![]() |
#661 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#662 |
Raczkowanie
|
wiem czytalam to juz, zeby przyjac jak najszybciej to przeciez wzielam. aha no i wlasnie jest tez napisane zeby rozpoczac nastepne opakowanie bez7-dniowej przerwy... juz nie wiem co robic. chcialam w sumie czekac na okres a jak wezme 2 opakowanie bez przerwy to sie nie doczekam. jeszcze jestem w swietnej sytuacji bo moja ginekolog juz nie pracuje ;/ i nawet nie mam tego jak skonsultowac bo kolejki do lepszych ginekologow sa z miesiecznym wyprzedzeniem ;/
jak sie czyta ta ulotke na spokojnie to niby wszystko jasne, a jak ma sie problem to ciezko zdecydowac co robic... biore yasmin i owszem tam sa info o tym co zrobic jak sie pominelo tabletke w 1 tyg. a pozniej ta zasada 7 dni i o tym zeby wziac nastepne opakowanie bez rzerwy. moze mi ktos pomoze? moze s tego wszystkiego jakos nie dokladnie czytam ulotke?
#663 |
BAN stały
|
bez przerwy? przecież zapomnialaś tabletki z pierwszego tygodnia, więc mi się wydaje, że przerwę normalnie robisz.
cytuje - przyjąć zapomnianą tabletkę - zastosować dodatkową metodę antykoncepcji przez 7dni - dokończyć opakowanie i już.. no i: Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć porady lekarza. mi się wydaje, że już teraz nic nie poradzisz. bierz dalej, zrób normalnie przerwę i zrób test na wszelki wypadek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#664 |
Rozeznanie
|
No ja nie wiem rób jak chcesz.... ale masz na ulotce napisane żeby nie robić tej przerwy jeżeli był to pierwszy tydzień a ulotkę chyba żaden głupi nie układał.....
ale to Twoja decyzja... ja bym nie robiła 7dniowej przerwy tylko brała kolejne opakowanie.
![]() |
#665 |
BAN stały
|
no ja patrzyłam akurat na ulotkę od mercilonu i nie ma tam o łączeniu opakowań gdy się zapomni tabletkę z pierwszego opakowania, ale możliwe, ze w ulotce od yasmin jest, żeby nie robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#666 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a to ciekawe... bo ja stosuje od początku mercilon i na każdej ulotce jest co zrobić jak się zapomni tabletkę i jak to wpływa na antykoncepcję. Miałam podobną sytuację tylko, że ja zapomniałam tabletkę w drugim tyg cyklu ale czytałam, że jeżeli się zapomni w 1tyg to trzeba brać następne opakowanie bez przerwy.
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
Raczkowanie
|
no wlasnie jest co robic jak minelo wiecej niz 12godzin, pozniej jest zasada 7dni, Wypunktowane: -zeby przyjac pominieta, -przez 7 dni sie dodatkowo zabezpieczac, -nastepne opakowanie wziac bez przerwy, -jak pominieto w 1tygodniu i utrzymywalo sie w tygodniu poprzedzajacym stosunki seksualne. to robi przerwe czy nie?
![]() |
#668 |
Rozeznanie
|
to znaczy, że nie robisz żadnej 7dniowej przerwy tylko bierzesz następne opakowanie tabletek
![]() |
#669 |
Raczkowanie
|
fuck :| to teraz na bank musze zrobic test albo zapisac sie szybko do jakiegokolwiek gina na konsultacje tego.
#670 |
Rozeznanie
|
a to zrobiłaś ta 7-dniową przerwę??
![]() |
#671 |
Raczkowanie
|
niee, nie zrobilam. obdzwonilam dzisiaj chyba kazdego gina w miescie, terminy na lipiec albo prywatnie. szkoda ze akurat jestem na debecie... wiec moge to skonsultowac z Wami. to opakowanie biore do 3lipca, pojde moze jeszcze do jakiejs pani mgr w aptece, moze ona mi cos doradzi. co za kraj, zeby placic skladki a jak jest sie w potrzebie to i tak trzeba isc prywatnie. chyba nie zrobie tej przerwy, ale w takim razie bede musiala zrobic test. okres powinnam miec 7 to wtedy zrobie.
#672 |
Raczkowanie
|
nie wiem może to głupie pytanie ale jak można dobrac odpowiedni rozmiar prezerwatywy? Trzeba próbować metodą prób i błędów czy są jakieś określone 'rozmiarki' czy cuś :-P
W przypadku facetów mniej znaczy więcej, bo im mniej poświęcasz im uwagi, tym większe wzbudzasz w nich pożądanie! Przyczyną połowy naszych blędów życiowych jest to, że odczuwamy tam, gdzie powinniśmy myśleć, a myślimy tam, gdzie powinniśmy odczuwać. |
![]() ![]() |
![]() |
#673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma rozmiarow prezerwatyw,widzialas na opakowaniu oznaczenia s,m,l??? ej...no nie ma....sa chyba jakies super-duze dla wiekszego doznania,ale tak................ ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#674 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#675 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Mam pytanie. Teraz zaczęłam 3 opakowanie tabletek [novynette]. Wszystkie poprzednie brałam regularnie. Jakoś w czasie drugiego opakowania miałam przez 2 dni biegunkę [ale nie zwróciłam na to uwagi jako na skutek uboczny i nie wiem w jakich godzinach to było] i nie wiem czy organizm przyjął te hormony. Poprzednie 2 serie brałam o 22, teraz zmieniłam godzinę na 10 rano. Krwawienie po 1 opakowaniu było mocniejsze niż po drugim [oba krwawienia i po 1 i po 2 serii zaczęły się ok 3-4 dnia]. Dzisiaj jest 1 tabletka z nowego opakowania [wzięłam]. Niestety złapało mnie jakieś choróbsko i biorę eurespal + rutinoscorbin. Czy mimo możliwości wydalenia tamtych dwóch tabletek i przyjmowania tych leków jestem zabezpieczona? Współżyć planuję przy ok 4 tabletce trzeciego opakowania [wtedy wraca tż]. Czy lepiej zabezpieczyć się prezerwatywą? |
![]() ![]() |
![]() |
#676 |
BAN stały
|
te leki nie wpływają na antykoncepcję, a ta biegunka skoro wystąpiła w czasie brania drugiego opakowania, to chyba teraz jak już zaczynasz 3cie normalnie i minęło więcej niż tydzień od tych biegunek, no to nie musisz się dodatkowo zabezpieczać. ale znawcą nie jestem i nie wiem, czy dobrze zrozumiałam wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Raczkowanie
|
a ja mam problem maly :/ ... chodzi mi o to ze 1raz bede stosowala tabletki, w wizku z tym mam takie pytanie bo mowi sie ze 1 trzeba zazyc w 1dniu kiedy sie dostanie okres a jesli np okres dostane w nocy np kolo 22 to mam do rana poczekac?? i wziasc 2 dnia?? jak to jest bo mnie dreczy to pytanie
![]() ![]()
#678 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#679 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie chodzi o pieorwsze kapniecie krwi tylko na prawdziwy okres, czyli wlasciwie na drugi dzien, keidy zaczyna "leciec" obficie wiec nic sie nie stanie jesli zazjesz powiedzmy w 2gim dniu
![]() |
#680 |
Zadomowienie
|
ja bym jeszcze o odpowiedź na moje pytanie prosiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Zadomowienie
|
sorry ze zapytam, ale gdzie jest twoje pytanie?
#682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jezeli weźmiesz w pierwszym dniu miesiaczki to jestes zabezpieczona od razu, ale jesli weźmiesz 2-5 dzien cyklu to trzeba sie dodatkowo zabezpieczac 7 dni.
![]() |
#683 |
Zadomowienie
|
Oj, nie wyśiwtliło się... niestety =/ zaraz jeszcze raz napiszę
|
![]() ![]() |
![]() |
#684 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tzn u mnie to tak akurat wyszło ponieważ miałam usuwaną nadżerkę i lekarka powiedziała mi, że później zaraz będę brać tabletki i akurat kontrola po zabiegu mi wyskoczyła pod koniec okresu ale ginekolog powiedziałam, że mogę jeszcze zażyć tabletkę ale zgodzę się z Tobą,( bo ginekolog też mi powiedziała), że trzeba dodatkowe zabezpieczenie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#685 |
Raczkowanie
|
uff udalo mi sie zarejestrowac na piatek do ginekologa. skonsultuje sie z nim i zobaczymy co mi powie odnosnie tej przerwy i w ogole calej tej sytuacji ;/
#686 |
Przyczajenie
|
bardzo proszę jeszcze kogoś o odpowiedź na moje pytanie
![]() ach, i czy jeśli byłam w toalecie dzisiaj ponad 5 godzin po zażyciu tabletki, to czy zdążyła się ona wchłonąć? |
![]() ![]() |
![]() |
#687 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wiesz myślę że tak, ja mam na ulotce że może się nie wchłonąć w czasie krótszym niż 2 godziny. więc wszytsko się powinno wchłonąć. ja miałam taką sytuację na samym początku cyklu, bo oczywiście problemy żołądkowe ![]() jestem przy drugim opakowaniu Diany i męczy mnie plamienie od wczoraj a jeszcze 3 tabletki do konca ehh.
![]() |
#688 |
Przyczajenie
|
dziękuję bardzo
![]() czyli jestem zabezpieczona, tak? wklejam jeszcze raz to pytanie: Witajcie ![]() Mam pytanie. Teraz zaczęłam 3 opakowanie tabletek [novynette]. Wszystkie poprzednie brałam regularnie. Jakoś w czasie drugiego opakowania miałam przez 2 dni biegunkę [ale nie zwróciłam na to uwagi jako na skutek uboczny i nie wiem w jakich godzinach to było] i nie wiem czy organizm przyjął te hormony. Poprzednie 2 serie brałam o 22, teraz zmieniłam godzinę na 10 rano. Krwawienie po 1 opakowaniu było mocniejsze niż po drugim [oba krwawienia i po 1 i po 2 serii zaczęły się ok 3-4 dnia]. Dzisiaj jest 1 tabletka z nowego opakowania [wzięłam]. Niestety złapało mnie jakieś choróbsko i biorę eurespal + rutinoscorbin. Czy mimo możliwości wydalenia tamtych dwóch tabletek i przyjmowania tych leków jestem zabezpieczona? Współżyć planuję przy ok 4 tabletce trzeciego opakowania [wtedy wraca tż]. Czy lepiej zabezpieczyć się prezerwatywą? |
![]() ![]() |
![]() |
#689 |
Zakorzenienie
|
Bywanie w toalecie nie szkodzi wchlanianiu pigułki. Szkodzą temu biegunka i wymioty, a nie zwykłe "czynności fizjologiczne".
|
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Raczkowanie
|
tabletki anty i dzialanie wczesnoporonne??
Kobitki biorę mercilon od tygodnia jak przeczytałam ulotkę to się przeraziłam!pisze że tabletki anty blokują jajeczkowanie ,plemniki się nie przedostają....to wiedziałam, ale że śluz staje się tak gęsty, że zapłodniona komórka się nie zagnieździ to mnie bardzo zdenerwowało...naprawdę tak jest? Dziewczyny ja rozumiem że każdy może mieć różne podejście do sprawy no ale dziwne to trochę dla mnie tyle osób się opowiada za ochroną życia od poczęcia, a te same osoby przyjmują tabletki, które działają wczesnoporonnie o ile dobrze to rozumiem...pomóżcie mi rozwiać moje wątpliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:10.