![]() |
#661 |
Rozeznanie
|
Dot.: przerwa między zębami
a ile czasu może trwać zlikwidowanie przewy między zębami (jakieś 4-5 mm) takim aparatem zdejmowanym, żeby nie był stały ??
#662 |
Przyczajenie
|
Dot.: aparat a guma do zucia
To czy możesz żuć gumę, zależy od aparatu. Jesli masz zwykły, to możesz, ale jeśli masz porcelanowy itp, to jest to niewskazane (niestety :/)
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Wtajemniczenie
|
Na początku nie żułam bo dostawała się wiadomo gdzie i musiałam mozolnie i długo czyścić, ale teraz bez problemu. Kwestia wyczucia- tak jak pisała Znikająca. Jeśli lubisz żuć to powinnaś spróbować - ale odradzam zaraz po wizycie
![]()
#664 |
Rozeznanie
|
Ja żułam gume, jadłam wszelkie ciągnące i oklejające zęby cukierki typu toffi, krówki ciągutki.
Gryzłam jabłka, orzechy itp. Nigdy mi nic nie odpadło a aparat nosiłam prawie 2 lata. Nawet raz zjadłam jeden drut z tego aparatu i żyję.
![]() |
#665 |
Przyczajenie
|
ja nosiłam taki aparat przez prawie 3 lata
![]() moja ortodontka mowiła ze nie moge jesc teki smiego (ciagnacych cukieracow itp itd) i przedewszystkim zuc gumy :/ a ja i tak wcinałam jak chciałm i gume zułam i wszystko si ![]() jednak zawsze nosiłam ze soba szczotek do zebow - zapewne masz takie 2 specjalnie sztoczeki ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#666 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
Kurcze , dziewczyny a wy tez tak macie , ze po kazdej wizycie przez okolo trzy dni bola was zeby tak , ze nie mozecie nic jesc
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
Zakorzenienie
|
Może masz niski próg bólu?
![]() ![]() ![]() Też po każdej wizycie tak mam, już się przyzwyczaiłam ![]() ![]() ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#668 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#669 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#670 |
Rozeznanie
|
Czy ja wiem , czy mam niski próg bólu? Ja nawet zęba dotknąć nie mogę bo już coś tam pobolewa. Wytrzymuje , ale ja poprostu jestem żarłok i poprostu mnie korci aby coś zjeść. A potem mnie boli i moje marudzenie
![]() Wizytę miałam przedwczoraj i już mnie mniej boli , więc tylko krzyku narobiłam ![]() Do pIWONI : ale to nie jest tak , że jak zęby nie bolą to znaczy , że nic się nie dzieje. To boli na początku dlatego , że szczęka się nie przyzwyczaja. Potem jak nie boli to i tak się coś tam dzieje , tylko się już tego nie czuje , bo jest się przyzwyczajonym. A więc jak twoja ortodontka wyjechała to nie masz się czym martwić ![]() Aha przypomniało mi się , że moja ortodontka polecała lody po każdej takiej wizycie. By na pare dni fundnąć sobie pudełko lodów ^^ to nawet łagodzi ból i coś tam poprawia w aparacie ^^ Edytowane przez heleane Czas edycji: 2006-08-29 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#671 |
Konto usunięte
|
ehh .. tak czytam i czytam i już sie nie moge doczekać swojego aparatu a tym bardziej jego zdjęcia
![]() własnie tak przeglądam i dla mnie to wszystko czarna magia :O ale tak mnie te gumeczki kolorowe zaciekawiły ... nigdy takich nie wiedziałam ![]() ![]() ahh i jeszcze czy aparat z kolorowymi gumkami różni się ceneowo od takiego "normalnego" ?? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#672 |
Rozeznanie
|
Moja ortodontka powiedziała po założeniu mi aparatu abym ABSOLUTNIE nie żuła gumy. Potem tylko problem na każdej wizycie i dłuższe noszenie. A więc o żuciu gumy nie mam mowy.
Orzechy możesz jeść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#673 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie, nie różni się cenowo, ponieważ nie można mieć aparatu bez gumek(nie wiem jak jest w aparatach porcelanowych). Możesz jedynie wybrać, czy chcesz kolorowe czy przezroczyste. Ja wybrałam te drugie i wcale nie żałuję. Nie wyobrażałam się w kolorowych... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#674 |
Zakorzenienie
|
Ja teraz w ogóle nie mam gumek ( a miałam) tylko mam każdy zamek owinięty drutem połączony z następnym zamkiem i tak przez całą paszczę, a na to jeszcze zwykły drut i jeszcze jakieś żelastwo
![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#675 |
Konto usunięte
|
a ja chce zobaczyc te gumeczki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#676 |
Raczkowanie
|
aparat stały na NFZ czy jest taka możliwość?
Czy jest taka możliwość? Wada progenia, osoba jest niepełnoletnia. Proszę o pomoc, chciałabym jej pomóc, ponieważ nie mogę patrzeć na jej kompleksy.
#677 |
Raczkowanie
|
Dot.: aparat stały na NFZ czy jest taka możliwość?
Z tego co wiem to refundowane przez NFZ są tylko aparaty ruchome dla osób do 12 roku życia. Za stały trzeba zapłacić 100%. Moja siostra ma progenię niedługo będzie miała aparat stały i płacimy za niego 100% a jest niepełnoletnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#678 |
Konto usunięte
|
Mam aparat kilka dni, jest metalowy z bezbarwnymi gumkami. Moja wada jest podobno łatwa do wyleczenia, więc zbyt długo chyba nie będę musiała go nosić. Góra kosztowała 1200, dół 1400. Przed założeniem musiałam przejść wyleczenie wszystkich zębów, odlew, zdjęcia czaszki z przodu i z boku, separatory (nie bolały tylko trochę uciskały) i w końcu samo zakładanie aparatu. Miałam jeszcze mieć usuwane cztery ósemki ale po konsultacji z trzema lekarzami okazało sie, że to nie jest konieczne.
![]() Co do bólu to nie jest nieznośny, nie musze brać żadnych prochów. Dostałam specjalny wosk do przyklania na ostre części ale nic nie pokaleczyło mnie tak żebym musiała go używać. Teraz trochę wbija mi się końcówka drutu i mam lekko otarty język, a oprócz tego wszystkie zęby mnie bolą, są trochę poluzowane i nie mogę ich za mocno ścisnąć. Z tego po wodu zainwestowałam w mikser i jem nawet marchewki i najtwardsze jabłka ![]() Do czyszczenia dostałam szczoteczkę przypominającą kszałtem taką do butelek. Kupiłam sobie jeszcze płyn do płukania szczęk ![]() Hipokryzja --> np. tu http://www.ortodonta.info/#ortodoncja są podane rózne przykłady aparatów , a tu http://www.ortodonta.info/images/zamek71_r.gif widać aparat z takim niebieskim czymś i to są właśnie te gumki |
![]() ![]() |
![]() |
#679 |
Konto usunięte
|
o dziękuje Lisbeth :0 nareszcie zostałam oświecona ... a ja myślałam, ze te gumki to sie zakłada na te dwa podłużne druty (o teraz sie dowiedziałam, ze to łuk) heh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#680 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Raczkowanie
|
Ja w lipcu sciagnelam aparat. Troszke mi go brakuje :P
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#682 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A ja mam wizyte za niecałe 2 tyg i już się nie moge doczekać, wkońcu pozbęde się tych "nieświeżych" gumek ![]() ![]() ![]() pa-ti i jak efekty? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"Znalazłam szczęście, mocno otuliłam i ogrzałam serduszkiem..." ![]() ![]() ![]() wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723 wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247 Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
Rozeznanie
|
A ja już marze o dniu kiedy mi go sciągną, fakt przyzwyczaiłam sie już ale mam dość comiesięcznych wizyt u ortodonty, nosze go juz dwa lata i wada jeszcze jest głęboka, teraz mają mi założyć jakiś drut żeby wyciągnąć dolna szczęke do przodu boje sie troszke. Tez kiedys miałam kolorowe gumeczki, najczęściej czerwone i granatowe, co miesiąc zmieniała mi na inne,aktualnie nie mam żadnych. A zamki też czasem mi odpadają, a najczęściej to kłuje mnie jakis drut w dziąsło to jest straszne. Ale nie narzekam do wszystkiego da sie przyzwyczaić, tylko te wizyty których niecierpie....
"Znalazłam szczęście, mocno otuliłam i ogrzałam serduszkiem..." ![]() ![]() ![]() wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723 wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247 Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii. |
![]() ![]() |
![]() |
#685 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Mam nadzieje ze mnie nie czeka taki los. I ze gdy mi zdejmie.Bede nosila retencyjny i nic nie bedzie sie juz przestawiac. Bo nosze dopiero 11 miesiecy. A ja mam problem z aparatem bo wizyte mam dopiero w sordku wrzesnia a wyszedl mi dut z ostatniego pierscienia
![]() ![]()
#686 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
zgadzam się ja nosze aparat prawie 2 lata i w niczym mi on nie przeszkadza faktycznie jest tak że musimy cześciej niż wszyscy myć zęby ale to przecież nie takie trudne. trzy dni temu mialam zalożony łańcuszek- ten najmocniejszy, bo to juz końcowy etap . orto mi powiedziała że będzie boleć i że z jedzeniem będą problemy- bolą! no i co z tego mam przez to miksować jedzenie, nie! uczucie tego nie jest za przyjemne ale nie na tyle żeby zmieniać się w niemowlaka i ugniatać sobie papki. i zaznaczam że należę do osób które odczuwają bardziej ból niż normalny przeciętny człowiek, ale takie bolące naciągniente ząbki to pikuś. Życze wszystkim aparatką ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#687 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PeeS: tylko jak mi 'łyso' będzie bez tego hyraxa (przyzwyczaiłam się do niego ![]()
![]() |
#688 |
Przyczajenie
|
Siemka
![]() ![]() ![]() ![]() Najgorsze to były te pierwsze dni lub jak miałam miedzy zębami te gumki, bo dosłownie tak mnie bolała cała szczęka, że szok... Nie mogłam jesc, tylko jak coś to jogurty i serki ![]() ![]() Teraz mam wizytę w ten wtorek, bo bedą mi zakładali pierścienie na górę, bo jak ostatnio byłam, to nie mogła wejść ![]() ![]() A co do koloru gumek, to narazie mam niebieskie, ale przy najbliższej okazji zmienię na rózowe ![]()
![]() |
#689 |
Raczkowanie
|
pIWONIA
Aparat nosilam 2 lata... Szybko zlecialo ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Konto usunięte
|
pIWONIA --> dzieki za poparcie
![]() haniap, malutka88 --> nie wiem jak wy zrozumiałyscie moją wypowiedź jesli waszym zdaniem wynika z niej, że noszenie aparatu jest udręką. Mi też nic się nie odkleilo ani nie oderwało i nie cierpę specjalnie przez jakies drobne zadrapania. Wcale nie napisałam, że muszę wydłubywać z zębow resztki pokarmu tylko że NIE muszę. Jeśli chodzi o miksowanie żarcie to dla mnie znaczne ułatwienie, bo mogę jeść wszystko tak jak wcześniej i nie ryzykuję zniszczenia aparatu. Jeśli wam to nie odpowiada, to tego po prostu nie róbcie zamiast naskakiwać na innych i oskarżać o cofanie się do niemowlęctwa. Bolące zęby, wbijający się drut i zadrapania są w moim wypadku prawdą, a wy odebrałyście to tak, jakbym to wszystko sobie wymyśliła. Każdy ma swoje odczucia zwązanie z noszeniem aparatu, a moją są właśnie takie jak je przedstawiłam i nie je jest to żadna przesada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.