsku w Swissmedzie, cena all 6000zł za oba oczka. Póki co jest super. Ale strach i tak był, nie powiem jak ktoś dłubie przy oku to zawsze jest stres i automatyczne zamykanie oka. |
|
|
|
|
#690 |
|
Raczkowanie
|
NFZ nie wchodzi w grę.
Ceny od 2300 do 4000 tys za jedno oko. Cena zależy od metody wykonywania zabiegu. Przy Twojej wadzie raczej taniej, bo i wada nieduża... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.

Trzeciego oka gratis nie ma, za to wizyty kontrolne owszem. Z ciuszków- niestety tylko zielony, fizelinowy fartuch i czepek 
. Jednak nie wiem, czy się kwalifikuję do zabiegu, bo mi się wada po troszku posuwa do przodu. Soczewki są super, pomagają, ale jednak jest to dyskomfort. Na razie próbuję się zorientować, jakie są dostępne metody, czym się różnią i którzy specjaliści są najlepsi. Trochę mnie odstręcza fakt, że większość okulistów, z którymi miałam do czynienia nie poddało się operacji i sami noszą okulary
...

) powiedziała, że mimo tego mogę podjąć się badaniom kwalifikacyjnym, bo tak niewielkie posunięcia nie wymagają zmian szkieł. więc zdecydowałam się na badania, po których okazało się, że nie ma żadnych przeciwwskazań, byłam prze szczęśliwa